fbpx

Arboretum Trsteno

Arboretum, Trsteno, Hrvatska, park

Arboretum Trsteno najstariji je spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Osnovan je 1498. godine na prostoru ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze.

Proteže se na 28,5 hektara te posjeduje zbirku sa više od 400 vrsta drveća, grmlja, trajnica i jednogodišnjih biljaka. Prostor arboretuma objedinjuje nekoliko različitih cjelina: renesansni perivoj s ljetnikovcem; maslinik te prirodne vegetacije šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalnih stijena.

U arboretumu se može vidjeti i veliki broj egzotičnih vrsta drveća čije su sadnice donosili pomorci sa svojih dalekih putovanja. U sklopu Arboretuma nalazi se barokna fontana iz 1736. godine, nazvana po rimskom bogu Neptunu. Arboretum Trsteno zaštićen je od  27. 10. 1962. godine rješenjem Zavoda za zaštitu prirode.

Jedinstveni vrt s ljetnikovcem, akvadukt, mlinica, barokna fontana s Neptunom i nimfama, vidikovac s prekrasnim pogledom na more i otoke Arboretuma Trsteno, stvorili su neponovljivu prirodnu scenografiju „King’s Landinga“ za svjetski poznatu televizijsku hit seriju „Game of Thrones“, američke produkcijske kuće HBO, koja je nedavno počela s prikazivanjem nove sezone. Uz Lokrum i tvrđavu Lovrijenac jedinstvena ljepota Arboretuma Trsteno zaintrigirala je producente ovog višestruko nagrađivanog serijala, koji je nastao na ciklusu epskih romana „Pjesma leda i vatre“ autora Georgea R. R. Martina.

Proljeće je idealno za istraživanje i uživanje u prirodi. Zainteresirani turisti mogu započeti svoje  putovanje nadahnuto prirodom u Trstenom pored više od 500 godina starih platana, te nastaviti uživati u rajskoj ljepoti Arboretuma Trsteno, koju tvore mediteranski vrtovi porinuti u plavetnilo mora i mirisi egzotičnih biljaka uz zvuke najljepše prirodne simfonije satkane od cvrkuta ptičica.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Dubrovačka republika je uspila prilično dobro sačuvat kulturno blago pa i arnmboretum u koji su dubrovački pomorci donosili sadnice grmova i stabala iz svih krajeva po kojima su plovili. Sva srića da arboretum nije cili strada nego samo djelomično u pożaru prij oko desetak ili nešto više godin.

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

spaljen do temelja sa fosfornim bombama

kremit und satir
Gost
kremit und satir
1 godina prije

Lipooooooooo !

a koja je pouka?
Gost
a koja je pouka?
1 godina prije

zanimljivo jest, o ukusima se ne raspravlja, kultura i materijalno bogatstvo su prisutni, to je možda i najbolje mjesto a svijetu za život..
Nego, hoću reći.. a kako su Gučetići (Gozze je latinizirani oblik a ne priženjena familija Goce Delčeva iz Sjevernete Makedonijate)… kako su oni došli do imanja, da li su koga ekspolatirali ili oplemenjivali> važniji je podatak od glumljenja u HBO..
…”Stari ljetnikovac Gučetića u sklopu Arboretuma u Trstenome, sagrađen je na mjestu starijeg renesansnog ljetnikovca stradalog u Velikom potresu 1667.g. Gučetići su bili među najstarijim i najuglednijim, vlastelinskim obiteljima u Dubrovniku. Doselili su još u 9.st. pod prezimenom Ovčarević. Bavili su se pretežno trgovinom. Njihovi ljetnikovci nalaze se duž teritorija bivše Dubrovačke Republike i po otocima….”

građevinac
Gost
građevinac
1 godina prije

u svakom slučaju, svaka im čast. Bolje da su podizali nasade nego betonaže. Možda se nađe i koja jestiva te ljekovika biljka (fali u tekstu:(

a koja je pouka, građevinac?
Gost
a koja je pouka, građevinac?
1 godina prije

mislim, mi isto kompliciramo… ajmo tamo, daš 10€ za upad i brošuru i bok te veselio, još ako pošalješ sliku na fejs da susjed bude zavidan, to je to buraz

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x