Katedrala svetog Jakova u Šibeniku

Katedrala sv. Jakuba, Šibenik, Hrvatska, UNESCO
18 komentara

Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku izgrađena je između 1431. 1535. godine i svjedokom je bitnih razmjena u području umjetničkih i arhitektonskih elemenata između Sjeverne Italije, Dalmacije i Toskane 15. i 16. stoljeća.

Poznati trio – Di Giacomo, Dalmatinac i Firentinac

Tri arhitekta, Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac, u potpunosti su katedralu gradili iz kamena za razliku od građevina koje su joj prethodile (što ju čini jedinstvenom), a za kupolu su koristili sasvim jedinstvenu građevinsku tehniku. Katedrala je podignuta na južnoj strani središnjega staroga gradskoga trga, na mjestu romaničke Crkve svetog Jaketa.

Porijeklo ideje o gradnji

Ideja o njenoj gradnji postojala je još 1298. godine kada je Šibenik dobio vlastitu biskupiju i naslov grada. Gradnja je, međutim, započela tek 1431. i trajala uz prekide do 1536. godine. Prvog desetljeća na njenu podizanju rade mletački gotički graditelji i šibenski klesarski majstori Andrija Budčić i Budiša Statčić. Posebnost je ove građevine što njezin nastanak obuhvaća tri različite stilsko-razvojne faze od kojih se prva naziva po biskupu Boganu Pulšiću, koji je započeo s njezinom gradnjom, dok se preostale dvije nazivaju po dvojici najznačajnijih arhitekata koji su definirali njezin današnji lik – Jurju Matijevom Dalmatincu i Nikoli Ivanovom Firentincu.

Po svojoj ljepoti, konstrukcijskim posebnostima i stilskim značajkama, katedrala Sv. Jakova nije samo najveći i najvrjedniji objekt graditeljskog nasljeđa Šibenika, već je ona po tomu jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva.

arhitekturaFrancesco di GiacomoJuraj DalmatinacKatedrala svetog JakovaNikola FirentinacUmjetnostUNESCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čoban Đuro
4 godine prije

Čudno koliko ima komentara na nebitne stvari kojima ne možemo dati promjenu ,a za komentiranje umjetnosti i na koji način je nastala ,nema nikoga.Samo ću zaključiti da je ovu katedralu znači gradio radnik više od stoljeća žuljevima,i meni je lijepa ali kako da zanemarim tadašnje vladare koji nisu prolijevali znoj da nastane.Više cijenim sliku naslikanu iz hobija nego velika djela gdje se iscrplivao narod SIROTINJA.

Son of Alerik
4 godine prije

Kupola šibenske katedrale je od kamena! Točnije, od kamenih ploča koji same sebe drže i po tomu je jedinstvena. Taj kamen je klesan s utorima tako da svaka ploča sjeda u drugu ploču, bez ikakvog vezivnog materijala između(otprilike kao i klik-klak sistem kod laminata danas). Na sjevernoj strani katedrale se nalaze, od kamena isklesane 71 ljudska glava. Jesu li to prikazi ondašnjih velikaša ili tek umjetnička inspiracija kipara, ne zna se ni danas. Od svih detalja te najljepše katedrale na svijetu (ima tu i kipova Adama i Eve, lavova na ulazu), meni je najdraža velika rozeta na južnom ulazu. Ta rozeta bi mogla biti zaštitni znak Šibenika (ovako je tek meni simbol Šibenika). Kažu da ju je isklesao majstor Bartolomej iz talijanskog Mestre. U ratu, taman prije nego će uzviknuti obadva, obadva, avion JNA je raketirao svod katedrale i teško ga oštetio. Tek tada su zapravo majstori koji su vršili… Čitaj više »

Mister NO
4 godine prije

Sibenik je grad od 1066, a ne 1298 kako se navodi u tekstu. Najstariji originalno hrvatski grad na Jadranu.

Boris
4 godine prije

Zna li tko kako se zvala DRŽAVA u kojoj je bio grad Šibenik kad je počela gradnja katedrale (1431.), a u kojoj državi kad se javila ideja o njenoj gradnji (1298-me)? I koji su bili glavni gradovi tih država? Ili je možda bio grad-država kao i Dubrovnik?

Albatros benz
4 godine prije

Od Dubrovnika do Pule, preko Splita, Trogira, Sibenika, Opatije drago mi posjetit , razgledat stare palace, vile, crkve, katedrale, rad umjetnika koji jos zive sve dok se divimo njihovim djelovima.

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Nekada davno isao sam u Sibeniku u skolu ispod Poljane (tada se zvala skola Sime Matavulja, a dragi ucitelj Tomo Lambasa) i tada sam ucen da je isklesan vijenac od 71 glave najvrijednijih radnka ili stradalih na gradnji koji su radili na gradnji katedrale, i ako se dobro sjecam 70 muskih i jedna zenska glava.

alfa33
4 godine prije

Tema za svaku pohvalu,ima se se još puno toga za dodati ali ne očekujem više od 20ak komentara na ovu temu,jer nije o ratu,oružju,masonima…. A ionako pojedini komentatori ne mogu složiti jednu pametnu na ove teme,pozdrav svim ljudima dobre volje,a takvih je većina na ovom portalu, nadam se,sve dok ne otvorimo temu o 90ima , onda maske padaju…….

Konstantin
4 godine prije

Postovani urednice ove teme & celom urednistvu Logicno …. odlicna Vam je ideja da se otvori i ovakva tematika koja je u domenu Kultura & istorija (samo da ne bude kvazi komentiranja sa uvredljivim sardzajem). Za mene licno veoma lep gest da se objavljuju ovakvi clanci. Kao sto nedvano rekoh u vasem clanku za Ohrid, ceo Balkan je itekako bogat sa prirodnim, kulturoloskim lokalitetima, a za koje veoma malo znamo. Hvala na Vasem trudu. PS Kao sto neko od komentatora rece … mozete i malo veci clanak napraviti za svaku vasu oglasenu temu + slikama. ;o)

Har Megiddo
4 godine prije

Evo je i u igri Command and Conquer 3: Tiberium Wars, smjestili ju pored HNK-a.
comment image/revision/latest?cb=20120428174210

Slovenac
4 godine prije

Pre sto godina je bilo vise slovenaca u dobrovniku nega hrvata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI