fbpx

Dvorac Trakošćan

Trokošćan dvorac, Hrvatska

Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je, navodno, postojala u antičko doba. Druga sačuvana predaja govori da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Toponim Trakošćan prvi se puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, tek znamo da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju i mijenjaju razne gospodare. U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država.

Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković.

U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. st., dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati, pa se tek polovinom 19. st., obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu podmaršal Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj.

1954. osnovan je muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske i veliki potencijal za privlačenje domaćih i stranih posjetitelja.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
17 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Život prije 800 godina, prije Seljačke bune, kad nisu imali ni mobitela, ni interneta (kako su uopće preživjeli bez toga?), mora da je to bila gomila neuke sirotinje i šačica obrazovanih gospodara. Kmetova k’o korova. A cidokora ni blizu. Ili možda nije bilo tako? Morali su postojati majstori zidari (slobodni, dakako), financijska moć ili moć druge vrste koja bi izgradila dvorac.
Dok su kmetovi živjeli u kućicama od blata i šiblja, vlastelini su živjeli u sjaju i raskoši (uf, ovo je kao proeleterski poziv na linč), skoro kao danas. Trinaesto stoljeće,hm. U Oksitaniji su katari bili brojniji od papinskog puka. Umjereniji, bogatiji. Ovdje kod nas su bili isti katari, samo su se zvali bogumili. U znak pobjede nad katarima (sasjekli sve što se micalo po Beziersu, Carcassoneu i Narbonneu), papa je dao izgraditi prijeteću katedralu u Narbonneu koja podsjeća na kostur dinosaurusa, a vidi čuda, u Zagorju se izgradi dvorac Trakošćan. Je li to isto bio trijumfalni dokaz pobjede nad bogumilima?
Danas dvorac u vlasništvu države. A čija je država? Pučka, kmetovska ili? Dvorac se poklanjao za zasluge. Uvijek se nešto tuđe poklanja za zasluge.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik Dvorce i palače su u robovlasništvu radili robovi, u feudalizmu kmetovi, a u ”slobodnome tržištu” djelatnici . . . razlika je samo u tehnologiji koja je omogućila sofisticiraniji sustav kontrole . . . ono, išlo je od željeznih okova do današnjega bankovnoga računa di se bilo koga ko nije poslušan ovrhom ugasi.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  Moreno

svirao klavir u trakošćanu
podmaršalov

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Hrpa besmislica. Trakošćan nije star 800 godina, osobito ne ovakav. Trakošćan je srednjovjekovni burg, kasnije pregrađivan i nadograđivan, sigurno ne od nekakvih robova koji isto nisu postojali na ovim prostorima. Današnji izgled dobiva u 19. st. Pogoršanje položaja seljaka (dotad uglavnom slobodnih) i stvaranja kmetova događa se tek od 16. st.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ili možda nije bilo tako? alerikova promisljanja hahaha

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Ha, kažete, dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske? …ako pogledamo povijest, svi dosadašnji vlasnici su izumrli i nestali.
…a, da ista sudbina ne čeka i trenutnog “vlasnika” ?!

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Postoji zahtjev za povrat od stvarnog vlasnika, ali RH odbija rijesiti slucaj i vratiti imovinu kao i mnostvo drugih slicnih slucajeva.
Onda jednom kad se u stasburu izgubi slucaj porezni ce obveznici opet poturiti leđa i financirati posljedice obijesne politike.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Upravo sam podnio zahtjev za povratom vlasništva nad cijelom Dalmacijom. Naime, moje pratetke Tuga i Buga su bile vlasnice cijelog područja pa shodno nasljednom pravu, tražim povrat. Strassbourgh će vrlo vjerojatno tu tužbu uvažiti.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, tuga i buga, ako uzmemo da jesu postojale, nisu bile vlasnice ničega u dalmaciji već bizantski car koji ih je i pozvao da dođu.
Zato ti pozivanje na njih pravno neće upalit pa se radije pozivaj na neko težačko pravo iz 19 stoljeća.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Brave new world
”Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje.”
Sud samo triba usluge habsburškome kralju proglasit ništetnima za Hrvatsku jerbo je Drašković radija kralju usluge, a ne današnjoj državi Hrvatskoj.
Povijest se ponavlja, Tako je i Tuđman dilija državnu imovinu vlasteli koja mu je radila usluge.
Sve je to banda koju triba razjurit.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno,
stečena se prava kroz povijest ne mogu tek tako dokinuti.
Za vrime naše Yuge smo mislili da će nacionalizacija privatne imovine ići u zaborav, međutim danas smo se otrijeznili i debelo to plaćamo s kamatama.
To što se mi danas grozimo pomisli na bilo kakvu instituciju kralja, cara i itd ,do prije 100 godina naši pokojni su vikali ŽIVIO KRALJ (austrijski pa srpski).
Onda smo vikali ŽIVIO DRUG TITO, a onda nam je 90ih dosla demokracija pa smo nju veličali, a danas nam više ni ona nije tako divna.
A čitavo vrijeme sve smo to plaćali samo mi i uvijek na kraju ostali naguženi.
Sada se viče ŽIVILA EU i eto čekam da vidim ko će nam ga sada staviti.
Vremena su različita ali sex je u principu ostao suštinski isti – jedan je..be a drugi je jeb..an…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Brave new world A šta se tiće suda, mi smo popušili u svakome slučaju, popušili smo čim smo pristali bit kolonija zapadnoga carstva di su svi sudovi i arbitraže u centrima toga carstva. Dok god ovce viruju u ”neovisnost” sudova i banaka, šišanje ovaca se neće zaustavit . . .

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Dokle god je netko “ovca”, biti će šišana, mužena, a i “janjad” će joj biti klana,
bez obzira kojem pastiru pripadala ili bude prodana.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije

Zar nije bila slična priča sa Međimurjem, kojeg su dobili u posijed Zrinski (kao odplata duga za odbranu pred Turcima),…, da bi im poslije zavijere Zrinjskog i Frankopana, Međimurje oduzeli i stavili ga pod direktno upravo u Austrijskom Gradcu?

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Ako zanemarimo prošlost,uživajmo u ljepoti tog predivnog kraja,a pravde i nepravde će oduvjek biti…u svakom slučaju ima se što vidjeti za jednodnevni izlet…

zaNemar
Gost
zaNemar
1 godina prije
Reply to  alfa33

e, tako je. onaj koji zanemaruje bitno, vaik uživa. Koji se bavi kojekakvim promišljanjima, i nije za drugo nego da pati

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Hrvatska nije postojala tada. Prvi put se Hrvatsku spomene u nekom dokumentu u 15. veku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik