Život nakon smrti – Raj je “u nama”, sve dok ga želimo vidjeti, živjeti i prakticirati

Život nakon smrti

Nastavlja li se život nakon smrti, i ako da u kojem obliku, pitanje je staro koliko i čovječanstvo. Pokušat ćemo sažeti filozofski i spiritualni pristup o smrti i dati vam mogućnost razmišljati i razgovarati o pitanju svih pitanja.

Što je fizička smrt?

Smrt je konačni prestanak vitalnih funkcija. Mozak više ne funkcionira, organi i stanice više ne ispunjavaju svoju ulogu. Organizam više nije sposoban održavati život. Više ne može crpiti energiju iz svoje okoline, ne transformira je i više se njome ne “hrani”.

Filozofski i spiritualni pristup smrti

No, prema nekim teorijama ili vjerovanjima, nakon fizičke smrti nešto ostaje. Opisat ćemo četiri hipoteze, već odavno opisane:

  1. Ostaje pojedinac, u punom smislu, ali čije bi postojanje bilo “preneseno” u drugi svijet.
  2. Ostaje individualnost, onako kako je osjeća pojedinac, drugim riječima “ja” ili “ego”.
  3. Ostaje svijest.
  4. Ostaje duša ili duh, sposobna ili sposoban pridružiti se drugom svijetu – raju ili paklu – ili se reinkarnirati u novo ljudsko, životinjsko biće ili biljku.

Hipoteza o opstanku određenog oblika života ili svijesti nakon smrti propituje odnos između tijela, mozga, duše i duha.

Duša ili duh – o čemu govorimo?

Duša je sjedište psihičke aktivnosti i stanja svijesti pojedinca. Nosi sva stanja i intelektualne, moralne i afektivne dispozicije koje tvore individualnost. Vezana je za svijest, za ego, ali i za razum i intelekt. Duša se može, ali i ne mora brkati s mozgom.

Duh se može definirati kao duhovna dimenzija ljudskog bića, u kontaktu s višim ili univerzalnim principom. Imajte na umu da dušu i duh često brkaju.

Život nakon smrti stoga se može promatrati kao održavanje funkcija duše unatoč smrti mozga. Za druge je riječ o oslobađanju duha koji bi se tako mogao pridružiti višem ili univerzalnom principu.

Pitanje što je nakon smrti također potiče na razmišljanje o otajstvu života. Trenutačno nijedna ozbiljna znanstvena teorija ne može objasniti podrijetlo, prirodu i duboko značenje života, tako da se mogu zamisliti sve hipoteze o životu, smrti i životu poslije smrti.

U nedostatku znanstvenog odgovora, filozof će morati ostati otvorenog uma i razmotriti sve mogućnosti. Daleko od polemika i oštrih rasprava, zanimat će ga sva mišljenja, uključujući i religijske dogme, ali se ipak neće zatvarati u bilo kakvo uvjerenje ili sigurnost.

Život nakon smrti u različitim religijama

Većina religija opisuje smrt kao prolaz, a ne kao kraj. Razdvajanje tijela i duše označilo bi odlazak potonje u svijet iza. U nekim slučajevima kremiranje je povezano sa simbolikom uskrsnuća duše.

Što kažu stare religije?

Pogrebni obredi prijelaza u zagrobni život ključni su za većinu drevnih kultura i civilizacija, primjerice među neolitskim narodima, Egipćanima, Grcima ili Rimljanima, uključujući i naše pretke Ilire koji su također imali svoje obrede prijelaza.

Ovi obredi imaju za cilj pripremiti i pomoći mrtvima na njihovom putu u zagrobni život. Prema različitim vjerovanjima, iskušenja čekaju mrtve prije nego što stignu do konačnog odredišta: teška iskušenja, borba sa zmijama ili demonima i slično.

U kršćanstvu

Monoteističke religije potvrđuju opstanak duše nakon smrti. Na primjer, duša se smatra besmrtnom. Fizička smrt jednostavno označava razdvajanje tijela i duše. Nakon smrti, duša se suočava s izborom: pridružiti se Božjoj ljubavi (to je spasenje, pristup raju) ili je odbiti (to je pakao, prokletstvo).

Nadalje, kršćanstvo uvodi ideju o uskrsnuću tijela, koje je predodređeno da se pridruži duši na kraju vremena.

U Novom zavjetu Kristova smrt i uskrsnuće imaju posebno značenje. Besmrtnost stječu oni koji znaju prigrliti mržnju i pobijediti strah od smrti. Isus daje primjer predajući se bez otpora, na isti način na koji nudi svoje tijelo i krv apostolima tijekom Posljednje večere.

Isus nas stoga potiče da se žrtvujemo, da se odreknemo sebe kako bismo pristupili drugom, čišćem obliku života. Međutim, ova žrtva ne uključuje nužno fizičku smrt. Dar sebe može se postići svakodnevno. Dakle, raj je “u nama”, sve dok ga želimo vidjeti, živjeti i prakticirati.

Stoga, za one koji se potpuno predaju drugima i Bogu, više nema prave razlike između života i života nakon smrti.

U budizmu

U budizmu smrt odgovara prestanku aktivnosti fizičkog organizma, ali mentalne energije ne prestaju. Volja, želja, želja za nastavkom postojanja, želja za “postankom” sve su to sile koje će vjerojatno trajati i nakon fizičke smrti.

Te se sile, predmet iluzorne vezanosti, stoga nastavljaju manifestirati u drugim oblicima, što stvara ponovno postojanje, to jest neprestano ponovno rađanje. Ciklus ponovnih rođenja naziva se Samsara.

Život poslije smrti: pitanje reinkarnacije

Reinkarnacija ili transmigracija duša je ideja da duša (svijest ili vitalna energija) napušta tijelo u trenutku smrti kako bi došla i nastanila se u drugom tijelu, ljudskom, životinjskom ili čak biljnom. Teorija seobe razvila se osobito tijekom grčke antike.

S druge strane, reinkarnacija zauzima središnje mjesto u hinduizmu. Odnosi se na bića koja se nisu uspjela osloboditi “postajanja”. Na isti način kao u budizmu, bezinteresne radnje su koncentrirane kako bi se ponovno rodilo, u ovom slučaju inkarnacijom u novom tijelu. Postoji potencijalno beskonačan ciklus ponovnih rođenja.

Na kraju, imajte na umu da su katari također vjerovali u reinkarnaciju. Katarizam je “krivovjerje” koje se razvilo u Francuskoj, ali koje je poteklo s Bliskog istoka. Većina spisa o katrima je došla preko Katoličke crkve.

Život poslije smrti u filozofiji

Iako je smrt središnje pitanje u filozofiji, život nakon smrti se rjeđe obrađuje. Vjerojatno zato što je ovo pitanje previše tajanstveno i neopipljivo.

Za Platona, smrt se sastoji u odvajanju duše i tijela. Konačno izbavljena iz svog tjelesnog zatvora, besmrtna duša može se pridružiti svijetu ideja, to jest području razuma i mudrosti.

Za Epikura, smrt nije “ništa”, stoga je se ne treba bojati.

Steknite naviku misliti da smrt nije ništa. Jer sve dobro i sve zlo prebivaju u osjetu, a smrt je ipak lišenje svake osjećajnosti. Mi, dakle, govorimo isprazne riječi kad tvrdimo da se smrti treba bojati, ne zato što će biti bolno kad se ostvari, nego zato što ju je bolno čekati. Bio bi to doista uzaludan i besmislen strah koji bi proizveo očekivanje stvari koja svojom prisutnošću ne uzrokuje probleme, napisao je Epikur Meneceusu u svom pismu.

Što misle materijalisti o životu nakon smrti?

Konačno, za materijaliste, ne postoji ništa nakon smrti. Kraj materijalnog tijela dovodi do nestanka svijesti i osjećaja postojanja. Sve što se događa oko nas stvar je slučajnosti.

Život nakon smrti kroz spiritualizam

Duh, duhovi, entiteti, eterična stvorenja… opstanak individualnosti u raznim oblicima dio je popularne kulture, i to već dugo vremena.

Od kraja 19. stoljeća, spiritistička struja organizirala je i kodificirala ta vjerovanja kako bi od njih napravila kvazi-znanost koja je dočekala moment svoje slave.

Spiritizam je duhovni, kulturni i filozofski pokret koji smatra da je svakog pojedinca stvorio Bog da proživi niz iskustava kroz uzastopna utjelovljenja, u logici neprekidnog napredovanja.

Knjiga duhova A. Kardeca, temeljno djelo spiritualizma, namijenjena je razgovoru s duhovima. Dolazeći u kontakt s entitetima koji se smatraju ozbiljnima i dobronamjernima, medij postavlja pitanja i dobiva odgovore o Bogu, svemiru i velikim metafizičkim pitanjima.

U spiritističkoj doktrini, svaki život odgovara inkarnaciji u tijelu i predstavlja priliku za pojedinca da se poboljša i popne na ljestvici duhovnih kategorija.

Kada se inkarnira, pojedinac gubi sjećanje na svoje prošle živote. Smrt omogućuje pojedincu da povrati punu svijest i sagleda samog sebe. Tada se odlučuje inkarnirati u novom tijelu, kako bi pokušao postati bolje biće, odvojen od iluzija materije.

Treba napomenuti da se u spiritualizmu čisti duhovi okupljaju u zajednicama, ostavljajući nesavršene duhove po strani. Najčišći se duhovi više ne moraju inkarnirati. Njihova snaga se izražava samo na energetski i duhovni način.

U masoneriji tj. slobodnom zidarstvu

U masoneriji se životu nakon smrti pristupa simbolično, prema pristupu koji uspostavlja inicijacijski napredak.

U profanom svijetu, inicijacija (uvođenje, osvećenje) je sistem obreda, pravila običaja i normi kojima se služe tradicionalna društva kako bi iz perioda djetinjstva, dječake uveli u novu ulogu muškarca, a djevojke u novu ulogu žene. Rituali inicijacije često su praćeni izlaganjem teškim iskušenjima (dugotrajnoj samoći, gladi, žeđi i sl.) što ima simboličku ulogu raskidanja edipalne vezanosti i uključivanje u svijet odraslih.

Inicijacija u slobodnom zidarstvu ili masoneriji početak je dugog puta usavršavanja i samoostvarenja. U kolektivnoj mašti masonska je inicijacija samo ceremonija ili ritual koji laika pretvara u masona. No mora se shvatiti da je masonska inicijacija mnogo više od toga. Masonska inicijacija također i iznad svega označava dugu potragu koja vodi slobodnog zidara, kroz progresivni proces, u potrazi za dobrim, lijepim, istinitim i pravednim.

Osnovna ideja je da morate prihvatiti umiranje kako biste se rodili bolji. Svaki stupanj inicijacijskog procesa stoga odgovara smrti dijela sebe da bi se ponovno rodio u pročišćenom obliku. Ova intimna transformacija, omogućena naporom samospoznaje, podsjeća na principe duhovne alkemije.

Valja napomenuti da se masoni ne izjašnjavaju jasno o fizičkoj smrti koju nazivaju “Odlazak na vječni istok” i budućnosti duše. Masoni ovo pitanje prepuštaju slobodnoj procijeni svakoga masona, što masonstvo razlikuje od religija.

Zaključak o životu nakon smrti

Čak i u slučaju kada se doživljava kao kraj svijesti i osobnosti, smrt nije nužno sinonim za ništavilo. Doista, razgradnja bića najavljuje povratak Svemu. Umjesto nestanka, tu bismo mogli vidjeti fuziju, reintegraciju u cijeli svemir.

U ovoj hipotezi, život nakon smrti odgovarao bi kraju individualnosti da bi ustupio mjesto univerzalnom, neograničenom i vječnom biću koje nosimo u sebi.

Život nakon smrti bi stoga bio povratak jedinstvu i ljubavi, nečemu što se nalazi u većini gore spomenutih tradicija i doktrina. Na primjer, reinkarnacija prenosi ideju da potencijalno možemo biti bilo koje živo biće. Drugim riječima, mi smo drveće, životinje i kukci, mi smo drugi, dakle cijeli svemir.

Naš odnos prema smrti ovisi o našem duhovnom napretku. Pristup sreći u ovom životu ovisi posebno o našoj sposobnosti da “dobro umremo”.

DuhDuhovnostegoJ. BožićSpiritualnostŽivot poslije smrti
Pretplatiti se
Obavijesti o
435 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
1 godina prije

Možemo vjerovati u što god želimo ionako ćemo svi, na kraju, saznati istinu…

Filip
1 godina prije

Cijela političko/religijska situacija se bazira na nevjerovanje/sumnjanje u zagrobni život. Da svećenici nisu gradili hramove moći i iskrivili sva znanja u svrhu materijalne moći, već da su obavili barem elementarnu dužnost tj. prijenos istine, svijet bio puno drugačiji. Na žalost, budale uvijek biraju prašinu umjesto vječnosti. Kako bi političar poslao čovjeka koji je svjestan svoje duše i duše drugog čovjeka da ubija zbog naređenja, ako zna posljedice po svoju zagrobnu sudbinu? Čovjek se za života mora stopiti s dušom i postati duhovno, vječno biće (anđeo). Bog je ljubav, čovjek mora naučiti voljeti da bi došao Bogu, zato je najvažnije paziti na djela, riječi i misli. Ako za materijalna života osobnost ne postane “anđeo”, onda duša prolazi reinkarnaciju i stvara novu osobnost, a stara postaje parazit na duši, proživljavajući ono što se zove pakao. Ako čovjek ne postane duhovno biće za života, pitajte se što ostaje s njim nakon smrti? Želje,… Čitaj više »

U Kleti Holandjanin
1 godina prije

Lp. svima,a narocito najstarijoj ekipi .Odlicno napisano,ali Ja Ne zelim da ucestvujem u tom cirkusu.Niko me nikad nije pitao.Mrtvi sahranjuju mrtve,teski mazohizam.Rad do smrti,nosati olos vlada tvojom sudbinom.Nakon genocida nad crvenom rasom,sve pada u vodu.Slayer -Satan Laughs As You Eternally Rot”.Beskonacna patnja..KKK

Kornel
1 godina prije

Život poslije smrti je jezična zavrzlama, ako je smrt prestanak života, a rođenje početak. Radi se o izdanju postojanja, a to je svijetonazorsko pitanje o kojemu nema rasprave na materijalnoj razini jer ako čovjeku uklonimo sva osjetila pa i tjelo i mozak opet ostaje čovjek jer čovjek nije ni uho ni oko ni koža ni mozak. Neki ljudi su umirali i vraćali se kako bi u tome svome putovanju i svoje tijelo vidjeli te iznjeli podatke o događanjima oko njih koje nikako nisu mogli znati isto kao ljudi koji se sjećaju prošlih života. O tijelu se može misliti kao o liku u kompjuterskoj igrici kojeg preko joysticka samo kontroliraš. Tijelo služi kao vozilo u materijalnom svijetu i s fizičkim tijelom je čovjek u uzajamnom odnosu s fizičkim tijelom što nužno ne znači kako mu je um u tijelu odnosno o ove tri dimenzije i linearnom vremenu. Kad čovjek sanja njegov… Čitaj više »

1 godina prije

Pitanje staro koliko čovek i sve vreme se vrtimo u krug zato što se svim silama trudimo da na njega odgovorimo pri čemu nemamo nikakvih činjenica pa zato isuviše lako činjenice menjamo verovanjem… što “određeni krugovi” vrlo uspešno “monetizuju”. A koliko ljudi toliko i verovanja. Interesantan je stav okultiste Švedenborga koji tvrdi da raj i pakao ne postoje… jer za psihopatu raj bi bio pravi pakao, ideja koja ceo koncept dovodi u pitanje. Međutim, u poslednje vreme se pojavilo nešto što nas možda bar malo približava odgovoru na ovo pitanje. Ako niste već čuli za “talasnu genetiku” obavezno pogledajte (kod Mišaka ima dve epizode sa Garjajevim). Možda je u pitanju prevara, Garjajev mi ne bi ulivao poverenje ako bih ga samo gledao međutim ono što priča ima itekako smisla. Ako je u pravu njegova teorija može naglavačke da okrene sve religije, dobar deo nauke kao i našu ukupnu svakodnevicu, stavove,… Čitaj više »

Ivan Bgd
1 godina prije

Danas rat protiv covecanstva vode globalisti koji zele da izvrse Cetvrtu industrijsku revoluciju, promene coveka, cak da ga potpuno odstrane i nastave nekakav transhumani zivot u spoju sa masinom. Glavni problem je sto su oni, po svemu sudeci materijalisti, koji veruju da posle smrti fizickog tela nista ne ostaje, i identifikuju se sa umom, i misle da njega mogu da prebace u masinu i da tako nastave svoj zivot. Verovatno su posli od Dekarta i njegovog “Mislim, dakle postojim”. Ipak postoje i drugacija stanovista, vecina nas zna za izreku “Um je dobar sluga, ali zao gospodar.” Sto je u ovom slucaju sasvim ocigledno, ako pogledamo sta se trenutno desava u svetu, to je nesto cime gospodari um, i zato ima toliko zla, jer je gospodar zao. Obzirom na dokumentovane slucajeve klinicke smrti, kada su ljudi bili klnicki mrtvi i duze od nekoliko desetina minuta, neki cak i satima, moze se… Čitaj više »

Mihael
1 godina prije

Čovjek nastavlja postojati i nakon napuštanja fizičkog tijela, to ni za jednu staru civilizaciju nije bilo upitno. Štoviše, najvažnija je stvar u životu čovjeka još za fizičkog postojanja upoznati duhovni svijet kako bismo unaprijed pripremili svoje buduće postojanje, tj. potpuno svjesno prolazili sljedeće etape postojanja. Smisao života je razvoj svijesti, zato što stupanj svijesti koji steknemo za fizičkog postojanja zadržavamo i nakon njegovog završetka. Karma je univerzalni duhovni zakon koji vodi čovjekov život kao i njegovo duhovno postojanje nakon napuštanja fizičkog tijela. Karma uvjetuje i njegovu buduću inkarnaciju, koju pripremamo u suradnji (manje ili više svjesnoj, ovisno o stupnju duhovnog razvoja stečenog kroz zemaljsko postojanje) s duhovnim bićima, između dvije inkarnacije. Svi posmrtni obredi imaju za cilj sprovođenje pokojnika u duhovni svijet i omogućavanje njegovog snalaženja u novonastalim okolnostima, jer većina umrlih neko vrijeme uopće nisu svjesni da su mrtvi (radi niske svijesti donijete iz fizičkog postojanja) i nastavljaju sa… Čitaj više »

Davor
1 godina prije

Mrtvi nisu svjesni ničega, nema znanja ,rada, ni mišljenja u grob u koji su legli( Propovjednik 9:5,10) Čovjek je Božje stvarstvo koje za razliku od životinja ima duhovne potrebe…i ima urođeni osjećaj da živi vječno na rajskom mjestu. Čovječji mozak je poput biološkog kvantnog kompjutera i u trenutku smrti sav zapis odlazi Stvoritelju. Čovjek doživi Upload… Taj memorijski zapis nije neka živa duša koja nastavlja život u drugoj dimenziji… Dakle tijelo se kao biomasa raspadne, a Bog uzima memorijski i DNK zapis. U trenutku uskrsavanja ,ako Bog želi takvu osobu vratiti u život On ima memorijski zapis i DNK te osobe. Razumiješ? Tijelo dobijemo novo. Ionako se naše tijelo potpuno raspadne i obnovi u procesu od 1-7 godina ,tako da mi nismo po tijelu oni koji smo bili prije sedam godina. Treba razumjeti i taj pojam “duša” Što je duša? Duša je tijelo + dah životni. Biblija uči da su… Čitaj više »

Dobro jutro Kolumbo
1 godina prije

Jednostavo, sazeto i kompletno objasnjeno.Cestitka i hvala autoru.

kio
1 godina prije

Dobar tekst! Nastavite dalje s ovakvim pojašnjenima

roberto
1 godina prije

Dobar članak,samo bi prvo trebalo razjasnit šta je točno bog(što može bit jako subjektivno,od čovjeka do čovjeka)

Dejan
1 godina prije

Mogu da pišem esej o životu posle smrti, ali to je opet samo moje znanje i intrrpretacija tog znanja. Inače sam se i lično uverio da postoji život posle smrti, mada nikad nisam ni sumnjao u to. Pisao sam ranije o tom iskustvu. Reći ću da sam povezan sa svojom dušom i da živim iz stanja svoje duše. Ali odredjena mistična iskustva koja sam imao i koja su nešto najbolje što osoba može doživeti i iskusiti su meni dolazila uvek neočekivano, spontano i ta iskustva nisam nikad mogao da ponovim ni blizu. Ta iskustva bih definisao kao iskustva duha, ne doživljavam ih kao iskustva duše. A ono što je enigma je šta se sve dešava na onom svetu. I tamo gore je manipulacija. Ljudi ovde dolaze na razne načine, neki su dobrovoljno došli na ovu planetu, neki su izmanipulisani a neki su prisilno dovedeni da budu na planeti Zemlji koja… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Kada je kreirano ljudsko biće kreiran mu je mozak visokog kapaciteta stvaranja i procesiranja misli i sofisticirani živčani sustav koji zajedno sa mozgom i posebno dizajniranim tijelom čovjeka pretvara u božansko biće. Kreiranje čovjeka je imalo svrhu da, to biće, svojim radom i inteligencijom odrađuje sve poslove potrebne na ovom planetu po znanju i planovima koje dobiva od entiteta superiornih bića koja vladaju Zemljom i obližnjim svemirom. Takvo kompleksno i inteligentno biće poput čovjeka, da bi bespogovorno, dobrovoljno, izvršavalo sve zadatke, mora imati motiv, tj unurarnji poriv za radnim, kreativnim aktivnostima, inače postaje apatični beskorisni stvor. Obzirom da ima veliki misaoni, intelektualni, analitički potencijal, mora sebi stvoriti uvjerenje o svom bivstvu, svrsi, poslanju … i tu više nije bitno je li uvjerenje samo iluzija ili stvarnost ili je to neko hibridno stanje između materijalne stvarnosti i produkta moždane aktivnosti, bitno je samo da čovjek ima uvjerenje koje mu služi kao… Čitaj više »

Davor
1 godina prije

S čim bi usporedio ovaj članak? S labirintom? Ne, jer svaki labirint ima prolaz napolje, van iz zamršenih slijepih ulica, ovaj članak taj prolaz nema.
S čime usporediti ovaj članak? Možda s čovjekom koji je uzeo lonac da skuha dobro jelo, ali umjesto da se drži recepta iz drevne, najstarije kuharice koja je pisana od 40 vrsnih kuhara ,kroz period od 1600 godina(Biblija) , ovaj čovjek ipak odluči sam skuhati jelo ,ali bez ikakvog predznanja o jelu koje želi poslužiti svojim gostima….
Tako je čovjek u lonac natrpao : Krumpir, meso, ribu, hobotnicu, sol,šećer,papar, ulja svih vrsta, kupus,grah,riža….nema čega nema, samo nema onog starog recepta iz stare “kuharice”
I poslužio je to gostima i zaželio : Dobar tek!!!

1 godina prije

Uz postavljeni post doista se ima PUNO za promišljanje , vratio bih se na pokaz činjenice od nedavno prepisano pa dalje može u širinu zahtijevne teme: Definicija života na zemlji glasi: organski molekuli su zasnovani na ugljeniku, koji ima šest protona, šest neutrona, opkoljenih sa šest elektrona. ….Svi ti razvoji su doista značajni, ali najvažniji afektivni čimbenik je DNK. Dopustite da vam ovdje damo malo pozadine. U početku su ljudi bili dizajnirani s 12 niti DNK. Tijela nisu imala bolesti ili invaliditeta, a proces starenja završio je na vrhuncu života, tridesetak godina. Moć mozga bila je u potpunosti iskorištena, kao i svi urođeni kapaciteti – ljudi su telepatski komunicirali s prirodnim kraljevstvom, manifestirali što god su željeli, putovali brzinom misli, a znanje na razini duše doseglo je svijest. Budući da su ljudi bili zdravi u tijelu, umu i duhu, mogli su živjeti tisućama godina ako su željeli prije nego što prijeđu na više razine samootkrivenja.… Čitaj više »

eu migrant
1 godina prije

Nema života nakon smrti.

Mrčikola
1 godina prije

Smrt je posljedica života, a onda, “analoški” gledano, to bi moglo značiti da je život najčešći, a možda i jedini, uzrok smrti. 😁 Mislim da su smrt..,kao pojava, pojam, tema, ili što god.., i pitanja vezana uz smrt, poput onog najpopularnijeg; “što je poslije života”, nešto s čime se najviše manipuliralo kroz povijest dosadašnjih civilizacija, a sindrom; “za da duže”, je “zaslužan” za najobimniji i najprosperitetniji civilizacijski poslovni pothvat (za onih par promila koji nemaju spomenuti sindrom važi pravilo; liječit ću te pod bilo kakvim okolnostima, pod svaku cijenu, i bez obzira na posljedice…i, ‘ajde sad, ne sehri, i fino zavrni rukav😁) Vjerojatno je najuzvišeniji stadij koji ljudsko biće, na ovoj razini, može postići, onaj u kojemu prestane strah od smrti. Taj stadij je jedino vrijeme u kojemu čovjek može “osjećati” život, i u kojemu ona; “da je život dar”, ima smisla. Izvan toga, ovo; “da je život dar”, je… Čitaj više »

1 godina prije

iz prepune vreće po temi još ponešto o našem kaljenju uz spomen prisječanja na sudbinu igrača s moći Atlantide-Lemurije i ostataka pod morem………………. …..Utjecaj tame Potisnuo je sposobnost znanja na razini duše da dosegne svijest — što je eliminiralo svijest svake osobe o božanstvu i spoznaju da je svaki oblik života duša, da tijela imaju mehanizme samoizlječenja, da biljke imaju ljekovita svojstva i da drveće ima drevnu mudrost. Tama je također usadila koncepte odvojenosti, samosluženja, mržnje, straha, pohlepe, prijevare i netrpeljivosti.To stanje niske vibracije prevladavalo je tisućljećima sve do prije skoro jednog stoljeća kada je Gaia zavapila za pomoć, daleke civilizacije su poslale ogromnu količinu svjetla na Zemlju i vibracije su počele rasti. Sada visoke vibracije uvelike “brojčano nadmašuju” niske, a budući da dvije krajnosti ne mogu koegzistirati, niske u kojima tama buja brzo nestaju. I, kako se civilizacija bude dalje budila, oni će ponovno spoznati svoja božanstva i neraskidivu… Čitaj više »

Jajaja
1 godina prije

Ljudi se mogu spasiti samo po Isusu Kristu
On kaze ;Ja sam put,istina i život ,tko vjeruje u mene nece nikada umrijeti ,a oni koji ne vjeruju vec su osudjeni na propast.
E sada zelimo li ga prihvatiti kao spasitelja i vjerovati da je proživio muku probijanjem na kriz za nas.
Svatko će morati sam da odluci za sebe.

Mate
1 godina prije

Što god zapadnjačka ideologija ponudi, uključujući vatikan i new age ispraznost, triba samo kontru udirt makar nemalo ikakvog smisla.

alexosijek
1 godina prije

Pa, evo, nakon što mi je malo sjelo napisano imam jedno pitanje, i to mi je sjevnulo nakon spomena katara…vitezovi templari ili tzv vitezovi Hrama?? Prije nekih 30-tak godina, još uvijek puno energije i bez interneta tada kao sada — oni su mi uz benediktince bili najzanimaljivija pojava srednjeg vijeka. Moćan red, veliki…a završio kako je završio – na lomači, osuđeni i zatrti u zaborav od moje katoličke crkve i francuskog kralja. Tu temu sam pokušavala tada raspraviti i sa svećenicima i sa nekim povjesničarima, kao i tražeći knjige po knjižnicama — no, naletiš na zid, i jednostavno je sve ‘objašnjeno’ moći i novcem. Ali, nekako imam osjećaj da je to samo mali dio cijele priče (i ne, i one priče o pederluku, klanjanje Bafometu nekako je dodano za odvlačanje pažnje)…Stoga, ukoliko pročitate ovo i netko ima neku ozbiljniju poveznicu, knjigu, uputu ili mišljenje, molim napišite mi….lp

Гавран
1 godina prije

Kada bi čovek pričao samo o onome što pouzdano zna , malo reči bi bilo izrečeno.

BordoDNK
1 godina prije

Intrigantna i interesantna tema, stara koliko i čovječanstvo. “Ko sam, odakle dolazim, kamo idem”? Odgovor na ovo pitanje nećemo dobiti na ovom svijetu, u našem smrtnom zemaljskom životu. Barem ne ultimativan. On se krije u nama, i svaka individua ga percepira različito. Po meni, svako od nas ima svrhu, poslan je da stekne određena iskustva, prevaziđe izazove, odradi postavljene zadatke u limitiranom životnom vijeku kako najbolje umije. Čovjeku je dat razum od Tvorca, kreatora univerzuma, ultimativne sile čije su moći daleko iznad shvatanja našeg uma koji je također limitiran i neiskorišten u punom kapacitetu, jer nam to od Tvorca nije dato. S razlogom, vjerovatno. Razum imamo, i slobodnu volju da izaberemo, dobro ili zlo. Raj je u nama… Ili pakao. Zavisi šta odaberemo. Posljedice svog izbora ćemo snositi, vjerujem u to, u višoj, duhovnoj sferi suočenja sa svojim Kreatorom. Na ovom svijetu pravde gotovo da i nema. Čovjek u ovom… Čitaj više »

Shox
1 godina prije

Suštinsko pitanje staro koliko i čovječanstvo jeste: ima li života prije smrti??? Jedno je vjerovati, a savim drugo iskusiti ŽIVOT u svoj njegovoj veličini, ljepoti, dubini, misteriji…Ljudi uglavnom ne žive živote jer ga proživljavaju kroz “kompulzivni” filter tjelesnih čula, uma, ega…Kada bismo stanje čiste svijesti (bez misli i filtera ličnosti) prenijeli u budno stanje osjetili bi da su život i smrt JEDNO (bez drugog) nedjeljivo iskustvo. Čovjek – ego = Bog.

nepoželjni
1 godina prije

“Nastavlja li se život nakon smrti…”
Dilema je u samoj suštini kontradiktorna, zato što su i Život i Smrt eksplicitni, jer ako si živ to znači da nisi umro a ako si umro to znači da više nisi živ.
….pa analogno, ako bi govorili o “životu” poslije “smrti” to bi značilo da život nije ni prestao i da smrti nije ni bilo a ako je konstatirana smrt, onda je život nemoguć jer samim nastavkom života, ne možemo onda govoriti smrti.

Dakle, vrlo jednostavno, mlatimo slamu u kojoj (više) žita nema… jalov posao.
(ali kada nemaš drugog posla i to je posao vrijedan truda;)

Komplicirano
1 godina prije

Danas vecina zivih ne zna sa sigurnoscu ima li zivota PRIJE smrti a kamoli nakon smrti,,,,netko napadno ubijeduje nekoga da ima a netko opet da nema,,,ja znam da je veliko cudo biti,postojati i shodno tome v9ljeti ili mrziti,,,,,neminovnost ce nam odgovoriti na to,do tada????volite,ljubite,,,cinite drugima dobro pa nece biti problema nakon smrti,,,win win situacija,,,,haleluijah,,,,

mali mate
1 godina prije

Ako nismo u stanju proniknuti u tajnu, uzrok nije u samoj tajni, koja je sama po sebi istina, nego u slabosti našeg uma.

Max
1 godina prije

Teško je mislitia na raj ako živiš pakao.

Zsphere
1 godina prije

Veoma zanimljiva tema za razmišljanje. Ako malo razmislimo mogli bismo doći na zaključak da bi naša lična svijest mogla biti to JA, jedino sto uistinu jesmo, svijest odnosno duša. Duh bi mogao biti neka frekvencija na kojoj duša radi, primjer osoba vedrog duha kako narod zna reći. Svijest je elektromagnetna pojava i proizvod je visokotehnoloskog procesa, kao i cijeli svemir. Postoje elektromagnetne pojave različitih nivoa slozenosti samim tim postoje elektroni različitih kvaliteta od kojih su mozda najjednostavniji oni koje mi podrazumijevamo ali takodje postoje i dosta složeniji koji mogu da podržavaju svijesti različitih nivoa razvoja. Inace karakteristike magneta su da podržavaju različite vidove zapisa, primjer magnetna ploča, magnetna traka Posebnim visoko tehnološkim procesima na mnogo većim nivoima razvoja se kreiraju svijesti koje dalje idu kroz mnoge oblike postojanja i razvijaju se dalje. Pojava svijesti na planeti zemlji odnosno inkarnacija u ljudskom životu je samo jako mali dio toga procesa razvoja… Čitaj više »

habanero
1 godina prije

Božiću, tkogod da si, ovaj ti nije ni za jedinicu. Ovo ti je za daljnju kontemplaciju i rad na temu, pa se javi kad nadogradiš Znanje. Kad popiješ raqije iz firmamenta, transcendiraš realitet koji te fizički određuje i programira, preporučam bilo koji oblik meditacije, možda shvatiš da iz ovog sadašnjeg stanja svijesti ne možeš tumačiti druge/drugačije realitete. Ličnost ne ide nikamo, ostaje na nadgrobnoj ploči, Suština odlazi dalje, u novu inkarnaciju, traži iskustvo/lekciju nove/druge ličnosti, ako je adamična duša. Ako nije, onda je portalska ili fragmentirana, onda se radi zapravo o duhu, ne duši. Duh se ne inkarnira dalje jer je kao i 2. denzitet (životinje) dio totemske duše. Piljevina istog totema. Općenito, Svijest nikada ne umire. Adamičarima nažalost prvo slijedi amnezija, nakon inkarnacije. Ima tu podosta tehničkih objašnjenja koja bih mogao ovdje nizati, ali ukratko rečeno, civilizacija ko ova naša koja je informacijski odvojena od realiteta iz kojeg je… Čitaj više »

Gogo
1 godina prije

Nevjerovatno je da niti jedan komentar na sumadincevo pisanje nije dozvoljen stvarno si ili ste supci i onda govorite o cenzuri, pa ovde trebate pokazat da i ovi i oni imaju pravo reci sta misle jer se inace vrtimo u krug i isti smo ko i swab i ekipa samo kontra razmisljanja a da ste supci jeste, bez obzira na moje slaganje sa vasim clancima, hvala i lp

1 godina prije

uključujući i autora prezimena Božić….. …vidljiva je žudnja za istinom kod svih koji komentiraju pa evo ljudi nudim malo za promišljanje i neko vidi dublje i dalje……(ili mu treba i prevodilac???) krenimo od činjenica a o Lazaru se također ima za promišljanje: …..Isus se vratio dolinom rijeke Jordan u Galileji i s apostolima popeo se na visoku goru. U Svetom Pismu ne spominje se njeno ime, no smatra se, da je to gora Tabor.[1] U podvečer Isus je s apostolima bio u podnožju gore Tabor. Tu je zapovijedio apostolima, da ga pričekaju, jer se ide pomoliti. Pozvao je samo apostole Petra, Ivana i Jakova i s njima se popeo na vrh gore. Ta tri apostola više su se isticali u vjeri i gorljivosti. Kada su došli na vrh, Isus je potražio samotno mjesto i molio se. Apostoli su također molili, ali su zaspali. Kada su se probudili ugledali su veličanstven… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Kada bi svijest i misao bile materijalizirane u nano-čestice ili čak samo kao elektromagnetni impuls onda bi one mogle biti i deponirane (memorirane) komprimirane u nekom posebnom dijelu mozga ili zasebnog organa pa tako bi ostale i kratko nakon života jedinke, koje bi se odmah nakon smrti mogle osloboditi ili biti preuzete, pa bi se moglo govoriti o nekakvoj verziji uskrsnuća… no zar postoji uopće tako nešto?
…. ako su naše misli i svijest virtualni produkt mozga bez materijalnog traga, onda je sasvim sigurno da pregaranjem “projektora” (mozga) dolazi do potpunog i nepovratnog nestanka “slike”…

brankica
1 godina prije

autor članka je krivo prenio i objasnio viđenje kršćanske teologije o ovom pitanju.
dobro je započelo…. a onda ode u krivom smjeru.
onako fino lagano premazano new age duhovnošću.
ako pišeš članak, treba se temeljito pripremiti.

Prvi
1 godina prije

Istina je ustvari vrlo jednostavna, svi mi se nikada ne rađamo niti umiremo, tj. ono što je podložno promjeni, nije naš pravi identitet… već sredstvo da se spozna ta istina da smo vječni, bez početka i kraja.Ono što je, međutim, vrlo interesantno i vjerujem mnogima ovdje nepoznato, je to da je jedino ljudsko rođenje ono iz kojeg se dolazi do te istine… tj, shodno vašim dobrim ili lošim djelovanjima, bit ćete inkarnirani u višim(svjetovi viših dimenzija,andeli itd)ili nižim područjima( demonski svjetovi gdje se ne pridaje važnost dobroti, Božjim zakonima itd), boraviti tamo dok se ne stvori prilika ponovnog utjelovljenja na Zemlji…da biste opet dobili priliku prekinuti lanac ponovnog rađanja i umiranja u bilo kojim svjetovima. Da pojasnim, dakle jedan anđeo ili bilo koje ” više” biće ima svoj ‘rok trajanja’ i morat će se utjeloviti na Zemlji da bi se oslobodio kruga radanja i umiranja, tj da shvati kroz ljudsko… Čitaj više »

Kit
1 godina prije

Izvolite knjigu u pdf

dropbox (tocka) com/s/es5knatn4vy6aur/ENIGMA%20i%20Iza%20Zastora (tocka) pdf?dl=0

Čovjek je življen
1 godina prije

Dr.Ian Stevenson je dokazao reinkarnaciju na više od 3000 dokumentiranih slučajeva.

Članak je izvrstan. Zahvala autoru na tome i portalu na objavi.

Krist nikad nije tražio da žrtvujemo sebe, već da se okrenemo sebi i stvaramo kroz Ljubav. Dakle, to nema veze sa žrtvovanjem nego sa bezuvjetnim davanjem kroz koje čovjek nadilazi uvjetovanja.

Divno je živjeti Život prepun slučajnosti kao što je ova da članak napiše čovjek izabranog prezimena Božić.

Hristos se Rodi, svima koji slave!

SIRIUS
1 godina prije

fast food duhovnost nikoga nije prosvjetlila. svako ima svoj put i on traje čitav život. kako je Primat je JAKO dobro sažeo malo više, nije svaka knjiga ista za svakoga. ja dodajem, neče svaka knjiga u svačije ruke.
treba u glavi imati prava pitanja i ustrajati pa če odgovori stizati.
tako če i ovo što pišem moći shvatiti samo netko tko je več krenuo na ovaj put.
život i smrt su jedno, jedno potrvđuje drugo. zato je strah od smrti NEUTEMELJEN.
kada umremo, vračamo se gdje smo bili prije nego smo se rodili. čemu strah?
a odakle dolazi taj strah? iz religija!!! pametan mudar čovjek zato vjeruje bez da upražnjava IKAKVU religiju. i pametan čovjek onda zna pravu prirodu takvih religija, a ta je porobljavanje.

Jadranka S.
1 godina prije

“Nema nama na zelenu granu dok se pojedinačno ne osvjestimo na ispravan način. Tek tada možemo naprijed kao zajednica.
Uzalud nam sva priča sve dok velika većina ljudi prolazi pored djeteta koje prosi i prave se kao da ga ne vide, kao da ga nema”
– Stock-

(gospodin Stock je napisao (cisto kao suza) problem i rjesenje pojedinca/covjecanstva.)

Ljudski rode, PROBUDI SE!
Prije rođenja, nitko nas nije pitao želimo li se roditi. Prije smrti nitko nas nece pitati želimo li umrijeti. Mi nismo ovamo dosli po vlastitoj želji, mi ne odlazimo zbog vlastite želje. Mi ne znamo zašto smo rođeni, niti zašto umiremo.

Ako si nesretan, to se bazira na pogrešnom pogledu. Želiš li biti sretan, tada gledaj ispravno.

Ja nisam činilac. Ja sam čista svjesnost.Ja sam samo svjedok. Ja sam samo promatrač. (spoznaj iskustvom) Ispij bozanski nektar i budi sretan.

mali mate
1 godina prije

Probudi se ti neposlušno dijete, dok za to još ima vremena,
Jer dan uskoro završava, i noć se brzo približava!
Probudi se! Pokaj se, i odvrati se od svojih idola,
Okreni lice svoje od svih odvratnosti svojih!
 
Odbaci od sebe sva svoja nedjela,
kojima si se ogriješila
i načini sebi novo srce i novi duh
jer zašto da umreš,
O ti neposlušno dijete?
 
Da, ovaj svijet se mijenja, i u tren oka, čovječanstvo će imati potpuno znanje o stanju svoje duše. Svaka duša će znati odražavaju li njihovi putovi Božje svjetlo ili su uronjeni u tamu. Oni koji žele činiti Sotonina djela u okrilju tame imat će svoje mjesto pred velikim suđenjem. Isus

Aera
1 godina prije

Da bi razumeli ideologiju koja se nalazi iza spiritizma ili spiritualizma, moramo se vratiti unazad kroz istoriju do Edena i prve izrečene laži palog anđela Lucifera odnosno Sotone: „nećete vi umrijeti“. To je temelj spiritualizma – da postoji život posle smrti i da je duša odvojena od tijela. Vjerovanje u ovu lažnu doktrinu, kao i deifikacija mrtvih, može dovesti do povezivanja sa mrtvima, što je, zapravo, povezivanje sa demonima, palim anđelima. Dio laži u Edenu je bio da će čovjek napredovati, tako da će postati mudar poput Boga i znaće šta je dobro, a šta zlo. Te dvije laži su temelj panteizma. Principe Sotonine lažne, paganske religije – obožavanja prirode, koje vodi porijeklo iz Vavilona prepoznajemo u kasnijoj poslepotopnoj istoriji kao dio vavilonskih misterija. Pogrešno je vjerovati da su mistična i okultna vjerovanja nestala sa razvojem civilizacije u 19. i 20. vijeku. Zapravo su samo prepakovana u novu ambalažu. Teorija… Čitaj više »

Aera
1 godina prije

Medjutim, ispravno teološko znanje i biblijska religija otvaraju nam pogled iza zavjese tako da ne moramo imati apsolutno nikakvih nedoumica oko toga ko stoji iza ovih tajanstvenih radnji. U knjizi Ponovljenog zakona, Bog je jasno osudio sve okutne prakse: „Kad uđeš u zemlju koju ti daje Gospod, tvoj Bog, ne uči se da činiš odvratne stvari koje čine oni narodi. Neka se kod tebe ne nađe niko ko bi svog sina ili svoju kćer provodio kroz vatru, ni koji gata, ni koji se bavi magijom, ni koji proriče po zvijezdama, ni vračar, ni koji baca čini, ni koji priziva duhove, ni opsenar, ni koji pita mrtve. Jer ko god tako nešto čini odvratan je Gospodu, i zbog takvih odvratnih stvari Gospod, tvoj Bog, tjera te narode ispred tebe. Budi poslušan Gospodu, svom Bogu. Jep ti narodi, koje ćeš otjerati s njihovog posjeda, slušaju one koji se bave magijom i one… Čitaj više »

Aera
1 godina prije

Medjutim, ispravno teološko znanje i Biblijska religija otvaraju nam pogled iza zavjese tako da ne moramo imati apsolutno nikakvih nedoumica oko toga ko stoji iza ovih tajanstvenih radnji. U knjizi Ponovljenog zakona, Bog je jasno osudio sve okutne prakse: „Kad uđeš u zemlju koju ti daje Gospod, tvoj Bog, ne uči se da činiš odvratne stvari koje čine oni narodi. Neka se kod tebe ne nađe niko ko bi svog sina ili svoju kćer provodio kroz vatru, ni koji gata, ni koji se bavi magijom, ni koji proriče po zvijezdama, ni vračar, ni koji baca čini, ni koji priziva duhove, ni opsenar, ni koji pita mrtve. Jer ko god tako nešto čini odvratan je Gospodu, i zbog takvih odvratnih stvari Gospod, tvoj Bog, tjera te narode ispred tebe. Budi poslušan Gospodu, svom Bogu. Jep ti narodi, koje ćeš otjerati s njihovog posjeda, slušaju one koji se bave magijom i one… Čitaj više »

Noppo
1 godina prije

ako svjest postoji i posle smrti to ne moze biti ni zivot ne smrt. Več neka 3 stvar za koje verovatno nemamo ni riječi…

Karma
1 godina prije

Masoni bar oni u vecim lozama su cisti stovatelji zla i klanja kroz ratove. To su vrlo bolesni likovi oslobodjeni svih empatija prema onima koji pate. Sociopati i psihopati.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Svi smo vec bili “mrtvi” prije rodenja. Kao sto se niceg nesjecamo prije toga tako necemo ni nakon sto umremo. Znam, nije laka pomisao da se sve zavrsava smrcu i da je lakse izmisljati kojesta pa stoga slobodno svima po zelji! LP i sretna Nova (koja je jos jedna godina vise u vasem zivotu koji se blizi kraju).

BordoDNK
1 godina prije

Preporučujem svima koji nisu, da pročitaju knjigu Vilijema Pola Janga, ” Koliba”. Nebitno da li su vjernici, ateisti, agnostici. Tu je u dobroj mjeri obrađena i tema o kojoj ovdje govorimo. Zablude o našem poimanju Tvorca, načina na koji ga mi sebi predstavljamo. I to iz ugla Njega samoga. Vrlo interesantna knjiga, navodi na dodatna razmišljanja i preispitivanja percepcije religije. Vjera je neupitna, imamo je u svojoj srži, ili nemamo. Prema vlastitoj odluci…

Brahman
1 godina prije

Platon je svojevremeno pisao da ako želite živjeti vječno onda morate umrijeti prije smrti i to više puta. Ljudsko biće se dakle treba kroz meditaciju ili psihodelike upoznati sa postsmrtnom stvarnošću da bi je prihvatio prije nego konačno umre da istu ne bi odbio i vratio se reinkarnacijom. Ovo se poklapa i sa objašnjenjem u tibetanskoj knjizi mrtvih.

Dositej
1 godina prije

“Život je Božji dar Vama.Način na koji ga živiti Vaš je dar Bogu”

  • -Leo Buscaglia.
bilmez
1 godina prije

Tko sačuva svoj život, izgubit će ga, a tko zbog mene izgubi svoj život, sačuvat će ga. – Matej

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI