fbpx

Erdogan mjesec dana nakon poteza s Ajom Sofijom, pretvara istambulsku crkvu iz vremena Bizanta u džamiju, što je razljutilo Grke

Crkva Svetoga Spasitelja u Chori

Povijesna bizantska crkva Chora postala je džamija, iako je sedam desetljeća služila kao muzej. Prošli mjesec slična je preobrazba učinjena s Ajom Sofijom, što je pokrenulo povratnu reakciju iz Grčke.

U petak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio da se povijesna crkva u Istanbulu prebaci u skrb Direkcije za vjerska pitanja i otvori svoja vrata muslimanskim štovateljima. Slična se reverzija dogodila prije mjesec dana, kada je Aja Sofija, koja je također nastala kao pravoslavna kuća molitve, iz muzeja pretvorena u džamiju.

Crkva Svetoga Spasitelja u Chori seže u povijesti sve do samostanskog kompleksa iz četvrtog stoljeća, neposredno izvan zidina Carigrada, koji je u trenutku širenja grada bio ugrađen u grad. Zidovi sadašnje zgrade ostali su usprkos obnovi koja se dogodila u 11. stoljeću. U unutrašnjosti se nalaze raskošni bizantski mozaici i freske, nastale negdje između 1315. i 1321. godine, a prikazuju prizore iz Novog zavjeta.

Nakon što su sredinom 15. stoljeća Osmanlije osvojili Carigrad, crkva je pretvorena u džamiju, a kršćanske slike prekrivene su žbukom. Moderna Turska pretvorila ga je, nakon Drugog svjetskog rata, u muzej Kariye, popularno turističko odredište.

Odluku o tome da se muzej vrati u ono što je bio za vrijeme otomanske vladavine u studenom je najavio najviši Upravni sud Turske. Nije odmah bilo jasno koliko će vremena trebati prije nego što se islamska štovanja nastave na tom mjestu. No nakon što je Erdoganova uredba u petak objavljena u službenom glasilu Turske, odmah je stupila na snagu.

Prošlog mjeseca Aja Sofija prošla je sličnu kontroverznu preobrazbu iz muzeja u funkcionalnu džamiju. Erdogan, čija stranka sudi politički islam za domaću i međunarodnu potporu, prisustvovao je prvoj molitvi petkom, održanoj u bivšoj bizantskoj katedrali, s tisućama drugih štovatelja.

Konverzije su dovele do pojačavanja napetosti između Turske i njezinog dugogodišnjeg protivnika i susjeda Grčke, koja ove preobražaje doživljava kao napad na kršćansku ostavštinu, koja se nalazi u pritvoru Turske. Grčko ministarstvo vanjskih poslova najnoviju odluku nazvalo je “još jednim progonom protiv vjerske pripadnosti od strane Ankare”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Pero
Gost
Pero
2 mjeseci prije

I mi cemo otvoriti Hram umjesto đamije Al Akse.
Neka je nose sa palestincima u paketu.

Riddick
Gost
Riddick
2 mjeseci prije

Tu su ipak hodže i sultani bili kreativni nisu preimenovali Solomonov hram u džamiju već su na hramu napravili džamiju.

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Pero,

Sultan Erdogan vuče poteze koji će za posledicu imati obnovu Svete liturgije u Aja Sofiji i ostalim pravoslavnim crkvama koje su pretvorene u džamije. To je najveći strah obrazovanih, racionalnih i produhovljenih Turaka. Uvod u ovakav rasplet događaja biće iskrcavanje turske vojske na grčku teritoriju, u nastojanju da se obezbedi pravo na eksploataciju gasa u grčkim teritorijalnim vodama… Potraga za gasom intenzivno traje, a pozornica je spremna za režisere i glavne glumce koji će svima nama kreirati nesvakidašnju i užasnu predstavu u kojoj ćemo svi mi imati i sporedne uloge, na žalost!

U sledu događaja, ispuniće se tvoj san da na ruševinama Al Akse bude podignut treći Solomonov hram, ali tvoj mesija (Antihrist), koji će u njemu biti krunisan za svetskog vladara, vladaće samo 3.5 godine…

Nakon toga, svet neće nestati, ali sigurno neće funkcionisati na ovakvom finansijskom sistemu, koji kontrolišu lihvari, a koji će finansirati izgradnju novog Solomonovog hrama i koji čekaju svog mesiju…

Da sam na tvom mestu, ne bih se radovao izgradnji novog Solomonovog hrama, koji će biti monumentalno remek delo modernog graditeljstava. UMETNOST JE U OKU POSMATRAČA, ali taj hram neće biti na radost čovečanstvu…

Aragorn
Gost
Aragorn
2 mjeseci prije

njihova drzava,njihovo pravo. problem zapada je njegov liberalizam koji tako nesto ne dozvoljava u EU
evo u BiH u mom malom gradicu je crkveno zvono na sahat kuli pa me ne smeta.
Erdogan u nacionalizmu vidi bodove,nije mala stvar izgubit glavnu metropolu na izborima,pa priprema podlogu za iduce

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije

ARagorne sva zvona koja se nalaze na crkvama su crkvena zvona a zvona koja se ne nalaze na crkvama ni na crkvenim zvonicima nisu crkvena zvona pa ni tako zvono koje se nalazi na sahat kuli. Objasni nam molim te zašto je nama na zapadu problem liberalni kapitalizam poštivanje ljudskih prava i sloboda Znaci i mi na zapadu smo trebali sve džamije pretvorit u crkve Ma. mogu Turci Prekrit sve freske i slike na zidovima u crkvi sa čeličnim pločama opet će svi muslimanski vjernici znati da im to ne pripada ista ih gleda iza tih paravana

Aragorn
Gost
Aragorn
2 mjeseci prije

Mladene nemoj se naci uvrijeden,ne govorim u smislu da dzamije treba pretvarati u crkve,nego s ciljem da kazem kako turci drze do vjere naspram zapada,koji se kako se kaze u Bosni “ibreti” svojim liberalizmom koji pljuje po svemu normalnom,al dobro,svako ima pravo na svoj izbor.
jos malo pa ce bit ko u onoj pjesmi “kad narastem bit cu televizor” pa ce nam tv bit jedan od spolova u putovnici? tako da ne kuzim tzv.zapad zasto dizu frku oko “jedne crkve”

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Aragorne,

Sila Boga ne moli, ali Bog silu ne voli!
Kako li ćeš komentarisali ako te Bog poživi i čuješ da je u Aja Sofiji i ostalim pravoslavnim crkvama koje su pretvorene u džamije, ponovo počela da se služi Sveta liturgija?

Da li ćeš i onda zastupati stav – NJIHOVA DRŽAVA, NJIHOVO PRAVO?

asjnfvipbwervbgwerbgwqebgrvqwergfqewr
Gost
asjnfvipbwervbgwerbgwqebgrvqwergfqewr
2 mjeseci prije

Hazarikus svađa krščane i islamlije a obje religije stvorene od tih koji ih svađaju putem Eđija.

Riddick
Gost
Riddick
2 mjeseci prije

Ti ne veruješ u Boga ali zato veruješ u stvora u guštere, vanzemaljce, ravnu zemlju, hazare ispod kreveta i u ormaru, ispuštanje hemikalija kroz motore svih komercijalnih aviona, i ko zna šta sve ne.
Baš si merodavan da pišeš o zabludama…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 mjeseci prije

Mustafa Kemal paša Ataturk, otac turske nacije, rodio se u Solunu. Poslije Prvog balkanskog i Prvog svjetskog rata Solun je ostao bez Turaka. Danas bi se to reklo, očistilo ih. Ono, baš… Relativno nema tome dugo, jedan gradonačelnik Soluna je otišao u Tursku i pozvao njihove potomke da posjete postojbinu. Kemal pašina rodna kuća je poklonjena Turskoj i pretvorena u muzej. Turci su se odazvali u velikom broju, što je pak u Grčkoj naljutilo one koji imaju uspomenu na ”maloazijsku katastrofu”. Kad je iz Anatolije, u ratu za tursku nezavisnost, (započeo invazijom grčke vojske), došlo do izgona milijuna Grka. Danas bi se to reklo, očistilo i njih. Ono, baš… Što je samo dio tursko – grčke povijesti, bogate međusobnim čišćenjima i prolivenom krvlju.
Nakon što su pobjegli iz Španjolske, početkom 16. stoljeća, u Solun su se doselili Sefardi. Tako je Solun u doba turske vladavine postao većinski židovski grad. I nije mu išlo loše. Kao trag, ostala stara četvrt Ladadika. Jer je Solun očišćen od Židova. Ono, baš… Na čemu je u Drugom svjetskom ratu vrijedno radio jedan njemački kapetan. Predan svom poslu, pedantno je organizirao transporte za njihovu deportaciju u koncentracione logore. Za što nitko nije znao [sic] pa je Kurt Waldheim postao glavni tajnik Ujedinjenih naroda. A poslije i predsjednik Republike Austrije. Istine radi, netko se tada i sjetio toga, al’ tek kad se saznalo da vrijedni Kurt ionako neće još dugo….. Uglavnom, danas u Solunu ima više Kineza nego Židova.

Uno
Gost
Uno
2 mjeseci prije

“Тај исти “брат” је 20-тих година претио Краљевини СХС (пре свега Србији) да ће јој објавити рат уколико настави да брани интересе и да се залаже са право и правду Словена у Беломорској Македонији који су били у већини (преко милион) у односу на Грке. Солун никада није био грчки, нити је имао Грке као већинско становништво.

Да би Беломорска Македонија била под пуном контролом и утицајем грчке државе, тамошње Словенско становништво (Срби, Маћедонци, Власи) је морало да нестане. Тако је и било. Грчка држава је почела са погрчавањем становника, забраном ћириличног писма и језика, променом имена топонима, досељавањем Грка из Мале Азије, протеривањем и убијањем сваког ко се противио грчкој власти.
То је трајало до грчкој грађанског рата, када је Словенима нанет последњи ударац. До 1949. године из Беломорске Македоније је протерано и побијено око 1 500 000 људи. Убијани су и одвођени на вишегодишње робије чак и они који су се борили на страни грчке армије. Ти људи који су робијали, одвођени су на каменита грчка острва и тамо су излагани мучењима и монструозним тортурама каква су била и на Голом отоку у комунистичкој Југославији.

Данас у Беломорској Македонији нема ни десет хиљада људи који су тамошњи ендопи, села су пуста. То мало што је остало нема скоро никаквих права и сви говоре грчки језик иако знају ко су и шта су.”

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Uno,

Imaš + od mene. Na svim kartama do 19. veka Egejsko more je označavano kao Belo more. Grci su promenili nazive za stotine srpskih toponima. Detaljnije o pravoj istoriji drugi put.
Pozdrav!

novonasrala šituacija
Gost
novonasrala šituacija
2 mjeseci prije

sve si nabrojao, samo se naših (koji nikog nisu istrebljivali) nisi sjetio.. Solun je slavenski;)

Uno
Gost
Uno
2 mjeseci prije

@novonasrala šituacija
Prosvjetli me o kome se radi…

Nil 1
Gost
Nil 1
2 mjeseci prije

Turska posla. Nedaj Bože da pravi tvornice, diže plaće, penzije. Tome se raduju i ovi u bosanskom kraljevstvu kojeg su isti razbucali 1463.

Alex
Gost
Alex
2 mjeseci prije

Toje znak slabosti. Turska, u naponu snage, nije se ni obazirala na Kršćane. To im je bilo ispid časti. Sada rade sitne pakosti, što znači da je režim pred kolapsom.

Mr.Coffee
Gost
Mr.Coffee
2 mjeseci prije

Ovdje ne pise da ima napustene crkve u Turskoj, bolje stavit u biloj kojoj religij da ljudi se mole, a ne da se raspada. Makar turski nisu srusili crkve kao srbi u Bosni srusili dzamije i romanske crvke. Ja kao musliman, ja volim sve ljude i ne bitno religije, Ako si covjek i lijepo pricamo zajednicki. Onda je normalno. A religiju i vjeru cuvaj u sebi i ne mjesati. Moje misljene…nemoj te sad pljuvati po meni.

Riddick
Gost
Riddick
2 mjeseci prije

Napuštene crkve i one koje nisu napuštene bi trebalo da budu u vlasništvu Carigradske Patrijaršije , kojoj su pripadale pre turskih osvajanja, i sada Turska umesto da im vrati to što im pripada ona nastavlja uzurpaciju, sa druge strane nije mi jasno samo kako može neki musliman da se moli u crkvi?!?!
Što se tiče rata u BiH svako je svakom rušio verske objekte to je dokazano nemojte da glumite samo žrtvu i vi ste rušili crkve.
https://www.youtube.com/watch?v=aMdPyPa-iGI

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 mjeseci prije

Rojs :
JAMIJA JE JAMIJA !
A MUZOJ MUZOJ !

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije

Možda je to neko novo muslimansko krilo koji se Mole po kršćanskom obredu u crkvama diljem Turske

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

Ridice ti si slijepac ili pokvaren covijek (a pokvaren jesi ), ti bi da izjednacis nesto sto se ne da izjednaciti .I na ovom snimku sto si poturio kao dokaz da se radi o srusenoj crkvi to se nevidi nigdje da je crkva srusena. Treba li ti nabrojiti i staviti snimke da u opstinama pod kontrolom Srba iz Bosne mozda je ostalo 1% dzamija u ispravnom stanju sve ostale su srusene . Od Foce do Bijeljine ni temelja nema da su te dzamije postojale . Kad je Mehmed El Fatih (Osvajac ) zauzeo Carigrad nije srusio ove crkve o kojim se danas prica a da je to uradio mislis li da bi mu neko naudio za taj cin . Koja je to razlika ne rusiti crkve 1453 i neke godine i rusiti dzamije 1992 godine. Ko je mogo sprijeciti Mehmeda II da ukine carigradsku patrijarsiju a ona je ipak opstala zahvaljujuci tom istom Mehmedu II iz razloga sto je imao dobre odnose sa srpskom princezom koja je bila jedna od zena njegovog oca , i nije htio da je razalosti jer ista mu je dala podrsku kad je bio dijete a to je Mehmed II zapamtio i stitio je dok je bio ziv . Da je Mehmed II bio barbarin danas ti nebi imao o cemu pisati . Sta mislis koliko je bilo dzamija u Srbiji i Beogradu , za tvoju informaciju mnogo vise tada u Beogradu nego u Sarajevu ., pa i presjednicki dvori u Beogradu su izgradjeni na temeljima dzamije .Sto se tice ovog sto Erdogan radi sa ovim cinom pretvaranja crkvi u dzamije ja ne znam sta je u pitanju ali 100% ako hoces i 1000% ovdje se ne radi o sukobu religija , samo Erdogan i dragi bog znaju sta mu je na umu .I iz islamskog svijeta dolaze kritike za ove poteze Erdogana a i iz moje zemlje vjerski prvaci osudjuju ovaj cin . Vrijeme ce pokazati sta on zeli a i nemoze vladati vjecno pa je za ocekivati da se sve vrati u normalu. Muslimanima ne hvali dzamija za molitvu pa i ove nisu potrebne vjernicima ali sta je pozadina svega ja ne znam . Mozda se ovim cinom zeli navuci bijes i netrpeljivost citavog svijeta prema muslimanima mozda je to cilj …

Riddick
Gost
Riddick
2 mjeseci prije

ZA
Crkva je devastirana, a ima i snimaka srusenih crkava u BiH kucaj na guglu ako mi ne veruješ, pa se svadjaj sa ljudima koji su postavili te slike i snimke da su pokvareni i slepci, SAMO NEMOJ DA LAŽEŠ DA NI JEDNA NIJE SRUŠENA, ako si iole normalan https://www.youtube.com/watch?v=XaAppuaB7Jc
Ja ne negiram rusenje verskih objekata od strane VRS za razliku od tebe koji negiraš rušenje crkava od strane Armije BiH, samo me interesuje odakle vam podatak od 1% džamija koje su ostale u ispravnom stanju.
Što se tiče džamija u beogradu one su otišle kako su i došle sa Turcima i osvajanjem , moraš uzeti u obzir norme ponašanja 19 veka koje su neuporedive sa 21 vekom, vrati se u 19 vek kada su se vodili ratovi za oslobodjenje od turaka, takvo ponašanje je u to vreme bilo društveno prihvatljivo na svim stranama i svi su to praktikovali.
Mnoge od tih beogradskih džamija su napravljene od kamena Srbskih manastira i crkava koje su Turci porušili za vreme okupacije.
Božija je volja da postoji Carigradska Patrijaršija a ne nekog Turčina iz 15 veka.
Isus Hristos je rekao “Sazidaću sebi crkvu da je paklena vrata neće nadvladati”
“Nepravednik neka i dalje čini nepravdu, nečisti neka se i dalje kalja, a pravednik neka i dalje čini pravednost, i sveti neka se i dalje osvećuje”
“Moja je osveta, ja ću uzvratiti” “Strašno je pasti u ruke Boga živoga.”
Boga se treba bojati ZA. “I ne boj te se onih koji ubijaju tijelo a duše ne mogu ubiti; nego se bojte onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.”
A njemu nećeš moći da pričaš kako nema dokaza o paljenju crkava u BiH.
ti što ruše i pale ne pale samo Hrišćanima i Bogu pale, Crkva je Božija kuća i na njoj počiva blagoslov Božiji, i služi za spasenje duša, pa ko hoće protiv Boga neka pogleda Rimsko carstvo i Egipat i Asiriju i gonitelje Hrišćana kako su prošli oni i njihove države.
Šta je cilj ni sam ne znaš , a jel možeš da osudiš ovo i da se distanciraš od ovakvih varvarskih i nedoličnih poteza.
Jel bi mogao na primer da napišeš da je ovo što je Erdogan uradio sa Aja Sofijom sramota ili da nije prikladno?
Jel možeš da napišeš da si protiv toga?

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

Gdje se vidi da je razrusena a za devastirana moguce je , samo ti u svojoj glavi vidis ono sto niko ne vidi . Ti iskucaj 10 srusenih crkvi od strane armije BiH a ja cu iskucati 100 srusenih dzamija .Ja ne negiram da nije bilo devastiranja i rusenja od strane pojedinaca ali znam i da to nije bio program legalne drzave i drzava je u tom vremenu sankcionisala takve pokusaje dok je to na drugoj strani bio program ideoloski i tekstualno napisan i utemeljen kao cilj da se sve unisti sto je Bosnjacko i da su organi iz RS to i poticali na cinjenje tih dijela za to u Hagu je i donijeta presudaprotiv RS za urbicid i kulturocid .Norme ponasanja u 19 vijeku pominjes a u 16 vijeku to Mehmed II neradi , koja je to razlika u nivou svijesti gdje vi ocito kaskate svjetlosnim godinama. Posto se pozivas na norme ponasanja onda ne komentarisi odluke Erdogana jer to su njegove norme i drustveno prihvatljive za Tursku. Eto nije bilo kamena pa se rusile crkve , koji si ti tenkre Da su Turci tako rusili crkve kako ti navodis pitanje je sta bi bilo sa vama . Bozija volja da postoji Carigradska Patrijarsija a ne nekog turcina … taj turcin je tada bio najmocniji vladar svijeta i njegova se pitala budalasu , jer niko mu se nije mogao suprostaviti i CP je mog;la ostati tu gdje jeste samo njegovom voljom i nicijom drugom . I da ti kazem lazac s ovom pricom mozes proci samo kod istomisljenika .

Riddick
Gost
Riddick
2 mjeseci prije

“taj turcin je tada bio najmocniji vladar svijeta i njegova se pitala budalasu , jer niko mu se nije mogao suprostaviti i CP je mog;la ostati tu gdje jeste samo njegovom voljom i nicijom drugom”

Ti si u stvari ateista i u Boga i ne veruješ nego u Erdogane i Mehmede, koji su za tebe jači od BOGA i BOG ne može da promeni njihove odluke.

Jedan monah je kada je posetio grob Aleksandra Velikog rekao: “Za života ti je ceo svet bio mali a sada ti je i taj grob veliki”

“Bolje je oslanjati se na Gospoda nego uzdati se u knezove.”

“Vaistinu taština je sve i sva, a život je senka i san; jer se uzalud otima svaki čovek, kao što reče Sveto pismo: Kada ceo svet stečemo, onda ćemo se u grob nastaniti, gde su zajedno carevi i prosjaci.”

Neka ti je BOG u pomoći.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

Ti pricas o bogu , kako te nije stid i meni si balavac i smokljanje nasao pametovati o onom o cemu pojma nemas . Ti bi u ime Isusa ratove vodio , koje tebe ucio vjeronauku . Daleko si ti od Isusa svijetlosnim godinama . Ne moze lazac biti vjernik niti onaj koji drugog blati , panjka i osudjuje . Ti kao vjernik samo znas da on postoji , i jos uz svoj umovanje vezujes i boga i pozivas se na njega , cime si ti to zasluzio grijesnice . Ja da osudim Erdogana ? Citaj sta pisem i koristi mali mozak ako ga imas. Pogledaj si komentare od ranije koje pises odisu agresivnoscu i vrijedjanjem drugog i koju istinu zastupas . Ti kao ti vjeruj ali se preispitaj da li te onaj gore prihvata takvog. Bog i ne istina su nespojivi a a ti nisi covjek od istine.

puf
Gost
puf
2 mjeseci prije

Z.A., Riddick

De Riddick molit cu te lijepo, navedi barem jednu dzamiju koja se nalazila na teritorijima pod kontrolom VRS-a, a da je ostala citava? Barem jednu? Neces je naci, jer je nema. Tokom rata su je unisteno 80% dzamija u BiH, od kojih sve pod kontrolom VRS-a, kao i 80 kod kontrolom HVO-a.

Ja zivim u gradu u kojem su Bosnjaci (ili kako ih vi zovete islamizirani Srbi) prije rata cinili 87% stankvnistva, a sada cine 97%. Na juznom ulazu u grad, na samom ulazu je bila VRS i redovno su gadjali grad, a za onih mjeseci sukoba sa HVO-om njihova vojska je bila na brdima na samom zapadnom ulazu u grad, i oni su gadjali grad.
I zamisli ti Riddicke, i pored svega toga, Franjevacki samostan koji potjece iz srednjeg vijeka a kasnije je nadogradjivan, i koji je masivan pravo, kao i pravoslavna crkva, katolicka kapela, kao i druga pravoslavna crkva u jednom od susjednih sela su ostale citave. Kako definises ovo “stanje svijesti”, izraz koji si ti upotrijebio?

Kako definises da Srbima u mom selu koje je bilo 80% bosnjacko (islamsko-srpsko po vasim tvrdnjama) tokom cijelog rata, cak i pored stotina bosnjackih izbjeglica nije falila dlaka s glave tokom cijelog rata? Cak i pored toga sto su dvojica iz sela otisli u najblizi teritorij pod kontrolom VRS-a i pucali na svoj grad. Jednom je u cijelom selu organizovan pretres, jer je selo malo i u njemu je boravilo tri puta vise stankvnika nego inace i trebalo je sve to organizovati. I dodju u kucu oca od jednog od ovih i pitaju ga: “Radovane, jel imas sta za prijavit, neko oruzje itd”. Radovan rece da nema, i onda mu, ni manje ni vise u uskom dimnjaku nadju kalasnjikov. I pored ovoga, kao i pored toga da mu je sin u VRS i da puca na svoj grad ga puste. Kako ti definises ovo “stanje svijesti” Riddicke?

De mucni malo glavom, da su ti osmanski Turci htjeli Srba danas ne bi bilo na mapi. Oni jesu ubijali, silovali, vrsili sto prisilne sto indirektne konverzije itd. Ali, da su htjeli mkgli su sve zivo da pobiju i da na Balkan nasele koloniste iz Anadolije i dalje sa Bliskog Istoka. Upravljali su svim podrucjima gdje zive Srbi, kskonih vi nazivate “srpske zemlje”, i mogli su da sve zivo pobiju da se trag ne vidi. Ali nisu zar ne? Kakvo je njihovo “stanje svijesti” bilo svih tih vijekova Riddicke?

Nakon Prvog i Drugog srpskog ustanka Srbija 1817. godine dobija djelimicnu, a 1830. godine punu autonomiju. Zatim na upravu dobija 1862. godine velike gradove, a 1878. godine i juznu Srbiju, okruge Nis, Pirot, Vranje i Leskovac. Koliko je muslimana tu ostalo da zivi, sta se desilo s njima? Ja cu ti reci, pobijeni, protjerani, inovina konfiskovana itd. Poredi ovo “stanje svijesti” sa stanjem svijesti Mehmeda Fatiha 400 godina ranije.

Sam Beograd je imao oko 150 dzamija. Znas li Riddicke koliko ih je ostalo na zivotu u Srbiji? Ja cu ti reci. Po jedna u Beogradu, Nisu i Malom Zvorniku. I to su i ove ostavljene zbog pritiska medjunarodne zajednice, jer kao sto je Rusija bila nominalni zastitnik pravoslavaca u Osmanskom carstvu, Austro-Ugarska zastitnik katolika u istom, tako je Osmansko carstvo postalo zastitnik muslimana u balkanskim drzavama, istih muslimana kojih tu vise nije bilo.

Jedino poslije Prvog balkanskog rata i osvajanja Novopazarskog sandzaka, Kosova i Makedonije Srbija je manje-vise ostavila domicilno muslimanako stankvnistvo jer su se svi protivili njihovom protjerivsnju. Austro-Ugarska koja je sanjala o koridoru do Istanbula, Italija koja se bojala izbijanja Srbije na Jadran, Italija i Velika Britanjja koje su inicirale stvaranje Albanije jer su se bojale ruskog utjecaja na Jadranu preko Srbije itd.

Ista stvar se ponavlja u BiH 1992-1995. Zatire se sve i sve. O kojem ti “stanju svijesti” pricas Riddicke? Ili vas SANU i dalje kljuka tim nebulozama!

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

puf zna ovo ZA o cemu ti pises pa i mnogo vise nego sto si napisao ali nemoguce je voditi polemiku sa genetskim lazovima …Oni su dobili sve bitke koje su vodili tako barem pise Dobrica Cosic akademski probisvijet albanskih gena.Onaj zabrinuti pominje Srbe u Bosni da su starosedioci … Jesu starosedioci od kad je Turska napustila ove krajeve . Neka papak procita sta Vatikan pise ko zivi u Bosni a ne da mi servira lazi Dobrice Cosica i ostalih lazovcina . Stefan Nemanjic bio katolik i cinkario Bosansku vlastelu i Bosanski narod papi, da su Bosanci heretici a lazovcina zabrinuti spominje Srbe da zive u Bosni .Zabrinuti ne zna da je zadnji Srpski kralj bio Bosanski kralj koji je primio katolicanstvo. Bitku na Kosovu dobili Srbi i zbog toga su zvona sa crkve Notr Dam se oglasila u slavu pobjednika i pobjednici rata postali vazali Turski , cudnu istoriju uce . Bosanski kralj Tvrtko Kotromanic porazio u boju Srpsku drzavu koja tada potpada pod vazalski odnos prema Bosni .Milos Obrenovic poslije ustupaka od strane Turske drzave se toliko osilio i upada u Bosnu preko Drine sa hajducijom i zari i pali po Bosni i cini zulum Bosnjacima i podstice pravoslavne Bosance da se bune i dizu ustanke po Bosni protiv muslimana .Kad je to sve dozlagrdilo Husein begu Gradascevicu on podize Bosansku vojsku i upada u Srbiju i vrsi odmazdu . Sva Miloseva vojska biva potucena do nogu od strane Bosanaca i Milos videci sta mu se sprema, salje pregovarace i moli Husein bega da prestane sa ratnim dejstvima a on Milos vise nece prelaziti Drinu i zulum ciniti i pravoslavni narod buniti .Husein beg dobija naredbu iz Stambola da prekine osvetu po Srbiji i povuce se sa vojskom. Sta je bitno ovdje da okosnicu Huseinove vojske cini 2000-3000 pravoslavnih Bosanaca koji su i najzesci i najodaniji borci Husein begu a zabrinuti pominje Srbe i ja bi bio zabrinut kad bi imo njegovu pamet .Ilija Grasanin tvorac ideje velike Srbije i da svi pravoslavni zive u toj drzavi je temelj za pojavu Srba u Bosni .Pominju rusenje crkava po Srbiji od strane Turske a sve velike crkve i svetinje im ostale citave i niko ih nije diro samo se pitam kako se to desilo ako su Turci sve rusili . Sve od Mehmeda II pa do Sulejmana velicanstvenog nije bilo sile da se je mogla suprostaviti Turskoj ali sve bitne crkve ostase . Dzamije po Srbiji i Beogradu nisu imali tu srecu kao crkve , a sta bi sa muslimanskim narodom u Srbiji koji nije bio Turskih korijena , sto je uspijelo da prezivi moralo se je odreci imanja i otici za Tursku . I onda mozes procitati na pojedinim srpskim portalima kako danas u Turskoj zive milioni turaka srpskih korijena koje su oni isti protjerali .Prodali vjeru za veceru . Dobro je Stjepan Kljuic rekao da su Srbi uvijek bili inferiorni a izmedju ostalog i kulturoloski u odnosu na druga dva naroda .

puf
Gost
puf
2 mjeseci prije

Z.A.

Vas nadimak sam stavio samo iz razloga jer sam se ukljucio u raspravu izmedju vas i Riddicka.

Ma ove svoje nebuloze ne mogu vise nikome da prodaju, prozreo ih je svako ziv. Dovoljno je uzeti bilo koju historijsku knjigu iz jugoslavenskog doba i moze se vidjeti sta se tu pise i nacin kako se pise. Pise se tacno onako kako to Riddick ovdje iznosi, cemu ga se ucilo kuci i u skoli, pa mu ostalo u pamcenju.

Spominje da su srednjovjekovni Bosanci bili etnicki Srbi. Isti nema pojma da etnicki pokreti tada uopce nisu ni postojali, i da su se isti sirom Evrope poceli razvijati i siriti nakon Francuske revolucije 1789. godine. Na zapadnom Balkanu se prvi razvija srpski etnicki pokret usljed Prvog srpskog ustanka gdje Srbinom postaje svako onaj ko je pravoslavac i govornik slavenskog jezika. Zatim se razvija hrvatski etnicki pokret usljed opsteg trenda razvoja mnogih etnickih pokreta u Austro-Ugarskoj. Zadnji se razvija bosnjacki etnicki pokret. U sustini bosnjacki se poceo razvijati neposredno kad i srpski pocetkom XIX stoljeca, ali zbog politike tog doba biva unisten u krvi. Svi bosnjacki intelektualci bivaju pobijeni nakon Pokreta za autonomiju Bosne, u dobu od 1833. do 1851. godine. Zatim dolazi austrougarska okupacija BiH kada se gotovo trecina muslimana iz Bosne seli van itd itd.

Da malo spomenemo i tog vrlog Iliju Garasanina, koji je te 1844. godine, kada je napisao plan Velike Srbije pod imenom “Nacertanije”, bio srbijanski ministar vanjskih poslova. Kako to da taj isti Garasanin sve stanovnike Bosne naziva ne Bosancima, nego Bosnjacima. I jos tu daje smjernice kako se iste treba privuci “za srpsku stvar”.

Neka pogleda historiju migracija u BiH za vrijeme osmanske uprave. Vidjeti ce da su pravoslavci prije osmanske uprave zivjeli u istocnoj Hercegovini i ovi su bili Vlasi stocari, te nesto malo oko Srebrenice. Ostali se sire sa osmanskim osvajanjima, jer je postojao dogovor izmedju Vlaha i Osmanlija, da Vlasi ne placaju porez, ali su duzni da brane osmanske granice. Tako su se postepeno naseljavali duz istocne Bosne, Posavine, Krajine, Knina kao i Korduna. U ostale dijelove Bosne su dosli kao kmetovi. Npr. u moje selo su dosli u XVIII stoljecu iz okoline Nevesinja, i oni to znaju i dan danas, znaju tacna sela odakle su dosli. Na podrucje Romanije su naseljeni u XVIII tokom pobuna Crnogoraca. Tadasnji namjesnik Mehmed-pasa Kukavica naseljava oko 2.000 njih na Glasinac kod Sokoca kao znak kazne.

Da im nije bilo tih Osmanlija danas bi im prirodne granice prema zapadu bile planina Velez na zapadu, Perucica i Tjentiste na sjeveru. Mogao bih do sutra ovako.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

Odlicno puf vise nego dobra argumentacija bez pretjerivanja , ne podilazim ti nego jednostavno izrazavam zadovoljstvo ovim tvojim clankom . Meni je drago da ti kao mlad covjek imas znanja i da se znas oduprijeti necemu sto je za konacnicu izazvalo stradanje mog naroda . Ne znam koliko si upoznat sa biografijom velikog Bosanskog vojvode Herceg Stjepana Kosace i njegov pristup prema pravoslavlju i katolicanstvu i sve ce ti se razjasniti ko su Bosanci . Herceg Stjepan nije bio ni pravoslavni a ni katolik a vlado je Humskim zemljama i Hercegovinom .Herceg Stjepan Kosaca je bio i u sukobu sa Bosanskim kraljem koji je po nalogu Vatikana progonio heretike a Herceg Stjepan im je dao zastitu … Kcerka Herceg Stjepana Kosace Katarina kad je postala drugom zenom Bosanskog kralja Stjepana Tomasa presla je na katolicanstvo a ovdje govorim o istorijskim licnostima pred sam pad Bosne pod Osmanlije . I na osnovu toga ces vrlo lako zakljuciti ko su Bosanci i Hercegovci i koju su vjeru slijedili i koja im je bila nametnuta silom od drugih . Kad pominjes Glasinac na tom polju se skupljala nekad Bosanska vojska to je bilo zborno mjesto za pohod u rat . Od tih vremena imas dans samo jedan stari nisan i nista vise da se podsjetis na stara vremena , svi tragovi jednog naroda koji je tu zivio su izbrisani .Tuzna je istorija Bosanskog naroda ali poslije kise dolazi sunce .

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

ZA,

Uporno gradite identitet na islamu. Šta ste bili, kojim jezikom ste pričali i koje vere ste bili pre dolaska Turaka?

Vidiš da je besmisleno dalje da komentarišeš, jer ćeš udariti u zid na koju god stranu da se okreneš…

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

Moja vjera je Islam i ne gradim identitet ja ga vec imam . A koja je tvoja vjera ?? A jezik kojim pricam je Bosanski cak i postoji bosancica pismo kojom se je sluzio i Kulin ban , za to vrijeme vi ste pamtili iz usmenih predanja i od Cirila pa do Vuka . Moj jezik i tvoj jezik nebo i zemlja . Ja ne jedem lebac niti koristim ekavicu i prouci staro Bosanski jezik nikakve slicnosti sa Srpskim . To o jeziku raspravljajte na SANU kao po obicaju gdje ste vi najstariji narod na planeti . Besmislen si ti i ti udaras ko da si drogiran i nije ovo Jugoslavija gdje ste naturali svoja pravila i zakone i istoriju pravili kako vama odgovara .Mi Bosnjaci mozemo biti svasta ali Srbi nismo niti cemo biti .

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

ZA,

Husein beg Gradaščević je 1829. godine podigao bunu, ali ne zbog zuluma Srba, nego zbog turskog terora u tadašnjoj Bosni. Glavna bitka se odigrala na Kosovu, u kojoj je turska vojska pobedila. Tražio je podršku Miloša Obrenovića, koji više nije bio voljan da ratuje sa Turcima, nego se okrenuo diplomatiji…

Budi kulturan i nemoj da vrađaš, jer time samo govoriš o sebi.

Više čitaj i nemoj da izvrćeš činjenice. Laži ne pomažu, a život u laži je samoobmana i truje iznutra.

Ne želim više da se prepucavam, ali za svaku laž u tvom komentaru mogu da ti pošaljem link da se bolje informišeš…

Izjede vas mržnja prema svemu srpskom i pravoslavnom, zato što svedoče o tome ko su bili vaši preći, a ko ste vi sada…

puf
Gost
puf
2 mjeseci prije

Zabrinuti

Gdje ti vidis mrznju? Bez obzira sto si se osvrnunuo na komentar od Z.A. navedi sta sam ja pogresno naveo u svojim komentarima?

Husein-kapetan Gradascevic je pobunu podigao dva razloga:
1. Autonomija Bosne po uzoru na autonomiju datu Srbiji;
2. Da se od Bosanskog ejaleta je izuzima 6 nahija (oblasti), koje su sr nalazile istocno od Drine, a koje su trebale biti date Srbiji. Te ukljucuju Mali Zvornik, Loznicu itd.

Sama cinjenica da je Srbija 1817. godine dobila ogranicenu, a puna autonomija joj je obecana i data 1830. godine, cinjenica da se od Bosanskog ejaleta uzelo 6 nahija (oblasti) istocno kd Drine i dato Srbiji, cinjenica da su i Crnogorci dobili veci stepen autonomije i prosirenje teritorije, cinjenica da je Grcka bas u to vrijeme dobila nezavisnost, ali i cinjenica da je osmanska vlada muslimane Bosne koristila samk za svoje vanjske ratove, i da im je jako malo pomagala u zastiti granice, jer je Bosna bila najzapadnija provincija. Onda se tu nalaze i planovi o ukidanju janicara, planovi o ukidanju odzakluk-timara (nasljednih vojnih posjeda) koji su se nalazili saml u Bosni zbog njenog nemjerljivog vojnog znacaja po carstvo itd. Kada vec pises napisi citavu analizu.

Cuj rijec “zulum”. Sta bi to trebalo da predstavlja. Ta rijec se prevodi kao nepravda. U politici, ekonomiji, vojnoj strategiji nema pravde ili nepravde, nego postoje tacne cinjenice koje se iznose.

Je li i ovaj komentar mozda pun mrznje? Ako jeste u cemu je? Prosla su vremena kada je jedan centar diktirao sta se smije napisati i nacin kako ce se pisati. Samo cinjenice, pa stisni i upusti se u raspravu sa konkretnim cinjenicama.

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Puf,

Termin ZULUM je iskorišćen kao replika na komentar ZA, u kome isijava mržnja prema svemu srpskom.

S tobom je kulturnije komentarisali, ali, primetićeš da ja iznosim činjenice, konkretne!
Pročitaj sve moje komentare i preporuke za čitanje…

Sukob mišljenja uvek rađa kvalitet, ali nisam pristalica nasilja, vređanja i sejanja mržnje. Muslimani su u Turskom carstvu bili oslobođeni plaćanja poreza i uživali mnoge privilegije na račun pravoslavaca. Pa zar misliš da u kolektivnom pamćenju Srba i danas ne postoji prezir prema njima zbog takvog odnosa. Moji preci su morali da ostave ogromno imanje i sve što su generacijama sticali, da bi pobegli od Turaka i Šiptara, sa kojima je život bio nepodnošljiv.

Ja nikog ne mrzim, samo iznosim činjenice. Šta misliš, kako su se osećali Srbi koji su u 19. veku dočekali da vide leđa Turcima, posle nekoliko vekova ropstva pod njima?!

Apsurd je da mi na Balkanu svi pričamo istim jezikom i da ne možemo da se dogovorimo koji je to zajednički imenitelj za suživot!!! Stranci nas vekovima svađaju, a mi i dalje tražimo sitne razlike oko kojih ćemo se dodatno svađati.

Kada pričamo o identitetu, ključno pitanje je – šta je starije i najstarije?

Puf, nadam se da ćemo nastaviti diskusije na ovom portalu, ali u duhu tolerancije i kroz sukob argumenata i mišljenja. Uostalom, vidiš da se savršeno razumemo, bez obzira što svoje jezike zovemo drugačije😉

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

Ja isijavam mrznju , ja samo istinu govorim koju svako na svijetu je priznao osim vas pocinilaca zlocina i genocida i ti bi da ja sutim i jos ti aplaudiram i po obicaju da svoje lazi plasirate ko istinu . Mladic je obezbijedio 80 autobusa za zene djecu i starce i ni jedan starac ni djecacic od7- 10 godina nije usao u autobus, otkud malodobna djeca i starci po raznoraznim kosturnicama koje ni sam bog ne moze pronaci a navodno tvrdis da su usli u autobuse . I Mladic se je obracuno sa golorukim kolacima (koljacima) Naserovim da osveti 3500 srpskih zrtava . Citaj sta o tim srpskim zrtvama pise Puhalo i kolika je to poturena laz od strane srpske vlasti . Mladic kaze doslo je vrijeme da se osvetimo Turcima od vremena bune protiv dahija . Otkad su to Bosanski muslimani Turci . Niste se osvetili Turcima pa ste iskoristili da se nama osvetite i to ste uspijeli zahvaljujuci svijetu koji je nama uveo embargo (ne volite SAD ali im budite do neba zahvalni za embargo i zustavljanja 5 korpusa na 2 km od Banja Luke )na naoruzanje a vi prisvojili zajednicko vlasnistvo svih republika pa ga koristili da ubijate nevine. Naser koljac ali oslobodjen svih optuzbi a ovaj Mladic na dozivotnu . Ali po obicaju vas svijet mrzi . Evo citaj Pravdu gdje za sadasnjeg presjednika Srbije se u fioci nalazi 8 optuzbi za zlocin u Hrvatskoj i Bosni . Ovo su cinjenice . U bivsoj drzavi ste sa svima ratovali i u losim odnosima i nigdje u svijetu nemate istinskog prijatelja nego samo interesi vas spajaju sa drugima .

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije

Moj zabrinuti di ste pobjegli od Turaka i shiptara .U Hrvatsku zna se.Tko vam je pružio gostoprimstvo Hrvati zna se .I usput rečeno hrvatski Franjevci vam daju samostan na rijeci Krki zna se.A sada u njemu u znak zahvalnosti pravoslavni kaluđeri pivaju Ćetnicke pisme o klanju Hrvata koji su im samostan poklonili.Samo toliko o srpskoj zahvalnosti.

puf
Gost
puf
2 mjeseci prije

@zabrinuti

Otkud ti to da muslimani u Osmanskom carstvu nisu placali porez? Evo konkretno sto se Bosne tice, muslimani su placali porez u vrijednosti 22 akce, a nemuslimani 25 akci. Dakle, svi su placali porez, ali su muslimani placali nesto nizi porez. Pored osnovnog poreza, jedina razlika izmedju muslimana i nemuslimana sto se placanja poreza tice je sto su nemuslimani placali dzizju, a muslimani nisu. Medjutim, nemuslimani zbog toga sto su placali ovaj porez nisu imali obavezu sluzenja vojske niti obavezu odlaska u rat ukoliko dodje do istog, dok su muslimani to morali. Zbog ove obaveze su bosanski muslimani ginuli u desetima hiljada i to je izazvalo pobune u osmanskoj Bosni, jer su bosanski muslimani morali da brane i zapadne granice Carstva, ali i da idu u ratove za to isto Carstvo cak i po Aziji i Africi. Muslimanska elita u Bosni je uvidjela da to oznacava demografsku katastrofu i urigirala je da se bosanski muslimani oslobode odlaska u ratove po drugim dijelovima Carstva. Pobune su izbile nakon sto je 1711. godine u bici na rijeci Prut u danasnjoj Moldaviji poginulo oko 10.000 muslimanskih muskaraca iz Bosne. Za to doba kada muslimana u Bosni nije moglo biti vise od cca 250.000, ako i toliko, ovo je ogromna brojka.

Ja nisam religiozan, iako su mi roditelji muslimani. Gore sam Sinisi napisao post glede toga “ko je stariji – koka ili jaje”, pa cu tebi samo kopirati:
“Svako drustvo treba da tezi razumjevanju, postovanju i trazenju najlaksih nacina gdje ce svi osjecati djelimicnu satisfakciju, jer je u zivotu sve stvar kompromisa.

Pitanje za Sinisu. Posto imas tu prosrpsku agendu koju sam cuo pa najmanje sto puta u zivotu, valjda jer zivim u BiH, gdje volis da spocitavas nekome sto mu je neki tamo predak prije 400-500-600 godina promijenio vjeru, sto je van svake pameti, evo pitanje za tebe. Zasto se ne vratis u “veru pradedovsku” kako vi to zovete. Tvoji preci Slaveni koji su se u ovaj region postepeno doseljavali od VI do IX stoljeca, nisu bili krscani, zar ne? Zar nisu imali svoja vjerovanja bazirana na prirodnim pojavama koje su ih okruzivale? Ili, posto smo iz iste drzave, zar tvoji/nasi raniji preci Iliri, i ko zna ko je ranije zivio ovdje nisu isto tako imali vjerovanja bazirana na prirodnim pojavama? Pa zasto ne slijedis neke bogove poput Peruna, Veleza, Vesne itd, ili jos ranije kao ilirskih Silvana, Dijane itd., Ili pak keltske bogove, u koje god da su vjerovali. Zasto se ne vratis u “veru pradedovsku”?

Point is – ovo moje “pisanije”, kako po nekom starom pravopisu napisa Garasanin 1844. godine, nije da bi se ti “vracao”ili neko drugi “vracao” u neku “veru pradedovsku”, jer su to obicne gluposti. Predak svake osobe je dio te osobe, ali ne predstavlja osobu kao osobu. I, sto ironicno, sto pateticno i smijesno, nemoguce se vracati u neke “vere pradedovske”, jer bi ih imali ko zna koliko kojima bi se trebali vratiti”.

Ovdje si spomenuo i otimanje djece da budu janjicari. Ova praksa, koja se na turskom zove devsirma, je pogadjala je samo pravoslavno, nego i muslimansko stanovnistvo Bosne. Vjerovatno za ovo nisi nikada ni cuo, jer ja nisam naisao da se ijednom spomenulo u nekoj historijskoj knjizi objavljenoj u Srbiji. Medjutim, ova praksa se primjenjivala samo na bosanske i albanske muslimane, kao i srpske pravoslavce i van zapadnog Balkana nije bila zastupljena.

Spominjes na cemu mi baziramo vjeru. Gore sam isto tako napisao post i to sirenju etnickih pokreta na Balkanu pa cu opet tebi kopirati: “Spominje da su srednjovjekovni Bosanci bili etnicki Srbi. Isti nema pojma da etnicki pokreti tada uopce nisu ni postojali, i da su se isti sirom Evrope poceli razvijati i siriti nakon Francuske revolucije 1789. godine. Na zapadnom Balkanu se prvi razvija srpski etnicki pokret usljed Prvog srpskog ustanka gdje Srbinom postaje svako onaj ko je pravoslavac i govornik slavenskog jezika. Zatim se razvija hrvatski etnicki pokret usljed opsteg trenda razvoja mnogih etnickih pokreta u Austro-Ugarskoj. Zadnji se razvija bosnjacki etnicki pokret. U sustini bosnjacki se poceo razvijati neposredno kad i srpski pocetkom XIX stoljeca, ali zbog politike tog doba biva unisten u krvi. Svi bosnjacki intelektualci bivaju pobijeni nakon Pokreta za autonomiju Bosne, u dobu od 1833. do 1851. godine. Zatim dolazi austrougarska okupacija BiH kada se gotovo trecina muslimana iz Bosne seli van itd itd.

Da malo spomenemo i tog vrlog Iliju Garasanina, koji je te 1844. godine, kada je napisao plan Velike Srbije pod imenom “Nacertanije”, bio srbijanski ministar vanjskih poslova. Kako to da taj isti Garasanin sve stanovnike Bosne naziva ne Bosancima, nego Bosnjacima. I jos tu daje smjernice kako se iste treba privuci “za srpsku stvar”.

Jesmo li i jezik izumili? Kako to da je prvi bosansko-turski rjecnik izdat 1639. godine od strane Hasana Kafije Pruscaka, a prvi srpski rjecnik i pravopis izdaje Vuk Karadzic 1804. godine, dakle 163. godine kasnije. Medjutim, cilj mi nije da kazem da je moja koka i njeno jaje starije od tvoga, nego da ti ukazem na nebulozu takve agende. Na Balkanu se, posredstvom takve politike, etnkcko misljenje i svijest sirila PARALELNO uz religiju, sto je za sobom povlacilo i pitanje jezika. Dakle, pravoslavci-Srbi, katolici-Hrvati, muslimani-Bosnjaci. Ne razumijem sta se ovdje ima vise dodavati ili oduzimati.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije

Ti zabrinuti pojma nemas a internet ti pred nosom i ove podatke sa interneta sto citas ne umijes i neznas prepisati . Ti si genetski lazov jer i sad pokusavas slagati a koristis internet . Zmaj od Bosne dize ustanak protiv Porte i to sa Skodra pasom Skadarskim( Mustafom pasom Busatlijom)i krecu na Stambol zajednicki . Zmaj od Bosne vodi 40000- 50000Bosnjaka a Mustafa pasa preko 70000 Arbanasa i na Kosovu polju pobijedjuju sultanovu vojsku u nekoliko bitaka . A Milos Obrenovic koji je podrzavo sultana i htio mu se sa vojskom pridruziti je pobjego ko zec i lija je cekala sta ce se desiti pa da reaguje . Toliko o junacini Milosu , koji je nudio pomoc Husein begu kao posrednik kod sultana a u protivnom ako Husein beg ne pristane da ce on krenuti sa vojskom i pridruziti se sultanovoj vojsci protiv Husein bega . Husein mu je porucio nek krene i da se sudare gdje hoce i kad hoce i da je Huseinova sablja ratovala i sjekla dok Miloseva nije bila ni iskovana. Milos inace poznat ko prelivoda se je povuko i krio po Beogradu kad je Husein upo u Srbiju sa vojskom . Husein pravi gresku na Kosovu sto poslije pobjede nad Portom ne krece direktno na Stambol jer mu se vise nije imo ko suprostaviti a iza sebe je imao prekob 100000 Bosnjaka i Arbanasa . Na pregovorima sa izaslanicima sultana ispo je lakovjeran i povjerovo vezirima da ce sultan obustaviti reforme i Nizam (a znas li ti zabrinuti sta je Nizam brzo na internet pa trazi ) i zbog te greske je poslije i platio zivotom jer je dao vremena sultanu da organizuje novu vojsku i posalkje je na Husein bega . Zadnje bitke su se vodile na Glasinackom polju i kod Sarajeva a ne neznalico internetska na Kosovu i tu je Husein beg trebo pobjediti da ga nije izdao stolacki pasa Rizvanbegovic i sa 6000hercegovaca udario na Huseinovu vojsku sa ledja kad je vec sultanova vojska bila porazena . Meni ti pricas moju istoriju i to sa interneta i jos da te nevrijedjam koliko si pametan. I ovo sto pricas da smo mi isto to je prico i vladika Njegos i dobio odgovor od jednog od najvecih gospodina u tadasnjoj Europi Husein bega . Lijepo je vladiko sto zelis savez protiv Turaka ali mi nikad nismo bili isto pa ni vjerski i nikad necemo biti isti . Moje se istorije ostavi i hvataj se svoje izvrnute i pamet istorijsku prodaji nekom drugom

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

ZA,

Upravo ti pokazuješ da prebireš po internetu…, ja pišem na osnovu onoga što sam čitao iz knjiga. Omašim u nekoj godini, ponešto se i zaboravi…

Pogledaj moj poslednji komentar na ovu vest!

aoefnviaenviuanefvunaefivnaeifvf
Gost
aoefnviaenviuanefvunaefivnaeifvf
2 mjeseci prije

Z.A., Ridik kao “nije znao” da će ovaj gore video djelovati kao crvena krpica klorofilnim na Balkanu, “slučajno” mu se omaklo.

Šule
Gost
Šule
2 mjeseci prije

Varane ti vjeruješ u STVORA,guštere,vanzemaljce i ništa kao obično nisi pogodio-zato moraš uzet terapiju za PTSP,…da ti malo stvor da energije

Popo
Gost
Popo
2 mjeseci prije

Ti si obicno fasisticko g…..o ridikvvjerovatno koljac i satanista

bauštelac
Gost
bauštelac
2 mjeseci prije

ne treba ni crkva ni džamija ako se hoćeš bogu moliti

Max
Member
Max
2 mjeseci prije

Erdogan skrnavi svetinje i nijegovoj aroganciji nema kraja.

Grgo
Gost
Grgo
2 mjeseci prije

Treba napraviti Atentat na Erdegona i Državni udar u Turskoj.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
2 mjeseci prije

Pa mislim da je mali sultan zaslužio jasan odgovor pod hitno: pozatvarati sve džamije diljem EU i vratiti mu sve redom njegove turke odakle su i došli u EU nekih Ca. par miliona. Svaki odgovor ili protest osim navedenog je mizeran i nerazumljiv za Erdu. Takav odgovor će Erdo u sekundi i bez ikakavog daljenjeg objašnjenja u potpunosti shvatiti i razumjeti. Ali kako je ovdje riječ o truloj EU takav će odgovor zasigurno izostati.

Grgo
Gost
Grgo
2 mjeseci prije

A pa šta su Džamije svetije od Crkvi?Oni mogu u svojoj državi pretvarati Crkbe u džamiju i niko se ne budi a kada mi u svojoj zrmlji pretvaramo džamije u Crkve a oni se odmah bune.Mi nećemo dirati njihove džamije ako oni vrate Crkve.Šta misle što su time podtigli.Prave se važni dok ih Rusi i Amerikanci ne dignu sa zemlje u prašinu.Neka ih Božja kazna stigne radi toga.Objavimo im vjerski rat.Rusijo,Ameriko i Europo ujedinimo se i oslobodimo Konstantinopol od Turaka.Pomozimo Grcima u Krizi.

Hamer
Gost
Hamer
2 mjeseci prije

Dajem mu još malo života ipak je već ostario sve gluposti koje je napravio ostat će samo povjest

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Mladen,

Tvoje poznavanje istorije je na nivou osnovne škole.

Vatikan je do 1900. godine na području današnje BiH i i Hrvatske pravio razliku između Hrvata, Srba pravoslavaca, Srba katolika i islamiziranih Srba. Hrvati su na tom velikom prostoru bili izrazita manjina u odnosu na Srbe! A onda je 1900. godine Vatikan sve Srbe katolike preimenovao u Hrvate i time vam povećao broj.

Uz sav socijalni inženjering od sredine 19. veka, u momentu stvaranja ustaške NDH, u Hrvatskoj je bilo preko 35% Srba pravoslavaca!!!

Ruđer Bošović, kao i skoro svi znameniti Dubrovčani, jeste bio katolik po veri, ali se smatrao Srbinom, jer je govorio srpskim jezikom. U to vreme hrvatski jezik nije postojao. Vuk Karadžić je na nagovor zvaničnog Beča dozvolio Hrvatima da koriste standardizovani srpski jezik. Čitaj malo o Bečkom književnom dogovoru… Pročitaj knjigu “Hrvati u svetlu istorijske istine” , imaš je u PDF formatu na internetu.

Hrvatski identitet je veštačka tvorevina, nastao kroz hrvatizaviju Srba. Pravi Hrvati žive samo u Zagorju i vekovima su bili statistička greška na Balkanu, dok se Vatikan nije setio da preko njih otima duše pravoslavaca i prevodi ih u katolike, a posle i u Hrvate. Vaš problem je što sve Srbe katolike hoćete da zovete Hrvatima.

Znam da će te ove istine zaboleti, ali moraš više da čitaš da bi mogao da komentarišeš na portalima…

Kad pročitaš domaći zadatak koji si dobio, javi se na ovom portalu da razmenimo mišljenja – siguran sam da ćeš korigovati svoje krute stavove o hrvatskom identitetu.

Ako misliš da je hrvatski poseban jezik u odnosu na srpski, napiši nešto što neću razumeti bez prevodioca…

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije
Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije

A sinko moj disu tebi ovdje logični argumenti .Ima jedna poštapalica u europskoj diplomaciji koja kaže Lažeš kao Srbin. Sa vama i svim: koji tako mislite završio bih ovaj dan sa jednom frazom a to je da su svi narodi na svijetu porijeklom Srbi osim Srba samih.Ja se sutra odoh kupati na Hrvatsko more pardon Srpsko more ati plivaj po zagađenim Srpskim rijekama.

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Mladen,

Tebe je baš pogodila istina o tvom pravom srpskom identitetu, kojeg bi nekako da se otreseš, ali ima onih koji te podsećaju…

Počeo si i da izmišljaš. Kaže se – laže kao Turčin…

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije

Nije tebi nitko udelio minuse nego si ti sa m sebi kroz tvoje ,,logične argumente,,Daj molim te objasni nam visoko akademski obrazovani građanine sto su to ,,Logični argumenti,,povijest je znanost koja se bavi pisanim i materijalnim dokazima Ane nekim logičnim argumentima

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije

AStosu bili Dubrovčani koji nisu bili znameniti . Samosu znameniti Dubrovčani bili Srbi .Svasta.UHrvatskoj još nikad nitko nije ćuo za Srbina katolika .Uostalom sta ima Vuk Karadžić dozvoljavati Hrvatima koji će jezikom pisati .Hrvatska je tada bila pod vlasti Austrougarskie monarhije .cNarocito će njega pitati Beč jednog običnog seljaka i kradljivca narodnih pjesama. Pročitaj Malo Marka Marulica moga sugrađanina Bartola Kasica Andriju Kacica Miočića Ivana Gundulića Petra Hektorovica da ne nabrajam dalje pa ćeš vidjeti na kojem jeziku pišu.Sad ću ti podastrijeti samo jedan podatak jer ne znam gdje živiš iz kojeg kraja potječeš Jasam rođen u Drnišu .Jedan dio stanovništva u tome kraju nedefiniranog izjašnjavali su se kao grkokatolici.Mi ih sada zovemo Srbima ado tada su ih zvali vlasima .Bili su nastanjeni u takozvanoj vojnoj krajini.Bec ih je primio da služe za odabranu od Turaka.Srpski zandar ubija te godine grkokatoličkog svećenika uDrnisu .Jedan dio tog življa prelazi na pravoslavlje a jedan na katoličanstvo .Najpoznatiji izdanak tog naroda je poznati košarkaš Veljko Petranovic.Zabrinuti moj neznam zašto si toliko zabrinut zbog ovog .Procitali smo mi uHrvatskoj puno ovakvih gluposti pa se samo ponekad malo osvrnemo na ovakve komentare .Vidim da si dobar čovjek pa sam ušao malo upolemiku sa tobom.Nisam povjesničar ali sam puno knjiga pročitao o toj temi i srpskih i hrvatskih i daj molim te živo me zanima gdje je to Ruger Josip Bošković napisao i izjasnio se da je Srbin katoličke vjere.Daj mi reci postoji li upovijesti srpskog naroda ime Josip.A sto se tičeVuka Karadžića njega se u Hrvatskim znanstvenim krugovima smatra jednim običnim prepisivacem i plagijatorom kao i Tončija Huljića u Splitu.Lijep pozdrav sa sunčanog Hrvatskog Jadrana

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Mladen, Puf, ZA,

Vidim da vas je istina o Vašem identitetu pogodila i da vam je nezgodno kad vas neko podseća na vaš stariji, izvorniji srpski identitet. Istina ponekad boli, što se vidi iz Vaših zajedljivih komentara punih mržnje.

Pa zar vi mislite da vaše (h)istorijske konstrukcije i laži koje iznova ponavljate stvarno mogu postati “istina”?!

Srbi su svedoci konvertitstva vaših predaka, ali Vi morate da nosite taj teret konvertitstva na svojim plećima, pa otud i tolika mržnja…

Uzgred, u oba svetska rata ste pokazali svoje pravo lice, a da se vi pitate – Srba više ne bi ni bilo.

Eto, toliko od jednog pravoslavca koji nikog ne mrzi, jer mu vera ne dozvoljava, a vi nastavite sa izlivima besa i izmišljotina. Od toga će vas samo zaboleti želudac, ali će i dalje biti onih koji će svedočiti o Vašem pravom identitetu…

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Valter,

Boli te što te neko podseća na tvoj pravi identitet?!

Hrvati u svetlu istorijske istine – pročitaj pa će ti biti lakše😉 A onanisanje ostavi za dečake, osim ako sebe ne smatraš pubertetlijom.

Daj malo pristojnosti na ovom portalu, gde pristojni komentatori suočavaju mišljenja i stavove!

Grgo
Gost
Grgo
2 mjeseci prije

Valreru prosljedi poruku svim Kršćanima u Europi da se ujedine i oslobode Constantinopol i malu aziju od muslimana.Dosta su učinili svetogrđa i naših Crkava otuđili i pretvorili u svoja klanjališta.Dosta je bilo.Oslobodimo to više i okončajmo za vjeke vjekova naše Crkve.To ne vodi prema religijskom miru već ratu.Trebamo se svi Kršćani Katolici,Pravoslavci i Protestanti te ostale Kršćanske Crkve ujediniti u ratu i osloboditi Tursku od islama i Crkve koje su pretvorene u džamije vratiti titulu Crkve i vratiti oltar.Pozovimo Boga u pomoć da kaznu one koje uništavaju Crkve.Molim te prosljedi ovu poruku svim Kršćanima u Europi.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 mjeseci prije

Ah, naš korisnik @guest_468171
Već poznati trol sa još poznatijom nacionalističkom retorikom krvi i tla koji se pod drugim imenima javljao na portalu.
Obično počne sa sladunjavim i pomalo populističkim komentarima da bi nakon par komentara i diskutiranja se razotkrio sa svojim velikosrpskim stavovima. Uvijek potkrijepljenim “kvalitetnim” i “znanstveno povrđenim” izvorima sa sumnjivih portala koji se pozivaju na podosta fabricirane izvore. Jasno, uvijek kako njemu i njemu sličnima paše.
Ali ipak je po nečemu ostao poznatiji nego po svojim komentarima, po tome što skoro svaki komentar sačuva. Naime, više puta se dogodilo da mu ih redakcija izbriše pa ih onda on vrati nazad ili ubaci slikovni prikaz komentara. Pa onda bude diskusija s redakcijom i uvjeravanja da je sve što on piše apsolutna istina, a eto oni toliko nepravedni pa mu sve brišu.
Može biti da smo svi mi nesvjesno vjerne sluge masonsko-franjevačko-austrijsko-vatikanske-isusovačke elite, a on borac protiv vjetrenjača.

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Zvrk,

Imam samo jedan nalog na ovom portalu, retko komentarišem i nikada mi redakcija portala nije obrisala nijedan komentar, jer sam uljudan, korektan i iznosim valjane argumente. Na ovu vest sam dva puta greškom zaredom zalepio isti link. Nisam nikakav trol i provokator, jer samo iznosim proverljive činjenice o pitanjima identiteta na Balkanu i ponešto iz pravoslavne eshatologije (ako ti uopšte znaš šta to znači?!). Toliko o tvojim nebulozama ne moje komentare.

To što si toliko zapenio na moje komentare govori da je i tebe zabolela istina o tvom starijem, pravom srpskom identitu, kojeg bi voleo da se otreseš, ali te neko podseća da je srpski identitet stariji od hrvatskog, te da je hrvatski identitet proizvod angažovanja Vatikana i dugotrajnog socijalnog inženjeringa na štetu pravoslavaca, tj. Srba.

Sto puta ponovljena laž nikada neće postati istina, jer je dovoljno da se istina ponekad pomene i laž se raspada, a to je upravo ono što tebe i tebi sličnima užasava, pa bi najradije voleli da se više ne oglašavam…

Žao mi te što si toliko potresen istinom, znam da boli, ali umeren bol je katarza kroz koju ćeš morati da prođeš da te mržnja i želudačna kiselina ne bi izjeli iznutra.

Smeju vam se stranci, ali vas koriste za potkusurivanje sa Srbima, koji su tamo na Zapadu etiketirati kao “loši momci”. Problem je što je sezona “lova na Srbe” na izmaku, svetom se valjaju strašni događaji koji neće biti na korist ni tebi ni meni, a dolazi vreme novih političkih prestojavanja u kojima će tvoj “identitet” izgubiti vetar u leđa. Bojim se da nisi u stanju toliko daleko da pogledaš i nije mi namera da te prosvetljujem, ali sam siguran da ćeš upamtiti ove konstatacije i da ćeš me se jednog dana setiti kada te osvesti nova realnost.

Eto, toliko od zabrinutog pravoslavca, koji nikog ne mrzi, pa ni tebe, ali zabrinuto gleda u globalni razvoj događaja, a ti dodaj malo žuči u svoj želudac i nastavi na živiš u svojoj iluziji i da vređaš svakog ko ne prihvata (h)istorijske nebuloze i naklapanja o povijesnom hiljadugodišnjem “hrvatskom” identitetu.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 mjeseci prije

Rado bih ti odgovorio, ali nažalost Vatikan ne plaća baš po broju ispisanih riječi.

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Zvrk,

Ponestalo ti argumenata za lupetanje na tuđe komentare ili je želudačna kiselina skočila do grla?

Znam da istina boli, ali moraćeš da živiš sa gorušicom koja će iznova da ti prži grlo kad god se pogledaš u ogledalo i shvatiš da ne možeš pobeći od svog pravog srpskog identiteta kojeg toliko želiš da se otreseš, ali te on proganja, a neko te je podsetio na njega… 😉

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije

Znaš li ti zvrk koje su tri Najtanje knjige na svijetu? Talijanska borbena pjesmarica Etiopska kuharica iSrbska kulturna i književna gradja kroz povijest. A ovaj zabrinuti može biti jedino Sam za sebe zabrinut.Pokusao sam mu neke elementarne stvari objasnit ali on to ne želi provjerit ili nije pismen da to shvati

zabrinuti
Gost
zabrinuti
2 mjeseci prije

Mladen,

Srbi se ponose svojom kulturnom baštinom, jer su njihovi pisci prevođeni na mnoge svetske jezike.

I vi imate čime da se ponosite – na katedrali u Magdeburgu stoji, sačuvaj me Bože kuge, gladi i Hrvata… Pročitaj, katarza pomaže!

Grgo
Gost
Grgo
2 mjeseci prije

Ma slušajte Turcima smeta Kršćanstvo otkad je Boga i Ćovjeka na Zemlji.Nisu mogli izbrisati sa Balkana ali zato žele ono što je ostalo malo naše Kršćanske braće u Turskoj.Pozovimo sve Kršćane da se ujedine i izbrišu Islam iz Turske i oslobode zarobljene Kršćane i pretvore Džamije u Crkve.Turci sj vrliko svetogrđe napravili.Bog ih kaznio.Što su tu džamije svetije od Crkvi.Mi se bar klanjamo pravom Bogu i ispovjedimo mu naše grijehe.A kome oni ispovjedaju grijehe?Đavlu.Treba vratiti stari Bizant.Prosljedi molim te na fejsu ovh poruku svim Kršćanima u Europi i neka se ujedinimo Pravoslavci,Katolici,Protestanti,Armenska apostolska Crkva,Koptska Crkva u Egiptu,Slobodna Crkva,i drugr Kršćanske zajednice poput Grkokatoličke.Ujedinimo se i izbrišimo islam iz male Azije i vratimo konstantinopol.Svi nas mrze radi Imena Njegovog(Christ).Prvi bezgrešni začeti čovjek kojeg je rodila nebeska djebica majka Marija.Da nas sve spasi a oni opet udaraju bić na njega.Zar nije bilo dovoljno od antičkog rima Bože daj molim te pobjedi neprijatelje svoje Crkve.Dokad ćemo trpjeti uništavanje Crkvi i Sinagoga.Neka Židovj za kaznu aneksiraju zapadnh obalu i izgrade Treći Hram za Kršćane i Židove.Ujedinimo se protiv muslimana i oslobodimo našu zemlju od Armenije(Kavkaz) i Bizanta (Male Azije).Molim te ti koji ćeš ovo pročitati sada,objavi ovu poruku svim Kršćanima i Židovima svineta pa neka zajedno oslobodimo opljačkano i opustošeno.A što je bilo sa Kršćanima u sjevernoj Africi i Tunisu?

Grgo
Gost
Grgo
2 mjeseci prije

Neka Turcima La Lorona idnese djecu.

Grgo
Gost
Grgo
2 mjeseci prije

Odnese

Grgo
Gost
Grgo
2 mjeseci prije

OJ La Lorono odnesi svu Tursku djecu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
83
0
()
x