fbpx

Arboretum Trsteno

Arboretum, Trsteno, Hrvatska, park

Arboretum Trsteno najstariji je spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Osnovan je 1498. godine na prostoru ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze.

Proteže se na 28,5 hektara te posjeduje zbirku sa više od 400 vrsta drveća, grmlja, trajnica i jednogodišnjih biljaka. Prostor arboretuma objedinjuje nekoliko različitih cjelina: renesansni perivoj s ljetnikovcem; maslinik te prirodne vegetacije šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalnih stijena.

U arboretumu se može vidjeti i veliki broj egzotičnih vrsta drveća čije su sadnice donosili pomorci sa svojih dalekih putovanja. U sklopu Arboretuma nalazi se barokna fontana iz 1736. godine, nazvana po rimskom bogu Neptunu. Arboretum Trsteno zaštićen je od  27. 10. 1962. godine rješenjem Zavoda za zaštitu prirode.

Jedinstveni vrt s ljetnikovcem, akvadukt, mlinica, barokna fontana s Neptunom i nimfama, vidikovac s prekrasnim pogledom na more i otoke Arboretuma Trsteno, stvorili su neponovljivu prirodnu scenografiju „King’s Landinga“ za svjetski poznatu televizijsku hit seriju „Game of Thrones“, američke produkcijske kuće HBO, koja je nedavno počela s prikazivanjem nove sezone. Uz Lokrum i tvrđavu Lovrijenac jedinstvena ljepota Arboretuma Trsteno zaintrigirala je producente ovog višestruko nagrađivanog serijala, koji je nastao na ciklusu epskih romana „Pjesma leda i vatre“ autora Georgea R. R. Martina.

Proljeće je idealno za istraživanje i uživanje u prirodi. Zainteresirani turisti mogu započeti svoje  putovanje nadahnuto prirodom u Trstenom pored više od 500 godina starih platana, te nastaviti uživati u rajskoj ljepoti Arboretuma Trsteno, koju tvore mediteranski vrtovi porinuti u plavetnilo mora i mirisi egzotičnih biljaka uz zvuke najljepše prirodne simfonije satkane od cvrkuta ptičica.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
6 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Dubrovačka republika je uspila prilično dobro sačuvat kulturno blago pa i arnmboretum u koji su dubrovački pomorci donosili sadnice grmova i stabala iz svih krajeva po kojima su plovili. Sva srića da arboretum nije cili strada nego samo djelomično u pożaru prij oko desetak ili nešto više godin.

ribar
Gost
ribar
1 godina prije
Reply to  Moreno

spaljen do temelja sa fosfornim bombama

kremit und satir
Gost
kremit und satir
1 godina prije

Lipooooooooo !

a koja je pouka?
Gost
a koja je pouka?
1 godina prije

zanimljivo jest, o ukusima se ne raspravlja, kultura i materijalno bogatstvo su prisutni, to je možda i najbolje mjesto a svijetu za život..
Nego, hoću reći.. a kako su Gučetići (Gozze je latinizirani oblik a ne priženjena familija Goce Delčeva iz Sjevernete Makedonijate)… kako su oni došli do imanja, da li su koga ekspolatirali ili oplemenjivali> važniji je podatak od glumljenja u HBO..
…”Stari ljetnikovac Gučetića u sklopu Arboretuma u Trstenome, sagrađen je na mjestu starijeg renesansnog ljetnikovca stradalog u Velikom potresu 1667.g. Gučetići su bili među najstarijim i najuglednijim, vlastelinskim obiteljima u Dubrovniku. Doselili su još u 9.st. pod prezimenom Ovčarević. Bavili su se pretežno trgovinom. Njihovi ljetnikovci nalaze se duž teritorija bivše Dubrovačke Republike i po otocima….”

građevinac
Gost
građevinac
1 godina prije

u svakom slučaju, svaka im čast. Bolje da su podizali nasade nego betonaže. Možda se nađe i koja jestiva te ljekovika biljka (fali u tekstu:(

a koja je pouka, građevinac?
Gost
a koja je pouka, građevinac?
1 godina prije
Reply to  građevinac

mislim, mi isto kompliciramo… ajmo tamo, daš 10€ za upad i brošuru i bok te veselio, još ako pošalješ sliku na fejs da susjed bude zavidan, to je to buraz

POVEZANE VIJESTI

Izbornik