Igumanu crkve u Kijevu određen kućni pritvor i nanogica

Iguman Kijevske crkve
22 komentara

Iguman u najistaknutijem ukrajinskom pravoslavnom manastiru, mitropolit Pavel, stavljen je u kućni pritvor i zabranjeno mu je da prisustvuje bogosluženjima na dva mjeseca, usred tekućeg religioznog obračuna i pokušaja deložacije stotina monaha iz Kijevopečerske lavre.

Na ročištu za pritvor u subotu, mitropolitu Pavlu (svetovno ime Pjotr ​​Lebed), koji je optužen za gajenje proruskih stavova, naređeno je da ostane u selu udaljenom 50 kilometara od glavnog grada. Saslušanje je prvobitno odloženo nakon što je 61-godišnji sveštenik, koji je od 1994. godine služio kao iguman manastira, prijavio da se loše oseća. Međutim, uveče je ponovo doveden na sud i zvanično stavljen u kućni pritvor na 60 dana.

Vlasti su mu stavili uređaj za praćenje na članak, pokazuju  snimci  iz sudnice. Sudija je odbio Pavelovo molbu da ostane zatvoren u manastiru, ali je odbio i zahtjev tužioca da mu zabrani dijeljenje video zapisa na internetu.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) optužila je mitropolita Pavla za “poticanje vjerske mržnje” i “opravdanje” ruskih akcija u Ukrajini. Sveštenik je negirao optužbe, insistirajući da je uvek osuđivao vojnu operaciju Moskve i “stajao u odbrani moje domovine”.

Ukrajina je dugo imala vjerske tenzije, s nekoliko entiteta koji tvrde da su prava pravoslavna crkva. Dva glavna rivala su Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) i Pravoslavna crkva Ukrajine (OCU) koju podržava Kijev, a koju Ruska pravoslavna crkva smatra raskolničkom.

Zvaničnici u Kijevu su intenzivirali gušenje UOC-a, iako je proglasila nezavisnost od Moskve nakon početka sukoba u februaru 2022.

Ukrajinsko ministarstvo kulture uskratilo je UPC obnovu stanarskog prava u 908 godina staroj Kijevsko-pečerskoj lavri (ili ‘manastiru pećina’), efektivno “izbacivši na ulice” 220 monaha koji tamo žive, kako je to opisao Pavel. Rok za deložaciju istekao je ove sedmice, ali vlasti tek treba da nasilno zauzmu manastir, usred tekućih rivalskih protesta napolju.

U januaru 2023. godine, vlada je izbacila UPC iz Uspenskog sabora i trpezarije, pored Lavre, i odmah dala dozvolu OCU da tamo održi božićnu službu.

Moskva je više puta osuđivala obračun predsjednika Vladimira Zelenskog kao progon pravoslavnog kršćanstva. Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova primijetila je u subotu da je Prvi april održan “sa velikom pompom u Kijevu”, podijelivši snimak gomile demonstranata kako plešu oko žene koja se molila na koljenima nasred ulice.

„Pravoslavlje se zloupotrebljava, ismijava i ismijava pred našim očima“, rekla je ona. “Civilizovani ćute. To nije prilika zbog koje su pisali svoje deklaracije o ljudskim pravima i izvještaje o vjerskim slobodama.”

crkvaIgumanPritvorrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Draggo
1 godina prije

Dolazi i u Hrvatsku, ako neki Hrvat rece da je u ovom ratu Rusija zrtva, da je Rusija u pravu a da je agresor NATO pakt, bit ce ispribijan na ulici ili kaficu i onda ce zavrsiti u zatvor.
Zelenski daje direkcije pravosudju u EU.

Max
1 godina prije

Iživljavanje nad čovjekom.

Weteran
1 godina prije

Jedina konkretna i direktna prepreka Okultnom Globalizmu jeste Slobodno Pravoslavlje!

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa Švedski P.M. Friherre Nils Daniel Carl Bildt je to još davno rekao ! BORBA PROTIVU PRAVOSLAVLJA , MORA BIT , GLAVNI CILJ ZAPADA ! 😉

Eto
1 godina prije

Nije li doticni svojedobno sluzbeno problem zelenskog?

Nena
1 godina prije

Ne znam koliko pratite situaciju ali u Lavru dolaze nacisti sa natpisima na duksevima da od prisutnog sveštenstva traže da im pokažu sotonu i rugaju se vernicima kako se mole Bogu..

Lucija, prva
1 godina prije

prenosim komentar:

“Ukrajinski TASS danas izvestava da je “Ukrajina zemlja sa najvecim verskim slobodama”.
Prema Zelenskom “sadasnja situacija oko Ukrajinske pravoslavne crkve je korak dalje prema jacanju duhovne samostalnosti zemlje”. Da nije tragicno, bilo bi komicno.”

Orwell.

Lucija, prva
1 godina prije

“Europa će se utopiti u krvi ako se NATO umiješa u sukob u Ukrajini, piše Hanna Kramer, kolumnistica poljskog izdanja NDP-a.

“Nije tajna da će Sjedinjene Države podržavati Zelenskog do samog kraja, makar samo zato što je ovaj sukob isprovocirao i aktivno financirao Washington, koji je na ovaj način želio izolirati Europu od Rusije.
” Bijela kuća neće stati pred ničim kako bi održala svjetsku dominaciju.

Ako sada ne zaustavimo američki Reicha, oni će započeti nove ratove diljem svijeta i utopiti Europu u krvi vlastitih građana!”

Ivan
1 godina prije

Stvarno tu ukrajinsku fasisticku bagru treba samljeti a Ukrajinu zbrisali s karte svijeta. Koliko jos naivnima treba da im dode iz dupeta u glavu pa da vide sto pomazu i placaju?

Roky
1 godina prije

Nista nije slucajno pa ni narukvica.

zubenelakrab
1 godina prije

A Papa mudro ćuti.

Filip
1 godina prije

Užas, kako taj postavljeni zlikovac uništava kulturnu i duhovnu baštinu Kijevske Rusije…

Tupko Glupko
1 godina prije

Pravoslavna crkva protiv pravoslavne crkve. U državi gdje su se na zadnjem popisu stanovništva iz 2001. mnogi izjašnjavali kao Ukrajinci istovremeno se izjašnjavajući da im je ruski materinji jezik. Točnije – 17,3% se izjašnjavalo Rusima, a 45% se izjasnilo da im je ruski prvi jezik. Prvi puta je ukrajinska država nastala 1917. godine pod nazivom Ukrajinska Narodna Republika, tada u sastavu Rusije, a već nekoliko mjeseci nakon toga proglasila je samostalnost. Tek nekoliko mjeseci kasnije uz potporu Njemačke izveden je državni udar i na vlast dolazi hetman Pavlo Skoropadskij, postaje monarhija u sklopu njemačkog protektorata. Vrlo funkcionalna hetmanska birkoracija uspjela je uspostaviti 150 novih visokih škola koje su se služile isključivo ukrajinskim jezikom i dva nova sveučilišta. U tri postojeća državna sveučilišta, otvorena su odjeljenja za ukrajinski jezik, književnost i povijest U samo nekoliko mjeseci Hetmanat je omogućio tiskanje nekoliko milijuna tekstualnih sadržaja na ukrajinskom jeziku. Vrlo brzo Njemačka doživljava poraz u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI