“Znanost nas približava Bogu” – Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga tvrdeći da su dokazi svuda oko nas!

Galaksija - Postojanje Boga

Znanstvenici predstavljeni u ovom članku su znanstveni autoriteti. Opća populacija, neupitno radili se o vjernicima ili ateistima, uzima ih jednim od najvećih znanstvenika svih vremena. Svi su napravili temeljna otkrića koja su revolucionirala znanost i svatko je otac-utemeljitelj jedne od glavnih znanstvenih grana koju danas poznajemo.

Svi su ovi znanstvenici vjerovali u Boga jer su smatrali da imaju dovoljno dokaza da priznaju postojanje stvoritelja, a ne zato što nisu razumjeli određene stvari koje su pripisali Bogu. U stvari, upravo analizom mehanizama određenih prirodnih pojava većina ovih znanstvenika zaključuje kako je očito da iza svega toga stoji inteligencija.

Postoje naravno i drugi znanstvenici koji se također mogu smatrati jednim od najvećih znanstvenika svih vremena, ali općenito, znanstvenici u ovom članku su najviše citirani, najpopularniji i oni koji su dali najveći doprinos današnjoj znanosti.

1 – Nikola Kopernik (1473.-1543.)

Nicola Kopernik poznati je poljski astronom za kojeg se smatra da je jedan od pionira astronomije, a koji je otkrio da Zemlja i planeti kruže oko Sunca. S vremena na vrijeme spomenuo je Boga u svojim djelima i nije smatrao da su njegova znanstvena otkrića u suprotnosti s religijom.

“Poznavati velika Božja djela, pokušati razumjeti Njegovu mudrost, Njegovo veličanstvo i Njegovu moć i uvažavanje na neki način funkcioniranje Njegovih zakona je svakako način štovanja Boga, za koga neznanje ne može biti cjenjenjije od znanja”

2 – Johannes Kepler (1571.-1630.)

Johannes Kepler poznati je njemački matematičar i astronom, koji se smatra začetnikom fizičke astronomije i moderne optike. Posebno je poznat po tome što je otkrio zakone koji upravljaju kretanjem planeta oko Sunca i složenost njihove putanje. Ti se zakoni danas u astronomiji nazivaju Keplerovim zakonima.

Prema knjizi Petera Barkera i Bernarda R. Goldsteina “Teoretski temelji Keplerove astronomije”, Johannes Kepler je vjerovao u Boga. Bio je uvjeren kroz svoje istraživanje i otkriće zakona kretanja planeta kako je sve stvorio Bog. U knjizi koju je J. H. Tiner napisao o Johannesu Kepleru navodi se da je u svojim djelima često slavio Boga govoreći:

„Slava Bogu našem Gospodinu, njegovoj snazi ​​i mudrosti nema granica”. U istoj knjizi autor izvještava o još jednoj Keplerovoj riječi: “Sada vidimo kako Bog, baš kao arhitekt stvorio svijet s takvom preciznošću i temeljitošću”

3 – Galileo Galilei (1565.-1642.)

Veliki talijanski fizičar, matematičar i astronom, Galileo se smatra utemeljiteljem moderne eksperimentalne fizike. Poznat je po tome što je formulirao matematički zakon koji opisuje pad tijela, po tome što je dao prvu formulaciju načela inercije, za usavršavanje astronomskog teleskopa i za otkrivanje satelita Jupitera.

Važno je također zapamtiti da Galileo nije bio osuđen jer je mislio da je zemlja okrugla, već zato što je branio Kopernikov sustav (heliocentrizam) koji je odredio da se zemlja vrti oko Sunca dok se tada branio sustav nazvan geocentrizam koji tvrdi suprotno, naime da se sunce vrtilo oko zemlje.

Paul Poupart imenovan je 1981. na čelu povjerenstva za ispitivanje suđenja Galileu. Napisao je nekoliko knjiga o Galileu, uključujući knjigu “Galileo Galilei” u kojoj je vrlo zanimljiva izjava Galilea:

“Kad meditiram o svim divnim stvarima koje je čovjek stvorio i otkrio, sklon sam prepoznavanju, duboko sam uvjeren da ljudska inteligencija može biti samo rezultat Stvoritelja”. (Citirao Paul Poupard, “Galileo Galilei”, str. 101)

4 – Sir William Harvey (1578-1657)

Sir William Harvey engleski je liječnik i fiziolog, koji se smatra jednim od pionira moderne medicine. Bio je prvi koji je u potpunosti i detaljno opisao sustav cirkulacije krvi. Otkrio je i primarnu ulogu srca u poticanju krvi i autor je mnogih zapaženih radova na području embriologije ispitivanjem tijela određenih životinja.

U svojoj knjizi iz 1651. godine Harvey navodi:

„Prepoznajemo Boga, vrhovnog i svemogućeg Stvoritelja, zaslužnog za stvaranje svih životinja. Djela ukazuju na Njegovo postojanje. Sva živa bića su stvorene i upravljana s nevjerojatnom i nama nerazmljivom mudrošću. Te perfekciju možemo dodijeli samo Svemogućem.

5 – Robert Boyle (1627.-1691.)

Robert Boyle je irski kemičar i fizičar koji se smatra jednim od osnivača moderne kemije. Bio je prvi kemičar koji je izolirao i skupljao plin i odvojio kiseline, baze i soli. Otkrio je i fizički zakon gdje je pod uvjetima stalne temperature tlak i volumen plina obrnuto proporcionalan. Taj se zakon danas naziva Boyleov zakon.

Boyle je smatrao da je proučavanje prirode i svojstava Boga najplemenitiji životni cilj. U jednom od svojih djela pod naslovom “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom”, Boyle navodi:

“Veličanstvo, ljepota i red nebeskih tijela, izvrsna struktura životinja i biljaka kao i drugi prirodni fenomeni ne mogu dovesti u sumnju inteligentnog promatrača da postoji vrhovni Kreator, moćan, pravedan i dobar”. (Robert Boyle, “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom” citiran u članku Raymonda J. Seegera u novinama američke znanstvene pripadnosti, 1985., 183.-184.)

Njegova znanstvena istraživanja učinila su ga da još više spoznaje Božju veličinu, kako izjavljuje:

“Kad promatram prirodu, često se nađem prisiljen uzviknuti: “Kakav divan posao, O Bože! S kojom ste mudrošću stvorili sve to!”. (Robert Boyle, citiran u knjizi Davida Woodalla “Odnos znanosti i religije nakon Roberta Boylea”, str. 32)

6 – John Ray (1627.-1705.)

John Ray engleski je prirodoslovac koji se smatra utemeljiteljem biologije i moderne prirodne povijesti. Bio je prvi koji je dao biološku definiciju pojma „vrsta“. Objavio je i važna djela iz botanike i zoologije, te uspostavio klasifikaciju biljaka koja će kasnije dovesti do rađanja moderne taksonomije. Godine 1651. napisao je knjigu pod naslovom “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju” u kojoj stoji:

“Nema većeg dokaza, opipljivijeg i uvjerljivijeg o postojanju božanstva […] od veličanstvene kreacije neba i zemlje.” (John Ray, “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju”)

Još jedna zanimljiva riječ Johna Raya:

„Ne postoji ugodnije i važnije zanimanje za slobodnog čovjeka od razmišljanja uzvišena djela prirode kao i poštivati beskrajnu Božju mudrost i dobrotu”. (John Ray, citiran, od strane Dana Gravesa, “Znanstvenici koji vjeruju”, str. 66)

7 – Isaac Newton (1642-1727)

Michael H. Hart u svojoj knjizi “100, lista najuticajnijih ljudi u povijesti”, pište a je Isaac Newton drugi najutjecajniji čovjek svih vremena. Ovaj engleski matematičar i fizičar otkrio je zakone univerzalne gravitacije. Povrh toga, on je također razjasnio tajne svjetlosti i optike i bio je izumitelj grane matematike koja se zove infinitezimalni račun.

U glavnom djelu pod nazivom “Principa”, Newton izjavljuje:

“Ovaj divni sustav, svemir sa suncem, planetima i kometama može doći samo iz volje i moći inteligentnog bića … To biće upravlja svim stvarima i ne samo svijet. Priznajući njegovu moć nad svime, moramo ga zvati “Gospod Bog” ili “Univerzalni vladar” … Ovaj vrhovni Bog je vječno biće, opojno i apsolutno savršeno”. (Isaac Newton, Principia, knjiga br. 3, citiran u “Izbor Newtonovih spisa” H.S.

8 – Louis Pasteur (1822-1895)

Louis Pasteur francuski je kemičar i fizičar koji se smatra utemeljiteljem mikrobiologije i imunologije. Pronašao je lijek protiv bjesnila, obavio je važan rad na fermentaciji, razvio teoriju klica, bio je prvi koji je uspostavio cijepljenje, otkrio je kako eliminirati bolest svilenih glista i izumio postupak pasterizacije.

Nakon šest godina istraživanja, Louis Pasteur odbacio je teoriju o “spontanom stvaranju” (ideju koja stoji iza teorije evolucije) prema kojoj se život može pojaviti ispočetka, a da se mikrobi stvaraju spontano. Pastor je stoga dokazao zakon biogeneze (živo biće može poticati samo od drugog živog bića) svrgavajući materijalističku ideju svoga vremena utemeljenu na spontanom nastanku svijeta.

“Što više proučavam prirodu, to sam više zadivljen djelima našega Stvoritelja. Znanost me približava Bogu”. (Louis Pasteur, citiran u knjizi Johna Hudsona Tinera, “Louis Pasteur, osnivač moderne medicine”, 1990.)

“Malo znanosti odvlači vas od Boga,  a puno vas vraća njemu”. (Louis Pasteur, citiran u Jean Guitton-ovom djelu “Dieu et la science”, 1991.)

9 / William Thomson Kelvin (1824-1907)

William Thomson Kelvin irski je fizičar, matematičar i inženjer priznat kao jedan od pionira termodinamike (grana fizike koja proučava toplinske pojave). Također je pridonio poboljšanju magnetskih kompasa i postavljanju prve telegrafske linije koja je prešla preko Atlantskog oceana 1866. godine iz Velike Britanije.

Otkrića o pretvorbi topline doveli su do definiranja nove temperaturne ljestvice, nazvane skala apsolutne temperature. Jedinstvo ove temperaturne ljestvice nosi njegovo ime: Kelvin.
1871. William Thomson Kelvin postao je predsjednik Britanskog udruženja za napredak znanosti i iste je godine u predsjedničkom govoru izjavio:

“Postoje preobilni dokazi o inteligentnoj kreaciji svuda oko nas i ako nas nekada zbunjenost metafizike ili znanstvenika može u nekom trenutku odvratiti od toga, dokazi se neizbježno vraćaju s neodoljivom silom, pokazujući nam našu prirodu i uči nas da sva živa bića ovise o Stvoritelju.” (William Thomson, citiran u članku Raymonda J. Seegera u časopisu American American Affiliation, lipanj 1985, 99-101)

10 / Albert Einstein (1879.-1955.)

Albert Einstein njemački je fizičar koji se smatra najboljim i najvećim znanstvenikom 20. stoljeća. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine i autor je poznate jednadžbe E = mc2, koja uspostavlja ekvivalentnost materije i energije sustava. Iako nikada nije vjerovao u Boga kao osobu (tj. U Boga koji se direktno mješa u ljudske odnose), ipak je prepoznao nemogućnost nasumično stvaranja svemira.

Enciklopedija Britannica kaže o njemu: “Otvoreno negirajući ateizam, Einstein je izrazio vjerovanje u Spinozinog Boga koji se otkriva u skladu onoga što postoji.” Upravo je ova realnost motivirala njegovo zanimanje za znanost, a što je rekao jednom mladom fizičaru:

“Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet. Ne zanima me ovaj ili onaj fenomen, u spektru ovog ili onog elementa. Želim znati Njegove misli, ostalo su detalji”. (Albert Einstein, citiran u “Razgovoru s Einsteinom”, E. Salaman, (1955) 370-371)

Nakon što smo analizirai najveće svjetske znanstvenike i njihova razmišljanja o Bogu, stvoritelju svega, samo gordi mogu sa sigurnošću reći “Bog ne postoji”. Iskreno nas interesira što mislite vi?

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
319 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kurjaca

Falio si ceo fudbal.Zamisli ljudi koji zive u 15.16 stoljecu pa vjeruju u boga.To ko da odes u saudihsku arabiju i vices da nema Alaha.

Kurjaca

Upravo tako

Son of Alerik

Na popisu nedostaju dva čovjeka na čijim radovima je utemeljena današnja stvarnost. Jedan je Ruđer Bošković, drugi je Nikola Tesla. Prvi je svećenik, drugi je dijete svećenika (zato nije slučajno da na onoj najpoznatijoj fotografiji Tesla sjedi s Boškovićevom knjigom u rukama). No, čak da na popisu nema ni jednog… Pročitaj više »

Tony

Ja mislim da je članak suptilno upakirana vjerska propaganda, u stilu, ako su najveći umovi u ljudskoj povjesti vjerovali u boga, kako vi mali obični tupani možete i pomisliti drugačije.

preseren3

A to misliš onog, koji cjelog dana sedi pred univerzumom i igra tu igricu života? Pa svakako svatko u nešto vjeruje, a to ne znači, da u boga… Stvorenog sa strane klerika za potrebe monopolizacije, vladanja svijetu… Meni su interesantni hekeri, koji su mu ušli u sistem i pročitali u… Pročitaj više »

Fabijan

Isprave naziv za takve ljude je – agnostik
– ima tamo nesto, Ali to Sigurno nije bradati djedica u cije ime ljudi mrze I ubijaju

Zsphere

Nekako mi ne ide da su pomenuti naucnici pribavljali dokaze, radije bih citao sta na tu temu mogu reci savremeni naucnici, geneticari, biolozi, astrofizicari. Najdalje sto bih isao je Tesla. On je nesumljivo mogao sagledati i razumjeti stvari na dosta visokom nivou.

Siniša

A Nikola Tesla? “Kad kažeš ove reči, priznaješ da je on tvoj Otac nebeski, ali u isto vrijeme i Otac tvoga sluge i nadničara, tvog bolesnog susjeda i samrtnika, jer ti je zapovjeđeno od Sina Božijega, vrhovnog donosioca istine o Bogu i o ljudima da kažeš „Oče naš“, a ne… Pročitaj više »

Iza_horizonta

Bolje bi bilo postaviti ovakvo pitanje. Ako se pojavio neko ko ima veze s bogom i sa svim što takav kontakt ima, šta je raditi takvoj osobi: -Da se igra trlala priče “niko nije kriv i svi se volimo” ? ili -Da oni koji su radili nezamislivo zlo dobiju ono… Pročitaj više »

Snicla

Eto mene tekst skoro pa uvjeri da počnem vjerovati u boga. Samo nikako da se odlučim kojeg. Abrahamskog? Problem što ima 3 mainstreama i ohoho podvarijanti. Ili da bacim oko malo istočnije? Željno očekujem novi tekst kako bih se mogao pravilno usmjeriti. Odgovornost pisca tog teksta je neizmjerna. Ako me… Pročitaj više »

Kajzer Soze

Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga ……. da a oni koji nisu završavali su na lomačama , vješalima , bez glava , kamenovani , proglašeni ludim ili đavolom opsjednutim pa stoga i ne čudi što su mnogi vjerovali

eu kolonija

činjenica je da živimo u ne znanju I to će ostati konstanta

Brainstorm

-problem teorije o bogu je namjera da se u ambalazi boga proda popovanje. -popovanje je odvratilo ljude od religije. crkve su predstavile boga kao bice. krse 2. zapovijed koja kaze da se ne stvara slika onoga sto je na nebu. naravno da su ateisti u pravu kad se ne slazu… Pročitaj više »

Toma

Autor sigurno nije čuo da je postojao i Stephen Hawking koji je svoja razmišljanja potkrijepio sa suvremenim znanstvenim činjenicama, a koje nisu bile na raspolaganju srednjovjekovnim znanstvenicima navedenima u članku.

Ipak vjerujemo znanosti

Pitanje boga nije pitanje, koje bi moglo biti razrešeno u okvirima racia. Baš zbog toga je članak, koji implicira postojanje boga kroz vjeru znanstvenika (to je ljude, koji so postigli najviše u okvirima racia), obmanjujuć.

Ostap Bender

U stvari, prvo bi trebalo bliže definisati sam pojam “Boga”. Onaj o kojemu govore “svete knjige” i “znanja” koja poznaju samo oni iz određene “organizacije” i koji zahteva da se u mislima pred njim svakodnevno puzi i povremeno izgovaraju mađijske formule, zvane “molitve” i kojemu se na oltar prinose finansijske… Pročitaj više »

CMB

Prije nekoliko dana bila je rasprava između nekolicine vjernika i vrlo inteligentnog znanstvenika koji je tražio dokaze od nas vjernika da Bog postoji koji mu nismo mogli iste i dostaviti. Nitko mu nije mogao rječju parirati! Bog je blagoslov života i tko se drži njegovih zakona blagoslovljen je on i… Pročitaj više »

Siniša

Sekularna država ne znači ateistička država, porediti sekularno državu sa Titom ateistom i “njegovom” ateističkom državom baš i nije na mjestu….pogotovo što su u Jugoslaviji od Komunizma i te partije stvorili sektu. Školovanog čoveka, intelektualce navedenog kalibra bukvalno svesti na nivo konja koji samo ravno gleda je totalan apsurd…ono jest… Pročitaj više »

benty20

Svoje bih shvaćanje najbolje opisao Pasteurovim riječima da malo znanosti udaljava čovjeka od Boga, a više ga znanosti vraća Bogu. Možda je ljudska svjesnost u doba ovih znanstvenika bila na vrlo niskom nivou, ali ovi ljudi su definitivno bili itekako intelektualne osobe i ne vjerujem da su baš bili pod… Pročitaj više »

B.A.N.

Ima neka tanka nit,
koja čini naše snove,
a neda se, di-ra-ti.

X60

Problem su religije i religiozne institucije.
Ja vjerujem u Boga. ali to nije onaj, koji se spominje u religioznim knjižurinama.
Biblija vjerojatno opisuje Anunakije, a tog njihovog Jahwea ja ne mogu priznati za Boga, premda mogu vjerovati da se igrao s našom genetikom.

CMB

Tko se bavi okultnim radnjama prvotno šta mu nastrada jest brak. Kakav Vam je brak, šta kaže šolja ?

nonwo

Gotovo sve što se u prirodi razvija, od cvijeta, školjke, ljudskog bića ili galaksije, razvija se progresivno, noseći u sebi proporciju zlatnoga reza. U tom progresivnom razvoju nastaje obrazac spirale.Jedan od najljepših primjera te „zlatne“ spirale je struktura školjke nautilus. Isti obrazac razvoja u skladu s proporcijom zlatnoga reza otkrivamo… Pročitaj više »

kiklop

sve se dakle, svodi na pitanje ko smo, odakle i kuda idemo. ne znamo to i nije nam dato da spoznamo/saznamo. mnogo bi impresivnija i recimo savremenija lista bila onih koji odgovore na ovo pitanje pokusavaju naci u drugim okvirima, od Hawkinga pa nadalje/nadole. cesto se ovim povodom sjetim jednog… Pročitaj više »

Fabijan

Oduvijek se govorilo Bogu Božje, Caru Carevo Bog na Nebu, Čovjek na Zemlji Toga se treba drzati, Problem nastaje kada Ljudi u Božje ime uvode ” red na Zemji” Svatko od nas ima nekog svog “boga” svoju filozofiju u koju vjeruje Ali, to je osobna privatna stvar, koju ne treba… Pročitaj više »

Slovenac

Nekako se slažem sa komentarima… Ali uvjek se završi kad se pitam, kako je sve počelo?
Jasno je svima da brez ničega nema ništa, znači neko mora da sve pokrene. U ovo se ne može sumnjat. Ili ipak može?

alfa33

Čudno većina tih znanstvenika je živjela u vremenu kad nisi smio ništa izjaviti u suprotnosti od vjerovanja iz same Biblije. A kad već otvarate ovakve teme,onda vas molim da budete bar detaljniji i realniji u ovakvim temama,a vjerujem da bi i na ovoj listi moglo se dodati i koje ime….… Pročitaj više »

Kvisko

Ako do veceras Bog ne postane Rus,smatrati cu temu promasenom.

Sion

Kako su se duhovi uskomešali. Nevjerojatno je na kakvim sve mjestima Bog u svojoj milosti obznanjuje da postoji, pa čak i na ovom portalu kroz pero ovog autora, da na kraju vremena ni jedan čovjek ne može reći kako mu nije objavljeno da Bog postoji. Bog nam u puno prilika… Pročitaj više »

Milan

Pa eto i Tito je prije smrti u Ljubljani zatrazio svestenika, tako i Fidel kad je kod njega bio Papa Franjo…I najveci komunisti pre kraj smrti obrnu se ka bogu 🙂

Trt

Eminentni znanstvenici bez svake sumnje…ali pitanje je da li se njihovi citati odnose na istog Boga…ili na Boga kako ga shvaća prosječan vjernik (u najširem smislu)…jer Kreator postoji i u drugim religijskim doktrinama pa čak i u luciferijanskim nekim…također masonska religija koja je upotrijebila sustav egipatskih božanstava izražen kroz hijerarhiju… Pročitaj više »

Mile

Bog ne postoji bez obzira sto govorase znanstvenici proslih vremena. Doticni znanstvenici produkt su svojih vremena u kojemu je nacin razmisljanja bio puno drugaciji nego danas – vjerovanje u boga bilo je drustvena norma, siroki konsenzus, a religioznost populacije je bila daleko veca.

Tiha voda.

Vjernik,ateist…imaju jednu zanimljivu zajednicku crtu.zele uvjeriti ove druge.kakvo gubljenje vremena.ja sam agnostik,nikoga nista ne uvjeravam jer ne znam.znam samo da je ta tema uzela ljudima previše vremena,previše ideja i previše zivota kroz sve nase civilizacije.probajmo napredovati kao vrsta bez da uništavamo oko sebe..a tema boga uvijek ostaje bez zaključka.jednostavno NE… Pročitaj više »

Alfa33

Eto,tema je Bog,dali postoji ili ne. Tema je možda i dobra,ali ova rasprava bi mogla završiti kao i članak o godišnjici bombardiranja Srbije.

Toni

Pa i najvećem laiku je jasno da je neka sila stvorila ovaj svijet, ali sigurno to nije na način kako nam predstavljaju teološki lobiji. Ovo što oni propagiraju je čisti “opijum za narod”.

Trt

Babilonskih motiva hrpa u EU

Jack

To je znači rek”o “jednonogi šumski maršal” Mnogo toga je on još izrekao, ali ništa što bi se moglo primjeniti na sadašnja vremena!

Zigi

Brave, po tebi bi teško došlo do sekularizacije i sigurno nebi spadao u krug onih koji su je kako kažeš pokrenuli

Kan Horde

jedna je stvar vjerovati u boga u smislu da postoji prapočetak i sila koja stoji iz akreacije i kretanja u svemiru, asasvim je nešto drugo podržavati instituciju u kojoj likovi poput Košića. Jezerinca, Pozaića šire najnižu mržnju, koriste oltar za širenje smrada u kojem oni osobno uživaju, nezaluženo primaju ogromne… Pročitaj više »

kemičar

Nažalost, gledajući rasprave između ateista i vjernika, ateisti ispadaju totalni kreteni, i sramim se što sam se nazivao ateistom.

norbert boulf

Pisanje po zidu ( Heb. מנא, תקל, ופרסין) Ovaj kriptograf iz starozavjetne priče o kraljevskoj gozbi i bakanalijama u pretkršćanskom svijetu prenijet do nas kroz Židovsku tradiciju ostaje i danas zagonetka svoga značenja i tumačenja po pismu i riječima. Možemo je prispodobiti sa mnogim pojavama u znanosti (napose u kvantnoj… Pročitaj više »

Ime

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov. 18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac?… Pročitaj više »

Ime

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov. 18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac?… Pročitaj više »

Djakputnik

Najveći znanstvenici svih vremena? Ja vidim da je većina tih znanstvenika iz doba inkvizicije, što dovoljno govori o njihovim izjavama. A da komentiram temu – meni je poštenije reći: “Još se ne zna”, nego ići linijom manjeg otpora i reći: “Bog je tako napravio”.

So baby talk to me like lovers do

Pa ipak nisu verovali u biblijskog boga

Slavonac

Jadni su ovi znantvenici,koji su zavrsavali zadnji 80g na ovim prostorima.Njihov mentor Soros je napravijo umjetne i lazljive znastvenike.Znase da su najveci izisli iz vjere.Nemam nikakvi problema protiv atejista,jer znamo daje Roditeljski fakultet najaci.Oni koji su odgojeni u komunizmu,nemogu razumjet vjernike.

X60

Da nema religija i religijskih institucija bilo bi puuno manje ateista. Mnogi ateisti su ustvari kvaziateisti i zauzimanje ateističkih pozicija im je zapravo reakcija na djelovanje crkava. Mnogi vjernici su također kvazivjernici, i njihovo zauzimanje religiskih pozicija najčešće nema nikakve veze s vjerom. Naši jezici čak ni nemaju termin za… Pročitaj više »

Kunta Kinte

Ono kad uzmeš deset znanstvenika iz ranijih stoljeća, dakle iz vremena kad bi deklariranjem kao ateisti ostali doslovno bez glave, i onda njihove izjave uzmeš kao dokaz postojanja Boga. Pa Galileo je i ovako zamalo ostao bez glave pred inkvizicijom, a da je još rekao i da je ateist, ne… Pročitaj više »

samo tako

Dakazi su svugdje oko nas !
Pa što onda nije podastrat nijedan od te silne množine dokaza ??

Ivan

Ovo su uglavnom laži. Npr. Einstein je u pismu koje je sačuvano napisao: “Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Nijedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti”. Laganje nije strano religijskim vođama. Npr. Pavao… Pročitaj više »

Pizistrat Nelson

Isus Krist motorist, majka božja biciklist…

Tiha voda.

Covjek je jedina vrsta na planeti koja je u stanju ubijati druge pripadnike svoje vrste a da nije u svrhu golog prezivljavanja.ili ubijati zivotinje iz ciste obijesti i biti sretan nakon ubojstva.sjecam se slucaja iz Istre kad su neki tinejdjeri stavili petardu psu u usta iz dosade.ne znam da li… Pročitaj više »

Čoban

Kao bivši komunista ,pošto sada toga kod nas nema ,zabranjeno je ili nitko to više neće biti zbog financijskih razloga (nije me briga),nisam negirao boga ,baš suprotno svu djecu sam krstio i sve obrede prošao kako ja tako i moja djeca.Budala je svatko tko ne vjeruje u Stvoritelja, razne vjere… Pročitaj više »

Deno

Čovijek je Bog , raj i pakao su u nama samima.

Laki Topalović

Pogrešno, jer znanost ne može dokazati postojanje Boga. Ali nema sukoba između znanosti i Boga, kao što stoji u enciklici Fides et ratio. Kada bi znanost mogla dokazati postojanje Boga, svela bi božansko na materijalno, Nemoguće je dokazati da Bog postoji, a kad bi se to i moglo, bilo bi… Pročitaj više »

Tony

Svako ima pravo da vjeruje u sta zeli, a ja vjerujem da Bog postoji.

Komentar

A vidite,sve rasprave oko Boga ustvari ne vode nikud…jer oni koji vjeruju imaju svoje iskustvo oko toga,dok oni koji ne vjeruju također.Moje mišljenje je da su ustvari svi uronjeni u Njega,znali to oni ili ne…dokaz tome je da svatko ima mogućnost da voli,jer ljubav je najčišća manifestacija Boga,da tako kažem.Dali… Pročitaj više »

X60

Na gotovo svakom sprovodu, na samom kraju molitvene tirade, prije nego će povorka krenuti prema grobu, pop kaže nešto ovako: “U raj poveli te anđeli, na dolasku tvome primili te mučenici i odveli te u sveti grad, Jeruzalem” Onda popizdim. Koji jebeni Jeruzalem? Odvratno, odvratno je koliko je juadaizma preostalo… Pročitaj više »

Netko

“…a ne zato što nisu razumjeli određene stvari koje su pripisali Bogu.” Upravo suprotno, svaki od njih je zazivao boga kad bi naišao na neobjašnjivo. Svaki od njih je nadopunjivao onog prethodnog i svi su na kraju svojih djela spominjali boga, zato jer im bog nije bio potreban oko onog… Pročitaj više »

PPP

Čudno je vidjeti kako mnogi ne razlikuju Boga, religiju i vjeru. Još je čudnije vidjeti kako pojedinci komentiraju bez čitanja teksta. Iskreno me izenađuju osobe koje tumače Bibliju kao knjigu matematike ili fizike. Neki se pitaju: “Kako Bog dozvoljava to i to?”, kao da se obraćaju ovozemaljskoj fizičkoj osobi koja… Pročitaj više »

Samo da rata ne bude

Samo je pitanje u šta ste povjerovali!!!

...i još malo

….da baš svi su bili vjernici, možeš si mislit ,… bili su sve ono što smo i mi danas, (onda je bila hereza negirati i huliti Boga, danas je hereza negirati u huliti krhki, slabašni i prevrtljivi humanizam, a broj istinskih vjernika je u postotku i onda i sad isti).… Pročitaj više »

nessy

Je, svi su bili vjernici, a neki su od voljene Katolicke crkve i dobili po repu. Sto bi tek bilo da nisu bili vjernici? Mozda je grubo za reci, ali da nije bilo crkvenih dogmi, danas bi nauka bila neusporedivo naprednija. I jos nesto, odvojimo vjeru od crkve, ako vjerujem… Pročitaj više »

Mishko

Samo da pitam gdje je taj bog bio kad je netko klao,ubijao i palio nevine…..Malo je frajer lijen ili pije po citav dan……

Ostap Bender

U stvari, postojanje istorijske ličnosti, jedne ili više njih, koje je poslužilo kao izvor za hrišćanstvo je vrlo verovatno. Opšte je poznato, da je raspinjanje na krst, bila kazna koju su Rimljani prilično često primenjivali, a neki likovi iz svetih knjiga – npr. Poncije Pilat, Herod (Irod) itd. su nesumnjivo… Pročitaj više »

Bog Vas je Napustio

Bog je mrtav a mi se pacamo u njegovoj lešini

Koks83

Najbolji odgovor na pitanje, koje je postavljeno na kraju članka je agnosticizam. Ja sebe smatram agnostikom.

Brainstorm

i tko je to dojavio sto se razgovaralo gore kod abrahama?

PiriReis

Najveći broj komentara ova tema ima u odnosu na druge teme. To samo po sebi govori o bitnosti Boga. Statistika je neumoljiva. Ako čovjek vjeruje u Jednog Jedinog Boga i bude u pravu ili ne bude u pravu, to mu ništa neće naškoditi, a ako čovjek ne vjeruje u Istog,… Pročitaj više »

karantanac

Sve što ste rekli potpisujem osim ono “sekularnu EU”. Ta “sekularna” EU tako energično brani “kršćanske vrednosti” Evrope da tu ne može biti govora o nekoj sekularnosti. Ovaj uradak koji tako naivno propoveda religiju ne treba ni komentarisati. Postavlja se pitanje može li se jedna katolibanska Hrvatska, Poljska, Francuska ,… Pročitaj više »

Splitexpres

Većina tih učenjaka su bili svećenici,iz jednostavnog razloga što nije bilo javnih škola,obrazovanje je bilo eksluzivna povlastica crkve,a ona je to maksimalno zloupotrebljavala i ni najmanje olako prepustila najširim društvenim slojevima?

Saladin

“U stvaranju nebesa i Zemlje, i u izmjeni noci i dana, doista su znamenja za razumo obdarene.” Umberto Eko pise za ateistu: ….. u njegovu psihologiju ne mogu proniknuti, jer kantovski gledano, ne vidim kako neko moze da ne vjeruje u Boga i da smatra da se njegovo postojanje ne… Pročitaj više »

elfsag

Zaboravili ste , po meni, najvećeg i , po nekim procjenama, najinteligentnijeg ( IQ veći od 220 ) znanstvenika na svijetu: NIKOLU TESLU.
Iako nije bio ortodoksni vjernik, vjerovao je u Boga, besmrtnu dušu i moć molitve, a on je bio čovjek rođen s vizijama 100 godina ispred svog vremena.

puki

Očito da nijedna tema ne izaziva toliko pažnje i prijepora i razdora, kao tema o religiji i ateizmu. To se može vidjeti često i na portalu Sorosevog Indexa, koji spretno forsira te teme, o navodnio nazadnoj i zadrtoj crkvi i religiji, i navodnoj prirodnoj zaostalosti vjernika i religioznih ljudi. To… Pročitaj više »

JURA

Albert Einstein ( 1879 – 1955 ) „Moja religija se sastoji od poniznog divljenja prema tom neograničenom, uzvišenom duhu koji se razotkriva do u tančine koje možemo opažati čak i svojim nemoćnim i krhkim umovima. To duboko emocionalno uvjerenje o prisustvu superiornije moći rezonovanja koja se očituje u shvatljivom univerzumu… Pročitaj više »

Latz

Jedino što.je tu logično je da osobna mišljenja i ideje znanstvenika koja nemaju veze s njihovim radom niti ikakvom vrstom dokaza sama također nisu ni dokaz niti indikacija ičega osim popularnosti neke ideje. To već svi znaju, da se mnogima sviđa ta ideja. To apsolutno išta ne govori o njenoj… Pročitaj više »

Ana

Zapravo je znanost ideju boga odgurala tako daleko da za njega više nema potrebe. Ni vremena. Nisu ga našli ispod kamena, nisu ga našli u vodama, nisu ga našli u planinama, nisu ga našli u oblacima… Random citati možda jesu dobra fora, ali Alberta Einsteina ne bih koristila u ovom… Pročitaj više »

miro

misljenja sam da na ovoj listi majka ime nasega Nikole Tesle, koji je vjerovao u Boga svevisnjega koji je neopravdano preskocen u gornjem tekstu,. Osim toga bioje prisutan u ne tako davno vrijeme . Zbog nazalost loseg razumijevanja u njegove izume i misli nismo imali priliku uzivati u punom obimu… Pročitaj više »

Tješo

U početku bijaše riječ…… Šta je zapravo riječ .Riječ je izgovorena misao,misao je svijest,svijest je informacija …. niz informacija Pa ako je i život nastao samo kao niz slučajnosti , to je analogijom kao da neko osvoji jackpot prvi put i svi mu aplaudiraju, ali osvoji i drugi put opet… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI