Tko je Bog?

Tko je Bog?

Tko je Bog? Kakva je njegova priroda? Kako i zašto mislimo da postoji? Donosimo vam filozofski i duhovni pristup Bogu i stvaranju svijeta.

Govoriti o Bogu je težak misaoni zadatak. Evocirati božansko znači suočiti se s granicama rasuđivanja tj. pokušati pristupiti onome što se ne može spoznati.

Je li Bog osoba? Namjera? Energija? Je li on kreator, kreacija ili oboje? Može li postojati izvan Svemira? Za skeptike i agnostike nemoguće je upoznati Boga. Ateisti u Boga ne vjeruju. On za njih ne postoji, što ne sprječava određene nevjernike da prepoznaju određene temeljne zakone Svemira, a što na neki način znači ponovno predstavljanje Boga.

Za deiste, Bog je vrhovno biće, transcendentno , ali neodredivo i nespoznatljivo. Postoji iz jednostavnog razloga što za sve stvari mora postojati uzrok. Za sljedbenike monoteističkih religija, Bog je personificirani Stvoritelj, čija riječ silazi na ljude kroz izražavanje objavljene istine.

U filozofiji i metafizici Bogu se pristupa kroz pojmove transcendencije ili saznanja u granicama iskustva i svijesti. U simbolizmu se Bogu može pristupiti kroz krug i njegovo središte. Središnja točka predstavlja božanski izvor, os svijeta, dok krug ili sfera simboliziraju manifestaciju, raspoređeni Svemir.

Bog je misterij. Ali možemo mu dati neke karakteristike:

  • izražava jedinstvo svijeta,
  • univerzalan je i apsolutan,
  • povezuje sve komponente Svemira
  • evocira red i velike univerzalne zakone, kao što su zakon uzročnosti, napretka, ljubavi…

Bog

Pitati se tko je Bog ili što je Bog, znači postaviti pitanje zašto i kako je nastao svijet. To je također propitivanje smisla života. Ali sâm koncept Boga predstavlja problem. Doista, ako Boga smatramo “prvim principom”, izvorom svih stvari, kako ga imenovati i definirati, budući da je on po definiciji nestvoren, to jest ničim izazvan?

To nas vodi do razumijevanja zašto se Boga često smatra nespoznatljivim i neizrecivim. To je slučaj na primjer u hinduizmu. Identično je u judaizmu i kabali, mističnoj struji u kojoj Bog, skriveno očituje svoju prisutnost kroz različite energetske centre sefirotskog stabla života.

Koncept Boga u islamu je također sličan. Prema Kur’anu, Allah je Svemogući Stvoritelj koji održava univerzum, kome ništa nije slično i s kojim se ništa ne može porediti.

Ovdje dotičemo misterij stvaranja. Pitanje je li Bog stvorio svijet, ali i je li mogao stvoriti sebe. Izjednačimo li Boga sa Svemirom, ovo dvostruko pitanje možemo svesti na jedno jedino, pa možemo zamisliti da je Bog stvorio sebe u isto vrijeme kad i cijeli Svemir. Tako bi Bog bio i izvor i manifestacija, duh i materija, transcendencija i saznanja u granicama iskustva i svijesti.

To nas dovodi do drugog pitanja. Zašto bi Bog želio stvoriti sebe i svijet? Možda izaći iz ništavila i upoznati se. Bog bi tada bio neodvojiv od postojanja, od bića, ali također i od svijesti ovog postojanja. Ovo je avantura u kojoj ljudsko biće treba i ima svoje mjesto.

Tradicionalni pristup Bogu – “Veliki izvor”

Različite tradicije poistovjećuju Boga s izvorom koji izvire. To je točka rođenja svih stvari, uključujući vrijeme, materiju i život.

U taoizmu, Bog odgovara neimenljivom, neizrecivom, vječnom. Tao je “veliki izvor”, izvorna matrica koja prethodi diferenciranim stvarima, a koja je prisutna u svim bićima i stvarima.

Tao simboliziraju Jin i Jang, koji predstavljaju dualnost. Stoga taoizam miri jedinstvo i dualnost, kao što miri transcendenciju i imanentnost. Taoizam vas poziva da ostanete u središtu, u ravnoteži, što je ustvari put Taoa.

Ova ideja “izvora” ili “ponovnog oživljavanja” također je prisutna u kršćanstvu. Isus je put, istina i život. On ukazuje na put u istinski i vječni život, koji odgovara svijesti koja se otvara univerzalnom.

Bog, priroda, Svemir

Mnoge filozofske ili duhovne tradicije povezuju Boga s prirodom ili Gejom. “Bog, to jest priroda” je izraz koji su na isti način koristili mnogi poznati filozofi. Ovo je panteizam gdje je Bog sve, za razliku od monoteizama koji Boga smatraju osobom koja se razlikuje od stvorenja. Dakle, Bog i Svemir bili bi ista supstanca.

I doista, priroda izražava određeni red. Stoga bi u materiji postojao imanentni organizacijski princip. Materija u sebi nosi energiju, a vrijeme i prostor stvaraju postajanje. Iz svemirske magme rađa se život, a ova sila sposobna je za inteligenciju, smisao i napredak.

Tko je Bog? Zakon Svemira.

Većini filozofskih i religijskih tradicija zajedničko je da je Bog povezan s univerzalnim zakonom ili “Zakonom Svemira”. Zakon Svemira sadrži sve principe koji upravljaju svemirskom mehanikom, na fizičkoj, duhovnoj i moralnoj razini.

Ali to je prije svega poziv na prepoznavanje i razumijevanje ovih zakona: ovo je opet osobni put, poticaj za otvaranje vlastite savjesti.

Bog = svjetlo

Etimološki, Bog je svjetlost. Bog bi dakle bio izvor svjetlosti i sama svjetlost koja silazi na svijet.

Masonska vizija Boga

Za masone tj. slobodne zidare drevnog škotskog prihvaćenog obreda, Bog je Veliki arhitekt svemira, simbol svih simbola. Predstavljen okom unutar zračeće delte, on nije osoba, a još manje otkrivena istina, već izraz uređenog svemira i organizacijskog principa kaosa.

U starom masonskom ritualu božanstveni atributi su vezani za broj 9 : ​​ljepota, mudrost, beskrajno milosrđe, sveznanje, vječnost, savršenstvo, pravda, suosjećanje i stvaranje.

Veliki arhitekt je iznad svega simbol koji vas poziva da zaronite u sebe da ispitate vlastitu savjest, odnosno svoj odnos prema svijetu. To nas navodi da evociramo samospoznaju kao neophodan korak za pristup spoznaji Boga.

Tko je Bog i što o njemu znamo?

Govoriti o Bogu uvijek znači zazivati ​​nečiju savjest i preispitivati ​​svoj odnos prema svijetu. Bog stoga može nastati samo iz intimnog propitivanja.

Vidjeli smo da je Bog sinonim za istinu. Traženje Boga, pitanje o njemu je pokušaj pristupa istini, stvarnosti, znanju. Stoga je Bog prije svega put osobnog razumijevanja, a ne “vrhovno biće” ili misterij.

Međutim, kroz samospoznaju tragatelj će moći razumjeti i približiti se Bogu. Naša se svijest može otvoriti samo ako nadiđemo svoju subjektivnost.

Stoga ćemo morati napustiti svoje iluzije, svoje ambicije, svoju sebičnost, svoj dojam da smo u pravu i da smo u središtu svega, kako bismo se konačno otvorili onoj svetoj stvari koja živi i tinja u nama, naime da smo dio Svemira, stjecištu svih kozmičkih sila. Mi smo dakle stvoreni na sliku Božju. Mi smo sam Bog.

Put do Boga

Put samospoznaje doista je put koji vodi do Boga. To je put umjerenosti, buđenja i otvaranja svijesti. Možda to Bog gleda u sebe… To je također put do prihvaćanja, oprosta i ljubavi. U kršćanstvu Bog je onaj koji daje sebe.

Ovdje govorimo o putu oslobođenja koji se sastoji u osobnom odricanju da bi se stupilo u brak s velikim Zakonom Svemira.

Na kraju, Bog je prvenstveno odraz našeg duhovnog napredovanja. To je iskustvo za život, a ne filozofski koncept.

Voljeti Boga znači voljeti svijet kao samoga sebe. Voljeti život i zbog toga biti sretan. To znači prihvatiti svoju sudbinu, prirodni sklad i stvari onakve kakve jesu. Zauzeti svoje puno mjesto u Svemiru koje nam pripada, a ne kojeg želimo. Sva pitanja i odgovori se nalaze u nama. Bog je naš osobni put.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
390 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
neon

Isus im dalje reče: “Ja sam svjetlost svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlost života.”-Ivan 8:12
“Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se.” – Matej 7:7

JoeP

Boga se nemože riječima koje ljudi koriste opisati, Bog ih im nije dao. Jedna od približnih definicija Boga od TM; ”Ono što je postojalo prije i nastavlja postojati iza fizičke stvarnosti je um, tako beskonačan da u sebi sadrži svu moć koja je potrebna kako bi se stvorilo sve što… Pročitaj više »

Mrčikola

A, Vrag će ga znati…😁…može li neko lakše pitanje…ovako rano..?😁
Tko god da je, na Zemlji mu neko, već par tisuća ljeta, “prčka” po kreaciji.

neon

Obratite se k meni da se spasite, svi krajevi zemlje, jer ja sam Bog i nema drugoga! -Izaija 45:22 Ja sam Gospod, nema drugoga, nema drugoga Boga osim mene. Opasat ću te, iako me ne poznaš. Da se spozna od istoka sunca i od zapada njegova, da osim Mene nema… Pročitaj više »

SIRIUS

Ima ona stara poslovica: Bisere Pred Svinje.
Fina definicija praznog djelovanja i nakupljanja loše karme.

Damir

Bog je princip stvaranja u ljubavi (energiji koja grije srca i osjećaje) i zajedništvu, međusobnom poštovanju i skladu svega stvorenoga, kako međusobno, tako i sa stvarateljem.

Filip

Čovjek biće podijeljene prirode. Pripadamo u dva svijeta (duhovni i materijalni), podijeljeni smo po spolu i po mnogočemu drugome. Čovjek uvijek ima osjećaj rupe koji pokušava ispuniti, bilo neizmjernim željama (bogatstvo, moć, ugled, seks…) ili osjećajem ljubavi (Bogom). Na žalost čovjekov pristup Bogu je vrlo potrošački, pa ga tako mnogi… Pročitaj više »

nepoželjni

Bog je nepoznanica u jednadžbi koju još nitko od smrtnika nije riješio i mislim da nema ni potrebe mučiti se nečim što je i iz daleka vidljivo da je za mene nemoguće. Možemo li snagom svoga tijela podignuti šleper – ne možemo jer naše tijelo nije stvoreno da izvodi takve… Pročitaj više »

nepoželjni

Ovdje bi se komentari mogli brojiti u stotinama 😉

Shumadinac

Ljudi prave mnogo grešaka, jedna od njih je nametanje svoje vizije Boga – kako nametati bilo šta kad u to ne možete biti sigurni, kad nemate na osnuvu čega da budete sigurni osim vere da je to baš tako… a koja se zasniva na veri nekog drugog koji vam ju… Pročitaj više »

zvone

Dobar tekst. Osobno se pitam dali je slika božja isto što i BOG? Mislim da nije. Dobro naslikana slika može nas impresionirati ali ona i dalje nije original, ovisna je o originalu. Kao što kapljica mora ima određene atribute mora, ona nije MORE i dočim je neki val otrgne od… Pročitaj više »

Zsphere

“To nas vodi do razumijevanja zašto se Boga često smatra nespoznatljivim i neizrecivim” Mislim da je pitanje identiteta ili postojanja ili porijekla Boga previše širok pojam iz perspektive naše svijesti, odnosno jos je mnogo veća razlika nego kao kada bi mrav pokušao da shvati šta je nuklearna fizika. Nema mogućnosti,… Pročitaj više »

Smak

Prvo si postavite temeljna pitanja zasto bi prica religijska ili znanstvena i jedna i druga morale biti tacne.Naime sama prica o postanku po religijskim dogmama je u najmanju ruku bajkovita a nista manje i znanstvena o velikom bangu iz nista nasta sva materija je hipotetska teorija koja nema utemeljenje osim… Pročitaj više »

Lurtz

Koja je definicija riječi bog, neki smatraju da je bog stvoritelj vidljivog i nevidljivog a opet se ti ljudi klanjaju biblijskom bogu zvanom jahve, koji nije bog nego Elohim a Elohimi su napredna bića koja su tehnološki daleko ispred nas i koji nas nisu stvorili nego dizajnirali, a tanka je… Pročitaj više »

Babaroga

A ja bih postavio pitanje tko je čovjek i što je ostalo od njega ili što će ostati od njega? Pravi čovjek sjetio se da svetkuje dan Gospodnji…pravi čovjek poštuje ne samo oca i majku, nego sve ljude, prirodu..pravi čovjek ne ubija..ne krade..ne želi tuđe stvari. Pravi čovjek nije ohol,… Pročitaj više »

roberto

Bog je termin,pojam ili riječ.Koja opisuje ,tj trebala bi opisivat nekog ili nešto ne fizičko i ne materijalno,a ipak sve prisutno u ovom fizičkom materijalnom svijetu.

Glavobolja

“Danasnji” bogovi su se,ukazali ljudima 2000 godina,nakon vjernicke vizije nastanka svijeta ili 200.000 godina nakon dokazanog postojanja suvremenog covjeka Što su cekali toliko dugo?. Zasto im je najvaznije propisati što treba jeste I kako se oblačiti?. Ogranicavanje ponasanja bićima koja su stvorena sa slobodnom voljom I na sliku I priliku… Pročitaj više »

BordoDNK

Ko je Bog? Tvorac, svjetlost, dobro, vječna energija. Duh i duša, ishodište i esencija svega. Utočište. Učitelj. Onaj koji nam je dao razum da razlučimo dobro i zlo. I da slobodnom voljom izaberemo. Onaj koji nam odredio sudbinu u ovom kratkom, smrtnom životu. Onaj koji će nam suditi po djelima… Pročitaj više »

Gnostic

Bog je sve što jeste.

Son of Alerik

Božje postojanje ne ovisi o tom što tko od nas misli. Ne ovisi ni o prirodi, ni o religiji, ni o čemu. Jest ili nije, nema između. Za život od rođenja do smrti ni jedan čovjek ne mora znati za Boga ili vjerovati u njega. Ateisti nam to pokazuju. Moguće… Pročitaj više »

mislim

Božiću upravo tako,moja razmišljanja su ista.

iiiistina

što god napisali je….malo………
stoga, dobro je početi ili nastaviti od Njegova zlatnog naputka:
Ne čini drugome što ne želiš da se tebi čini.
uz
I neka se nitko ne nađe uvrijeđen i ljut
jer……….JA……….sam život istina i put.

Schroder

Za nas krscane i za mene je ISUS BOG I JEDINO SE NJEMU KLANJAM ON JE PREMA BIBLIJI JEDNO -OTAC -SIN I DUH SVETI:On se nalazi u svakom covjeku koji vjeruju u njega Moram da priznam da se ne nalazi u REPTILIMA koji danas vladaju svijetom Ta Davoska demonska Elita… Pročitaj više »

Metabaron

Bog je sve ono sto ne znamo …

Mikula M

Duh Asiza svaka “čast”👏👏👏

Zvone

Nema sumnje da nešto više od nas postoji a možemo to nazvati bog ili kako drugčije. a nikako ne verujem u bogove koje promoviraju monoteistične crkve zarad svojih koristi.

Гавран

Šteta što ovakve teme traže duga premišljanja i sazrevanja bilo koje reči koju bi rekli. A dotle, tema je davno van fokusa. No unutrašnji odgovor je u ovo vreme od životne važnosti. Veliki vrtlog haosa guta i nas i naše najbliže. Gde naći oslonac za borbu sa Apepom (mitskom silom… Pročitaj više »

Emiliano Zapata

To sto smo dobili slobodnu volju dovelo je do toga da nas svemoguce bice prepuno milosti i ljubavi ne uspije unatoc svemogucnosti nikako drugcije dovesti na pravi put vec nas morao skoro pa doslovce sve podavit u velikom potopu te ostavio na zivotu samo 8 ljudi kojima je sapnio na… Pročitaj više »

Emiliano Zapata

Ljudi stalno pisu o tome kako se zlo na svijetu dogada jer nam je Bog dao slobodnu volju, medutim zaboravljaju da ne jedemo kamenje, staklo, govna i da nepijemo naftu jer nam se navedeno jednostavno gadi pa nemogu da se ne zapitam zasto nam se zlocin ne gadi u toj… Pročitaj više »

iiiistina

Definicija života na zemlji glasi: organski molekuli su zasnovani na ugljeniku, koji ima šest protona, šest neutrona,opkoljenih sa šest elektrona. napisao sam nešto prikladno: S vi gledamo put neba R ađamo se ka mala beba E to se neki i rode T ako da mnoge na pojilo vode A tvoj… Pročitaj više »

Komplicirano

Najbolji odgovor ikada ,Tko je Bog? Je dao Kent Hovind!!!tko god utipka to na jutubeu nece se pokajati,,,,,odgovor traje 3 minute,,,siguran sam da je bio nadahnut visom silom kada je dao taj odgovor,,sam Kent je to priznao i nije unaprijed imao u planu reci to sto je rekao,,,Obavezno pogleedati!!!!!

Zagten

Najveca moguca pogreska je kada se radi mix svega i svacega, od budizma, hinduizma, paganizma, new agea, krscanstva kako bi se pomirila sva razmisljanja i nasla “uprosjecena” istina, sto je klasicno ljudsko razmisljanje. Mora se razdvojiti ljudska tradicija i razmisljanja i ono sto su ljudske zelje od same Bozje objave.… Pročitaj više »

Emiliano Zapata

Uoci potopa oholi ljudi nisu vjerovali Noi i nisu gradili barke vec su ga ismijivali i vjerojatno nazivali teoreticarem zavjere. Medutim zanima me sudbina recimo onih koji su mu povjerovali ali nisu imali vjestina ili sredstava za gradnju? Sto je bilo s invalidima koji nisu imali mogucnosti graditi? Sto je… Pročitaj više »

zeus

Sasvim je očito da boga nema ni u takvoj ni u onakvom obliku . To je jasna stvar Ljudi su nešto van sebe izmislili u fazi kada so prestali da veruju u samog sebe i u prirodu koja je večna i koju niko nije stvorio . Vreme i prostor su… Pročitaj više »

Stock

Nisam toliko ufuran (kao neki ovdje) pa da mislim da se moji postovi pamte i prepričavaju s koljena na koljeno. Osim toga, ovo što ću napisati, napisao sam jednom ili dva puta. Skučeno, kratko i vjerovatno neshvatljivo. Možda mi se sada posreći pa uspijem, bar donekle, objasniti moje vidjenje ovoga.… Pročitaj više »

Schwarze Hunderte

Onda bi morali ponajprije odgovorit sto je Bozja Sustina a na to nitko sem Sina Njegova , odgovora nema . Duh Svjeti vam sve kazuje a tko uma ima – shvatice , dio barem ..

Ziv je Geza

Definirati Bozansko,odnosno Boga,covjeku razumljivo, najlakse je kroz spoznaju o kvantnoj mehanici odnosno dubljim uvidom u kvantnu fiziku,odnosno singularitet. Naime moderna fizika detektirala je subatomsku stvarnost,odnosno mogucnost kreacije stvarnosti, na nacin da mozemo biti istovremeno ovdje i istovremeno ondje, odnosno mi kao ljudi sposobni smo kreirati svoju stvarnost, sto dokazuje da… Pročitaj više »

Kobac

“Čovjek ima tri neprijatelja:

smrt – koja ga iznenadi,

vrijeme – koje mu bježi,

đavola – koji ga drži na uzici.”

-Don Bosco

Kobac

Novi Zeland: Mlada globalna liderka Džasinda Ardern pre ostavke obećala da će ZABRANITI prirodne suplemente za jačanje imuniteta Pisalo/La Nulta Tačka 22. Januara 2023. -Njen naslednik će nastaviti sa razvijanjem globalističkih planova. -Mlada globalna liderka Džasinda Ardern pre podnošenja ostavke obećala je da će na Novom Zelandu zabraniti sve prirodne… Pročitaj više »

Kobac

RTS (Radio Televizija Srbije) tvrdi da kuvanje na gas može izazvati srčana oboljenja, rak i Alchajmera Pisalo/La Nulta Tačka 21. Januara 2023. -Ako ste mislili da će naši mediji ako možemo RTS nazvati medijom dugo čekati sa rasplamsavanjem zapadnog narativa o gasu (plinu) prevatili ste se jer gle čuda odjednom… Pročitaj više »

Don

Ne shvatam zašto bi neko davao definiciju Boga kada nema tog uma koji ga može spoznati. Mislim da bi ljudi trebali postaviti ova pitanja: Da li da vjerujem u Boga ( a to su , skoro 100% vjernika danas ) ili vjerujem Bogu ? Ili, ( ako Isus kaže; vraćam… Pročitaj više »

Buničar

covjek ima manju mogucnost razumjeti boga nego glista razumjeti covjeka

burtoval

Ne znam koji je, al znam sigurno da nije ova zidovska podvala koju krscani sire i cijem zidovskom laznom proroku se klanjaju. Dobro je dok se samo klanjaju, problem je sto vole i ubijati u to ime.

Perica

“Pitanje je li Bog stvorio svijet, ali i je li mogao stvoriti sebe. Izjednačimo li Boga sa Svemirom, ovo dvostruko pitanje možemo svesti na jedno jedino, pa možemo zamisliti da je Bog stvorio sebe u isto vrijeme kad i cijeli Svemir.” Vjecnost ne podilazi stvaranju, nego nadilazi prostorno-vremenski kontiniuum. Uvlacenje… Pročitaj više »

Sardelino

 “Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori” (Post 1, 27), tako se kaže u Knjizi Postanka. U svemiru postoje inteligentnija, ljepša i duhovno naprednija stvorenja nego što je čovjek. Zašto je bog kad je stvarao život u svemiru, odabrao upravo čovjeka i dao mu svoj… Pročitaj više »

Samuraj

“Prepoznajemo Boga, vrhovnog i svemogućeg Stvoritelja, zaslužnog za stvaranje svih životinja. Djela ukazuju na Njegovo postojanje. Sva živa bića su stvorene i upravljana s nevjerojatnom i nama nerazmljivom mudrošću. Te perfekciju možemo dodijeli samo Svemogućem.” Sir William Harvey “Veličanstvo,, ljepota i red nebeskih tijela, izvrsna struktura životinja i biljaka kao… Pročitaj više »

Samadhi

Bog si Ti, dragi čitaoče.

Zeljko Nikolic

“Ja sam put, istina i život i niko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6) sve drugo su šuplje priče. Obratite se i vjerujte evanđelju! Budite mudri i prihvatite ponudu spasenja za sve narode. Ostavite se naklapanja i teoretisanja. Radije uzvjerujte a Onoga koga je Otac poslao da… Pročitaj više »

Rovad

Filozof!!! Filozofija i Božja istina ,ne idu zajedno! Apostol Pavao je u poslanici Kološanima 2:8 , otvoreno rekao što misli o filozofiranju, odnosno mudrovanja…8 Pazite da vas tko ne uhvati u zamku služeći se filozofiranjem te ispraznim i prijevarnim riječima koje se temelje na ljudskoj predaji, na načelima ovog svijeta,… Pročitaj više »

Jajaja

Boga nitko nikada ne vidje ,i zato nam Ga Isus obznani !!!!

Primat

Lake teološke teme nedjeljom, za korisnike pučke kuhinje.
..odushevljen sam stilom i prostodusnoscu autora.

bruegel the elder

Optimus Prime – 100% .

Magefun

Ljudska izmišljotina da naivnu masu drži u toru i da budu na lajni, dok ti isti koji šire božju riječ kradu i pljačkaju, siluju i uništavaju, i žive na račun naivne mase. To je Bog!!

FIFY

Život je privremen ,smrt je zauvijek…..L.p.

Brainstorm

bog je razglabanje. drzi stvari jednostavnima.
svijest je gledanje. mozes vidjeti svijet u kojem si i svoju mastu.
budi svjestan svoje svijesti.
pitanje tko je stvorio svijet je stranputica. svijet si ti.

Legendarni Grk

“Duhovna disciplina sadhana način je življenja. Svako djelo, misao i svaka riječ korak su prema Bogu ili udaljivanje od Njega. Bog nije negdje visoko gore na nebu. On je u nama, pokraj nas, iza nas, pred nama. On je u svakoj stanici život. On je u svakome atomu aktivnost. On… Pročitaj više »

Brainstorm

evo ‘vako: jesi li u kreaciji, koju je bog stvorio po svom planu, ili si u originalu? ako je bog prvo zamislio svijet a onda ga stvorio onda su zamisao i kreacija identicni do u najsitiniji detalj. onda se pitas – gdje si. ako je identicno onda se slobodno proglasi… Pročitaj više »

Max

Svaka religija sekta to drukčije prikazuje, gniostici masoni krđćani ali nitko zapravo ne zna.

Legendarni Grk

Zašto se Boga ne može vidjeti? Dakle, On je poput maslaca u mlijeku i prožima svaku kap. Ako želimo vidjeti maslac, moramo izvršiti određene radnje, kao što su vrenje, zgrušavanje, bućkanje, itd. Jednako se tako, određenim duhovnim vježbama, kao što je ponavljanje imena Boga, može vidjeti Onoga koji nastanjuje srce;… Pročitaj više »

Legendarni Grk

Ako se strogo držite puta Božjeg Zakona i Reda, religioznih, moralnih i društvenih principa (dharma), i ustrajete u stremljenju, možete postati oslobođen čovjek, mudrac (najviši labud) (paramahamsa). Dopustite da vam kažem da bračni život i vođenje domaćinstva (grhastha) neće ometati vaš put do sebeostvarenja. Gledajte na ženu i djecu kao… Pročitaj više »

Legendarni Grk

Može se sumnjati u poklonika iz interesa (artabhakta), tj. onoga koji se obraća Gospodu da mu ukloni patnje. Može se postaviti pitanje da li se takva osoba uopće može nazvati poklonikom (bhakta), predanikom iz ljubavi prema Gospodu. Ne postoji ni jedan čovjek koji bi bio lišen ove ili one potrebe.… Pročitaj više »

držnedaj

Dobar članak od autora i to što je uvažio više perspektiva da niko nije uskraćen.

Legendarni Grk

Bliskost Bogu postiže se predanom ljubavlju (bhakti) koja se ne može učvrstiti ako se ne riješite »ja« i »moje«. Kada se zatvorenika vodi s jednog na drugo mjesto, prate ga dva stražara, zar ne? Kada se čovjek kao zatvorenik u ovome svijetu kreće od mjesta do mjesta, prate ga osjećaj… Pročitaj više »

Mate

U dalmaciji, zidarka na zvizdan u špici je ka monk u ekstazi na tibetu

Goc

Budizam se time/njime uopće ne zamara.

Zmaj

Abba!! Oče! Zemlja Te treba,
čovjek, svi ljudi Te trebaju.
Zrak težak, onečišćen, treba Te.
Molim Te Oče, ponovo koračaj cestama svijeta
ponovo se nastani među svojom dicom,
vrati se voditi narode, vrati mir i s njim pravdu
vrati sjaj ognja ljubavi
da bi otkupljeni patnjom postali nova bića.

Aera

Logično je da prvi uzrok svih uzroka mora sam da ne bude ničim prouzrokovan, da postoji od vječnosti. Tvorac je samopostojeći entitet. Niz uzroka mora da se zaustavi na jednom prauzroku koji je prouzrokovao sve ostalo, da bi nastao svijet koji vidimo. Prema Bibliji, Bog je „jedini Silni Kralj nad kraljevima i Gospodar… Pročitaj više »

Makic

Bog je suprotnost entropiji. Jedina Sila koja iz nereda pravi red.

Aera

Analizirajmo ukratko ova tri odgovora. Odgovor broj 2, da je život nastao od neživog odnosno od mrtve materije danas je najprihvaćeniji među naučnicima. Međutim, odmah pada u oči da je on u potpunoj suprotnosti sa prirodnim zakonima. Iako svuda oko nas živa bića nastaju od živih bića, a i Pasterov… Pročitaj više »

Promatrac

Volio bih dodati samo da su gnosticari bili meditacijom puno blize Bogu nego sto danasnje religije prakticiraju. Prema njima, Bogu se priblizavamo mislima i dijelima a ne napamet naucenim molitvama. Nazalost indoktrinacija je tolika da ce netko vjerojatno intervenirati i ispraviti me citatom kojeg psalma, ne uvidjajuci pritom: – da… Pročitaj više »

Zmaj

Autor iz XIX stoljeća, ovog životopisa je nepoznat „Evo mladića koji se rodio u nepoznatom selu, sina žene sa sela. Odrastao je u drugom selu. Radio je u drvodjelskoj radionici do svoje tridesete godine. Zatim je tri godine propovijedao obilazeći sela i gradove. Nikada nije napisao nijednog slova. Nikada nije… Pročitaj više »

abc

Sa razvojem čovjekove savjesti, pojavio se i njegov bog. A sve temelji na ljudskoj znatiželji i razmišljanju kako je čovjek nastao i što ga je stvorilo. Pojam Bog je ustvari želja čovjeka da sazna ko ga je stvorio i šta ga čeka posle smrti.

abc

Bog je jednaka misterija kao i nastanak svemira i gdje su njegove granice.

BOG

Dragi moji ljudi, izuzetno mi je drago sto se toliko zanimate tko sam ja pa sam odlucio da vam se obratim malim dopisom, dakle, ja sam onaj koji jesam i volim vas neizmjerno. Evo svi komentatori ce za nagradu u raj osim onog zapate,bas je odvratan, on ce meni potop… Pročitaj više »

Zmaj

U desetom svesku privatnih otkrića slavne talijanske mističarke Marije Valtorte (1897 – 1961)   22. veljače 1942. godine zapisane su sljedeće riječi Gospodina Isusa:   “Veronikin šal poticaj je za vaše skeptične duše. Vi hladni racionalisti, koji kolebajući se u vjeri provodite bezdušno istraživanje, usporedite odraz lica na tom šalu,… Pročitaj više »

pakinao

Tko je Bog?
Sumnjam da to itko živ može znati.
Ali jasno se vidi ŠTO se od njega radi – koska za glođanje.

Ime

2. Timoteju 2:16
A kloni se svjetovnih i ispraznih brbljarija, jer će sve više napredovati prema bezbožnosti

Tim

Ako ne znaš tko je Bog, pogledaj u ogledalo i vidjet ćeš jedno od njegovih djela. Pogledaj dublje u sve živo i vidjet ćeš DNK, DNK je kod, a kod je djelo. Ako ga trenutno osobno ne vidimo, obdareni smo inteligencijom da spoznamo da je Tvorac tu negdje i da… Pročitaj više »

Komplicirano

Mi krscani za razumijevanje Boga trebamo puno istrazivati stocarstvo,konkretno,pastirstvo,,,ovce,,,danasnji “pastiri”ne stoje uz stado nego iznad,ispred stada,,,kao ja imam diplomu teologije i exkluzivu na tumacenje,,odnos pastira spram stada uvijek kritican cak i ponizavajuc,sto bi reklo,farizejski,dok Isus daje primjer drugaciji,On ljubi svoje stado,hoda sa njime i trazi i onu jednu odlutalu riskiraju… Pročitaj više »

Hobart

Bog je …. žensko spolovilo !!!

Prvi

Bog je sve, a u isto vrijeme i ništa…jer u svojoj potpunosti obuhvaća sve krajnosti, neopisiv a spoznatljiv jedino kroz ljubav. Dok čovjek ne spozna tu istinu, da je on ustvari Bog sâm…Bog mu prilazi u liku koji je čovjeku prihvatljiv, tj koji čovjek svojim sklonostima odabere… da bi mu,… Pročitaj više »

kaznitelj

Ukratko-NE POSTOJI ..
Cista prodaja magle,uvijek bila..
Bit će nam onako kako si napravimo,od sklapanja rukica i molećivog pogleda u nebesa nema ništa..

Noppo

Boga v životu ne možemo saznati v cijelini. Pa i biblija tako kaže, da ce umrijeti svaki ko bi vidio njegovo lice. Mi možemo samo ga voliti ili mrziti…

Crni Golf 4 vrata

.. zato je Sotona izmislio religije, da vas skrene od Boga Stvoritelja Preuzvišenog i Milostivog Kreatora 🔺 – Ja Jesam. Ni Isus (ma’son), ni Muhamed (ma’son), nisu nikakvi ‘bogovi’ nego obmane. Bog je – Ja Jesam. Bog je sve. Apsolutno Sve. Bog je laž i istina. Lijeva i desna strana.… Pročitaj više »

goran

sve je to lijepo,ali nijednom nisi pokušao bar saznati pravo ime Oca Nebeskog. nije mu ime bog,bog je recimo nešto ko titula,ali njegovo pravo ime ne zna baš svatko. meni je drago što mi je Otac Nebeski otkrio svoje ime na njegov svojstven način. ima mnogo vjernika ili recimo takozvani… Pročitaj više »

Zmaj

Svijet gine jer je ismijao i odbacio Mudrost hodajući izvan njezinih putova. Mnogo je znanja stavio čovjek u svoju pamet. Ali veća je neznalica nego li kad je bio primitivac. Onda je pratio put Gospodinov i pružao dušu da primi njegove riječi. Sada traži sve osim onoga šta bi morao… Pročitaj više »

Realno

Here we go again sa bajkama.
Sad ce Lenko, nakon sta procita ovo, uletit u gangbang sa don Simon i cilon bandon farizeja u haljinama da ga isprskaju i opsluze bukakeom.

Tim

Svaki put kada staneš pred ogledalo ugledaš jedno od Njegovih djela. Kada se zagledaš dublje vidiš DNA u svakome od živih bića. DNA je kod, kod je djelo, kod je Riječ. U početku bijaše Riječ.

Zmaj

Dvanaest Descartesovih duhovnih poruka o ja i materijalnom svijetu, kao dokaza o postojanju Boga: 1. Ljudske misli dolaze od milosti Božje. 2. Mišljenje i osjećanje su svijest. 3. Istinitost, savršenost i dobrota su odlike Boga. 4. Bog je najveće štovanje, divljenje i radost. 5. Bog je najveća sreća za koju… Pročitaj više »

Zmaj

Pogreška. Dupli upis. Skužajte.

IPC

Ako u sferi bilo koje znanosti netko tko se ne razumije piše ili govori stvari koje su pogrešne, on biva opovrgnut, ismijan i isključen iz diskusije. Jedino u teologiji, nauci nad naukama, danas svaki šarlatan može slobodno, na dugo i široko iznositi svoje fantazije i sinkretističke gluposti i za to… Pročitaj više »

Rudar

I, koji je zaključak? Samo jedan ispravan, Bog postoji i svi na ovoj planeti koju zovemo Zemlja imamo istog Boga a svi ga zovemo Sunce ! (svijetlost, život itd…) A to što su ljudi po prirodi malo čudni i sva Zemljina kretanja oko našeg Boga, tj. Sunca tumače nekim “svetim”… Pročitaj više »

Božji čovjek

bog je energija ljubavi. kada covjek voli on postaje bog. cijeli svemir je stvoren na temelju ljubavi jer da nema ljubavi sve bi implodiralo. ljubav je efekt poduplavanja svega. tako se svemir siri i grana u pozitivnu i negativnu beskonacnost. sve postoji i ne postoji u istom trenutku jer je… Pročitaj više »

Daleko Zôr

Svi očito imaju narativ Boga antropomorfizirati. Što nije niti krivo s obzirom “da smo stvoreni na sliku njegovu”, ili da smo mi njegovi dijelići koji spoznaju sebe kroz avatare koji dijeluju u svoje ime njemu u slavu. Sve to može biti. No ako ljudi ne čuju sebe u duši. Ne… Pročitaj više »

Krescencije

BOG=LJUBAV To nedostaje u cijelom članku, zbog čega cijeli članak pada u vodu.

Zmaj

Tko je Bog?

Objavio se prije dva milenija kad je u Isusu Kristu postao Čovjekom i
NEMA DRUGOG BOGA NEGO ONAJ KOJI JE POSTAO ČOVJEKOM.

Mir svima dobre volje.

Bok

Zanimljiva je upotreba rijeci BOG u svakodnevnom govoru! U hrvatskom pozdravu (BOK!) imamo boga sa promijenjenim zadnjim glasom (slovom)! Da bi se izbjeglo pominjanje bozjeg imena moglo se (svojevremeno, ne znam kako je sad) cuti BORA TI, ili TAKO mi BORA! Nista neobicno – u engleskom se cesce cuje rijec… Pročitaj više »

Tito

Bog je za mene naše sunce. Daje mi/nam sve što je potrebno za život.

Flint

Ne možete svi bit u pravu. Tu počinje putovanje😂♥️

norbert

Kamo idemo i gdje smo sada: Čovjek misli riječima, komunikacija sa unutrašnjim svjetom svjesti unutar čovjeka je opisana riječima, Podsjest je dostupna intuicijom i ona je slikovno (2D) komunikacija bez riječi Tek kad dosegnemo (sposobnost) misliti bez riječi, bez slike, uranjamo u (3D) prisutnost i stapamo se sa univerzumom-postajemo univerzum… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI