Pitanje spola u molitvi: Hoće li Crkva Engleske promijeniti riječi Očenaša?

80 komentara

Prva rečenica Očenaša u kojoj se opisuje Boga kao “našeg Oca” problematična je, izjavio je nadbiskup Yorka na sastanku protestantskih svećenika u petak. Liberalni dio Crkve Engleske nedavno je vršio pritisak na visoke crkvene vođe da napuste “rodno uvjetovan jezik”.

Nadbiskup Stephen Cottrell je tijekom govora na Općem saboru crkve izgovorio Očenaš, ali je zastao kako bi komentirao riječi “Naš Oče” koje otvaraju ovu dvije tisuće godina staru molitvu.

“Znam da je riječ ‘otac’ problematična za one čije je iskustvo s očevima na zemlji bilo destruktivno i zlostavljajuće, kao i za sve nas koji smo previše trpjeli pod gušenjem patrijarhalnog pritiska na život”, rekao je, prenosi The Guardian.

Cottrell nije pojasnio smatra li da bi se trebala promijeniti formulacija molitve, ali njegova izjava podijelila je članove Sabora, koji je tijelo za upravljanje Crkvom Engleske.

“Je li nadbiskup Yorka rekao da je Isus bio u krivu ili da Isus nije bio pastoralno svjestan?”, upitao je kanonik dr. Chris Sugden iz konzervativne anglikanske skupine Anglican Mainstream, aludirajući na činjenicu da Evanđelja po Mateju i Luki izvješćuju o tome kako je Isus Krist direktno naučavao tu molitvu svojim učenicima.

Rev. Christina Rees, bivša članica Općeg sabora, složila se da je nazivati Boga “Našim Ocem” “izrazito problematično”.

“Jer je Isus zvao Boga ‘tata’, mi mislimo da moramo zvati Boga ‘tata'”, rekla je. “I veliko pitanje je, zaista li vjerujemo da Bog smatra da muškarci nosioci slike Božje punije i točnije nego žene? Odgovor je apsolutno ne.”

Ova rasprava ilustrira sve veću podjelu unutar Crkve Engleske, čiji su liberalni članovi nastojali preoblikovati sliku institucije uslijed smanjenja prisutnosti vjernika i zatvaranja crkava. Ranije ove godine, Liturgijska komisija crkve, koja određuje način obavljanja mise i vrstu jezika koji se koristi tijekom službi, izjavila je na sastanku Općeg sabora da već nekoliko godina istražuje uporabu rodno uvjetovanog jezika u vezi s Bogom.

Nakon sastanka uslijedilo je kontroverzno glasovanje o istospolnim zajednicama, u kojem je crkva pristala blagosiljati ali ne vjenčavati, istospolne parove. Kompromis je razljutio i konzervativne i liberalne frakcije, pri čemu prve smatraju tu odluku bogohulnom, dok potonje tvrde da nije dovoljno dalekosežna. Sabor će raspravljati o tome kako provesti te blagoslove u subotu te kako postupiti s svećenicima koji odbiju sudjelovati.

crkvaengleskaOčenaš
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
11 mjeseci prije

Šibat na golo.

BanOvan
11 mjeseci prije

U ime dzibera i mladje i DjureDeMbilnoga …

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Harari i Svab uveliko smatraju da treba prepraviti i napisati novu Bibliju (boziju rec), i to treba da obavi vestacka inteligencija!
Da nije zastrasujuce bilo bi smesno.

11 mjeseci prije

nas jezik je nezgodan jer se stalno mora prilagodjavati rodu. u poljskom se i prezimena prilagodjuju. mislim da bi trebalo pojednostavniti jezik. oba roda da budu gramaticki muski rod (jer je rijec kraca, on je krace od ona). otac kao za ovu priliku ocenasa neka znaci kako se moze premda ni za zene ne bi trebalo biti uvredljivo vodstvo koje dolazi iz povijesnih okolnosti. nase rijeci su predugacke. sijeci. tu se nadodavalo prefiksa i sufiksa, inace viseslozna rijec, dobili smo monstruoznu kobasicu od rijeci. vidi se da postoji podsvjesna potreba da se rijeci skrati. primjer kao rijec “govoriti” koja postaje govor’ti, stolica postaje stolca. primjetio sam kako u engleskom narod sam skracuje rijeci. potatoes zovu toties, tomatoes tomies, za avocado kazu avo. drago mi je kad sam cuo da narod trazi bolju rijec za zamrzivac. cuo sam rijec led, mozda bi i mrz islo. rijec perilica je predugacka. zato je… Čitaj više »

11 mjeseci prije

Protestantski svećenici nisu kršćani (katolici ili pravoslavci). Davnih vremena neki njihov vladar nije u katoličkoj crkvi mogao dobiti razvod braka od supruge pa je osnovao protestantsku i tamo se razveo! Protestanti ne vjeruju u Djevicu Mariju .

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Nakon ovoga samo bih zamolio gospodina Putina neka pritisne crveni gumb. Nisam ga volio prije, ne volim ga ni sada ali on je jedini jamac da će na pokretanje nuklearnog napada NATO odgovoriti recipročno. Nismo zaslužili dalje se razmnožavati.

Ivek
11 mjeseci prije

Ide li to u smjeru da je Bog trans?

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Ta … Church of England se već raspala , samo to još nije i formalizovano … Ovi … Liberalni i nemaju vjernika no bi željeli da se nametnu i ostatku ovih , koji ih neće to tako traje već 20 AK godina u nazad … Church if England u Africi i Aziji su skroz konzervativni ! S’ druge strane Episcopalians ( Church of England u US ) , imaju jaka utjecaja na Arhiepiskopiju od Canterburyja no su budući – Anglikanci i prvi Protestanti uopće na neki način se na njih gleda kao na Mother Church te da se taj , luđački , federski utjecaj prenese na sve derivative Protestantizma a ciljano , preko njih i na ostale Crkve , prijevashodno Katoličku i ako se ikako uzmogne i na Pravoslavnu … Naprosto žele po svaku cijenu promovirat seksualnih nakaznosti pa bilo kako no je problem u njihovim kolegama ! Koji ne… Čitaj više »

Ivek
11 mjeseci prije

Popovi svih vjera služe budalama za isprianje mozga. Stvoritelj vjerojatno postoji, ali ne onaj kojeg oni naučavaju, taj samo služi za ispiranje mozga. Npr u africi su imali vraćeve, onda su prešli na katoličke svečenike, ali sve je to isti đavo. Uostalom papa je naredio da se moraju njegovi stražari cijepiti, a nedavno su dobili za factcheck neka katolička organizacija zajedno s factcheckerima u hr. Sad će na oltarima valjda budalam govoriti da je cjepivo dobro.

Name*
11 mjeseci prije

…osoba naša, koja jesi na nebe…. Nek skoče s towera manijaci!

Antee
11 mjeseci prije

Dobro, ovo je toliko jadno da samo svećenici ucjenjeni pedofilskim dokazima mogu ovo promovirati….šta je sljedeće?! Marija mijenja spol u muški pa nek nju nazovu Ocem hahshhaha

Don Kihot
11 mjeseci prije

Švab & Co,su udarili kopljem u dolinu i sada u nemoći svo ludilo im nekontrolisano izlazi na usta (verbalna dijareja) a možda im Putin ostavi vremena da im ono što preostane izađe gde bi trebalo…

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Ha. Još od kad sam vidjela Charlesa kako drži govor na njemačkom…u njemačkom parlamentu…
Elizabeta to ne bi nikad.
Jest da je žena bila stara, ali mati joj je živjela još 10 godina.
Uzrok smrti: prvo napisali “starost”. 😧

Vrijeđanje inteligencije i be.zo.brazluk.
Onda kao rak kostiju…
Ma, zatukli su oni nju cjepivima. Vidjelo joj se po rukama. Sve tamne mrlje. Tromboza.
Kralj/ kraljica je poglavar anglikanske crkve. Od Henrika VIII.

Nikad Elizabeta ova sr.anja ne bi dozvolila !!!

Ni uplitanje u Bibliju i vjeru, niti odobravanje homoseksualizma.
Eto zašto su je se riješili.

Ivan
11 mjeseci prije

Crkva Engleske je odmetnuta crkva i treba je iskljuciti iz svih vjerskih zajednica. Ona je uostalom nebitna bilo kome a posebno sotonistickim Englezima..

Obro
11 mjeseci prije

Ateisti u kozi laznih vjernika. Sve ce uciniti da vjeru i religiju obesmisle i navedu na nevjernistvo. Nedavno sam sreo starog prijatelja, koji je bio socijaldemokrata, liberal, europejac…kaze mi, nisam bio religiozan i niti sam razmislja da li Bog postoji, cak sam imao i neku averziju prema vjernicima. Pa rece da je uvidio da je najjaci dokaz da Bog postoji i da je zastranio, bio u cinjenici pretrpanosti javnog prostora stovanjem sotone, konstatnih poruka antihrista, slavljenja razvrata i negiranja Boga, od istih tih ateista koji su mrzitelji Boga, vjernika i religija. Da li su ateisti? Ne, oni su deklarisani sotonisti.

MrKamenjarac
11 mjeseci prije

….GOSPODJO POMILUJ,GOSPODJO POMILUJ,GOOOOSPOOODJOOO POOOOMIIILUUUUJ:AMEN

MrKamenjarac
11 mjeseci prije

A STA SE TREBA OCEKIVATI OD PEDOFILNE SUPLJOGLAVE NACIJE GDE JE BRAT UJAK SVOJOJ SESTRI??????

ljena bitanga
11 mjeseci prije

Naravno da hoće i onaj lažni iz Vatikana bu to podržao s vremenom.
P.S. Ionako je fantazirao,pardon sanjao da bu mijenjao Božje zapovijedi.

kiza
11 mjeseci prije

Možeš misliti nivo vjere, u nadbiskupa, kada su mu riječi najvažnie molitve u hrišćana problematične.Nema dalje, a gori su ovi tzv. vjernici, otiđi mu pred biskupiju pa mu razbij glavu, možda mu se onda upale lampice, da je bolje ne slušati sorošoide i druga ovozemaljska zla.

Jere
11 mjeseci prije

Kako se zlamenuju femiNIŠTICE? “U ime majke i kćerke i svete sestre”.

Realno
11 mjeseci prije

Sektaši na aparatima. Do sad su se molili čiči iz bajke, sad će se molit tranđi iz međuzemlja.

tatamata
11 mjeseci prije

pa naravno kad su svjesni da su rodeni kroz guzicu i svi preplanuli pri rodenju

BordoDNK
11 mjeseci prije

Sotonisti i notorni idioti. Sekta koju je osnovao Henrik VIII. Nit’ su kršćani, nit’ su crkva. Oni bi da mijenjaju molitvu koja je fundament kršćanstva preko dva milenijuma. Bolesni štovatelji poremećenih poklonika duginih boja.

Novak
11 mjeseci prije

Šta reći, promijenili su sve, pa hajde neka i to primijene!

Mrdomir
11 mjeseci prije

Religija je mentalna droga za šupljoglavu, sitnozubu marvu. 

Krivousti Titin general je bio u pravu. Marvu treba gazit. Nizašta drugo nije.

Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Ovi ni prije nisu bili normalni tako da nist cudno sada…

Tim
11 mjeseci prije

Zašto njihovu crkvu uopće smatramo Kristovom Crkvom kada to nije?

Zlatno Tele& Vision
11 mjeseci prije

Nema crkve u engleza,samo gluma zbog poreza.

Dragan
11 mjeseci prije

Ne bi me čudilo da kažu da je Isus Krist bio .. Ono… Ni ja ni žensko… Nešto božje.. to ni Bog neće dozvoliti kao ni normalni ljudi!

Max
11 mjeseci prije

Ja nemam oca ali mi ne smeta naziv Bog Otac.

Samo U Prolazu
11 mjeseci prije

Besposlen pop jariće krsti!

Antikrist
11 mjeseci prije

Oče naš koji si gospodar pakla, daj nam droge, lgbt-ja i lopovluka.
da se žrtvama časti ime Tvoje, da dođe tiranija Tvoja, da bude zlobna sila Tvoja, i na zemlji kao i u paklu.
Drogu našu podeli nam danas, i zaduži nas svojim dugovima sa kamatama, kao što i mi prevarimo susjede svoje, i ne uvedi nas u silu dobrog i pravednog, nego nas čuvaj u svom carstvu zla. Jer Tvoje Carstvo je bogatstva moč, tiranija, zlo i laž, vjeke vjekova..

abc
11 mjeseci prije

Engleska, zemlja sotonina.

Pero
11 mjeseci prije

Majko naša koja jesi na nebesima….

IVANKA MARKOVIĆ
11 mjeseci prije

CRKVA U BRITANIJI NEMA VEZE SA VJEROM. NI JEDNA VJERA NE PODRŽAVA NI NE PRIHVAĆA LIBERALNE STAVOVE PROTESTANTIZMA I EVANGELIKA, TREBAJU SHVATITI DA ONI SA CRKVOM VEZE NEMAJU. VJERA IM JE SAMO TRADICIJA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI