Odbijanje cijepljenja u svjetlu priziva savjesti

Slobodan izbor - Crkva
281 komentar

Na jednom mjestu nobelovac Ivo Andrić kaže ovako: “Gubiti je strašno samo tako dugo dok se ne izgubi sve, jer gubiti malo donosi žalost i suze, i dok god možemo na preostalom mjeriti veličinu izgubljenog teško nam je, ali kada jednom izgubimo sve onda osjetimo lakoću za koju nemamo imena, jer to je lakoća prevelikog bola. Lagan sam, lagan da poletim! Sve izgubljeno je u mojoj svijesti, samo bez težine i gorkosti zemaljskih stvari; ja imam opet sve što izgubih, preobraženo i uljepšano – u sjećanju. I još: ja imam veliku slobodu onog koji ništa nema i mir onog koji je prežalio i konačno se rastao” (Ex Ponto). Te Andrićeve riječi kriju u sebi duboku istinu, a ona jednom broju današnjih ljudi postaje kristalno jasna i dragocjena poput onog bisera i onoga blaga o kojima je Isus govorio u svojim prispodobama (usp. Mt 13,44-46), a da bi nas poučio da znamo što staviti na prvo mjesto u svom životu i koju nam je cijenu platiti da sačuvamo to što držimo neizmjerno vrijednim.

Mislimo na one ljude, svuda u svijetu, koji se drže svoje savjesti i iz vjernosti tom Božjem glasu spremni su izgubiti sve. Doslovno sve. Mislimo još uže na one ljude koji se u trenutačnoj situaciji vezanoj oko cijepljenja protiv bolesti COVID-19 nipošto – ni po cijenu najvećih nagrada, ni po cijenu najvećih kazni – ne žele odreći svoje savjesti, a koja im kazuje da je cijepljenje cjepivima koja su okaljana pobačajima duboko moralno pogrešno i ne žele ni na koji način imati udjela u tome.

Savjest u svjetlu prihvaćanja i odbijanja cijepljenja

Pitanje je, dakle, što te ljude danas toliko čini stamenima da su spremni prihvatiti – ako je to cijena koju moraju podnijeti, a čini se da će morati – npr. otkaz na poslu za koji su uložili desetljeća samoodricanja, da su spremni prekinuti školovanje i studij i zapriječiti si put prema akademskom napredovanju i dobrobitima koja iz toga proizlaze, da su spremni prihvatiti izopćenje iz društvenog života na svim razinama i živjeti u kućnim ili nekim drukčijim logorima, da su spremni čak i biti odbačeni i prezreni od strane Crkve, uz vjerojatnost da neće imati ni pristup sakramentima, itd.?

Razum nam govori da to nitko ne bi činio bez neizmjerno velikoga razloga, toliko velikoga da njegova vrijednost nadilazi baš sve drugo. To je ta dubina i ljepota savjesti – najintimnijega dijela ljudskog bića u kojem se živo osjeća Božja prisutnost i ljubav, i poradi kojeg se po svaku cijenu i podnoseći svaku žrtvu želi ostati sjedinjen sa svojim Stvoriteljem i svojim Otkupiteljem. Zaključujemo da je upravo ta vjernost Božjem glasu koji nam govori ovo treba učiniti, a ovo se nipošto ne smije učiniti, ono što tolike vjernike koji se ne žele cijepiti protiv bolesti COVID-19 drži duhovno mirnima i spremnima prihvatiti što god treba. U tom smislu za njih ne postoje nikakvi poticaji i ne postoje nikakve kazne kojima bi ih se moglo uvjetovati ili uvjeriti u promjenu razmišljanja, jer se od vrhunske vrjednote – biti vjeran Božjem zakonu i Božjem glasu – ne odstupa.

Teško je to razumjeti onima koji, najčešće u svojoj dobronamjernosti i dobrohotnosti, na cijepljenje gledaju kao na čin ljubavi prema bližnjemu, sebi i Bogu, jer sami ne propituju moralnu složenost cjelokupne situacije niti se zamaraju problematikom okaljanosti cjepiva pobačajima, štoviše u tome nerijetko vide i plemenitu žrtvu od koje čovječanstvo ima koristi, pa je razumljivo da iz takve perspektive ne mogu ni shvatiti da bi sve to nekoga drugoga moglo duboko i iskreno mučiti u dubini njegova bića. A kad takvi, tj. oni koji su dobronamjerni i koji su iskreni vjernici, ne mogu razumjeti što znači priziv savjesti, kako to očekivati od nekih drugih, koji nemaju ni dobronamjernosti, ni vjerskog znanja ni ljudskog razumijevanja?

Htjeti izgubiti puno da dobiješ sve

Andrić bi nam ovdje vjerojatno lako objasnio da su ljudima polako oduzimane slobode, odnosno polako su gubili, počevši od onih vremena kada se izrijekom tvrdilo da ne postoji baš ni zrnce mogućnosti da bi se netko mogao prisiljavati na cijepljenje, jer bi to značilo sumrak demokracije, sve do iz dana u dan sve većeg stezanja obruča po kojem ubrzano idemo prema stanju da bez cijepljenja nećemo moći baš ništa. To polako gubljenje izaziva u ljudima protivljenje, žalost, suze, borbu…, ali onoga trenutka kada čovjek dođe pred zid i ne bude imao više ništa izgubiti, ostat će mu jedino uprt pogled u ono što je ostalo, što mu nitko ne može oduzeti i što će tada prepoznati kao doista najdragocjenije. Naravno, to je sam Bog, odnosno to je snaga vjere koja ključa iz vrela čiste savjesti i koja se kao takva prepoznaje kao blago i dragocjeni biser, ono što se ne ispušta i što je jedino stvarno sveto. Tada čovjek u poniznosti i iskrenosti srca otkriva veliku istinu po kojoj zaključuje da ako Boga ima u duši zapravo ima sve, odnosno kako to Sveto pismo lijepo kaže: Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? (Rim 8,31). Ili kako to kaže blaženi Alojzije Stepinac: “Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu pa ćete tada biti najjači.”

U tom je svjetlu današnja situacija prilično prispodobiva vremenu življenja starca Eleazara i sedmorice braće Makabejaca iz vremena prisilne helenizacije (usp. 2 Mak 6-7 i druga mjesta), a njihov nam plemeniti primjer može biti veliko osnaženje i učvršćenje u vjeri da nam Božja Providnost u gubitku daruje neizmjeran dobitak. Kao što su se u vrijeme prije no što će Eleazar, braća Makabejci i njihova majka podnijeti žrtvu mučeništva najprije zbivala velika otpadništva od vjere, a mnogi Židovi oportunistički išli lakšim putem, zaboravili zakone svojih otaca i počeli prinositi žrtve nepostojećim bogovima, tako i danas mnogi vjernici postaju sljedbenici onoga što su neki nazvali COVID-religijom i vjerojatno ne primjećuju kako uvelike pridonose da se crkveno učenje o poštovanju ljudskog života od začeća do prirodne smrti srozava u bezdan. Kako su to nekad činili obični ljudi, još su više prednjačili svećenici i vjerska elita, a ni danas nije bitno drukčija situacija. S druge strane, unutar svećeničkih redova, i negdašnjih i današnjih, pronalazimo i one druge – koji su bili spremni i koji jesu spremni dati svoj život za Boga i Božje zakone i u tom smjeru voditi vjernike.

Savjest onih koji odbijaju cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u svjetlu mučeništva starca Eleazara, sedmorice braće Makabejaca i njihove majke

A kako stvari stoje, dat će i naše vrijeme i starce Eleazare i mnoštvo makabejskih mladića i mnoštvo hrabrih majki Makabejki. Bogu hvala već sada na tom, vjerujemo, skorom mučeništvu dijela Crkve, jer ne sumnjamo da će se i tu obistiniti Tertulijanove riječi da je krv mučenika sjeme novih kršćana. Starac je Eleazar, reklo bi se danas, trebao učiniti samo jednu bezazlenu prijevaru – glumiti da jede svinjetinu i ne bi mu ni dlaka s glave pala. Današnji vjernici također trebaju samo zažmiriti na jedno oko zbog okaljanosti cjepiva pobačajima i samo u ovom slučaju olabaviti obvezatnost Božje zapovijedi: Ne ubij!, odnosno trebaju tek zavrnuti rukav i primiti jednu običnu injekciju (doduše, u nekoliko doza, s vjerojatnošću eksponencijalnog umnažanja). Starca su Eleazara uvjeravali da to može učiniti čiste savjesti, jer on kao pobožan čovjek jako dobro zna da ne postoje drugi bogovi i taj njegov hinjeni izvanjski znak nikako ne bi značio odbacivanje vjere u jednog i jedinog Boga, a nas danas također slično uvjeravaju da možemo čiste savjesti primiti cjepivo, jer je žrtvovanje ljudskih bića na temelju kojih su nastala cjepiva bilo toliko davno, a uz to i bez ikakve naše odgovornosti, da se stvarno ne trebamo time ni na koji način opterećivati. Ukoliko nam ipak ostaje zrnce sumnje, imamo za primjer Svetog Oca.

Međutim, starac je Eleazar odlučno odbio bilo kakvu mogućnost glume, a pri tome je pokazao zašto to čini – iz prave ljubavi prema Bogu i Božjim zakonima te kao poticaj mladićima da ostanu vjerni vjeri svojih otaca i postojani u čuvanju Božjih zapovijedi, svjesni da je Bog Gospodar i ovog i vječnog života. Takvih nam primjera – onih koji ne gledaju samo kako za kratko produžiti svoj i tuđi život, nego gledaju prije svega dobro vjere i spasenje duša – danas uvelike nedostaje u Crkvi, što posljedično vodi do razočaranja mnogih vjernika zbog mlakosti i šutnje (naj)većeg dijela njezinih pastira.

Sedmorica braće Makabejaca su, slijedeći primjer starca Eleazara, poradi potpune poslušnosti svojoj savjesti, jedan po jedan doživljavali ovakav ovozemaljski kraj: odsjekli su im jezik, ogulili kožu s kosom s glave, odsjekli udove te ih tako izmrcvarene i osakaćene pekli na nekim velikim užarenim tavama. Sve je to morala gledati njihova majka, a jedni druge su bodrili da izdrže poradi vjere u uskrsnuće. Na kraju su ubili i majku. Neki bi danas na takvu i toliku žrtvu možda odmahivali glavom i rekli da je to običan fanatizam. Ta samo su trebali progutati koji zalogaj svinjetine i prividno prignuti koljeno pred božanstvima u koja stvarno ne vjeruju. Opet, ako napravimo usporedbu s današnjim vremenom, od vjernika se očekuje samo ubod i ništa više. Sedmorica braće Makabejaca, njihova majka i starac Eleazar jako su dobro znali za što su i s kojom nadom položili svoj život, a čvrsto vjerujemo da i danas ima mnoštvo onih koji istom čvrstoćom i vjernošću Bogu i Božjim zakonima – ni po koju cijenu – ne žele obezvrijediti Božju zapovijed Ne ubij!

Zaključak

Na kraju možemo samo zaključiti da je savjest nešto najdivnije i najintimnije što je Bog darovao čovjeku. Svakome daje njegovu savjest i zato je svatko pozvan djelovati po tom Božjem glasu koji čuje u sebi. Naravno pod uvjetom da ga doista osluškuje. U tom svjetlu onaj kome savjest kaže ne cjepivu treba po toj savjesti postupati, a svatko drugi bi to trebao poštovati. Na to je nedavno upozorio i papa Franjo, rekavši da o prizivu savjesti jednostavno ne može biti pregovora. U praksi to nažalost ne vrijedi – ni u Crkvi ni u društvu – pa nam se valja prisjetiti Andrićevih riječi i bez ikakve tjeskobe gledati na gubitke koji će nam očigledno slijediti, svjesni da nam je onaj zadnji gubitak zapravo cilj koji želimo postići, jer kad nam doista Bog bude na prvom mjestu, sve nam ostalo dođe kao suvišak. U međuvremenu neka nam češće na pameti budu Stepinčeve riječi da će nam ostati dvije ruke koje uvijek možemo sklopiti na molitvu, a ako to činimo bit ćemo najjači.

Izvor : Vjera i djela

bogcrkvaPriziv savjestiSlobodan izbor
Pretplatiti se
Obavijesti o
281 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
2 godine prije

Cjepiti se necu, radije cu zivjeti kao samotnjak u sumi, ali taj otrov u svoje tijelo dok sam ziv nedam.Svaki rat ima svoj kraj, tako će biti i ovom ratu kojeg vodi globalna elita protiv ljudi..a onda će se ploča a okrenuti i biti će krvavih gaća, banda uteci nece.

Vladimir
2 godine prije

Fašizam na djelu.Domovinski pokret i pokoji zastupnik su reagirali na tu neustavni odluku.No velika većina je za mjere od HDZ SDP Možemo da spomenem najveće stranke a ostali šute.Pa Sabor je izabrao narod i to je najveća vlast ponUstavu a nekajav stožer zabranjuje ulazak zastupnika u Sabor.Sumrak demokracije.Beros kaže licemjerno da je cjepljenje slobodan izbor a ljudi ako se ne cijepe ostaju bez posla ne mogu ubolnicu i bez covid potvrde nigdje.Smilovali su se izjavili još nismo uveli covid potvrde za javni prijevoz ali hoće a usto tako kaže Beros nismo uveli obvezno cheplhenje ali vjerojatno hoće ako se situacija pogorša .Po kojem zakonu se eksperimentalno cjepivo može uvrsti kao obvezno a nitkk od tih politicara neće potpisati idgovornost za moguće teške nuspojave čak i smrt.Jer se licemjerno brane kao nismo vas mi natjerali samovoljno ste se cijepili a sve mjere vas tjeraju na cjepljenje jer ako se ne cijepite… Čitaj više »

Mlata
2 godine prije

Sve ovo oko “virusa” se na crkvenjake, poltičare i sve “viđenije” ljude ne odnosi…i na njihovu familiju naravno!

Periferija misli
2 godine prije

Pa javite se doktoru, pogotovo ako nema poboljšanja nakon par dana.

Mali Čovjek
2 godine prije

Priručnik Kako Organizirati Otpor 1. DIO 1.1 Psihološko-Informacijski Rat   Istina će te/nas osloboditi. U ratu smo za srca, duše, i umove naših sugrađana, kojih je po naučnoj literaturi iz psihologije, okvirno 60%. Oni spadaju u sredinu i smatrajmo ih neodlučnima. Na svakom od dvaju polova nalazi se 20% onih koji, ili slijepo vjeruju vlasti i uradit će sve što se od njih traži (takvi su izgubljeni i ne vrijedi se za njih boriti), ili onih koji misle svojom glavom i neupravljivi su što se vlasti tiče. Zapamtite, samo 3% američkog žitelja aktivno je sudjelovalo u vojnom sukobu protiv Britanaca. Dakle, naš cilj je nastaviti se obrazovati po trenutnom pitanju i širit informacije koje prikupimo ovom velikom dijelu populacije koji je naveden (60%).  Otpor mora postati vidljiv i to širok puk mora znati kako se ne bi prepustio beznađu.   – Širite informacije svim dostupnim vam kanalima (usmena predaj, društvene mreže, forumi). Počnite od vlastitih kućanstava, zgrada,… Čitaj više »

Mali Čovjek
2 godine prije

– Budite vidljiva opozicija. Kod lokalnog krojača izradite bedž ili zakrpu (dovoljno je donijeti vašu skica na papiru) koju ćete nositi u javnosti u slobodno vrijeme. Davidova zvijezda je najbolji izbor jer je najprepoznatljivija i svakako u sredinu nje ne zaboravite napisati poruku (npr. Cjepivo oslobađa ili Necijepljen). Cijena? Prava sitnica – 4 eura. Pukom simbolikom nošenja oznake, vaše djelo postaje okidač da se i netko drugi, a manje odlučan i hrabar, opredijeli za nošenje iste. Zapamtite, nesigurnim ljudima je potreban poguranac, a to vi upravo tako činite.    – Ne nasjedajte na vijesti koje vam servira službena politika. Zapravo, ne gledajte vijesti uopće. Zapamtite, oni vas žele uvjeriti da ste sami u svojoj borbi i kao takvi nemate šansu u borbi. To je velika laž – ne nasjedajte na nju. Na stranicama masovnih medija , a koji imaju opciju komentiranja članaka, ostavljajte svoje komentare, raskrinkavajte članke koje komentirate, ali se nikako ne… Čitaj više »

Yugo 45
2 godine prije

“jer kad nam doista Bog bude na prvom mjestu, sve nam ostalo dođe kao suvišak”
Eh kako teške riječi
U ovom je sva poenta od prvog do zadnjeg otkucaja srce, malo je takvih ,na žalost premalo ,nadam se da će ih biti više

2 godine prije

Ih kako su mi odvratni oni koji na nesreći “skupljaju bodove”.

Da li u svim vakcinama ima fetusnih ćelija?
Kakva je razlika da li će abortirani fetus (kakvih je verovatno na stotine hiljada godišnje) biti bačen kao biološki otpad ili će biti jedan njegov deo iskorišten? Da li isto znači i za organe umrlih koji se koriste za presađivanje?

Ovo ne treba izjednačavati sa pravom na abortus, to je potpuno drugo pitanje jer se ovde radi o već abortiranom (koliko znam u pitanju je jedan fetus čije se ćelije “gaje” još od 70 i neke godine prošlog veka).
—————————
I da ne budemo do kraja licemerni jer ne vidim da se isti ti savesni protive ubijanju drugih živih bića čija je jedina svrha gajenja da budu pojedeni.
Sve ovo je lako definisati dok je pravo na abortus zaista komplikovano pitanje u koje se ne bih usudio da zalazim.

Faust
2 godine prije

Vakseri su danas ista ona svjetina koje je od Pilata zahtijevala da razapne Isusa nakon čega je i sam brutalni rimljanin oprao ruke ne vidjevši grijeha na Isusu.

A neg.
2 godine prije

Ne znam ko’ je Snjezana al’ znam ko’ su Ivo i Alojzije. Znam, recimo, kome se dodijeljuju Nobelove nagrade i tko se vrti u vrhu Katolicke crkve…

zeus
2 godine prije

Pa dobro – što si zagalamio sa tim bogom, koji u smislu samouverenja više uzima nego daje ? Zdravi ego individualac ima i svoj zdravi ponos i prkos i nikad neče raditi nešto što se protivi njegovom suverenom razmišljanju . On radi ono što je nužno u što je prisiljen ili što mu je drago a ništa iz osečaja nužnosti …

Malomorgen
2 godine prije

ne brini….. po @nonwo…..to je mala gripica, med, luk, đumbir….. frški zrak i zdrav si…

doktori tak pojma nemaju😒

Vendetta
2 godine prije

Dva savjeta :

  1. Molim promjenite grafiku. Čemu ovaj križ, da li su vaši čitatelji samo kršćani ili imate i veliki broj muslimana? Tekst je o odbijanju cjepiva zbog religijskih uvjerenja stoga nema smisla stavljati ovakve grafike a imate publiku razlicitih religija.
  2. Citiranje Ive Andrića, masona. Mislim ipak ste vi portal koji se bori protiv agendi koje podmeće sustav upravo kroz izvršitelje koji se nalaze u raznoraznim “tajnim” društvima.

Sportski pozdrav

Prle
2 godine prije

Jedini je izlaz nesuradnja sa sustavom. Nedaju u javni prijevoz,nemoj te ga koristiti. Nedaju u trzne centre nemojte ici. Nedaju u raznorazne institucije nemojte ici,itd. Pa kada propadne sve onda ce se narod dici i prija ce doci do okrsaja koji je ionako neminovan. Sistem je njihov i vi ste tu samo musterije. Prestanite biti musterije i vidjecete kako se ploca okrece. Sav je problem u tome sto se vi ne zelite odreci komformizma koji vam je sistem vremenom nudio,a vi ste sve gutali i prihvatali. To ste sve prisvojili kao svoje i na to polazete pravo,a niste niti svjesni da sve ovo vrijeme niste imali nikakva prava i da nista nije vase. I sada se keveljite tu da ste ugrozeni. Sami sebe ugrozavate i bit cete unisteni ako nastavite suradjivati sa sistemom. Taj proces je krenuo kada je krenula industrijska revolucija i kada su poceli ljude satjeravati u gradove.… Čitaj više »

Željko
2 godine prije

Sirće, pekmez od jabuka divljaka ako možete nabaviti, med domaći ili ako nemate domaći, PIP-ov ja mislim da se i proizvodi u HR, krompir izrežite i stavite u čarape i pravo to na noge jer to izvlači tjelesnu temperaturu, kako se to kaže grkljajte sirće u ustima da vam se krajnici i grlo oporave i onda to progutajte, to mi pada na pamet sada! Ako ste na istoku Hrvatske mogao bih vam možda poslati nešto odavdje iz Bosne jer to se mnogo pravi ovdje i da ako znate napravite sok turšiju, ne salatu sok, imate na internetu kako se pravi najbolji i najzdraviji sok koji se jednostavno pravi koji je izvor zdravlja !

Crna
2 godine prije

Razgovor s cijepljenima u obitelji u kojoj roditelji pritiskaju djecu na cijepljenje svoje djece, odnosno svojih unuka bio je mucan za slusati. Naravno digla sam glas u prvom trenu kad je ekipa za stolom rekla kako mi imamo pravo ma izbor. Pocela sam nabrajati ucjene, pritiske, oslikavati stvarno stanje. Trebalo im je crtati vezu izmedju korone i ljudskih prava. Odgovor je bio kako su se za slobodu uvijek borili samo klosari, jer oni ionako nista nemaju pa mogu sto hoce. Ima nas ovdje sigurno puno takvih. Mi, klosari, po njihovim rijecima, nalazili smo se puno puta u zivotu u situaciji svjesnog gubitka svega, u imenu borbe za principe. Ovaj pritisak na cijepljenje jednak je pritisku roditelja, sefova pa cak i prijatelja. Onaj tko s njima rijesi problem, rijesit ce i ovo. Konformisti su uvijek imali vise od nas. Nisu nikad shvatili srecu ispunjene duse kad skines zlostavljaca s kragne i… Čitaj više »

Poznavalac prilika
2 godine prije

Lijepo je čitati sve te priče o savjesti, vjeri, građanskoj hrabrosti, ljudskim slobodama i pravima, prkosu i ponosu, pa i zdravom razumu kao razlozima za odbijanje “cijepljenja” i općenito medicinske tiranije kojoj smo podvrgnuti. Samo nijedan od navedenih razloga neće veliku većinu ljudi u konačnici navesti da bez obzira na posljedice odbiju “cijepljenje” i suprotstave se. Većina onih koji se vode tim razlozima će prije ili kasnije popustiti ucjenama i iznudama. Jer postoji jedan motiv koji je kod većine ljudi jači od svih navedenih. A to je stari dobri STRAH. Strah od gubitka posla i egzistencije, strah od potpune društvene izolacije, strah od mogućih logora za necijepljene. Ljudi se u ogromnoj većini cijepe jedino i isključivo iz straha od onoga što će im država učiniti ukoliko ne budu popustili. A najbollji lijek za strah je još veći strah. Svih posljedica građanske “nekooperativnosti” koje sam gore naveo ljudi se boje. Ali… Čitaj više »

Irina
2 godine prije

Objavila sam ovo na svom fb profilu, čekam da me opet još više “kazne”, ionako sam tamo da djelujem dok mogu… Pa napisah uz ovaj članak, plemenit, mudar, ovo: ‘ Da, kako? I zato se ne čudimo!
Svatko ima svoju dušu, koju nosi u tom tijelu, pa ako nema kontakt s njom, ako ne čuje Glas unutar sebe, Glas Savjesti, nema mu pomoći. Uludo umišlja da drugi nisu u pravu… i u mraku svome, skvrčen, skuplja mrvice “svojih gospodara”! Jadan.’ – Hvala vam!

Čoban
2 godine prije

Isus je govorio …
To je onaj izmišljen lik iz bajki za odrasle ?!

Otpornik
2 godine prije

A crkva i dalje gromoglasno šuti.

nonwo
2 godine prije

Nema kućnog liječenja težeg infekta(a to je visoka temperatura više od tri dana,opća malaksalost) bez ivermectina(prvih cc pet dana poželjno) i antibiotika(makcin ili sumamed)otprilike šestog dana.
On već kasni s antibiotikom a koliko vidm nije pio ivermectin-to nije odgovarajuće liječenje jer ima teže simptome,pišem već danima kako uspješno preboljeti upravo iz tog razloga da se to ne radi neuspješno.
Za ivermectin je dobrano kasno iako su ga u usa covidcriticalcare davali i teškima u zakašnjeloj fazi.
Hitno antibiotik,ivermectin ne može škoditi,korist u ovoj fazi?
Kasne u svemu,pozdrav,javi

grkovababa
2 godine prije

Ne diraj mi brku.

Scorpiorex
2 godine prije

2019 covid pass,teorija zavjere,ne moze nikad biti,danas normala,cijepljenje samo dobrovoljno 2020,nema teorije na silu bla bla,sad normala, kakva treca,četvrta,gluposti, ljetos,sad booster normala. Je li tako tesko uvidjeti sindrom kuvane zabe? Ovo je vec za odmetnuti se u sume

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Vlast ima odlične odnose sa Crkvom.
Crkva zagovara siromaštvo.
Vlast svakodnevno radi na tome da to i ostvari…

P.S.
Kad Crkva organizira ”Program za djecu i odrasle”…
Što vam prvo padne na pamet!?

Tupko Glupko
2 godine prije

Jutarnji list – Koliko dugo cjepiva štite od zaraze? Šveđani proveli studiju na 1,7 milijuna ljudi, rezultati su zanimljivi Citat: “Švedski znanstvenici obradili su kohortu od čak 842.974 parova cijepljenih i necijepljenih kako bi usporedili učinkovitost cjepiva, što znači da im je ukupni uzorak bio 1,68 milijuna ljudi. Za Pfizerovo (BNT16n2) cjepivo došli su do zaključka kako njegova učinkovitost protiv zaraze pada progresivno s 92 posto između 15-30 dana nakon cijepljenja na 47 posto između 121-180 dana nakon cijepljenja, dok 211 dana nakon cijepljenja uopće nisu mogli utvrditi učinkovitost tog najviše korištenog cjepiva u odnosu na necijepljene. Drugim riječima, cijepljeni su nakon sedam mjeseci jednako zaštićeni od SARS-CoV-2 infekcije kao necijepljeni, te bi svakako trebali uzeti booster dozu. No, to što cjepivo više ne štiti od zaraze, to ne znači da više ne štiti od teških ishoda; hospitalizacije i smrti. Šveđani su utvrdili kako je zaštita od teških ishoda dobra… Čitaj više »

Jahve sa oblaka
2 godine prije

Djeco moja, mislite na druge, pod druge mislim na vlasnike svijetskih financijskih ustanova za printanje šekela. Cijepite se.

Karma
2 godine prije

NEKA KABALA I NJIHOVI PUZAVCI BODAJU NETESTIRANOM INJEKCIJOM SVOJU OBITELJ

Keki
2 godine prije

Fenomenalan članak. Davnih dana poznata efikasnost C vitamina u velikim dozama. Opet jedan vrlo jeftin i lako dostupan lijek, samim time i opasnost za zna se koga. Članak odmah poslan dalje na nekoliko adresa.
Problem na respiratorima i nastaje radi sekreta, pošto su bolesnici u nesvijesti. Nema refleksa iskašljavanja. Oni jesu potrbuške, međutim, u lošem položaju, što je nevjerojatno, iako, ne znam zašto se čudim pored svih nevjerojatnoća dosad viđenih.
Nisu nagnuti prema naprijed nego prema nazad, i zato sekret ne može samostalno ni izlaziti, čak i kada bi mogao.

Mladen
2 godine prije

O tebi se više nema šta pomisliti .🐎bio i ostao .

Alen
2 godine prije

Spasite svoje duse,tijelo propada ovako i onako kad tad.Spasenje je Miloscu kroz vjeru bez djela,vjera u Kristovo dovrseno djelo na krizu,Korincanima 15,Bog je sve ucinio za nas na krizu jer se sami ne mozemo spasit,jer smo grijesnici,sluzba vjernika poslije spasenja je opisana u Pavlovim poslanicama od Rimljana do Filemona,vidimo da je vremena sve manje,zato danas je Dan Spasenja.

Ekstaza
2 godine prije

Triba moliti da ne poludimo

Patricija
2 godine prije

Vase je pravo da o meni napisete sto hocete, ali ti isti komentari govore ustvari tko ste zapravo.

Srebrni letač
2 godine prije

Jednostavno ne vjerujem kako su ljudi tako lako povjerovali našim političarima i stožeru gdje je moral skoro pa nemoguće naći u tim krugovima a i nadam se da će uskoro odgovarati svi koji su zarađivali novce obmanom ljudi i uvjeravali ih preko plačenih medija i epidemiologa u svoju korist,spadaju u isti koš ko i ratni profiteri.

BordoDNK
2 godine prije

Nikad se neću vakcinisati genskim otrovom…nikad, bez obzira na eventualne reprekusije, bez obzira na to šta bih mogao izgubiti u ovom svijetu materijalnog.Svoje principe, stavove, i pravo na slobodu izbora nikad nisam izdao, i u težim situacijama od ove.A imam dovoljno iskustva u različitim životnim situacijama.I godina…

Sardelino
2 godine prije

Savjest postoji neovisno o vjeri. I stara komunjara ili onaj koji je na putu preispitivanja vjerovanja u boga može se pozvati na priziv savjesti ako zna da se u genetskom bučkurištu koriste stanice pobačenih beba.
Savjest je kategorija sama po sebi.
Nema ekskluzivnog prava na savjest.

Simon
2 godine prije

Mislim kako nije dobro u isti lonac ubacivati ono više (Bog) i ono niže (kontrolni sistem; nobelovac Andrić, poglavar KC Stepinac). To samo generira podjele i onih koji se u osnovi oko pitanja cijepljenja slažu. Kolateralna pojavnost takvog koncepta je vulkan koji riga veliku količinu trolanja. Za potpuno shvaćanje kontrolnog sistema potrebno je preći u ono više kako bi se stekao uvid što je od Boga, a što je od Čovjeka. Također nije dobro tumačiti svijet oko sebe isključivo iz kršćanske perspektive jer se upada u zamke kojih je bezbroj i koje taj široki kontekst sadrži. Svatko tko je čitao Bibliju ima svoje tumačenje Biblije i shodno tome svoj izbor citata na sve pojavnosti materijalnog života. Tako je i s ostalim svetim knjigama za koje neznamo da li su i kad editirane. Svašta se izbacivalo i ubacivalo iz velike većine religijskih tekstova. Religije su dio kontrolnog sistema kao što je… Čitaj više »

Trsje
2 godine prije

” Neka mi križ bude svjetlo!
Neka mi zmaj ne bude vođa!
Odstupi Sotono!
Ne iskušavaj me ispraznostima!
To što mi nudiš je zlo!
Sam pij svoj otrov!”
molitva sv. Benedikta
Vade retro Satana!

Ana7
2 godine prije

Privatno izvadite krvnu sliku. Rezultate dobijete za sat vremena i ne morate nikoga moljakati za uputnicu. Posaljite izabranom lijecniku nalaz krvi, oni iz toga mogu vidjeti jeli bakterijska ili virusna upala. Moguce da je kakva bakterija, i da treba propisati antibiotik. Ovako ce vas vjerojatno odmah poslati na testiranje, i dok dodete na red za test, dok dobijete rezultate, gubite vrijeme.

gostgost
2 godine prije

Da li je itko danas registrirao izjavu one psihopatkinje iz stožera o tome kako su cijepili 3% djece između 12-14 god i 5% djece između 15 – 19 god?

Jadranka S
2 godine prije

Govorite da dvije godine pisete i istrazujete ISTINU. Zar do ovoga trenutka uz sve sto se komentiralo VI (svaka cast izuzecima) niste shvatili ISTINU? SAMO ISTINA CE VAS OSLOBODITI! Savjest je u sredini grudi, tu je srce,…… Sada cu napisati kratko golu istinu iako cu biti napadana. Ako hocete biti SLOBODNI, morate biti SLOBODNI od SVEGA pa i od “religija” !!!!!!!! Toliko se naglasavaju etikete “nobelovac”, “znanstvenik”, itd., morate biti SLOBODNI od etiketa,…. Od mnogo cega morate biti SLOBODNI…….. cime ste vezani. Neke kratke bitne detalje cu napisati da shvatite da je sve u Vama i da Vam netreba nikakav “posrednik”, samo sami upoznajte sebe!!!!!! Kada sam imala jedanaest godina tata je umro ( imao je trideset pet godina), tada sam shvatila sto je cista najdublja patnja/bol. Mama je rekla da trebam staviti crni botun. Rekla sam, NECU, zar zbog ljudi da stavljam, NECU! Nakon sest mjeseci stajali smo, djeca,… Čitaj više »

BTK
2 godine prije

Ok, znamo da traje cenzura i jedan smjer piči. Sve drugo se ignorira, blokira, prešućuje. A od danas se primjećuje da krece konkretnija blokada svega sta se ne slaže sa službenom propagandom.

Puž
2 godine prije

Najnovija vijest:comment image?auto=webp&s=6f9b18d472f0f0d6dd9d287db957f2e5d4be887a

Puž
2 godine prije

Sindikat Policijskih službenika HR kaže NE HVALA convid potvrdama:
https://i.postimg.cc/4ykXJnSm/Sindikat-Policije-HR-odbija-covid-potvrde.webp

Max
2 godine prije

Ja ga neću ii to je kraj priče

mladen
2 godine prije

Izuzetno snažan tekst. Veliko hvala g_đi Gladić na odabiru. Pravi tekst u pravom trenutku.
Svako dobro svima i budimo jakio i razumni!

Ime
2 godine prije

A jesi se nalupetala svega i citirala sveto pismo totalno izvan konteksta. Red andrića, red biblije, red nečeg drugog.
Neznam što reći. Narod ovaj tvrdi da Boga zna a toliko je biblijski nepismen da je to strašno. I još nabije pedeset titula jer kao sad to ima težinu.

Grgo
2 godine prije

Tako je MilanCZ ni ja se neću cijepiti osim ako dopuste istocna cijepiva.Do smrti odlućujem postiti i slušati radije Boga da ni dušu spasi a ne ove doktore i one va vlasti koji bi zabranili s time da i bivši ucenici koji su završili srednju ne mogu imati priliku u ovoj usranoj državi naći posao i zaposliti se samo zbog tih Plenkijevih i Božinovićevih covid potvrta i prisilnog cijepljenja.Drugi put na izborima pozivam sve čitatelje da glasaju protiv ove Kapitalne i korupirane vlade HDz a i drugih saveznika u njihovom klubu.Prijavite ovu vladu da krši tako ljudska prava i prava radnika i nezaposlenih osoba koji tra6e posao i slobodu kretanja.Objavite ovaj komentar na svim radiopostajama da narod čuje što se radi u ovoj jadnoj drzavi i zaustave ovaj korupcijski krug.Zajedno mozemo.Ako ne sad,još će nas vise iseliti nego zadnjih 40 godina.Vrijeme je narode da se probudiš i sam odlućiš.Ovo treba… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI