fbpx

“Znanost nas približava Bogu” – Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga tvrdeći da su dokazi svuda oko nas!

Galaksija - Postojanje Boga

Znanstvenici predstavljeni u ovom članku su znanstveni autoriteti. Opća populacija, neupitno radili se o vjernicima ili ateistima, uzima ih jednim od najvećih znanstvenika svih vremena. Svi su napravili temeljna otkrića koja su revolucionirala znanost i svatko je otac-utemeljitelj jedne od glavnih znanstvenih grana koju danas poznajemo.

Svi su ovi znanstvenici vjerovali u Boga jer su smatrali da imaju dovoljno dokaza da priznaju postojanje stvoritelja, a ne zato što nisu razumjeli određene stvari koje su pripisali Bogu. U stvari, upravo analizom mehanizama određenih prirodnih pojava većina ovih znanstvenika zaključuje kako je očito da iza svega toga stoji inteligencija.

Postoje naravno i drugi znanstvenici koji se također mogu smatrati jednim od najvećih znanstvenika svih vremena, ali općenito, znanstvenici u ovom članku su najviše citirani, najpopularniji i oni koji su dali najveći doprinos današnjoj znanosti.

1 – Nikola Kopernik (1473.-1543.)

Nicola Kopernik poznati je poljski astronom za kojeg se smatra da je jedan od pionira astronomije, a koji je otkrio da Zemlja i planeti kruže oko Sunca. S vremena na vrijeme spomenuo je Boga u svojim djelima i nije smatrao da su njegova znanstvena otkrića u suprotnosti s religijom.

“Poznavati velika Božja djela, pokušati razumjeti Njegovu mudrost, Njegovo veličanstvo i Njegovu moć i uvažavanje na neki način funkcioniranje Njegovih zakona je svakako način štovanja Boga, za koga neznanje ne može biti cjenjenjije od znanja”

2 – Johannes Kepler (1571.-1630.)

Johannes Kepler poznati je njemački matematičar i astronom, koji se smatra začetnikom fizičke astronomije i moderne optike. Posebno je poznat po tome što je otkrio zakone koji upravljaju kretanjem planeta oko Sunca i složenost njihove putanje. Ti se zakoni danas u astronomiji nazivaju Keplerovim zakonima.

Prema knjizi Petera Barkera i Bernarda R. Goldsteina “Teoretski temelji Keplerove astronomije”, Johannes Kepler je vjerovao u Boga. Bio je uvjeren kroz svoje istraživanje i otkriće zakona kretanja planeta kako je sve stvorio Bog. U knjizi koju je J. H. Tiner napisao o Johannesu Kepleru navodi se da je u svojim djelima često slavio Boga govoreći:

„Slava Bogu našem Gospodinu, njegovoj snazi ​​i mudrosti nema granica”. U istoj knjizi autor izvještava o još jednoj Keplerovoj riječi: “Sada vidimo kako Bog, baš kao arhitekt stvorio svijet s takvom preciznošću i temeljitošću”

3 – Galileo Galilei (1565.-1642.)

Veliki talijanski fizičar, matematičar i astronom, Galileo se smatra utemeljiteljem moderne eksperimentalne fizike. Poznat je po tome što je formulirao matematički zakon koji opisuje pad tijela, po tome što je dao prvu formulaciju načela inercije, za usavršavanje astronomskog teleskopa i za otkrivanje satelita Jupitera.

Važno je također zapamtiti da Galileo nije bio osuđen jer je mislio da je zemlja okrugla, već zato što je branio Kopernikov sustav (heliocentrizam) koji je odredio da se zemlja vrti oko Sunca dok se tada branio sustav nazvan geocentrizam koji tvrdi suprotno, naime da se sunce vrtilo oko zemlje.

Paul Poupart imenovan je 1981. na čelu povjerenstva za ispitivanje suđenja Galileu. Napisao je nekoliko knjiga o Galileu, uključujući knjigu “Galileo Galilei” u kojoj je vrlo zanimljiva izjava Galilea:

“Kad meditiram o svim divnim stvarima koje je čovjek stvorio i otkrio, sklon sam prepoznavanju, duboko sam uvjeren da ljudska inteligencija može biti samo rezultat Stvoritelja”. (Citirao Paul Poupard, “Galileo Galilei”, str. 101)

4 – Sir William Harvey (1578-1657)

Sir William Harvey engleski je liječnik i fiziolog, koji se smatra jednim od pionira moderne medicine. Bio je prvi koji je u potpunosti i detaljno opisao sustav cirkulacije krvi. Otkrio je i primarnu ulogu srca u poticanju krvi i autor je mnogih zapaženih radova na području embriologije ispitivanjem tijela određenih životinja.

U svojoj knjizi iz 1651. godine Harvey navodi:

„Prepoznajemo Boga, vrhovnog i svemogućeg Stvoritelja, zaslužnog za stvaranje svih životinja. Djela ukazuju na Njegovo postojanje. Sva živa bića su stvorene i upravljana s nevjerojatnom i nama nerazmljivom mudrošću. Te perfekciju možemo dodijeli samo Svemogućem.

5 – Robert Boyle (1627.-1691.)

Robert Boyle je irski kemičar i fizičar koji se smatra jednim od osnivača moderne kemije. Bio je prvi kemičar koji je izolirao i skupljao plin i odvojio kiseline, baze i soli. Otkrio je i fizički zakon gdje je pod uvjetima stalne temperature tlak i volumen plina obrnuto proporcionalan. Taj se zakon danas naziva Boyleov zakon.

Boyle je smatrao da je proučavanje prirode i svojstava Boga najplemenitiji životni cilj. U jednom od svojih djela pod naslovom “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom”, Boyle navodi:

“Veličanstvo, ljepota i red nebeskih tijela, izvrsna struktura životinja i biljaka kao i drugi prirodni fenomeni ne mogu dovesti u sumnju inteligentnog promatrača da postoji vrhovni Kreator, moćan, pravedan i dobar”. (Robert Boyle, “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom” citiran u članku Raymonda J. Seegera u novinama američke znanstvene pripadnosti, 1985., 183.-184.)

Njegova znanstvena istraživanja učinila su ga da još više spoznaje Božju veličinu, kako izjavljuje:

“Kad promatram prirodu, često se nađem prisiljen uzviknuti: “Kakav divan posao, O Bože! S kojom ste mudrošću stvorili sve to!”. (Robert Boyle, citiran u knjizi Davida Woodalla “Odnos znanosti i religije nakon Roberta Boylea”, str. 32)

6 – John Ray (1627.-1705.)

John Ray engleski je prirodoslovac koji se smatra utemeljiteljem biologije i moderne prirodne povijesti. Bio je prvi koji je dao biološku definiciju pojma „vrsta“. Objavio je i važna djela iz botanike i zoologije, te uspostavio klasifikaciju biljaka koja će kasnije dovesti do rađanja moderne taksonomije. Godine 1651. napisao je knjigu pod naslovom “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju” u kojoj stoji:

“Nema većeg dokaza, opipljivijeg i uvjerljivijeg o postojanju božanstva […] od veličanstvene kreacije neba i zemlje.” (John Ray, “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju”)

Još jedna zanimljiva riječ Johna Raya:

„Ne postoji ugodnije i važnije zanimanje za slobodnog čovjeka od razmišljanja uzvišena djela prirode kao i poštivati beskrajnu Božju mudrost i dobrotu”. (John Ray, citiran, od strane Dana Gravesa, “Znanstvenici koji vjeruju”, str. 66)

7 – Isaac Newton (1642-1727)

Michael H. Hart u svojoj knjizi “100, lista najuticajnijih ljudi u povijesti”, pište a je Isaac Newton drugi najutjecajniji čovjek svih vremena. Ovaj engleski matematičar i fizičar otkrio je zakone univerzalne gravitacije. Povrh toga, on je također razjasnio tajne svjetlosti i optike i bio je izumitelj grane matematike koja se zove infinitezimalni račun.

U glavnom djelu pod nazivom “Principa”, Newton izjavljuje:

“Ovaj divni sustav, svemir sa suncem, planetima i kometama može doći samo iz volje i moći inteligentnog bića … To biće upravlja svim stvarima i ne samo svijet. Priznajući njegovu moć nad svime, moramo ga zvati “Gospod Bog” ili “Univerzalni vladar” … Ovaj vrhovni Bog je vječno biće, opojno i apsolutno savršeno”. (Isaac Newton, Principia, knjiga br. 3, citiran u “Izbor Newtonovih spisa” H.S.

8 – Louis Pasteur (1822-1895)

Louis Pasteur francuski je kemičar i fizičar koji se smatra utemeljiteljem mikrobiologije i imunologije. Pronašao je lijek protiv bjesnila, obavio je važan rad na fermentaciji, razvio teoriju klica, bio je prvi koji je uspostavio cijepljenje, otkrio je kako eliminirati bolest svilenih glista i izumio postupak pasterizacije.

Nakon šest godina istraživanja, Louis Pasteur odbacio je teoriju o “spontanom stvaranju” (ideju koja stoji iza teorije evolucije) prema kojoj se život može pojaviti ispočetka, a da se mikrobi stvaraju spontano. Pastor je stoga dokazao zakon biogeneze (živo biće može poticati samo od drugog živog bića) svrgavajući materijalističku ideju svoga vremena utemeljenu na spontanom nastanku svijeta.

“Što više proučavam prirodu, to sam više zadivljen djelima našega Stvoritelja. Znanost me približava Bogu”. (Louis Pasteur, citiran u knjizi Johna Hudsona Tinera, “Louis Pasteur, osnivač moderne medicine”, 1990.)

“Malo znanosti odvlači vas od Boga,  a puno vas vraća njemu”. (Louis Pasteur, citiran u Jean Guitton-ovom djelu “Dieu et la science”, 1991.)

9 / William Thomson Kelvin (1824-1907)

William Thomson Kelvin irski je fizičar, matematičar i inženjer priznat kao jedan od pionira termodinamike (grana fizike koja proučava toplinske pojave). Također je pridonio poboljšanju magnetskih kompasa i postavljanju prve telegrafske linije koja je prešla preko Atlantskog oceana 1866. godine iz Velike Britanije.

Otkrića o pretvorbi topline doveli su do definiranja nove temperaturne ljestvice, nazvane skala apsolutne temperature. Jedinstvo ove temperaturne ljestvice nosi njegovo ime: Kelvin.
1871. William Thomson Kelvin postao je predsjednik Britanskog udruženja za napredak znanosti i iste je godine u predsjedničkom govoru izjavio:

“Postoje preobilni dokazi o inteligentnoj kreaciji svuda oko nas i ako nas nekada zbunjenost metafizike ili znanstvenika može u nekom trenutku odvratiti od toga, dokazi se neizbježno vraćaju s neodoljivom silom, pokazujući nam našu prirodu i uči nas da sva živa bića ovise o Stvoritelju.” (William Thomson, citiran u članku Raymonda J. Seegera u časopisu American American Affiliation, lipanj 1985, 99-101)

10 / Albert Einstein (1879.-1955.)

Albert Einstein njemački je fizičar koji se smatra najboljim i najvećim znanstvenikom 20. stoljeća. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine i autor je poznate jednadžbe E = mc2, koja uspostavlja ekvivalentnost materije i energije sustava. Iako nikada nije vjerovao u Boga kao osobu (tj. U Boga koji se direktno mješa u ljudske odnose), ipak je prepoznao nemogućnost nasumično stvaranja svemira.

Enciklopedija Britannica kaže o njemu: “Otvoreno negirajući ateizam, Einstein je izrazio vjerovanje u Spinozinog Boga koji se otkriva u skladu onoga što postoji.” Upravo je ova realnost motivirala njegovo zanimanje za znanost, a što je rekao jednom mladom fizičaru:

“Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet. Ne zanima me ovaj ili onaj fenomen, u spektru ovog ili onog elementa. Želim znati Njegove misli, ostalo su detalji”. (Albert Einstein, citiran u “Razgovoru s Einsteinom”, E. Salaman, (1955) 370-371)

Nakon što smo analizirai najveće svjetske znanstvenike i njihova razmišljanja o Bogu, stvoritelju svega, samo gordi mogu sa sigurnošću reći “Bog ne postoji”. Iskreno nas interesira što mislite vi?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
321 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Falio si ceo fudbal.Zamisli ljudi koji zive u 15.16 stoljecu pa vjeruju u boga.To ko da odes u saudihsku arabiju i vices da nema Alaha.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

Treba imati na umu u kakvim su vremenima ziveli pomenuti naucnici i opasnosti kojima bi se izlozili eventualnim negacijama postojanja Boga, ali i da otkicem nekog fizickog zakona ili prirodnog fenomena, ne znaci da ta osoba ima shiroko obrazovanje i razumevanje iz ostalih oblasti (drustvene, humanisticke nauke). Leonardno je imao shiroko obrazovanje i kazu da na 7000 stranica svojih tekstova nikada nije pomenuo Boga, a i mnogi stari grkci mislioci su negirali njegovo postojanje.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

Da, i Tesla i Einstein su zamalo završili na lomači na Mannhatnu..za dlaku je izbjegli. 😀

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  žrec

Zrec dan danas ateisti u USa ne mogu radit u havnoj sluzbi

Tješo
Gost
Tješo
6 mjeseci prije
Reply to  Kurjaca

Šta ti to znači 15 i 16 stoljeće, zar misliš da je Newton znao manje od tebe iako nije živio u tvom stoljeću

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Upravo tako

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Na popisu nedostaju dva čovjeka na čijim radovima je utemeljena današnja stvarnost. Jedan je Ruđer Bošković, drugi je Nikola Tesla. Prvi je svećenik, drugi je dijete svećenika (zato nije slučajno da na onoj najpoznatijoj fotografiji Tesla sjedi s Boškovićevom knjigom u rukama). No, čak da na popisu nema ni jednog znanstvenika, meni bi bilo svejedno. Iz vana vjera ne može ući, iznutra baš i nema riječi za izražavanje. Vjera pritom malo veze ima s vjerovanjem (jer vjerovanje u sebi sadrži sumnju – možda ima, možda nema, možda hoće,možda neće). Ona je čista sigurnost, znanje, prirodno kao disanje.
Racionalan um traži dokaze, znanost traži dokaze. U nemogućnosti znanstvenog načina dolaska do dokaza, um koji želi vjerovati dokazom uzima sve oko sebe pa zaziva inteligentnu kreaciju.
U nekom trenutku je cijela znanost otišla za svojom lijevom, analitičkom polovicom mozga. I taj model života, razmišljanja, postojanja prenijela kroz obrazovne sisteme na cijelu populaciju. Desna strana je ostala blokirana, bez šansi za proboj u svjesni um.
U sredini mozga se nalazi naš križ. Pinealna žlijezda. Ovisno o genetskom podrijetlu, izgleda kao katolički križ, kao ankh ili kao tau (svatko za se može ‘vidjeti’ koji od ta tri križa nosi). Ona dijeli informacije, prebacuje ih na lijevu ili desnu stranu. Aditivi, fluor, teški metali zatvaraju desnu stranu i ostajemo bez biološkog temelja za izravne spoznaje. Otud sva ta analitika.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Lijep komentar,veoma lijep…dodao bih da dokze ne traži samo “racionalan um” već nevjeran um, kada čovek počne tražiti “dokaze” treba da preispita sebe i svoju vjeru a potraga za dokazima može biti iz mnogih razloga a dokaza da postoji Bog možeš naći iza svakog ćoška.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Nema nikakve sumnje, da u univerzumu kojega sastavni i nedjeljivi dio čini i naš svijet, postoji nekakva sila, koju jedni nazivaju Bogom, drugi prirodnim zakonima itd, ali (nazovimo to tim imenom) u prirodi od mikro kosmosa, atoma i još sitnijih čestica, do svemirskih prostranstava koje nazivamo makrokosmosom vlada za naše ljudske pojmove, savršen red i prirodni zakoni, koje ni današnji moderni prosvijetljeni čovjek ni izdaleka ne razumije i otkrio je tek jedan njihov mali i nebitan dio, a još manji dio njih obvladava i koristi. Znamo, da red zahtijeva redara i smiješno je kad neki današnji kvazi znanstvenici kažu, da je sve nastalo slučajno, a drugi im kontriraju tako, da ih pozivaju, da na nekom otpadu počnu bacati aluminijski i željezni krš i otpad i neka iz svega toga “slučajno nastane avion! Stari grčki filozofi su več došli do zaključka, da ljudi, koji temeljito izučavaju neku stvar ili pojavu, na kraju dožive spoznaju, kako ustavi malo znaju i kako postoji mnogo stvari koje nadilaze njihov razum i nastala je ona čuvena latinska poslovica: “Scio ut nihil sciam” ili po naše, znam, da ništa ne znam! Ta spoznaja se događa skoro svakom pametnom čovjeku i on do nje mora doći sam i ne da mu drugi to kažu (da ništa ne zna) mnogi kvazi znanstvenici naime svoje oskudno znanje uzimaju kao mjerilo svih stvari i upravo takvi stvaraju dogme, tj. istine, koje bi trebale vrijediti za sva vremena.
Ima jedna stara definicija pojma Bog na latinskom glasi: Deus est circulus, cuius centrum ubique, et cirkuferentia vero nusquam! To bi se prevelo ovako: Bog je krug, kojega centar je posvuda, a obod nigdje!

pikapolonca
Gost
pikapolonca
1 godina prije
Reply to  Jack

Izrekka se pripisuje poznatom filozofu-panteisti Giordanu Brunu, koji je isticao da se “Bog nalazi svugdje u niččem” ili kako danas znamo da se hologramska viralnost (cjeli sadrži punine) sadrži i u najmanjem djelu disipirane cjeline objekta koj nije materjalan.. Modernim rječnikom Duh je hologram, a do Božanskog se dolazi putem Duha…..

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Ja mislim da je članak suptilno upakirana vjerska propaganda, u stilu, ako su najveći umovi u ljudskoj povjesti vjerovali u boga, kako vi mali obični tupani možete i pomisliti drugačije.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Tony

@Tony
Upravo tako. Ako ste htjeli pokrenuti neku ozbiljnu analizu onda za to nisu relevantni nikakvi veliki znanstvenici (što je neosporno) koji su živjeli u mračnim vremenima crkve prije kojeg stolječa. Zašto niste povezali današnje živuće znanstvenike i njihova razmišljanja na temu? Ovaj članak kao da je pisao neki svečenik. Ostavite se takvih tema, prepustite ih teolozima.
LP

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Tony

Obično onaj koji dvoji ili je siguran u suprotno njegovi bližnji ili on sam su imali nekog doticaja sa Okultnim radnjama pa ti sad razmišljaj. Otkud im ljubav prema Okultnom ? Zar je “ono” što stoji iza okultnog postojanije iako je stvorenje ? Ne, nije!

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije
Reply to  Tony

Pitanje dali su vjerovali u boga.Tada se to podrazumjevalo , a naročito ako želiš da tvoja misao bude uopće relevantna u bilo kakvim mislećim krugovima.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Tony

Tony@vidim članak sasvim drugačije.Najveći umovi stoljeća su dolazili do značajnih spoznaja i velikog poznavanja prirode/čovjeka i njenih zakonitosti, a koji su ih nedvojbeno vodili prema zaključku da je sve rezultat inteligentnog dizajna.
“Obični mali tupani” ,većina njih …nema uopće uvid u vrhunska dostignuća matematike,fizike,kemije,astronomije koja bi ih vodila prema postavci da sve to “koordinira viša inteligencija”.Zato se vrhunski fizičari,u srazu s nevjerovatnim spoznajama sve više okreću “stvoritelju”.
To nije vjerska propaganda već više SPOZNAJA.Nije indoktrinacija već OTKRIVENJE.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije
Reply to  nonwo

Zato znanstvenici znaju reći:otkrili smo ovo,otkrili smo ono… dakle javno priznaju da je to “otkriveno” davno netko inteligentan već postavio na svoja mjesta u svijetu i svemiru oko nas…

miro
Gost
miro
1 godina prije
Reply to  nonwo

bravo, God bless

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Tony

Naravni da je propaganda. Svima koji vjeruju u nekakve bogove, a ne u Leteće Špageti Čudovište treba zabraniti pivo i paštu u svim oblicima! Na taj način će se broj zaluđenih znatno smanjiti!

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude
1 godina prije
Reply to  Tony

Kažu znanstvenici da 98% ljudi vjeruje u neku višu inteligenciju dali je to Bog, Allah, hinduizam, budizam ili slično imaš cijeli život ispred sebe,tako da je meni drago što sam među većinom,ali možda sam u teškoj zabludi jer onih 2% zna više od ovih 98%

Davor
Gost
Davor
1 godina prije
Reply to  Tony

Tony, bit ćeš razočaran u svoja poimanja Boga,svemira ,Zemlje,čovjeka…vrlo brzo će se stvari posložiti na svoja mjesta….sva biblijska proročanstva upućuju da se ….svemu kraj približio. Kako netko tko se nikad nije ni trudio razmišljati van okvira koji nam je nametnula nekakva Elita koja vlada izvan kulisa,koja pumpa enormno bogatstvo, zadnjih bar 100g, kako bi postigla da danas razuzdane mase viču “nema Boga”,kako dakle takav netko može prosuđivati ima li ili nema Boga??? Ta ista Elitna mašinerija s istoka i zapada gura ljude u jedno “duhovno stanje”,ili situaciju nazvanu Harmagedon. (Otkrivenje 16:13-16)… Tko razuman ratuje 100g.i toliko ulaže u rat protiv FIKCIJE ? Očito znaju da postoji. Samo da se razumijemo,Bog je Duh,Bog nije izgledom vanjskim nalik čovjeku…čovjek je stvoren na njegovu sliku s karakteristikama i osobinama(ljubav,radost,pravda,moć,mudrost…),a ne izgledom na vanjštinu.Na ovom tekstu ima zabilježeno preko 300komentara,a uvjeren sam da je ispod 5% komentatora ikad pročitalo Bibliju. Kako onda prosuđivati ima li Boga,na čemu temelje svoje NE? Ja sam je osobno pročitao 9 puta…osim dobrog poznavanja Biblije svakako je važno čitati i istraživati knjige koje pojašnjavaju koliko je složen Svemir sa svim svojim stotinama milijarda galaktika,koliko je složena naša planeta,biljni i životinjski svijet,koliko je složen naš DNK,mozak,i svi ostali organi(samo razmišljati kako nastaje život u trbuhu jedne žene je čudo kreacije). Mogli bi nabrajati u nedogled koliko dokaza ima da je sve oko nas proizvod kreacije…. nažalost neki bezbožni ljudi zaključuju da Boga nema,zato što to prosuđuju po tome što im sve prolazi u životu lišo,izostaje taj neki Sud Božji,neki glas s neba… Oni jednostavno ne shvaćaju da je Bog toliko velik i moćan da smo mi prašina pred Njim. Da On za sve ima svoj plan i svoje vrijeme,da je jednostavno strpljiv s nama jer ne želi da itko propadne već da ljudi spoznajom krenu prema pokajanju(2.Petrova 3 poglavlje) Svakako Boga ne treba poimati kroz djela današnjih velikih pa i manjih religija,religije su plod Božjeg neprijatelja,religije su sredstvo zbunjivanja ljudi da ne pronađu onaj puteljak Istine prema Bogu. Ali ga je moguće pronaći onima koji su vođeni Ljubavlju prema Bogu i Istini…Ipak sve upućuje da je Njegova strpljivost došla kraju,jer bezbožnika nikad više,stvorili smo oružja samouništenja,zagadili orbitu,oceane,rijeke,zemlju,a najgore od svega je da je čovjek čovjeku zvijer…umrla je ljubav. Prema proročanstvima okidač će biti kad budu Elite proglasile “mir i sigurnost”(1.solunjanima 5:3) eto imamo po prvi put instituciju UNa,vijeće mira i sigurnosti,a zadnje vijesti govore da su 2021g.proglasile svjetskom godinom “mira i sigurnosti”. Da li je to taj okidač ili nešto složenije? Ostaje vidjeti…

Tješo
Gost
Tješo
6 mjeseci prije
Reply to  Tony

Vjera je osobna stvar nitko ti je nemože nametnuti niti oduzeti , tvoja je (ili nije) ovisi o tebi.Problem je ljudska taština i čovjekova vjera da sve zna Kada bi čovjeku netko u srednjem vijeku pričao o današnjem svijetu o mobitelima o satelitima,televizoru autima mikrovalnoj i inim tehnologijama vjerovatno bi taj dobio batina jer bi pomislio da ga ovaj zajebava. Ima jedna anegdota sa Laplace-om Član francuske Akademije znanosti , otkrio je zakon o nepromjenljivosti srednjih vremena gibanja planeta oko Sunca (1773) uglavnom radio je na razvoju matematicke analize kretanje nebeskih
tijela, nastanka sunčanog sustava Nasuprot izvanrednim znanstvenim rezultatima, Laplace se nije istakao u međuljudskim odnosima. Bio je dosta tašt glede svojih dostignuća i ignorirao druge ljude oko sebe. Lexell komentirao je kako je Laplace dao do znanja da se smatra najboljim matematičarem u Francuskoj.
Netko je Napoleonu rekao da se u njegovom djelu ne spominje Bog, te je Napoleon rekao Laplaceu da mu
je rečeno da je napisao tu veliku knjigu o svemirskom sustavu bez da spomene tko ga je stvorio. Laplace je na to odgovorio ”Nemam potrebe za tom hipotezom.”
Kada je bio na samrti tražio je da mu se dovede svećenik da ga ispovjedi. Svi su bili u čudu jer je cijeli život negirao postojanje Boga i pitali su ga kako to da sada traži svećenika On im je odgovorio ”Znanje koji je čovjek stekao kroz svoju povijest je ogromno ali je ništavno prema njegovom neznanju.”

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

A to misliš onog, koji cjelog dana sedi pred univerzumom i igra tu igricu života?
Pa svakako svatko u nešto vjeruje, a to ne znači, da u boga… Stvorenog sa strane klerika za potrebe monopolizacije, vladanja svijetu… Meni su interesantni hekeri, koji su mu ušli u sistem i pročitali u kojem pravcu igra ide…

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Isprave naziv za takve ljude je – agnostik
– ima tamo nesto, Ali to Sigurno nije bradati djedica u cije ime ljudi mrze I ubijaju

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Fabijan

evo ja mrzim u tvoje ime. Zar te to čini nepostojanim i lošim ?

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  CMB

CMB,
Bravo, ali ljudi tu jednostavnu istinu ne žele razumjeti da bi lakše sebi opravdavali nevjeru.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Sion

@Sion, neprijatelj ne želi bit otkriven zato je to tako. Slažem se s tobom!

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije
Reply to  CMB

Prijatelju , sačuvaj nešto i za nedjelju u crkvi!

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Zigi

@Zigi, ja idem svaki dan u crkvu. 😀

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije
Reply to  CMB

Kad nemaš drugog posla, što bi narod rekao: Dokon pop igoveda krsti.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  CMB

A zašto ste Vi dobri a ja loš?

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, pitanje ti je na mjestu.

Problem je ne što si ti loš, nego su svi loši.

Svi su nedostojni, svi su lišeni Božje slave. Nema ni jednoga dostojnog.

Pred Božjim sudom svi će biti osudjeni, a spasit će se samo oni koji se uzdaju u Njegovu milost i dijelo Njegovog Sina Gospodina Isusa Krista, koji je na križu pretrpio kaznu za naše grijehe.

Amen

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Ime

@Ime, javi mi se 😀

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  CMB

Cmb a gdje? Vidio sam da spominjes facebook, ja sam to obrisao prije par godina.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ime

samo se vas dvojica nadjite. vidjet cemo kroz par godina kad se vas dvojica zakrvite. razlog: razlicito tumacenje rijeci broj 3573 u bibliji.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ime

kojeg isusa, isusa zeusa, isusa islama, isusa isila, isusa israela? sve ja laz. pokloni se istini a istinu ne znamo nego je trazimo. kreni na put.
neces se nista spasiti. rascisti se iluzija. nikakvog kriza za nase grijehe nego kriz je precrtavanje kruga. bog je krug a precrtati krug znaci nadvladati boga.
kakav ste simbol bogohulja i mucenja vi krscani prihvatili? kriz a mogli ste i giljotinu ili elektricnu stolicu.
dodji ka sebi. crkva i isus su laz.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

@brainstorm, puno je srdžbe u tebi prijatelju…. I neznanja

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ime

pa eto, neznanja i znanja. svacega je u meni. a ima li u tebi znanja?

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Jesi li slučajno izostavio “sina božijeg” isusa krista?

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

Nekako mi ne ide da su pomenuti naucnici pribavljali dokaze, radije bih citao sta na tu temu mogu reci savremeni naucnici, geneticari, biolozi, astrofizicari. Najdalje sto bih isao je Tesla. On je nesumljivo mogao sagledati i razumjeti stvari na dosta visokom nivou.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

A Nikola Tesla?
“Kad kažeš ove reči, priznaješ da je on tvoj Otac nebeski, ali u isto vrijeme i Otac tvoga sluge i nadničara, tvog bolesnog susjeda i samrtnika, jer ti je zapovjeđeno od Sina Božijega, vrhovnog donosioca istine o Bogu i o ljudima da kažeš „Oče naš“, a ne „Oče moj“.Međutim, postoji i drugo gledište, koje kaže ovako:

U molitvi „Oče naš“ nije izraženo ništa drugo nego ljudska duša – kada se ona na ispravan način uzdigne toliko da se može tako nazivati jer je njeno porijeklo Božansko. Mi smo dio Božanstva.

Molitvom čovjek treba da se u satima potrebe uzdigne do razvojnog smisla svoje sedmostrane prirode, a sedam molbi izražava duhovno-znanstveni utjecaj na ljudsku prirodu. Ovo Teslino tumačenje smatra se fundusom harmonije znanosti i religije.”

Njonjo
Gost
Njonjo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Svijest da li je sviest bog?.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Njonjo

svijest je oko.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Njonjo

@Njonjo

Jeste

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Njonjo

@njonjo slušaj Josip Radić na youtube. Ima prekrasnih nagovora, svaku sedmicu jedan.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Bolje bi bilo postaviti ovakvo pitanje.
Ako se pojavio neko ko ima veze s bogom i sa svim što takav kontakt ima, šta je raditi takvoj osobi:
-Da se igra trlala priče “niko nije kriv i svi se volimo” ?
ili
-Da oni koji su radili nezamislivo zlo dobiju ono šta zaslužuju?

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

oni koji su radili zlo sigurno ga nebi radili da nisu bili zli. Mislim to im je i više nego li su od kazne zaslužili. S obzirom da takva osoba jest prazna, ranjena iznutra šta je spriječava da ljubi logika je da joj treba pomoći, a ne ju do kraja spucati. Pisano je da onaj koji prezire slabost bližnjeg svoga, a hvali se svojom jakošću jest ohol, a oholost te navodi i da činiš takav grijeh.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  CMB

@CMB – treba li ih pustiti da čine zlo dobrim ljudima i dalje?

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

@iza_horizonta: kako ih misliš sprječiti ? Zlom možda ?
Mislim da baš o toj tematici govore ove dvije knjige koje sam već spomenuo. O preuzimanju autoriteta i zabrani bilo kakvog djelovanja zlu. A oni te slušaju, zamisli to ? Bez municije, bez bombi, bez mačeva, bez krika i prolivanja krvi.. Želiš knjige javi se na messsenger. “Christus mansionem benedicat”

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  CMB

Amen

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  CMB

@CMB – Istinom i silom. Želim ti prijatan dan.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Dragi iza_horizonta

Kada stvarno budeš upoznao istinu odgovor će ti biti jako drukčiji. Zlo se ne pobjedjuje zlom nego dobrom. …Vi naprotiv blagoslivljajte svoje neprijatelje i molite za njih. – to je Kristova poruka.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  Ime

@Ime, @CMB – ovo su Biblijska vremena prvi put u cijeloj ljudskoj istoriji. Zlo će biti zbrisano da ne postoji i da se nikad više ne pojavi.
… A praštati se mogu greške i velike i brojne, konstanti zli postupci se ne praštaju. Nikad !

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Iza_horizonta,. Djelomično si u pravu. Bog će u svojoj milosti oprostiti svaki grijeh. Naravno za oprost treba pokajanje. I dobro si zaključio, Gospodin će uništiti sve zlo.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Eto mene tekst skoro pa uvjeri da počnem vjerovati u boga. Samo nikako da se odlučim kojeg. Abrahamskog? Problem što ima 3 mainstreama i ohoho podvarijanti. Ili da bacim oko malo istočnije? Željno očekujem novi tekst kako bih se mogao pravilno usmjeriti. Odgovornost pisca tog teksta je neizmjerna. Ako me pogrešno usmjeri duša će mi goriti u vječnoj vatri.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Snicla

Hoce

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ime

kako znas? postar donio pismo od svetog petra ili se samo nadas?
nadas se tudjoj muci da tvoja zrtva ne ispadne uzaludna?

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

@brainstorm pakao je vrlo stvaran. Prijatelju nemoj se tako oholiti i dizati usta na nešto nerazumiješ. Mene tvoj riječnik ne uznemirava. Samo sam tužan jer znam cijenu koja se plača za to.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ime

meni je zao sto ces ti u pakao. nisi svjestan koliko si zaveden od zemaljskih imitacija koje je stvorio pali andjel. pokoran kao sto si sad pred laznim podmetnutim prorokom isusom tako ces u vjecnosti biti sto naucis u ovom zivotu – biti pokoran laznom sotonskom duhu. isusa i crkvu su ti podmetnuli lazni propovjednici sotone da te prpreme za robovanje u zagrobnom zivotu. bog te zeli slobodnog i radosnog. ne daj se zavesti skriptama vec vjeruj u boga bez posrednika (ne imaj drugih bogova osim stvarnoga).
zao mi je i svim srcem te pozivam na vjeru u boga a da odbacis sve skripte, sve organizacije, propovjednike, posrednike tipa isus i sveci. bog te blagoslovio.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ime

ovako nekako: blazeni oni koji ne znaju jer je njihovo kraljevstvo nebesko.
previse znas odnosno previse si zaveden zastranjskim pricama tipa biblija i popovske pripovjedi.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Snicla

Šnicla: Sinko, obrati se jedinoj pravoj vjeri – Pastafarijanizmu! Ima jedna negativna nuspojava: Čovjek se od piva i paste zdeblja. Sve ostalo je definitivno bolje od svih tih službenih religija. Nemoj zgriješiti, već guglaj. Ako pristupiš nekoj od ovih velikih religija, u svakom slučaju ideš u pakao, tj svi vjernici prije ili kasnije završe u paklu….

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije
Reply to  octopus

Čuo sam i za pastafarianiza. Znajući nas treba samo čekati omasovljenje. Pa će početi svađe koje debljine špageti smiju biti, koji je preljev ispravan da li treba proganjati one što kidaju špagete umjesto da motaju. Da ne duljim jasno ti je šta hoću reći. Zato nema politika u moja butiga.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga ……. da a oni koji nisu završavali su na lomačama , vješalima , bez glava , kamenovani , proglašeni ludim ili đavolom opsjednutim pa stoga i ne čudi što su mnogi vjerovali

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Tako i završiš kao nevjernik. Prazan, napušten, bez glave, razgoličen, razbijen na komadiče. DObro si to opisao ali u drugom kontekstu gledajući. Bog te blagoslovio i radost životnu darovao.

Covjek
Gost
Covjek
1 godina prije
Reply to  CMB

Al zato je bog blagoslovio njegov narod izraelce sa stoljecima genocida i rasizma toliko o ljubavi boga

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Covjek

@covjek – koliko je meni poznato Izrael jedini narod koji Ga tada nije priznao. Rekli su: mi ti poznajemo majku i Oca Ti, nema teorije da si Bog! U mnoštvu ljudi, rulja ljudi svi se guraju između njih Krist, večina Ga dodiruju ali samo jedna osoba po njima Grešnica koja nije zaslužila nego bit kamenovana ozdravlja jer je vjerovala da ako Ga se dotakne ozdravit će.. Njihov problem, njihov izbor slobodna volja pojedinca se ne narušava. Ta ovdje na zemlji je završni dio stvaralaštva, ovi put uz volju pojedinca da bude da se opredjeli.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  CMB

@CMB
Svaka propaganda ima svoju publiku.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  CMB

CMB,
ti si bolestan, čovječe

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Sarmat

@Sarmat, ti si zdrav, čovječe

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije
Reply to  Covjek

Legendarno o božjoj ljubavi…. https://www.youtube.com/watch?v=8r-e2NDSTuE

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

@K. Soza- Ne sramoti se. Pasteur, Kelvin i Einstein nisu živjeli u srednjem vijeku nego su bili suvremeni ljudi, nikakva im lomača nije prijetila (izuzetak je Einstein ali njemu su o glavi radili nacisti). Ako hoćeš vidjeti ima li danas teista među znanstvenicima nije problem, progooglaj, i za desetak minuta naći ćeš više desetaka takvih. A i to će biti samo oni koji su se javno izjasnili, onih koji svoju vjeru drže za sebe ima sigurno puno više.
Max Planck (Nobelova nagrada za fiziku 1918god.): “Religija i prirodne znanosti se ne isključuju…nego se međusobno dopunjuju i uvjetuju.”

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije
Reply to  Piretis

Kakve veze ima priča o gorećem grmu koji govori i ine priče sa ruba pameti sa znanošću , pa zapravo i sa vjerom u nekakvog boga. Ova religija/e koje se vuku po svjetu nemaju nikakve veze sa ultimativnim bićem kojeg možemo nazvati bogom i služe za čistu manipulaciju puka. Zapravo ako se mi pitamo “ima li boga” a stvoreni smo na njegovu sliku i priliku onda se možda i bog pita imali i on svoga boga …. brate gdje je tome kraj!

Covjek
Gost
Covjek
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Tocno tako i ako si npr. u srednjem veku htio dobit nekakvo obrazovanje morao si ici u crkvenu skolu tako da nije cudo sta su vecina bili vjernici, a Nikolu Kopernika kao dobrog vjernika blagoslovili su lomacom eto i to dokazuje da mozes biti koliko god veliki vjernik al bog ne pomaze jer ga nema. A sto se tice znanstvenika kasnije od srednjeg veka drustvo je i dalje bilo religijozno i konzervativno tako da te nebi crkva ubila nego obicni narod okupan religijskom ljuvavi prema bogu.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Covjek

Nikola Kopernik nije bio samo vjernik, bio je svećenik isusovac, nije spaljen, umro je prirodnom smrću.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Galileo Galilei je vjerovao u Boga i zbog svog neodustajanja od Kopernikove teze, je od inkvizicije stavljen u kućni pritvor, a nije spaljen zato što nije govorio protiv crkvenih dogmi. Giordano Bruno, filozof, matematičar i astronom je bio dominikanac i vjerovao u Boga, zbog svojih uvjerenja da je Sunce zvijezda i središte našeg Sunčevog sustava izbačen iz reda, i poslije je nakon zatvora spaljen na lomači ali ne zbog znanosti, nego zato što se suprotstavljao crkvenim dogmama, što je inkvizicija smatrala herezom. Znači možeš pričat šta hoćeš o Suncu, zvijezdama, planetima i Svemiru, nećeš biti spaljen, ali ako pričaš protiv crkvenih dogmi, onda ćeš biti spaljen.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

činjenica je da živimo u ne znanju I to će ostati konstanta

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

preporučam knjige: Oslobođenje od zlih duhova od Francis MacNutt te Oslobođenje od Neal Lozano. Te dvije se nadopunjavaju. Nakon toga bit ćeš u znanju prijatelju i konstanta će bit razbijena čitaj otkrivena.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  CMB

o čemu ti. hajde ti nama objasni kako funkcionira ljudski mozak. kako je nastao svemir. koliko ima čestica manjih od atoma. koliko ima vrsta sila u prirodi. ljudi nisu u stanju otići do mjeseca a svemir je toliko velik da mi obični smrtnici ne možemo ni pojmiti te brojke itd. itd. I ti meni kažeš da odgovori na sva ta I mnoga druga pitanja imaju napisana u jednoj knjizi. evo recimo ljudski mozak je sastavljan od atoma kao I svaka druga materija, recimo bukva, ali za razliku od ljudskog mozga bukva ne može razmišljati

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Mogu si zamislit koje mišljenje bi tek Bukva imala o tebi 🙂

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  CMB

pa de nam pročitaj šta u toj tvojoj knjizi piše kako čovjek razmišlja ili sanja. koji su to mehanizmi. nemoj nas držati u mraku I neizvjesnosti. možda bi mogao to svoje znanje prodati americi, rusiji, kini itd. tako će oni moći stvoriti inteligenciju umjesto što se opterećuju kako da stvore “umjetnu inteligenciju”

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija – evo izvukao sam ti karticu. Dobija si djela apostolska 13, 52 koja kažu: učenici su postali puni radosti i Duha Svetoga. Pročitaj knjigu, budi učenik, manje mrmljaj, mrmljanje samo prebaci iz usta u mozak, srce pa si odna mrmljanjem oplemenjen.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  CMB

“cbm” ne razumijem što je tebi niti s tobom. ja kako mogu zaključiti da si ti vjernik I to je u redu međutim ne znam što si ti pročitao u mome komentaru u kojem ja nisam nigdje napisai niti da ima niti da nema boga. moj komentar je sročen tako da kažem da je univerzum stvorila neka viša sili ili ne znam što I da tajne toga univerzuma nikada I nitko neće dokučiti I budi uvjeren da bi se sa mojim mišljenjem mogli manje više svi složiti. ti samo misliš da si vjernim ali tvoji stavovi su toliko retrogradni da mislim da bi te smatrali ekstremom I u doba inkvizicije

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  CMB

Jedan običan pisac, djela su mu toliko jednostavna da pomisliš da je nekakav ćato a ne vrhunski pisac….Paolo Keljo,sve ostalo je komplikovanje.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Siniša

SIniša: baš je lipo i ova napisana kroz primjere svakodnevnice. LAko štivo

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Dokle god je čovjek omeđen ili limitiran svojim tijelom njegov duh ne može doživjeti neku veću ekspanziju. Jednim ljudima kakvi su bili na pr. Ajnštajn i Tesla to je uspjelo u nešto većoj mjeri negoli drugim smrtnicima, ali sve to je još mizerno i ništavno u usporedbi s onim ogromnim količinama “neznanog i neotkrivenog” koje postoji a čovjek ga vjerovatno nikad neće otkriti,. vidjeti ili osjetiti

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

jacky, molim te ne brabonjaj svega ti.

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

A šta bi bilo kad bi znali sve!!!

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Eu kolonija
Ali moraš raditi na sebi da ne budeš u neznanju jer NEZNANJE JE KORIJEN ZLA!!!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

-problem teorije o bogu je namjera da se u ambalazi boga proda popovanje.
-popovanje je odvratilo ljude od religije. crkve su predstavile boga kao bice. krse 2. zapovijed koja kaze da se ne stvara slika onoga sto je na nebu. naravno da su ateisti u pravu kad se ne slazu sa percepcijom da je bog stvoritelj, vladar i sudac. bog jasno da nije osoba. uoci da je takvo misljenje uzrok zemaljskih modela, napose marksistickih pokreta i fasisitickih diktatura. ljudi koji zamisljaju boga kao vladara teze sistemu politicke diktature.
-znanstvenici gore navedeni su pod utjecajem vremena i kulture. neka su oni pametni u svojoj sferi ali ne moraju biti autoriteti za sve. opasno je korisitit njihov autoritet za promociju vjerskih ideja jer taj put vodi ka jacanju popovske manipulacije.
-cak i richard dawkins kaze da je malcice agnostik. imamo one koji 100% uvjereno tvrde svoje pa ce onaj tko kaze da je uvjeren 99% odmah biti u zaostatku. ljudi teze vjerovanju radi dusevnog mira. ne vjerovanju koje stvara dusevni mir nego neizvjesnosti i misaonom naporu koje nevjerovanje stvara. zato u razgovoru sa popovima treba odlucno reci – da boga nema. jedino u razgovoru sa iskrenim, nemanipulirajucim osobama mozete prihvatiti mogucnost ili vise da bog postoji. nekakav bog, ne kako je nacrtan od strane crkava, islama i takvih.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstrom po Križu Isusa Krista izašao sam iz prokletstva i ušao u božji blagoslov jer On je postao proklet da bi ja postao blagolovljen te autorativno s tim činom preuzeo Vlast na zemlji i na nebu, na zemlji od sotone koji je do tad bio car ovoga svijeta.
Zato molitelji mole u Ime Kristovo preuzimam vlast od tmine koja je pala na pojedinca počinjenim grijehom. Zadržavanje u mlakosti udovoljava zlomu i ne pomaže nikome osim njemu.
Ustvari da nemamo prolaziti muku opredjeljenja nikad ne bismo spoznali veličinu Njegove ljubavi.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  CMB

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; 28i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, 29da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. 30Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, 31da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.

Toma
Gost
Toma
1 godina prije

Autor sigurno nije čuo da je postojao i Stephen Hawking koji je svoja razmišljanja potkrijepio sa suvremenim znanstvenim činjenicama, a koje nisu bile na raspolaganju srednjovjekovnim znanstvenicima navedenima u članku.

Ipak vjerujemo znanosti
Gost
Ipak vjerujemo znanosti
1 godina prije

Pitanje boga nije pitanje, koje bi moglo biti razrešeno u okvirima racia. Baš zbog toga je članak, koji implicira postojanje boga kroz vjeru znanstvenika (to je ljude, koji so postigli najviše u okvirima racia), obmanjujuć.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

U stvari, prvo bi trebalo bliže definisati sam pojam “Boga”.

Onaj o kojemu govore “svete knjige” i “znanja” koja poznaju samo oni iz određene “organizacije” i koji zahteva da se u mislima pred njim svakodnevno puzi i povremeno izgovaraju mađijske formule, zvane “molitve” i kojemu se na oltar prinose finansijske žrtve, jer sa novcima se kao i svaka, moralna vertikala, ne snalazi najbolje itd. postoji, ali samo kao sredstvo vladanja masama. Nikako kao realno biće.

Za priču o nekoj drugoj vrsti stvaralaca univerzuma, bar trenutno, naš trodimenzionalni spoznajni aparat, hardverski i softverski nije dovoljan.

Sigurno je samo jedno – naši potomci, ako budu uspeli da u narednih par stotina godina ne unište planetu na kojoj živimo, će se našoj slici sveta podsmevati, baš onako kako se mi danas podsmevamo slici sveta naših prethodnika – prepunom vampira, veštica, karakondžula i sličnih “čudesa”.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije

Prije nekoliko dana bila je rasprava između nekolicine vjernika i vrlo inteligentnog znanstvenika koji je tražio dokaze od nas vjernika da Bog postoji koji mu nismo mogli iste i dostaviti. Nitko mu nije mogao rječju parirati! Bog je blagoslov života i tko se drži njegovih zakona blagoslovljen je on i sve njegoj orbiti. U konačnici postavih mu jednostavno pitanje: Da li pristaješ na to da cijela tvoja obitelj postane prokleta ? DA ILI NE – Nije htio odgovoriti već je netragom nestao. Pitam se kako je moguće da čovjek koji ne vjeruje u Boga i blagoslove odjednom vjeruje u Vraga i prokletstvo. Na vama je da razmislite.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  CMB

Cmb ma zamisli pitanja zeliis li da ti i cjela tvoja porodica budete prokleti.
Koja ste vi ogorcena skupina ljudi

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

Pod ‘vi’ vjerojatno podrazumijevaš one kojima je Božje postojanje neupitno. Gle, ono (postojanje) je neupitno, što god ti mislio o tomu. No, ti pitanja o Bogu iskorištavaš kako bi iskazao sebe i odmah podijelio ljude na naše i vaše. Takvih podjela nema. U rascijepljenom umu naravno da ima.
U gore prepričanom primjeru je inteligencija (logika prirode) postavila pitanje intelektualnosti (obrazovanju). Zato je pobjegao. Jer je u pitanje došla sva njegova krhka intelektualnost.

kurjaca
Gost
kurjaca
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA pod vi smatram ljude koji podrazumjevaju da sam ja i moja porodica prokleti jer eto ne vjerujem sto vjeruje CMB
U ovom trenutku postoji 17 000 raylicitih religija ili pravaca i ne rayumijem kako netko moze smatrat da je njegovo misljenje vrijednije od 16999 drugih

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  kurjaca

@ kurjaca zar prokletstvo postoji ?

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  kurjaca

Zapravo na svijetu postoje samo dvije vjere(jedna ima jako puno naziva), a to su kajinova i abelova vjera. Abelova je jedina ispravna, kajinova su sve ostale. Jedna je vjera djela(kajin) a druga je vjera u milost (abel).

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Ime

@Ime, to te pitam.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

@Kurjaca i tebi smeta jel ?

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  CMB

CMB meni ne smeta sto i u sto ti vjerujes ,nego mi smeta sto popujes online i proklinjes drugacije od sebe.A realno povhest nas je naucila kad takvi kao ti uzurpiraju vlast da drugaciji od tebe vise ne postoje

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

@ kurjaca: to nije moje nego tvoje mišljenje. Ako me priupitaš za moje ja ću ti ga i dat. Do tad moš si 100 put zamislit da si ti ja neće ti krenut za rukom.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  CMB

CMb i jos nesto ti u stvari mrzis boga

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

@kurjaca: imaš pravo mrzim Ga po postotku nekih 0%, a volim 100%

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  CMB

Cmb mrzeci one koji ne razmisljaju kao ti, ti u stvari mrzis Boga jer je Bog stvorio i one koje ti mrzis a Bog je nepogresiv

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

@kurjaca, ali ja ne mrzim neistomišljenike. Di je zapelo ?

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  CMB

Kako tebi kao Velikome Vjerniku uopce padaju tolike zle misli na pamet???
Drugo
Tebe nitko ne tjera u sto da verujes
Nemoj niti tI druge
I Sam vjerujes da nas je ” Bog stvorio na sliku I priliku svoju”
I Dao nam Razum I slobodno volju
Gledajuci sve skupa
Ispada da
Niti smo mI stvoreni da na treba pastir
Niti je Bog savrseno divan I kraSan

Pitanje za razmisljanje
Nitko na Zemlji ne moze prezivjeti Dan a da ne prolije tudju krv I Suze
Koje misli je imao u glavi Stvoritelj da Svijet napravi tako okrutnim mjestom????

A od svih zivotinja jedno Covjek preispituje da Li je to ispravno

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan
“Pitanje za razmisljanje
Nitko na Zemlji ne moze prezivjeti Dan a da ne prolije tudju krv I Suze
Koje misli je imao u glavi Stvoritelj da Svijet napravi tako okrutnim mjestom????”

Odlično pitanje, za veliki plus.

No, samo za one, koji o “kreatoru” promišljaju kao o moralnoj kategoriji.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

inženjeru, nazad u suteren i ne lupetaj. Ovo je preglupo i za tebe.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Piše: NE UBIJ pa nemoj ubit ni pod ikojom izlikom. To su naputci ili tzv zapovjedi Božje kako ostat u blagoslovu. Ubiješ li ispadaš iz blagoslova. A ovo je pali svijet u kojem moramo inzistirat na svom opredjeljenju inaće će nas samo prisustvo u ovom svijetu pojest. A ionako umiremo, dakle završavamo uvijek na istom mjestu, pa i da ne vjeruješ ne možeš smrt zaobići. Čemu tolika posesivnost za pravdom za imanjem za .. Gdje će m o s tim ? S tim se rađamo toga i sličnih stvari se trebamo odreknut da bi zaživjeli.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  CMB

Svašta piše u toj knjizi, pa recimo i ovo:

“Proklet bio tko nemarno obavlja poslove Jahvine! Proklet bio tko krvlju mač svoj ne omasti!”
Jeremija 48, 10

Smatraš li da to “NE UBIJ” ne piše u svetoj knjizi, ubijanje drugih ljudi ne bi bila pogreška?

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender: Starom Zavjetu je prethodio novi. Ima pjesma niti sa mačem niti sa ljudskom mišicom nego msa snagom Duha Svetoga. Ima molitva: Mačem Duha Svetoga prekidam sve bolesti očiju, dišnih organa, probavnih organa, sva prokletstva, sotonske pečate … Ubistvo nije čin ljubavi i ne može bit simbolika istoj dok Mač i krv po mome mišljenju pak mogu. JA ne bih ubijao svoj narod niti da u bibliji stoji da bih trebao ta to se nebi poklapalo sa mojim uvjerenjima i sigurno nebi bio postao katolik.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  CMB

U vremenskom redosledu, stari zavet prethodi novom i mogu da se složim sa tobom da u učenjima Hrista nema ubijanja. Što se tiče Mača i krvi iz mog prethodnog posta i tvoga objašnjenja – ono ne stoji. Na isuviše mnogo mesta Jahve traži da se ubijaju ljudi, žene, deca, pa čak i njihova stoka.

Zapovest “Ne ubij” je moralno načelo mnogo starije od biblije i bilo kojeg biblijskog učenja uopšte.
Deo je ljudske prirode. Kršenje tog načela je samo – dovoljno često, da bi ga mnogi na ovaj, ili onaj način opravdavali.

Samo bolestan čovek, spreman je uzeti život drugome.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender, evo iskreno ja gledam na stari zavjet=stari ja, a novi zavjet=novi ja. Nakon obračenje tj objave samog Boga pojedincu on postaje novi te se zakoni u njemu mjenjaju. Gledajući sad nekako je i trebalo iz nekog konteksta kuta gledanja starog čovjeka napisat i stari zavjet. Oko za oko i zub za zub. Dok novi zavjet je pisan iz perspektive novog čovjeka, novog mene, tebe ..

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  CMB

1:17 I upravih srce svoje da poznam mudrost i da poznam bezumlje i ludost; pa doznah da je i to muka duhu.
1:18 Jer gde je mnogo mudrosti, mnogo je brige, i ko umnožava znanje umnožava muku.

U redu je prijatelju. Ti veruješ, jer je tako lakše nego kritički preispitivati stvarnost.
To je tvoje pravo.

Moj put je drugačiji, no na kraju se sve reke uliju u isto more.
A, ovo mi sada postaje pomalo dosadno.

Pozdrav

Posjetitelj
Gost
Posjetitelj
1 godina prije
Reply to  CMB

Ima jedna izreka koja kaže da ako si čekić, svaki problem ti izgleda kao čavao.
Jer, čekić zaista ništa drugo ne vidi, i uzalud mu je bilo što objašnjavati. Možete vi biti najmodernija bušilica na svijetu sa stotinu nastavaka i objašnjavati čekiću kako ipak nije sve čavao, ali čekić i dalje neće shvaćati jer su svi čekići tisućljećima prije njega mlatili čavle i to je dovoljan dokaz ispravnosti i svemogućnosti čekića.

Neke bušilice će čak imati toliko živaca i strpljenja da pokušaju čekićima na ovaj ili onaj način objasniti kako u svijetu ima i drugih stvari osim čavala. Tada će jedan prosvjetljeni i najispravniji čekić od svih postaviti bušilici pitanje: “A bušilice, pristaješ li ti na to da svi tvoji kućanski aparati budu prokleti?”.

Jadnoj bušilici tada prekipi i shvati da uzalud troši svoje vrijeme na čekiće te netragom nestane.
Čekić će uvijek biti samo čekić i njemu će sve biti čavao.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Posjetitelj

@posjetitelj: što bi ti napravio s čavlom, a da si bušilica ?
Zar bi se čavli trebali odreći čekića ? Da, mislim da su se čavli odrekli čekića u tvom slučaju..
Lijepo te molim da napustiš prostoriju jer nijednom čavlu ne treba neefikasnost bušilice.

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije
Reply to  CMB

Možda je taj tvoj znanstvenik u sekundi shvatio da troši dragocijene trenutke svog života??

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Zigi

@Zigi želiš probat ?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  CMB

A on mu reče: Dođe brat tvoj s prevarom, i odnese tvoj blagoslov.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  CMB

@CBM
U Vašem pitanju je sadržan odgovor na isto. A to je: ako ne misliš isto kao i ja koji sam ti postavio ovakvu vrstu pitanja onda si protiv mene i kako Vi kažete “proklet”. Samo pokvaren čovjek može postaviti ovakvo pitanje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Sekularna država ne znači ateistička država, porediti sekularno državu sa Titom ateistom i “njegovom” ateističkom državom baš i nije na mjestu….pogotovo što su u Jugoslaviji od Komunizma i te partije stvorili sektu.
Školovanog čoveka, intelektualce navedenog kalibra bukvalno svesti na nivo konja koji samo ravno gleda je totalan apsurd…ono jest da nemaš budalu dok školu ne završi ali ipak imaš školovane ljude koji su potpuno drugačijeg mišljenja tako da ipak ne stoji ta da oni pričaju ovako samo zato što je mišljenje formirano školovanjem pod prismotrom Crkve.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Upravo tako Titov sistem je ustvari bio religija ili sekta neke religije, koju su nazivali jedni komunizam a neki opet socijalizam a u bivšoj Yugi, samoupravni socijalizam sa vrhovnim žrecom Josipom brozom i centralnim komitetom SKJ umjesto Isusovih apostola sa Marksovim “kapitalom umjesto biblije i svetog pisma, sa logorima i zatvorima umjesto pakla i čistilišta i raskošnim rezidencijama, dvorcima i vilama, gdje su “zaslužni uživali kao u raju! Znači, sistem je skoro isti kao i u kršćanskoj vjeri samo si se morao klanjati drugim bogovima i svecima!

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije
Reply to  Jack

da, to je valjda neko tvoje tumačenje. A u kojim su to vilama živjeli ti mrski komunisti – pa to nisu ni štale prema onom što današnji popovi i biskupi imaju.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Jack

Hvala na komentaru.Ta sekta se danas prostire u tajkunima,kulturi,pravosudju.Porjeklo,jednadzba rjesena.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack
Je, i ta usrana Juga je dijelija stanove radnicima, i to tako da se znalo dogoditi da u istoj zgradi stan dobije cistacica i direktor iz iste firme. Ta prokleta tvorevina je stvorila i sagradila sve ovo sto rodoljubi svih nacija transiraju, prodavaju i kradu vec trideset godina. To govno od drzave je od 80% nepismenog naroda, napravila drzavu u kojoj skoro da i nije bilo nepismenih. Tada, ako se netko okoristio (imao bi stan, auto i vikendicu) svi su to osudjivali, a danas je Bandic pozeljan poslodavac. I td., i td., pa tako satima mozemo nabrajati. Sreca da smo nakon te drzave krenuli naprijed, pa nam je svima bolje.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sekta u smislu da negiraju religiju a od crvene knjižice su napravili božanstvo..u nešto se vjerovati mora, to je tako.

benty20
Gost
benty20
1 godina prije

Svoje bih shvaćanje najbolje opisao Pasteurovim riječima da malo znanosti udaljava čovjeka od Boga, a više ga znanosti vraća Bogu. Možda je ljudska svjesnost u doba ovih znanstvenika bila na vrlo niskom nivou, ali ovi ljudi su definitivno bili itekako intelektualne osobe i ne vjerujem da su baš bili pod utjecajem svećeničkih glavešina tog vremena.
Kažemo kako ljudski rod kroz povijest stalno evoluira i za pretpostaviti je da smo mi danas kudikamo naprediji u intelektualnom smislu, od ljudi prije 300 ili 500 godina. Zapravo, ja sumnjam da jesmo. Mislim da neke bitne razlike i nema, a ako je i ima onda nam i ne ide u korist. Uvelike se promijenio tek tehnološki efekt.
Vjere i sumnje je uvijek bilo i uvijek će biti. Svi su ovi znanstvenici vjerovali da postoji kreator svega, odnosno Bog kao takav. Mnogi nisu, dapače kao znanstvenici su trebali dokazati nešto da bi mogli tvrditi da postoji. S druge strane nitko nikada ni onda ni do danas nije dokazao nepostojanje Boga! Zašto? Pa upravo zato što nitko nikada nije dokazao kako i od čega smo mi, cijeli svijet i cijeli svemir zapravo nastali. Danas učimo djecu prema Darwinovoj teoriji evolucije. Je li dokazana ili velika većina zapravo tek vjeruje u nju?

B.A.N.
Gost
B.A.N.
1 godina prije

Ima neka tanka nit,
koja čini naše snove,
a neda se, di-ra-ti.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Problem su religije i religiozne institucije.
Ja vjerujem u Boga. ali to nije onaj, koji se spominje u religioznim knjižurinama.
Biblija vjerojatno opisuje Anunakije, a tog njihovog Jahwea ja ne mogu priznati za Boga, premda mogu vjerovati da se igrao s našom genetikom.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  X60

@X60 pitanje je čije postojanje možeš priznati te čega bi se smogao snage odreći.

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije
Reply to  X60

Tehnički ti nisi vjernik, jer crkva ima svoje rituale koje ti onda ne poštuješ !

CMB
Gost
CMB
1 godina prije

Tko se bavi okultnim radnjama prvotno šta mu nastrada jest brak. Kakav Vam je brak, šta kaže šolja ?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Gotovo sve što se u prirodi razvija, od cvijeta, školjke, ljudskog bića ili galaksije, razvija se progresivno, noseći u sebi proporciju zlatnoga reza. U tom progresivnom razvoju nastaje obrazac spirale.Jedan od najljepših primjera te „zlatne“ spirale je struktura školjke nautilus. Isti obrazac razvoja u skladu s proporcijom zlatnoga reza otkrivamo u poretku sjemenki cvijeta suncokreta, u broju latica svakog cvijeta, u strukturi kojom pauk gradi i razvija svoju mrežu, u pčelinjim košnicama ili u tome kako su složene ljuskice na kori ananasa.
Fibonaccijev niz izgleda ovako: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…
Primijenjeni Fibonaccijevi brojevi opisuju matematičkim jezikom progresivni spiralni razvoj po načelu zlatnoga reza. Ponovo ga otkrivamo posvuda u prirodi. U razvoju stabla koje iz jedne mladice razvija dodatne grane – 2, 3, pa 5 pa 8 i tako dalje – razvoj koji uopće nije slučajan ni nasumičan.
Jednakom se dinamikom razvijaju latice cvijeta, a kad pogledate u savršenstvo, na primjer, cvijeta ruže, u njenom ćete srcu otkriti središte oko kojeg se razvija „zlatna“ spirala. Čak se i razorni uragani raz­vijaju po istom načelu, isti Fibonaccijev niz otkriven je u proporciji DNK. Mjerna jedinica u molekularnoj biologiji je ångström. Ako izmjerimo molekulu DNK, dužina DNK molekule je 34 ångströma, a njena širina 21 ångström,brojevi Fibonaccijeva niza.I davno prije starih Rimljana i renesansnih umjetnika, umjetnici i kipari stare Grčke to su dobro znali. Poštujući zlatni rez, stvorili su djela savršene, klasične ljepote, poput hrama Partenona ili Fidijina kipa boga Hermesa.
Leonadov Vitruvijev čovjek ,sveprisutni je zlatni rez koji odražava arhitekturu svemira.
Podražaj temporalnog režnja čovjeka npr. u napadu epilepsije,dovodi do “božanskih viđenja” bez obzira da li se radi o vjernicima ili nevjernicima,čak su ga dokumentirali i opisali “zadrti” znanstveni umovi koji su to doživjeli-“razumjeli smo svoje mjesto u svemiru,razgovarali s Bogom i on je razgovarao s nama”.Mark Cook,šef neurologije u St Vincent bolnici u Melbournu ,specijalist za epilepsije-“neuroznanost to ne može objasniti ali fenomen postoji”.
Double slits experiment-svjetlost/elektroni kao val ili kao čestice ovisno o “oku promatrača”.Kvantna fizika koju ni jedan fizičar ne može objasniti.
Pokušaj da sebe i sve oko sebe “ogolimo” samo na (suhoparnim) znanstvenim principima i pri tom ne opažati da postoji snažnija “ruka stvoritelja” može biti samo minus za čovječanstvo.Rezultira homocentričnim sustavom sebičnih pojedinaca koji misle da se cijeli Svemir vrti oko njih.

Tiho
Gost
Tiho
1 godina prije
Reply to  nonwo

nonwo piše: “..Rezultira homocentričnim sustavom sebičnih pojedinaca koji misle da se cijeli Svemir vrti oko njih.”
Da i upravo zbog te svoje “homocentričnosti” osmisliše boga koji je slika i prilika čovjeka. I čak nije ni crnac. Zanimljivo kako svatko tu “homocentričnost” vidi iz drugog kuta.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Tiho

Ne shvatam zašto ljudi uporno pokušavaju da svet svedu na svoj univerzum. Od postanka sveta vode se apsurdne rasprave, ukrštaju sablje i posle toliko hiljada godina i milijardu milijardi bezuspešnih pokušaja, mali čovek misli da će mu poći za rukom da promeni nečiju svest. Ateista verniku, vernik ateisti… Pa se dokazuju, vređaju, gorde… Meni je moj bog divan. Osetim ga na svakom koraku. Šta ko misli o tome nije mi važno. Ako je vama dobro sa vašim izborima, kakvi god oni bili zašto bi meni to smetalo? Nek ste vi svi živi, zdravi, radosni.

Stale
Gost
Stale
1 godina prije
Reply to  nonwo

Slazem se sa autorom da je zlatni presek obrazac funkcionisanja zivota! Princip je prvi put uocen na egipatskim piramidama, oko 2 veka pre Hrista.

miro
Gost
miro
1 godina prije
Reply to  nonwo

Bravo, nisi mogao jasnije napisati GOD BLESS

kiklop
Gost
kiklop
1 godina prije

sve se dakle, svodi na pitanje ko smo, odakle i kuda idemo. ne znamo to i nije nam dato da spoznamo/saznamo. mnogo bi impresivnija i recimo savremenija lista bila onih koji odgovore na ovo pitanje pokusavaju naci u drugim okvirima, od Hawkinga pa nadalje/nadole. cesto se ovim povodom sjetim jednog odlomka romana tvrdjava mese selimovica

“Čovjek želi moć (rekao je, gledajući u Mula Ibrahima, koji je pažljivo slušao). Zato što živi, što se kreće, što se sudara s ljudima. A želi da nešto ostavi iza sebe, da nešto stvori, da ne bi samo bitisao, kao drvo. I izgleda mu da je nešto postigao, da je snažan i važan, da može mnogo.
Ali bog učini da odjednom progleda i vidi, ne ovim očima, već onim drugim, vidovitijim, da je samo zrnce pijeska u nesagledljivoj pustinji ovoga svijeta, sitan i nevažan koliko i mrav u mravinjaku. Da li mravi žele moć? Žele li da budu snažniji i značajniji od drugih? Imaju li svojih briga, muka, nesanica, očajanja? Ne znamo, i ne tiče nas se, suviše su sitni za nas. Zar onda ne bi mogao da postoji neko veći i od nas, kome su beznačajne naše brige i nevolje? Mi ga ne vidimo, jer je neuhvatljiv za našu misao, osjetimo ga samo kad nam se u nečemu pokaže njegova volja. Ni, mrav ne vidi čovjeka cijelog, zbog svoje veličine čovjek i ne postoji za mrava, vidjeće samo prst, ili grančicu, ako mu prepriječimo put, osjetiće potres ako rasturimo mravinjak. A čovjek prema vasioni sitniji je nego mrav. I zašto bi postojao samo čovjek i njegov način mišljenja? Svijet je postojao i prije nas, postoji i mimo nas, postojaće i bez nas. Hoće li svega nestati ako svi ljudi pomru? Neće. Sve će ostati, i ono što znamo i što ne znamo, samo nas neće biti. Mnogo je tajni kojima se ne možemo ni približiti, a kamoli ih razjasniti. A možda je najveća tajna smrt, tajna i užas. I kad ne mislimo na nju, ona misli na nas. Sačekuje nas na nekom ćošku, uvijek nespremne, i sve što je bilo, više nije. Uzalud smo prošli ovim zemaljskim putem, uzalud se nadali, uzalud tugovali zbog gubitaka, uzalud se radovali zbog uspjeha, sve uzalud. Smrt čini besmislenim i život i ono što se u životu stvara. A iza te strašne kobi, nepoznata tama. Znaš kraj, a ne znaš ništa o njemu. Pomiriti se s njim ne možeš, a ništa ne možeš izmijeniti. Po našoj volji to se ne dešava, jer bi malo ko htio da umre, već po nekoj svemoćnoj volji o kojoj ništa ne znamo, osim da je neumoljiva i do kraja dosljedna, možda je neki sveopšti duh, nimalo sličan našem, a nesaznatljiv, jer je van našeg iskustva. Ako ga ne možemo saznati, ne znači da ga nema. On ga ne zamišlja po ljudskoj slici, već kao nadnaravnu snagu, i nadnaravni um, koji hladno ravna vidljivim i nevidljivim svijetom. Uzaludno ga je moliti, uzaludno preklinjati, jer njegove mjere i razlozi nisu ljudski, a kakvi su, ne možemo čak ni naslutiti. Eto, i sam kaže: on i njegov, jer ne znamo šta je, niti je naš jezik sposoban da izrazi ono što naša misao ne može dokučiti. A ako je tako, a sigurno jest, nemoguće je zamisliti da taj svemirski duh igra nedostojnu igru s ljudima, puštajući ih da protrče kroz život, dolazeći iz ničega i nepovratno odlazeći u ništa. Bilo bi to besmisleno traćenje tolike snage. Mnogo je vjerovatnije, i logičnije, i manje uvredljivo, da je tijelo smrtno a duša besmrtna, duša je djelić sveopšte svemirske energije, poklonjen nam, privremeno ustupljen, na rođenju, koja će živjeti svojim nepoznatim životom i poslije smrti tijela, ili će se useliti u novorođenče, da nastavi svoje vječno kretanje. Ni kap vode se ne gubi, samo se mijenja, kako se može izgubiti sve čovjekovo? Mora biti da život postoji po nekom višem načelu, a ne samo po besmislu, po zlu, po ludilu!”

Evo
Gost
Evo
1 godina prije
Reply to  kiklop

Ja vidim dva problema općenito gledajući. 1. Ako se rađamo da bi umrli, koji je smisao takvog života? Mora (najvjerojatnije) postojati nešto nakon smrti, nešto što će nas približiti razumijevanju smisla življenja. 2. Zašto kao ljudska rasa ne napredujemo? Uvijek se iznova rađaju ljudi praznog mozga, koji se tokom života popunjava, na ovaj, ili onaj način. Usporedio bih to sa praznom policom. U početku je ona prazna, dok je ne popunimo i na kraju umremo sa svim knjigama na njoj. Kada bi se već rađali mudri, s ugrađenim sjećanjima naših prethodnika, gdje bi nam bio kraj… još da živimo puno dulje od 70-80 godina, napredovali bismo koracima od 7 milja. Ovo, ovakvo kakvo jest nema puno smisla. Čini mi se.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Evo

Pitaj svaki dan za odgovor onog na nebesima pa ćeš odgovor i dobiti.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  CMB

Pitam ali nikako da mi se javi.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling – mozda pitas na krivi nacin. Probaj u poniznosti.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Ime

Ja nisam ponizan i nemam zašto biti. Jer ja ne radim zlo nikome i ne želim zlo drugima. Ja sam samo ponosan i ne savijam kičmu pod takvima kao što ste VI.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Prijatelju sparkling, ja sam bio nekad poput tebe. Ja jako dobro razumijem što ti misliš. Hvala Gospodinu Isusu Kristu što mi je otvorio oči. Želim ti od srca Njegov blagoslov i milost.
Riječ Božja kaže da nema pravednoga ni jednoga, da su svi ljudi lišeni Božje slave. Ali po milosti i žrtvi Isusa Krista – utjelovljenju Božje ljubavi, možeš ući u njegovu milost.
Ja te prijatelju pozivam da ga upoznaš.
Želim ti Božji blagoslov.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Ime

@Ime
daj prijatelju da se dogovorimo, vrlo rado bih Vas upoznao. Ali uz uvjet da povedete i njega, kojeg bih isto tako rado upoznao.
Ps. ja pridonosim ovom društvu svojim radom i poštenjem i ne sramim se svog života za razliku od nekih koji sjede u rezerviranim prvim redovima u crkvi. Kada pred Bogom budemo svi isti možda se moje mišljenje i promjeni. A kroz stolječa postojanja ne vidim da je to baš tako kao što nas Vi želite uvjeriti.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, u odgovoru kojem mi pišeš vidim puno podrazumjevanja. Ovo o prvim redovima u crkvi. Ja npr. Sjedim u predzadnjem redu obicno 😀. Možeš me i nemoraš upoznati, ja sam nebitan. Ali bih od srca volio da upoznaš osobno Isusa Krista. Prije nego što sam ga upoznao bio sam buntovnik bez premca. Njegova ljubav i milost me slomila. Sad želim biti njegov rob.

I znam da to nemožeš razumjeti.

Usput za Gospodina ti ne treba posrednik on te jako dobro vidi i čuje. Zatvori se gdje te nitko ne vidi i obrati mu se u vjeri… Možda se jako iznenadiš.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Ime

@Ime
Ja smatram sebe izgrađenom i jakom ličnosti. Ne bojim se jer živim pošteno i časno. I tako se odnosim prema drugim ljudima bilo koje vjere ili boje kože. I ja se držim one rečenice: ” Ne radi drugome ono što nebi htio da tebi drugi rade”. I tako učim svoju djecu, i nisu mi potrebni neki ljudi koji misle da su bolji i “viši” od mene samo zato što vjeruju u nešto. Ja vjerujem da ste Vi Ivo u suštini dobar čovjek. Ali ostavite se toga da druge uvjeravate da je ovo u što Vi vjerujete dobro a sve drugo je loše ili nije dovoljno dobro.
LP

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Dragi sparkling, ja sam mislio da sam dobar čovjek…. Dok nisam upoznao Isusa Krista, tad sam saznao da sam jako zao čovijek. Ali on je pružio meni milost i promjenio moje srce… Sad sam samo čovijek a ono što je dobro od Njega je.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Evo

@Evo :
Zašto nisi u Boliviji ?
Dragi Bogek za sve ima odgovor kroz usta popeka !

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Dali je Maja Morales u rodu sa Evom ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah :
Najveći i najmanji znanstvenici svih vremena tvrdili da je vrlo vjerovatno da su dokazi svuda oko nas ?
Opet krivi Rusi (zvuči poznato) ?

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Oduvijek se govorilo
Bogu Božje, Caru Carevo
Bog na Nebu, Čovjek na Zemlji

Toga se treba drzati,
Problem nastaje kada Ljudi u Božje ime uvode ” red na Zemji”

Svatko od nas ima nekog svog “boga” svoju filozofiju u koju vjeruje
Ali, to je osobna privatna stvar, koju ne treba niti naturati niti uskracivati drugima
Jednostavno, Zar ne ?

Nazalost, mnogima prejednostavno

Ima jedna pjesma….

Što to ima u ljudima tužno
da ulaze u tuđe živote
tko to živi u prošlosti mojoj
a još nije umro od sramote.

Nije nebo ono što nam nude
nije sunce od zlata i moći
kad bi mogli prodali bi Boga
njima ni’ko ne može pomoći.

 

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijane….kapa do poda, definitivno jedan od najboljih komentara za vakata portala Logično.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Fabijan

“Bogu Božje, Caru Carevo” je u stvari prva rečenica, onih, koji po tvojim rečima – u ime Boga uređuju svet.

Što se mene tiče i Bog i Car su dovoljno odrasli da se sami brinu za sebe.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender, a ti se pravi kao da te nema. 😀

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  CMB

Ne moram da se pravim.
Pogled sa dovoljne distance ili određenog ugla, jasno govori da me nema.

No, imajući u vidu i tvoje ostale postove po ovoj temi, nešto ću da te pitam.
Centralno mesto gotovo svih hrišćanskih religija je žrtva Isusa Hrista, kojom je iskupio grehe čovečanstva.

Kakva to etika dozvoljava, da se ličnim patnjama, može platiti za bilo čije “grehove”?
Kakav to dobri Bog traži da se “zlo” otkupljuje drugim “zlom”?

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Mislim da bi to pitanje trebao Njemu postavit.
Moje mišljenje jest da je On vrlo dobro znao tko smo mi i koliko duboko smo zapeli te nam je htio pomoći.
S druge strane sveta Ruža limska kaže da kad bismo znali koliko dobra donosi tvrdi žuljavi križ nikad si nebi poželili lagodan život. Na nama je da se uvjerimo na vlastitoj koži da li je to istina ili nije.. Ljubavna formula nije formula svakodnevnice niti je naše shvačanje iste mjerilo njenog obličja. Nju treba osjetit, traži od Boga za tu milost i dobit ćeš. U preklapanju nema ništa, samo si preklopljen. Želiš li još pričat samnom ja sam Christus Mansionem benedicat na facebooku što znaćikao na onoj naljepnici poslije blagoslova obitelji što dobiješ. Krist blagoslivlja ovu obitelj, kuću i sve šta je oko nje i u njoj.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  CMB

CMB@
“S druge strane sveta Ruža limska kaže da kad bismo znali koliko dobra donosi tvrdi žuljavi križ nikad si nebi poželili lagodan život.”
To šta ste napisali u ovom citatu ne vrijedi za crkvene službenike i ostale koji su prisni s crkovom jer oni žive lagodan život, pogotovu u HR na račun poreznih obveznika.
LP

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap B.- Ako si slučajno roditelj sigurno znaš koliko je žrtve, preuzimanje dječjih “grijeha”, u financijskom i međuljudskom dijelu, potrebno preuzeti na sebe. Izvuci analogiju.
Ne postoje “gotovo sve kršćanske religije”. Postoji kršćanska religija.
P.S. Ne znam zašto mi se čini da nisi pročitao baš ni jedno Evanđelje. Obično su takvi najglasniji.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@ostap bender – krivo shvacas krscanstvo. Osobnim patnjama nemozes “otkupiti zlo”

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Ime

To je vaše, a ne moje učenje.

Vi tvrdite da je besmrtni Bog iskupio/spasao sve ljude žrtvujući samoga sebe, tj. svoga sina.
Ja pitam – kako je to uopšte moguće?

Kako žrtva nevinoga može otkupiti/otkloniti ljudske grehe?

Da ne pitam još, u čemu se sastoji žrtva, ako je žrtvovan besmrtni Bog.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Cijena grijeha je smrt. Bog je toliko ljubio čovjeka da je dao svog Sina da plati cijenu.
Tako je pokazao svoju pravednost i svoju ljubav.

Vkecna je njegova ljubav.

Ali radosna vijest je Krist je uskrsnuo 😀

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Nekako se slažem sa komentarima… Ali uvjek se završi kad se pitam, kako je sve počelo?
Jasno je svima da brez ničega nema ništa, znači neko mora da sve pokrene. U ovo se ne može sumnjat. Ili ipak može?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Kao je počelo? Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Vječno pitanje. Enkrat vpraša učiteljica malega Janeza, če ve ka je bilo prej, kura ali jajce!
Janezek ji odgovori; “Prej je bilo vsega!

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Jack

Prvo je nastala kokoš, koja je snjela prvo jaje…. A ako krene neka filozofija evo odgovora: u početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga i Riječ bjaše Bog. …. I po njoj sve nastade.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

jacky, ne brabonjaj ni na slovenskom molim te, još je gore.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Čudno većina tih znanstvenika je živjela u vremenu kad nisi smio ništa izjaviti u suprotnosti od vjerovanja iz same Biblije. A kad već otvarate ovakve teme,onda vas molim da budete bar detaljniji i realniji u ovakvim temama,a vjerujem da bi i na ovoj listi moglo se dodati i koje ime…. Giordano Bruno na primjer,svi znamo kako je završio u ime vjere i toga spomenutog boga,pa Galileo,koji se pod prijetnjama smrću odrekao svojih uvjerenja,.. a što je sljedeće pitam se,možda napišete da je inkvizicija bila edukativno obrazovnog karaktera. Ostavite se ovih tema i držite se onoga u čemu ste dobri jer imate još uvijek kvalitetne i smislene komentare od vaših čitatelja. Nadam se da je ovaj članak samo iznimka za ubuduće. Jer svi dobro znamo što se dogodi kad(ne)vjerujemo u pravog Boga, i kad nismo prave vjeroispovijesti….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  alfa33

Pročitaj ili poslušaj što o Bogu misli znanstvenik dr Davor Pavuna, fizičar na sveučilištu u Laussaneu, CH.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ma kakav Puljak!!? Druga Kardelja treba čitati!!

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Puljak da je znanstvenik ne bi se miješao u politiku. Takvi su najgori.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  alfa33

@ alfa33 Smeta ti jel ?

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Ako do veceras Bog ne postane Rus,smatrati cu temu promasenom.

Šatro
Gost
Šatro
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ja vjerujem da je Putin bog.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Šatro

ŠAtro: je nekome 😀 😀 😀

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Bog je Rus, to je odavno poznato. Rusija provodi Njegovu volju, to bi ti već trebalo biti jasno. Ako nije, biti će.

Sada možeš nazad u suteren.

Moli Boga da te prosvijetli.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Ivo

A Vas je Gosp. Ivo prosvijetlio i vi vidite ono što mi “stado” kako ih Vi nazivate ne vide. Da se niste VI možda uzdigli iznad svih ostalih pa nas gledate s visine i mi jadne “ovce ” izgledamo tako ponizno i sićušno? Možda jednog dana nekom zaslugom i vi dođete nama u suteren jer je “on” rekao da niste ono za što se prestavljate.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Sparkling

sparkling, ispravno si to sve zamijetio.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, ko Boga te molim, ne brabonjaj!

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Kako su se duhovi uskomešali.

Nevjerojatno je na kakvim sve mjestima Bog u svojoj milosti obznanjuje da postoji, pa čak i na ovom portalu kroz pero ovog autora, da na kraju vremena ni jedan čovjek ne može reći kako mu nije objavljeno da Bog postoji.

Bog nam u puno prilika i na puno načina, pa tako i sada ovdje, objavljuje da postoji i da je osoba koju moramo upoznat da bi bili spašeni, a ta osoba je Isus Krist. Jer ako bolestan čovjek niti priznaje da doktor postoji, niti ga želi upoznati, onda neće biti ni izliječen.

Zato je na svakome od nas upoznati Isusa Krista.

Tiho
Gost
Tiho
1 godina prije
Reply to  Sion

Sion
Vjera je osobna stvar svakog pojedinca. Nitko tebi ne brani da vjeruješ, ali nemoj drugima naturati to svoje vjerovanje, a još manje vrijeđati one koji ne vjeruju, implicirajući da su – bolesnici.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Tiho

@Tiho: Sion je samo govorio da ga se čuje. Čut će ga uši koje ga trebaju čut, a ovi ostali neka poruku zanemare ionako nije bila njima namjenjena. Čemu zbrka ? Što kradete poruke ? Nije lijepo znaš ! Bog te blagoslovio i radost života podario

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Tiho

Tiho,
Prvo. Komentari ovdje i služe da svatko iznese svoje viđenje i vjerovanje. Vjerojatno si primjetio da je tema članka o Bogu. Svatko može iznijeti svoje.

Drugo. Ja ovdje ne impliciram ništa nego jasno iznosim i svjedočim, da je svaki čovjek, počevši od mene prvog, bez Boga duhovno bolestan i izgubljen. Kako pojedinac tako i društvo. Radi toga društvo i jest sve više izgubljeno u razno raznim ideologijama, jer je srcem sve dalje od Boga.

Ja ću uvijek, jasno i glasno, otrovanom čovjeku reći da je bolestan, i da mu treba pomoć. Taj čovjek će možda i umrijeti, tvrdeći da nije otrovan i da je zdrav, ali na meni je bilo da mu kažem. Koliko god to svakome od nas bilo teško čuti ili priznati samome sebi.

Ja sam za to pozvan svjedočiti, kao što su i drugi svjedočili. Jer da nisu, makar sam si i priznao da sam otrovan, nebih znao za doktora koji mi je pomogao. Taj doktor je Isus Krist i zato ću ja uvijek svjedočiti za njega, pa tko želi neka čuje.

Pozdrav i Božji blagoslov.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sion

😀 lijepo je vidjeti bracu.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Sion

Onaj tko nije položio Hipokritovu zakletvu ne može biti doktor.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling,
Onaj tko je stvorio tijelo, dušu i duh svakoga čovjeka, je najbolji Doktor, Psihijatar i Otac.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Sion

@Sion
Ja znam tko su mi roditelji. I sijećam se svoga sretnog odrastanja. I roditelja koji su mi ugradili večinu onoga dobroga duha kakav i danas posjedujem. Dali sam nešto pogriješio?

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Sion

Ti si obični katotaliban, ne pridonosiš raspravi.

CMB
Gost
CMB
1 godina prije
Reply to  Sion

@ pitaj Ga direktno ako smiješ.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sion

Amen. Na kraju će se svako koljeno saviti i reći Isus Krist je Gospodin. Amen. Maranatha

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Ime

Ime,
Uistinu, amen🙂 Maranatha.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sion

Dragi brate Sion neka je blagoslovljen Bog – Abrahama, Izaka i Jakova, naš Gospodin Isus Krist koji je objavio Oca po Duhu Svetome.

Amen

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Sion

@Sion
U potpunosti se slažem s Vama da doktor postoji i u svom životu večina nas je upoznala nekoliko doktora. Iako baš nije za utjehu. Jer što ih manje poznaš, bolje za tebe.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Sion

@Ime
Eto vidite da se slažemo. Razumni ljudi koji gledaju u širinu lako dođu do iste spoznaje iako su im mišljenja različita.
Bog nije neophodan, svaki čovijek jako dobro zna što je dobro a što loše.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling eto zajedničkog jezika. Mjesto razilaženja nije naše vidjenje dobra i zla. Nego rješenje problema zla u svijetu.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling,
Naravno da svaki čovjek zna što je dobro, a što loše, kada ima srce koje mu je Bog stvorio.

Ali @Ime dobro kaže. Jedan je korak prepoznati da u nama, kao i u svijetu, postoji zlo, a drugi je korak priznati da bez Boga ne možemo nadvladati to zlo. Kako ni u svijetu, tako ni u sebi, ako smo iskreni.

Zato su nam potrebni doktor i lijek. Isus Krist je doktor, a njegova žrtva na križu je lijek. Bog se žrtvovao za nas da bi postojao lijek i da bi mogli biti spašeni od propasti koje donosi zlo. Na svakome od nas je da prizna da mu je potreban lijek i doktor. Da upoznamo Isusa Krista.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Sion

Stvorijo je tebe ,da skaces sgrane na granu.

Milan
Gost
Milan
1 godina prije

Pa eto i Tito je prije smrti u Ljubljani zatrazio svestenika, tako i Fidel kad je kod njega bio Papa Franjo…I najveci komunisti pre kraj smrti obrnu se ka bogu 🙂

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Milan

Komunizam i Bog nisu suprotstavljeni, dapače jedno s drugim ide.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Milan

Bez Boga je, zaista, ponekad teško.

Naročito pred smrt, kada čovek pravi završni račun svoga postojanja,
ali to što su se Tito i Fidel i naravno, mnogi drugi osvedočeni ateisti, pred smrt tešili sveštenicima
i nije neki ubedljiv argument Božanskog postojanja.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Milan

tito velikim slovom, bog malim? ajd dobro.
ja bih ovako rekao: i najveci vjernici potraze medicinsku (~znanstvenu) pomoc prije smrti.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Eminentni znanstvenici bez svake sumnje…ali pitanje je da li se njihovi citati odnose na istog Boga…ili na Boga kako ga shvaća prosječan vjernik (u najširem smislu)…jer Kreator postoji i u drugim religijskim doktrinama pa čak i u luciferijanskim nekim…također masonska religija koja je upotrijebila sustav egipatskih božanstava izražen kroz hijerarhiju bogova – planeta također priča o Velikom Stvoritelju ili Kreatoru iza kojeg ne stoji nužno poimanje Boga u suvremenom tradicionalnom smislu. Vjerojatno je slučajnost ali i fotografija iznad članka podsjeća na neko Oko hahaha…ali…to su sve teorije urote i ne treba ih shvaćati ozbiljno…hm

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Bog ne postoji bez obzira sto govorase znanstvenici proslih vremena. Doticni znanstvenici produkt su svojih vremena u kojemu je nacin razmisljanja bio puno drugaciji nego danas – vjerovanje u boga bilo je drustvena norma, siroki konsenzus, a religioznost populacije je bila daleko veca.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Mile

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; 28i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, 29da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. 30Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, 31da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Ime

@Ime
Ne prepisuj nešto u što i sam ne vjeruješ. Budite malo intuitivni i iznesite svoje zapažanje na temu o kojoj se govori.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sparkling

O ja vjerujem Gospodinu. I vjerujem u svaku njegovu riječ. Na Njegovu riječ ja kažem da i amen.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Ime

Ti si onda jedna obična naivčina, ako vjeruješ svakome bez zadrške, pa i “Gospodinu” kako kažeš. Ili si kao kokoš bez mozga (da izvine kokoš, ali tako se kaže za praznoglavca).

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije
Reply to  Toni

Nisu to kokoši. To su amebe.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Ime

Kakav blesav jezik! Pa to ni Šekspir ne bi razumio. Međutim, pošto slučajnost ne postoji, možda je to zapravo i bio cilj da se napiše tako da i prosječno inteligentan čovjek sebe prepozna kao neznalicu.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Toni

@toni, toni, pa naravno da nemožeš razumjeti. Nije ti dano da razumiješ. Boga ne možeš shvatiti znanjem, zar misliš da je ljudski mozak sposoban shvatiti vječnoga Boga?
I meni je biblija bila nerazumljiva dok mi Bog nije otvorio oči da razumijem.

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.
1 godina prije

Vjernik,ateist…imaju jednu zanimljivu zajednicku crtu.zele uvjeriti ove druge.kakvo gubljenje vremena.ja sam agnostik,nikoga nista ne uvjeravam jer ne znam.znam samo da je ta tema uzela ljudima previše vremena,previše ideja i previše zivota kroz sve nase civilizacije.probajmo napredovati kao vrsta bez da uništavamo oko sebe..a tema boga uvijek ostaje bez zaključka.jednostavno NE ZNAMO!!

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije