fbpx

Tko sam ja?

Spoznati sebe

Jedno od najvažniji pitanja u životu koje si možemo postaviti jest „Tko sam ja?“. Danas kada nam se društvena vertikala i društveno zadane norme vrte oko kemikalije iz laboratorija, a sustav se svim silama trudi uništiti ljudskost i čovječnost, čini se da je došlo pravo vrijeme da se zapitamo: “Tko sam ja?”

Naoko može se činiti da u ovim teškim vremenima nema vremena da se bavimo ovakvim za neke banalnim pitanjem jer snagu treba preusmjeriti u borbu za opstanak ljudskosti i humanosti. Ali kako se možemo suočiti s ogromnim svijetom ako ne poznajemo svijet u sebi? Kako se možemo izboriti za pravedniji i bolji svijet ako ne pronađemo mir, harmoniju i pravdu u sebi? Kako i gdje ćemo pronaći snagu i svjetlost ako ne okrenemo sebi? Ako dozvolimo da nam stave okove straha i mržnje biti ćemo zarobljeni i otuđeni od vlastitog bitka, a bez njega postajemo neljudi. Prava i istinska snaga leži u bezobličnom, nemjerljivom i neotuđivom bitku koji možemo pronaći u sebi. Mehanizam i način kako se vratiti na put prema sebi je jednostavniji nego što možemo zamisliti. Na raspolaganju imamo mnoge metode i tehnike, a jedna od njih je pitanje – Tko sam ja? Pitanja nas tjeraju i gone, ne daju nam mira i služe nam kao struja koja nas tjera prema oceanu – jedinstvu, snagu i miru. Pitanja su dinamička sila koja pokreću čovječnost, inteligenciju, um i nadasve duh. Suprotno od toga, posluh – uništava sve aspekte koji nas čine čovjekom. Stoga nas žrtvovanje za „opće dobro“ vodi u propast. Ako napustimo ljudskost za „opće dobro“ (koje uopće nije opće dobro), onda ta masa „općeg dobra“ postaje neljudski entitet s živim mrtvacima. Napuštanje autonomije, uma, inteligencije, razuma i duha znači napuštanje i nestanak ljudskog bića stoga „opće dobro“ postaje neljudska masa.

“Upoznajte sebe i pobijedit ćete u svim bitkama.”

Sun Tzu

Okreni se sebi

Strah koji se svakodnevno sije prijetnjama egzistencije i otmicom ljudskosti ima efekt kaveza i teških okova. Osim straha, javlja se mržnja prema svijetu koja zamućuje razum, inteligenciju i nadasve mudrost. Ako čovjek ne želi ostati zarobljen u bezdanu crnila i noćnoj mori, pod hitno si mora postaviti pitanje – Tko sam ja? Okretanjem sebi pronalazimo novu moć, ljubav i snagu kojom ćemo se na mudar način suočiti s vanjskim svijetom. Nemoguće je upoznati svijet ako ne poznamo sebe, nemoguće je suočiti se sa svijetom ako ne poznajemo vlastite snage, nemoguće je pobijediti u stotinu bitaka ako nismo sposobni pobijediti vlastite strahove, nemoguće je pronaći izlaz iz nedaća u vanjskom svijetu ako smo ostali izgubljeni u unutrašnjem labirintu, nemoguće je…

“Moraš vjerovati u sebe.”

Sun Tzu

Svijet materije je podložan promjenama i jedino što je nepromjenjivo jest promjene. Mijena između crnog i bijelog je vječna u svijetu pozornice. Onaj tko želi naći mir mora prihvatiti promjene kao normalan tijek života. Samo tad kad nađemo mir imat ćemo mudrost i snagu suočiti se sa vanjskim svijetom. Zaronivši duboko u sebe, bilo to pitanjem Tko sam ja?, molitvom, meditacijom, ili nečim četvrtim, moguće je zaroniti do samog bitka našeg bića. Tamo možemo spoznati da smo neranjivi i neuništivi. Možemo spoznati da smo neograničeni i slobodni. Možemo spoznati da je ljudski život u materijalnom tijelu samo treptaj, šapat u evoluciji svemira, a mi smo došli ovdje zbog iskustva, doživljaja, rasta, učenja i stvaranja – stvaranja balansa u kozmosu.

“Ako poznajete neprijatelja i znate sebe, ne morate se bojati rezultata stotinu bitaka.”

Sun Tzu

Tko sam ja?

Cogito, ergo sum!“ – slavna je izreka Renéa Descartesa kojom je pokušao dokučiti odgovor na pitanje „Tko sam ja?“. Time je de facto utemeljio ideju da je čovjek misao. Ali kako kaže Eckhart Tolle, ako misli nestanu, makar i na tren, tko je onda onaj bez misli? Tko je to biće u tom prostoru između misli, u prostoru bezmisli. Tko je taj promatrač? Promatrač u prostoru izvan misli i materije je bitak kojem treba dati priliku da se izrazi u svijetu prostora i vremena. Da bismo mu dali mogućnost i priliku, treba doprijeti do njega, a pitanje „Tko sam ja?“ je dinamička sila koja pokreće proces. To pitanje samo je jedan od alata i mehanizama. Svatko može odabrati alat koji njemu osobno odgovara.

Osim ideje da je čovjek misao, znanost nudi svoj odgovor na pitanje „Tko sam ja?“. Prema znanosti mi smo skupina atoma, molekula, stanica, proteina… slučajno nakupljenih i savršeno posloženih.

Bez obzira slažemo se ili ne s ponuđenim odgovorima, jedan od najvažnijih koraka u osobnom razvoju biti će kada sami potražimo odgovor na pitanje „Tko sam ja?“.

Vanjski svijet je svijet obmana i opsjena. On nas privlači svojim blještavilom i tamom. Mana te privlačnosti jest da zaboravimo na sebe, svoje biće i bitak. Zaboravimo na svoje srce i istinsku vrijednost koja je nedefinirana, neopisiva i nepojmljiva. Tu pronalazimo i smisao patnje. Ona nas budi iz hipnoze materijalnog svijeta. Patnja nas prodrma iz polusna i ukazuje nam realnost naših života. Patnja nije dobra niti loša, ona je objektivan pokazatelj svijeta! Patnja od polumrtvaca i zombija rađa ljudsko biće, jer čovjek nije onaj koji je uspavan i letargičan, nije onaj koji je poslušan i slijep – čovjek je onda i samo onda kada je živ i budan. Danas je više nego ikad prije potrebno da se ponovno okrenemo sebi i svojem biću. Okrenuvši se sebi spoznajemo da nismo sami i nemoćni. Shvaćamo da smo povezani sa kozmosom, Bogom, Svjetlošću… Spoznajemo da smo bezgranični i neuništivi. Shvaćamo da je tijelo i naša uloga u ovom svijetu samo jedan dio života. Kada nestane identitet mi i dalje živimo. Spoznajom da su identitet i tijelo prolazni i promjenjivi dijelovi života podložni raspadanju, kao odjeća koju nosimo samo u treptaju kozmičke evolucije nestaju svi strahovi. Spoznajom dublje istine našeg bića shvaćamo da nismo ovo tijelo, da smo čista snaga i veličina kozmosa.

Život je oblik sna

Kada sanjamo osjećamo strah, patnju, bol i sreću. Tijekom sna uvjetuje nas nagon za preživljavanje. Kada osjetimo opasnost bježimo ili se branimo jer želimo preživjeti. Zbog osjećaja i nagona koji nas u snu uvjetuju, san poprima sličnosti sa onim što zovemo stvarni život. Svaki od ovih života ima specifične zakonitosti, ali i sličnosti koje se mogu sažeti u jednoj misli: san je stvaran dokle traje, ali isto tako je i sa životom. Osoba koja svjesno sanja ima lucidan san, osoba koja svjesno živi ima lucidan život. Postavljanjem pitanja Tko sam ja? započinjemo proces buđenja i svjesnog življenja. U svjesnom življenju ne postoji strah, neizvjesnost, patnja, mržnja, ljutnja… Ako se i pojave osjećaji poput straha, oni traju kratko jer se pitanjem Tko sam ja? lako vraćamo u svjesno stanje i balans. U svjesnom življenju postoji univerzalna potreba za stvaranjem kozmičkog balansa. Zbog toga svjestan čovjek budi druge i otvara im oči. Čovjek kojeg budimo na početku je ljut i mrzovoljan jer mu svjetlost ulazi u oči, ono ga zaslijepi i u prvom trenu je neugodna. Čovjek kojeg budimo mora se ustati i pokrenuti se što ga čini mrzovoljnim. Ali kada se čovjek jednom navikne na svjetlost, ona mu postane prirodna jer je ta svjetlost on sam. Otvaranjem očiju spoznajemo sebe i svijeta, a svijetlost topi iluziju i strah.

Čega se bojimo?

Trenutno jedan od najvećih strahova jest ograničenost! Bojimo se da će nas ograničiti kao ljudska bića i pretvoriti u životinje i robove. Bojimo se da će od nas pretvoriti poslušne pse i stvoriti nam kavez. Svi ti strahovi temelje se na ograničavanju. Gdje god se okrenemo oko sebe, žele nas ograničiti. Okretanjem sebi i postavljanjem pitanja Tko sam ja? spoznajemo da nismo ograničeni tijelom i ulogom koju igramo u ovom svijetu. Tom spoznajom koja se ne doseže umom, strah nestaje jer nestaje i misao o vlastitoj ograničenosti. Takva spoznaja u nama budi junaka i heroja koja je onda spreman vratiti se u svijet materije da bi objavio spoznato. Joseph Campbell razmatrajući svjetske mitove i njihov smisao u knjizi „Junak s tisuću lica“ zapisao je sljedeće:

„Kad bi se samo dio te izgubljene cjeline mogao izvući na svjetlost dana, doživjeli bismo čudesno proširenje svojih moći, intenzivno obnavljanje života, postali bismo kolosi. Štoviše, kad bismo mogli izvući nešto što nismo zaboravili samo mi, već i cijeli naraštaj čitave naše civilizacije, postali bismo uistinu donositelji blagodati, kulturni junaci naših dana – osobe ne samo od lokalnog nego već i od svjetskog povijesnog značaja. Riječju: prvi je zadatak junaka povući se sa svjetske pozornice sekundarnih posljedica u one kauzalne zone psihe gdje borave stvarne poteškoće, te ih ondje razjasniti, u vlastitom slučaju dokrajčiti i probiti se do neizobličenog, izravnog iskustva i upijanja onoga što je C. G. Jung nazvao arhetipskim slikama. S tog motrišta junak simbolizira onaj stvaralački i iskupiteljski božanski lik koji se krije u svima nama, te samo čeka da ga se spozna i pretoči u život.“

Spoznaja neograničenosti vlastitog bitka budi kozmički nagon za razvijanjem i širenjem svjetla jer bitak je jedno sa svime. Taj bitak je univerzalni kozmički nagon koji goni samospoznatog i samoostvarenog čovjeka da pretoči spoznaju u materijalni život, podjeli iskustvo i vraća balans u kozmosu.

Povratak cjeline

Vanjski svijet fragmentira našu cjelovitost i bitak. Zbog toga se čovjek osjeća nesretno i neispunjeno. Svijet blještavila nudi mu surogate cjeline. Nerazvijena bića lako i naivno se hvataju za mamce koji nikada ne mogu ispuniti prazninu. Kada se zagledamo u sebe i postavimo pitanje Tko sam ja? postepeno spajamo i vraćamo razasute dijelove našeg bića. To je nova snaga jer cjelovito biće je spoznato biće i ono ne osjeća strah. Cjelovito biće je mudro i spokojno. Ne boji se niti jedne bitke, ne boji se niti najveće tame i posjeduje srce poput planine. U bezvremenskom prostoru nutarnjeg bića spoznajemo da nas prošlost ne određuje, budućnost je imaginarna, a sadašnjost je naš izbor.

Spoznato biće zna da smo svi jedno i da će na kraju biti sve u redu. Ali ono osjeća disbalans u svemiru, osjeća tuđu patnju i nesreću. Zbog toga on nije samo nijemi promatrač, on je aktivni sudionik promjene jer mu svemir ne da mira…

Pitanje Tko sam ja? je proces koji možemo usporediti kao da se gledamo u zrcalo i pokušamo dokučiti tko je to biće koje promatramo. Za razliku od navedene usporedbe, pitanjem Tko sam ja? gledamo i promatramo nedefinirano, nevidljivo, neopipljivo, promatramo sami bitak našeg bića. Taj proces pokreče ujedinjenje fragmenata, a ispunjen čovjek je čovjek snage, ljubavi i mudrosti. Takav čovjek je neovisan i slobodan. On je čovjek koji se ne boji nikoga i ničega. On je neograničen i samospoznat. On je neuništiv, mudar, biće ljubavi i svjetla. Da bismo dali priliku da se izrazi takvo nevjerojatno biće dovoljno je na trenutak pogledati u sebe i zapitati se – Tko sam ja?

Koja jedinstvena prilika…

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
212 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Famed Member
otpisani
1 mjesec prije

Tko sam ja?
Mali list u velikoj rijeci…

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije
Reply to  otpisani

Fina tema. Samo nadrobljeno svega. Ne treba ovo radit.pravi se šteta ljudima koji čitaju.

Boris M.
Gost
Boris M.
1 mjesec prije
Reply to  Flint

Kakva šteta?

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije
Reply to  Boris M.

Obmanjivanje, uvod za desetku. Ostalo 0.

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije
Reply to  Boris M.

Duhovna,mentalna

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Laž je neprijatelj broj 1, plasiranje polu istine je naj gori alat kojim se neprijateljski agenti koriste. Ne kažem da autor to čini namjerno ali ako nisi za toga bolje nemoj. Ne svjesni rad za njih pravi štetu ljudima koji se bore da dođu do istine. Svaka čast na poticanju… Pročitaj više »

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Sta sve citam ovo je lako stivo.

stefano
Gost
stefano
1 mjesec prije
Reply to  Davor

đ uro koliko tvoja punica ima godina, nije vrag da je mlađa od tebe

Krle
Gost
Krle
1 mjesec prije
Reply to  stefano

Žena zmaj, da ne kažem ala.

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 mjesec prije
Reply to  Flint

Pa ima toga šta si napisa, samo šta nisi prova popravit štetu ljudima koji čitaju . . . pa nisu baš ljudi toliko osjetljiv, otupili su oni i na suptilnije makinacije . . . 🙂

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

Teško s ljudima. Svatko ima neki svoj film. Tako da najviše šta možeš napravit u određenom trenutku je da ne potičeš iluziju. Budući da svatko mora to sam napravit(prestat se LAGAT). Ako ti ne mogu pomoć ne moram ti nogu postavljat. To je fer. Kad nešto ne znaš. Bilo bi… Pročitaj više »

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 mjesec prije
Reply to  Flint

Svak ima neki svoj film i onda uletiš ti sa svojn filmon u kojemu glavni glumac govori svima, ajmo gasi projektore, sad svi gledate mene . . . Vidija si kako san u prvoj rečenici moga komentara napisa kako ima razloga koje si naveja, samo pristup ti nije baš .… Pročitaj više »

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

Tako je ako netko nije spreman odreći se Dijela sebe koji je lažini konstrukt onda nema sta tu tražit. Problem su svjesni i ne svjesni agenti koji svakodnevno rade da ojačaju taj dio koji nas drži zatvorene.

nonwo
Gost
nonwo
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

Probati ću objasniti drugačije”što je pjesnik htio reći”…Za onoga tko je krajnje sebičan i samoživ,priznaje samo materijalno,a da razumije…Nema mu pomoći. Nakon pronalaska genske mape čovjeka sa cc 25 000 gena za što su izdvojene milijarde,shvatili su da su opet na početku…Sve što si “zacrtano” dobio svojom genskom mapom (dobro… Pročitaj više »

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  Flint

Pročita san tek manji dio, pa odusta. Tko sam ja?, pa navodi Sun Tzua, koji je sinonim za ratove, a najmanju ruku upitna ličnost – ipak je popularan u redovima imperijalista. Nakon toga navede Junga, poznatog okultnjaka, eto će mi taj objasnit tko sam.

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Ili život je oblik sna, glupost totalna. Ako nečeg nisi svjestan to za tebe ne postoji dok to ne osvjestiš. Ili šema sa svjetlom, kao eto upališ svjetlo i sve bude bolje. Kad osvjestiš “svjetlo” život kakvog znaš prestaje i moraš se suočiti sa svime šta vidiš.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  otpisani

Ti si ti. A u tebi je mali list u velikoj rijeci.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

uff, teska tema prije rucka;)

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

e moj debeli, kako stvari stoje pitanje je dal’ ce i biti rucka.
jbg. opet sam zaboravio godisnjicu braka;)

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije

aa ,moram gulit krumpire , nemam vremena dalje .
ako ne ogulim, sljedi teško maltretiranje.
aj bog.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije
Reply to  mislim

glavu gore, sta sve ima;)
pomoz’bog

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije
Reply to  mislim

stavio sam ih kuvati ,eto gotovo .
jel to bilo teško?
sad se mogu posvetiti pitanju ,ko sam ja?
a poslat ću i političku poruku.
” papučari svih zemalja ujedinite se!”

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Djuro vecina onih u tridesetim jos uvjek trazi sebe.

Vecina djevojaka drzi se one: ne znam sta hocu, ali hocu to odmah.

Nije cudo sto manipulacije lako prolaze kad je puno takvih.

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Većina današnjih djevojaka ima parolu “za guzicu se moram pobrinuti tj materijalno a za pi.ku ću se snać .”

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Sad govore: “Ja bih, ali nece niko”.
I to slusam od cura duplo mladjih od mene. Znas li koliko je sati kad su cure spale da nude mene? Da su mi one godine opet nebih mogao podmiriti ni pola ponuda. Ovo je strasno kolika susa vlada u BL.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Imam nesto manje od tebe, ali to nije vazno. Eno starijih od mene pa vodaju cure od dvadeset i nesto. Ali to nije poenta. Stvar je u tome da su mi se prije 10 godina nudile sponozruse. Sad se nude svakve, jer je udarila susa. Mladje to ne interesuje, bulje… Pročitaj više »

Maki
Gost
Maki
1 mjesec prije

Covjek je zvijer ili plijen (lovina) na ovom svijetu ili pobjednik ovoga svijeta ali ne svojom silom-“Koji se hvali Gospodinom da se hvali”

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Raj pakao i priče o ovom i onom svjetu su bajke i pripovedke za (ne)odrasle i služe zastrašivanju i nagrađivanju…

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  piždro

A zasto bi sluzile. Cemu. Da je to smislila neka vlast stavila bi kriterije koji joj vise idu u prilog.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

iznio sam samo svoje skromno mišljenje.( mada i sam vjerujem da iza ovog sranja ima nešto više, al ne kako piramida servira..)

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  piždro

….. Tačno.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Iva, žene imadu bolje razvijeno unutarnje čulu za ontološko i onostrano od muškadije. tu ste jače! (bar iz mog iskutva…) a muški više vole system religije i utopje, jer ih to podjeća na moć i ugled…

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  piždro

To sa religijom mi nikad nije bilo prihvatljivo. Mučenje na ovom svetu da bi kasnije otišli u raj.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ima jedan mali problem, kako za koga. Srecom, ne postavljaju pravila ljudi, oni nisu u kontroli, nego Onaj tko je sve stvorio. Sto je odlicno, jer tamo gdje su ljudi nije rijesen problem smrti, bolesti, grijeha, imamo samo lazni sekularni humanizam i situacijsku etiku.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Moj utisak je da je taj što je sve stvorio napravio grešku. Toliko lošeg sveta koji gazi sve pred sobom, bez griže savesti, morala,… Na drugoj strani ljudi koji žive potpuno suportono ovim prvima. Prvi će verovatno u pakao drugi u yasluženi raj. Meni to nema smisla.

Shumadinac
Member
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Švedenborg (nemam pojma ni ko je ni odakle – samo sam zapamtio ime i izjavu) je rekao: “Mi sami biramo gde ćemo. Zamislite psihopatu u raju – njemu bi tamo bilo “pakleno” dosadno.”

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Shumadinac

Stvarno ne mogu da zamislim Gejtsa u raju bez virusa i vakcina.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Shumadinac

Ne znam za lika, u pravu je , ali ne u potpunosti.
Naša vibracija to određuje (stupanj svjesnosti).

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ne mislis li da je malo pretenciozno da mi sudimo o tome. Mi imamo informaciju koja nam je dana, zivimo li po tome zivjeti cemo kvalitetno i sretno, u okviru toga slobodu da se bavimo cime god zelimo. Sami ne mozemo nista, osudjeni smo na bolest i smrt, propadanje, gresni… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Ne, nije pretenciozno. Ne radi se ni o kakvom sudu nego je činjenica da svuda oko nas ima ubica, kriminalaca, psihopata koji žive kao lorodovi i nema kazne za njihova zlodela. Da li oni slave Stvoritelja, imaju grižu savesti ili ih jednostavno baš briga?

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Pa naravno da je to cinjenica, i sam Isus kaze da je Sotona vladar ovog svijeta. Ne moraju niti slaviti Stvoritelja, trebaju se pokajati sto je uglavnom nemoguce, zato ce njihova smrt biti vjecna i trajno unistenje.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

“sam Isus kaze da je Sotona vladar ovog svijeta”

Onda sam ja u pravu kad kažem za sve te zlotvore da idu kroz život đavoljim putem. Samo mi je slaba uteha da će im smrt biti večna. Niko od nas neće videti da li su patili zbog svojih grehova.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

E tvoj je problem sto ne vjerujes u Bozju rijec. Onaj tko zasluzi vidjeti ce. Citaj Otkrivenje. Onaj tko dobije vjecni zivot vidjeti ce unistenje onih koji slijede djavola. Nema tu etericnosti, sve je fizicko.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Bez uvrede, da li stvarno verujete u Božju reč, uništenje onih koji slede đavola?

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Pitanje je cudno, ali odgovoriti cu. Ovim se pitanjima dugo bavim. Uvjerio sam se kroz brdo dokaza koliko je Biblija istinita, imao sam i licna iskustva, i te kako mjerljiva. Znam koliko je biblijskih prorocanstava ispunjeno, svi osim zadnjeg. Vidim znakove ovog vremena, bez poznavanja teologije ne moguce ih je… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Hvala Vam na odgovoru.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Nema na cemu. Pozdrav.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Vjerujem u kompletnu Bozju rijec, a ne samo onaj dio o unistenju.

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ili je tako ili ti je promakla osnovna poanta; snaga se u slabosti vježba. Kako ćeš naučit ako samo čitaš, ako se osloniš na teoriju, a ne prakticiraš pročitano? Kako ćeš naučit ako ne kušaš, ako ne želiš uvidit kušnje te im se suprotstavit, kako bi sebe iskušala? Tvoja verzija,… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

A šta ćemo sa onima zloćama? Da li njima duh i volju snaži to što prolaze nekažnjeno za svoje nedela? Zašto oni ne pate?

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Tko kaže da ne pate? Pate oni puno više od ostatka populacije, iz različitih razloga. Prije svega, nije nimalo ugodno kad si pošteđen/a savjesti, srama i empatije – to je itekakva patnja jer vidiš mnoštvo živih i toplih ljudi, pa i životinja oko sebe, i ne razumiš ih, nije ti… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Hvala Vam na odgovoru.

Shumadinac
Member
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Niko da bar napomene kako se u raju gleda na seks – mislim, ako je raj…
Ali mogao bi da bude i greh…

Islam je tu mnogo precizniji.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Shumadinac

Ne postoji Raj, postoje pravednici u obnovljenom neraspadnutom tijelu. I vjecni zivot, kljucna stvar zivot, u tijelu.

Shumadinac
Member
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Znači ništa od seksa – vreme je da se razmišlja o islamu :)))))))))))))

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Shumadinac

Srecom, istina je jedna i ne podlijeze demokraciji da se o njoj glasa.🙂

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Kako su te samo indoktrinirali sa tim “tijelom”, strašno.

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

U Kraljevstvu Nebeskom.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Shumadinac

To je dobar primer kako religija manipuliše ljudima.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ne, ljudi manipulisu ljudima.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Znači neki klinac Musliman od 20 godina koji se raznese bombom i ubije nekoliko ljudi treba da bude sretan jer ide u raj gde ga čeka 17 devica?

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ne on je izmanipuliran jer je prekrsio Zapovijed “ne ubij”. Zato kazem da ljudi manipuliraju ljudima. Svi se previse bavite ljudima. Njemu ce biti sudjeno, ne ulazim u to kako, ali po mom nemeritornom misljenju nece bit uskrsnut kod Drugog dolaska.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Nije ni svestan da je prekršio zapoved “ne ubij” a još manje da je izmanipulisan.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Svjestan je, preko savjesti cak i da ne zna za Bibliju.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Gde je tu savest ako pobije nedužne ljude?

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Isao je kontra nje, protiv onog cula koje ga povezuje s Tvorcem.

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  Iva

To nije ista vjera, niti slična ma šta neki mislili. U Krščanstvu su dvije najvažnije zapovijedi: 1) Ljubi Oca svom dušom, umom i tijelom. 2) Ljubi bližnje kao sebe. U Islamu: 1) Ljubi Oca svom dušom, umom i tijelom. 2) Poziv u sveti rat – jihad. Nađe se puno razlika,… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Hvala na objašnjenju.

Shumadinac
Member
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ma neka manipulišu sa ekonomijom, ideologijom, biologijom… ali nemoj sa ozbiljnim stvarima 😉

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Shumadinac

Opasan si.:))

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  Shumadinac

Zapisano je u Novom Zavjetu – nema toga. Bit ćete poput anđela.

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Fascinantna je ta njihova arogancija, u kojoj smatraju da su dovoljno upoznati sa najvažnijim aspektima postojanja. Pitaj ih samo u šta vjeruju, neće ti ni sami znat reć, i sami ne znaju u šta vjeruju, u šta polažu nade (ako ih uopće imaju). Koji bi bio korijen njihovog problema? Upravo… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Ljigavo mi je već čitati od vas lizača oltara to “oni” ili “njima”. Nitko ništa ne razumije osim vas koji žvačete Bibliju, stvarno ste postali yebeno naporni. I da, znam da smo svi dio Stvoritelja i nikakva knjižurina mi to neće osporiti. Ponašate se kao najgore talibančine s visoka dijeleći… Pročitaj više »

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Vidi, ja san već bio u tvom taboru, ali ti još nisi bio u mom. Osim toga, ja ne da ne ližen oltar, nego i ne iden u crkvu, možda griješin – možda bi triba, ali se još s tim nisam pomirio. Za mene je Crkva prije svega duhovna tvorevina… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Nisam, ni neću i nemam ništa protiv toga, nego ste stvarno postali naporni s propovijedanjem. Nitko ništa ne zna i nitko neće biti “spašen”, ako u potpunosti ne slijedi Bibliju. Potpuno ste zadojeni (fanatici) iako ima i religioznih komentatora koje cijenim, ali ti se ne ponašaju kao da su svu… Pročitaj više »

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Nitko ništa ne zna i nitko neće biti “spašen”, ako u potpunosti ne slijedi Bibliju. Nisi u pravu, to je stajalište ortodoksnih Židova. Krist te je upravo poštedio toga, tog bremena koji to nije triba bit da ljudi (Židovi) nisu pogrešno shvatili. Bolje rečeno, koristili su pismo u svrhu manipulacije… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Na istoj smo strani i jasno mi je što govoriš. Iako imam drugačiji koncept, većinu stvari koje religiozni “propovijedaju” smatram dobrim i istinitim, ali mislim da si “nasilnim pokrštavanjem” ne činite uslugu. Nikad nisam, a ni neću uzeti pod apsolutnu istinu informacije iz samo jednog izvora i neshvatljivo mi je… Pročitaj više »

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Kako misliš – nasilnim pokrštavanjem? Ne znam za druge, ali te ja ne bih na išta silio čak i kad bih to moga. Dajem ti tek još jednu perspektivu, pa ti već sam izaberi, prihvati ili odbij, to je sasvim tvoja stvar. Ja san isto do ima ~2 godine bio… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Pod “nasilno pokrštavanje” sam mislio “agresivni” način na koji neki religiozni šire svoju vjeru. Drago mi je da si do prije 2 godine bio “poput mene”, a sada si vjerojatno “naučio” da to nije ispravno. Jel’ vidiš što mi imputiraš ovom rečenicom? E vidiš, to što si ti “shvatio” prije… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  DobrotaJeIzbor

Vjeruju u dusu, razine svijesti, astrale, frekvencije itd. Ja znam da pakao ne postoji, ali da postoji to bi bilo to. Svjestan svega ali bez tijela. Nikad nisam volio filmove poput Ziv sahranjen..

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Nažalost, ti si toliko indoktriniran da je to prestrašno, potpuno nerazumijevanje metafizičke stvarnosti sa dodatkom vjerovanja u svoju nepogrešivost tumačenja knjige u kojoj ima istine, ali i potpunih laži .

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

A ti si meritoran da kazes sta je istina sta laz jer Hidden Hand koji velica Lucifera kaze sta je tocno..

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Već sam ti jednom odgovorio na tu jeftinu provokaciju.
Ti imaš jedan izvor i smatraš ga jedinom istinom.
Ja sam kroz popriličan broj godina “prekopao” stotine njih i vidio svega i svačega.
Nema tu puno misterije, samo način kako “Kreacija” funkcionira.

Krstitelj
Gost
Krstitelj
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Čuj lipi, istina je samo jedna. I svima nam je ista. A svak je svojim iskustvom izvor informacija sam sebi. Nepristranom promatraču izgledaš jednako indoktriniran poput religioznih. U Svetom Pismu svak može pronaći istinu o sebi. U starozavjetnim mudrosnim knjigama poput Propovijednika, Mudrih Izreka, Knjige Mudrosti, Izaije… i u cijelom… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Krstitelj

U pravu si za nepristranog promatrača, a što se tiće “knjiga” imam svoje mišljenje o tome. Smeta me agresivno propovijedanje istine iz samo jednog izvora, zato nekima i pokušavam ukazati da turpijaju bez razumijevanja jer vidim da su pozitivni i ne misle zlo. Radim to iz altruistične pobude, da ga… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

A nije ti palo na pamet da, ako je istina jedna, sve su to satanske prevare.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Iva to je matrix Formula plave pilule .. koja pali kod većine populacije.. pozz

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Nažalost tako je. Pozz.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Niti ne znas koliko si u krivu, meni religija ne znaci nikakav moc i ugled kao ovozemaljske tvorevine, nego povezivanje sa Izvorom zivota.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

‘Moj utisak je da je taj što je sve stvorio napravio grešku…” a kako netko tko je nepogrešiv i nepogešiv i savršen i presavršen i sve stvori – može napraviti grešku.. ?? pa zar to nije bogohulstvo i grijeh..!?? baš si dosljedan u verovanju;)

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Gle, ja u nista ne vjerujem. Ja znam, imam dovoljno dokaza da je Biblija istinita, imam neka licna iskustva, imam informacije o iskustvima drugih. Da nekoga previse ubjedjujem nema smisla..Ono u sta vjerujem, jer se jos nije desilo, je jedino obecanje koje se jos ceka. Otkrivenje, vidim da dolazi uskoro,… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Zagten drš se biblije i to vodi u direkt u kraljstvo nebesko 😉

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Zagten pročitaj ako ti se dadne od pok prof. Hans Künga teološko štivo inače je obavezna literaturai na teo faxovima: ‘Postoji li Bog’ dobro će ti doć… I ovaj video interview sa prof. Klausom Bergerom vrlo poznatog Heidelberškog prof. koji tamo je predava glavni ispit novi testament: super video na… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Nema raja, nema pakla. Mrtvi bukvalno spavaju i cekaju Uskrsnuce; netko na zivot vjecni netko na vjecno unistenje. A ako pitas koliko ce ljudi koji su ikad zivjeli biti spaseno, to ne znam.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Vjerojatno ispod 50%..

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

dragi moj brate u Kristu,,ja se ovdje ne slažem da mrtvi spavaju,,,to može biti upravo metaforički,,a doslovno mi ni je nemoguće da Isus osobno spominje “JOŠ DANAS ĆEŠ BITI SA MNOM U RAJU”,,I DA PRI TOME GRIJEŠI,,,razmisli malo o tome,,,bratski-dobronamjerno,,,

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

Brate, da je tako nitko sretniji od mene, zbog mojih preminulih obe bake, oba djeda i rodbine, srecom jos niti jedan dobar prijatelj nije otisao. U konacnici i zbog sebe, (mada mi se po svemu cini da bi mogao biti pripadnik generacije koja ce dozivjeti velicanstveni Drugi Kristov dolazak, nikad… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

evo,reći ću ti moje promišljanje,utemeljeno na Pismu.Isus naziva Petra Stijenom ali ubrzo nakon toga ga naziva sotonom,oboje je istinito ali u prenesenom značenju.Ne možeš naprosto doslovno tumačit riječi jer su one doista metaforičke,ne može čovjek biti kamen,ne može imati doslovno kameno srce a Pismo je puno toga,zna se na šta… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

E ovo sa Petrom, objasnio je teolog Goran Nikolic, imas ga na YT, odlican lik, Isus ga naziva Stijenom kada odgovori da je Isus Sin Bozji, a nazove ga Sotonom kada mu kaze da je bolje da ne ide u Jeruzalem da ga ne ubiju, jer smatra da Petar radi… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

dobar je Goran,znam za njega,,ne slažem se sa njegovim tumačenjima glede Marije i glede smrti,,,i on iskreno i iz onoga što u srcu ima vjeruje da se “spava” do uznesenja,ili pak da je idolopoklonstvo štovati Mariju,dok je meni to Bogohulno ukoliko se ne štuje Ona po kojoj je Spasitelj došao,ujedno… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Velike rjeci bez svrhe i smisla. Ljudska bica gube od zlikovaca i satanista te ih se pocinje uvjeravati da imaju dusu kako je zivot samo iskustvo, kako je tijelo samo samo komad odjece koji odbacujemo i slicne besmislice s ciljem da se nadamo kako ce nam lijepo biti nakon smrti… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

nesreco jedna, nemoj tako bogovi ce te karat;)

Krle
Gost
Krle
1 mjesec prije

Nije mu prvi put da ga neko kara. 😉
Svako malo se neko okomi na njega.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije
Reply to  Krle

vole ga ljudi, a i on voli kad ga vole;)

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

Emilijanono ako ti se ikad dadne pročitaj Nisargedat Maharaj “ja sam” – otvoribće ti nove ladice u kredencu.. : 1 Sposobnost ulaska u druge ljuske svijesti nazivam ljubavlju. Ljubav kaže da sam sve Mudrost kaže da nisam ništa. Moj život teče između ovo dvoje. 2 Vaš interes za druge je… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Moze ,procitam sve al’ ajd da se prvo rjesimo ovih sto oce djecu da pobiju/pojedu/poj*bu…

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

to je citat iz knjige jednog koji je razotkrio koprenu matrixa… netreba ništa čittat, sve na kraju laži u srecu … odavnina visi ogromni spomenik za depopulaciju svjetskog stanovništva ispisan na 8 svjetskih jezika – što ga netko ne ukloni, il razminira ??! malo morgen. GEORGIA-GUIDESTONES-10– GEBOTE DER-NWO Georgija usya… Pročitaj više »

bumbar
Member
Famed Member
bumbar
1 mjesec prije

Pa, Vi imate istu ideologiju reduktivnog materijalizma kao i kabala koja nas želi većinom likvidirati ili pretvoriti u kiborge. Samo što se s njima ne slažete u načinu kako tretirati “ljudski resurs”. Naime, kabala je uvjerena da između živog i neživog svijeta ne postoji bitna razlika, pa se sa živim… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije
Reply to  bumbar

Pa da ,ja evo nespavam nocu nego samo razmisljam kako pobit sve sto gmize,hoda i pliva a vikendom razmisljam kako zamracit sunce…Isti sam ko oni!

Iskreno
Gost
Iskreno
1 mjesec prije

Emiliano, moraš priznati da si se izgubio, što potvrđuješ svojim komentarima. Čitaj što si napisao: “Patnja nije ni dobra ni losa e pa mene ne zanima kakva je,samo sto dalje od mojih i od mene a vas neka usrecuju ovakve besmislice.” Sada stani pred ogledao i poslušaj se kako cijelo… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije
Reply to  Iskreno

Nema problema,prepusticu tebi i tebi slicnima da molitvom,meditacijom i neposluhom rjesite problem!
Ajd neka je sretno!

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije

Ja nisam ateist ali test mi je super. Doduse nisam ni vjernik.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije

Tekst 👍 pardon ( ne test)

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije

,,,,,”Koja jedinstvena prilika”,,,,,sve je u toj rečenici,,,,,,,,,,Prije nego te oblikovah,JA te znam,,znam za tebe,za svaki tvoj dio jer otkidoh dio sebe i oblikovah te u majčinoj utrobi,,,zato-ne boj se kada bujice navale-JA SAM S TOBOM,,ne boj se kada oluje navale na tebe,JA Gospodin Bog tvoj sa s tobom….IZ LJUBAVI sam… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

“,,,tko je taj koji ljubavi nema a grijeh i laž nudi,daje,prodaje,nameće,bijesni i obmanjuje,,,

dà, tko je taj sto ucini od mene ono sto nisam, tko sam ja ako nisam vjeran sam sebi?

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije

,,,sin propasti,,otac laži,,čovjerkoubojica od početka,,,taj je,,,,pa i dio Boga koji sam sam (i svaki čovjek-svaki oblik života),kada se ubija taj dio-ubija se dio Boga,,,,ma doista,,,,tko je taj prezira svakog vrijedan,,,

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

,,,,tko je taj prezira svakog vrijedan,,,

dà, sto bi se reklo: tko to zivi u proslosti mojoj a jos nije umro od sramote;)

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije

Ja sam biološki stroj,kvantni kompjutor,stvorenje sa slobodnom voljom,ali i odgovornošću pred svojim Stvoriteljem. On je usadio u nas karakteristike svoje osobnosti i pozvani smo da razvijamo ravnotežu između ljubavi,pravde,mudrosti i moći,da razvijamo duhovnost ,da tragamo za istinom, da ljubimo Boga i bližnjega kao samoga sebe. Pozvani smo da što bolje… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Ovo je the/die istina.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Davor

Ti filozofi i mislioci su najvecii doseg covjecanstva. A usporediti sa njima vjere je isto kao da usporedis djecu u vrticu sa kvantnom fizikom.

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Sven

Slažem se…
Izučavati veru, otkrivati Istinu je nešto čemu nema kraja, uvek se nešto novo sazna.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Vjera kao sto joj i samo ima kaze je vjera ili vjerovanje u nesto. I ona je na razini od prije 2 000 godina. A zahvaljujuci misliocima znanje je u odnosu na vjeru strahovito napredovalo u odnosu na prije 2 000 godina.

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije
Reply to  Sven

Zato i jesmo ovdje gdje jesmo,jer se više slušalo filozofe i mistike. Svijet bi danas bio daleko privlačnije mjesto za život da se čovječanstvo trudili slijediti život i djelo Isusa Krista.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Davor

A na cemu bis pisao ovaj komentar. Na listu papira i poslao ga po golubu pismonosi.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Sven

A kakve veze ima razvoj znanosti s postivanjem morala.

NeBudiOvca
Member
Famed Member
NeBudiOvca
1 mjesec prije

Kao i mnogo toga drugog, tako se i pojmu “žrtvovanje za opće dobro” već dulje vrijeme pokusava dati novo značenje. Tako se žrtvovanjem za opće dobro danas pokusava proglasiti pristanak na zatvaranje u kućni pritvor, uzimanje eksperimentalne genske terapije, onemogućavanje vlastitog slobodnog udisanja. Zanimljiv je i profil zagovornika takvog “žrtvovanja”… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  NeBudiOvca

sve ste dobro rekli,sa svime se slažem,,,ipak,,ZAŠTO niste rekli i najveći zločin koji do neba vrišti a koji rade u tom novom religijskom obredu zla??? Žive stanice -živog bića-ČOVJEKA-nerođena ali ipak živa nameću kao “dobro” čineći apsolutno zlo-BOGA UBIJAJU a kazna za takav besraman čin će biti strašna,,i opet će… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

TI ,,,,što minus daješ ,,u svome jadu,,,zasigurno podržavaš ubojstvo,,,žao mi te,,,napiši,izjasni se,,,no,znamo da nećeš,,,sramiš se u sebi samoga sebe,,,minus je sve šta imaš,,,,bijedno i jadno i žalosno na koncu

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije

“Dođi sebi dok imaš kome doći.”

Krle
Gost
Krle
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Kad vidiš kome si došao, biće ti žao što nisi ostao gdje si bio 😉

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 mjesec prije

Ja i neznan baš ko san u punome smislu jerbo mi nije dano da znan, a pravo Ja rođeno u ovome svitu je zaboravilo ko je, jerbo je upalo u ovo moje tilo i sad je to moje tilo ka avatar na ovome portalu. Pravo Ja se ne sića odakle… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

“sićaš” se ipak,,,iskre koja je zasjala i prije začeća,,,iskre života koja je POŽELIA da se rodi,,,bit će ti jasno kada se vratiš Izvoru Života,,,,da si poželio (la) da se rodiš,,,voli tu iskru koja je život,,,zato,,,voli i svaku iskru (čovjeka) koja je potamnila u ovom okrutnom svijetu,,,bez obzira.,,,

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

Istinu ti nitko ne može dat niti je ti možeš vidit ni shvatit. zato što ne znaš što je istina. Fora je da imaš pravo znat i to ti nitko ne govori. Uspješno se pršućuje. Onog trenutka kad odlučiš koristi to pravi. Pobjedio si matricu laži

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

Kako ne znas tko si….ja bi reka da si dalmatinac 😁

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 mjesec prije
Reply to  Sven

Jesan i tilo mi ima osobnu, ali nema korona brevet . . . 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

imam osjećaj da si doživio astralnu projekciju.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

.. kad sam imala šest godina .pitala sam svoju baku “a zašto su se ljudi rodili!”, ona je rekla :zato što su htjeli da se rode, pa su se rodili.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije

ja sam skitnica, ne drži me mjesto ja sam skitnica, bježi mi se često. jer ja sam skitnica, daljine me vuku više volim vjetar nego mirnu luku.- Jasna Zlokić Ja sam doktor, ja bolesne lečim – Partibrejkers Ja sam samo vagabundo mene ljubit to je ludo – Goran Karan Ja… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  ledeno doba

bravo ledeno doba!

Uno
Gost
Uno
1 mjesec prije
Reply to  ledeno doba

Ja sam ja, Jeremija, prezivam se Krstić… 😀

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije

tekst je dobar,,,a vi niste naveli primjer gdje i što je notočno,tj, nečitljivo,,,,da ste rekli da je nerazumljivo,shvatio bih to da nije za svakoga,,,,budimo korektni i “istiniti” a ne zajedljivi,,,loše vas je poučilo štivo koje preporučate,,,svako dobro i nemojte mi zamjeriti,,,

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije

Ovo je super. Autor kao da mi je brat blizanac. Uf , mozda najbolji clanak nakon dosta vremena. Svaka cast 👍.

Prle
Gost
Prle
1 mjesec prije

Covjek u opce ne zeli da zna tko je. On podsvjesno zna da je to toliko odvratno po njega da ne zeli da zna. Covjek u podsvijesti zna da je to proces i ne zeli gubiti vrijeme na to,to jest u prevodu ne zeli izaci iz zone komfora kojeg mu… Pročitaj više »

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 mjesec prije

Za ovu temu uz Eckharta Tollea (A New Earth) dobri su Bruce Lipton (The Biology of Belief), Robert Monroe (Far Journeys, Ultimate Journey), Rudolf Steiner (Theosophy), Don Miguel Ruiz (The Four Agreements), Michael Talbot (The Holographic Universe), Stuart Wilde (The Sixth Sense) . . .

Prle
Gost
Prle
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

Gurdjijev,Moravjev,Uspenski,Kastanenda,kao i literarura iz antroplogije,povijesti,arheologije itd. Kada se radi o porjeklu covjeka tu se mora gledati daleko sire i dublje da bi se sastavila kakva takva slika.

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 mjesec prije
Reply to  Prle

Gurdjieff, Mouravieff je . . . ali kad je tema ezoterija ili metafizičko djelovanje

Prle
Gost
Prle
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

I tu lezi dobar dio potencijalnih odgovora,naravno u koliko je jedinka u mogucnosti da vidi.

bumbar
Member
Famed Member
bumbar
1 mjesec prije

Bilo bi pošteno da ste napisali: Sve je to ok ali tekst je MENI vrlo nečitljiv.

Puž
Gost
Puž
1 mjesec prije

Tko sam ja? Nitko poseban. Mene zanima tko ste Vi? Čovjek ili bezumni golem? Ako ste čovjek, uzmite u obzir ovaj citat pa nastavite i dalje dopuštati ovakvu groznu situaciju u kojoj se nas večina nalazi. “Instead of the cult existing as an island within the dominant culture, the cult… Pročitaj više »

radovan rale batina
Gost
radovan rale batina
1 mjesec prije

“ja” je sve. kad nestane “ja”, nestaje sve. a sad se ajmo maniti ontologije, pogotovo u ovakvim pučkim izdanjima.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

JA je cudo, stavimo na iskusenje. da, samo tri dana gladi, mraka i zedji;)

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

Tako je brale, ja je čudo nad čudima!!

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije

niti može nestati “sve”,,,prva greška ,,,niti je pitanje tko sam ja pogrešno,,,,doista,jesam li ruka,noga,oko ili krvožilni sustav JA?,je li prvo nastala vena,arterija ili srce,,,religija evolucije kaže postupno milijunima godina,,,ok,šta je teklo,kud je teklo,šta je pogonilo-kucalo,ili je nastalo-stvoreno odjednom?,,,tko sam ja?misli,razum,savjest,glad,žeđ,ljubav,mržnja ili noga ruka,,,itd?,,,prvi korak ka pobjedi u ovom životu je… Pročitaj više »

ZriBra
Gost
ZriBra
1 mjesec prije

Nešto se opire tome da bude ništa,i možda je opravo stoga nešto!

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  ZriBra

Nesto stvara nista a nista stvara nesto.

tedi
Gost
tedi
1 mjesec prije

Naucili su nas :
To je nasa civilizacija 20 i 21 v.
Darvin da je covijek majmun, Nice da Boga nema a Frojd da je sve sex.
I tko sam ja?

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  tedi

Sve suprotno od tog

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  tedi

Covijek nastao od majmuna koji ne vjeruje u boga a misli da je sex sve 😁

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Danas uglavnom svi bježe od sebe samih …….. a ko spozna život taj nigdje više ne žuri.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije
Reply to  Bosanac

Tko srecu ne moze u sebi naci taj ce prodavati dusu drugima ne bi li srecu od njih dobio. U toj iluziji svakim ce danom sam sebi biti sve manje podnosljiv.

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  Sven

hmmm,,,zanimljivo,,,

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  Bosanac

dobro si to rekao,,,ako su misli Ibrahima Džebre,,dobre su,,,iako se ne slažemo i ne moramo,,,dobar je,,,

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

Topla boda je izmišljena davno, ovo je rekao Omar Hajjam djelomično.

bumbar
Member
Famed Member
bumbar
1 mjesec prije

Današnjim danom, 2.8.2021. covid teror ulazi u novu, višu fazu torture nad građanima RH, pa to ne bismo smjeli pustiti ispod radara. Naime, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, NN 47/2020 (17.4.2020.) predviđa osnivanje logora ( eufemizam: organizirano mjesto izolacije) za sumnjive kovidaše. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2020_04_47_954.html… Pročitaj više »

Драгогост 屋
Gost
Драгогост 屋
1 mjesec prije

Na dalekom istoku sam našao mišljenje da opstanak sveta zavisi od desetak duhovnih ljudi.
Kako se taj broj smanjuje dolaze nesreće i približava se propast.
Grci iz istog razloga kukaju – umiru duhovnici i niko ih ne nasleđuje.

Sven
Gost
Sven
1 mjesec prije

U biti ovisi o nama koji jos imamo dusu i svijest. Postoje ljudi bez osjecaja. A covjek bez osjecaja je prazna kutija. Mi posmatraci stvaramo sve. Pod mi mislim na potpuna ljudska bica sa dusom i svijesti. Na zalost neki se rode bez toga. A neki to izgube. I to… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Sven

Ajde onda ako sviješću stvaraš sve, stvori materiju, život, nebeska tijela, stvori sve a ne samo da kažeš šta si vidio.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

To rade oni sa puno višom razinom svijesti.
Plitko ti je poimanje.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Jel znas za neki takav slucaj u teoriji?

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

Kada ne znaš što bi odgovorio, postavljaš glupa pitanja.
Vjeruj u što hoćeš, ali nemoj predstavljati svoju religiju kao vrhovni autoritet.
Izmišljena je da bi ljude držala u mraku, što je iz tvog primjera jasno vidljivo.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Ovo tvoje je sotonska prevara samo ne razumijem kako to ne mozes vidjeti. Povladjuje vam egu govoreci kako ljudi mogu biti bogovi, ista prevara kao na pocetku s Evom. Najveca je prevara besmrtnost duse.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Zagten

“Najveca je prevara besmrtnost duse.”

Najveća prevara je što su tebe uspjeli uvjeriti u suprotno.

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

ne , to rade svi, a on kao veliki vjernik, trebao bi svhvačati da kad se kaže na sliku božiju, da to znači kao kreatora i stvoritelja, a čovjek je od svih živih bića najveći kreator , bilo u duhovnom bilo u materijalnom.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  mislim

Čovjek svojom svjesnošću i nije baš neki “faktor”.
Postoje entiteti prema kojima smo poput ameba, po količini svjesnosti.

Zagten
Gost
Zagten
1 mjesec prije
Reply to  Sven

A to sa psihijatrima se može okačiti mačku o rep, kao i cijela psihijatrija. Radi se o demonskoj ospjednutosti, a danas je takvih jako puno i biti će sve više kao u Kristovo vrijeme. Psihijatrija je teži fejk. Jedino što znaju su lijekovi za smirenje, kada je čovjek uspavan i… Pročitaj više »

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

”Tko sam ja?”
Kažu da je ljudski griješiti…
Jbt, koja sam ja ljudina!
Milijun grešaka sam napravio.
Dobro ajde… 999.999.
A samo jedan život…

P.S.
Šta bi mi sad legao ledeni rasol…

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Uvijek mi je davao podršku kad bih započeo nešto raditi…
“Nema ništa od toga!”
Besmrtne su riječi moga ćaće…

P.S.
Ono, kad si baksuz…
Kažu da je ljepota prolazna.
A kod mene nikako da prođe…

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

”Tko sam ja?”
Ja sam jedno veliko dijete.
Koje se na plaži voli igrati pijeskom.

P.S.
Djecu ostavim na čuvanje babi.
Kad idem na more…
Otkad su na plaži u Saint-Tropezu, htjeli ubaciti pijesak u guzu Monici Bellucci…

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije

Koji ste vi car!

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije
Reply to  Iva

🙂
Vama hvala, a meni je zadovoljština ako je ova moja papazjanija izazvala bar jedan osmijeh na nečijem licu.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije

Nema na čamu. Da znate da je izazvala smeh.:))

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Iva

ispravka – čemu

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Bakin Unuk…

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Max

Duša mila.

Krle
Gost
Krle
1 mjesec prije

Ko sam ja? Dalabu koja je ovo pročitala do kraja.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije
Reply to  Krle

Probao čitati ali odustao na pola. No ipak prihvaćam tvoju kritiku jer i pola je previše.

Stock
Member
Famed Member
Stock
1 mjesec prije

JA sam Univerzum za milijarde organizma koji žive, rade, razmnožavaju se i umiru u mome tijelu. Već preko jednog vjeka(ovim našim sistemom mjerenja vremena) ti organizmi stvaraju procese kojima me održavaju u životu. I nikada me nisu pitali za nešto extra. Ili zamolili za nešto. Možda zato što ne umijemo… Pročitaj više »

Taugo
Gost
Taugo
1 mjesec prije
Reply to  Stock

Citao sam knjige od Walsa ..o pozitivnim vibracijama koje odasiljemo u svemir ..i koje nam se vracaju ..

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Taugo

To je Univerzalni zakon “Law of attraction” ili “Law of mirrors”.
Kakvu vibraciju odašilješ, takvu i primaš nazad.

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije
Reply to  Taugo

što je pozitivna a što negativna vibracija?

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  mislim

Pozitivna – ljubav, prijateljstvo, zajedništvo, altruizam, empatija…
Negativna – mržnja, ljutnja, agresija, oholost, zavist…

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije

Jako dobro pitanje. Nadam se da je autor teksta pronašao odgovor. Jednu objavu ste mi obrisali ali ne mogu prešutiti ovaj članak. Ovo je gore od onih vaših načela za objavljivanje. Niže ne može.

Dayal
Member
Dayal
1 mjesec prije

Ja sam duhovna dusa, djelic i cestica Boga kojoj treba ovo iskustvo u materijalnom svijetu i zato se oko te duhovne cestice(mene) iskreira ovo materijalno tijelo u skladu sa zeljama koje imam. Tako se pojavim kod nekih roditelja i na odredjenom mjestu koje je najpogodnije za moj razvoj i napredak.I… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije
Reply to  Dayal

i materija i energija su isto tako neuništive.
neki tako tvrde.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije

Zbrisaste mi komentar gdje spomenuh Adorna. Ako ne ide Adorno probajte s Hannah Arendt. Ali u svakom slučaju moja topla preporuka autoru je da se kani pisanja “teških” članaka.

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  ad astra

zašto,niste obrazložili šta ne štima?,,,članak uopće nije loš,dapače,,a vi slobodno dajte šta “bolje”,,,nije vam zabranjeno i rado ćemo pročitati,,

L. R.
Admin
Famed Member
1 mjesec prije
Reply to  ad astra

Poštovani,

Od svih vaših komentare, 99% su negativni i u stilu “manite se pisanja”.

Mogli bismo vam reći “manite se portala” i svima dobro, ali ipak nećemo.

Budite konstruktivniji i obrazložite što to ne štima u članku.

Lp

Redakcija

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

Poštovani, pa ne očekujete li valjda da vas stalno netko hvali. Kao prvo napisali ste jedan jako neuobičajen komentar za nekoga tko živi od čitatelja, ili možda griješim. Predlagati nekome tko te kritizira da više ne posjećuje portal je vrlo znakovito. Ali ostavimo se tih analiza. Što ne valja u… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije
Reply to  ad astra

Vama je kvaliteta u pitanju “Tko sam ja”? šta tu ima kvalitetno???To je pitanje,legitimno ,intrigantno i vječito,,,a praznina vam je pokušaj odgovora na pitanje?,,,nema kvalitetne razrade,kažete,a ne nudite ništa osim kružnog zaključivanja (bez sadržaja) pa zar vas treba moliti da nam u nekoliko rečenica predočite barem natuknicu odgovora ???tekst je… Pročitaj više »

Lopata
Gost
Lopata
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

trolčinjo je taj, ne gubi vrijeme.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije
Reply to  Komplicirano

Ne znam da li je ovo bila kritika ili poziv na dijalog ili bolje rečeno lamentiranje. Nebitno što je bio komentar. Probat ću donekle razjasniti moju kritiku članka. Pitanje Tko sam ja je je pitanje koje bi bilo teško za objasniti i jednom Aristotelu. S moje točke gledišta to pitanje… Pročitaj više »

Драгогост 屋
Gost
Драгогост 屋
1 mjesec prije
Reply to  L. R.

Mislim da bi gospodin Žganec mogao da zavapi zajedno sa pesnikom.

Moje pleme snom mrtvijem spava,

Crni dane, a crna sudbino!

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  ad astra

Je, Frankfurtska škola će sigurno dati odgovor, malo sutra.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Hanna Arendt i Aristotel pa Frankfurtska škola?

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  ad astra

Adorno, kaj nije jasno?

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Adorno je samo jedan od spomenutih, a ako baš hoćeš njegovo djelo Minima moralia se dobro uklapa u ovu raspravu.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  ad astra

Svima njima fali duhovna komponenta.

ilber
Gost
ilber
1 mjesec prije

Sri Ramana Maharshi 🙂

Red Dog
Gost
Red Dog
1 mjesec prije

Zanimljivo. Postoje uglavnom tri metode saznanja: 1.   metoda autoriteta – ja sam prost covek, ne znam nista, radim kako mi kazu oni gore 2.   a priori metoda – to sto cujem je ili u skladu ili nije u skladu sa onim sta sam cuo od ranije, pa prihvatam ili odbacujem prema tome,… Pročitaj više »

Lopata
Gost
Lopata
1 mjesec prije
Reply to  Red Dog

crk-ni. hvala

Carleone
Gost
Carleone
23 dana prije

…svega nadrobljeno u tekstu. jedina dobra stvar u tom tekstu je riječ “promatrač”. Onaj netko tko promatra svoje misli, osjećaje, ponašanje, promjene okoline, promjene svog tijela… taj promatrač je jedna od dvije “stvari” u svijetu i šire koja nije promjenjiva, koja je uvijek ista. Onaj drugi je Bog. Vjerujem da… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik