fbpx

Odbijanje cijepljenja u svjetlu priziva savjesti

Slobodan izbor - Crkva

Na jednom mjestu nobelovac Ivo Andrić kaže ovako: “Gubiti je strašno samo tako dugo dok se ne izgubi sve, jer gubiti malo donosi žalost i suze, i dok god možemo na preostalom mjeriti veličinu izgubljenog teško nam je, ali kada jednom izgubimo sve onda osjetimo lakoću za koju nemamo imena, jer to je lakoća prevelikog bola. Lagan sam, lagan da poletim! Sve izgubljeno je u mojoj svijesti, samo bez težine i gorkosti zemaljskih stvari; ja imam opet sve što izgubih, preobraženo i uljepšano – u sjećanju. I još: ja imam veliku slobodu onog koji ništa nema i mir onog koji je prežalio i konačno se rastao” (Ex Ponto). Te Andrićeve riječi kriju u sebi duboku istinu, a ona jednom broju današnjih ljudi postaje kristalno jasna i dragocjena poput onog bisera i onoga blaga o kojima je Isus govorio u svojim prispodobama (usp. Mt 13,44-46), a da bi nas poučio da znamo što staviti na prvo mjesto u svom životu i koju nam je cijenu platiti da sačuvamo to što držimo neizmjerno vrijednim.

Mislimo na one ljude, svuda u svijetu, koji se drže svoje savjesti i iz vjernosti tom Božjem glasu spremni su izgubiti sve. Doslovno sve. Mislimo još uže na one ljude koji se u trenutačnoj situaciji vezanoj oko cijepljenja protiv bolesti COVID-19 nipošto – ni po cijenu najvećih nagrada, ni po cijenu najvećih kazni – ne žele odreći svoje savjesti, a koja im kazuje da je cijepljenje cjepivima koja su okaljana pobačajima duboko moralno pogrešno i ne žele ni na koji način imati udjela u tome.

Savjest u svjetlu prihvaćanja i odbijanja cijepljenja

Pitanje je, dakle, što te ljude danas toliko čini stamenima da su spremni prihvatiti – ako je to cijena koju moraju podnijeti, a čini se da će morati – npr. otkaz na poslu za koji su uložili desetljeća samoodricanja, da su spremni prekinuti školovanje i studij i zapriječiti si put prema akademskom napredovanju i dobrobitima koja iz toga proizlaze, da su spremni prihvatiti izopćenje iz društvenog života na svim razinama i živjeti u kućnim ili nekim drukčijim logorima, da su spremni čak i biti odbačeni i prezreni od strane Crkve, uz vjerojatnost da neće imati ni pristup sakramentima, itd.?

Razum nam govori da to nitko ne bi činio bez neizmjerno velikoga razloga, toliko velikoga da njegova vrijednost nadilazi baš sve drugo. To je ta dubina i ljepota savjesti – najintimnijega dijela ljudskog bića u kojem se živo osjeća Božja prisutnost i ljubav, i poradi kojeg se po svaku cijenu i podnoseći svaku žrtvu želi ostati sjedinjen sa svojim Stvoriteljem i svojim Otkupiteljem. Zaključujemo da je upravo ta vjernost Božjem glasu koji nam govori ovo treba učiniti, a ovo se nipošto ne smije učiniti, ono što tolike vjernike koji se ne žele cijepiti protiv bolesti COVID-19 drži duhovno mirnima i spremnima prihvatiti što god treba. U tom smislu za njih ne postoje nikakvi poticaji i ne postoje nikakve kazne kojima bi ih se moglo uvjetovati ili uvjeriti u promjenu razmišljanja, jer se od vrhunske vrjednote – biti vjeran Božjem zakonu i Božjem glasu – ne odstupa.

Teško je to razumjeti onima koji, najčešće u svojoj dobronamjernosti i dobrohotnosti, na cijepljenje gledaju kao na čin ljubavi prema bližnjemu, sebi i Bogu, jer sami ne propituju moralnu složenost cjelokupne situacije niti se zamaraju problematikom okaljanosti cjepiva pobačajima, štoviše u tome nerijetko vide i plemenitu žrtvu od koje čovječanstvo ima koristi, pa je razumljivo da iz takve perspektive ne mogu ni shvatiti da bi sve to nekoga drugoga moglo duboko i iskreno mučiti u dubini njegova bića. A kad takvi, tj. oni koji su dobronamjerni i koji su iskreni vjernici, ne mogu razumjeti što znači priziv savjesti, kako to očekivati od nekih drugih, koji nemaju ni dobronamjernosti, ni vjerskog znanja ni ljudskog razumijevanja?

Htjeti izgubiti puno da dobiješ sve

Andrić bi nam ovdje vjerojatno lako objasnio da su ljudima polako oduzimane slobode, odnosno polako su gubili, počevši od onih vremena kada se izrijekom tvrdilo da ne postoji baš ni zrnce mogućnosti da bi se netko mogao prisiljavati na cijepljenje, jer bi to značilo sumrak demokracije, sve do iz dana u dan sve većeg stezanja obruča po kojem ubrzano idemo prema stanju da bez cijepljenja nećemo moći baš ništa. To polako gubljenje izaziva u ljudima protivljenje, žalost, suze, borbu…, ali onoga trenutka kada čovjek dođe pred zid i ne bude imao više ništa izgubiti, ostat će mu jedino uprt pogled u ono što je ostalo, što mu nitko ne može oduzeti i što će tada prepoznati kao doista najdragocjenije. Naravno, to je sam Bog, odnosno to je snaga vjere koja ključa iz vrela čiste savjesti i koja se kao takva prepoznaje kao blago i dragocjeni biser, ono što se ne ispušta i što je jedino stvarno sveto. Tada čovjek u poniznosti i iskrenosti srca otkriva veliku istinu po kojoj zaključuje da ako Boga ima u duši zapravo ima sve, odnosno kako to Sveto pismo lijepo kaže: Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? (Rim 8,31). Ili kako to kaže blaženi Alojzije Stepinac: “Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu pa ćete tada biti najjači.”

U tom je svjetlu današnja situacija prilično prispodobiva vremenu življenja starca Eleazara i sedmorice braće Makabejaca iz vremena prisilne helenizacije (usp. 2 Mak 6-7 i druga mjesta), a njihov nam plemeniti primjer može biti veliko osnaženje i učvršćenje u vjeri da nam Božja Providnost u gubitku daruje neizmjeran dobitak. Kao što su se u vrijeme prije no što će Eleazar, braća Makabejci i njihova majka podnijeti žrtvu mučeništva najprije zbivala velika otpadništva od vjere, a mnogi Židovi oportunistički išli lakšim putem, zaboravili zakone svojih otaca i počeli prinositi žrtve nepostojećim bogovima, tako i danas mnogi vjernici postaju sljedbenici onoga što su neki nazvali COVID-religijom i vjerojatno ne primjećuju kako uvelike pridonose da se crkveno učenje o poštovanju ljudskog života od začeća do prirodne smrti srozava u bezdan. Kako su to nekad činili obični ljudi, još su više prednjačili svećenici i vjerska elita, a ni danas nije bitno drukčija situacija. S druge strane, unutar svećeničkih redova, i negdašnjih i današnjih, pronalazimo i one druge – koji su bili spremni i koji jesu spremni dati svoj život za Boga i Božje zakone i u tom smjeru voditi vjernike.

Savjest onih koji odbijaju cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u svjetlu mučeništva starca Eleazara, sedmorice braće Makabejaca i njihove majke

A kako stvari stoje, dat će i naše vrijeme i starce Eleazare i mnoštvo makabejskih mladića i mnoštvo hrabrih majki Makabejki. Bogu hvala već sada na tom, vjerujemo, skorom mučeništvu dijela Crkve, jer ne sumnjamo da će se i tu obistiniti Tertulijanove riječi da je krv mučenika sjeme novih kršćana. Starac je Eleazar, reklo bi se danas, trebao učiniti samo jednu bezazlenu prijevaru – glumiti da jede svinjetinu i ne bi mu ni dlaka s glave pala. Današnji vjernici također trebaju samo zažmiriti na jedno oko zbog okaljanosti cjepiva pobačajima i samo u ovom slučaju olabaviti obvezatnost Božje zapovijedi: Ne ubij!, odnosno trebaju tek zavrnuti rukav i primiti jednu običnu injekciju (doduše, u nekoliko doza, s vjerojatnošću eksponencijalnog umnažanja). Starca su Eleazara uvjeravali da to može učiniti čiste savjesti, jer on kao pobožan čovjek jako dobro zna da ne postoje drugi bogovi i taj njegov hinjeni izvanjski znak nikako ne bi značio odbacivanje vjere u jednog i jedinog Boga, a nas danas također slično uvjeravaju da možemo čiste savjesti primiti cjepivo, jer je žrtvovanje ljudskih bića na temelju kojih su nastala cjepiva bilo toliko davno, a uz to i bez ikakve naše odgovornosti, da se stvarno ne trebamo time ni na koji način opterećivati. Ukoliko nam ipak ostaje zrnce sumnje, imamo za primjer Svetog Oca.

Međutim, starac je Eleazar odlučno odbio bilo kakvu mogućnost glume, a pri tome je pokazao zašto to čini – iz prave ljubavi prema Bogu i Božjim zakonima te kao poticaj mladićima da ostanu vjerni vjeri svojih otaca i postojani u čuvanju Božjih zapovijedi, svjesni da je Bog Gospodar i ovog i vječnog života. Takvih nam primjera – onih koji ne gledaju samo kako za kratko produžiti svoj i tuđi život, nego gledaju prije svega dobro vjere i spasenje duša – danas uvelike nedostaje u Crkvi, što posljedično vodi do razočaranja mnogih vjernika zbog mlakosti i šutnje (naj)većeg dijela njezinih pastira.

Sedmorica braće Makabejaca su, slijedeći primjer starca Eleazara, poradi potpune poslušnosti svojoj savjesti, jedan po jedan doživljavali ovakav ovozemaljski kraj: odsjekli su im jezik, ogulili kožu s kosom s glave, odsjekli udove te ih tako izmrcvarene i osakaćene pekli na nekim velikim užarenim tavama. Sve je to morala gledati njihova majka, a jedni druge su bodrili da izdrže poradi vjere u uskrsnuće. Na kraju su ubili i majku. Neki bi danas na takvu i toliku žrtvu možda odmahivali glavom i rekli da je to običan fanatizam. Ta samo su trebali progutati koji zalogaj svinjetine i prividno prignuti koljeno pred božanstvima u koja stvarno ne vjeruju. Opet, ako napravimo usporedbu s današnjim vremenom, od vjernika se očekuje samo ubod i ništa više. Sedmorica braće Makabejaca, njihova majka i starac Eleazar jako su dobro znali za što su i s kojom nadom položili svoj život, a čvrsto vjerujemo da i danas ima mnoštvo onih koji istom čvrstoćom i vjernošću Bogu i Božjim zakonima – ni po koju cijenu – ne žele obezvrijediti Božju zapovijed Ne ubij!

Zaključak

Na kraju možemo samo zaključiti da je savjest nešto najdivnije i najintimnije što je Bog darovao čovjeku. Svakome daje njegovu savjest i zato je svatko pozvan djelovati po tom Božjem glasu koji čuje u sebi. Naravno pod uvjetom da ga doista osluškuje. U tom svjetlu onaj kome savjest kaže ne cjepivu treba po toj savjesti postupati, a svatko drugi bi to trebao poštovati. Na to je nedavno upozorio i papa Franjo, rekavši da o prizivu savjesti jednostavno ne može biti pregovora. U praksi to nažalost ne vrijedi – ni u Crkvi ni u društvu – pa nam se valja prisjetiti Andrićevih riječi i bez ikakve tjeskobe gledati na gubitke koji će nam očigledno slijediti, svjesni da nam je onaj zadnji gubitak zapravo cilj koji želimo postići, jer kad nam doista Bog bude na prvom mjestu, sve nam ostalo dođe kao suvišak. U međuvremenu neka nam češće na pameti budu Stepinčeve riječi da će nam ostati dvije ruke koje uvijek možemo sklopiti na molitvu, a ako to činimo bit ćemo najjači.

Izvor : Vjera i djela

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
297 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
MilanCZ
Gost
MilanCZ
7 mjeseci prije

Cjepiti se necu, radije cu zivjeti kao samotnjak u sumi, ali taj otrov u svoje tijelo dok sam ziv nedam.Svaki rat ima svoj kraj, tako će biti i ovom ratu kojeg vodi globalna elita protiv ljudi..a onda će se ploča a okrenuti i biti će krvavih gaća, banda uteci nece.

Vladimir
Gost
Vladimir
7 mjeseci prije

Fašizam na djelu.Domovinski pokret i pokoji zastupnik su reagirali na tu neustavni odluku.No velika većina je za mjere od HDZ SDP Možemo da spomenem najveće stranke a ostali šute.Pa Sabor je izabrao narod i to je najveća vlast ponUstavu a nekajav stožer zabranjuje ulazak zastupnika u Sabor.Sumrak demokracije.Beros kaže licemjerno… Pročitaj više »

Panonicus
Gost
Panonicus
7 mjeseci prije

Molba za @nonwo:prijatelj je 10-ak dana pod temp.,do cca 38,38,5,grlobolja,kašalj suhi,međutim pojavila se i opća malaksalosti.Uzimao je coldrex,lupofen…
Majci od srijede lose,39 temp,malaksalosti bol u leđima…
Dakle,do sada su se kućno “lijecili”!!???

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Sve ovo oko “virusa” se na crkvenjake, poltičare i sve “viđenije” ljude ne odnosi…i na njihovu familiju naravno!

AbuDabi
Gost
AbuDabi
7 mjeseci prije

Onemogučavanjem života i rada ljudima čija je jedina krivnja što su ostali ZDRAVI, a ne žele medicinsku intervenciju na sebi i svojoj obitelji postavili su se u povijest na listi sa Hitlerom, Staljinom, Nusolinijem…….te ih tako treba tretirati. Svi su objektivno odgovorni, i oni koji daju “PREPORUKU” i oni koji… Pročitaj više »

Mali Čovjek
Gost
Mali Čovjek
7 mjeseci prije

Priručnik Kako Organizirati Otpor 1. DIO 1.1 Psihološko-Informacijski Rat   Istina će te/nas osloboditi. U ratu smo za srca, duše, i umove naših sugrađana, kojih je po naučnoj literaturi iz psihologije, okvirno 60%. Oni spadaju u sredinu i smatrajmo ih neodlučnima. Na svakom od dvaju polova nalazi se 20% onih koji,… Pročitaj više »

Mali Čovjek
Gost
Mali Čovjek
7 mjeseci prije

– Budite vidljiva opozicija. Kod lokalnog krojača izradite bedž ili zakrpu (dovoljno je donijeti vašu skica na papiru) koju ćete nositi u javnosti u slobodno vrijeme. Davidova zvijezda je najbolji izbor jer je najprepoznatljivija i svakako u sredinu nje ne zaboravite napisati poruku (npr. Cjepivo oslobađa ili Necijepljen). Cijena? Prava sitnica… Pročitaj više »

Yugo 45
Gost
Yugo 45
7 mjeseci prije

“jer kad nam doista Bog bude na prvom mjestu, sve nam ostalo dođe kao suvišak”
Eh kako teške riječi
U ovom je sva poenta od prvog do zadnjeg otkucaja srce, malo je takvih ,na žalost premalo ,nadam se da će ih biti više

Shumadinac
Member
Shumadinac
7 mjeseci prije

Ih kako su mi odvratni oni koji na nesreći “skupljaju bodove”. Da li u svim vakcinama ima fetusnih ćelija? Kakva je razlika da li će abortirani fetus (kakvih je verovatno na stotine hiljada godišnje) biti bačen kao biološki otpad ili će biti jedan njegov deo iskorišten? Da li isto znači… Pročitaj više »

Faust
Gost
Faust
7 mjeseci prije

Vakseri su danas ista ona svjetina koje je od Pilata zahtijevala da razapne Isusa nakon čega je i sam brutalni rimljanin oprao ruke ne vidjevši grijeha na Isusu.

A neg.
Gost
A neg.
7 mjeseci prije

Ne znam ko’ je Snjezana al’ znam ko’ su Ivo i Alojzije. Znam, recimo, kome se dodijeljuju Nobelove nagrade i tko se vrti u vrhu Katolicke crkve…

zeus
Gost
zeus
7 mjeseci prije

Pa dobro – što si zagalamio sa tim bogom, koji u smislu samouverenja više uzima nego daje ? Zdravi ego individualac ima i svoj zdravi ponos i prkos i nikad neče raditi nešto što se protivi njegovom suverenom razmišljanju . On radi ono što je nužno u što je prisiljen… Pročitaj više »

Vendetta
Gost
Vendetta
7 mjeseci prije

Dva savjeta : Molim promjenite grafiku. Čemu ovaj križ, da li su vaši čitatelji samo kršćani ili imate i veliki broj muslimana? Tekst je o odbijanju cjepiva zbog religijskih uvjerenja stoga nema smisla stavljati ovakve grafike a imate publiku razlicitih religija. Citiranje Ive Andrića, masona. Mislim ipak ste vi portal… Pročitaj više »

Prle
Gost
Prle
7 mjeseci prije

Jedini je izlaz nesuradnja sa sustavom. Nedaju u javni prijevoz,nemoj te ga koristiti. Nedaju u trzne centre nemojte ici. Nedaju u raznorazne institucije nemojte ici,itd. Pa kada propadne sve onda ce se narod dici i prija ce doci do okrsaja koji je ionako neminovan. Sistem je njihov i vi ste… Pročitaj više »

Crna
Gost
Crna
7 mjeseci prije

Razgovor s cijepljenima u obitelji u kojoj roditelji pritiskaju djecu na cijepljenje svoje djece, odnosno svojih unuka bio je mucan za slusati. Naravno digla sam glas u prvom trenu kad je ekipa za stolom rekla kako mi imamo pravo ma izbor. Pocela sam nabrajati ucjene, pritiske, oslikavati stvarno stanje. Trebalo… Pročitaj više »

Poznavalac prilika
Gost
Poznavalac prilika
7 mjeseci prije

Lijepo je čitati sve te priče o savjesti, vjeri, građanskoj hrabrosti, ljudskim slobodama i pravima, prkosu i ponosu, pa i zdravom razumu kao razlozima za odbijanje “cijepljenja” i općenito medicinske tiranije kojoj smo podvrgnuti. Samo nijedan od navedenih razloga neće veliku većinu ljudi u konačnici navesti da bez obzira na… Pročitaj više »

Irina
Gost
Irina
7 mjeseci prije

Objavila sam ovo na svom fb profilu, čekam da me opet još više “kazne”, ionako sam tamo da djelujem dok mogu… Pa napisah uz ovaj članak, plemenit, mudar, ovo: ‘ Da, kako? I zato se ne čudimo! Svatko ima svoju dušu, koju nosi u tom tijelu, pa ako nema kontakt… Pročitaj više »

Čoban
Gost
Čoban
7 mjeseci prije

Isus je govorio …
To je onaj izmišljen lik iz bajki za odrasle ?!

Otpornik
Gost
Otpornik
7 mjeseci prije

A crkva i dalje gromoglasno šuti.

Scorpiorex
Gost
Scorpiorex
7 mjeseci prije

2019 covid pass,teorija zavjere,ne moze nikad biti,danas normala,cijepljenje samo dobrovoljno 2020,nema teorije na silu bla bla,sad normala, kakva treca,četvrta,gluposti, ljetos,sad booster normala. Je li tako tesko uvidjeti sindrom kuvane zabe? Ovo je vec za odmetnuti se u sume

onaj najglu...Dalton
Gost
onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Vlast ima odlične odnose sa Crkvom.
Crkva zagovara siromaštvo.
Vlast svakodnevno radi na tome da to i ostvari…

P.S.
Kad Crkva organizira ”Program za djecu i odrasle”…
Što vam prvo padne na pamet!?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Jutarnji list – Koliko dugo cjepiva štite od zaraze? Šveđani proveli studiju na 1,7 milijuna ljudi, rezultati su zanimljivi Citat: “Švedski znanstvenici obradili su kohortu od čak 842.974 parova cijepljenih i necijepljenih kako bi usporedili učinkovitost cjepiva, što znači da im je ukupni uzorak bio 1,68 milijuna ljudi. Za Pfizerovo… Pročitaj više »

Jahve sa oblaka
Gost
Jahve sa oblaka
7 mjeseci prije

Djeco moja, mislite na druge, pod druge mislim na vlasnike svijetskih financijskih ustanova za printanje šekela. Cijepite se.

Karma
Gost
Karma
7 mjeseci prije

NEKA KABALA I NJIHOVI PUZAVCI BODAJU NETESTIRANOM INJEKCIJOM SVOJU OBITELJ

Mladen
Gost
Mladen
7 mjeseci prije

O tebi se više nema šta pomisliti .🐎bio i ostao .

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Spasite svoje duse,tijelo propada ovako i onako kad tad.Spasenje je Miloscu kroz vjeru bez djela,vjera u Kristovo dovrseno djelo na krizu,Korincanima 15,Bog je sve ucinio za nas na krizu jer se sami ne mozemo spasit,jer smo grijesnici,sluzba vjernika poslije spasenja je opisana u Pavlovim poslanicama od Rimljana do Filemona,vidimo da… Pročitaj više »

Ekstaza
Gost
Ekstaza
7 mjeseci prije

Triba moliti da ne poludimo

Patricija
Gost
Patricija
7 mjeseci prije

Vase je pravo da o meni napisete sto hocete, ali ti isti komentari govore ustvari tko ste zapravo.

Srebrni letač
Gost
Srebrni letač
7 mjeseci prije

Jednostavno ne vjerujem kako su ljudi tako lako povjerovali našim političarima i stožeru gdje je moral skoro pa nemoguće naći u tim krugovima a i nadam se da će uskoro odgovarati svi koji su zarađivali novce obmanom ljudi i uvjeravali ih preko plačenih medija i epidemiologa u svoju korist,spadaju u… Pročitaj više »

BordoDNK
Gost
BordoDNK
7 mjeseci prije

Nikad se neću vakcinisati genskim otrovom…nikad, bez obzira na eventualne reprekusije, bez obzira na to šta bih mogao izgubiti u ovom svijetu materijalnog.Svoje principe, stavove, i pravo na slobodu izbora nikad nisam izdao, i u težim situacijama od ove.A imam dovoljno iskustva u različitim životnim situacijama.I godina…

Sardelino
Gost
Sardelino
7 mjeseci prije

Savjest postoji neovisno o vjeri. I stara komunjara ili onaj koji je na putu preispitivanja vjerovanja u boga može se pozvati na priziv savjesti ako zna da se u genetskom bučkurištu koriste stanice pobačenih beba.
Savjest je kategorija sama po sebi.
Nema ekskluzivnog prava na savjest.

Simon
Gost
Simon
7 mjeseci prije

Mislim kako nije dobro u isti lonac ubacivati ono više (Bog) i ono niže (kontrolni sistem; nobelovac Andrić, poglavar KC Stepinac). To samo generira podjele i onih koji se u osnovi oko pitanja cijepljenja slažu. Kolateralna pojavnost takvog koncepta je vulkan koji riga veliku količinu trolanja. Za potpuno shvaćanje kontrolnog… Pročitaj više »

Trsje
Gost
Trsje
7 mjeseci prije

” Neka mi križ bude svjetlo!
Neka mi zmaj ne bude vođa!
Odstupi Sotono!
Ne iskušavaj me ispraznostima!
To što mi nudiš je zlo!
Sam pij svoj otrov!”
molitva sv. Benedikta
Vade retro Satana!

gostgost
Gost
gostgost
7 mjeseci prije

Da li je itko danas registrirao izjavu one psihopatkinje iz stožera o tome kako su cijepili 3% djece između 12-14 god i 5% djece između 15 – 19 god?

Jadranka S
Gost
Jadranka S
7 mjeseci prije

Govorite da dvije godine pisete i istrazujete ISTINU. Zar do ovoga trenutka uz sve sto se komentiralo VI (svaka cast izuzecima) niste shvatili ISTINU? SAMO ISTINA CE VAS OSLOBODITI! Savjest je u sredini grudi, tu je srce,…… Sada cu napisati kratko golu istinu iako cu biti napadana. Ako hocete biti… Pročitaj više »

BTK
Gost
BTK
7 mjeseci prije

Ok, znamo da traje cenzura i jedan smjer piči. Sve drugo se ignorira, blokira, prešućuje. A od danas se primjećuje da krece konkretnija blokada svega sta se ne slaže sa službenom propagandom.

Puž
Gost
Puž
7 mjeseci prije

Najnovija vijest:
comment image?auto=webp&s=6f9b18d472f0f0d6dd9d287db957f2e5d4be887a

Puž
Gost
Puž
7 mjeseci prije

Sindikat Policijskih službenika HR kaže NE HVALA convid potvrdama:
https://i.postimg.cc/4ykXJnSm/Sindikat-Policije-HR-odbija-covid-potvrde.webp

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Ja ga neću ii to je kraj priče

mladen
Gost
mladen
7 mjeseci prije

Izuzetno snažan tekst. Veliko hvala g_đi Gladić na odabiru. Pravi tekst u pravom trenutku.
Svako dobro svima i budimo jakio i razumni!

Ime
Gost
Ime
7 mjeseci prije

A jesi se nalupetala svega i citirala sveto pismo totalno izvan konteksta. Red andrića, red biblije, red nečeg drugog.
Neznam što reći. Narod ovaj tvrdi da Boga zna a toliko je biblijski nepismen da je to strašno. I još nabije pedeset titula jer kao sad to ima težinu.

Grgo
Gost
Grgo
7 mjeseci prije

Tako je MilanCZ ni ja se neću cijepiti osim ako dopuste istocna cijepiva.Do smrti odlućujem postiti i slušati radije Boga da ni dušu spasi a ne ove doktore i one va vlasti koji bi zabranili s time da i bivši ucenici koji su završili srednju ne mogu imati priliku u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik