fbpx

Stari most u Mostaru – snažan dio identiteta svih Mostaraca i Mostarki

Mostarski most noću

Stari most u Mostaru, hercegovačkom gradu kojeg Neretva presijeca na dva dijela, simbol je grada  i snažan dio identiteta svih Mostaraca i Mostarki.

Ova monumentalna građevina u doba kada je izgrađena, predstavljala je najveću lučnu konstrukciju na svijetu. Danas je to svjetski  spomenik kulture koji se nalazi na UNESCO listi zaštićene kulturne baštine.

Evlija Čelebija

Evlija Čelebija

O mostu su pisane i pjevane mnoge pjesme, a slavni Evlija Čelebija o mostu kaže:

…Kada se ovaj most pogleda iz daljine, izgleda okrugao kao luk iz kojeg je tek izletjela strijela, pa je tako stao. Neimarski ukus, preciznost, eleganciju, koja je unošena u ovu divnu kamenu tvorevinu, nije pokazao ni jedan stari neimar. Otkako je sazidan ovaj visoki most, otada ovamo dolaze neki veziri, prvaci i visoki dostojanstvenici da ga vide. I sjedeći u pomenutom čardaku, oni promatraju kako mnoga smiona djeca šehera stoje spremna na ivici mosta. I kad se zatrče i skoče sa mosta, padaju dolje u rijeku i lete u zraku kao ptice, praveći, svaki od njih, posebnu vrstu akrobacije…”

O Starom mostu,  njegovoj izgradnji i graditeljima  pričane su mnoge priče i legende. Jedna takva kaže  da se u periodu kada su Turci zauzeli Mostar, u neposrednoj blizini današnjeg Starog mosta nalazio  drveni most na lancima, kojim su se Turci i lokalno stanovništvo neko vrijeme služili. Zbog dotrajalosti mosta koji nije mogao da zadovolji potrebe stanovništva, Mostarci su  zamolili carigradsku Portu da odobri izgradnju  mosta od kvalitetnijeg materijala.

Novi most dao je sagraditi sultan Sulejman Veličanstveni, 1566. godine, prema projektu mimara Hajrudina, učenika glasovitog Sinana, velikoga turskog graditelja iz 16. vijeka.  Sagrađena je veličanstvena građevina raspona  28,70 metara, sa lukom visine 21 metar od ljetnog vodostaja, a širine  4,5 metara;  na najvišem mjestu dominira rijekom Neretvom.

U periodu između 1557. i 1566. godine, most su gradili dubrovački majstori  zajedno sa domaćim glasovitim zidarima i klesarima iz okolice Popova polja od krečnjaka tenelije, uz upotrebu  tečnog olova i krečnog maltera, prema još u potpunosti nepoznatim tehnikama gradnje. U konstrukciju mosta ugrađeno je preko 456 kamenih blokova ovog kamena, ali tačan broj nije mogao biti izračunat, jer je dio ovih kamenih blokova, oko 60, u srednjem dijelu mosta, prilikom njegovih krpljenja, prekriven malterom. Most se na oba svoja kraja, uz obale Neretve, završava sa po jednom obrambenom kulom: Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koje se zajedno zovu mostari-carinici na mostu, prema kojima je grad i dobio ime.

Čuveni luk Starog mosta nastao je kao proizvod deformacije unutrašnje linije luka, pa izgleda kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Zbog svog čudesnog izgleda  kaže se da sam most predstavlja život – most kao  jedna polovinu kruga, a njegov odraz u vodi je druga polovina kruga; ta  cijela  slika predstavlja život.

Most nema temelje, već počiva na vapnenačkim upornjacima visokim 6,53 metra, koji se na nivou rijeke nastavljaju zidinama koji nose tornjeve. Na upornjaku s lijeve strane rijeke uklesan je natpis na arapskom jeziku Kudret kemeri– snaga svoda.

Luk od upornjaka započinje dekorativnom simom visokom 32 metra, od koje se samostalno luk nastavlja na visini od 12,2 metra.

Stari most je završen i pušten u promet u julu ili avgustu 1566. godine. U to vrijeme, sigurno je bio jedan od najvećih dostignuća u arhitekturi mostogradnje. Zbog nedostatka pisanih izvora, i danas su otvorena pitanja kako je podignuta njegova drvena konstrukcija, kako je kamen transportovan na lokaciju izgradnje, te kako su drveni potpornji izdržali devetogodišnju izgradnju.

Među brojnim legendama koje se i danas vežu za izgradnju Starog mosta, postoji  priča da je Mimaru  bila određena smrtna kazna ako bi se luk mosta ikada raspao. Nema ni podataka da je Hajrudin ikada vidio svoj most. Prema legendi, Mimar Hajrudin je dan prije skidanja skele napustio Mostar jer mu je sultan Sulejman Veličanstveni zaprijetio da će biti osuđen na smrt ako kameni luk popusti. Dio ove legende je i priča kako je Mimar Hajrudin prije nego je skela podignuta pripremio sve za vlastitu sahranu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
34 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
1 godina prije

Mostarski Haiku…

Dok sjedim na Starom Mostu..
I brckam noge u Neretvi…
U daljini slusam lavez morskih pasa…
U blizini smrde kante za smeće…
Stiglo je proljece…

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije
Reply to  Bracki Kamen

Nije STARI MOST vec REPLIKA starog mosta.Nije LUCKA nego LUCNA konstrukcija

Agata Srebranov
Gost
Agata Srebranov
1 godina prije
Reply to  ARBUN

Nije ni replika, vec je Stari restauriran.Nakon sto su ga topnickom paljbom srusile postrojbe Praljka.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

U pravu si Agata, nije replika. Replika bi bio da se sruši i iz temelja gradi ovakav isti, na ovoj lokaciji ili da ovakav isti npr. sada napraviš na nekoj novoj lokaciji, ovako je samo popravak oštećenog i povratak u prvobitno stanje.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Agata Srebranov & Tadmur Palmirović
Kako se može “restaurirati” nešto što je potpuno uništeno?? (može se samo izraditi – replika)
_______________

Smatram da “Stari most” može biti samo vječiti svjedok i simbol zaluđenosti i gluposti (svih) naroda istočno, zapadno, sjeverno, i južno od njega (i to, nadaleko i naširoko)

Agata Srebranov
Gost
Agata Srebranov
1 godina prije
Reply to  otpisani

Restauracija po definiciji predstavlja obnovu nekog spomenika materijalne kulture, uporabom materijala koji su se tada koristili.Stari je restauriran na na nacin , da su ugradjivani stari kamenovi, koji su se nakon rusenja nasli u Neretvi.Sve je radjeno po sacuvanim nacrtima Mimarinim.
Dakle, jeste restauracija.

Agata Srebranov
Gost
Agata Srebranov
1 godina prije
Reply to  otpisani

Stari je spomenik vjecne ljepote i nikako svjedok zaludjenosti i gluposto svih, jer se zna tko ga je srusio.
Normalni ljudi neovisno od nacije i vjere, Starog ce dozivljavati kao neprolaznu i jedinstvenu ljepotu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  otpisani

Maksimalno je korišten orginalan materijal, vađeno je iz Neretve i skupljano oklo te se spašavalo sve i ponovo ugrađivano u građevinu….tako da je ipak rekonstrukcija a ne replika.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  otpisani

NIJE POTPUNO UNIŠTEN!!!. NIJE IZGRAĐEN IZNOVA, IZ TEMELJA!! Replika je kopija nečega starog može biti izgrađena ovakva ista građevina u Mostaru
na istom mjestu, Mongoliji, Grčkoj, Salvadoru..)) onda bi bila replika.Ovo je samo obnovljeno, tačnije luk i još neka oštećenja na već postojećem objektu na obe obale.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

pisac koji je volio mostove
u idućem broju očekujem još jednu priču o nekom trećem mostu do sada su bila dva
interesira me koliko ih ima posebno turskih
jesu li rimljani gradili mostove po bosni ili amo osmanlije?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Šok

Nekom žila kucalica…nekom meta……

luni lunovic
Gost
luni lunovic
1 godina prije
Reply to  Šok

ima kozja cuprija a ima i rimski most na ilidzi ali trenutno nije niko zainteresovan za taj brend a gdje je tek mrska austrougarska koliko znam oni su ispunili vakum poslije turske pa bi i tehnologija u to vrijeme trebala biti tu negdje mislim da nisam uvrijedio nikoga

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Nije restauriran nego rekonstruiran.

Agata Srebranov
Gost
Agata Srebranov
1 godina prije
Reply to  ARBUN

Nigdje u tekstu ne pise:”lucka konstrukcija”.Otkuda potreba za ispravkama, kada greske nema ?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Na samom početku teksta…. “Ova monumentalna građevina u doba kada je izgrađena, predstavljala je najveću lučku konstrukciju na svijetu.” Lejla piše jako interesantne, živopisne tekstove, pa da Arbun nije ispravljao, ja ne bih ni primetila grešku. Omakne se. Ko radi taj i greši.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Helena

Rasteferičte grešku!?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Do ovog teksta bio sam fasciniran mostom 100%.
Nakon ovog teksta sam fasciniran mostom 200%!
Hvala Lejla!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

odista, s ovim lukom i nagibima izgleda pomalo atipično..kao da je iz nekog davnog vremena

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

1980. sam s prijateljima stigao u 5 ujutro vlakom u Mostar u posjet
nekim mladim vojnicima. Sjeli smo u kafić “Košćela” , pili kahvu,
čuli hodzu na minaretu, a zatim poslušali tek izasli album “Doživjeti
stotu”. Onda smo, dok smo čekali da se kasarnama otvori za posjete,
još pola sata stajali na Starom mostu. Tko bi tad slutio da će biti
srušen?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Histrion

Stari most je dio identiteta ”poštenih i kulturnih” od Vardara do Triglava !

