Večeras u Zagrebu: Izložba In-verzija Božice D. Matašić u Muzeju za umjetnost i obrt

Božica Dea Matušić, http://matasic.com/images/portretbdm.jpg
1 komentar

U okviru programa “Suvremeni umjetnici u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt” , svoje umjetničke  intervencije u Muzeju za umjetnost i obrt predstavlja ugledna skulptorica Božica Dea Matašić.

Na hrvatskoj likovnoj sceni i u regionalnom kulturnom kontekstu, Božica Dea Matašić prepoznatljiva je po inventivnom eksperimentiranju novim, savremenim materijalima i tehnologijama kroz koje vrlo uspješno sintetizira propitivanje konteksta i interes za čistom formom, stvorivši rijedak spoj nasljeđa tradicije modernizma i suvremenih istraživanja. Poetiku njenih radova obilježava temeljno shvaćanje prostora kao medija interakcije i povezivanja ljudi, objekata i koncepata kroz saživljenost promatrača s okolinom.

Izložba u Muzeju za umjetnost i obrt tematski je vezana za propitivanje konteksta virtualne prezentacije u paralelnom odnosu s izvornim doživljajem muzejske umjetničke zbirke. Metodom simuliranja alternativnog trodimenzionalnog prostora, autorica stvara verziju muzejskog postava u kojoj se kroz multipliciranje izdvojenih eksponata mijenja simbolička uloga, temeljena upravo na njihovoj materijalnoj prisutnosti koja govori o taktilnom iskustvu umjetničke obrade i rafinmanu majstorstva fizičkog oblikovanja.

Svojim umjetničkim  intervencijama Božica Dea Matašić stvara muzejsku fantazmagoriju i govori  o trendu multiplikacije koji doprinosi sve radikalnijim promjenama uvjeta i oblika komunikacije, zahvaćajući sve nivoe društvenosti – od serijske proizvodnje i masovne potrošnje do kloniranja. Kroz poigravanje s pojavom masovne virtualizacije koja je prisutna u domeni industrije zabave potrošačke kulture, autorica progovara o otuđenju od tjelesnosti i o drugačijim senzornim očekivanjima potencijalne publike u odnosu na umjetničko stvaralaštvo i njegovu muzejsko-galerijsku prezentaciju, što je aktualna problematika koja uvjetuje današnji odnos publike prema instituciji muzeja.

Svečano otvaranje izložbe bit će upriličeno u  zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u 19 sati – 24. 01. 2017.

Trg maršala Tita 10
10 000 Zagreb
+ 385 1 4882 111

božica matušićin verzijamuzej za umjetnost i obrtsavremena umjetnostskulpturaUmjetnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
7 godine prije

Go, Božice. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI