PANIKA – Putinov ustav: Prijedlozi uključuju zabranu istospolnih brakova i posebno mjesto za Boga

Vladimir Putin smiješak

Vladimir Putin je zapanjio Ruse kada je u siječnju započeo odbrojavanje do odlaska iz Kremlja predlažući promjene ruskog ustava iz 1993. godine. Povećavajući dramu, premijer Medvedev je istog dana dao ostavku.

Prema mogućim amandmanima koji su sada objavljeni uoči nacionalnog glasanja zakazanog za 22. travnja, patrioti i vjernici će vjerojatno će biti najzadovoljniji procesom. Međutim, gay skupine i javni službenici s imovinom u inozemstvu će bez sumnje biti očajni.

Glavne točke novog temeljnog dokumenta Ruske Federacije uključuju:

  • Potreba da se u dokumentu spominje Bog.
  • Državnim službenicima zabranjeno je da posjeduju račune u inozemstvu i da imaju strano državljanstvo.
  • Zabranu ustupanja ili davanja bilo kojeg ruskog teritorija.
  • Ograničenje braka na zajednicu muškarca i žene, isključujući gay brak.
  • Odredbe za priznavanje suvremene Ruske Federacije kao nasljednika Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, što je odluka kojom Rusija u ostavštinu „dobiva“ status antifašističke sile i pobjednika u Drugom svjetskom ratu.
  • Spomen na povijesnu istinu radi zaštite velikog dostignuća Rusa u njihovoj obrani Domovine.
  • Ruski narod bit će prepoznat kao utemeljitelj države, što podrazumijeva da je službeni jezik ruski.
  • Garanciju da minimalna plaća neće biti niža od troškova života.

Iako je zabrana homoseksualnih brakova najvažnija točka razgovora zapadnih medija, to Rusiju neće učiniti nikakvim „vanzemaljcem“ u istočnoj Europi. Susjedna Ukrajina ima sličnu klauzulu u svom ustavu, a istu odredbu ima i Hrvatska. Uz to, novi temeljni dokument će gotovo sigurno biti popularan u zemlji. Predsjednica Vijeća Federacije, Valentina Matvijenko, rekla je prošlog mjeseca da snažno podržava taj koncept.

„Za Ruse, obitelj je više od obitelji,” rekao je Matvijenko novinarima.

„Nekada su govorili da je obitelj ćelija društva. Naša je država multinacionalna i multikonfesionalna, ali među svim konstitutivnim narodima je obitelj brak muškarca i žene. Mi bismo zaista željeli da i buduće generacije slijede isti obrazac, pogotovo u pozadini erozije ovog koncepta koja se sada događa u svijetu”, rekla je predsjednica Vijeća Ruske Federacije.

Matvijenko se osvrnuo na liberalizaciju zakona o braku u mnogim zapadnim zemljama, gdje je uveden gay brak. Sam Putin istaknuo je da ne želi da Rusija slijedi taj primjer.

Zabrana stranog državljanstva i računa izvan Rusije za dužnosnike i Bog u ustavu

Ideja o zabrani stranog državljanstva i bankovnih računa u inozemstvu za državne dužnosnike također će naći veliku podršku.

Rusi su često bili ogorčeni zbog izvješća o državnim službenicima sa skupim stranim nekretninama i više putovnica.

U međuvremenu, želja za spominjanjem Boga u ustavu je ideja moćnog pravoslavnog patrijarha Kirila Moskve i cijele Rusije, koji je precizirao da se taj dio ne mora odnositi samo na kršćanskog Boga, zbog čega su ovu inicijativu podržali i muslimanski vođa Talgat Tadžuddin, čak i čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov.

Izmjena granica i dopuštanje davanja teritorija se odnosi isključivo na ustupanje bilo kojeg Kurilskog otoka Japanu, što je uznemirilo Tokio. Moskva je u sporu s Japancima oko ovih otoka još od ’40-ih. To će budućem ruskom lideru otežati i mogućnost povratka Krima Ukrajini, iako bi to bilo malo vjerojatno čak i bez ustavne odredbe.

Rusija je nasljednik SSSR-a

Putinov zahtjev da se u temeljni zakon ugradi uloga Rusije kao države nasljednice SSSR-a zasigurno je inspiriran vanjskim pokušajima da se umanji žrtva Rusa u porazu nacističke Njemačke i pobjedi koja je SSSR koštala oko 27 milijuna života. U posljednje se vrijeme Moskva zbog toga bavila raznim diplomatskim sporovima, ponajviše s Poljskom.

Koncept priznavanja Rusa etničkom skupinom koja je utemeljila državu je za neke teže „prodati“. Naime, Moskva je od 1991. godine izbjegavala bilo kakvu vrstu etničkog naglaska, kao što je bio slučaj u drugim istočnoeuropskim zemljama, i to vrlo popularan. Trenutno je ovoj ideji prigovorio muftija Tatarstana Kamil Samigullin.

“Ne vidim pozitivne aspekte u odražavanju u ustavu koncepta “naroda koji utemeljuje državu” i da se on primjenjuje na jednu skupinu”, rekao je muftija Kamil Samigullin, prenosi Interfax.

Tatarstan je tradicionalno muslimanska regija u središnjoj Rusiji u kojoj etnički Rusi čine manjinu.

“Mi Tatari smo također Rusi i svi smo pridonijeli formiranju ove države i očuvanju državnih granica i duhovnog suvereniteta Rusije”, dodao je muftija Samigullin.

Postojeći ustav datira iz 1993. kad ga je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin, uz zapadnu podršku, uveo kako bi stvorio “hiperpredsjednički sustav”. To je uslijedilo nakon što se parlament pod kontrolom komunista pokušao suprotstaviti imperativu prozapadnog vođe, ali je Jeljcin posegao za vojnom silom da zadrži vlast. Tada je u borbama poginulo 187, a ranjeno 437 osoba, ali je Jeljcin ostao na vlasti

Prije glasanja 22. travnja, spomenute i druge promjene prvo moraju dobiti konačno odobrenje Ustavnog suda i nacionalnog parlamenta, odnosno Državne dume.

Izvor: RT

bogHomoseksualni brakrusijaustavvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
114 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

U pravu je tatarski muftija. Svaki etnocentrizam je opasan za Rusiju

Oliver
4 godine prije

Svaka cast

Tico
4 godine prije

Bravo Putin.. Blago narodu kojeg takav covjek upravlja!

Dopizdilomi
4 godine prije

Moglo bi se puno toga prepisati od njega.

Django Fett
4 godine prije

A jel Medvedev derpe možda da ga je pogodilo…??

Django Fett
4 godine prije

Svim guzoljubima po zasluzi uskrstiti prava malo su si previše dopustili.

Majk Majers
4 godine prije

Samo nastavak dosadašnjeg vođenja države. Odličan potez Putina u svakom slučaju

Mito bekrijo
4 godine prije

Mejk neandjertalci grejt egen!

mane
4 godine prije

Unutrašnja borba u rusiji se zahuktava. Putin kao eksponent ruske crkve, jednog od tri stuba ruske drzave pokusava da ogranici moc ruskih internacionalista u liku medvedev i naročito lavova. Nejasna je pozicija treceg stuba judeocionista kome ce se prikloniti. Sa obzirom na dogmi blizi su im internacionalisti, pogotovo oni ekstremniji elementi boljsevici, komunisti i globalisti.

Pisem Internet
4 godine prije

Jasno mi je da mu treba pravoslavna crkva da mu “drzi ledja”, i bez obzira sto ga smatram mozda i najvecim drzavnikom nakon zavrsetka Hladnog rata ovo je potez za koji ce Rusi tek platiti cijenu u buducnosti, dugorocno nikako dobro za Rusiju. Steta.

fićo
4 godine prije

Ma kakvi,kod Putina posebno mesto imaju bogati,a sama reč u sebi ima u korenu boga.Putin je predsednik bogatih,a ti detalji su samo marketing.

Mikojan
4 godine prije

Stari kagebeoovac se okrenuo crkvi, to dobro završiti neće, nije mi jasno zašto mu to treba, popovima zabraniti mješanje u politiku i držati ih kilometrima dalje od svake vlasti. Neka si pogleda pajdu Erdogana kuda ga je crkva-vjera dovela, do ludila.

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Putina dozivljavam kao Bozji poklon ruskom narodu za svu onu patnju zadnjih 100g. A patnja ruskog naroda zadnjih 100g bila je mnogo veca od uzsasa….Ruski narod je pogledao svevisnji i neka je zasluzili su braca Rusi kao i sve koji zive u toj Rusiji a Rusiju dozivljavaju kao svoju.
Ja se molim svevisnjemu da isto tako pogleda moj srbski rod na Balkanu i sirom svijeta razasuti ….da i nas Srbe pogleda svevisnji ko i Ruse.Boze mili i svemoguci pomozi srbski rod i posalji nam srbskog Putina da zajeeno s ruskim Putinom vratimo i srbima osmijeh i nadu mnogonapacenom mom todu.Amin Boze daj!

Hvala LOGICNO na prilogu i svevisnji da nagradi sve one koji rade u ime ovog LOGICNO.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Al’ će sad da “laju” mediji iz svih onih “naprednih” zapadnoeuropskih kraljevina (i pripadajućih satelitskih državica) koje su napravile sve da onemoguće spominjanje kršćanstva kao jedne od osnovnih europskih tradicija, a da pritom promoviraju sve moguće nastranosti. Nek’ džukci samo laju, Rusiji ništa ne mogu… Tamo ne prolazi “pederbal” u duginim bojama na otvorenom…

Red Dog
4 godine prije

I jeli normalno da bog bude u ustavu?
Razumem ja da je stanovnistvo palo tako nisko da je prakticno, ali i Rusija ce biti zvanicno teokratija. Sta ih razlikuje onda od USA ili Irana? Za koga navijati?
Nema vise dobrih momaka.

Mito bekrijo
4 godine prije

Pa nije znacajan, nije da ga se itko pridrzava a koliko ih se naglas pitalo treba li takvo sto uopce Rusiji.

Savaranola
4 godine prije

Putinovo podčinjavanje Bogu Ruske federacije dobra je stvar. Samo ako to jest Pravi i Jedini, Bog Abrahama, Izaka i Jakova. Medjutim, bojim se da je to partikularni bog ruske pravoslavne crkve.

Jack
4 godine prije

Koje vi gluposti lupate to vise nije normalno,boli zapad ona stvar za putinove ustave i hoce li boga staviti ili nece u svoj ustav,zapad brine njegova zaplotnjacka te izrazito anti EU politika, sa akcentom na destabilizaciju Europe gdje god mu se ukaze prilika,od ukrajine i krima ,preko sirije pa sve do srbije,lik jednostavno prezire sve Europsko,osim naravno Eura.

Alex
4 godine prije

Kome se nesviđa,na Tursku granicu pa u EU sa ostalom bratijom….

Bozon
4 godine prije

Bavi se budalastinama.

Vozd
4 godine prije

Na istoku nista novo

VOLGA VOLGA
4 godine prije

Svaka čast,ako je sve ovo točno,eto Slaveni će na dalje predvoditi “zapadnu civilizaciju”.Na zdarovlje Tovariš Vladimir Vladimirovič!

Za istovjeroispovestne sakramenate
4 godine prije

… i zabranu ne-isto-vjeroispovestnih brakova

Savio
4 godine prije

Ahaha, kako ateisti pjene sto se pominje Bog u ruskom ustavu. Nista vi jos o Rusiji ne znate, a ni o Putinu. I ovo je nista, jos bolje dolazi. O povratku Rusije na ovaj put sam znao jos i kao djete. Prorocanstva ruskih svetitelja, vjekovima unazad, se ostvaruju pred nasim ocima. Ali ne moze to da shvati bezbozan covjek, pa takav covjek ni Putina ne shvaca, pa bi da mjeri Putina po svojoj uskoj mjeri, pa pokusava da nadje neka slabasna objasnjenja zasto Putin uvodi Boga u ustav. Putin je vjerujuci covjek, svidjalo se to vama ili ne! Omiljeni Putinov filosof je Ivan Iljin pravoslavni mislilac, i Putinov nacin upravljanja i usmjeravanja drzave je u pravcu u kom je piaao i savjetovao taj covjek. Osim sto su njegove knjige na preporuku Putina citane sirom ruske adminiatracije, i njegovo tjelo je prebaceno iz Evrope u Rusiju, ubrzo nakon dolaska Putina na… Čitaj više »

Samo da rata ne bude
4 godine prije

Možda zato što putin i ekipa vjeruje, “zna”, da Bog postoji.. Na kraju više od 98% ljudi vjeruje u neku višu inteligenciju, a i ono 2 % koji navodno ne vjeruju i oni vjeruju premalo je prostora za objašnjavati taj dio.. Na kraju imas činjenicu da je navodno jedino u Švicarskom ustavu uključen Bog i to na 4 strana jezika i koliko ja znam Švicarska je zadnji put imala rat na svom tlu prije 13, a možda i više stoljeća na svom tlu.. Na kraju i Amerikanci godinama polažu zakletvu na Bibliju, e sada dali je njihov Bog dolar ili Isus ili neki drugi Bog ili su u teškom sukobu interesa između dolara i Boga to je njihova stvar.. Traži pa ćeš naći, istina je voda duboka!

karma
4 godine prije

Bog te blagoslovija i svaka ti dala. sritni rusi da imaju takvoga ne Brisel klaune i klimaglavice. Obitelj,Bog i Domovina Rossija samostalna ne pod globalnim kisobranom ludila i dekadencije.

Helena
4 godine prije

Neki veruju da bog ne postoji, drugi veruju da postoji. Niti jedni nemaju fizičkih dokaza za svoja uverenja. Dakle, svi samo veruju u nešto. Prvi u njegovo odsustvo, drugi u njegovo sveprisustvo. Tu se za mene završava svaka dalja polemika.

asdfgh
4 godine prije

Kgfjč di nađe muslimane za primjer jedinstva ?

Red Dog
4 godine prije

Bojao sam se sta ce biti sa Rusijom posle Cara.
Rusija moze biti rusena jedino iznutra. A Car nije pametan. Ostavlja im seme razdora. Mozda ce vecina pod kisobran pravoslavlja, ali svaka manjina ce imati razloga de negoduje. A ima mnogo manjina. Mnogo prilika za pozare.
Bilo je divno dok je trajalo, ali Rusija se vraca u svoj istorijski normalni feudalni poredak. Nadam se da ce joj Kina maznuti velike delove, pre nego sto stizu drugi.

imalijosnade
4 godine prije

da kgfjč- imas pravo!

Red Dog
4 godine prije

Drug Staljin 🙂
Za Rodinu! Uraaaaaa…!

Kunta Kinte
4 godine prije

Svaka čast Putinu na onome što radi u Siriji, ali ovo je malo tužno. SSSR je u 20. stoljeću, uz sve probleme i nevolje, bio avangarda svijeta, a Putin s ovim “Božjim Ustavom” u 21. stoljeću vraća Rusiju u 19. stoljeće.
A ako je istina da je ovaj dripac od predsjednika Komunističke partije pristao na to, onda je red da dade ostavku.

lekcija
4 godine prije

iz tvojih u bozje sa sve staljinom

ANTINWO.HR
4 godine prije

Svaka čast Putinu i Rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI