Kraljica Elizabeta II bila je posljednji trag britanske veličine

Kraljica Elizabeta II
58 komentara

Kraljica Elizabeta je bila više od samo engleske kraljice i šefa države moje vlastite zemlje rođenja, Kanade. Bila je prava državnica koja je inkarnirala kvalitete koji brzo nestaju sa svjetske scene, posebno na Zapadu.  

Nije iznenađenje da je 55 % Kanađana podržalo britansku monarhinju kao šefa kanadske države, prema istraživanju Instituta Angus Reid objavljenom prošle godine. Ali, u to vrijeme, ta brojka je također trebala pasti na samo 34 posto nakon smrti kraljice Elizabete. Drugim riječima, Kanađani nisu cijenili instituciju, već samu kraljicu. Vrijedi se zapitati zašto je to tako.

Uloga britanske monarhije u životima Kanađana je čisto simbolična, budući da premijer, kao šef vlade, efektivno politički upravlja državom. Ali ima prednosti imati apolitičnog šefa države, posebno u poređenju sa alternativom: predsjednikom s izvršnim ovlastima koji može probijati politički stranačke mjere uz malo ili nimalo dogovora. Treba iznijeti argument da predsjednički sistem zapravo samo replicira monarhiju zamjenom monarha predsjednikom koji ima istu vrstu ovlasti. Ovdje u Francuskoj nije neobično čuti pritužbe na nedostatak pravih državnika, kao što su Charles De Gaulle ili njegov britanski savremenik Winston Churchill. Isto se može reći i za američke predsjednike.

Kraljica Elizabeta II bila je jedan od posljednjih preostalih lidera Zapada koji je stavio dužnost i čast u službu svojoj zemlji i SVIM njenim građanima iznad svega. U tišini je posvetila cijeli svoj život tome. Njena služba tokom Drugog svjetskog rata kao vozač i mehaničar sa činom drugog podređenog, i njena privatna poduka iz ustavne istorije od strane prorektora Eton koledža, sve je bilo u kraljevskoj tradiciji njenih prethodnika. Kraljica Elizabeta I, na primjer, tečno je učila šest jezika, zajedno sa matematikom, historijom logike, teologijom, retorikom, književnošću i filozofijom, a kasnije se pokazala kao jedan od najvještijih vojnih stratega u vođenju engleskog poraza od španske Armade. Elizabeta II rizikuje da bude krajnja tačka na putu britanske veličine koju su iskovali članovi kraljevske porodice koji su došli pre nje.

Elizabeta II je imala isti osjećaj tihe dužnosti i usredotočenosti, i nije podlegla pritisku da se uključi u najtoplija stranačka politička pitanja tog dana. Znala je koja je njena traka i nije skrenula iz nje. Njena posvećenost dobrotvornim akcijama i nedostatak interesa za samopromociju ili slavlje bili su u oštroj suprotnosti s nekim od prikaza „modernijih“ političkih i kraljevskih ličnosti.

Guglajte ”Queen” i ”selfie” i mnogo je veća vjerovatnoća da ćete pronaći fotografije sa parada ponosa. Kraljičino tiho dostojanstvo značajno se razlikuje od držanja i ponašanja novih britanskih javnih ličnosti, kao što su novoimenovana premijerka Liz Truss i Meghan Markle.

Truss je već pokazala da je više zabrinuta za demagogiju i signaliziranje vrlina u vezi s najnovijim razlogom – bilo da je u pitanju Ukrajina ili boja kože i spol onih koji služe u njenom kabinetu – nego da racionalno objašnjava zašto su njene pozicije najbolje za prosječnog Britanca. Truss voli sebe zamišljati kao drugu  Margaret Thatcher, ali premijerka Thatcher je bila državnica.

A Markl je, ako ništa drugo, anti-Elizabeth, koja izgleda ne može si pomoći da svoj brak iskoristi u kraljevskoj porodici kako bi podigla vlastiti profil u svrhu osiguravanja višemilionskih ugovora o proizvodnji za bezobrazan životni stil.

Kraljica je provela čitav život služeći drugim ljudima, dok se danas stiče utisak da su zapadni lideri više zainteresovani da služe svojim karijerama i džeparcima prije svega, a da je javna služba samo još jedan način da se više izloži u tom cilju.

Uporna tema u kasnijim godinama Elizabetine vladavine bila je njena prijavljena spoznaja da se monarhija treba modernizirati. Ali nije to učinila tako što je svojim subjektima držala predavanja o tome kako će se kraljevska porodica probuditi i da bi i oni trebali – za razliku od propovjedničkog pristupa njenog sina, sada kralja Charlesa III, posebno o pitanjima kao što su klimatske promjene. Umjesto toga, Elizabeth je vodila isključivo svojim primjerom.

Kada se Markle pridružila porodici, samo da bi zatražila da se preseli u Kaliforniju zajedno sa svojim suprugom princom Harijem i napusti svoje kraljevske dužnosti, tada je postojao veliki medijski pritisak na kraljicu da im oduzme kraljevske titule. Ali nije bilo nikakve reakcije te vrste – kakvu zahtijevaju današnje horde društvenih mreža. Umjesto toga, Elizabeth se snašla u situaciji kao vrlo vješti diplomata.

Dozvolila je Harryju i Meghan da zadrže svoje titule i dala im put pod uslovom da se odreknu svojih kraljevskih prava i zarađuju za život. Navodno je smatrala da bi takav presedan jednog dana mogao pomoći da se krene put drugim manjim članovima kraljevske porodice koji žele da nastave karijeru. Ona je majstorski ublažila dramu gledajući dalje od emocionalno nabijenog trenutka i pritiska na dugoročne interese – vještina koja mnogim zapadnim liderima sada jako nedostaje.

Svijetu očajnički treba više kraljica Elizabeth i manje Meghan Markles i Liz Trusses. Smrt Njenog Veličanstva, i osvrt na njen život i vladavinu, samo služe da podvuku koliko zapadnog vodstva sada jako nedostaje. 

Autor: Rachel Marsden

DržavnicaElizabeth IIengleskaUKVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

auuuu Miiišoooo…..pa smiješ li ti pokazati i još neke fotke a?npr. one pokazane na ovaj datum Sunday September 8, 2019.(ukoliko te zanima javi mi pa ti šiljam)
i prilog svježeg zujanja zviždača:
Prije svega, smrt QEII-ja znači i smrt čelnika Komiteta 300, koji je mnogima poznat kao tajno vodstvo zapadnog svijeta. Ovo slijedi smjenjivanje svih najviših redova Malteških vitezova: vojno vodstvo Zapada. Gnostički iluminatski izvori kažu da su tri egipatska obeliska zapadne sile spremna da se sruše. Prvi obelisk smješten u londonskom Cityju sjedište je financijske moći. Smrću QEII-ja pao je, kaže se. Drugi obelisk – u Washingtonu DC – sjedište je vojne moći. Pao je zamjenom aristokratskog vodstva meritokracijom malteških vitezova. Treći obelisk, simbol duhovne moći, nalazi se u Rimu.

dona
1 godina prije

08.09 rođena je Blažena Djevica Marija, simbolično je da je kraljica Elizabeta II umrla baš na ovaj datum

SIRIUS
1 godina prije

OMG
“Kraljica je provela čitav život služeći drugim ljudima,”
skoro sam se spobljuvao čitajuči ovo…. ta incestoidna grozota nazvana kraljicom je pedofilni monstrum. Ko i njen muž i sin. Poznato od 2014, iste godine kad je u Ukrajini odrđan puč koji je omogučio trenutačnu situaciju. sve je to povezano.
ko ima želudac nek u duckduckgo upiše : soulask european-royals-killing.
biče to dost da vam nađe članak na tom sajtu.

Gogo
1 godina prije

Kakav clanak! Da ne poznajem stvari kako stvarno stoje vjerojatno bi zaplakao! Ta zena i ta obitelj je zivo zlo bilo i bit ce.

Mlata
1 godina prije

Koliko je njih plakalo i plače da bi ona bila ” veličina”

Dzevdo
1 godina prije

Parazit manje

Realno
1 godina prije

Kraljica Elizabeta II bila je posljednji najveći smrad britanske septičke jame.

Mrčikola
1 godina prije

A šta je ovo, bog te mazo..!

Max
1 godina prije

Baš i ne znam.

1 godina prije

Ovo je zapisano još 2006 godine!

Emiliano Zapata
1 godina prije

Nije umrla vec presvukla kozu!

SIRIUS
1 godina prije

da se vidi kao poseban komentar: 2013-2014 ti je bilo objavljeno da su na ITTCS nađeni krivima Elizabeta i Andrew za otmicu i ubojstvo desetero djece iz Kanade, slučaj iz 1964.godine. Također ITTCS je po 5 internacionalnih sudaca našao da su sljedeći ljudi krivi za silovanje i ubojstvo djece i tinejđera: “Back on July 20 2014 the International Common Law Court of Justice in Brussels found defendants Pope Francis Bergoglio, Catholic Jesuit Superior General Adolfo Pachon and Archbishop of Canterbury Justin Welby guilty of rape, torture, murder and the trafficking of children.” To ti je tzv. DEVETI KRUG – SATANISTIĆKI KULT … U presudi sa ITTCS su se našli sljedeći: “Named as present in Ninth Circle activities were Pope Francis, former Pope Ratzinger; Anglican, United Church of Canada and Catholic Church officials including Cardinals; members of European royalty including Queen Elizabeth and Prince Phillip; officials of the Canadian, Australian, UK… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Preporučam ono što je Tucker Carlson rekao o njoj.

O tome treba razmisliti.

C.F.
1 godina prije

Treba svijetu vise Elizabeta. Meni je ona super dobra a bila je i zgodna. Odlicno je odigrala neke vazne uloge. Posebno mi se svidjela u filmu Tko se boji Virginije Woolf?

Oop
1 godina prije

Jeste li vidjeli kako placu u Sje. Koreji kad je umro njihov predsjednik? A jeste li vidjeli kako placu drzavnici skoro iz cijelog svijeta kad je umrla engleska kraljica. Ima I Hrvata koji su plakali!!!!!

tihobl
1 godina prije

Dzems Bond je bio poslednji ostatak britanske velicne.

danjan
1 godina prije

kučka je napokon krepala i sada loži vatru u paklu pizda li joj materina smrdljiva…

BordoDNK
1 godina prije

U ” lik i djelo” kraljice, ne bih ulazio… Kao ni u ocjenu njenih ljudskih karakteristika. Međutim, taman da je bila najbolja osoba u Velikoj Britaniji, ona je bila na čelu imperije koja je sva bogatstva stekla na kolonijalnoj politici porobljavanja širom svijeta… Na krvi, znoju i suzama potlačenih. A sve da bi povlašteni članovi monarhije vijekovima uživali. Jer su umislili da im je to pravo od Boga dato. Pročitah kako novi kralj ublehaš tretira sluge, tjerajući ih da mu peglaju pertle, i istiskuju pastu za zube na četkicu…. Tako oni tretiraju ” niže nedostojne slojeve”, čija svrha života je po njima, da služe ” izabrne”. Sad im za to daju neku platu, dok u prošlosti su radili za bijedni obrok. To je doktrina reptilske, incestuozne monarhije, gdje prvi rođaci stupaju u brak.

1 godina prije

To gologuzo djete je najvjerojatnije pobjeglo sa ražnja jer kako inače objasniti svjedočanstvo u “stand up” komediji u kojoj Kevin Hart govori da su jeli “white babyes”!!
Ako se kome da tražiti neka traži jer ne znam pod kojim je nazivom “uploadan”!
U tom videu još govori kako on ima svoj “clone”.
Ako ima on, onda ga imaju i Schwab ,Soros, Gates i ostala sotonska gamad!

1 godina prije

evo malo kopiram da vidite kako se sve uznemirilo: Znamo da postoji goruće pitanje koje želiš postaviti,. Molim, samo naprijed. : Hvala vam. Već stižu e-poruke u kojima se pita jesu li duge koje su se pojavile nad dvorcem Windsor i Buckinghamskom palačom netom nakon kraljičine smrti znak na nebu o kojem ste govorili? : I odmah bismo odgovorili… ne. : Malo čudno. Ipak, pomalo slučajno. : Duge su lom svjetlosti… Svjetlost je uvijek tu. Iako tvrdimo da ove šarene vrpce nisu znak o kojem govorimo, nismo rekli da su se ‘jednostavno pojavile’ … bez razloga. Rekli bismo da će smrt ovog monarha donijeti veliku promjenu u pogledu na vaš svijet. Duge su simbol nade. One unose radost u srce i smatralo se potrebnim prikazati takav ‘prikaz’. : Zanimljivo je kako će se njihov značaj razlikovati ovisno o nečijem pogledu na Monarhiju! : Doista, . Mnogo toga se treba razotkriti.… Čitaj više »

SIRIUS
1 godina prije

zašto mi ne puštate ovaj komentar? 2013-2014 ti je bilo objavljeno da su na ITTCS nađeni krivima Elizabeta i Andrew za otmicu i ubojstvo desetero djece iz Kanade, slučaj iz 1964.godine. Također ITTCS je po 5 internacionalnih sudaca našao da su sljedeći ljudi krivi za silovanje i ubojstvo djece i tinejđera: “Back on July 20 2014 the International Common Law Court of Justice in Brussels found defendants Pope Francis Bergoglio, Catholic Jesuit Superior General Adolfo Pachon and Archbishop of Canterbury Justin Welby guilty of rape, torture, murder and the trafficking of children.” To ti je tzv. DEVETI KRUG – SATANISTIĆKI KULT … U presudi sa ITTCS su se našli sljedeći: “Named as present in Ninth Circle activities were Pope Francis, former Pope Ratzinger; Anglican, United Church of Canada and Catholic Church officials including Cardinals; members of European royalty including Queen Elizabeth and Prince Phillip; officials of the Canadian, Australian, UK… Čitaj više »

R M
1 godina prije

Ponovicu se:
God save the quen, the fasciist regime. They made you moron…
She ain’t no human being…
No future for you…
Sex pistols 1977.

R M
1 godina prije

al sam iskucao. queen i fascist

SIRIUS
1 godina prije

offtopic: breaking news. U Švedskoj možda po prvi put nakon 1930tih konzervativci dobili izbore. Hebiga, sad niko nemre vjerovat a demokrati idu glasove stavljati pod povećalo i sve brojati nekoliko puta, tak da još nije potvrdjeno sa vrha.. To bi bio velki presedan u oficijalnom mainstream narativu. A neki od tih konzervativaca su sa ultra desnice. Mislim da je Švedima dosta povlaštenih imigranata i silovanja. Bumo vidli

Dokurčilomi
1 godina prije

Ne britanske veličine nego engleskog kolonijalizma. U britaniji nisu baš sretni bili ni Škoti a ni Irci. O ostalim kolonijama ovaj puta neću.

Prle
1 godina prije

O ovoj krepanoj kuravi i njezinoj obitelji pisao Ajk nadugo i nasiroko u svojoj knjizi Najveca tajna. Procitati poglavlja Djeca Sotone,Sve kraljicine snage i svi kraljicini ljudi i gdje su nestala sva ta djeca. Nitko nije ni pokusao da opovrgne navode u knjizi,a u to doba mu nitko ziv nije htjeo knjigu izdati kada su vidjeli sta sve pise unutra.

Nena
1 godina prije

Gde su one fotografije dečaka koji bez gaća beži kroz prozor neke od njihovih palata,dok istovremeno ispred te palate stoji “dobra kraljica”sa svojom svitom i obeležavaju neki đavo..
To je snimio neko iz te njene gomile.
Toliko o dobroti jengleza.

Kralj Karlo II
1 godina prije

Bila je prava državnica koja je inkarnirala kvalitete koji brzo nestaju sa svjetske scene, posebno na Zapadu. <B> KOJE KVALITETE?</B>
Žena je otvoreno podržavala nacizan, porijeklom je njemica, i bila na čelu komonwelta drugi naziv za kolonije, u 21 stoljeću.
O čemu vi pišete???

hope
1 godina prije

Ja cu samo napisat zapravo upitat logicno.com,kako ste mogli objavit ovo smece od clanka???ovo sto doticni pise je neopisivo gadljivo i neistinito!

Markagionne
1 godina prije

Komentatore tko te plaća za laži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI