Duhovni i filozofski pristup umjetnoj inteligenciji

Umjetna inteligencija i duhovnost
79 komentara

Umjetna inteligencija odnosi se na sve računalne programe koji su sposobni formulirati odgovore na složena, originalna ili nova pitanja, a koji se svojim ponašanjem mogu prisjetiti određenih osobina ljudske inteligencije poput rasuđivanja, prilagodbe ili učenja.

Svi mi svakodnevno koristimo alate umjetne inteligencije, primjerice kada tražimo adresu na našoj navigaciji, kada koristimo internetsku tražilicu, automatski prevodimo ili kada nam društvene mreže nude sadržaj koji odgovara našem profilu.

Nedavno su se pojavili novi alati za umjetnu inteligenciju, poput Chat GPT-a , robota dostupnog na internetu i sposobnog formulirati pisani odgovor na bilo koje pitanje u stvarnom vremenu.

U svim ovim primjerima, računalni program je tako u stanju po prvi put formulirati odgovor na problem koji možda nikad prije nije bio postavljen. Za formuliranje odgovora program koristi izračune, statistiku, baze znanja, postojeće ili unaprijed definirane dijagrame, ali i analizira reakcije korisnika.

Program neprestano uči i poboljšava se testiranjem relevantnosti ponuđenog odgovora: na primjer, vraćanje unatrag nakon pretraživanja omogućuje Googleovom robotu da shvati da ono što je predložio nije relevantno i pokušat će s drugim odgovorom u budućnosti. Slično tome, ako kliknete na objavu, algoritam će zaključiti da je ono što je predložio relevantno i nastavit će nuditi ovu vrstu sadržaja. Ukratko, roboti nas upoznaju.

Umjetna inteligencija je izuzetna po tome što nadilazi klasični računalni program, tipa koji upravlja industrijskim strojem.

Dok je stroj programiran za obavljanje unaprijed definiranog zadatka, umjetna inteligencija se prilagođava specifičnom, novom zahtjevu bez presedana. Ako je odgovor na razini, umjetna inteligencija pokazuje svoju punu snagu, a rezultat može biti impresivan.

Treba razlikovati “slabu” umjetnu inteligenciju koja je ograničena na jednu vrstu zadatka, primjerice GPS, i “jaku” ili “opću” umjetnu inteligenciju koja pokušava odgovoriti na sva pitanja, bez obzira na temu. Jasno je da se napori istraživača i velikih tehnoloških kompanija sada kreću prema snažnoj umjetnoj inteligenciji ili čak prema “umjetnoj superinteligenciji” , koja bi trebala ići dalje od ljudske inteligencije.

Rizici umjetne inteligencije

Rizici umjetne inteligencije dobro su poznati. Prvo, ovi alati zahtijevaju veliku količinu podataka da bi bili učinkoviti. Programi su skloni usisavanju osobnih podataka korisnika, kako bi ponudili što relevantnije odgovore. Naša je privatnost očito ugrožena. Problem predstavlja i obrada podataka, budući da su algoritmi po definiciji tajni, svaki od tržišnih igrača (Google, Microsoft, OpenAI, Meta itd.) želi zaštititi svoje znanje i iskustvo.

Također postoji rizik da će ovi alati postati dominantni u našem društvu. Roboti bi mogli na kraju zamijeniti operatere centrala, državne službenike, trenere, zaposlenike, a milijuni radnih mjesta mogli bi nestati. Naposljetku, u svakodnevnom životu možemo isto tako više ne znati imamo li posla s ljudskim bićem ili robotom, na primjer na telefonu.

S druge strane, alati umjetne inteligencije mogu se zloupotrijebiti, primjerice u vojne svrhe (autonomni roboti), mafija ili u perspektivi manipulacije ili kontrole masa.

Još uvijek u smislu demokracije, treba napomenuti da se ti alati koriste bez javne rasprave, bez analize rizika ili odgovarajućeg zakonodavstva. Velike digitalne multinacionalke stoga nameću svoj model pred povlačenjem javnih vlasti. Njihova moć, u sve specijaliziranijem i kapitalno intenzivnijem području, pravi je izazov za naša društva.

Bolji život za sve?

Zagovornici umjetne inteligencije tvrde da je njezina svrha osloboditi ljude zamornih ili ponavljajućih zadataka, slično kao što su izumi strojeva, industrije, računalstva i interneta trebali služiti čovječanstvu.

Zbog obećanja koja su se od 19. stoljeća ostvarila, mnoga su se ljudska bića našla podvrgnuta strojevima, paklenim brzinama, a danas vremenu provedenom ispred ekrana radi programiranja, rada, konzumiranja ili “druženja”.

Imajte na umu da svaki program umjetne inteligencije zahtijeva razvoj vojske pojedinaca, pisanje milijuna linija koda, izvođenje milijuna testova, kako bi stroj bio još učinkovitiji.

Umjetna inteligencija bi nam sutra mogla diktirati što moramo činiti i kontrolirati nas u svakom našem koraku, stvarajući flagrantnu nejednakost između onih koji posjeduju znanje i ostalih, postajući tako oruđem podložnosti.

Konačno, postoji rizik da će ti alati jednog dana postati autonomni, to jest da mogu razviti vlastitu svijest, da se mogu ponašati kao živa bića, ili čak oživjeti i okrenuti se protiv ‘ljudi’.

Nitko danas ne zna može li se stroj osloboditi tutorstva svog tvorca i razviti se u tom smjeru. Kako bismo bolje izmjerili ovaj rizik, moramo se usredotočiti na sam koncept inteligencije.

Što je inteligencija?

Inteligencija je vrlo težak pojam za uhvatiti se u koštac i ne postoji jedinstvena definicija. Inteligencija se odnosi na sposobnost rasuđivanja, planiranja, traženja i mobiliziranja znanja, rješavanja problema, prilagodbe, razmišljanja, razumijevanja složenih ideja, učenja i izvlačenja lekcija iz ‘iskustva’.

Ali zaustaviti se na ovoj definiciji značilo bi da smo mi sami algoritmi. Istina je da kada razmišljamo, zauzimamo stav ili biramo, naš mozak primjenjuje algoritam sastavljen od različitih kriterija odabira, od kojih svaki ima veću ili manju težinu.

Među tim kriterijima postoje logični argumenti, ali i težina naših prošlih iskustava, stečenih znanja, internaliziranih društvenih pravila, naših trauma, instinkata, strahova, želja, navika, projekcija ili čak naših sklonosti zbog naših genetskih predispozicija.

Dakle, potpuno smo određeni, programirani. Možemo razmišljati samo kroz svoje mentalne algoritme. Drugim riječima, nijedna naša misao nije autonomna i nismo slobodni.

Ali za razliku od AI programa, ja znam da sam algoritam, i to je razlika. Ovdje se javlja koncept svijesti, koja nije sposobnost da se misli za sebe, već sposobnost da se misli o sebi.

Ovdje ne govorimo o refleksivnoj svijesti, koja se sastoji od ponovne obrade vlastite misli kako bi se ona pročistila, već o drugom obliku svijesti koji nas čini ljudskim bićima i koji nam otvara polje filozofije i duhovnosti.

S druge strane, robot se nikada neće baviti filozofijom. On nikada neće biti duhovno biće, čak i ako jednog dana uspije dominirati čovjekom. On nikada neće moći misliti o sebi u kozmosu, čak i ako će moći dati iluziju toga. Dakle, čovjek je robot, ali robot obdaren duhom.

Paradoksalno, možda ćemo uspoređujući se s robotima moći bolje razumjeti tko smo, što je život, što je emocija, što je smijeh i sve one stvari koje su svojstvene čovjeku, a možda i ponovno otkriti značenje naše postojanje.

Umjetna inteligencija, filozofija i duhovnost

Umjetna inteligencija propituje naše vrijednosti, samu našu prirodu i smisao našeg postojanja. U ovoj fazi umjetna inteligencija nije stavljena u službu čovječanstva, već u službu nekolicine pojedinaca koji iz oholosti sanjaju o dominaciji svijetom, nesvjesni opasnosti koje predstavljaju za čovječanstvo u cjelini.

Znanost bez savjesti samo je propast duše

Umjetna inteligencija sve više odvaja pojedince od njih samih i njihovih dubokih potreba, posebice duhovnih potreba. Razvijen za utilitarne i merkantilne svrhe, to nije humanizam. Da bi umjetna inteligencija bila humanizam, morala bi biti podijeljena, objašnjena, sukonstruirana, ograničena na određene subjekte, demokratski kontrolirana i opremljena zaštitnim mjerama.

Obećanje performansi, brzine i akumulacije znanja, umjetna inteligencija drži pojedinca podalje od golemog područja svijesti. Ali mudar čovjek zna da odgovore mora potražiti u sebi kako bi ušao u pravi život. On kultivira Znanje, koje nije zbir akumuliranog znanja, već naprotiv, napuštanje tog znanja kako bi se ostavio prostor za Istinu, za sebe, za druge i za kozmičku prisutnost.

Opasnost nije u strojevima, niti u umnožavanju strojeva, nego u sve većem broju ljudi koji su od djetinjstva navikli željeti samo ono što strojevi mogu dati.

Budimo jasni, spriječiti ili regulirati postojeće i buduće algoritme i rješenja neće biti moguće. Ako to i učine, to će vrijediti sami za male ljude, a one druge, biti će to alat potpune kontrole.

Nadu ne treba gubiti. Kreativna rješenja nastaju kada se čovjek stavi pred zid. Kada više nema spasa i kada pomisli da je sve gotovo. Tada stvarna inteligencija prožeta duhom pronalazi rješenje, a protiv koje nikakav “znanstveni algoritam” nema nikakve šanse.

DuhovnostFilozofijaJ. Božićumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Umjetna inteligemcije može a vjerojatno i hoće uništiti svijet.

C.F.
5 mjeseci prije

Postoji dvanaest (12) primarnih sposobnosti intelekta ili inteligencije, a to su senzizam, atletizam, matematizam, pragmatizam, kolaboracionizam, altruizam, apstrakcionizam, konceptualizam, hijerarhizam, gramatizam, konstruktivizam i iluzionizam: (i) Senzizam je inteligencija korištenja osjetila za otkrivanje veće informacije i empatije od okoline i drugih (ii) Atletizam je inteligencija propriocepcije (kinestetički osjet) pri čemu osoba ima visoku sposobnost osjetila i pomicanja relativnih dijelova tijela u ponekad složenim tehničkim pokretima (iii) Matematizam je inteligencija matematičke stručnosti i sposobnosti rješavanja različitih razina matematičke složenosti (iv) Pragmatizam je inteligencija i sposobnost učinkovite provedbe odluka i poduzimanja radnji koje su korisne u praksi, a ne samo u teoriji (v) kolaboracionizam je inteligencija rada s drugima i njihovo osnaživanje da iskoriste svoje vještine najbolje što mogu (vi) Altruizam je inteligencija pomaganja, zaštite, njegovanja potreba drugih kroz ideje, modele i radnje veće od samog sebe (vii) Apstrakcionizam je inteligencija promatranja, analiziranja i rješavanja problema povezanih sa složenim oblicima. (viii) Konceptualizam je inteligencija sposobnosti konceptualizacije… Čitaj više »

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

Razlika izmedju UI i obicnog kompjuterskog programa je sto UI moze da uci i da se usavrsava dok obican program ostaje uvek isti kakav je prvobitno napravljen, ne menja se vremenom. Ono sto me je malo iznenadilo je video na YT koji je postavio Yuval Noah Harari na svom nalogu pre par sedmica. To je snimak njegovog predavanja na nekom forumu (zaboravio sam koji bese), uglavnom Harari je veoma iscrpno, do detalja naveo probleme i opasnosti koje nosi UI, i zauzeo se da se zaustavi rad na razvoju UI! U pocetku sam bio iznenadjen njegovim stavom, jer njihov cilj i jeste unistenje covecanstva i transhumanizam, i zasto bi on bio zabrinut kad sve lepo ide u tom pravcu, a onda sam shvatio. Osim satanske elite (sledbenika bafometa) i drugi su radili na razvoju UI. Da bi radili na UI nije neophodna neka velika ni skupa oprema, mnogo je vaznije da… Čitaj više »

Ivek
5 mjeseci prije

prvo nam s cjepivima smanje inteligenciju i onda nam usade čip jer smo preretardirani.
Zarade proizvođači cjepiva i čipova. I imaju poslušne robove.

Гавран
5 mjeseci prije

Mi sve vreme uništavamo svet da ne bi bili uništeni od drugog čoveka (nacije, grupe). Ko nije svoju zemlju razorio gradovima, putevima, poljoprivredom, privredom, taj će biti uništen od onoga koji je sve to uradio u višem stepenu. I to se zove spirala napretka, ka propasti naravno. Sa AI je uništenje dobilo autopilota. I tako kroz ljutu praksu saznajemo šta nije čovek. Šta je suprotno čoveku.

Ivan
5 mjeseci prije

I nitko nigdje da objasni kako rade programi umjetne inteligencije, na cemu, s koliko procesora, memorije, kako funkcionira algoritam rasudivanja itd. Ali svi o umjetnoj inteligenciji..

Мргуд
5 mjeseci prije

Да се ја опет вратим на Терминатора. Лепо су нам описали како то може изгледати. А ништа не показује да тако нешто није и могуће. Лепо је све то приказано и у серији Person of interest (препоручујем да се погледа). Свакако мислим да та супер интелигенција може једног дана да се окрене против својих ствараоца. А то не мора нужно бити уз помоћ робота. Постоје и далеко простије методе. Не заборавимо да се већ сада у лабораторијама компјутерски креирају свакакви вируси и друга чуда. Ко разуме схватиће …

Emiliano Zapata
5 mjeseci prije

Nije to nikakva umjetna inteligencija vec nesto jace nabrijana trazilica … I nemoze ona nista za sto nije programirana .. Dakle i dalje ostaje problem u satanistima i njihovim (ne)ljudakim slugama a sad kakvim ce se oni alatima sluzit da nas depopulisu, nebitno je.

tihobl
5 mjeseci prije

Pricaje vi sta hocete ali Chat GPT je 100x pametniji od Debelog Djure. Chat GPT pretrazi vise izvora pa izvede zaklucak, a Debeli Djuro samo ponavlja propagandu koju je procitao u Jutarnjem.

bilmez
5 mjeseci prije

Umjetna možda da, ali inteligencija je definirana tako što ova umjetna nema. Generira rješenja tj. odgovore na pitanja koja su samo službeno dopuštena (ne i na ona koja službeno nisu dopuštena tj. dobiju se općeniti odgovori).

lulu
5 mjeseci prije

Život nam daje teškoće, ali Bog nam daje snagu da ih preživimo.

Zsphere
5 mjeseci prije

Svijest je elegtromagnetno polje veoma specificnog kvaliteta, kreirana visokotehnoloskim procesom iz takozvabog višeg plana koji je eonima i eonima x 10000000000000000000000 ispred današnjeg razvoja covjecanstva, ne mislim na ovo sto je javno dostupno nego na stvarne tehnologije koje posjeduju neke strukture vlasti u najmocnijim grupama ili organizacijama na zemlji. Dakle eonima ispred svega toga što imamo je tehnologija stvaranja svijesti, tehnologija stvaranja planeta, zvijezda i svemira. Ova AI koju nam poturaju i reklamiraju je nesto kao toljaga po složenosti u odnosu na gore pomenute visoke tehnologije koje se primjenjuju prilikom kreiranja raznih manifestacija a koje se kreiraju kao hardwer za svijest odnosno da svijest stiče iskustva krećući se njima. Neandertalci koji u ovoj igrici planeta zemlja jedino što žele je da ovladaju igricom to im neće biti dopušteno jer nije igrica samo zbog njih kreirana nego se oni koriste kao izazov i podsticaj za svijesti koje su eto tu negdje… Čitaj više »

Kornel
5 mjeseci prije

Na samom početku odnosno u naslovu se očitava neusporedivost duhovnog i filozovskog pristupa UI. U daljnjem tekstu nedostaju polazišta što je to duhovnost, što filozofija. Duhovnost se nalazi na metafizičkoj razini, a filozofija je društveni konstrukt i samim tim fizička kategorija jer je filozofija proizašla iz uma određenih ljudi čije su umotvorine selektirane i društvenim dogovorom puštene u opticaj kao razmišljanja selektiranih ljudi. U stvarnosti svaki čovjek ima svoj pogled na svijet oko sebe i svaka njegova ekspresija tog doživljaja je filozofija sama za sebe. Fizičko i metafizičko su dva različita pojma i u jednoj rečenici napisano razlika je u tome što je kod fizičkog kraj sadržan u početku kao što je rođenjem već određena fizička smrt, a kod metafizičkog kraj je otvoren. Fizičko je ograničeno s tri prostorne dimenzije i linearnim vremenom, metafizičko se nalazi i izvan tih ograničenja. Nadalje čovjek nije samo inteligentno stvorenje koje ima um, razum… Čitaj više »

Žena
5 mjeseci prije

Ukrotite radoznalost i ignorirajte kontakt s UI.Tako nece imat svrhu upravljati ljudima.

nepoželjni
5 mjeseci prije

“Ali za razliku od AI programa, ja znam da sam algoritam, i to je razlika. Ovdje se javlja koncept svijesti, koja nije sposobnost da se misli za sebe, već sposobnost da se misli o sebi.” Evo, Božiću da otklonimo grešku u tvojoj tezi… Postavio pitanje i dobio odgovor : (ja pitam UI) Jesi li ti algoritam ? ChatGPT Da, ja sam algoritam. Konkretno, ja sam ChatGPT, veliki jezički model koji radi na temelju algoritama umjetne inteligencije. Razvijen sam kako bih pružio odgovore i pomoć korisnicima na razne upite i pitanja. Moje funkcionalnosti su rezultat složenog algoritma i obuke na velikim skupovima podataka kako bih naučio razumijevati i generirati jezičke obrasce. Toliko o tome… ————————————— Umjetna inteligencija je bio konačni cilj Bogova a koliko i kako vidim, trebalo im je angažirati milione i milijarde robova kroz nekoliko zadnjih stoljeća kako bi, prema njihovom modelu organizacije života i rada i prema njihovom… Čitaj više »

Crni Golf 4 vrata
5 mjeseci prije

.. najprije je Poštovani G Sotona morao uvjeriti ljude da ne postoji……….. Sve ostalo je “povijest”…….. 🎃…………………………

Brainstorm
5 mjeseci prije

inteligencija je milijarda “ako – onda”?
pokusavam naci sto kod mene nije “ako – onda”. ja osjecam. UI moze imati senzore.
postoje li osjecaji koji nisu fizicki dogadjaji?
da li onaj slucaj kad vidjelac pomogne policiji, one dvije ptice grabezljivice sto su napale golubove sto ih je papa ispustio na misi za ukrajinu, zivotinje sto predosjecaju potres ili poplavu? postoji li proroceni dogadjaj u koji nimalo ne sumnjamo?
hoce li komp[juter ikad imati senzore koji mogu ocitati kvantne pojave kao sto ih, kazu, ptica moze osjetiti?
da li ce UI imati status promatraca u double slit pokusu?

Miro
5 mjeseci prije

Ako ljudi budu toliko glupi ugradiće oni i konjski penis u svačijoj guzici.
Oni će ići daleko koliko im se dopusti. Da se nisu dopustile vakcine, sve bi to stalo odavno ali kad su videli koliko na svetu ima budala, shvatili su da mogu da ostvare svoj plan smanjenja broja ljudi na zlatnu milijardu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI