fbpx

Erdogan će se “osvetiti” za Jeruzalem i Golan i Aja Sofiju opet pretvoriti u džamiju

Erdogan će se "osvetiti" za Jeruzalem i Golan i Aja Sofiju opet pretvoriti u džamiju 1

Turski predsjednik Erdogan je odlučio kako će kazniti Sjedinjene Države zbog priznavanja izraelske aneksije Golanske visoravni. Odluka i nema posebne veze s Washingtonom i Izraelom, čak ni sa Sirijom čiji je okupirani Golan za Trumpa službeno teritorij cionističkog entiteta, ali Erdogan misli drugačije.

Prema Erdoganu, vrijedan odgovor na samovolju Sjedinjenih Država bit će da nakon turskih lokalnih izbora 31. ožujka status katedrale Svete Sofije u Istanbulu promijeni iz muzeja u džamiju, izvijestio je televizijski kanal TRT.

Kao što je objasnio Erdogan, tako će ulazak u Aja Sofiju biti besplatan. Osim toga, nakon općinskih izbora, sakralni objekt će se vratiti u svoj prvobitni status, mijenjajući ga iz muzeja u džamiju.

Erdogan je kazao da “kada američki predsjednik Trump proglasi Jeruzalem glavnim gradom Izraela i Golansku visoravan proglasi izraelskim teritorijem, Turska će kao privremeni predsjednik Organizacije islamske suradnje dati prikladan odgovor”.

U govoru kojeg je održao u Istanbulu, Erdogan je, aludirajući na navodni manifest terorista koji je 15. ožujka izvršio napad na dvije džamije na Novom Zelandu u kojem je stradao 51 musliman, izjavio: “Nije ovo Konstantinopol. Ovo se ovdje zove “İslam-bol” (puno islama). I tako će i ostati.”

Govorio je o besplatnom ulasku u Aja Sofiju, te kazao: “Pitali su me hoće li se ulaz u Aja Sofiju i dalje plaćati? Rekao sam da neće, i ne samo to. Nakon izbora ćemo Aja Sofiji vratiti njeno staro, pravo ruho. Aja Sofija neće biti muzej, već džamija.”

“Predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, Jeruzalem proglašava izraelskom prijestolnicom. Zar ne? Sirijski teritorij Golanske visoravni daje Izraelu. E pa  Turska će dati odgovor na ovo. Dobit ćete odgovor. Zar mi, kao članici Organizacije islamske suradnje ne trebamo dati odgovor? Mi smo dali odgovor, davat ćemo i u budućnosti¨, poručio je Erdogan.

Međutim, teško je razumjeti kako će vraćanje statusa džamije Aja Sofiji povrijediti Trumpa i Netanyahua?

istanbul

FOTO: ilustracija, Istanbul

Ranije je UNESCO podsjetio da “sve odluke koje se odnose na provedbu Konvencije o očuvanju svjetske baštine donosi Odbor za svjetsku baštinu”. Kada država stranka ove Konvencije odluči promijeniti naziv predmeta ili objekta, mora te izmjene podnijeti na odobrenje Odboru za svjetsku baštinu”. UNESCO sada priprema rad Odbora, ali ni na koji način ne može predvidjeti njegovu odluku, ali upozorava Erdogana na arbitrarne odluke.

Sa Sjedinjenim Državama i Izraelom je malo teže, jer se te dvije zemlje, posebice cionistički entitet, povlače iz međunarodnih organizacija koje se usude uputiti bilo kakvu riječ kritike na njihov račun. Tako SAD i Izrael nisu dio UNESCO-a zbog navodnog “protužidovskog raspoloženja” u toj organizaciji, a SAD su napustile UNHRC-a, kojeg optužuju za “nemilosrdnu kampanju protiv Izraela”.

Međutim, Turska se trudi biti dio svih tijela Ujedinjenih naroda i drugih organizacija, tako da nije jasno što želi s ovim postići.

Podsjetimo, katedrala Svete Sofije u Carigradu je više od tisuću godina bila najveći hram u kršćanskom svijetu. Nakon zauzimanja Carigrada i pada Bizanta, katedrala je pretvorena u džamiju, ali je od 1934. godine uredbom Mustafe Kemala Atatürka, osnivača moderne turske države, postala muzej, a katedrala je na popis svjetske baštine UNESCO-a uvrštena 1985. godine.

Da je htio dati prikladan odgovor Izraelu i Trumpu na njihova svojatanja palestinskih i islamskih teritorija i svetinja, Erdogan je sa savjetnicima mogao pronaći bolji izgovor. Što se tiče Aja Sofije, Trumpa i Netanyahua apsolutno nije briga što će turski predsjednik učiniti s bivšom katedralom, potom džamijom i danas muzejom. Washington i Tel Aviv su po pitanju svjetske baštine stručni otprilike kao talibani ili ISIL, njihova stvorenja koja su se u Afganistanu i iračkim i sirijskim muzejima dokazali kao dostojni učenici svojih mentora

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Janko
Gost
Janko
1 godina prije

Kao da je njih briga za Aja Sofiju.
Dotle izraelci iznova udaraju po Siriji.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

direktor svemira će biti jako oduševljen
kada erdy promjeni status muzeja u džamiju

Pa dokle
Gost
Pa dokle
1 godina prije

Pored takve zracne odbrane tih nekoliko vrsta S-ova pa onda tu su rusi koji brane siriju i opet cionisti prolaze glat ruse sto zele… Ali sada rusi cute niko se jos nije oglasio da li su pustili ili su nemocni 🙂 :)…

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Nemocni!!!!A volio bihda nije tako,sada ce neki pricati , kako je bolje ne reagovati radi izbora itd…itd…Ali i poslije bibija ce doci nekibibi
Opravdanje izbori je glupo..

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

frane i kiril dajte nam oružje,oprost i komad zemlje mi ćemo ih potjerat nazad u stepu

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Xahaxahaxa….podsjeti me na suludi početak suludog rata kada Biljana Plavšić kaže:”Svi će borci dobiti kuču (da, kuču) i 10 duluma zemlje!”

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Neki su “dobili”, a neki su palili. A opet neki treci su i dobili i palili. A da bi netko dobio, morao je netko drugi i izgubiti, posto se bas i nije gradilo u to vrijeme.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Cenzore nemaš ti pojma šta je ko u Republici Srpskoj dobio a ko šta izgubio….Plavšićeva je na kraju ispala ogromna sprdačina sa borcima VRS, drugi su samo nastavili njeno izsmejavanje sa njima…ne smatram se borcem.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Buduci da sam jedan koji je izgubio, i ciji su izgubili, mislim da ipak imam pojma.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Palo mi je to na um, na um mi je palo i povrat prava vlasništva, palo mi na um i da taj povrat nije možda ni pola prijašnje vrijednosti ali nisam mislio na to..

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

To je bio ekvivalent onim zlatnim kasikama koje je obecao Alija.

kum
Gost
kum
1 godina prije

Sama preobrazba Osmanlija crkve Aja Sofije u džamiju nije u skladu sa izvornim islamskim učenjima,Aja Sofiju treba vratiti crkvi kojoj i pripada to je jedini ispravni postupak.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čitao sam da će izbaciti i “carigradskog” patrijarha iz Stambol grada;zabole njega piša za Hrišćanstvom, Muslimansko bratstvo je primarno.

akdfvnaqbfaewrfcuqewcfnqweuce
Gost
akdfvnaqbfaewrfcuqewcfnqweuce
1 godina prije

Zahebo si se Siniša, bitnom je “ono” što je stvorilo muslimansko masonstvo zvano muslimansko bratstvo a u stvari cionistićko…………….

dane
Gost
dane
1 godina prije

carigradskog patrijarha i treba da izbaci.nema nista grdje za pravoslavlje od fanariota

neko
Gost
neko
1 godina prije

ah
otkad je erdogan kao na strani rusije
jer je kupio s400 ili sto vec
(btw kladim se da s400 nece ni vidjeti, toga smo svjesni ja i Putin:-))
elem otad se ne smije pisati protiv erdogana

e za sve ljubitelje pomenutog lika znajte da fa morate uzimati u paketu. i secer i sol
s400
dzamija
izlazak iz nato
mala pljacka sirije
itd
😉

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Ne mozes praviti kajganu bez da nekom ne razbijes jaja.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Ti si , ocito mladja generacija i ne sjecas se ‘Trumanovih’ jaja.

Aaaa
Gost
Aaaa
1 godina prije

Ovo je takva greška…. bilo bi mu pametnije da pretvori u glavnu crkvu pravoslavlja…. i da tu zasjeda Carigradski patrijarh. Mogao bi oduzeti primat Moskvi.
Biti centar za 250 milijuna pravoslavaca, nije mala stvar.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Koliko je ovdje tekstova napisano o odnosima Moskve i “Carigradskog Patrijarha”? Za tebe nedovoljno. “Biti centar za 250 miliona pravoslavaca nije mala stvar”. LOL!! :))))) : Ka da će Pravoslavni svijet pitati Erdogana lika iz muslimanskog bratsva gdje će biti njihov centar. :))

Aaaa
Gost
Aaaa
1 godina prije

Promijena upotrebe jedne bezvezne zgrade naravno u praksi ne znaci ništa…. ali može biti korak u nekom smjeru. Može se gledati i dugoročno (30-50-100 godina).
Ne mora značiti ni da će Rusija ovakva dugo postojati (ne tako davno crkva u Rusiji bila je potpuno nebitna)

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nije to “bezvezna zgrada”, to je simbol nečega bitnog za nekoga;prema tome možemo se šalliti ali pamet u glavu i ne treba pretjerivati s tim.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Tadmure pitali ste ga 500 god pod Turskom od Srba Bugara Grka do Makedonaca vaši su se partrijasi uvlacili Sultanu u dupe.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pravo je čudo da trpi to “carigradski”, možda Božije čudo što neda to šta si rekao jer svjedoci smo šizme koja vlada Svetom Carigradskom patrijaršijom.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Carigradski trpi jer piri u istu tikvu kao Erdo.Sizmatik koji sem Ukrajine gotovo nigdje nema kredibilitet. Ako bi se desilo ovo o čemu ovaj gore piše to kod pravoslavnog svijeta što bi narod rekao:”ne pije vode”..

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Zašto im se ne sveti na Golanu, u Palestini i Jeruzalemu?! :DD
Osim toga, kakve veze Aja Sofija ima sa židovima i Amerikancima. :DD
Da je ovom prozirnom “osvetom” htio uvrijediti Grke, još bih i razumjela. :DD

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

”Sveti” Erdogan se sveti promoviranjem vlastite ”neophodnosti”?
Ako mi ponudi dovoljno možda možemo i da se dogovorimo?

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

Jeftini politički poeni za domaću upotrebu , bliže se izbori…

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Bolesnik sa Bospora

Igor021
Gost
Igor021
1 godina prije

Evo kako ja mislim da ce biti…Erdogan pretvara najpoznatiju hriscansku crkvu na svetu u dzamiju a Netanjahu rusi kupolu na steni i al aksu i gradi hram za zacarenje njegovog mesije i boga antihrista.

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije

Jeftin i plitak potez u našim očima. Ničim ne ugrožava američke ili izraelske interese pa o njemu kao “osveti” može kokodakati koliko mu drago bez da iritira Washington ili Tel Aviv. Ali taj potez ja ne bih unaprijed proglasio blesavim jer ako ga mi takvim smatramo to se Erdogana ne tiče. Njemu je važno što na taj potez kaže njegova izborna baza a to su slabije obrazovani turci iz predgrađa i turskih sela, a njihovo mišljenje Ergogan nože bolje poznavat i vrlo je vjerovatno da se razlikuje od mišljenja prosječnog čitatelja portala Logično….

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Erdo se sveti cionistima za otimanje Golana otimanjem Idliba. Nes’ ti meni.

wasbewill
Gost
wasbewill
1 godina prije

Po islamskim propisima nije prihvaćeno da se druga bogomolja ruši ili preobražava u vlastitu. Msm da bi Erdogan trebao prestati slijediti kršćanske inkvizicije po Španiji ili naše balkanske i ne dirati u tuđe svetinje.

akdfvnaqbfaewrfcuqewcfnqweuce
Gost
akdfvnaqbfaewrfcuqewcfnqweuce
1 godina prije

Komodo varan svađa dva djeteta tame kršačane i islamlije ovim činom a naivni vjeruju da štiti islam buuahahaha……………..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Erdogan se sveti Izraelu na štetu pravoslavnog sveta. To ti je isto, kao kad te u kafani izprebija neki bokser, a ti se mu osvetiš tako, da izprebijaš kelnericu.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Bit će opet: “Kreći Meho ikone”. Ovaj svijet je postao bas ljigavo mjesto za zivjeti.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Erdogan neka prouci korijen riječi istanbul.
Dolazi od grckog ‘stimboli’ sto znaci ‘iz grada’, bas kao sto danas kad u dubrovniku, bivsem bizantskom gradu, pitas odakle si pa ti odgovore ‘iz grada’.
Dakle naziv istanbul nema veze s islamom.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Ako Erdo to naprai, Netanjahu če Al-Aksu promejniti u sinagogu, ha,ha,ha.

Grgo
Gost
Grgo
3 mjeseci prije

Neće je pretvorit već srušit i izgraditi treći hram.

Grgo
Gost
Grgo
3 mjeseci prije

Umiša li se Hrvatska ajme Turcima.Bit će smazani kao što ih je Nikola zrinski smaza do posljednjeg Juriša.Hrvatska je vojni saveznik Israela.Israelci su u Hrvazskoj dobro došli a palestinci ne.Napadne li tko Israel imat će posla s Hrvatima.Najvećim neprijateljima Turaka.

Erdogan je......
Gost
Erdogan je......
1 godina prije

….njihov igrac tj Armenijski …..(ime ne smijem napisat da me ne cenzuriraju) tj. Donmeh Turcin.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Vec odavno vam pisem da je erdogan komad budaletine , u buduce se ne zanosite s njim , pametnije je…

Grgo
Gost
Grgo
3 mjeseci prije

Istanbul kli Konstantinopol je bio Bizantsko Kršćanski grad u njemu je vladao car Konstantin a prijestolje mu je bilo u Svetoj sofiji.Takozvanoj Crkvi Aja Sofiji.Dokaz su Kršćanske slike Krista i svetaca te drugi mozaici.Samo to Turski presjednik zanemaruje i hoće pretvoriti Crkvu u džamiju.Aja Sofija nije jedina koja je pretvorena u džamiju.Imaš takvih primjera islamizacije u Slavoniji,Bosni,Lici,Albaniji,Srbiji,Grčkoj i Bugarskoj.Islamizacija se provodila prisilno otimanjem Hrvatskih i drugih kršćanskih obitelji,mladih i djece.Žene su silovali a muškarce ubijali i otimali hranu koju su imali i spalivali su sela,rušili Crkve u srednjoj Bosni.Ro vam je dokaz da Turci vuku korijen od osmanskog carstva.Nakon Konstantinopola pao je Beograd a zatim i Budimpešta.Da nije bilo Hrvata ovo danas nebi bila regija Balkan Kršćanska i danas bi ovdje vladali Turci i sultani njihovi.Ibrahim paša je bio Hrvat samo su ga Turci prisilili u muhamendirali.

Zlatan
Gost
Zlatan
1 godina prije

Veoma jeftino sakupljanje politickih poena medju malogradjanskim stanovnistvom Turske. Na slican nacin su Milosevic. Tudjman i Izetbegovic agirali u ludim devedesetim.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Trump i Netanyahu nakon ovoga neće moći spavati. Da nije bilo Rusa da ga upozore da mu se sprema puč Erdogan bi danas prodavao Döner kebap negdje u Njemačkoj.

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

to je ključni simbol kemalizma – da je Aja Sofija muzej. To je obračun sa kemalističkim nasljeđem, isklorištava priliku za to, za islamizaciju. A, neće mu biti teško – ako je uspio slomiti vojsku, ovo je sitnica.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
46
0
()
x