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Stari most ne postoji jednako kao i ti IDENTITETI

rijbgwerbvewfviuewnvudde
Gost
rijbgwerbvewfviuewnvudde
1 godina prije

Ako je do estetke vrijednosti koju fotoni odašilju u ganglije ovaj most je definitivno jedan od deset najljepših na svijetu svih vremena. U Mostaru sam bio u vojnoj zračnoj luci kao plavac, zapovjednik pukovnik Đapa a major Pašalić će ga naslijediti. Sječam se najboljih telečih medaljona u hotelu Ruža. Imao sam štelu za prekomandu jer nisam bio neki vojnik. Dolazi mom starijem zastavniku sadašnji zapovjednik pukovnik Đapa i bivši zapovjednik (taj mi je bio štela a zastavnik utrtao kad je vidio tko su mo gosti jer nije znao razlog posjeta hehehe) i kao da pitaju starijeg zastavnika za moje zdravlje hehehe. Do tada me nije zarezivao zastavnik a od tada do prekomande gotivio me je hehehe. Znao sam da tu nešto smrdi jer je štela išla preko žene zapovjednika kojoj je mati bila od starog dalja rođaka. Prije godinu dana saznam od prijatelja da je stari dao davno lovu rođaki da otvori aščincu, njemu rekla njegova rođaka kad je vidila starog da joj je dao lovu. A Đapa me pitao prvo jutro u vojsci što ti tu radiš vojniče a tu noć kad sam došao u vojsku bila gina a ja se pogubio u onoj gužvi. Di je sada Đapa,… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Hehehe…

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ
1 godina prije

odakle turcima pravo da grade most preko hrvatskih povijesnih voda

PEROTUNGUZ
Gost
PEROTUNGUZ
1 godina prije

Hajde da budemo posteni: lijep j emost ali on nije simbol nicega.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  PEROTUNGUZ

Pa hajde kada vec zelis da budemo posteni…
I ti si, mozda, lijep.
Ali te ova recenica svrstala u simbol tutkuma.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  PEROTUNGUZ

O, ne, Pero Tunguzu.
Svaki most je simbol.
Most između života i smrti. Jesu li premostili onu rijeku il’ još vozi onaj što mu moraš dat novčić da te preveze? ?
Pa dugin most, kojim Valkire odvode pale ratnike u Asgard. Jednog dana doći će Ragnarok i Čuvar mosta – da, imaju mostovi razne čuvare- će puhnuti u rog da oglasi kretanje snaga smrti, zla i kaosa na Asgard.
Ali ratnici čekaju. Neki kod Odina, neki kod Freje.

Ako ništa drugo, most je simbol čovjekove snage i želje da prevaziđe prepreku, možda samo rijeku.
Most će povezati ljude i omogućiti im da trguju, uče i – vide kako žive ljudi na drugoj strani. Dakle, omogućava lakši prelazak.
I to svima. I onima koji neznaju za graditelje, niti ih zanima tko je graditelje platio…

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Na žalost, most je simbol pravih Mostaraca, ali ne svih Mostaraca. Prije nekoliko godina bio sam prisutan na jednom graničnom prijelazu između RH i BiH, kada je jedan hrvatski granični policajac “vratio”(mislim da se to zove “zapriječenje ulaza vozilu”) jedno vozilo BiH oznaka jer nisu imali naljepnicu (BiH) države. Otprilike dijalog je izgledao ovako: “Ma daj pusti nas, šta ti to znači?” policajac odgovara: “Imate mogućnost da se vratite nekoliko kilometara nazad, kupite naljepnicu od par maraka, vratite se i pustit ću vas.” Hercegovac: “Mi smo iz hrvatskoga grada Mostara, mi je (BiH) zovemo “Hrvatska” i nećemo stavit tu naljepnicu.” hrvatski granični policajac kaže: “Što se mene tiče, možete je vi zvati i Azerbejdžan, ali je to Republika Bosna i Hercegovina, postupite kako želite.”

Aaaa
Gost
Aaaa
1 godina prije

Most je fantastican… I svaki put kada odem u Mostar odem do Mosta vise puta.
Naši Hrvati iz Mostara pak ne idu tamo. Znam jako finog, pristojnog i školovanog gospodina koji živi tamo cijeli život….. I još nije vidio obnovljeni most… jer on, eto, nema šta tamo radti. Većina Hrvata ode tamo uglavnom da bi pridošlim gostima eto pokazali i taj most.

Što se tiče rušenja mosta, tužno je samo na prvu. Most je netom prije bio potpuno “iščvokan” i u jako lošem stanju.
Čak i da nije bilo rata, zahtijevao je temeljitu rekonstrukciju. Ovako smo zgodno dobili mogućnost da se rekonstrukcija napravi statički kvalitetnije i jeftinije (Turska je sve platila)… pa most može stajati još 500 godina.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik