Erdogan će se “osvetiti” za Jeruzalem i Golan i Aja Sofiju opet pretvoriti u džamiju

46 komentara

Turski predsjednik Erdogan je odlučio kako će kazniti Sjedinjene Države zbog priznavanja izraelske aneksije Golanske visoravni. Odluka i nema posebne veze s Washingtonom i Izraelom, čak ni sa Sirijom čiji je okupirani Golan za Trumpa službeno teritorij cionističkog entiteta, ali Erdogan misli drugačije.

Prema Erdoganu, vrijedan odgovor na samovolju Sjedinjenih Država bit će da nakon turskih lokalnih izbora 31. ožujka status katedrale Svete Sofije u Istanbulu promijeni iz muzeja u džamiju, izvijestio je televizijski kanal TRT.

Kao što je objasnio Erdogan, tako će ulazak u Aja Sofiju biti besplatan. Osim toga, nakon općinskih izbora, sakralni objekt će se vratiti u svoj prvobitni status, mijenjajući ga iz muzeja u džamiju.

Erdogan je kazao da “kada američki predsjednik Trump proglasi Jeruzalem glavnim gradom Izraela i Golansku visoravan proglasi izraelskim teritorijem, Turska će kao privremeni predsjednik Organizacije islamske suradnje dati prikladan odgovor”.

U govoru kojeg je održao u Istanbulu, Erdogan je, aludirajući na navodni manifest terorista koji je 15. ožujka izvršio napad na dvije džamije na Novom Zelandu u kojem je stradao 51 musliman, izjavio: “Nije ovo Konstantinopol. Ovo se ovdje zove “İslam-bol” (puno islama). I tako će i ostati.”

Govorio je o besplatnom ulasku u Aja Sofiju, te kazao: “Pitali su me hoće li se ulaz u Aja Sofiju i dalje plaćati? Rekao sam da neće, i ne samo to. Nakon izbora ćemo Aja Sofiji vratiti njeno staro, pravo ruho. Aja Sofija neće biti muzej, već džamija.”

“Predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, Jeruzalem proglašava izraelskom prijestolnicom. Zar ne? Sirijski teritorij Golanske visoravni daje Izraelu. E pa  Turska će dati odgovor na ovo. Dobit ćete odgovor. Zar mi, kao članici Organizacije islamske suradnje ne trebamo dati odgovor? Mi smo dali odgovor, davat ćemo i u budućnosti¨, poručio je Erdogan.

Međutim, teško je razumjeti kako će vraćanje statusa džamije Aja Sofiji povrijediti Trumpa i Netanyahua?

istanbul
FOTO: ilustracija, Istanbul

Ranije je UNESCO podsjetio da “sve odluke koje se odnose na provedbu Konvencije o očuvanju svjetske baštine donosi Odbor za svjetsku baštinu”. Kada država stranka ove Konvencije odluči promijeniti naziv predmeta ili objekta, mora te izmjene podnijeti na odobrenje Odboru za svjetsku baštinu”. UNESCO sada priprema rad Odbora, ali ni na koji način ne može predvidjeti njegovu odluku, ali upozorava Erdogana na arbitrarne odluke.

Sa Sjedinjenim Državama i Izraelom je malo teže, jer se te dvije zemlje, posebice cionistički entitet, povlače iz međunarodnih organizacija koje se usude uputiti bilo kakvu riječ kritike na njihov račun. Tako SAD i Izrael nisu dio UNESCO-a zbog navodnog “protužidovskog raspoloženja” u toj organizaciji, a SAD su napustile UNHRC-a, kojeg optužuju za “nemilosrdnu kampanju protiv Izraela”.

Međutim, Turska se trudi biti dio svih tijela Ujedinjenih naroda i drugih organizacija, tako da nije jasno što želi s ovim postići.

Podsjetimo, katedrala Svete Sofije u Carigradu je više od tisuću godina bila najveći hram u kršćanskom svijetu. Nakon zauzimanja Carigrada i pada Bizanta, katedrala je pretvorena u džamiju, ali je od 1934. godine uredbom Mustafe Kemala Atatürka, osnivača moderne turske države, postala muzej, a katedrala je na popis svjetske baštine UNESCO-a uvrštena 1985. godine.

Da je htio dati prikladan odgovor Izraelu i Trumpu na njihova svojatanja palestinskih i islamskih teritorija i svetinja, Erdogan je sa savjetnicima mogao pronaći bolji izgovor. Što se tiče Aja Sofije, Trumpa i Netanyahua apsolutno nije briga što će turski predsjednik učiniti s bivšom katedralom, potom džamijom i danas muzejom. Washington i Tel Aviv su po pitanju svjetske baštine stručni otprilike kao talibani ili ISIL, njihova stvorenja koja su se u Afganistanu i iračkim i sirijskim muzejima dokazali kao dostojni učenici svojih mentora

Aja SofijaAtatürkdžamijamuzejUNESCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janko
5 godine prije

Kao da je njih briga za Aja Sofiju.
Dotle izraelci iznova udaraju po Siriji.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

frane i kiril dajte nam oružje,oprost i komad zemlje mi ćemo ih potjerat nazad u stepu

kum
5 godine prije

Sama preobrazba Osmanlija crkve Aja Sofije u džamiju nije u skladu sa izvornim islamskim učenjima,Aja Sofiju treba vratiti crkvi kojoj i pripada to je jedini ispravni postupak.

neko
5 godine prije

ah
otkad je erdogan kao na strani rusije
jer je kupio s400 ili sto vec
(btw kladim se da s400 nece ni vidjeti, toga smo svjesni ja i Putin:-))
elem otad se ne smije pisati protiv erdogana

e za sve ljubitelje pomenutog lika znajte da fa morate uzimati u paketu. i secer i sol
s400
dzamija
izlazak iz nato
mala pljacka sirije
itd
😉

Aaaa
5 godine prije

Ovo je takva greška…. bilo bi mu pametnije da pretvori u glavnu crkvu pravoslavlja…. i da tu zasjeda Carigradski patrijarh. Mogao bi oduzeti primat Moskvi.
Biti centar za 250 milijuna pravoslavaca, nije mala stvar.

Alanis
5 godine prije

Zašto im se ne sveti na Golanu, u Palestini i Jeruzalemu?! :DD
Osim toga, kakve veze Aja Sofija ima sa židovima i Amerikancima. :DD
Da je ovom prozirnom “osvetom” htio uvrijediti Grke, još bih i razumjela. :DD

Segota
5 godine prije

Jeftini politički poeni za domaću upotrebu , bliže se izbori…

Kile
5 godine prije

Bolesnik sa Bospora

Igor021
4 godine prije

Evo kako ja mislim da ce biti…Erdogan pretvara najpoznatiju hriscansku crkvu na svetu u dzamiju a Netanjahu rusi kupolu na steni i al aksu i gradi hram za zacarenje njegovog mesije i boga antihrista.

Arkaj
4 godine prije

Jeftin i plitak potez u našim očima. Ničim ne ugrožava američke ili izraelske interese pa o njemu kao “osveti” može kokodakati koliko mu drago bez da iritira Washington ili Tel Aviv. Ali taj potez ja ne bih unaprijed proglasio blesavim jer ako ga mi takvim smatramo to se Erdogana ne tiče. Njemu je važno što na taj potez kaže njegova izborna baza a to su slabije obrazovani turci iz predgrađa i turskih sela, a njihovo mišljenje Ergogan nože bolje poznavat i vrlo je vjerovatno da se razlikuje od mišljenja prosječnog čitatelja portala Logično….

Cenzor po glavi stanovnika
4 godine prije

Erdo se sveti cionistima za otimanje Golana otimanjem Idliba. Nes’ ti meni.

wasbewill
4 godine prije

Po islamskim propisima nije prihvaćeno da se druga bogomolja ruši ili preobražava u vlastitu. Msm da bi Erdogan trebao prestati slijediti kršćanske inkvizicije po Španiji ili naše balkanske i ne dirati u tuđe svetinje.

akdfvnaqbfaewrfcuqewcfnqweuce
4 godine prije

Komodo varan svađa dva djeteta tame kršačane i islamlije ovim činom a naivni vjeruju da štiti islam buuahahaha……………..

nije bitno tko
4 godine prije

Erdogan se sveti Izraelu na štetu pravoslavnog sveta. To ti je isto, kao kad te u kafani izprebija neki bokser, a ti se mu osvetiš tako, da izprebijaš kelnericu.

DažBog
4 godine prije

Bit će opet: “Kreći Meho ikone”. Ovaj svijet je postao bas ljigavo mjesto za zivjeti.

Brave new world
4 godine prije

Erdogan neka prouci korijen riječi istanbul.
Dolazi od grckog ‘stimboli’ sto znaci ‘iz grada’, bas kao sto danas kad u dubrovniku, bivsem bizantskom gradu, pitas odakle si pa ti odgovore ‘iz grada’.
Dakle naziv istanbul nema veze s islamom.

Mirko
4 godine prije

Ako Erdo to naprai, Netanjahu če Al-Aksu promejniti u sinagogu, ha,ha,ha.

Erdogan je......
4 godine prije

….njihov igrac tj Armenijski …..(ime ne smijem napisat da me ne cenzuriraju) tj. Donmeh Turcin.

Alen
4 godine prije

Vec odavno vam pisem da je erdogan komad budaletine , u buduce se ne zanosite s njim , pametnije je…

Zlatan
4 godine prije

Veoma jeftino sakupljanje politickih poena medju malogradjanskim stanovnistvom Turske. Na slican nacin su Milosevic. Tudjman i Izetbegovic agirali u ludim devedesetim.

Bruno
4 godine prije

Trump i Netanyahu nakon ovoga neće moći spavati. Da nije bilo Rusa da ga upozore da mu se sprema puč Erdogan bi danas prodavao Döner kebap negdje u Njemačkoj.

Dundić
4 godine prije

to je ključni simbol kemalizma – da je Aja Sofija muzej. To je obračun sa kemalističkim nasljeđem, isklorištava priliku za to, za islamizaciju. A, neće mu biti teško – ako je uspio slomiti vojsku, ovo je sitnica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI