Erdogan mjesec dana nakon poteza s Ajom Sofijom, pretvara istambulsku crkvu iz vremena Bizanta u džamiju, što je razljutilo Grke

Crkva Svetoga Spasitelja u Chori
83 komentara

Povijesna bizantska crkva Chora postala je džamija, iako je sedam desetljeća služila kao muzej. Prošli mjesec slična je preobrazba učinjena s Ajom Sofijom, što je pokrenulo povratnu reakciju iz Grčke.

U petak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio da se povijesna crkva u Istanbulu prebaci u skrb Direkcije za vjerska pitanja i otvori svoja vrata muslimanskim štovateljima. Slična se reverzija dogodila prije mjesec dana, kada je Aja Sofija, koja je također nastala kao pravoslavna kuća molitve, iz muzeja pretvorena u džamiju.

Crkva Svetoga Spasitelja u Chori seže u povijesti sve do samostanskog kompleksa iz četvrtog stoljeća, neposredno izvan zidina Carigrada, koji je u trenutku širenja grada bio ugrađen u grad. Zidovi sadašnje zgrade ostali su usprkos obnovi koja se dogodila u 11. stoljeću. U unutrašnjosti se nalaze raskošni bizantski mozaici i freske, nastale negdje između 1315. i 1321. godine, a prikazuju prizore iz Novog zavjeta.

Nakon što su sredinom 15. stoljeća Osmanlije osvojili Carigrad, crkva je pretvorena u džamiju, a kršćanske slike prekrivene su žbukom. Moderna Turska pretvorila ga je, nakon Drugog svjetskog rata, u muzej Kariye, popularno turističko odredište.

Odluku o tome da se muzej vrati u ono što je bio za vrijeme otomanske vladavine u studenom je najavio najviši Upravni sud Turske. Nije odmah bilo jasno koliko će vremena trebati prije nego što se islamska štovanja nastave na tom mjestu. No nakon što je Erdoganova uredba u petak objavljena u službenom glasilu Turske, odmah je stupila na snagu.

Prošlog mjeseca Aja Sofija prošla je sličnu kontroverznu preobrazbu iz muzeja u funkcionalnu džamiju. Erdogan, čija stranka sudi politički islam za domaću i međunarodnu potporu, prisustvovao je prvoj molitvi petkom, održanoj u bivšoj bizantskoj katedrali, s tisućama drugih štovatelja.

Konverzije su dovele do pojačavanja napetosti između Turske i njezinog dugogodišnjeg protivnika i susjeda Grčke, koja ove preobražaje doživljava kao napad na kršćansku ostavštinu, koja se nalazi u pritvoru Turske. Grčko ministarstvo vanjskih poslova najnoviju odluku nazvalo je “još jednim progonom protiv vjerske pripadnosti od strane Ankare”.

Aja Sofijacrkvadžamija
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

I mi cemo otvoriti Hram umjesto đamije Al Akse.
Neka je nose sa palestincima u paketu.

Aragorn
3 godine prije

njihova drzava,njihovo pravo. problem zapada je njegov liberalizam koji tako nesto ne dozvoljava u EU
evo u BiH u mom malom gradicu je crkveno zvono na sahat kuli pa me ne smeta.
Erdogan u nacionalizmu vidi bodove,nije mala stvar izgubit glavnu metropolu na izborima,pa priprema podlogu za iduce

asjnfvipbwervbgwerbgwqebgrvqwergfqewr
3 godine prije

Hazarikus svađa krščane i islamlije a obje religije stvorene od tih koji ih svađaju putem Eđija.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Mustafa Kemal paša Ataturk, otac turske nacije, rodio se u Solunu. Poslije Prvog balkanskog i Prvog svjetskog rata Solun je ostao bez Turaka. Danas bi se to reklo, očistilo ih. Ono, baš… Relativno nema tome dugo, jedan gradonačelnik Soluna je otišao u Tursku i pozvao njihove potomke da posjete postojbinu. Kemal pašina rodna kuća je poklonjena Turskoj i pretvorena u muzej. Turci su se odazvali u velikom broju, što je pak u Grčkoj naljutilo one koji imaju uspomenu na ”maloazijsku katastrofu”. Kad je iz Anatolije, u ratu za tursku nezavisnost, (započeo invazijom grčke vojske), došlo do izgona milijuna Grka. Danas bi se to reklo, očistilo i njih. Ono, baš… Što je samo dio tursko – grčke povijesti, bogate međusobnim čišćenjima i prolivenom krvlju. Nakon što su pobjegli iz Španjolske, početkom 16. stoljeća, u Solun su se doselili Sefardi. Tako je Solun u doba turske vladavine postao većinski židovski grad. I… Čitaj više »

Nil 1
3 godine prije

Turska posla. Nedaj Bože da pravi tvornice, diže plaće, penzije. Tome se raduju i ovi u bosanskom kraljevstvu kojeg su isti razbucali 1463.

Alex
3 godine prije

Toje znak slabosti. Turska, u naponu snage, nije se ni obazirala na Kršćane. To im je bilo ispid časti. Sada rade sitne pakosti, što znači da je režim pred kolapsom.

Mr.Coffee
3 godine prije

Ovdje ne pise da ima napustene crkve u Turskoj, bolje stavit u biloj kojoj religij da ljudi se mole, a ne da se raspada. Makar turski nisu srusili crkve kao srbi u Bosni srusili dzamije i romanske crvke. Ja kao musliman, ja volim sve ljude i ne bitno religije, Ako si covjek i lijepo pricamo zajednicki. Onda je normalno. A religiju i vjeru cuvaj u sebi i ne mjesati. Moje misljene…nemoj te sad pljuvati po meni.

Max
3 godine prije

Erdogan skrnavi svetinje i nijegovoj aroganciji nema kraja.

Nil 1
3 godine prije

Vidim brane ih bosanski muslimani. Za razliku od Grka oni se nisu prodali za smrdljivi turski burek.

Davor drugi
3 godine prije

Pa mislim da je mali sultan zaslužio jasan odgovor pod hitno: pozatvarati sve džamije diljem EU i vratiti mu sve redom njegove turke odakle su i došli u EU nekih Ca. par miliona. Svaki odgovor ili protest osim navedenog je mizeran i nerazumljiv za Erdu. Takav odgovor će Erdo u sekundi i bez ikakavog daljenjeg objašnjenja u potpunosti shvatiti i razumjeti. Ali kako je ovdje riječ o truloj EU takav će odgovor zasigurno izostati.

Hamer
3 godine prije

Dajem mu još malo života ipak je već ostario sve gluposti koje je napravio ostat će samo povjest

zabrinuti
3 godine prije

Mladen, Tvoje poznavanje istorije je na nivou osnovne škole. Vatikan je do 1900. godine na području današnje BiH i i Hrvatske pravio razliku između Hrvata, Srba pravoslavaca, Srba katolika i islamiziranih Srba. Hrvati su na tom velikom prostoru bili izrazita manjina u odnosu na Srbe! A onda je 1900. godine Vatikan sve Srbe katolike preimenovao u Hrvate i time vam povećao broj. Uz sav socijalni inženjering od sredine 19. veka, u momentu stvaranja ustaške NDH, u Hrvatskoj je bilo preko 35% Srba pravoslavaca!!! Ruđer Bošović, kao i skoro svi znameniti Dubrovčani, jeste bio katolik po veri, ali se smatrao Srbinom, jer je govorio srpskim jezikom. U to vreme hrvatski jezik nije postojao. Vuk Karadžić je na nagovor zvaničnog Beča dozvolio Hrvatima da koriste standardizovani srpski jezik. Čitaj malo o Bečkom književnom dogovoru… Pročitaj knjigu “Hrvati u svetlu istorijske istine” , imaš je u PDF formatu na internetu. Hrvatski identitet je… Čitaj više »

Zvrk
3 godine prije

Ah, naš korisnik @guest_468171
Već poznati trol sa još poznatijom nacionalističkom retorikom krvi i tla koji se pod drugim imenima javljao na portalu.
Obično počne sa sladunjavim i pomalo populističkim komentarima da bi nakon par komentara i diskutiranja se razotkrio sa svojim velikosrpskim stavovima. Uvijek potkrijepljenim “kvalitetnim” i “znanstveno povrđenim” izvorima sa sumnjivih portala koji se pozivaju na podosta fabricirane izvore. Jasno, uvijek kako njemu i njemu sličnima paše.
Ali ipak je po nečemu ostao poznatiji nego po svojim komentarima, po tome što skoro svaki komentar sačuva. Naime, više puta se dogodilo da mu ih redakcija izbriše pa ih onda on vrati nazad ili ubaci slikovni prikaz komentara. Pa onda bude diskusija s redakcijom i uvjeravanja da je sve što on piše apsolutna istina, a eto oni toliko nepravedni pa mu sve brišu.
Može biti da smo svi mi nesvjesno vjerne sluge masonsko-franjevačko-austrijsko-vatikanske-isusovačke elite, a on borac protiv vjetrenjača.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI