Arboretum Trsteno

Arboretum, Trsteno, Hrvatska, park
6 komentara

Arboretum Trsteno najstariji je spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Osnovan je 1498. godine na prostoru ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze.

Proteže se na 28,5 hektara te posjeduje zbirku sa više od 400 vrsta drveća, grmlja, trajnica i jednogodišnjih biljaka. Prostor arboretuma objedinjuje nekoliko različitih cjelina: renesansni perivoj s ljetnikovcem; maslinik te prirodne vegetacije šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalnih stijena.

U arboretumu se može vidjeti i veliki broj egzotičnih vrsta drveća čije su sadnice donosili pomorci sa svojih dalekih putovanja. U sklopu Arboretuma nalazi se barokna fontana iz 1736. godine, nazvana po rimskom bogu Neptunu. Arboretum Trsteno zaštićen je od  27. 10. 1962. godine rješenjem Zavoda za zaštitu prirode.

Jedinstveni vrt s ljetnikovcem, akvadukt, mlinica, barokna fontana s Neptunom i nimfama, vidikovac s prekrasnim pogledom na more i otoke Arboretuma Trsteno, stvorili su neponovljivu prirodnu scenografiju „King’s Landinga“ za svjetski poznatu televizijsku hit seriju „Game of Thrones“, američke produkcijske kuće HBO, koja je nedavno počela s prikazivanjem nove sezone. Uz Lokrum i tvrđavu Lovrijenac jedinstvena ljepota Arboretuma Trsteno zaintrigirala je producente ovog višestruko nagrađivanog serijala, koji je nastao na ciklusu epskih romana „Pjesma leda i vatre“ autora Georgea R. R. Martina.

Proljeće je idealno za istraživanje i uživanje u prirodi. Zainteresirani turisti mogu započeti svoje  putovanje nadahnuto prirodom u Trstenom pored više od 500 godina starih platana, te nastaviti uživati u rajskoj ljepoti Arboretuma Trsteno, koju tvore mediteranski vrtovi porinuti u plavetnilo mora i mirisi egzotičnih biljaka uz zvuke najljepše prirodne simfonije satkane od cvrkuta ptičica.

arhitekturaDubrovnikfontanaNeptunparkPrirodaTrsteno
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Dubrovačka republika je uspila prilično dobro sačuvat kulturno blago pa i arnmboretum u koji su dubrovački pomorci donosili sadnice grmova i stabala iz svih krajeva po kojima su plovili. Sva srića da arboretum nije cili strada nego samo djelomično u pożaru prij oko desetak ili nešto više godin.

kremit und satir
4 godine prije

Lipooooooooo !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI