Jagoda Buić: Tapiserije, kolaži i skulpture

art gallery otvaranje, grupa ljudi razgovara uz muziku harfe u galeriji
0
0

Jedna je od najosebujnijih stvaralačkih ličnosti našeg regiona u svojoj sarajevskoj retrospektivi prikazuje radove nastale u proteklih četrdeset godina stvaralačkog rada.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ove godine obilježava sedamdeseti rođendan, a jubilarna godina donosi niz značajnih kulturnih događaja koje ova institucija predstavlja u okviru ovogodišnjeg jubileja.

Jedan od sigurno  najznačajnijih događaja pod okriljem Umjetničke galerije je  izložba Jagode Buić ”Tapiserije, kolaži, skulpture”. Jagoda Buić, hrvatska umjetnica sa  međunarodnim prepoznanjem, jedna je od najosebujnijih stvaralačkih ličnosti našeg regiona. Rođena je 1930. godine u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna, te Povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala sa izvrsnim uspjehom na akademiji u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecitta u Rimu i povijest kostimografije u Centre delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizovala je više od 120 projekata kao kostimograf i scenograf za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njezin umjetnički pristup teatru sastoji se u inzistiranju na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha, te interesu za mit i klasični svijet.

Sarajevska retrospektiva

Sarajevska retrospektiva Jagode Buić  uključuje  radove nastale u proteklih četrdeset godina  njenog umjetničkog rada. Prikazana su  velika ”prostorna tkanja” –  ambijentalne instalacije  nastale u Sandžaku sedamdesetih godina. To su čuvene, danas kultne, tapiserije po kojima je Jagoda Buić poznata i nagrađivana međunarodnim nagradama:

„U vrijeme kada sam ih počela raditi to su bili prostori ili tkanje u prostoru, kako sam ih nazivala, jer se riječ instalacija tada nije rabila. Kasnije smo dobili naziv “instalacija” koji sad služi za sve“.

Izložba u Sarajevu donosi i sasvim nove radove koje je autorica posvetila aktualnim temama – tragičnoj migraciji i egzodusu kojima svakodnevno svjedočimo. To su kolaži, neuobičajenih dimenzija 4,5 metara dužine pod naslovima: Lampedusa, Egzodus i Bijeg, ali i željezni predmeti i crteži. U postav izložbe uključeni su i veliki kolaži od papira čija svjetska premijera  nije bila ni u Parizu ni u Veneciji ni u Zagrebu, nego upravo u Sarajevu, u Galeriji Collegium Artisticum u Skenderiji, 2008. godine. To je bio ciklus kolaža Carta Canta – Papir pjeva, a ta izložba ujedno je bila i  početak dugačkog i velikog puta koji su ovi kolaži poslije toga napravili diljem svijeta.

Karim Zaimović

Na otvaranju izložbe direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović rekao je da je riječ o jednoj od najznačajnijih izložbi Umjetničke galerije u ovoj godini i velikom poklonu Jagode Buić, jer su rijetke prilike u kojima ona izlaže retrospektivu. Autorica je istaknula da je ponovno suočavanje sa sarajevskom publikom za nju velika obaveza prema gradu za koji je veže značajan dio  života i umjetničkog rada. Godine 1965. Jagoda Buić stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru koju je otkupio Muzej Stedelijk u Amsterdamu. Od tada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima u Veneciji, Sao Paolu, Lausanneu i u najvažnijim svjetskim muzejima. Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama  od Metropolitan Museum u New Yorku, do Muzeja moderne umjetnosti u Parizu.

Jagoda Buić jedina je hrvatska umjetnica nagrađena „Grand Prixom“ na svjetskom bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Paolu. Danas, Jagoda Buić živi i radi na relaciji Zagreb – Pariz – Dubrovnik – Provansa – Venecija. Sarajevsku izložbu ona je posvetila  mladom piscu Karimu Zaimoviću koji je s jedva dvadesetak godina poginuo 1995. tokom ratne opsade grada, a istaknula je kako je to ujedno znak njezina suosjećanja i poštovanja prema svim nedužnim žrtvama.

Izložba će biti otvorena za posjete od 01. jula do 20. augusta 2016. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine
Gavrila Principa 20
71000 Sarajevo

hrvatska modernaJagoda Buićsavremena umjetnostUmjetnička galerija BiH
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI