fbpx

PANIKA – Putinov ustav: Prijedlozi uključuju zabranu istospolnih brakova i posebno mjesto za Boga

Vladimir Putin smiješak

Vladimir Putin je zapanjio Ruse kada je u siječnju započeo odbrojavanje do odlaska iz Kremlja predlažući promjene ruskog ustava iz 1993. godine. Povećavajući dramu, premijer Medvedev je istog dana dao ostavku.

Prema mogućim amandmanima koji su sada objavljeni uoči nacionalnog glasanja zakazanog za 22. travnja, patrioti i vjernici će vjerojatno će biti najzadovoljniji procesom. Međutim, gay skupine i javni službenici s imovinom u inozemstvu će bez sumnje biti očajni.

Glavne točke novog temeljnog dokumenta Ruske Federacije uključuju:

  • Potreba da se u dokumentu spominje Bog.
  • Državnim službenicima zabranjeno je da posjeduju račune u inozemstvu i da imaju strano državljanstvo.
  • Zabranu ustupanja ili davanja bilo kojeg ruskog teritorija.
  • Ograničenje braka na zajednicu muškarca i žene, isključujući gay brak.
  • Odredbe za priznavanje suvremene Ruske Federacije kao nasljednika Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, što je odluka kojom Rusija u ostavštinu „dobiva“ status antifašističke sile i pobjednika u Drugom svjetskom ratu.
  • Spomen na povijesnu istinu radi zaštite velikog dostignuća Rusa u njihovoj obrani Domovine.
  • Ruski narod bit će prepoznat kao utemeljitelj države, što podrazumijeva da je službeni jezik ruski.
  • Garanciju da minimalna plaća neće biti niža od troškova života.

Iako je zabrana homoseksualnih brakova najvažnija točka razgovora zapadnih medija, to Rusiju neće učiniti nikakvim „vanzemaljcem“ u istočnoj Europi. Susjedna Ukrajina ima sličnu klauzulu u svom ustavu, a istu odredbu ima i Hrvatska. Uz to, novi temeljni dokument će gotovo sigurno biti popularan u zemlji. Predsjednica Vijeća Federacije, Valentina Matvijenko, rekla je prošlog mjeseca da snažno podržava taj koncept.

„Za Ruse, obitelj je više od obitelji,” rekao je Matvijenko novinarima.

„Nekada su govorili da je obitelj ćelija društva. Naša je država multinacionalna i multikonfesionalna, ali među svim konstitutivnim narodima je obitelj brak muškarca i žene. Mi bismo zaista željeli da i buduće generacije slijede isti obrazac, pogotovo u pozadini erozije ovog koncepta koja se sada događa u svijetu”, rekla je predsjednica Vijeća Ruske Federacije.

Matvijenko se osvrnuo na liberalizaciju zakona o braku u mnogim zapadnim zemljama, gdje je uveden gay brak. Sam Putin istaknuo je da ne želi da Rusija slijedi taj primjer.

Zabrana stranog državljanstva i računa izvan Rusije za dužnosnike i Bog u ustavu

Ideja o zabrani stranog državljanstva i bankovnih računa u inozemstvu za državne dužnosnike također će naći veliku podršku.

Rusi su često bili ogorčeni zbog izvješća o državnim službenicima sa skupim stranim nekretninama i više putovnica.

U međuvremenu, želja za spominjanjem Boga u ustavu je ideja moćnog pravoslavnog patrijarha Kirila Moskve i cijele Rusije, koji je precizirao da se taj dio ne mora odnositi samo na kršćanskog Boga, zbog čega su ovu inicijativu podržali i muslimanski vođa Talgat Tadžuddin, čak i čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov.

Izmjena granica i dopuštanje davanja teritorija se odnosi isključivo na ustupanje bilo kojeg Kurilskog otoka Japanu, što je uznemirilo Tokio. Moskva je u sporu s Japancima oko ovih otoka još od ’40-ih. To će budućem ruskom lideru otežati i mogućnost povratka Krima Ukrajini, iako bi to bilo malo vjerojatno čak i bez ustavne odredbe.

Rusija je nasljednik SSSR-a

Putinov zahtjev da se u temeljni zakon ugradi uloga Rusije kao države nasljednice SSSR-a zasigurno je inspiriran vanjskim pokušajima da se umanji žrtva Rusa u porazu nacističke Njemačke i pobjedi koja je SSSR koštala oko 27 milijuna života. U posljednje se vrijeme Moskva zbog toga bavila raznim diplomatskim sporovima, ponajviše s Poljskom.

Koncept priznavanja Rusa etničkom skupinom koja je utemeljila državu je za neke teže „prodati“. Naime, Moskva je od 1991. godine izbjegavala bilo kakvu vrstu etničkog naglaska, kao što je bio slučaj u drugim istočnoeuropskim zemljama, i to vrlo popularan. Trenutno je ovoj ideji prigovorio muftija Tatarstana Kamil Samigullin.

“Ne vidim pozitivne aspekte u odražavanju u ustavu koncepta “naroda koji utemeljuje državu” i da se on primjenjuje na jednu skupinu”, rekao je muftija Kamil Samigullin, prenosi Interfax.

Tatarstan je tradicionalno muslimanska regija u središnjoj Rusiji u kojoj etnički Rusi čine manjinu.

“Mi Tatari smo također Rusi i svi smo pridonijeli formiranju ove države i očuvanju državnih granica i duhovnog suvereniteta Rusije”, dodao je muftija Samigullin.

Postojeći ustav datira iz 1993. kad ga je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin, uz zapadnu podršku, uveo kako bi stvorio “hiperpredsjednički sustav”. To je uslijedilo nakon što se parlament pod kontrolom komunista pokušao suprotstaviti imperativu prozapadnog vođe, ali je Jeljcin posegao za vojnom silom da zadrži vlast. Tada je u borbama poginulo 187, a ranjeno 437 osoba, ali je Jeljcin ostao na vlasti

Prije glasanja 22. travnja, spomenute i druge promjene prvo moraju dobiti konačno odobrenje Ustavnog suda i nacionalnog parlamenta, odnosno Državne dume.

Izvor: RT

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
115 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ringo10
Gost
Ringo10
11 mjeseci prije

U pravu je tatarski muftija. Svaki etnocentrizam je opasan za Rusiju

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Prvo nisi čuo da i Tatari sebe smatraju za Ruse, ne poznaš pojam “Rus”, koji se ne svodi na Ruse Slavene samo i isključivo. Rus je nešt šire. i treba vidjeti kako će na kraju u tekstu stajati, jer se tamo ne koristi termin ruska nacija, već ruski narod, ili ruski narodi, kako kad. Udaraš na pravu s “našim” mozgom .

čudan svat
Gost
čudan svat
11 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

treba biti oprezan prema svakom tko hvali tog boga.. ili je prevarant ili slabouman:(

Oliver
Gost
Oliver
11 mjeseci prije

Svaka cast

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije
Reply to  Oliver

Ništa novo pod kapom nebeskom, rusi mijenjaju ustav, pa šta? Usa ga mijenja svakih par mjeseci pa nitko oko toga ne diže prašinu.

Tico
Gost
Tico
11 mjeseci prije

Bravo Putin.. Blago narodu kojeg takav covjek upravlja!

mali jere
Gost
mali jere
11 mjeseci prije
Reply to  Tico

Mogu samo potvrditi i zazeliti Putinu zdravlje i dug zivot.Putin i Lavrov su tandem kakvog jos nije bilo i za dugo nece biti.Bog Dragi neka im podari trajnu mudrost i dugi zivot.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Moglo bi se puno toga prepisati od njega.

Django Fett
Gost
Django Fett
11 mjeseci prije

A jel Medvedev derpe možda da ga je pogodilo…??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Django Fett

@Django Fett :
Medvedev samo s medvjedima i bez braka ?

Django Fett
Gost
Django Fett
11 mjeseci prije

Svim guzoljubima po zasluzi uskrstiti prava malo su si previše dopustili.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
11 mjeseci prije

Samo nastavak dosadašnjeg vođenja države. Odličan potez Putina u svakom slučaju

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
11 mjeseci prije

Mejk neandjertalci grejt egen!

mane
Gost
mane
11 mjeseci prije

Unutrašnja borba u rusiji se zahuktava. Putin kao eksponent ruske crkve, jednog od tri stuba ruske drzave pokusava da ogranici moc ruskih internacionalista u liku medvedev i naročito lavova. Nejasna je pozicija treceg stuba judeocionista kome ce se prikloniti. Sa obzirom na dogmi blizi su im internacionalisti, pogotovo oni ekstremniji elementi boljsevici, komunisti i globalisti.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  mane

ma ne
Bravo. Sve si ‘skonto’ 😃
Još da ti nije promaklo da ruski komunisti podržavaju ovaj ustav…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Luce :
U stavi !
Stavi u !
Put in !
I Vladi se ne vadi ?

Pisem Internet
Gost
Pisem Internet
11 mjeseci prije

Jasno mi je da mu treba pravoslavna crkva da mu “drzi ledja”, i bez obzira sto ga smatram mozda i najvecim drzavnikom nakon zavrsetka Hladnog rata ovo je potez za koji ce Rusi tek platiti cijenu u buducnosti, dugorocno nikako dobro za Rusiju. Steta.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Pisem Internet

@Pisem Internet
U stvari vrlo lukava taktika. Crkva je borac za tradicionalne vrednosti tako da će na nju da padne dobar deo kritike Zapada i tako rastereti ruske političare.
Takođe, možeš da zamisliš kako će gledati Rusi napad na Crkvu dok bi prema političarima bili manje-više ravnodušni ili čak prihvatali tvrdnje Zapada.

Više puta sam pisao da ne mislim da je Putin zaista verujući ali je pragmatičan i koristi sve što Rusiji donosi boljitak. Zato ni Rusija neće postati “pravoslavna džamahirija” već će se sve to uobličiti u neku prikladnu formu.

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac ima snifa

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumy, kužim da tebi klikeri solidno rade, e pa ako hoćeš dokučiti što je i kako se manifestira Bog ( Viša sila ) pročitaj knjigu od Joseph Murphy: Snaga podsvijesti. Knjiga će ti objasniti neke osobine Boga. To ti nema veze s Ćosićem iz Kućanaca

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ico sad i ti preporučuješ shumadincu Joseph Murphy-ijeve irske ,jezuitske, sektaške, lgbt-evske knjižice hahaha… Umrijet ću od smijeha a to je isto bio i onaj Ivo pisao prije nekoliko mjeseci….
Koja “slučajnost”..!

Nemoj to čitat ,to su ti sve sektaške nebuloze. Irska je poznata po tome.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

@x@y
Ne čitam knjige – samo stripove 😉

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

haha Bravo 😉

imalijosnade
Gost
imalijosnade
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

da x@y al zato je bolji skoro mu imenjak
paul morphy. njegove vanzemaljske šah partije. taj je bio najveci genije toga vremena; dok se teorija i sistemi nisu bili razradili i postali doktrine.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  imalijosnade

Da, bacio sam oko za tog Paul Murphy, nekakav političar solidarnosti – ljudi prije profita. Socijal demokrata, član europskog parlamenta u Irskoj izbornoj jedinici od 2011 do 2014.A navodno je bio član socijalističke paritije do 2019-e ,kada je formirao novu stranku Rise. E to je odličan primjer da ipak ljudi mogu i u kapitalizmu biti ispred profita.. Sve je moguće, samo treba imat prave ljude.

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Primijetio sam da spominjete crkvu a riječ je da bi u ustav ušao pojam Bog a ne crkva. Meni je najasno u kom kontekstu će biti pomenut Bog. Da li kao zaštitnik ili utemeljitelj ili u nekom drugo svojstvu? Sam po sebi taj pojam je neutralan i neće smetati niti jednoj zajednici a vjerojatno ni nevjerujućima.
Osobno sam pobornik jasnog razgraničenja crkve i države. Svatko ima svoju funkciju u društvu a u ovom slučaju ustav je temeljni zakon države pa crkva nema što tražiti u njemu. Jednako kao što država ne bi smjela imati utjecaj na unutar crkvene poslove. Pojmom Bog u ustavu društvo sigurno neće bilt religioznije, to je na djelovanju vjerskih zajednica.
Dio o ulozi i prirodi obitelji je jasan i nesporan, tako bi trebao izgladiti svaki ustav i svijetu. Obitelj je temelj, nekima od nas je svetinja, ali kako ju god razumjeli bez nje nema ni nas.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Piretis (smatraću da je persiranje lapsus), pomenom Crkve mnogi stvore sliku rigidnog dogmatizma. Posebno kada se radi o “ortodoksnoj” 😉 Ali to ne mora biti tako, bar tebi ne moram da objašnjavam. U slučaju pametnih ljudi, a Putin i Kiril to definitivno jesu, država i Crkva mogu napraviti odličnu simbiozu na obostranu korist i korist stanovništva gde bi svako delovao u svojoj oblasti.

Iako nisam verujući uporno ponavljam da Crkva ima izuzetan pozitivni potencijal koji povremeno i mestimično koristi na pravi način. Rusija definitivno stvara novu filozofiju života koja će negovati i duhovno (sa ili bez religije) a ne samo materijalno.

Z.A.
Gost
Z.A.
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Piretis moram se javiti i primjetiti da imate odlicno zapazanje i mogu samo dodati i pohvaliti Rusiju koja je sa rijecju bog izbjegla po meni diskriminaciju prema ostalim ruskim narodima.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Iako kao Piretis mislim da nije dobro miješati crkvu i vlast (državu) ,obzirom da svaka od njih ima svoju točno određenu funkciju uređenja društva, primjerice vlast vrši političko, drž.uređenje, a crkva isključivo religijsko i duhovno uređenje.
Sa jedne strane ,reklo bi se nož sa dvije oštrice, no ipak sa druge strane mislim da uloga Boga (NE CRKVE), može imati dobre strane, u smislu da se priznaju razlike u sadržaju među religijama i time prihvaćaju razlike u njihovim sadržajima, ali ne u svrsi Boga.
Bog svojim duhovnim značenjem pridonosi odgoju i uspostavljanju društvene solidarnosti čovječanstva putem nekakvih duhovnih zakona ,koje vjernici proizvoljno poštuju, prvenstveno morala a onda i ostalih poput molitvi, posta isl..
To je pak na izboru samog pojedinca i njegovoj predanosti Bogu.
Istovremeno mislim da Putin kao veliki vjernik i poštivatelj pravoslavlja, time želi ovjekovječiti i Rusiju kao vječnu, vjersku rusku zajednicu,koja nikad neće izgubit identitet pravoslavlja na prvom mjestu, iako to vrlo fleksibilno naglašava u Ustavu terminom samog Boga. To sve smatram sa tog stajališta sasvim korektno. Svaka zemlja ističe svoje vrijednosti i prava svojeg društva.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Pisem Internet

A gde će u Ustavu pisati pravoslavni Bog kada nešto prigovaraš i zašto ne bi bilo dobro sa ovim promjenama u Ustavu….šta se loše može izroditi?

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  Pisem Internet

Kod svake religije, a osobito katoličke, je problem što se temelji na norornim lažima

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ico znaš što mene čudi, koliko se sekti iznjedrilo iz kršćanstva mislim skoro sve iz kršćanstva, počevši od Mormona, Masona, Jezuita, Jehovinih Svjedoka, New Ageu, Iluminata, Scijentolozi, Adventisti ili Subotari,Baptisti, Metodisti – koji proizlaze iz Protestantizma, Pentekostalci, Kvekeri, Hare Krišna, Crkva ujedinjenja-porijeklom iz J.Koreje, Behaisti-hinduističkog porijekla, Soka Gakkai-japanskog, Rozenkrojceri,Kabbalah, Antropozofija – spoj gnosticizma, kršćanstva i hinduizma, UFO-sekte, Novoj Akropoli, raelijancima – koji su navodno čak tražili ambasadu za vanzemaljce u Kanadi, jer vjeruju da su ljude stvorili vanzemaljci, pa onda nekakva Crna ruža, pa Crna zora…itd… ,a ima i dosta islamskih sekti primjerice Sirijska sekta tzv. Alaviti (koji inače čine i vojsku koja se bori na strani Assada (koji su navodno sljedbenici Alije, rođaka Muhameda, kao njegovog prvog muškog sljedbenika), pa sekta Nusarije.. ,ali navodno i pravoslavlje ima svoje sekte ,ali ni približno koliko katočinastvo. Primjerice od pravoslavlja navodno postojii nekakva fundamentalistička pravoslavna sekta Ziloti, prema kojoj svi koji ne upražnjavanju pravoslavno učenje, su odmetnici…

A nažalost to za katoličanstvo je istina, no za to smatram prvenstveno krivim sam Vatikan.

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  x@y

@x@y- Ako mogu o tome zašto postoje tolike sekte? Nešto malo znam o tome ali da ne duljim to dođe slično kao u bilo kojem području gdje je nemoguće dobiti egzaktni odgovor. Tako u psihologiji imamo toliko pravaca i teorija da je nemoguće sve pohvatati, filozofiju da ne spominjem.
Sa kršćanstvom na prvi pogled sve je jednostavno. Ako prihvatimo da je Sveto Pismo mjerodavno ne bi trebalo biti razlika. Ali ima. Neki se redak može tumačiti na više načina. Kada te razlike postanu presudne grupa sljedbenika se odvaja u novi pokret ili sektu ili ako su dovoljno brojni imamo novu crkvu. Međusobne razlike među protestantima su vrlo male sa izuzetkom Mormona i dijelom, ali samo dijelom Jehovinih Svjedoka. Čak i meni koji sam u tome odrastao i obrazovan ponekad je teško razumijeti razliku između npr. Baptista i Adventista. Stvar postaje još konpliciranija ako znamo da Baptista ima niz ogranaka i a ni Adventisti ne stoje bolje. Desi se da neki ogranak crkve više liči na drugu nego izvornu. Tako su Baptisti sedmog dana gotovo identični Adventistima sedmog dana ali im ne pada na pamet ujedinite se. Ima tu inata, i uvijek se nađe sitnica da se potvrdi razlika.
Kada bi došao posjetitelj sa neke druge planete i kad bi mu pokušali objasniti zašto imamo toliko konfesija unutar iste vjere sigurno ne bi razumio, a pitanje je bi li uopće prepoznao razlike. Apsurdno je da velika većina vjernika katolika i pravoslavaca ne zna teološke razlike među sobom. Uglavnom se hvataju za vanjske, formalne, tipa jedni se svećenici žene drugi ne, jedni se križaju ovako drugi onako, razlike u boji svijeća i druge beznačajne sitnice. Malo tko bi znao nešto reći o problemu “filioque”, koji je bitan za razlikovanje ta dva crkvena učenja.

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

@x@y- Na forumu ovog portala na samom početku je @otpisani pokrenuo temu o svrsi i smislu ljudskog postojanja. Nažalost malo nas se uključilo ali je rasprava bila OK. Naravno da smo kod takve teme brzo došli na pitanje duhovnosti i religije i skroz skrenuli s teme (gle čuda i nas smo dvojica to napravili, tema je ruski ustav). Svi smo se složili, i koji vjerujemo i koji ne vjeruju da je potreba za Bogom iskonska. Čak se postavila teorija da je moguće da i drugi primati imaju neki oblik obožavanja mada nama neprimjetan. Prema onome što znam prvo se javlja animizam, potom politeizam te na kraju monoteizam. Monoteizam se dešavao i u vrijeme kad nije bio dominantan kao na primjer u Egiptu za faraona Ekhnatona u XIV stoljeću prije nove ere.
Danas sa slabljenjem utjecaja tradicionalne religije na svakodnavni život javljaju se duhovni pokreti npr. New Age koji su u biti povratak animizma. A zašto tolika raznolikost po pitanju religija teško je reći. Vjerojatno jer svatko želi da je u pravu sa svojom istinom. Kad je u pitanju nešto tako nedokučivo kao što je Bog onda ništa što zamislimo ne može biti točno. Što god rekli ili pretpostavili nije ni blizu nečega što je beskonačno, svemoćno, sveprisutno i sveznajuće. Kao kad bi ameba pokušala razumjeti čovjeka. Upravo s toga nekome tko nimalo ne vjeruje vjernici izgledaju poput male i naivne djece.
Završavaš sa pitanjem “čemu samo vjerovanje u Boga”? Nema nekog odgovora. Onaj koji vjeruje vjeruje i to mu je dosta. Netko vjeruje jer se nada nagradi bilo sada ili posmrtno, netko iz straha a neki, njih je stvarno malo, zato jer im se to čini logičnim i za svoju vjeru ne očekuju nikakvu nagradu. Nešto poput ljubavi, ako je prava dovoljna je sama po sebi makar bila ne uzvraćena.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Piretis, svaka čast za tako detaljne interese, a egiptologija je jedan od njih. Ovo što se rekli za egip.kralja Akhenatena, podsjetilo me je odmah na njegovog nasljednika sina Tutankhamuna,kojeg je on nasljedio obzirom da je sa prekrasnom Nefertiti imao samo kćeri, ali istina to sam bio čitao da je naredio svojem narodu da prestanu vjerovati u više bogova i da je samoga sebe proglasio Bogom, i navodno tada na području Egipta započinje monoteizam. Interesantno na kakve sve ideje ljudi dolaze. Osobno mislim da vjera donosi ljudima utjehu u nešto i nadu, dakle osobno nekako to tako gledam, iako utjeha i nada kroz prizmu Buga, mislim da nije nužno.neovisno o tome, uvjetovana ili neuvjetovana ljubavlju. Iako se često, čini mi se, ta vjera i poistovjećuje sa bezuvjetnom ljubavlju, kako ste i sami bili rekli, i onda ako nije uzvraćena, a tada bi se dakle govorilo upravo o toj bezuvjetnoj ljubavi. Jako me se je dojmilo kada je Putin rekao da su djeca blago Rusije, a djeca su zapravo blago svijeta ,i to nažalost se često zanemaruje, a na kraju svega još bih želio napomenut da je izuzetno plemenitog stajališta, kada je u nacrt izmjenjenog Ustava predložio stavku i da plaća nikako neće biti niža od troškova života. S obzirom na rusko gospodarstvo, ogroman teritorij i brojno pučanstvo, mislim da će to biti ipak vrlo teško za ostvarit, ali neka to ipak bude najbolji primjer svim ostalim zemljama svijeta, da i to može i mora biti zagarantirano među osnovnim ljudskim pravima. Odličan primjer u svemu. Neka im je sa srećom i dao Bog da takav nacrt izmjene Ustava i bude prihvaćen, iako mislim da to nije cijeli nacrt izmjene Ustava.

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije

Ma kakvi,kod Putina posebno mesto imaju bogati,a sama reč u sebi ima u korenu boga.Putin je predsednik bogatih,a ti detalji su samo marketing.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

Tako je fićo, prodao je i Krim i Siriju. Jeste da godinama čekamo da se to obznani ali sam siguran da će se vrlo skoro saznati – u utorak.

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac moj,znaš kolko su režije u Rusiji,gas,struja…?Kao i bilo gde u Evropi.Čije su te zalihe nafte,gasa itd. na kojima Rusija leži?Narodne sigurno nisu jer ih plaćaju kao da ih uvoze,a plate,bolje da ne znaš.Krim je mala uteha za sve gubitke.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

I tu si u pravu fićo – što se ne rodih u Nemačkoj, tamo svako po rođenju dobija nov Mercedes – Audi za došljake belce a WV obojenima.

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nije isto napraviti mercedes i gurnuti cev u zemlju.Mercedes nije prirodno blago,a nafta jeste.Taj koji je napravio mercedes ima pravo da ga prodaje po ceni koju on odredi.Nije dobra uporedba.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

Opet si u pravu fićo! Nego da nisi iz okoline – zafalilo mi drva pa da svratim do tvoje šume i osečem koje…

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

A čija je ta šuma pod zemljom u Rusiji.Pa naravno od oligarha,oni su je privatizovali,bolje reći oteli.Razmisli malo o tim svojim primerima.Može se biti i bistar rusofil.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

Sad ce evropski sud za ‘ljudska prava i porjeklo imovine’ traziti da Rusija isplati Michailu Chodorkowskom 40. milijardi € odstete! Kako? Al tako stoji – navodno Yukos je i vise procjenjen..

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

fićo
Cijena benzina 0.57 E do 0.63 Euro. Pa ti pricaj.

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije

Za zemlju koja je prebogata naftom to je pljačka sopstvenog stanovništva.Jedna druga zemlja sa zalihama nafte,Venecuela praktično besplatno toči benzin.U Iranu 8 centi,a u Rusiji ista cena kao u SAD.Amerikancu je p.dim dati 65 centi za litar,ali Rusu nije.Po kojoj logici Rus Rusu prodaje njegov benzin za 63 centa?

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

@fićo- Ne moramo gledati daleke primjera. Hrvatska proizvodi nešto manje od polovine svoje potrošnje plina. Cijena našeg, domaćeg, plina je sigurno niža ako ni zbog čega drugog ono jer na njega nema tranzitnih marži. Ipak je za tebe i mene kao potrošače jednako skup kao i onaj koji je stigao iz više tisuća kilometara. Kada se postavi to pitanje onda mudraci iz ministarstva objasne da cijenu formira burza a ne proizvođač. Izgleda da smo i mi u klubu opljačkanih.

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Tako je u kolonijama i mafijaškim državama.Pre neki dan je neki evročinovnik(Slovenac)rekao ili naložio da struja u Srbiji mora da poskupi.Srpska struja koju proizvode srpske elektrane koje su izgradili Srbi ili Jugosloveni on naređuje da mora da poskupi!Zašto?Pa zato.I tako će i biti.Koji suverenitet?A u Hrvatskoj je kao i u Rusiji.Plin jeste pola domaći,ali privatni pošto je i država privatna.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

fićo, to za plin u Srbiji si u pravu, jer sam imao priliku razgovarat sa privatnom osobom koja ima koncesiju za distribuciju plina i mogu reć da zahvaljujući tome uživaju kao pravi ultrakapitalisti… Ima toga svugdje u svijetu..

lekcija
Gost
lekcija
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

sto mi onda da kazemo…

Hezbollah
Gost
Hezbollah
11 mjeseci prije

Najskuplje gorivo u Rusiji je ekvivalent našem Eurosuperu 100, odnosno 36 rublji, što je u kunama 3,6 kuna, 60 dinara(SRB), 48 eurocenti, 90 feninga(BiH)

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije
Reply to  Hezbollah

A kako bi bilo da verujemo službenim podacima?
https://ru.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije
Reply to  fićo

Isti odgovor kao Bluzmenu

cvr
Gost
cvr
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Tako je Šumi to još više čeka onih 12 mil. ruske sirotinje(a gdje toga nema, a što je to spram 140 i kusur mil. stanovnika,a bilo je toga i više, a da zamalo zaboravi spomenuti i sankcije, recesiju) ali od sve te političko marketinške forme države (bog, no gay, jezik, pobjednik u ratu..) oni u sadržaju iste dobivaju samo garanciju da minimalna plaća(mp) neće biti niža od troškova života (sada valjda je, (mp u Moskvi 161 Euro)). Jest velik napredak u pi.ku mat..inu i to za državu sa najvećim prirodnim bogatstvima, i tako malim brojem stanovnika u odnosu na njenu površinu, državu (skoro)bez duga i velikim rezervama zlata, po veličini deveto gospodarstvo svijeta, očekivanom životnom dobi od 69,5 god.

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

Stari kagebeoovac se okrenuo crkvi, to dobro završiti neće, nije mi jasno zašto mu to treba, popovima zabraniti mješanje u politiku i držati ih kilometrima dalje od svake vlasti. Neka si pogleda pajdu Erdogana kuda ga je crkva-vjera dovela, do ludila.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Dzihadisti ce s pravom moci reci da se bore protiv Krstasa.

Buzz
Gost
Buzz
11 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Nazalost, nekriticnost mnogih na ovim stranicama i navijacki duh koji nema veze sa zdravim rezononiranjem vodi do uvjerenja da je spoj crkve i drzave idealan spoj za Rusiju. Nemogu vjerovati. Ali ljudska glupost nema granica ponekada. Nebi me zacudilo da se sutra Rusija ne pretvori u neko novo srednjevijekovno cudoviste. Provoslavna crkva trenutno drma i Rusijom i Putinom i cini ono sta joj drago. A to vodi samo u zlo. Bog i njegovo mjesto u ustavu?!?! Kao da Bog uopce ima ikakve veze sa tim klero-politikantskim idejama? Pa sta ce mu ta pozicija u Ruskom ili bilo cijem ustavu ako je vec Bog? Sta on ima od toga? Nista! Ali crkva ima. A cim ga ona gura na to mjesto, namjere su joj vrlo mracne i zle. To nas povijest kroz stoljeca uci. A budala ide dalje ponavljajuci iste greske i placa za njih.

mladen
Gost
mladen
11 mjeseci prije
Reply to  Buzz

sviđalo se tebi ili ne, ali dok je europa bila kršćanska rađala su se djeca i nitko nije preispitivao da li je muškarac ili žena, a sada idemo u autodestrukciju, gdje se ljudi pitaju da li uopće živjeti kako ne bi stvarali CO2, ne žele brakove, ne žele čak ni veze, pogubljeni su, bez korijena, bez obitelji, ostavljeni da ih korporacije vucaraju po svijetu gdje požele. Depresije nikada nije bilo više, gutaju se lijekovi kao nikada u povijesti, mlade generacije kao zombiji hodaju po ulicama (ili uopće ne hodaju). muškarci su feminizirani fizički i psihički, ženama se savjetuje da ne budu ženstvene nego agresivne, pune mržnje, samodopadne i sebične. jel to taj napredak? jel to željeni oblik života?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Buzz

Bato a o cemu pričaš, da li se u današnjoj Rusiji sputava nečija vjera ili mi se čini da je u Moskvi među najvećim džamijama na svetu.
Spominjanje Boga u Ustavu nema ništa sporno i trebalo bi svakome vjerniku biti drago jer bez Boga se bome ne može.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Da li se igde u Ustavu pretpostavilo da je Rusija Hrišćanska zemlja i da je Rusija zemlja Pravoslavaca sa Pravoslavnom crkvom kao “državnom”?

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Erdogan nem crkvu. On je musliman, ako jeste.
To su razliciti svjetonadzori.
Samo kad bi ti jos provalio te nijanse.
Ali tesko je to kad se gleda sa predrasudama unaprijed.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
11 mjeseci prije

Putina dozivljavam kao Bozji poklon ruskom narodu za svu onu patnju zadnjih 100g. A patnja ruskog naroda zadnjih 100g bila je mnogo veca od uzsasa….Ruski narod je pogledao svevisnji i neka je zasluzili su braca Rusi kao i sve koji zive u toj Rusiji a Rusiju dozivljavaju kao svoju.
Ja se molim svevisnjemu da isto tako pogleda moj srbski rod na Balkanu i sirom svijeta razasuti ….da i nas Srbe pogleda svevisnji ko i Ruse.Boze mili i svemoguci pomozi srbski rod i posalji nam srbskog Putina da zajeeno s ruskim Putinom vratimo i srbima osmijeh i nadu mnogonapacenom mom todu.Amin Boze daj!

Hvala LOGICNO na prilogu i svevisnji da nagradi sve one koji rade u ime ovog LOGICNO.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
11 mjeseci prije

Al’ će sad da “laju” mediji iz svih onih “naprednih” zapadnoeuropskih kraljevina (i pripadajućih satelitskih državica) koje su napravile sve da onemoguće spominjanje kršćanstva kao jedne od osnovnih europskih tradicija, a da pritom promoviraju sve moguće nastranosti. Nek’ džukci samo laju, Rusiji ništa ne mogu… Tamo ne prolazi “pederbal” u duginim bojama na otvorenom…

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

I jeli normalno da bog bude u ustavu?
Razumem ja da je stanovnistvo palo tako nisko da je prakticno, ali i Rusija ce biti zvanicno teokratija. Sta ih razlikuje onda od USA ili Irana? Za koga navijati?
Nema vise dobrih momaka.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Normalno je, svaka duša teži Bogu bio ti vjernik ili ne.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ti jos nisi skuzio da kad vadis svog boga na ulice ce i drugi vaditi svoje?
Sigurni recept za konflikt.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Ti ne kužiš da je Bog jedan?

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Jos da objasnis to onima kojima se mole milionima raznih bogova.
I ratuju zbog toga.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Više od pola ih je izmanipulisana.

Malivz
Gost
Malivz
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Ne ratuju zbog Boga nego u ime Boga, a zbog ljudi koji manipuliraju njegovim imenom

cvr
Gost
cvr
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

siniša gdje? misliš na ovozemaljskog boga novca personaliziranog u vlasnicima Fed-a usput rečeno ga se u glavnim točkama temeljnog dokumenta ni neizravno ni izravno ne spominje ili onostranog boga duše, utjehe, nade u kraljevstvo je vaše nebesko

imalijosnade
Gost
imalijosnade
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

bolje se boris kad je rat- kad imas boga na 1. dnevnoj zapovjedi
drzaci kulta su i drzaci matrixa.. pa i komi su se dobro borili; jer im je bilo uvrćeno u glavu da je marx bog a lenjin njegov poslanik na zemlji.

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
11 mjeseci prije

Pa nije znacajan, nije da ga se itko pridrzava a koliko ih se naglas pitalo treba li takvo sto uopce Rusiji.

Mito bekrijo
Gost
Mito bekrijo
11 mjeseci prije
Reply to  Mito bekrijo

Pitaj mamu sto sam rucao.

Savaranola
Gost
Savaranola
11 mjeseci prije

Putinovo podčinjavanje Bogu Ruske federacije dobra je stvar. Samo ako to jest Pravi i Jedini, Bog Abrahama, Izaka i Jakova. Medjutim, bojim se da je to partikularni bog ruske pravoslavne crkve.

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Savaranola

Eto ti ces Rusima reci kom Bogu da se mole.
Milice se onom Bogu koji ih je i do sada odrzao i proslavio.

memento
Gost
memento
11 mjeseci prije
Reply to  Savaranola

Bog o kome pričaš je jevrejski Jehova koji spaljuje gradove i koji je slika i prilika današnjih vladajućih cionista. Hrišćani se mole Bogu koji voli ljude i ne ubija ih….mada i tu ima bolesnih ljudi, ali to nije u zvaničnoj dogmi kao kod Jehove.

Piretis
Member
Piretis
11 mjeseci prije
Reply to  memento

@memento- Ne, isti je. Isti je Bog judaista, kršćana i muslimana. Drugačije ga zovemo.
Tvoja primjedba stoji ali je za neku ozbiljniju teološku raspravu a ne za portal. Inače stoji da kršćani poimaju Boga kao milostivog i brižnog. Što opet na znači da ga takvim nisu smatrali i drugi samo je naglasak stavljen na druge osobine koje su njima bile presudne u skladu sa vremenom u kojem su živjeli.

memento
Gost
memento
11 mjeseci prije
Reply to  Piretis

@Piretis Priznajem grešku.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Koje vi gluposti lupate to vise nije normalno,boli zapad ona stvar za putinove ustave i hoce li boga staviti ili nece u svoj ustav,zapad brine njegova zaplotnjacka te izrazito anti EU politika, sa akcentom na destabilizaciju Europe gdje god mu se ukaze prilika,od ukrajine i krima ,preko sirije pa sve do srbije,lik jednostavno prezire sve Europsko,osim naravno Eura.

mladen
Gost
mladen
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

nitko toliko nije antieuropski kao ove korumpirane prostitutke u Bruxellesu. Nitko toliko ne mrzi Europu i ne čini veću štetu od EU/EK činovnika-plaćenika. Njima su “vanjski faktori” samo izlika za vlastite zločine protiv Europe.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
11 mjeseci prije
Reply to  mladen

bravo mladene!

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Khmm, Putin nije destabilizirao Siriju, to su bili oni isti koji su destabilizirali Libiju (a da nije bilo Rusa Sirija bi sada slicila Libiji) i oni su pokrenuli izbjeglicki val, Krim? Kako to destabilizira EU? Ne pratim te, deder, pojasni malo kako tocno Rusija destabilizira EU?

Racio
Gost
Racio
11 mjeseci prije
Reply to  Lurker

Khmm ,lurkeru tupane ,deder ti meni objasni na sto to lici sirija poslje 5.godina ruskih tepih bombardovanja bez ikakvog politickog ucinka,pa some jedan,libija je monte carlo u odnosu na siriju poslje ruskog “spasavanja”.

x@y
Gost
x@y
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

To si u pravu Jack, zapad apsolutno ne interesira što će Putin staviti u Ustav tim više što postoje itekako nekorektni i nepotpuni Ustavi poput američkog u kojem bi trebalo ukinuti onaj njegov II amandman, koji dozvoljava upotrebu oružja za vlastitu obranu i kojim se građanima jamči pravo držati i nositi oružje.
To bi bio jedan od primarnih razloga zbog čega je toliko ubojstava dnevno u svakoj od država USA. Navodno prvih 10 država u USA sa najvećim brojem ubojstava dnevno ide od Aljaske, Louisiana, Alabama, Missisipi, Montana, Wyoming, Arkansas, Oklahoma, New Mexico, Tennesee.
Dakle, Aljaska, Louisiana, Alabama i Mississippi svrstavaju se u četiri prva mjesta za najveću stopu smrtnosti od oružja, navodno sa stopama većim od 18 ubojstava na svakih 100.000 ljudi, što znači da se u tim državama dnevno ubije pištoljem svakih 15 minuta.
Daleko veća opasnost od spominjanja Boga u Ustavu!

oddball
Gost
oddball
11 mjeseci prije

bog je u ustavu, a vrag u detaljima, osobito u zemlji sljednici SSSR-a, a smiješno je i ono PANIKA u naslovu, barem meni 😉

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije
Reply to  oddball

Caru carevo, bogu bozje. Kada se ovo zaboravi i dodje do preklapanja obicno problemi slijede…

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Kome se nesviđa,na Tursku granicu pa u EU sa ostalom bratijom….

Bozon
Gost
Bozon
11 mjeseci prije

Bavi se budalastinama.

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Bozon

Kratkovido.
Ovakve “budalastine” su sudbonosne.
Da se Sveti ravnoapostolni knez Vladimir 988. godine nije bavio ovakvim “budalastinama” danas Rusija i njena civilizacija ne bi ni postojale.

Vozd
Gost
Vozd
11 mjeseci prije

Na istoku nista novo

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije
Reply to  Vozd

A niti ni na zapadu.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije
Reply to  Lurker

Za Zapad znamo da propada.
Ali smo ocekivali vise od Istoka.
Jedina nada svetskog proletarijata je sada drug Xi.

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
11 mjeseci prije

Svaka čast,ako je sve ovo točno,eto Slaveni će na dalje predvoditi “zapadnu civilizaciju”.Na zdarovlje Tovariš Vladimir Vladimirovič!

Za istovjeroispovestne sakramenate
Gost
Za istovjeroispovestne sakramenate
11 mjeseci prije

… i zabranu ne-isto-vjeroispovestnih brakova

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije

Ahaha, kako ateisti pjene sto se pominje Bog u ruskom ustavu.

Nista vi jos o Rusiji ne znate, a ni o Putinu. I ovo je nista, jos bolje dolazi.

O povratku Rusije na ovaj put sam znao jos i kao djete. Prorocanstva ruskih svetitelja, vjekovima unazad, se ostvaruju pred nasim ocima.
Ali ne moze to da shvati bezbozan covjek, pa takav covjek ni Putina ne shvaca, pa bi da mjeri Putina po svojoj uskoj mjeri, pa pokusava da nadje neka slabasna objasnjenja zasto Putin uvodi Boga u ustav.

Putin je vjerujuci covjek, svidjalo se to vama ili ne!

Omiljeni Putinov filosof je Ivan Iljin pravoslavni mislilac, i Putinov nacin upravljanja i usmjeravanja drzave je u pravcu u kom je piaao i savjetovao taj covjek.
Osim sto su njegove knjige na preporuku Putina citane sirom ruske adminiatracije, i njegovo tjelo je prebaceno iz Evrope u Rusiju, ubrzo nakon dolaska Putina na vlast.

Putin se redovno pricescuje, cesto u manastiru Vaalam na sjeverozapadu Rusije.
O crkvenom zivotu Putina ne mozete puno naci na politickim portalima, ali ko se dublje interesuje, moze lako da nadje mnogo materijala.

Pocevsi od toga da Putin nikada ne skida krstic oko vrata, sto se moze vidjeti na svim slikama Putina bez majice (Taj drveni krstic mu je poklonila majka i prezivio je pozar, od tada ga Putin ne skida.).
Putin kleci na Hristovom grobu u Jerusalimu, mozete naci i taj snimak.

Putin svoje ponasanje odvija u skladu sa pravoslavnim principima ponasanja.

Putin prilikom skoro svakog posjeta stranoj zemlji, bez obzira da li je to Kina, Francuska, Kazahstan, Srbija… uvijek posjeti pravoslavnu crkvu u toj zemlji.

Putinov sistem vrijednosti koji suprotstavlja zapadu je u stvari pravoslavni sistem vrijednosti, u skladu sa njim je i zastita porodice, antiliberalne vrijednosti, pa i cesta Ruska okretanja drugog obraza u skladu sa Hristovom preporukom, jer blazeni su mirotvorci i sinovima Bozjim ce se nazvati.

Svaki pravoslavni covjek zna da je Putin jedan od nas duhom. To se osjeca.

Za vrijeme Putinove vlasti obnovljeno je i sagradjeno u Rusiji oko 27 hiljada pravoslavnih hramova.
U istoriji hriscanstva ne postoji nista slicno za vrijeme nekog vlastodrsca.
Osim mozda za vrijeme Sv. Konstantina cara Romejskog, ali se tacan broj izgradjenih hramova u njegovo vrijeme ne zna.
Rusi podrzavaju pominjanje Boga u ustavu, a kome se ne svidja, neka gleda u “naprednu” umirucu gej zapadnu civilizaciju.

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Savio

Otidji Putinu pa se sprdaj sa njim. 😉
Ovdje se ti sprdas samo sa sobom.

Sto se tice vjerovanja u fikciju, po tom kriteriju prvi na listi ovdje si ti i tebi slicni, koji vjeruju da je sav univerzum dosao niodakle i stvorio se sam, pa gdje ce veca i ludja bajka i fikcija od takve ateisticke “vjere”.

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude
11 mjeseci prije

Možda zato što putin i ekipa vjeruje, “zna”, da Bog postoji.. Na kraju više od 98% ljudi vjeruje u neku višu inteligenciju, a i ono 2 % koji navodno ne vjeruju i oni vjeruju premalo je prostora za objašnjavati taj dio.. Na kraju imas činjenicu da je navodno jedino u Švicarskom ustavu uključen Bog i to na 4 strana jezika i koliko ja znam Švicarska je zadnji put imala rat na svom tlu prije 13, a možda i više stoljeća na svom tlu.. Na kraju i Amerikanci godinama polažu zakletvu na Bibliju, e sada dali je njihov Bog dolar ili Isus ili neki drugi Bog ili su u teškom sukobu interesa između dolara i Boga to je njihova stvar.. Traži pa ćeš naći, istina je voda duboka!

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije

Isus je izmišljeni lik, e da bi se Vatikanci dočepali Vaše love, he, he, he,

Ora
Gost
Ora
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

Isus je povijesna osoba, to je odavno dokazano, samo treba malo više čitati.

karma
Gost
karma
11 mjeseci prije

Bog te blagoslovija i svaka ti dala. sritni rusi da imaju takvoga ne Brisel klaune i klimaglavice. Obitelj,Bog i Domovina Rossija samostalna ne pod globalnim kisobranom ludila i dekadencije.

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije

Neki veruju da bog ne postoji, drugi veruju da postoji. Niti jedni nemaju fizičkih dokaza za svoja uverenja. Dakle, svi samo veruju u nešto. Prvi u njegovo odsustvo, drugi u njegovo sveprisustvo. Tu se za mene završava svaka dalja polemika.

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije
Reply to  Helena

Precenjuješ logiku i svest, a potpuno zanemaruješ podsvesno i nesvesno u nama. Sve su to izvori znanja.

Drajzer
Gost
Drajzer
11 mjeseci prije
Reply to  Helena

Savršen primer plauzibilnosti: nemogućnost dokazivanja kao i nemogućnost opovrgavanja.

asdfgh
Gost
asdfgh
11 mjeseci prije

Kgfjč di nađe muslimane za primjer jedinstva ?

Kgfjč
Gost
Kgfjč
11 mjeseci prije
Reply to  asdfgh

Pošteno. Možda ne jedinstvo, ali snagu definitivno. I kad se gomila takvih doseli u eu koja počinje prezirati svoju prošlost i tradicije…

imalijosnade
Gost
imalijosnade
11 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

da oni su razbijeni od matrixa. al ipak kad bi bilo 1:1 jedan na jedan – ja il pakistanac ili malezijac; nas autohtoni bosnjak (a da ne govorimo sanđaklija) bi se u vecem procentu odlucio za ovo drugo. samo ne uvjek, ima iznimki.
misterij su religije.

Nn19
Gost
Nn19
11 mjeseci prije
Reply to  imalijosnade

Zavisi od toga ko je tlacitelj a ko potlacen. Musliman im obavezu biti na strani potlacenih, bez obzira na vjeru.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Bojao sam se sta ce biti sa Rusijom posle Cara.
Rusija moze biti rusena jedino iznutra. A Car nije pametan. Ostavlja im seme razdora. Mozda ce vecina pod kisobran pravoslavlja, ali svaka manjina ce imati razloga de negoduje. A ima mnogo manjina. Mnogo prilika za pozare.
Bilo je divno dok je trajalo, ali Rusija se vraca u svoj istorijski normalni feudalni poredak. Nadam se da ce joj Kina maznuti velike delove, pre nego sto stizu drugi.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Oli je moguce da Car stvarno ne shvata?
Ili pokusava zadovoljiti sve da ga ne diraju kad bude izgubio imunitet?
Bilo a) ili b), Car stavlja svoj interes iznad interesa Rodine. Izneverio je :/

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Car nije pametan? Sreca pa nije pametan ko ti.
Nista ti ne brini za Rusiju, ona je odavno tu, i jos dugo ce da bude tu.
Mozes samo da se nadas da ce Kina Rusiji maznuti nesto, ali dalje od tvoje nade nece ici. Rusija je nuklearna supersila i niko koj ne moze uzeti nista.
Ne brini ti za ruske manjine, njih niko ne dira, imaju sva prava, nista im ne fali.
Ali Rusija ima svoj identitet i istorijski put i svoji istorijsku misiju, pa se ti ljuti koliko hoces.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
11 mjeseci prije

da kgfjč- imas pravo!

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Drug Staljin 🙂
Za Rodinu! Uraaaaaa…!

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
11 mjeseci prije

Svaka čast Putinu na onome što radi u Siriji, ali ovo je malo tužno. SSSR je u 20. stoljeću, uz sve probleme i nevolje, bio avangarda svijeta, a Putin s ovim “Božjim Ustavom” u 21. stoljeću vraća Rusiju u 19. stoljeće.
A ako je istina da je ovaj dripac od predsjednika Komunističke partije pristao na to, onda je red da dade ostavku.

lekcija
Gost
lekcija
11 mjeseci prije

iz tvojih u bozje sa sve staljinom

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
11 mjeseci prije

Svaka čast Putinu i Rusiji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik