Život nakon smrti – Raj je “u nama”, sve dok ga želimo vidjeti, živjeti i prakticirati

Život nakon smrti

Nastavlja li se život nakon smrti, i ako da u kojem obliku, pitanje je staro koliko i čovječanstvo. Pokušat ćemo sažeti filozofski i spiritualni pristup o smrti i dati vam mogućnost razmišljati i razgovarati o pitanju svih pitanja.

Što je fizička smrt?

Smrt je konačni prestanak vitalnih funkcija. Mozak više ne funkcionira, organi i stanice više ne ispunjavaju svoju ulogu. Organizam više nije sposoban održavati život. Više ne može crpiti energiju iz svoje okoline, ne transformira je i više se njome ne “hrani”.

Filozofski i spiritualni pristup smrti

No, prema nekim teorijama ili vjerovanjima, nakon fizičke smrti nešto ostaje. Opisat ćemo četiri hipoteze, već odavno opisane:

  1. Ostaje pojedinac, u punom smislu, ali čije bi postojanje bilo “preneseno” u drugi svijet.
  2. Ostaje individualnost, onako kako je osjeća pojedinac, drugim riječima “ja” ili “ego”.
  3. Ostaje svijest.
  4. Ostaje duša ili duh, sposobna ili sposoban pridružiti se drugom svijetu – raju ili paklu – ili se reinkarnirati u novo ljudsko, životinjsko biće ili biljku.

Hipoteza o opstanku određenog oblika života ili svijesti nakon smrti propituje odnos između tijela, mozga, duše i duha.

Duša ili duh – o čemu govorimo?

Duša je sjedište psihičke aktivnosti i stanja svijesti pojedinca. Nosi sva stanja i intelektualne, moralne i afektivne dispozicije koje tvore individualnost. Vezana je za svijest, za ego, ali i za razum i intelekt. Duša se može, ali i ne mora brkati s mozgom.

Duh se može definirati kao duhovna dimenzija ljudskog bića, u kontaktu s višim ili univerzalnim principom. Imajte na umu da dušu i duh često brkaju.

Život nakon smrti stoga se može promatrati kao održavanje funkcija duše unatoč smrti mozga. Za druge je riječ o oslobađanju duha koji bi se tako mogao pridružiti višem ili univerzalnom principu.

Pitanje što je nakon smrti također potiče na razmišljanje o otajstvu života. Trenutačno nijedna ozbiljna znanstvena teorija ne može objasniti podrijetlo, prirodu i duboko značenje života, tako da se mogu zamisliti sve hipoteze o životu, smrti i životu poslije smrti.

U nedostatku znanstvenog odgovora, filozof će morati ostati otvorenog uma i razmotriti sve mogućnosti. Daleko od polemika i oštrih rasprava, zanimat će ga sva mišljenja, uključujući i religijske dogme, ali se ipak neće zatvarati u bilo kakvo uvjerenje ili sigurnost.

Život nakon smrti u različitim religijama

Većina religija opisuje smrt kao prolaz, a ne kao kraj. Razdvajanje tijela i duše označilo bi odlazak potonje u svijet iza. U nekim slučajevima kremiranje je povezano sa simbolikom uskrsnuća duše.

Što kažu stare religije?

Pogrebni obredi prijelaza u zagrobni život ključni su za većinu drevnih kultura i civilizacija, primjerice među neolitskim narodima, Egipćanima, Grcima ili Rimljanima, uključujući i naše pretke Ilire koji su također imali svoje obrede prijelaza.

Ovi obredi imaju za cilj pripremiti i pomoći mrtvima na njihovom putu u zagrobni život. Prema različitim vjerovanjima, iskušenja čekaju mrtve prije nego što stignu do konačnog odredišta: teška iskušenja, borba sa zmijama ili demonima i slično.

U kršćanstvu

Monoteističke religije potvrđuju opstanak duše nakon smrti. Na primjer, duša se smatra besmrtnom. Fizička smrt jednostavno označava razdvajanje tijela i duše. Nakon smrti, duša se suočava s izborom: pridružiti se Božjoj ljubavi (to je spasenje, pristup raju) ili je odbiti (to je pakao, prokletstvo).

Nadalje, kršćanstvo uvodi ideju o uskrsnuću tijela, koje je predodređeno da se pridruži duši na kraju vremena.

U Novom zavjetu Kristova smrt i uskrsnuće imaju posebno značenje. Besmrtnost stječu oni koji znaju prigrliti mržnju i pobijediti strah od smrti. Isus daje primjer predajući se bez otpora, na isti način na koji nudi svoje tijelo i krv apostolima tijekom Posljednje večere.

Isus nas stoga potiče da se žrtvujemo, da se odreknemo sebe kako bismo pristupili drugom, čišćem obliku života. Međutim, ova žrtva ne uključuje nužno fizičku smrt. Dar sebe može se postići svakodnevno. Dakle, raj je “u nama”, sve dok ga želimo vidjeti, živjeti i prakticirati.

Stoga, za one koji se potpuno predaju drugima i Bogu, više nema prave razlike između života i života nakon smrti.

U budizmu

U budizmu smrt odgovara prestanku aktivnosti fizičkog organizma, ali mentalne energije ne prestaju. Volja, želja, želja za nastavkom postojanja, želja za “postankom” sve su to sile koje će vjerojatno trajati i nakon fizičke smrti.

Te se sile, predmet iluzorne vezanosti, stoga nastavljaju manifestirati u drugim oblicima, što stvara ponovno postojanje, to jest neprestano ponovno rađanje. Ciklus ponovnih rođenja naziva se Samsara.

Život poslije smrti: pitanje reinkarnacije

Reinkarnacija ili transmigracija duša je ideja da duša (svijest ili vitalna energija) napušta tijelo u trenutku smrti kako bi došla i nastanila se u drugom tijelu, ljudskom, životinjskom ili čak biljnom. Teorija seobe razvila se osobito tijekom grčke antike.

S druge strane, reinkarnacija zauzima središnje mjesto u hinduizmu. Odnosi se na bića koja se nisu uspjela osloboditi “postajanja”. Na isti način kao u budizmu, bezinteresne radnje su koncentrirane kako bi se ponovno rodilo, u ovom slučaju inkarnacijom u novom tijelu. Postoji potencijalno beskonačan ciklus ponovnih rođenja.

Na kraju, imajte na umu da su katari također vjerovali u reinkarnaciju. Katarizam je “krivovjerje” koje se razvilo u Francuskoj, ali koje je poteklo s Bliskog istoka. Većina spisa o katrima je došla preko Katoličke crkve.

Život poslije smrti u filozofiji

Iako je smrt središnje pitanje u filozofiji, život nakon smrti se rjeđe obrađuje. Vjerojatno zato što je ovo pitanje previše tajanstveno i neopipljivo.

Za Platona, smrt se sastoji u odvajanju duše i tijela. Konačno izbavljena iz svog tjelesnog zatvora, besmrtna duša može se pridružiti svijetu ideja, to jest području razuma i mudrosti.

Za Epikura, smrt nije “ništa”, stoga je se ne treba bojati.

Steknite naviku misliti da smrt nije ništa. Jer sve dobro i sve zlo prebivaju u osjetu, a smrt je ipak lišenje svake osjećajnosti. Mi, dakle, govorimo isprazne riječi kad tvrdimo da se smrti treba bojati, ne zato što će biti bolno kad se ostvari, nego zato što ju je bolno čekati. Bio bi to doista uzaludan i besmislen strah koji bi proizveo očekivanje stvari koja svojom prisutnošću ne uzrokuje probleme, napisao je Epikur Meneceusu u svom pismu.

Što misle materijalisti o životu nakon smrti?

Konačno, za materijaliste, ne postoji ništa nakon smrti. Kraj materijalnog tijela dovodi do nestanka svijesti i osjećaja postojanja. Sve što se događa oko nas stvar je slučajnosti.

Život nakon smrti kroz spiritualizam

Duh, duhovi, entiteti, eterična stvorenja… opstanak individualnosti u raznim oblicima dio je popularne kulture, i to već dugo vremena.

Od kraja 19. stoljeća, spiritistička struja organizirala je i kodificirala ta vjerovanja kako bi od njih napravila kvazi-znanost koja je dočekala moment svoje slave.

Spiritizam je duhovni, kulturni i filozofski pokret koji smatra da je svakog pojedinca stvorio Bog da proživi niz iskustava kroz uzastopna utjelovljenja, u logici neprekidnog napredovanja.

Knjiga duhova A. Kardeca, temeljno djelo spiritualizma, namijenjena je razgovoru s duhovima. Dolazeći u kontakt s entitetima koji se smatraju ozbiljnima i dobronamjernima, medij postavlja pitanja i dobiva odgovore o Bogu, svemiru i velikim metafizičkim pitanjima.

U spiritističkoj doktrini, svaki život odgovara inkarnaciji u tijelu i predstavlja priliku za pojedinca da se poboljša i popne na ljestvici duhovnih kategorija.

Kada se inkarnira, pojedinac gubi sjećanje na svoje prošle živote. Smrt omogućuje pojedincu da povrati punu svijest i sagleda samog sebe. Tada se odlučuje inkarnirati u novom tijelu, kako bi pokušao postati bolje biće, odvojen od iluzija materije.

Treba napomenuti da se u spiritualizmu čisti duhovi okupljaju u zajednicama, ostavljajući nesavršene duhove po strani. Najčišći se duhovi više ne moraju inkarnirati. Njihova snaga se izražava samo na energetski i duhovni način.

U masoneriji tj. slobodnom zidarstvu

U masoneriji se životu nakon smrti pristupa simbolično, prema pristupu koji uspostavlja inicijacijski napredak.

U profanom svijetu, inicijacija (uvođenje, osvećenje) je sistem obreda, pravila običaja i normi kojima se služe tradicionalna društva kako bi iz perioda djetinjstva, dječake uveli u novu ulogu muškarca, a djevojke u novu ulogu žene. Rituali inicijacije često su praćeni izlaganjem teškim iskušenjima (dugotrajnoj samoći, gladi, žeđi i sl.) što ima simboličku ulogu raskidanja edipalne vezanosti i uključivanje u svijet odraslih.

Inicijacija u slobodnom zidarstvu ili masoneriji početak je dugog puta usavršavanja i samoostvarenja. U kolektivnoj mašti masonska je inicijacija samo ceremonija ili ritual koji laika pretvara u masona. No mora se shvatiti da je masonska inicijacija mnogo više od toga. Masonska inicijacija također i iznad svega označava dugu potragu koja vodi slobodnog zidara, kroz progresivni proces, u potrazi za dobrim, lijepim, istinitim i pravednim.

Osnovna ideja je da morate prihvatiti umiranje kako biste se rodili bolji. Svaki stupanj inicijacijskog procesa stoga odgovara smrti dijela sebe da bi se ponovno rodio u pročišćenom obliku. Ova intimna transformacija, omogućena naporom samospoznaje, podsjeća na principe duhovne alkemije.

Valja napomenuti da se masoni ne izjašnjavaju jasno o fizičkoj smrti koju nazivaju “Odlazak na vječni istok” i budućnosti duše. Masoni ovo pitanje prepuštaju slobodnoj procijeni svakoga masona, što masonstvo razlikuje od religija.

Zaključak o životu nakon smrti

Čak i u slučaju kada se doživljava kao kraj svijesti i osobnosti, smrt nije nužno sinonim za ništavilo. Doista, razgradnja bića najavljuje povratak Svemu. Umjesto nestanka, tu bismo mogli vidjeti fuziju, reintegraciju u cijeli svemir.

U ovoj hipotezi, život nakon smrti odgovarao bi kraju individualnosti da bi ustupio mjesto univerzalnom, neograničenom i vječnom biću koje nosimo u sebi.

Život nakon smrti bi stoga bio povratak jedinstvu i ljubavi, nečemu što se nalazi u većini gore spomenutih tradicija i doktrina. Na primjer, reinkarnacija prenosi ideju da potencijalno možemo biti bilo koje živo biće. Drugim riječima, mi smo drveće, životinje i kukci, mi smo drugi, dakle cijeli svemir.

Naš odnos prema smrti ovisi o našem duhovnom napretku. Pristup sreći u ovom životu ovisi posebno o našoj sposobnosti da “dobro umremo”.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
445 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Čudan lik

Možemo vjerovati u što god želimo ionako ćemo svi, na kraju, saznati istinu…

Filip

Cijela političko/religijska situacija se bazira na nevjerovanje/sumnjanje u zagrobni život. Da svećenici nisu gradili hramove moći i iskrivili sva znanja u svrhu materijalne moći, već da su obavili barem elementarnu dužnost tj. prijenos istine, svijet bio puno drugačiji. Na žalost, budale uvijek biraju prašinu umjesto vječnosti. Kako bi političar poslao… Pročitaj više »

U Kleti Holandjanin

Lp. svima,a narocito najstarijoj ekipi .Odlicno napisano,ali Ja Ne zelim da ucestvujem u tom cirkusu.Niko me nikad nije pitao.Mrtvi sahranjuju mrtve,teski mazohizam.Rad do smrti,nosati olos vlada tvojom sudbinom.Nakon genocida nad crvenom rasom,sve pada u vodu.Slayer -Satan Laughs As You Eternally Rot”.Beskonacna patnja..KKK

Kornel

Život poslije smrti je jezična zavrzlama, ako je smrt prestanak života, a rođenje početak. Radi se o izdanju postojanja, a to je svijetonazorsko pitanje o kojemu nema rasprave na materijalnoj razini jer ako čovjeku uklonimo sva osjetila pa i tjelo i mozak opet ostaje čovjek jer čovjek nije ni uho… Pročitaj više »

Shumadinac

Pitanje staro koliko čovek i sve vreme se vrtimo u krug zato što se svim silama trudimo da na njega odgovorimo pri čemu nemamo nikakvih činjenica pa zato isuviše lako činjenice menjamo verovanjem… što “određeni krugovi” vrlo uspešno “monetizuju”. A koliko ljudi toliko i verovanja. Interesantan je stav okultiste Švedenborga… Pročitaj više »

Ivan Bgd

Danas rat protiv covecanstva vode globalisti koji zele da izvrse Cetvrtu industrijsku revoluciju, promene coveka, cak da ga potpuno odstrane i nastave nekakav transhumani zivot u spoju sa masinom. Glavni problem je sto su oni, po svemu sudeci materijalisti, koji veruju da posle smrti fizickog tela nista ne ostaje, i… Pročitaj više »

Mihael

Čovjek nastavlja postojati i nakon napuštanja fizičkog tijela, to ni za jednu staru civilizaciju nije bilo upitno. Štoviše, najvažnija je stvar u životu čovjeka još za fizičkog postojanja upoznati duhovni svijet kako bismo unaprijed pripremili svoje buduće postojanje, tj. potpuno svjesno prolazili sljedeće etape postojanja. Smisao života je razvoj svijesti,… Pročitaj više »

Davor

Mrtvi nisu svjesni ničega, nema znanja ,rada, ni mišljenja u grob u koji su legli( Propovjednik 9:5,10) Čovjek je Božje stvarstvo koje za razliku od životinja ima duhovne potrebe…i ima urođeni osjećaj da živi vječno na rajskom mjestu. Čovječji mozak je poput biološkog kvantnog kompjutera i u trenutku smrti sav… Pročitaj više »

Dobro jutro Kolumbo

Jednostavo, sazeto i kompletno objasnjeno.Cestitka i hvala autoru.

kio

Dobar tekst! Nastavite dalje s ovakvim pojašnjenima

roberto

Dobar članak,samo bi prvo trebalo razjasnit šta je točno bog(što može bit jako subjektivno,od čovjeka do čovjeka)

Dejan

Mogu da pišem esej o životu posle smrti, ali to je opet samo moje znanje i intrrpretacija tog znanja. Inače sam se i lično uverio da postoji život posle smrti, mada nikad nisam ni sumnjao u to. Pisao sam ranije o tom iskustvu. Reći ću da sam povezan sa svojom… Pročitaj više »

nepoželjni

Kada je kreirano ljudsko biće kreiran mu je mozak visokog kapaciteta stvaranja i procesiranja misli i sofisticirani živčani sustav koji zajedno sa mozgom i posebno dizajniranim tijelom čovjeka pretvara u božansko biće. Kreiranje čovjeka je imalo svrhu da, to biće, svojim radom i inteligencijom odrađuje sve poslove potrebne na ovom… Pročitaj više »

Davor

S čim bi usporedio ovaj članak? S labirintom? Ne, jer svaki labirint ima prolaz napolje, van iz zamršenih slijepih ulica, ovaj članak taj prolaz nema. S čime usporediti ovaj članak? Možda s čovjekom koji je uzeo lonac da skuha dobro jelo, ali umjesto da se drži recepta iz drevne, najstarije… Pročitaj više »

iiiistina

Uz postavljeni post doista se ima PUNO za promišljanje , vratio bih se na pokaz činjenice od nedavno prepisano pa dalje može u širinu zahtijevne teme: Definicija života na zemlji glasi: organski molekuli su zasnovani na ugljeniku, koji ima šest protona, šest neutrona, opkoljenih sa šest elektrona. ….Svi ti razvoji… Pročitaj više »

eu migrant

Nema života nakon smrti.

Legendarni Grk

Buddha je tvrdio da se sjećanja na prošle živote postižu tek kada se Kundalini digne do 6. čakre. Sve do ostvarenja tog iskustva takva znanja i sjećanja ostaju u podsvjesnom ili nesvjesnom, pa ih zato čovjek ne može svjesno prizvati. Tradicija Yoge isto kaže što i Buddha, koji je od… Pročitaj više »

Legendarni Grk

Hermes Trismegistos – Corpus Hermeticum 5: Traktat počinje konstatacijom da je demijurg stvorio svijet ne rukama već riječju (ou hersin alia logo). On je vječan i Jedan – Sam i svojom je voljom stvorio sva bića. On nije nijedna stvar, ali sve stvari iz njega proizlaze. Kako je dobar, poželio… Pročitaj više »

Mrčikola

Smrt je posljedica života, a onda, “analoški” gledano, to bi moglo značiti da je život najčešći, a možda i jedini, uzrok smrti. 😁 Mislim da su smrt..,kao pojava, pojam, tema, ili što god.., i pitanja vezana uz smrt, poput onog najpopularnijeg; “što je poslije života”, nešto s čime se najviše… Pročitaj više »

iiiistina

iz prepune vreće po temi još ponešto o našem kaljenju uz spomen prisječanja na sudbinu igrača s moći Atlantide-Lemurije i ostataka pod morem………………. …..Utjecaj tame Potisnuo je sposobnost znanja na razini duše da dosegne svijest — što je eliminiralo svijest svake osobe o božanstvu i spoznaju da je svaki oblik… Pročitaj više »

Jajaja

Ljudi se mogu spasiti samo po Isusu Kristu On kaze ;Ja sam put,istina i život ,tko vjeruje u mene nece nikada umrijeti ,a oni koji ne vjeruju vec su osudjeni na propast. E sada zelimo li ga prihvatiti kao spasitelja i vjerovati da je proživio muku probijanjem na kriz za… Pročitaj više »

Mate

Što god zapadnjačka ideologija ponudi, uključujući vatikan i new age ispraznost, triba samo kontru udirt makar nemalo ikakvog smisla.

alexosijek

Pa, evo, nakon što mi je malo sjelo napisano imam jedno pitanje, i to mi je sjevnulo nakon spomena katara…vitezovi templari ili tzv vitezovi Hrama?? Prije nekih 30-tak godina, još uvijek puno energije i bez interneta tada kao sada — oni su mi uz benediktince bili najzanimaljivija pojava srednjeg vijeka.… Pročitaj više »

Гавран

Kada bi čovek pričao samo o onome što pouzdano zna , malo reči bi bilo izrečeno.

BordoDNK

Intrigantna i interesantna tema, stara koliko i čovječanstvo. “Ko sam, odakle dolazim, kamo idem”? Odgovor na ovo pitanje nećemo dobiti na ovom svijetu, u našem smrtnom zemaljskom životu. Barem ne ultimativan. On se krije u nama, i svaka individua ga percepira različito. Po meni, svako od nas ima svrhu, poslan… Pročitaj više »

Shox

Suštinsko pitanje staro koliko i čovječanstvo jeste: ima li života prije smrti??? Jedno je vjerovati, a savim drugo iskusiti ŽIVOT u svoj njegovoj veličini, ljepoti, dubini, misteriji…Ljudi uglavnom ne žive živote jer ga proživljavaju kroz “kompulzivni” filter tjelesnih čula, uma, ega…Kada bismo stanje čiste svijesti (bez misli i filtera ličnosti)… Pročitaj više »

nepoželjni

“Nastavlja li se život nakon smrti…” Dilema je u samoj suštini kontradiktorna, zato što su i Život i Smrt eksplicitni, jer ako si živ to znači da nisi umro a ako si umro to znači da više nisi živ. ….pa analogno, ako bi govorili o “životu” poslije “smrti” to bi… Pročitaj više »

Komplicirano

Danas vecina zivih ne zna sa sigurnoscu ima li zivota PRIJE smrti a kamoli nakon smrti,,,,netko napadno ubijeduje nekoga da ima a netko opet da nema,,,ja znam da je veliko cudo biti,postojati i shodno tome v9ljeti ili mrziti,,,,,neminovnost ce nam odgovoriti na to,do tada????volite,ljubite,,,cinite drugima dobro pa nece biti problema… Pročitaj više »

mali mate

Ako nismo u stanju proniknuti u tajnu, uzrok nije u samoj tajni, koja je sama po sebi istina, nego u slabosti našeg uma.

Max

Teško je mislitia na raj ako živiš pakao.

Zsphere

Veoma zanimljiva tema za razmišljanje. Ako malo razmislimo mogli bismo doći na zaključak da bi naša lična svijest mogla biti to JA, jedino sto uistinu jesmo, svijest odnosno duša. Duh bi mogao biti neka frekvencija na kojoj duša radi, primjer osoba vedrog duha kako narod zna reći. Svijest je elektromagnetna… Pročitaj više »

habanero

Božiću, tkogod da si, ovaj ti nije ni za jedinicu. Ovo ti je za daljnju kontemplaciju i rad na temu, pa se javi kad nadogradiš Znanje. Kad popiješ raqije iz firmamenta, transcendiraš realitet koji te fizički određuje i programira, preporučam bilo koji oblik meditacije, možda shvatiš da iz ovog sadašnjeg… Pročitaj više »

Gogo

Nevjerovatno je da niti jedan komentar na sumadincevo pisanje nije dozvoljen stvarno si ili ste supci i onda govorite o cenzuri, pa ovde trebate pokazat da i ovi i oni imaju pravo reci sta misle jer se inace vrtimo u krug i isti smo ko i swab i ekipa samo… Pročitaj više »

iiiistina

uključujući i autora prezimena Božić….. …vidljiva je žudnja za istinom kod svih koji komentiraju pa evo ljudi nudim malo za promišljanje i neko vidi dublje i dalje……(ili mu treba i prevodilac???) krenimo od činjenica a o Lazaru se također ima za promišljanje: …..Isus se vratio dolinom rijeke Jordan u Galileji… Pročitaj više »

nepoželjni

Kada bi svijest i misao bile materijalizirane u nano-čestice ili čak samo kao elektromagnetni impuls onda bi one mogle biti i deponirane (memorirane) komprimirane u nekom posebnom dijelu mozga ili zasebnog organa pa tako bi ostale i kratko nakon života jedinke, koje bi se odmah nakon smrti mogle osloboditi ili… Pročitaj više »

Domenica

Ljudska osoba je istodobno tjelesno i duhovno bice. “Duhovna dusa ne dolazi od roditelja, nego je Bog neposredno stvara i ona je besmrtna. Kada se u casu smrti odvaja od tijela, ne propada, ponovno ce se s tijelom sjediniti u konacnome uskrsnucu”. KKC 69. U Bozjem naumu covjek nije trebao… Pročitaj više »

brankica

autor članka je krivo prenio i objasnio viđenje kršćanske teologije o ovom pitanju.
dobro je započelo…. a onda ode u krivom smjeru.
onako fino lagano premazano new age duhovnošću.
ako pišeš članak, treba se temeljito pripremiti.

Prvi

Istina je ustvari vrlo jednostavna, svi mi se nikada ne rađamo niti umiremo, tj. ono što je podložno promjeni, nije naš pravi identitet… već sredstvo da se spozna ta istina da smo vječni, bez početka i kraja.Ono što je, međutim, vrlo interesantno i vjerujem mnogima ovdje nepoznato, je to da… Pročitaj više »

Kit

Izvolite knjigu u pdf

dropbox (tocka) com/s/es5knatn4vy6aur/ENIGMA%20i%20Iza%20Zastora (tocka) pdf?dl=0

Čovjek je življen

Dr.Ian Stevenson je dokazao reinkarnaciju na više od 3000 dokumentiranih slučajeva. Članak je izvrstan. Zahvala autoru na tome i portalu na objavi. Krist nikad nije tražio da žrtvujemo sebe, već da se okrenemo sebi i stvaramo kroz Ljubav. Dakle, to nema veze sa žrtvovanjem nego sa bezuvjetnim davanjem kroz koje… Pročitaj više »

SIRIUS

fast food duhovnost nikoga nije prosvjetlila. svako ima svoj put i on traje čitav život. kako je Primat je JAKO dobro sažeo malo više, nije svaka knjiga ista za svakoga. ja dodajem, neče svaka knjiga u svačije ruke. treba u glavi imati prava pitanja i ustrajati pa če odgovori stizati.… Pročitaj više »

Jadranka S.

“Nema nama na zelenu granu dok se pojedinačno ne osvjestimo na ispravan način. Tek tada možemo naprijed kao zajednica. Uzalud nam sva priča sve dok velika većina ljudi prolazi pored djeteta koje prosi i prave se kao da ga ne vide, kao da ga nema” – Stock- (gospodin Stock je… Pročitaj više »

mali mate

Probudi se ti neposlušno dijete, dok za to još ima vremena, Jer dan uskoro završava, i noć se brzo približava! Probudi se! Pokaj se, i odvrati se od svojih idola, Okreni lice svoje od svih odvratnosti svojih!   Odbaci od sebe sva svoja nedjela, kojima si se ogriješila i načini… Pročitaj više »

Aera

Da bi razumeli ideologiju koja se nalazi iza spiritizma ili spiritualizma, moramo se vratiti unazad kroz istoriju do Edena i prve izrečene laži palog anđela Lucifera odnosno Sotone: „nećete vi umrijeti“. To je temelj spiritualizma – da postoji život posle smrti i da je duša odvojena od tijela. Vjerovanje u… Pročitaj više »

Aera

Medjutim, ispravno teološko znanje i biblijska religija otvaraju nam pogled iza zavjese tako da ne moramo imati apsolutno nikakvih nedoumica oko toga ko stoji iza ovih tajanstvenih radnji. U knjizi Ponovljenog zakona, Bog je jasno osudio sve okutne prakse: „Kad uđeš u zemlju koju ti daje Gospod, tvoj Bog, ne… Pročitaj više »

Aera

Medjutim, ispravno teološko znanje i Biblijska religija otvaraju nam pogled iza zavjese tako da ne moramo imati apsolutno nikakvih nedoumica oko toga ko stoji iza ovih tajanstvenih radnji. U knjizi Ponovljenog zakona, Bog je jasno osudio sve okutne prakse: „Kad uđeš u zemlju koju ti daje Gospod, tvoj Bog, ne… Pročitaj više »

Noppo

ako svjest postoji i posle smrti to ne moze biti ni zivot ne smrt. Več neka 3 stvar za koje verovatno nemamo ni riječi…

Karma

Masoni bar oni u vecim lozama su cisti stovatelji zla i klanja kroz ratove. To su vrlo bolesni likovi oslobodjeni svih empatija prema onima koji pate. Sociopati i psihopati.

Emiliano Zapata

Svi smo vec bili “mrtvi” prije rodenja. Kao sto se niceg nesjecamo prije toga tako necemo ni nakon sto umremo. Znam, nije laka pomisao da se sve zavrsava smrcu i da je lakse izmisljati kojesta pa stoga slobodno svima po zelji! LP i sretna Nova (koja je jos jedna godina… Pročitaj više »

BordoDNK

Preporučujem svima koji nisu, da pročitaju knjigu Vilijema Pola Janga, ” Koliba”. Nebitno da li su vjernici, ateisti, agnostici. Tu je u dobroj mjeri obrađena i tema o kojoj ovdje govorimo. Zablude o našem poimanju Tvorca, načina na koji ga mi sebi predstavljamo. I to iz ugla Njega samoga. Vrlo… Pročitaj više »

Brahman

Platon je svojevremeno pisao da ako želite živjeti vječno onda morate umrijeti prije smrti i to više puta. Ljudsko biće se dakle treba kroz meditaciju ili psihodelike upoznati sa postsmrtnom stvarnošću da bi je prihvatio prije nego konačno umre da istu ne bi odbio i vratio se reinkarnacijom. Ovo se… Pročitaj više »

Dositej

“Život je Božji dar Vama.Način na koji ga živiti Vaš je dar Bogu”

  • -Leo Buscaglia.
bilmez

Tko sačuva svoj život, izgubit će ga, a tko zbog mene izgubi svoj život, sačuvat će ga. – Matej

ZriBra

Još jedan pokušaj dohvaćanja transcendecije te prihvaćanja shvaćanja i opravdanja ljudskog života.Sve to “pada u vodu”kad se suočimo sa smrću dijeteta. Dirljivo nam to opjeva A.G:M. u sonetu: MEFISTOV ZVUK Izdahnula je, ko što ruže mru, U prvom djevojaštvu, još šiparica, Na crnu čohu pade doma carica I smješka mi… Pročitaj više »

Samuraj

Isus – put, istina, život 14 »Neka se ne uznemiruje vaše srce. Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! 2 U kući Oca mojega mnogo je stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem vam pripraviti mjesto’. 3 I kad odem i pripravim vam mjesto, opet ću doći i k… Pročitaj više »

Tarik

Zašto niste napisali i stav Islama pored krscanstva sto se naveli?

CAN

Diću kad umrem?
NE ZNAM,ali sutra pakiram za Irsku,najveći hrvatcki otok! Eto.

Jadranka S.

Zamislite kad nebi bilo sljedbenika, sto bi se dogodilo sa vođama? Kada bi oni sami vikali:” Neka se nase zastave vijore!” izgledali bi kao idioti, kao maloumni. Dakle, gledaoci su potrebni: tada cak i ludost izvleda u redu. Zamislite, utakmica kriketa zapocne, a nitko nije dosao gledati. Utakmica bi bila… Pročitaj više »

mali mate

Živa je i djelotvorna Riječ Božja … prodire do razdvajanja duha od duše… do točke da nikakva samoobmana ne može opstati. Bol, koju Gospodinova Riječ nanosi Njegovoj djeci nikada ne čini greške. Upravo je sam trenutak kada Božja Riječ proizvede bol u Njegovoj djeci, moment u kojem nam Bog otkriva… Pročitaj više »

micika

MIke Yeadon phD. u obraćanju 17.sep.2022 potvrđuje da je sve plan satanista…

Brainstorm

ajmo zamisliti da je odgovor vrlo jednostavan, najjednostavniji sto moze biti a mi da smo zapravo komplicirani. sva nasa razglabanja, teologije, upetljancije, ideje, sve je pogresno. a najednostavniji odgovor je … misli i masta se susrecu sa stvarnim svijetom, pretapaju se jedno u drugo. pitat cete sto je svijest –… Pročitaj više »

mali mate

Naš današnji svijet tako očajnički žudi za nadom, ali bezbroj ljudi gotovo je odustalo.
Očaj i beznađe su na svakom koraku.
Budimo vjerni u naviještanju nade koja je u Isusu. – Billy Graham

Svaki dan započni s Bogom, ostani s Bogom i završi s Bogom.

Trsje

” Tisuće sam puta umirao, ne gasne plamen nego svijeća.”

Marko

Raj i pakao, kako to gordo zvuci…

Marko

Ako je na Zemlji pakao kakvi su izgledi da je na nebu raj?

Schroder

Istinu samo zna DRAGI BOG Mora da je tamo lijepo ,jer se nitko nije vratio

Soko

Duša postoji, vodite računa o tome. Nakon problematične operacije imao sam seriju moždanih udara. “Prekinula” mi se desna strana. Pao sam u komu, veliko krvarenje mozgu i nisam imao puno šansi. Kada sam sam se “probudio ” vidio sam sebe kako me doktor operiše sa nekih 5-6 metara, kao sa… Pročitaj više »

Ljudevit

Zanimljivo koliko komentaru na ovaj relativno kratak clanak. Drago mi je vidjet da su moje kolege Logicari toliko zainteresirani za ovakve teme da se potrude komentirati i citati komentare. I ja se zelim prikljuciti u komentiranje o ovoj zanimljivoj temi. Najprije, mogu reci kako se i moje misljenje/duhovno shvacanje/uvjerenje podudara… Pročitaj više »

Ljudevit

Duh covjecji je potreban hrane za naseg zivota. Obzirom da je nas zivotni duh od Boga, najvaznja i nadjelotvornija hrana je ono sto je duhovno: ljubav, dobra djela, molitva, a posebno se istice sveta pricest, utjelovljenje Gospodinovo u priliku kruha i vina (nazalost, povodom plandemije u obliku vina nam je… Pročitaj više »

Vibor

Duhovno smo na izdisaju, materijalno u ljutoj zabludi. Srećom globalni sustav kakav poznajemo pada 2.8.2027. godine. Do tada će biti još puno patnje ali kao i uvijek isključivo zbog našeg “izbora” i zatvaranja očiju.

Miro

Religije su kultovi koji obožavaju Sunce.

Orthodox

Naša duša je besmrtna i večna, kada telo umre duša izlazi odmah iz njega jer se raskida ta veza između njih i duša postaje slobodna, nije više vezana za telo. Naša svest i pamćenje ostaje u duši, mi nastavljamo da živimo u duhovnom svetu bez tela. Po zasluzi odlazimo u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.