Ukrajina nastavlja sa zabranama Crkvi

Pravoslavna crkva Ukrajina
26 komentara

Ukrajinski parlament je u četvrtak odobrio u prvom čitanju zakon koji ima za cilj zabraniti organizacije povezane s Rusijom. Zakon 8371 široko se smatra usmjerenim prema kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, iako to ne izriče direktno, kako bi se izbjegla kritika sa Zapada.

Od 404 aktivna člana Verhovne Rade, 267 je glasalo za zakon, 15 je bilo protiv, a dvoje su suzdržani.

Autori zakona tvrde da će “omogućiti građanima Ukrajine ostvarivanje prava na slobodu svjetonazora i religije zajamčene Ustavom Ukrajine”.

Službeno, zakon zabranjuje aktivnosti “religijskih organizacija povezanih s Rusijom”. Vlada predsjednika Vladimira Zelenskog smatra da u ovu definiciju spada Ukrajinska pravoslavna crkva (UOC), budući da održava zajednicu sa Moskovskim patrijarhatom Ruske pravoslavne crkve.

UOC je najveće vjersko zajedništvo u Ukrajini. Iako je osudila Rusiju u veljači 2022. godine, kada se eskalirao konflikt u Ukrajini, UOC se nije proglasila autokefalnom – neovisnom – u odnosu na ROC. U međuvremenu je vlada u Kijevu osnovala konkurentske organizacije, Pravoslavnu crkvu Ukrajine (OCU), koju je Pravoslavna ekumenska patrijaršija u Carigradu priznala kao autokefalnu 2019. godine.

Prema BBC-u, zakon je gotovo deset mjeseci tražio put na parlamentarni dnevni red zbog opozicije unutar Zelenskovog vladajućeg stranka ‘Sluge naroda’. Među onima koji su vršili pritisak na Radu za njegovo usvajanje bio je i Vasili Malyuk, šef Službe za sigurnost Ukrajine (SBU), koji je tvrdio da je potreban kako bi se suzbili “kolaboratori” koji navodno djeluju u crkvenim zajednicama.

S druge strane, nekoliko biskupa UOC-a je zamolilo zakonodavce da “pomisle na svoje duše” prije glasovanja. Crkva je obećala da će izazvati zakon pred sudom ako stupi na snagu, iako su dosad svi njezini pravni izazovi bili odbijeni.

“Politčari ponovno dopuštaju da se unište vjerska vjerovanja milijuna Ukrajinaca zbog njihovih korporativnih spletki”, rekao je metropolit Kliment, glasnogovornik UOC-a, za BBC.

Kliment tvrdi da je ovaj zakon dio “dehrisšćavanja” Ukrajine, dodajući da će isti ljudi koji ga zagovaraju i OCU “glasati sutra za uvođenje brakova istog spola u Ukrajini, a prekosutra ne mogu ni zamisliti što drugo.”

Zakon 8371 bi zahtijevao da Vladin ured za “Etničku politiku i slobodu vjeroispovijesti” utvrdi da je određena vjerska organizacija bazirana u Rusiji, nakon čega može narediti ispravke. Ako se to ne dogodi, vlada može zatražiti od suda da zabrani vjersku zajednicu. Međutim, UOC nije jedno pravno tijelo. Ukrajina bi morala djelovati protiv Kijevske nadbiskupije, oko 50 biskupija i otprilike 9.000 pojedinačnih župa.

Iako bi pravni postupci u teoriji mogli trajati godinama, u praksi se zakon može držati poput Damoklovog mača nad glavama UOC lidera kako bi se prisilio njihovo “surađivanje”, ili ga koristiti kao izliku od strane lokalnih i regionalnih vlasti za oduzimanje crkvene imovine, prema izvorima BBC-a.

Oduzimanje je već u tijeku. Sedam regija Ukrajine zabranilo je UOC do sada. U ožujku je vlada Zelenskog krenula protiv Kijevsko-Pečerske Lavre, jednog od najstarijih samostana u zemlji, a u kolovozu je upala na posjede, nakon što su se monasi UOC-a odbili povući. Vlasti u Kijevu su prošlog mjeseca naredile zapljenu 74 crkvena posjeda u ukrajinskoj prijestolnici. Mnoge od zaplijenjenih crkava – uključujući nekoliko crkava unutar Pečerske Lavre – predate su OCU podržanoj od strane vlade.

Moskva je optužila Kijev za progon kanonske pravoslavne crkve i Washington za šutnju na postupke Ukrajine.

crkvapravoslavljeukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Sotonizam.

Ivan Bgd
6 mjeseci prije

Demoni ne trpe hriscanstvo.

IPC
6 mjeseci prije

Ukrajina nastavlja tradiciju iz SSSR-a kada su bile otvorene samo one crkve koje su surađivale s bogobornim boljševicima. Istinski pravoslavni hriščani bili su u katakombama (i ostali do danas).

Nekoime
6 mjeseci prije

Svi Ukrajinci, dekretom cara Zelenskog, prelaze na Judaizam.

hiber
6 mjeseci prije

Osnovno svojstvo krščanski vjernika i crkava bi trebala biti skromnost. Zabrana crkve moskovske verzije kršćanstva bi trebala biti uvod u skromnost i mučeništvo. Navedenu vijest bi, stoga, vjernici trebali dočekati radosno sto ce biti oslobodeni tereta materijalnih dobara. S obzirom da su se svi preobratili na vrijednosti zlatnog teleta, ovo je stvarno tragedija.🤣🤣🤣

tihobl
6 mjeseci prije

Zabranili pravoslavlje – to je pola vijesti. Sledeca tacka na Radi je bila legalizacija pederskih brakova.
Министарство одбране и Министарство правде Украјине подржали су предлог закона о легализацији истополних бракова у земљи, рекла је ауторка закона, посланица Врховне раде Инна Совсун.
Prvo zabrane pravoslavlje.
Zatim legalizuju pederluk.
A onda proglase pederluk obaveznim.

Da, I??
6 mjeseci prije

Rusi su zlo
Sta ti nije jasno????

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Sve u vezi sa rusijom je treba zabranit.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Zar nije po istom receptu u Hrvatskoj osnovana hrvatska pravoslavna crkva s ciljem da se izbaci iz igre srpska pravoslavna crkva?
Putin je isto iz Rusije izbacio sve zapadne organizacije koje bi potencijalno mogle raditi protiv Rusije.

držnedaj
6 mjeseci prije

Ex Trumpov general i savjetnik za nacion. sigurnodt
general Flynn:
“Ukrajina je središte za trgovinu ljudima, trgovinu djecom, trgovinu drogom, trgovinu oružjem i biolaboratorije

▪️Ovo je centar za trgovinu ljudima.
▪️Ovo je centar za trgovinu djecom.
▪️Ovo je središte trgovine drogom.
▪️To je centar za trgovinu oružjem.
▪️Poznajemo naše biolaboratorije.
To je javno potvrdila dužnosnica State Departmenta Victoria Nuland.
A novac samo teče…
Oni to zovu pranje novca.”
ps. sa njem. swiss portala

Spiridon
6 mjeseci prije

Ni RuskaPC ni UOC-Moskovske Patrijarhije nisu kanonske crkve, nisu u jedinstvu s ostalim kanonskim crkvama, a UOC-MP je samo ekstenzija RPC. Na teritoriju Ukraine kanonska je jedino UOC koja je formalno obnovljena 2019., sjedište joj je u Ukraini i mjerodavni teritorij joj je Ukraina. Kako ne mogu dvije pravoslavne crkve imati nadležnost na istom teritoriju, UOC-MP se mora povući. Jednostavno je, a slično treba napraviti i kod nas – SPC se mora povući iz Hrvatske i mora se obnoviti pravoslavnu crkvu sa sjedištem u Hrvatskoj i u granicama mjerodavnosti u okviru teritorija RH. Tako će pravoslavlje biti očuvano u svom kanonskom okviru. Priznanje formalne obnove će doći, prije ili kasnije. Samo hrabro.

Hogar
5 mjeseci prije

Ukr hazar gamad… Askenazi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI