fbpx

“Znanost nas približava Bogu” – Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga tvrdeći da su dokazi svuda oko nas!

Galaksija - Postojanje Boga

Znanstvenici predstavljeni u ovom članku su znanstveni autoriteti. Opća populacija, neupitno radili se o vjernicima ili ateistima, uzima ih jednim od najvećih znanstvenika svih vremena. Svi su napravili temeljna otkrića koja su revolucionirala znanost i svatko je otac-utemeljitelj jedne od glavnih znanstvenih grana koju danas poznajemo.

Svi su ovi znanstvenici vjerovali u Boga jer su smatrali da imaju dovoljno dokaza da priznaju postojanje stvoritelja, a ne zato što nisu razumjeli određene stvari koje su pripisali Bogu. U stvari, upravo analizom mehanizama određenih prirodnih pojava većina ovih znanstvenika zaključuje kako je očito da iza svega toga stoji inteligencija.

Postoje naravno i drugi znanstvenici koji se također mogu smatrati jednim od najvećih znanstvenika svih vremena, ali općenito, znanstvenici u ovom članku su najviše citirani, najpopularniji i oni koji su dali najveći doprinos današnjoj znanosti.

1 – Nikola Kopernik (1473.-1543.)

Nicola Kopernik poznati je poljski astronom za kojeg se smatra da je jedan od pionira astronomije, a koji je otkrio da Zemlja i planeti kruže oko Sunca. S vremena na vrijeme spomenuo je Boga u svojim djelima i nije smatrao da su njegova znanstvena otkrića u suprotnosti s religijom.

“Poznavati velika Božja djela, pokušati razumjeti Njegovu mudrost, Njegovo veličanstvo i Njegovu moć i uvažavanje na neki način funkcioniranje Njegovih zakona je svakako način štovanja Boga, za koga neznanje ne može biti cjenjenjije od znanja”

2 – Johannes Kepler (1571.-1630.)

Johannes Kepler poznati je njemački matematičar i astronom, koji se smatra začetnikom fizičke astronomije i moderne optike. Posebno je poznat po tome što je otkrio zakone koji upravljaju kretanjem planeta oko Sunca i složenost njihove putanje. Ti se zakoni danas u astronomiji nazivaju Keplerovim zakonima.

Prema knjizi Petera Barkera i Bernarda R. Goldsteina “Teoretski temelji Keplerove astronomije”, Johannes Kepler je vjerovao u Boga. Bio je uvjeren kroz svoje istraživanje i otkriće zakona kretanja planeta kako je sve stvorio Bog. U knjizi koju je J. H. Tiner napisao o Johannesu Kepleru navodi se da je u svojim djelima često slavio Boga govoreći:

„Slava Bogu našem Gospodinu, njegovoj snazi ​​i mudrosti nema granica”. U istoj knjizi autor izvještava o još jednoj Keplerovoj riječi: “Sada vidimo kako Bog, baš kao arhitekt stvorio svijet s takvom preciznošću i temeljitošću”

3 – Galileo Galilei (1565.-1642.)

Veliki talijanski fizičar, matematičar i astronom, Galileo se smatra utemeljiteljem moderne eksperimentalne fizike. Poznat je po tome što je formulirao matematički zakon koji opisuje pad tijela, po tome što je dao prvu formulaciju načela inercije, za usavršavanje astronomskog teleskopa i za otkrivanje satelita Jupitera.

Važno je također zapamtiti da Galileo nije bio osuđen jer je mislio da je zemlja okrugla, već zato što je branio Kopernikov sustav (heliocentrizam) koji je odredio da se zemlja vrti oko Sunca dok se tada branio sustav nazvan geocentrizam koji tvrdi suprotno, naime da se sunce vrtilo oko zemlje.

Paul Poupart imenovan je 1981. na čelu povjerenstva za ispitivanje suđenja Galileu. Napisao je nekoliko knjiga o Galileu, uključujući knjigu “Galileo Galilei” u kojoj je vrlo zanimljiva izjava Galilea:

“Kad meditiram o svim divnim stvarima koje je čovjek stvorio i otkrio, sklon sam prepoznavanju, duboko sam uvjeren da ljudska inteligencija može biti samo rezultat Stvoritelja”. (Citirao Paul Poupard, “Galileo Galilei”, str. 101)

4 – Sir William Harvey (1578-1657)

Sir William Harvey engleski je liječnik i fiziolog, koji se smatra jednim od pionira moderne medicine. Bio je prvi koji je u potpunosti i detaljno opisao sustav cirkulacije krvi. Otkrio je i primarnu ulogu srca u poticanju krvi i autor je mnogih zapaženih radova na području embriologije ispitivanjem tijela određenih životinja.

U svojoj knjizi iz 1651. godine Harvey navodi:

„Prepoznajemo Boga, vrhovnog i svemogućeg Stvoritelja, zaslužnog za stvaranje svih životinja. Djela ukazuju na Njegovo postojanje. Sva živa bića su stvorene i upravljana s nevjerojatnom i nama nerazmljivom mudrošću. Te perfekciju možemo dodijeli samo Svemogućem.

5 – Robert Boyle (1627.-1691.)

Robert Boyle je irski kemičar i fizičar koji se smatra jednim od osnivača moderne kemije. Bio je prvi kemičar koji je izolirao i skupljao plin i odvojio kiseline, baze i soli. Otkrio je i fizički zakon gdje je pod uvjetima stalne temperature tlak i volumen plina obrnuto proporcionalan. Taj se zakon danas naziva Boyleov zakon.

Boyle je smatrao da je proučavanje prirode i svojstava Boga najplemenitiji životni cilj. U jednom od svojih djela pod naslovom “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom”, Boyle navodi:

“Veličanstvo, ljepota i red nebeskih tijela, izvrsna struktura životinja i biljaka kao i drugi prirodni fenomeni ne mogu dovesti u sumnju inteligentnog promatrača da postoji vrhovni Kreator, moćan, pravedan i dobar”. (Robert Boyle, “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom” citiran u članku Raymonda J. Seegera u novinama američke znanstvene pripadnosti, 1985., 183.-184.)

Njegova znanstvena istraživanja učinila su ga da još više spoznaje Božju veličinu, kako izjavljuje:

“Kad promatram prirodu, često se nađem prisiljen uzviknuti: “Kakav divan posao, O Bože! S kojom ste mudrošću stvorili sve to!”. (Robert Boyle, citiran u knjizi Davida Woodalla “Odnos znanosti i religije nakon Roberta Boylea”, str. 32)

6 – John Ray (1627.-1705.)

John Ray engleski je prirodoslovac koji se smatra utemeljiteljem biologije i moderne prirodne povijesti. Bio je prvi koji je dao biološku definiciju pojma „vrsta“. Objavio je i važna djela iz botanike i zoologije, te uspostavio klasifikaciju biljaka koja će kasnije dovesti do rađanja moderne taksonomije. Godine 1651. napisao je knjigu pod naslovom “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju” u kojoj stoji:

“Nema većeg dokaza, opipljivijeg i uvjerljivijeg o postojanju božanstva […] od veličanstvene kreacije neba i zemlje.” (John Ray, “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju”)

Još jedna zanimljiva riječ Johna Raya:

„Ne postoji ugodnije i važnije zanimanje za slobodnog čovjeka od razmišljanja uzvišena djela prirode kao i poštivati beskrajnu Božju mudrost i dobrotu”. (John Ray, citiran, od strane Dana Gravesa, “Znanstvenici koji vjeruju”, str. 66)

7 – Isaac Newton (1642-1727)

Michael H. Hart u svojoj knjizi “100, lista najuticajnijih ljudi u povijesti”, pište a je Isaac Newton drugi najutjecajniji čovjek svih vremena. Ovaj engleski matematičar i fizičar otkrio je zakone univerzalne gravitacije. Povrh toga, on je također razjasnio tajne svjetlosti i optike i bio je izumitelj grane matematike koja se zove infinitezimalni račun.

U glavnom djelu pod nazivom “Principa”, Newton izjavljuje:

“Ovaj divni sustav, svemir sa suncem, planetima i kometama može doći samo iz volje i moći inteligentnog bića … To biće upravlja svim stvarima i ne samo svijet. Priznajući njegovu moć nad svime, moramo ga zvati “Gospod Bog” ili “Univerzalni vladar” … Ovaj vrhovni Bog je vječno biće, opojno i apsolutno savršeno”. (Isaac Newton, Principia, knjiga br. 3, citiran u “Izbor Newtonovih spisa” H.S.

8 – Louis Pasteur (1822-1895)

Louis Pasteur francuski je kemičar i fizičar koji se smatra utemeljiteljem mikrobiologije i imunologije. Pronašao je lijek protiv bjesnila, obavio je važan rad na fermentaciji, razvio teoriju klica, bio je prvi koji je uspostavio cijepljenje, otkrio je kako eliminirati bolest svilenih glista i izumio postupak pasterizacije.

Nakon šest godina istraživanja, Louis Pasteur odbacio je teoriju o “spontanom stvaranju” (ideju koja stoji iza teorije evolucije) prema kojoj se život može pojaviti ispočetka, a da se mikrobi stvaraju spontano. Pastor je stoga dokazao zakon biogeneze (živo biće može poticati samo od drugog živog bića) svrgavajući materijalističku ideju svoga vremena utemeljenu na spontanom nastanku svijeta.

“Što više proučavam prirodu, to sam više zadivljen djelima našega Stvoritelja. Znanost me približava Bogu”. (Louis Pasteur, citiran u knjizi Johna Hudsona Tinera, “Louis Pasteur, osnivač moderne medicine”, 1990.)

“Malo znanosti odvlači vas od Boga,  a puno vas vraća njemu”. (Louis Pasteur, citiran u Jean Guitton-ovom djelu “Dieu et la science”, 1991.)

9 / William Thomson Kelvin (1824-1907)

William Thomson Kelvin irski je fizičar, matematičar i inženjer priznat kao jedan od pionira termodinamike (grana fizike koja proučava toplinske pojave). Također je pridonio poboljšanju magnetskih kompasa i postavljanju prve telegrafske linije koja je prešla preko Atlantskog oceana 1866. godine iz Velike Britanije.

Otkrića o pretvorbi topline doveli su do definiranja nove temperaturne ljestvice, nazvane skala apsolutne temperature. Jedinstvo ove temperaturne ljestvice nosi njegovo ime: Kelvin.
1871. William Thomson Kelvin postao je predsjednik Britanskog udruženja za napredak znanosti i iste je godine u predsjedničkom govoru izjavio:

“Postoje preobilni dokazi o inteligentnoj kreaciji svuda oko nas i ako nas nekada zbunjenost metafizike ili znanstvenika može u nekom trenutku odvratiti od toga, dokazi se neizbježno vraćaju s neodoljivom silom, pokazujući nam našu prirodu i uči nas da sva živa bića ovise o Stvoritelju.” (William Thomson, citiran u članku Raymonda J. Seegera u časopisu American American Affiliation, lipanj 1985, 99-101)

10 / Albert Einstein (1879.-1955.)

Albert Einstein njemački je fizičar koji se smatra najboljim i najvećim znanstvenikom 20. stoljeća. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine i autor je poznate jednadžbe E = mc2, koja uspostavlja ekvivalentnost materije i energije sustava. Iako nikada nije vjerovao u Boga kao osobu (tj. U Boga koji se direktno mješa u ljudske odnose), ipak je prepoznao nemogućnost nasumično stvaranja svemira.

Enciklopedija Britannica kaže o njemu: “Otvoreno negirajući ateizam, Einstein je izrazio vjerovanje u Spinozinog Boga koji se otkriva u skladu onoga što postoji.” Upravo je ova realnost motivirala njegovo zanimanje za znanost, a što je rekao jednom mladom fizičaru:

“Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet. Ne zanima me ovaj ili onaj fenomen, u spektru ovog ili onog elementa. Želim znati Njegove misli, ostalo su detalji”. (Albert Einstein, citiran u “Razgovoru s Einsteinom”, E. Salaman, (1955) 370-371)

Nakon što smo analizirai najveće svjetske znanstvenike i njihova razmišljanja o Bogu, stvoritelju svega, samo gordi mogu sa sigurnošću reći “Bog ne postoji”. Iskreno nas interesira što mislite vi?

333
Ostavite komentar

avatar
10000
 
79 Grupirani komentari
254 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
272 Komentatori
miromiromiroAnaLatz Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Kurjaca
Gost
Kurjaca

Falio si ceo fudbal.Zamisli ljudi koji zive u 15.16 stoljecu pa vjeruju u boga.To ko da odes u saudihsku arabiju i vices da nema Alaha.

Konobar
Gost
Konobar

Treba imati na umu u kakvim su vremenima ziveli pomenuti naucnici i opasnosti kojima bi se izlozili eventualnim negacijama postojanja Boga, ali i da otkicem nekog fizickog zakona ili prirodnog fenomena, ne znaci da ta osoba ima shiroko obrazovanje i razumevanje iz ostalih oblasti (drustvene, humanisticke nauke). Leonardno je imao shiroko obrazovanje i kazu da na 7000 stranica svojih tekstova nikada nije pomenuo Boga, a i mnogi stari grkci mislioci su negirali njegovo postojanje.

žrec
Gost
žrec

Da, i Tesla i Einstein su zamalo završili na lomači na Mannhatnu..za dlaku je izbjegli. 😀

Kurjaca
Gost
Kurjaca

Zrec dan danas ateisti u USa ne mogu radit u havnoj sluzbi

Kurjaca
Gost
Kurjaca

Upravo tako

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Na popisu nedostaju dva čovjeka na čijim radovima je utemeljena današnja stvarnost. Jedan je Ruđer Bošković, drugi je Nikola Tesla. Prvi je svećenik, drugi je dijete svećenika (zato nije slučajno da na onoj najpoznatijoj fotografiji Tesla sjedi s Boškovićevom knjigom u rukama). No, čak da na popisu nema ni jednog znanstvenika, meni bi bilo svejedno. Iz vana vjera ne može ući, iznutra baš i nema riječi za izražavanje. Vjera pritom malo veze ima s vjerovanjem (jer vjerovanje u sebi sadrži sumnju – možda ima, možda nema, možda hoće,možda neće). Ona je čista sigurnost, znanje, prirodno kao disanje.
Racionalan um traži dokaze, znanost traži dokaze. U nemogućnosti znanstvenog načina dolaska do dokaza, um koji želi vjerovati dokazom uzima sve oko sebe pa zaziva inteligentnu kreaciju.
U nekom trenutku je cijela znanost otišla za svojom lijevom, analitičkom polovicom mozga. I taj model života, razmišljanja, postojanja prenijela kroz obrazovne sisteme na cijelu populaciju. Desna strana je ostala blokirana, bez šansi za proboj u svjesni um.
U sredini mozga se nalazi naš križ. Pinealna žlijezda. Ovisno o genetskom podrijetlu, izgleda kao katolički križ, kao ankh ili kao tau (svatko za se može ‘vidjeti’ koji od ta tri križa nosi). Ona dijeli informacije, prebacuje ih na lijevu ili desnu stranu. Aditivi, fluor, teški metali zatvaraju desnu stranu i ostajemo bez biološkog temelja za izravne spoznaje. Otud sva ta analitika.

Malomorgen
Gost
Malomorgen

🤪🤪🤪

Siniša
Gost
Siniša

Lijep komentar,veoma lijep…dodao bih da dokze ne traži samo “racionalan um” već nevjeran um, kada čovek počne tražiti “dokaze” treba da preispita sebe i svoju vjeru a potraga za dokazima može biti iz mnogih razloga a dokaza da postoji Bog možeš naći iza svakog ćoška.

Jack
Gost
Jack

Nema nikakve sumnje, da u univerzumu kojega sastavni i nedjeljivi dio čini i naš svijet, postoji nekakva sila, koju jedni nazivaju Bogom, drugi prirodnim zakonima itd, ali (nazovimo to tim imenom) u prirodi od mikro kosmosa, atoma i još sitnijih čestica, do svemirskih prostranstava koje nazivamo makrokosmosom vlada za naše ljudske pojmove, savršen red i prirodni zakoni, koje ni današnji moderni prosvijetljeni čovjek ni izdaleka ne razumije i otkrio je tek jedan njihov mali i nebitan dio, a još manji dio njih obvladava i koristi. Znamo, da red zahtijeva redara i smiješno je kad neki današnji kvazi znanstvenici kažu, da je sve nastalo slučajno, a drugi im kontriraju tako, da ih pozivaju, da na nekom otpadu počnu bacati aluminijski i željezni krš i otpad i neka iz svega toga “slučajno nastane avion! Stari grčki filozofi su več došli do zaključka, da ljudi, koji temeljito izučavaju neku stvar ili pojavu, na kraju dožive spoznaju, kako ustavi malo znaju i kako postoji mnogo stvari koje nadilaze njihov razum i nastala je ona čuvena latinska poslovica: “Scio ut nihil sciam” ili po naše, znam, da ništa ne znam! Ta spoznaja se događa skoro svakom pametnom čovjeku i on do nje mora doći sam i ne da mu drugi to kažu (da ništa ne zna) mnogi kvazi znanstvenici naime svoje oskudno znanje uzimaju kao mjerilo svih stvari i upravo takvi stvaraju dogme, tj. istine, koje bi trebale vrijediti za sva vremena.
Ima jedna stara definicija pojma Bog na latinskom glasi: Deus est circulus, cuius centrum ubique, et cirkuferentia vero nusquam! To bi se prevelo ovako: Bog je krug, kojega centar je posvuda, a obod nigdje!

pikapolonca
Gost
pikapolonca

Izrekka se pripisuje poznatom filozofu-panteisti Giordanu Brunu, koji je isticao da se “Bog nalazi svugdje u niččem” ili kako danas znamo da se hologramska viralnost (cjeli sadrži punine) sadrži i u najmanjem djelu disipirane cjeline objekta koj nije materjalan.. Modernim rječnikom Duh je hologram, a do Božanskog se dolazi putem Duha…..

Tony
Gost
Tony

Ja mislim da je članak suptilno upakirana vjerska propaganda, u stilu, ako su najveći umovi u ljudskoj povjesti vjerovali u boga, kako vi mali obični tupani možete i pomisliti drugačije.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Tony
Upravo tako. Ako ste htjeli pokrenuti neku ozbiljnu analizu onda za to nisu relevantni nikakvi veliki znanstvenici (što je neosporno) koji su živjeli u mračnim vremenima crkve prije kojeg stolječa. Zašto niste povezali današnje živuće znanstvenike i njihova razmišljanja na temu? Ovaj članak kao da je pisao neki svečenik. Ostavite se takvih tema, prepustite ih teolozima.
LP

CMB
Gost
CMB

Obično onaj koji dvoji ili je siguran u suprotno njegovi bližnji ili on sam su imali nekog doticaja sa Okultnim radnjama pa ti sad razmišljaj. Otkud im ljubav prema Okultnom ? Zar je “ono” što stoji iza okultnog postojanije iako je stvorenje ? Ne, nije!

Zigi
Gost
Zigi

Pitanje dali su vjerovali u boga.Tada se to podrazumjevalo , a naročito ako želiš da tvoja misao bude uopće relevantna u bilo kakvim mislećim krugovima.

nonwo
Gost
nonwo

Tony@vidim članak sasvim drugačije.Najveći umovi stoljeća su dolazili do značajnih spoznaja i velikog poznavanja prirode/čovjeka i njenih zakonitosti, a koji su ih nedvojbeno vodili prema zaključku da je sve rezultat inteligentnog dizajna.
“Obični mali tupani” ,većina njih …nema uopće uvid u vrhunska dostignuća matematike,fizike,kemije,astronomije koja bi ih vodila prema postavci da sve to “koordinira viša inteligencija”.Zato se vrhunski fizičari,u srazu s nevjerovatnim spoznajama sve više okreću “stvoritelju”.
To nije vjerska propaganda već više SPOZNAJA.Nije indoktrinacija već OTKRIVENJE.

Davor
Gost
Davor

Zato znanstvenici znaju reći:otkrili smo ovo,otkrili smo ono… dakle javno priznaju da je to “otkriveno” davno netko inteligentan već postavio na svoja mjesta u svijetu i svemiru oko nas…

miro
Gost
miro

bravo, God bless

octopus
Member
octopus

Naravni da je propaganda. Svima koji vjeruju u nekakve bogove, a ne u Leteće Špageti Čudovište treba zabraniti pivo i paštu u svim oblicima! Na taj način će se broj zaluđenih znatno smanjiti!

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude

Kažu znanstvenici da 98% ljudi vjeruje u neku višu inteligenciju dali je to Bog, Allah, hinduizam, budizam ili slično imaš cijeli život ispred sebe,tako da je meni drago što sam među većinom,ali možda sam u teškoj zabludi jer onih 2% zna više od ovih 98%

Davor
Gost
Davor

Tony, bit ćeš razočaran u svoja poimanja Boga,svemira ,Zemlje,čovjeka…vrlo brzo će se stvari posložiti na svoja mjesta….sva biblijska proročanstva upućuju da se ….svemu kraj približio. Kako netko tko se nikad nije ni trudio razmišljati van okvira koji nam je nametnula nekakva Elita koja vlada izvan kulisa,koja pumpa enormno bogatstvo, zadnjih bar 100g, kako bi postigla da danas razuzdane mase viču “nema Boga”,kako dakle takav netko može prosuđivati ima li ili nema Boga??? Ta ista Elitna mašinerija s istoka i zapada gura ljude u jedno “duhovno stanje”,ili situaciju nazvanu Harmagedon. (Otkrivenje 16:13-16)… Tko razuman ratuje 100g.i toliko ulaže u rat protiv FIKCIJE ? Očito znaju da postoji. Samo da se razumijemo,Bog je Duh,Bog nije izgledom vanjskim nalik čovjeku…čovjek je stvoren na njegovu sliku s karakteristikama i osobinama(ljubav,radost,pravda,moć,mudrost…),a ne izgledom na vanjštinu.Na ovom tekstu ima zabilježeno preko 300komentara,a uvjeren sam da je ispod 5% komentatora ikad pročitalo Bibliju. Kako onda prosuđivati ima li Boga,na čemu temelje svoje NE? Ja sam je osobno pročitao 9 puta…osim dobrog poznavanja Biblije svakako je važno čitati i istraživati knjige koje pojašnjavaju koliko je složen Svemir sa svim svojim stotinama milijarda galaktika,koliko je složena naša planeta,biljni i životinjski svijet,koliko je složen naš DNK,mozak,i svi ostali organi(samo razmišljati kako nastaje život u trbuhu jedne žene je čudo kreacije). Mogli bi nabrajati u nedogled koliko dokaza ima da je sve oko nas proizvod kreacije…. nažalost neki bezbožni ljudi zaključuju da Boga nema,zato što to prosuđuju po tome što im sve prolazi u životu lišo,izostaje taj neki Sud Božji,neki glas s neba… Oni jednostavno ne shvaćaju da je Bog toliko velik i moćan da smo mi prašina pred Njim. Da On za sve ima svoj plan i svoje vrijeme,da je jednostavno strpljiv s nama jer ne želi da itko propadne već da ljudi spoznajom krenu prema pokajanju(2.Petrova 3 poglavlje) Svakako Boga ne treba poimati kroz djela današnjih velikih pa i manjih religija,religije su plod Božjeg neprijatelja,religije su sredstvo zbunjivanja ljudi da ne pronađu onaj puteljak Istine prema Bogu. Ali ga je moguće pronaći onima koji su vođeni Ljubavlju prema Bogu i Istini…Ipak sve upućuje da je Njegova strpljivost došla kraju,jer bezbožnika nikad više,stvorili smo oružja samouništenja,zagadili orbitu,oceane,rijeke,zemlju,a najgore od svega je da je čovjek čovjeku zvijer…umrla je ljubav. Prema proročanstvima okidač će biti kad budu Elite proglasile “mir i sigurnost”(1.solunjanima 5:3) eto imamo po prvi put instituciju UNa,vijeće mira i sigurnosti,a zadnje vijesti govore da su 2021g.proglasile svjetskom godinom “mira i sigurnosti”. Da li je to taj okidač ili nešto složenije? Ostaje vidjeti…

Malomorgen
Gost
Malomorgen

U mojoj solji kave,nema dokaza o postojanju boga…znaci,nema ga….😂

CMB
Gost
CMB

Tko se bavi okultnim radnjama prvotno šta mu nastrada jest brak. Kakav Vam je brak, šta kaže šolja ?

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Okultno? Ja sam slučajno pogledal v zos jutranje kavice….nema ga 😂😂😂

CMB
Gost
CMB

@Malomorgen: a Okultno je gatanje svih vrsta minimum pa do zazivanje i potpunog svjesnog predanja sotoni. AL i ono najmanje te poveće na duhovnom polju sa svim njima. Možemo nazvat i porno filmove okultnim predmetom.
Ako Ga nema u kavici nemoj ju piti 😀 Pij nešto zdravije gdje ima Boga. Bog = ljubav.. ljubav prema svom tijelu itd posvuda ljubav el

Ime
Gost
Ime

@malomorgen

19»Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. 20A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima 21i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve.«

22»Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. 23Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara 24pa zavapi: ‘Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.’ 25Reče nato Abraham: ‘Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. 26K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.’«

27»Nato će bogataš: ‘Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. 28Imam petoricu braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.’

29Kaže Abraham: ‘Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!’ 30A on će: ‘O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.’ 31Reče mu: ‘Ako ne slušaju Mojsija i Prorokâ, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.’«

Brainstorm
Gost
Brainstorm

i tko je to dojavio sto se razgovaralo gore kod abrahama?

Ime
Gost
Ime

@brainstorm Duh Sveti

Brainstorm
Gost
Brainstorm

sveti duh? eto ti odgovora.
zemlja je ravna i marsovci zive na antartici. dojavio duh sveti.
kako se sa vama uopce moze razgovarati?

preseren3
Gost
preseren3

A to misliš onog, koji cjelog dana sedi pred univerzumom i igra tu igricu života?
Pa svakako svatko u nešto vjeruje, a to ne znači, da u boga… Stvorenog sa strane klerika za potrebe monopolizacije, vladanja svijetu… Meni su interesantni hekeri, koji su mu ušli u sistem i pročitali u kojem pravcu igra ide…

Fabijan
Gost
Fabijan

Isprave naziv za takve ljude je – agnostik
– ima tamo nesto, Ali to Sigurno nije bradati djedica u cije ime ljudi mrze I ubijaju

CMB
Gost
CMB

evo ja mrzim u tvoje ime. Zar te to čini nepostojanim i lošim ?

Sion
Gost
Sion

CMB,
Bravo, ali ljudi tu jednostavnu istinu ne žele razumjeti da bi lakše sebi opravdavali nevjeru.

CMB
Gost
CMB

@Sion, neprijatelj ne želi bit otkriven zato je to tako. Slažem se s tobom!

Zigi
Gost
Zigi

Prijatelju , sačuvaj nešto i za nedjelju u crkvi!

CMB
Gost
CMB

@Zigi, ja idem svaki dan u crkvu. 😀

karantanac
Gost
karantanac

Kad nemaš drugog posla, što bi narod rekao: Dokon pop igoveda krsti.

Sparkling
Gost
Sparkling

A zašto ste Vi dobri a ja loš?

Ime
Gost
Ime

Sparkling, pitanje ti je na mjestu.

Problem je ne što si ti loš, nego su svi loši.

Svi su nedostojni, svi su lišeni Božje slave. Nema ni jednoga dostojnog.

Pred Božjim sudom svi će biti osudjeni, a spasit će se samo oni koji se uzdaju u Njegovu milost i dijelo Njegovog Sina Gospodina Isusa Krista, koji je na križu pretrpio kaznu za naše grijehe.

Amen

CMB
Gost
CMB

@Ime, javi mi se 😀

Ime
Gost
Ime

Cmb a gdje? Vidio sam da spominjes facebook, ja sam to obrisao prije par godina.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

samo se vas dvojica nadjite. vidjet cemo kroz par godina kad se vas dvojica zakrvite. razlog: razlicito tumacenje rijeci broj 3573 u bibliji.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

kojeg isusa, isusa zeusa, isusa islama, isusa isila, isusa israela? sve ja laz. pokloni se istini a istinu ne znamo nego je trazimo. kreni na put.
neces se nista spasiti. rascisti se iluzija. nikakvog kriza za nase grijehe nego kriz je precrtavanje kruga. bog je krug a precrtati krug znaci nadvladati boga.
kakav ste simbol bogohulja i mucenja vi krscani prihvatili? kriz a mogli ste i giljotinu ili elektricnu stolicu.
dodji ka sebi. crkva i isus su laz.

Ime
Gost
Ime

@brainstorm, puno je srdžbe u tebi prijatelju…. I neznanja

Brainstorm
Gost
Brainstorm

pa eto, neznanja i znanja. svacega je u meni. a ima li u tebi znanja?

karantanac
Gost
karantanac

Jesi li slučajno izostavio “sina božijeg” isusa krista?

Zsphere
Gost
Zsphere

Nekako mi ne ide da su pomenuti naucnici pribavljali dokaze, radije bih citao sta na tu temu mogu reci savremeni naucnici, geneticari, biolozi, astrofizicari. Najdalje sto bih isao je Tesla. On je nesumljivo mogao sagledati i razumjeti stvari na dosta visokom nivou.

Siniša
Gost
Siniša

A Nikola Tesla?
“Kad kažeš ove reči, priznaješ da je on tvoj Otac nebeski, ali u isto vrijeme i Otac tvoga sluge i nadničara, tvog bolesnog susjeda i samrtnika, jer ti je zapovjeđeno od Sina Božijega, vrhovnog donosioca istine o Bogu i o ljudima da kažeš „Oče naš“, a ne „Oče moj“.Međutim, postoji i drugo gledište, koje kaže ovako:

U molitvi „Oče naš“ nije izraženo ništa drugo nego ljudska duša – kada se ona na ispravan način uzdigne toliko da se može tako nazivati jer je njeno porijeklo Božansko. Mi smo dio Božanstva.

Molitvom čovjek treba da se u satima potrebe uzdigne do razvojnog smisla svoje sedmostrane prirode, a sedam molbi izražava duhovno-znanstveni utjecaj na ljudsku prirodu. Ovo Teslino tumačenje smatra se fundusom harmonije znanosti i religije.”

Njonjo
Gost
Njonjo

Svijest da li je sviest bog?.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

svijest je oko.

Zsphere
Gost
Zsphere

@Njonjo

Jeste

CMB
Gost
CMB

@njonjo slušaj Josip Radić na youtube. Ima prekrasnih nagovora, svaku sedmicu jedan.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Bolje bi bilo postaviti ovakvo pitanje.
Ako se pojavio neko ko ima veze s bogom i sa svim što takav kontakt ima, šta je raditi takvoj osobi:
-Da se igra trlala priče “niko nije kriv i svi se volimo” ?
ili
-Da oni koji su radili nezamislivo zlo dobiju ono šta zaslužuju?

CMB
Gost
CMB

oni koji su radili zlo sigurno ga nebi radili da nisu bili zli. Mislim to im je i više nego li su od kazne zaslužili. S obzirom da takva osoba jest prazna, ranjena iznutra šta je spriječava da ljubi logika je da joj treba pomoći, a ne ju do kraja spucati. Pisano je da onaj koji prezire slabost bližnjeg svoga, a hvali se svojom jakošću jest ohol, a oholost te navodi i da činiš takav grijeh.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

@CMB – treba li ih pustiti da čine zlo dobrim ljudima i dalje?

CMB
Gost
CMB

@iza_horizonta: kako ih misliš sprječiti ? Zlom možda ?
Mislim da baš o toj tematici govore ove dvije knjige koje sam već spomenuo. O preuzimanju autoriteta i zabrani bilo kakvog djelovanja zlu. A oni te slušaju, zamisli to ? Bez municije, bez bombi, bez mačeva, bez krika i prolivanja krvi.. Želiš knjige javi se na messsenger. “Christus mansionem benedicat”

Ime
Gost
Ime

Amen

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

@CMB – Istinom i silom. Želim ti prijatan dan.

Ime
Gost
Ime

Dragi iza_horizonta

Kada stvarno budeš upoznao istinu odgovor će ti biti jako drukčiji. Zlo se ne pobjedjuje zlom nego dobrom. …Vi naprotiv blagoslivljajte svoje neprijatelje i molite za njih. – to je Kristova poruka.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

@Ime, @CMB – ovo su Biblijska vremena prvi put u cijeloj ljudskoj istoriji. Zlo će biti zbrisano da ne postoji i da se nikad više ne pojavi.
… A praštati se mogu greške i velike i brojne, konstanti zli postupci se ne praštaju. Nikad !

Ime
Gost
Ime

Iza_horizonta,. Djelomično si u pravu. Bog će u svojoj milosti oprostiti svaki grijeh. Naravno za oprost treba pokajanje. I dobro si zaključio, Gospodin će uništiti sve zlo.

Snicla
Gost
Snicla

Eto mene tekst skoro pa uvjeri da počnem vjerovati u boga. Samo nikako da se odlučim kojeg. Abrahamskog? Problem što ima 3 mainstreama i ohoho podvarijanti. Ili da bacim oko malo istočnije? Željno očekujem novi tekst kako bih se mogao pravilno usmjeriti. Odgovornost pisca tog teksta je neizmjerna. Ako me pogrešno usmjeri duša će mi goriti u vječnoj vatri.

Ime
Gost
Ime

Hoce

Brainstorm
Gost
Brainstorm

kako znas? postar donio pismo od svetog petra ili se samo nadas?
nadas se tudjoj muci da tvoja zrtva ne ispadne uzaludna?

Ime
Gost
Ime

@brainstorm pakao je vrlo stvaran. Prijatelju nemoj se tako oholiti i dizati usta na nešto nerazumiješ. Mene tvoj riječnik ne uznemirava. Samo sam tužan jer znam cijenu koja se plača za to.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

meni je zao sto ces ti u pakao. nisi svjestan koliko si zaveden od zemaljskih imitacija koje je stvorio pali andjel. pokoran kao sto si sad pred laznim podmetnutim prorokom isusom tako ces u vjecnosti biti sto naucis u ovom zivotu – biti pokoran laznom sotonskom duhu. isusa i crkvu su ti podmetnuli lazni propovjednici sotone da te prpreme za robovanje u zagrobnom zivotu. bog te zeli slobodnog i radosnog. ne daj se zavesti skriptama vec vjeruj u boga bez posrednika (ne imaj drugih bogova osim stvarnoga).
zao mi je i svim srcem te pozivam na vjeru u boga a da odbacis sve skripte, sve organizacije, propovjednike, posrednike tipa isus i sveci. bog te blagoslovio.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

ovako nekako: blazeni oni koji ne znaju jer je njihovo kraljevstvo nebesko.
previse znas odnosno previse si zaveden zastranjskim pricama tipa biblija i popovske pripovjedi.

octopus
Member
octopus

Šnicla: Sinko, obrati se jedinoj pravoj vjeri – Pastafarijanizmu! Ima jedna negativna nuspojava: Čovjek se od piva i paste zdeblja. Sve ostalo je definitivno bolje od svih tih službenih religija. Nemoj zgriješiti, već guglaj. Ako pristupiš nekoj od ovih velikih religija, u svakom slučaju ideš u pakao, tj svi vjernici prije ili kasnije završe u paklu….

Snicla
Gost
Snicla

Čuo sam i za pastafarianiza. Znajući nas treba samo čekati omasovljenje. Pa će početi svađe koje debljine špageti smiju biti, koji je preljev ispravan da li treba proganjati one što kidaju špagete umjesto da motaju. Da ne duljim jasno ti je šta hoću reći. Zato nema politika u moja butiga.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga ……. da a oni koji nisu završavali su na lomačama , vješalima , bez glava , kamenovani , proglašeni ludim ili đavolom opsjednutim pa stoga i ne čudi što su mnogi vjerovali

CMB
Gost
CMB

Tako i završiš kao nevjernik. Prazan, napušten, bez glave, razgoličen, razbijen na komadiče. DObro si to opisao ali u drugom kontekstu gledajući. Bog te blagoslovio i radost životnu darovao.

Covjek
Gost
Covjek

Al zato je bog blagoslovio njegov narod izraelce sa stoljecima genocida i rasizma toliko o ljubavi boga

CMB
Gost
CMB

@covjek – koliko je meni poznato Izrael jedini narod koji Ga tada nije priznao. Rekli su: mi ti poznajemo majku i Oca Ti, nema teorije da si Bog! U mnoštvu ljudi, rulja ljudi svi se guraju između njih Krist, večina Ga dodiruju ali samo jedna osoba po njima Grešnica koja nije zaslužila nego bit kamenovana ozdravlja jer je vjerovala da ako Ga se dotakne ozdravit će.. Njihov problem, njihov izbor slobodna volja pojedinca se ne narušava. Ta ovdje na zemlji je završni dio stvaralaštva, ovi put uz volju pojedinca da bude da se opredjeli.

Sparkling
Gost
Sparkling

@CMB
Svaka propaganda ima svoju publiku.

Sarmat
Gost
Sarmat

CMB,
ti si bolestan, čovječe

CMB
Gost
CMB

@Sarmat, ti si zdrav, čovječe

Zigi
Gost
Zigi

Legendarno o božjoj ljubavi…. https://www.youtube.com/watch?v=8r-e2NDSTuE

Piretis
Gost
Piretis

@K. Soza- Ne sramoti se. Pasteur, Kelvin i Einstein nisu živjeli u srednjem vijeku nego su bili suvremeni ljudi, nikakva im lomača nije prijetila (izuzetak je Einstein ali njemu su o glavi radili nacisti). Ako hoćeš vidjeti ima li danas teista među znanstvenicima nije problem, progooglaj, i za desetak minuta naći ćeš više desetaka takvih. A i to će biti samo oni koji su se javno izjasnili, onih koji svoju vjeru drže za sebe ima sigurno puno više.
Max Planck (Nobelova nagrada za fiziku 1918god.): “Religija i prirodne znanosti se ne isključuju…nego se međusobno dopunjuju i uvjetuju.”

Zigi
Gost
Zigi

Kakve veze ima priča o gorećem grmu koji govori i ine priče sa ruba pameti sa znanošću , pa zapravo i sa vjerom u nekakvog boga. Ova religija/e koje se vuku po svjetu nemaju nikakve veze sa ultimativnim bićem kojeg možemo nazvati bogom i služe za čistu manipulaciju puka. Zapravo ako se mi pitamo “ima li boga” a stvoreni smo na njegovu sliku i priliku onda se možda i bog pita imali i on svoga boga …. brate gdje je tome kraj!

Covjek
Gost
Covjek

Tocno tako i ako si npr. u srednjem veku htio dobit nekakvo obrazovanje morao si ici u crkvenu skolu tako da nije cudo sta su vecina bili vjernici, a Nikolu Kopernika kao dobrog vjernika blagoslovili su lomacom eto i to dokazuje da mozes biti koliko god veliki vjernik al bog ne pomaze jer ga nema. A sto se tice znanstvenika kasnije od srednjeg veka drustvo je i dalje bilo religijozno i konzervativno tako da te nebi crkva ubila nego obicni narod okupan religijskom ljuvavi prema bogu.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Nikola Kopernik nije bio samo vjernik, bio je svećenik isusovac, nije spaljen, umro je prirodnom smrću.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Galileo Galilei je vjerovao u Boga i zbog svog neodustajanja od Kopernikove teze, je od inkvizicije stavljen u kućni pritvor, a nije spaljen zato što nije govorio protiv crkvenih dogmi. Giordano Bruno, filozof, matematičar i astronom je bio dominikanac i vjerovao u Boga, zbog svojih uvjerenja da je Sunce zvijezda i središte našeg Sunčevog sustava izbačen iz reda, i poslije je nakon zatvora spaljen na lomači ali ne zbog znanosti, nego zato što se suprotstavljao crkvenim dogmama, što je inkvizicija smatrala herezom. Znači možeš pričat šta hoćeš o Suncu, zvijezdama, planetima i Svemiru, nećeš biti spaljen, ali ako pričaš protiv crkvenih dogmi, onda ćeš biti spaljen.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

činjenica je da živimo u ne znanju I to će ostati konstanta

CMB
Gost
CMB

preporučam knjige: Oslobođenje od zlih duhova od Francis MacNutt te Oslobođenje od Neal Lozano. Te dvije se nadopunjavaju. Nakon toga bit ćeš u znanju prijatelju i konstanta će bit razbijena čitaj otkrivena.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

o čemu ti. hajde ti nama objasni kako funkcionira ljudski mozak. kako je nastao svemir. koliko ima čestica manjih od atoma. koliko ima vrsta sila u prirodi. ljudi nisu u stanju otići do mjeseca a svemir je toliko velik da mi obični smrtnici ne možemo ni pojmiti te brojke itd. itd. I ti meni kažeš da odgovori na sva ta I mnoga druga pitanja imaju napisana u jednoj knjizi. evo recimo ljudski mozak je sastavljan od atoma kao I svaka druga materija, recimo bukva, ali za razliku od ljudskog mozga bukva ne može razmišljati

CMB
Gost
CMB

Mogu si zamislit koje mišljenje bi tek Bukva imala o tebi 🙂

eu kolonija
Gost
eu kolonija

pa de nam pročitaj šta u toj tvojoj knjizi piše kako čovjek razmišlja ili sanja. koji su to mehanizmi. nemoj nas držati u mraku I neizvjesnosti. možda bi mogao to svoje znanje prodati americi, rusiji, kini itd. tako će oni moći stvoriti inteligenciju umjesto što se opterećuju kako da stvore “umjetnu inteligenciju”

CMB
Gost
CMB

@eu kolonija – evo izvukao sam ti karticu. Dobija si djela apostolska 13, 52 koja kažu: učenici su postali puni radosti i Duha Svetoga. Pročitaj knjigu, budi učenik, manje mrmljaj, mrmljanje samo prebaci iz usta u mozak, srce pa si odna mrmljanjem oplemenjen.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

“cbm” ne razumijem što je tebi niti s tobom. ja kako mogu zaključiti da si ti vjernik I to je u redu međutim ne znam što si ti pročitao u mome komentaru u kojem ja nisam nigdje napisai niti da ima niti da nema boga. moj komentar je sročen tako da kažem da je univerzum stvorila neka viša sili ili ne znam što I da tajne toga univerzuma nikada I nitko neće dokučiti I budi uvjeren da bi se sa mojim mišljenjem mogli manje više svi složiti. ti samo misliš da si vjernim ali tvoji stavovi su toliko retrogradni da mislim da bi te smatrali ekstremom I u doba inkvizicije

Siniša
Gost
Siniša

Jedan običan pisac, djela su mu toliko jednostavna da pomisliš da je nekakav ćato a ne vrhunski pisac….Paolo Keljo,sve ostalo je komplikovanje.

CMB
Gost
CMB

SIniša: baš je lipo i ova napisana kroz primjere svakodnevnice. LAko štivo

Jack
Gost
Jack

Dokle god je čovjek omeđen ili limitiran svojim tijelom njegov duh ne može doživjeti neku veću ekspanziju. Jednim ljudima kakvi su bili na pr. Ajnštajn i Tesla to je uspjelo u nešto većoj mjeri negoli drugim smrtnicima, ali sve to je još mizerno i ništavno u usporedbi s onim ogromnim količinama “neznanog i neotkrivenog” koje postoji a čovjek ga vjerovatno nikad neće otkriti,. vidjeti ili osjetiti

Ivo
Gost
Ivo

jacky, molim te ne brabonjaj svega ti.

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude

A šta bi bilo kad bi znali sve!!!

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude

Eu kolonija
Ali moraš raditi na sebi da ne budeš u neznanju jer NEZNANJE JE KORIJEN ZLA!!!

Brainstorm
Gost
Brainstorm

-problem teorije o bogu je namjera da se u ambalazi boga proda popovanje.
-popovanje je odvratilo ljude od religije. crkve su predstavile boga kao bice. krse 2. zapovijed koja kaze da se ne stvara slika onoga sto je na nebu. naravno da su ateisti u pravu kad se ne slazu sa percepcijom da je bog stvoritelj, vladar i sudac. bog jasno da nije osoba. uoci da je takvo misljenje uzrok zemaljskih modela, napose marksistickih pokreta i fasisitickih diktatura. ljudi koji zamisljaju boga kao vladara teze sistemu politicke diktature.
-znanstvenici gore navedeni su pod utjecajem vremena i kulture. neka su oni pametni u svojoj sferi ali ne moraju biti autoriteti za sve. opasno je korisitit njihov autoritet za promociju vjerskih ideja jer taj put vodi ka jacanju popovske manipulacije.
-cak i richard dawkins kaze da je malcice agnostik. imamo one koji 100% uvjereno tvrde svoje pa ce onaj tko kaze da je uvjeren 99% odmah biti u zaostatku. ljudi teze vjerovanju radi dusevnog mira. ne vjerovanju koje stvara dusevni mir nego neizvjesnosti i misaonom naporu koje nevjerovanje stvara. zato u razgovoru sa popovima treba odlucno reci – da boga nema. jedino u razgovoru sa iskrenim, nemanipulirajucim osobama mozete prihvatiti mogucnost ili vise da bog postoji. nekakav bog, ne kako je nacrtan od strane crkava, islama i takvih.

CMB
Gost
CMB

@Brainstrom po Križu Isusa Krista izašao sam iz prokletstva i ušao u božji blagoslov jer On je postao proklet da bi ja postao blagolovljen te autorativno s tim činom preuzeo Vlast na zemlji i na nebu, na zemlji od sotone koji je do tad bio car ovoga svijeta.
Zato molitelji mole u Ime Kristovo preuzimam vlast od tmine koja je pala na pojedinca počinjenim grijehom. Zadržavanje u mlakosti udovoljava zlomu i ne pomaže nikome osim njemu.
Ustvari da nemamo prolaziti muku opredjeljenja nikad ne bismo spoznali veličinu Njegove ljubavi.

Ime
Gost
Ime

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; 28i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, 29da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. 30Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, 31da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.

Toma
Gost
Toma

Autor sigurno nije čuo da je postojao i Stephen Hawking koji je svoja razmišljanja potkrijepio sa suvremenim znanstvenim činjenicama, a koje nisu bile na raspolaganju srednjovjekovnim znanstvenicima navedenima u članku.

Ipak vjerujemo znanosti
Gost
Ipak vjerujemo znanosti

Pitanje boga nije pitanje, koje bi moglo biti razrešeno u okvirima racia. Baš zbog toga je članak, koji implicira postojanje boga kroz vjeru znanstvenika (to je ljude, koji so postigli najviše u okvirima racia), obmanjujuć.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

U stvari, prvo bi trebalo bliže definisati sam pojam “Boga”.

Onaj o kojemu govore “svete knjige” i “znanja” koja poznaju samo oni iz određene “organizacije” i koji zahteva da se u mislima pred njim svakodnevno puzi i povremeno izgovaraju mađijske formule, zvane “molitve” i kojemu se na oltar prinose finansijske žrtve, jer sa novcima se kao i svaka, moralna vertikala, ne snalazi najbolje itd. postoji, ali samo kao sredstvo vladanja masama. Nikako kao realno biće.

Za priču o nekoj drugoj vrsti stvaralaca univerzuma, bar trenutno, naš trodimenzionalni spoznajni aparat, hardverski i softverski nije dovoljan.

Sigurno je samo jedno – naši potomci, ako budu uspeli da u narednih par stotina godina ne unište planetu na kojoj živimo, će se našoj slici sveta podsmevati, baš onako kako se mi danas podsmevamo slici sveta naših prethodnika – prepunom vampira, veštica, karakondžula i sličnih “čudesa”.

CMB
Gost
CMB

Prije nekoliko dana bila je rasprava između nekolicine vjernika i vrlo inteligentnog znanstvenika koji je tražio dokaze od nas vjernika da Bog postoji koji mu nismo mogli iste i dostaviti. Nitko mu nije mogao rječju parirati! Bog je blagoslov života i tko se drži njegovih zakona blagoslovljen je on i sve njegoj orbiti. U konačnici postavih mu jednostavno pitanje: Da li pristaješ na to da cijela tvoja obitelj postane prokleta ? DA ILI NE – Nije htio odgovoriti već je netragom nestao. Pitam se kako je moguće da čovjek koji ne vjeruje u Boga i blagoslove odjednom vjeruje u Vraga i prokletstvo. Na vama je da razmislite.

Kurjaca
Gost
Kurjaca

Cmb ma zamisli pitanja zeliis li da ti i cjela tvoja porodica budete prokleti.
Koja ste vi ogorcena skupina ljudi

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Pod ‘vi’ vjerojatno podrazumijevaš one kojima je Božje postojanje neupitno. Gle, ono (postojanje) je neupitno, što god ti mislio o tomu. No, ti pitanja o Bogu iskorištavaš kako bi iskazao sebe i odmah podijelio ljude na naše i vaše. Takvih podjela nema. U rascijepljenom umu naravno da ima.
U gore prepričanom primjeru je inteligencija (logika prirode) postavila pitanje intelektualnosti (obrazovanju). Zato je pobjegao. Jer je u pitanje došla sva njegova krhka intelektualnost.

kurjaca
Gost
kurjaca

SOA pod vi smatram ljude koji podrazumjevaju da sam ja i moja porodica prokleti jer eto ne vjerujem sto vjeruje CMB
U ovom trenutku postoji 17 000 raylicitih religija ili pravaca i ne rayumijem kako netko moze smatrat da je njegovo misljenje vrijednije od 16999 drugih

CMB
Gost
CMB

@ kurjaca zar prokletstvo postoji ?

Ime
Gost
Ime

Zapravo na svijetu postoje samo dvije vjere(jedna ima jako puno naziva), a to su kajinova i abelova vjera. Abelova je jedina ispravna, kajinova su sve ostale. Jedna je vjera djela(kajin) a druga je vjera u milost (abel).

CMB
Gost
CMB

@Ime, to te pitam.

CMB
Gost
CMB

@Kurjaca i tebi smeta jel ?

Kurjaca
Gost
Kurjaca

CMB meni ne smeta sto i u sto ti vjerujes ,nego mi smeta sto popujes online i proklinjes drugacije od sebe.A realno povhest nas je naucila kad takvi kao ti uzurpiraju vlast da drugaciji od tebe vise ne postoje

CMB
Gost
CMB

@ kurjaca: to nije moje nego tvoje mišljenje. Ako me priupitaš za moje ja ću ti ga i dat. Do tad moš si 100 put zamislit da si ti ja neće ti krenut za rukom.

Kurjaca
Gost
Kurjaca

CMb i jos nesto ti u stvari mrzis boga

CMB
Gost
CMB

@kurjaca: imaš pravo mrzim Ga po postotku nekih 0%, a volim 100%

Kurjaca
Gost
Kurjaca

Cmb mrzeci one koji ne razmisljaju kao ti, ti u stvari mrzis Boga jer je Bog stvorio i one koje ti mrzis a Bog je nepogresiv

CMB
Gost
CMB

@kurjaca, ali ja ne mrzim neistomišljenike. Di je zapelo ?

Fabijan
Gost
Fabijan

Kako tebi kao Velikome Vjerniku uopce padaju tolike zle misli na pamet???
Drugo
Tebe nitko ne tjera u sto da verujes
Nemoj niti tI druge
I Sam vjerujes da nas je ” Bog stvorio na sliku I priliku svoju”
I Dao nam Razum I slobodno volju
Gledajuci sve skupa
Ispada da
Niti smo mI stvoreni da na treba pastir
Niti je Bog savrseno divan I kraSan

Pitanje za razmisljanje
Nitko na Zemlji ne moze prezivjeti Dan a da ne prolije tudju krv I Suze
Koje misli je imao u glavi Stvoritelj da Svijet napravi tako okrutnim mjestom????

A od svih zivotinja jedno Covjek preispituje da Li je to ispravno

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

@Fabijan
“Pitanje za razmisljanje
Nitko na Zemlji ne moze prezivjeti Dan a da ne prolije tudju krv I Suze
Koje misli je imao u glavi Stvoritelj da Svijet napravi tako okrutnim mjestom????”

Odlično pitanje, za veliki plus.

No, samo za one, koji o “kreatoru” promišljaju kao o moralnoj kategoriji.

Ivo
Gost
Ivo

inženjeru, nazad u suteren i ne lupetaj. Ovo je preglupo i za tebe.

CMB
Gost
CMB

Piše: NE UBIJ pa nemoj ubit ni pod ikojom izlikom. To su naputci ili tzv zapovjedi Božje kako ostat u blagoslovu. Ubiješ li ispadaš iz blagoslova. A ovo je pali svijet u kojem moramo inzistirat na svom opredjeljenju inaće će nas samo prisustvo u ovom svijetu pojest. A ionako umiremo, dakle završavamo uvijek na istom mjestu, pa i da ne vjeruješ ne možeš smrt zaobići. Čemu tolika posesivnost za pravdom za imanjem za .. Gdje će m o s tim ? S tim se rađamo toga i sličnih stvari se trebamo odreknut da bi zaživjeli.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Svašta piše u toj knjizi, pa recimo i ovo:

“Proklet bio tko nemarno obavlja poslove Jahvine! Proklet bio tko krvlju mač svoj ne omasti!”
Jeremija 48, 10

Smatraš li da to “NE UBIJ” ne piše u svetoj knjizi, ubijanje drugih ljudi ne bi bila pogreška?

CMB
Gost
CMB

@Ostap Bender: Starom Zavjetu je prethodio novi. Ima pjesma niti sa mačem niti sa ljudskom mišicom nego msa snagom Duha Svetoga. Ima molitva: Mačem Duha Svetoga prekidam sve bolesti očiju, dišnih organa, probavnih organa, sva prokletstva, sotonske pečate … Ubistvo nije čin ljubavi i ne može bit simbolika istoj dok Mač i krv po mome mišljenju pak mogu. JA ne bih ubijao svoj narod niti da u bibliji stoji da bih trebao ta to se nebi poklapalo sa mojim uvjerenjima i sigurno nebi bio postao katolik.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

U vremenskom redosledu, stari zavet prethodi novom i mogu da se složim sa tobom da u učenjima Hrista nema ubijanja. Što se tiče Mača i krvi iz mog prethodnog posta i tvoga objašnjenja – ono ne stoji. Na isuviše mnogo mesta Jahve traži da se ubijaju ljudi, žene, deca, pa čak i njihova stoka.

Zapovest “Ne ubij” je moralno načelo mnogo starije od biblije i bilo kojeg biblijskog učenja uopšte.
Deo je ljudske prirode. Kršenje tog načela je samo – dovoljno često, da bi ga mnogi na ovaj, ili onaj način opravdavali.

Samo bolestan čovek, spreman je uzeti život drugome.

CMB
Gost
CMB

@Ostap Bender, evo iskreno ja gledam na stari zavjet=stari ja, a novi zavjet=novi ja. Nakon obračenje tj objave samog Boga pojedincu on postaje novi te se zakoni u njemu mjenjaju. Gledajući sad nekako je i trebalo iz nekog konteksta kuta gledanja starog čovjeka napisat i stari zavjet. Oko za oko i zub za zub. Dok novi zavjet je pisan iz perspektive novog čovjeka, novog mene, tebe ..

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

1:17 I upravih srce svoje da poznam mudrost i da poznam bezumlje i ludost; pa doznah da je i to muka duhu.
1:18 Jer gde je mnogo mudrosti, mnogo je brige, i ko umnožava znanje umnožava muku.

U redu je prijatelju. Ti veruješ, jer je tako lakše nego kritički preispitivati stvarnost.
To je tvoje pravo.

Moj put je drugačiji, no na kraju se sve reke uliju u isto more.
A, ovo mi sada postaje pomalo dosadno.

Pozdrav

Posjetitelj
Gost
Posjetitelj

Ima jedna izreka koja kaže da ako si čekić, svaki problem ti izgleda kao čavao.
Jer, čekić zaista ništa drugo ne vidi, i uzalud mu je bilo što objašnjavati. Možete vi biti najmodernija bušilica na svijetu sa stotinu nastavaka i objašnjavati čekiću kako ipak nije sve čavao, ali čekić i dalje neće shvaćati jer su svi čekići tisućljećima prije njega mlatili čavle i to je dovoljan dokaz ispravnosti i svemogućnosti čekića.

Neke bušilice će čak imati toliko živaca i strpljenja da pokušaju čekićima na ovaj ili onaj način objasniti kako u svijetu ima i drugih stvari osim čavala. Tada će jedan prosvjetljeni i najispravniji čekić od svih postaviti bušilici pitanje: “A bušilice, pristaješ li ti na to da svi tvoji kućanski aparati budu prokleti?”.

Jadnoj bušilici tada prekipi i shvati da uzalud troši svoje vrijeme na čekiće te netragom nestane.
Čekić će uvijek biti samo čekić i njemu će sve biti čavao.

CMB
Gost
CMB

@posjetitelj: što bi ti napravio s čavlom, a da si bušilica ?
Zar bi se čavli trebali odreći čekića ? Da, mislim da su se čavli odrekli čekića u tvom slučaju..
Lijepo te molim da napustiš prostoriju jer nijednom čavlu ne treba neefikasnost bušilice.

Zigi
Gost
Zigi

Možda je taj tvoj znanstvenik u sekundi shvatio da troši dragocijene trenutke svog života??

CMB
Gost
CMB

@Zigi želiš probat ?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

A on mu reče: Dođe brat tvoj s prevarom, i odnese tvoj blagoslov.

Sparkling
Gost
Sparkling

@CBM
U Vašem pitanju je sadržan odgovor na isto. A to je: ako ne misliš isto kao i ja koji sam ti postavio ovakvu vrstu pitanja onda si protiv mene i kako Vi kažete “proklet”. Samo pokvaren čovjek može postaviti ovakvo pitanje.

Siniša
Gost
Siniša

Sekularna država ne znači ateistička država, porediti sekularno državu sa Titom ateistom i “njegovom” ateističkom državom baš i nije na mjestu….pogotovo što su u Jugoslaviji od Komunizma i te partije stvorili sektu.
Školovanog čoveka, intelektualce navedenog kalibra bukvalno svesti na nivo konja koji samo ravno gleda je totalan apsurd…ono jest da nemaš budalu dok školu ne završi ali ipak imaš školovane ljude koji su potpuno drugačijeg mišljenja tako da ipak ne stoji ta da oni pričaju ovako samo zato što je mišljenje formirano školovanjem pod prismotrom Crkve.

Jack
Gost
Jack

Upravo tako Titov sistem je ustvari bio religija ili sekta neke religije, koju su nazivali jedni komunizam a neki opet socijalizam a u bivšoj Yugi, samoupravni socijalizam sa vrhovnim žrecom Josipom brozom i centralnim komitetom SKJ umjesto Isusovih apostola sa Marksovim “kapitalom umjesto biblije i svetog pisma, sa logorima i zatvorima umjesto pakla i čistilišta i raskošnim rezidencijama, dvorcima i vilama, gdje su “zaslužni uživali kao u raju! Znači, sistem je skoro isti kao i u kršćanskoj vjeri samo si se morao klanjati drugim bogovima i svecima!

Kan Horde
Gost
Kan Horde

da, to je valjda neko tvoje tumačenje. A u kojim su to vilama živjeli ti mrski komunisti – pa to nisu ni štale prema onom što današnji popovi i biskupi imaju.

Slavonac
Gost
Slavonac

Hvala na komentaru.Ta sekta se danas prostire u tajkunima,kulturi,pravosudju.Porjeklo,jednadzba rjesena.

nessy
Gost
nessy

@ Jack
Je, i ta usrana Juga je dijelija stanove radnicima, i to tako da se znalo dogoditi da u istoj zgradi stan dobije cistacica i direktor iz iste firme. Ta prokleta tvorevina je stvorila i sagradila sve ovo sto rodoljubi svih nacija transiraju, prodavaju i kradu vec trideset godina. To govno od drzave je od 80% nepismenog naroda, napravila drzavu u kojoj skoro da i nije bilo nepismenih. Tada, ako se netko okoristio (imao bi stan, auto i vikendicu) svi su to osudjivali, a danas je Bandic pozeljan poslodavac. I td., i td., pa tako satima mozemo nabrajati. Sreca da smo nakon te drzave krenuli naprijed, pa nam je svima bolje.

Siniša
Gost
Siniša

Sekta u smislu da negiraju religiju a od crvene knjižice su napravili božanstvo..u nešto se vjerovati mora, to je tako.

benty20
Gost
benty20

Svoje bih shvaćanje najbolje opisao Pasteurovim riječima da malo znanosti udaljava čovjeka od Boga, a više ga znanosti vraća Bogu. Možda je ljudska svjesnost u doba ovih znanstvenika bila na vrlo niskom nivou, ali ovi ljudi su definitivno bili itekako intelektualne osobe i ne vjerujem da su baš bili pod utjecajem svećeničkih glavešina tog vremena.
Kažemo kako ljudski rod kroz povijest stalno evoluira i za pretpostaviti je da smo mi danas kudikamo naprediji u intelektualnom smislu, od ljudi prije 300 ili 500 godina. Zapravo, ja sumnjam da jesmo. Mislim da neke bitne razlike i nema, a ako je i ima onda nam i ne ide u korist. Uvelike se promijenio tek tehnološki efekt.
Vjere i sumnje je uvijek bilo i uvijek će biti. Svi su ovi znanstvenici vjerovali da postoji kreator svega, odnosno Bog kao takav. Mnogi nisu, dapače kao znanstvenici su trebali dokazati nešto da bi mogli tvrditi da postoji. S druge strane nitko nikada ni onda ni do danas nije dokazao nepostojanje Boga! Zašto? Pa upravo zato što nitko nikada nije dokazao kako i od čega smo mi, cijeli svijet i cijeli svemir zapravo nastali. Danas učimo djecu prema Darwinovoj teoriji evolucije. Je li dokazana ili velika većina zapravo tek vjeruje u nju?

B.A.N.
Gost
B.A.N.

Ima neka tanka nit,
koja čini naše snove,
a neda se, di-ra-ti.

X60
Gost
X60

Problem su religije i religiozne institucije.
Ja vjerujem u Boga. ali to nije onaj, koji se spominje u religioznim knjižurinama.
Biblija vjerojatno opisuje Anunakije, a tog njihovog Jahwea ja ne mogu priznati za Boga, premda mogu vjerovati da se igrao s našom genetikom.

CMB
Gost
CMB

@X60 pitanje je čije postojanje možeš priznati te čega bi se smogao snage odreći.

Zigi
Gost
Zigi

Tehnički ti nisi vjernik, jer crkva ima svoje rituale koje ti onda ne poštuješ !

nonwo
Gost
nonwo

Gotovo sve što se u prirodi razvija, od cvijeta, školjke, ljudskog bića ili galaksije, razvija se progresivno, noseći u sebi proporciju zlatnoga reza. U tom progresivnom razvoju nastaje obrazac spirale.Jedan od najljepših primjera te „zlatne“ spirale je struktura školjke nautilus. Isti obrazac razvoja u skladu s proporcijom zlatnoga reza otkrivamo u poretku sjemenki cvijeta suncokreta, u broju latica svakog cvijeta, u strukturi kojom pauk gradi i razvija svoju mrežu, u pčelinjim košnicama ili u tome kako su složene ljuskice na kori ananasa.
Fibonaccijev niz izgleda ovako: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…
Primijenjeni Fibonaccijevi brojevi opisuju matematičkim jezikom progresivni spiralni razvoj po načelu zlatnoga reza. Ponovo ga otkrivamo posvuda u prirodi. U razvoju stabla koje iz jedne mladice razvija dodatne grane – 2, 3, pa 5 pa 8 i tako dalje – razvoj koji uopće nije slučajan ni nasumičan.
Jednakom se dinamikom razvijaju latice cvijeta, a kad pogledate u savršenstvo, na primjer, cvijeta ruže, u njenom ćete srcu otkriti središte oko kojeg se razvija „zlatna“ spirala. Čak se i razorni uragani raz­vijaju po istom načelu, isti Fibonaccijev niz otkriven je u proporciji DNK. Mjerna jedinica u molekularnoj biologiji je ångström. Ako izmjerimo molekulu DNK, dužina DNK molekule je 34 ångströma, a njena širina 21 ångström,brojevi Fibonaccijeva niza.I davno prije starih Rimljana i renesansnih umjetnika, umjetnici i kipari stare Grčke to su dobro znali. Poštujući zlatni rez, stvorili su djela savršene, klasične ljepote, poput hrama Partenona ili Fidijina kipa boga Hermesa.
Leonadov Vitruvijev čovjek ,sveprisutni je zlatni rez koji odražava arhitekturu svemira.
Podražaj temporalnog režnja čovjeka npr. u napadu epilepsije,dovodi do “božanskih viđenja” bez obzira da li se radi o vjernicima ili nevjernicima,čak su ga dokumentirali i opisali “zadrti” znanstveni umovi koji su to doživjeli-“razumjeli smo svoje mjesto u svemiru,razgovarali s Bogom i on je razgovarao s nama”.Mark Cook,šef neurologije u St Vincent bolnici u Melbournu ,specijalist za epilepsije-“neuroznanost to ne može objasniti ali fenomen postoji”.
Double slits experiment-svjetlost/elektroni kao val ili kao čestice ovisno o “oku promatrača”.Kvantna fizika koju ni jedan fizičar ne može objasniti.
Pokušaj da sebe i sve oko sebe “ogolimo” samo na (suhoparnim) znanstvenim principima i pri tom ne opažati da postoji snažnija “ruka stvoritelja” može biti samo minus za čovječanstvo.Rezultira homocentričnim sustavom sebičnih pojedinaca koji misle da se cijeli Svemir vrti oko njih.

Tiho
Gost
Tiho

nonwo piše: “..Rezultira homocentričnim sustavom sebičnih pojedinaca koji misle da se cijeli Svemir vrti oko njih.”
Da i upravo zbog te svoje “homocentričnosti” osmisliše boga koji je slika i prilika čovjeka. I čak nije ni crnac. Zanimljivo kako svatko tu “homocentričnost” vidi iz drugog kuta.

Helena
Gost
Helena

Ne shvatam zašto ljudi uporno pokušavaju da svet svedu na svoj univerzum. Od postanka sveta vode se apsurdne rasprave, ukrštaju sablje i posle toliko hiljada godina i milijardu milijardi bezuspešnih pokušaja, mali čovek misli da će mu poći za rukom da promeni nečiju svest. Ateista verniku, vernik ateisti… Pa se dokazuju, vređaju, gorde… Meni je moj bog divan. Osetim ga na svakom koraku. Šta ko misli o tome nije mi važno. Ako je vama dobro sa vašim izborima, kakvi god oni bili zašto bi meni to smetalo? Nek ste vi svi živi, zdravi, radosni.

Stale
Gost
Stale

Slazem se sa autorom da je zlatni presek obrazac funkcionisanja zivota! Princip je prvi put uocen na egipatskim piramidama, oko 2 veka pre Hrista.

miro
Gost
miro

Bravo, nisi mogao jasnije napisati GOD BLESS

kiklop
Gost
kiklop

sve se dakle, svodi na pitanje ko smo, odakle i kuda idemo. ne znamo to i nije nam dato da spoznamo/saznamo. mnogo bi impresivnija i recimo savremenija lista bila onih koji odgovore na ovo pitanje pokusavaju naci u drugim okvirima, od Hawkinga pa nadalje/nadole. cesto se ovim povodom sjetim jednog odlomka romana tvrdjava mese selimovica “Čovjek želi moć (rekao je, gledajući u Mula Ibrahima, koji je pažljivo slušao). Zato što živi, što se kreće, što se sudara s ljudima. A želi da nešto ostavi iza sebe, da nešto stvori, da ne bi samo bitisao, kao drvo. I izgleda mu da je nešto postigao, da je snažan i važan, da može mnogo. Ali bog učini da odjednom progleda i vidi, ne ovim očima, već onim drugim, vidovitijim, da je samo zrnce pijeska u nesagledljivoj pustinji ovoga svijeta, sitan i nevažan koliko i mrav u mravinjaku. Da li mravi žele moć? Žele li da budu snažniji i značajniji od drugih? Imaju li svojih briga, muka, nesanica, očajanja? Ne znamo, i ne tiče nas se, suviše su sitni za nas. Zar onda ne bi mogao da postoji neko veći i od nas, kome su beznačajne naše brige i nevolje? Mi ga ne vidimo, jer je neuhvatljiv za našu misao, osjetimo ga samo kad nam se u nečemu pokaže njegova volja. Ni, mrav ne vidi čovjeka cijelog, zbog svoje veličine čovjek i ne postoji za mrava, vidjeće samo prst, ili grančicu, ako mu prepriječimo put, osjetiće potres ako rasturimo mravinjak. A čovjek prema vasioni sitniji je nego mrav. I zašto bi postojao samo čovjek i njegov način mišljenja? Svijet je postojao i prije nas, postoji i mimo nas, postojaće i bez nas. Hoće li svega nestati ako svi ljudi pomru? Neće. Sve će ostati, i ono što znamo i što ne znamo, samo nas neće biti. Mnogo je tajni kojima se ne možemo ni približiti, a kamoli ih razjasniti. A možda je najveća tajna smrt, tajna i užas. I kad ne mislimo na nju, ona misli na nas. Sačekuje nas na nekom ćošku, uvijek nespremne, i sve što je bilo, više nije. Uzalud smo prošli ovim zemaljskim putem, uzalud se nadali, uzalud tugovali zbog gubitaka, uzalud se radovali zbog uspjeha, sve uzalud. Smrt čini besmislenim i život i ono što se u životu stvara. A iza te strašne kobi, nepoznata tama. Znaš kraj, a ne znaš ništa o njemu. Pomiriti se s njim ne možeš, a ništa ne možeš izmijeniti. Po našoj volji to se ne dešava, jer bi malo ko htio da umre, već po nekoj svemoćnoj volji o kojoj ništa ne znamo, osim da je neumoljiva i do kraja dosljedna, možda je neki sveopšti duh, nimalo sličan našem, a nesaznatljiv, jer je van našeg iskustva. Ako ga ne možemo saznati, ne znači da ga nema. On ga ne zamišlja po ljudskoj slici, već kao nadnaravnu snagu, i nadnaravni um, koji hladno ravna vidljivim i nevidljivim svijetom. Uzaludno ga je moliti, uzaludno preklinjati, jer njegove mjere i razlozi nisu ljudski, a kakvi su,… Pročitaj više »

Evo
Gost
Evo

Ja vidim dva problema općenito gledajući. 1. Ako se rađamo da bi umrli, koji je smisao takvog života? Mora (najvjerojatnije) postojati nešto nakon smrti, nešto što će nas približiti razumijevanju smisla življenja. 2. Zašto kao ljudska rasa ne napredujemo? Uvijek se iznova rađaju ljudi praznog mozga, koji se tokom života popunjava, na ovaj, ili onaj način. Usporedio bih to sa praznom policom. U početku je ona prazna, dok je ne popunimo i na kraju umremo sa svim knjigama na njoj. Kada bi se već rađali mudri, s ugrađenim sjećanjima naših prethodnika, gdje bi nam bio kraj… još da živimo puno dulje od 70-80 godina, napredovali bismo koracima od 7 milja. Ovo, ovakvo kakvo jest nema puno smisla. Čini mi se.

CMB
Gost
CMB

Pitaj svaki dan za odgovor onog na nebesima pa ćeš odgovor i dobiti.

Sparkling
Gost
Sparkling

Pitam ali nikako da mi se javi.

Ime
Gost
Ime

Sparkling – mozda pitas na krivi nacin. Probaj u poniznosti.

Sparkling
Gost
Sparkling

Ja nisam ponizan i nemam zašto biti. Jer ja ne radim zlo nikome i ne želim zlo drugima. Ja sam samo ponosan i ne savijam kičmu pod takvima kao što ste VI.

Ime
Gost
Ime

Prijatelju sparkling, ja sam bio nekad poput tebe. Ja jako dobro razumijem što ti misliš. Hvala Gospodinu Isusu Kristu što mi je otvorio oči. Želim ti od srca Njegov blagoslov i milost.
Riječ Božja kaže da nema pravednoga ni jednoga, da su svi ljudi lišeni Božje slave. Ali po milosti i žrtvi Isusa Krista – utjelovljenju Božje ljubavi, možeš ući u njegovu milost.
Ja te prijatelju pozivam da ga upoznaš.
Želim ti Božji blagoslov.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Ime
daj prijatelju da se dogovorimo, vrlo rado bih Vas upoznao. Ali uz uvjet da povedete i njega, kojeg bih isto tako rado upoznao.
Ps. ja pridonosim ovom društvu svojim radom i poštenjem i ne sramim se svog života za razliku od nekih koji sjede u rezerviranim prvim redovima u crkvi. Kada pred Bogom budemo svi isti možda se moje mišljenje i promjeni. A kroz stolječa postojanja ne vidim da je to baš tako kao što nas Vi želite uvjeriti.

Ime
Gost
Ime

Sparkling, u odgovoru kojem mi pišeš vidim puno podrazumjevanja. Ovo o prvim redovima u crkvi. Ja npr. Sjedim u predzadnjem redu obicno 😀. Možeš me i nemoraš upoznati, ja sam nebitan. Ali bih od srca volio da upoznaš osobno Isusa Krista. Prije nego što sam ga upoznao bio sam buntovnik bez premca. Njegova ljubav i milost me slomila. Sad želim biti njegov rob.

I znam da to nemožeš razumjeti.

Usput za Gospodina ti ne treba posrednik on te jako dobro vidi i čuje. Zatvori se gdje te nitko ne vidi i obrati mu se u vjeri… Možda se jako iznenadiš.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Ime
Ja smatram sebe izgrađenom i jakom ličnosti. Ne bojim se jer živim pošteno i časno. I tako se odnosim prema drugim ljudima bilo koje vjere ili boje kože. I ja se držim one rečenice: ” Ne radi drugome ono što nebi htio da tebi drugi rade”. I tako učim svoju djecu, i nisu mi potrebni neki ljudi koji misle da su bolji i “viši” od mene samo zato što vjeruju u nešto. Ja vjerujem da ste Vi Ivo u suštini dobar čovjek. Ali ostavite se toga da druge uvjeravate da je ovo u što Vi vjerujete dobro a sve drugo je loše ili nije dovoljno dobro.
LP

Ime
Gost
Ime

Dragi sparkling, ja sam mislio da sam dobar čovjek…. Dok nisam upoznao Isusa Krista, tad sam saznao da sam jako zao čovijek. Ali on je pružio meni milost i promjenio moje srce… Sad sam samo čovijek a ono što je dobro od Njega je.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Evo :
Zašto nisi u Boliviji ?
Dragi Bogek za sve ima odgovor kroz usta popeka !

Guest
Gost
Guest

Dali je Maja Morales u rodu sa Evom ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Umpah Pah :
Najveći i najmanji znanstvenici svih vremena tvrdili da je vrlo vjerovatno da su dokazi svuda oko nas ?
Opet krivi Rusi (zvuči poznato) ?

Fabijan
Gost
Fabijan

Oduvijek se govorilo
Bogu Božje, Caru Carevo
Bog na Nebu, Čovjek na Zemlji

Toga se treba drzati,
Problem nastaje kada Ljudi u Božje ime uvode ” red na Zemji”

Svatko od nas ima nekog svog “boga” svoju filozofiju u koju vjeruje
Ali, to je osobna privatna stvar, koju ne treba niti naturati niti uskracivati drugima
Jednostavno, Zar ne ?

Nazalost, mnogima prejednostavno

Ima jedna pjesma….

Što to ima u ljudima tužno
da ulaze u tuđe živote
tko to živi u prošlosti mojoj
a još nije umro od sramote.

Nije nebo ono što nam nude
nije sunce od zlata i moći
kad bi mogli prodali bi Boga
njima ni’ko ne može pomoći.

 

Siniša
Gost
Siniša

Fabijane….kapa do poda, definitivno jedan od najboljih komentara za vakata portala Logično.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

“Bogu Božje, Caru Carevo” je u stvari prva rečenica, onih, koji po tvojim rečima – u ime Boga uređuju svet.

Što se mene tiče i Bog i Car su dovoljno odrasli da se sami brinu za sebe.

CMB
Gost
CMB

@Ostap Bender, a ti se pravi kao da te nema. 😀

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Ne moram da se pravim.
Pogled sa dovoljne distance ili određenog ugla, jasno govori da me nema.

No, imajući u vidu i tvoje ostale postove po ovoj temi, nešto ću da te pitam.
Centralno mesto gotovo svih hrišćanskih religija je žrtva Isusa Hrista, kojom je iskupio grehe čovečanstva.

Kakva to etika dozvoljava, da se ličnim patnjama, može platiti za bilo čije “grehove”?
Kakav to dobri Bog traži da se “zlo” otkupljuje drugim “zlom”?

CMB
Gost
CMB

Mislim da bi to pitanje trebao Njemu postavit.
Moje mišljenje jest da je On vrlo dobro znao tko smo mi i koliko duboko smo zapeli te nam je htio pomoći.
S druge strane sveta Ruža limska kaže da kad bismo znali koliko dobra donosi tvrdi žuljavi križ nikad si nebi poželili lagodan život. Na nama je da se uvjerimo na vlastitoj koži da li je to istina ili nije.. Ljubavna formula nije formula svakodnevnice niti je naše shvačanje iste mjerilo njenog obličja. Nju treba osjetit, traži od Boga za tu milost i dobit ćeš. U preklapanju nema ništa, samo si preklopljen. Želiš li još pričat samnom ja sam Christus Mansionem benedicat na facebooku što znaćikao na onoj naljepnici poslije blagoslova obitelji što dobiješ. Krist blagoslivlja ovu obitelj, kuću i sve šta je oko nje i u njoj.

Sparkling
Gost
Sparkling

CMB@
“S druge strane sveta Ruža limska kaže da kad bismo znali koliko dobra donosi tvrdi žuljavi križ nikad si nebi poželili lagodan život.”
To šta ste napisali u ovom citatu ne vrijedi za crkvene službenike i ostale koji su prisni s crkovom jer oni žive lagodan život, pogotovu u HR na račun poreznih obveznika.
LP

Piretis
Gost
Piretis

@Ostap B.- Ako si slučajno roditelj sigurno znaš koliko je žrtve, preuzimanje dječjih “grijeha”, u financijskom i međuljudskom dijelu, potrebno preuzeti na sebe. Izvuci analogiju.
Ne postoje “gotovo sve kršćanske religije”. Postoji kršćanska religija.
P.S. Ne znam zašto mi se čini da nisi pročitao baš ni jedno Evanđelje. Obično su takvi najglasniji.

Ime
Gost
Ime

@ostap bender – krivo shvacas krscanstvo. Osobnim patnjama nemozes “otkupiti zlo”

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

To je vaše, a ne moje učenje.

Vi tvrdite da je besmrtni Bog iskupio/spasao sve ljude žrtvujući samoga sebe, tj. svoga sina.
Ja pitam – kako je to uopšte moguće?

Kako žrtva nevinoga može otkupiti/otkloniti ljudske grehe?

Da ne pitam još, u čemu se sastoji žrtva, ako je žrtvovan besmrtni Bog.

Ime
Gost
Ime

Cijena grijeha je smrt. Bog je toliko ljubio čovjeka da je dao svog Sina da plati cijenu.
Tako je pokazao svoju pravednost i svoju ljubav.

Vkecna je njegova ljubav.

Ali radosna vijest je Krist je uskrsnuo 😀

Slovenac
Gost
Slovenac

Nekako se slažem sa komentarima… Ali uvjek se završi kad se pitam, kako je sve počelo?
Jasno je svima da brez ničega nema ništa, znači neko mora da sve pokrene. U ovo se ne može sumnjat. Ili ipak može?

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Preber kako knjigo o nastanku vesolja…ti bo vse jaasn..Simple kot pasulj 😂

Jack
Gost
Jack

Kao je počelo? Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Vječno pitanje. Enkrat vpraša učiteljica malega Janeza, če ve ka je bilo prej, kura ali jajce!
Janezek ji odgovori; “Prej je bilo vsega!

Ime
Gost
Ime

Prvo je nastala kokoš, koja je snjela prvo jaje…. A ako krene neka filozofija evo odgovora: u početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga i Riječ bjaše Bog. …. I po njoj sve nastade.

Ivo
Gost
Ivo

jacky, ne brabonjaj ni na slovenskom molim te, još je gore.

alfa33
Gost
alfa33

Čudno većina tih znanstvenika je živjela u vremenu kad nisi smio ništa izjaviti u suprotnosti od vjerovanja iz same Biblije. A kad već otvarate ovakve teme,onda vas molim da budete bar detaljniji i realniji u ovakvim temama,a vjerujem da bi i na ovoj listi moglo se dodati i koje ime…. Giordano Bruno na primjer,svi znamo kako je završio u ime vjere i toga spomenutog boga,pa Galileo,koji se pod prijetnjama smrću odrekao svojih uvjerenja,.. a što je sljedeće pitam se,možda napišete da je inkvizicija bila edukativno obrazovnog karaktera. Ostavite se ovih tema i držite se onoga u čemu ste dobri jer imate još uvijek kvalitetne i smislene komentare od vaših čitatelja. Nadam se da je ovaj članak samo iznimka za ubuduće. Jer svi dobro znamo što se dogodi kad(ne)vjerujemo u pravog Boga, i kad nismo prave vjeroispovijesti….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Pročitaj ili poslušaj što o Bogu misli znanstvenik dr Davor Pavuna, fizičar na sveučilištu u Laussaneu, CH.

Jack
Gost
Jack

Ma kakav Puljak!!? Druga Kardelja treba čitati!!

Damir
Gost
Damir

Puljak da je znanstvenik ne bi se miješao u politiku. Takvi su najgori.

CMB
Gost
CMB

@ alfa33 Smeta ti jel ?

Kvisko
Gost
Kvisko

Ako do veceras Bog ne postane Rus,smatrati cu temu promasenom.

Šatro
Gost
Šatro

Ja vjerujem da je Putin bog.

CMB
Gost
CMB

ŠAtro: je nekome 😀 😀 😀

Ivo
Gost
Ivo

Bog je Rus, to je odavno poznato. Rusija provodi Njegovu volju, to bi ti već trebalo biti jasno. Ako nije, biti će.

Sada možeš nazad u suteren.

Moli Boga da te prosvijetli.

Sparkling
Gost
Sparkling

A Vas je Gosp. Ivo prosvijetlio i vi vidite ono što mi “stado” kako ih Vi nazivate ne vide. Da se niste VI možda uzdigli iznad svih ostalih pa nas gledate s visine i mi jadne “ovce ” izgledamo tako ponizno i sićušno? Možda jednog dana nekom zaslugom i vi dođete nama u suteren jer je “on” rekao da niste ono za što se prestavljate.

Ivo
Gost
Ivo

sparkling, ispravno si to sve zamijetio.

Jack
Gost
Jack

Ivo, ko Boga te molim, ne brabonjaj!

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Nema boga…svemir je nastao iz nekoga poremecaja energije..iz te energije je nastalo sve,planeti,sunca,,galaksije…Simple😂 nek vam Vladimir bolje objasni,voli da piše…ja sam lijen 😂

CMB
Gost
CMB

@Malomorgen: jodfhu jndfjoj ihjgjihsgfio sjerdnjf jfjgikjrf men se poremetla poruka malo. Ako prvi dio možeš razumit poremečen si i sam HAHA. Šalim se al to jest to, zar ne ?

Sion
Gost
Sion

Kako su se duhovi uskomešali.

Nevjerojatno je na kakvim sve mjestima Bog u svojoj milosti obznanjuje da postoji, pa čak i na ovom portalu kroz pero ovog autora, da na kraju vremena ni jedan čovjek ne može reći kako mu nije objavljeno da Bog postoji.

Bog nam u puno prilika i na puno načina, pa tako i sada ovdje, objavljuje da postoji i da je osoba koju moramo upoznat da bi bili spašeni, a ta osoba je Isus Krist. Jer ako bolestan čovjek niti priznaje da doktor postoji, niti ga želi upoznati, onda neće biti ni izliječen.

Zato je na svakome od nas upoznati Isusa Krista.

Tiho
Gost
Tiho

Sion
Vjera je osobna stvar svakog pojedinca. Nitko tebi ne brani da vjeruješ, ali nemoj drugima naturati to svoje vjerovanje, a još manje vrijeđati one koji ne vjeruju, implicirajući da su – bolesnici.

CMB
Gost
CMB

@Tiho: Sion je samo govorio da ga se čuje. Čut će ga uši koje ga trebaju čut, a ovi ostali neka poruku zanemare ionako nije bila njima namjenjena. Čemu zbrka ? Što kradete poruke ? Nije lijepo znaš ! Bog te blagoslovio i radost života podario

Sion
Gost
Sion

Tiho,
Prvo. Komentari ovdje i služe da svatko iznese svoje viđenje i vjerovanje. Vjerojatno si primjetio da je tema članka o Bogu. Svatko može iznijeti svoje.

Drugo. Ja ovdje ne impliciram ništa nego jasno iznosim i svjedočim, da je svaki čovjek, počevši od mene prvog, bez Boga duhovno bolestan i izgubljen. Kako pojedinac tako i društvo. Radi toga društvo i jest sve više izgubljeno u razno raznim ideologijama, jer je srcem sve dalje od Boga.

Ja ću uvijek, jasno i glasno, otrovanom čovjeku reći da je bolestan, i da mu treba pomoć. Taj čovjek će možda i umrijeti, tvrdeći da nije otrovan i da je zdrav, ali na meni je bilo da mu kažem. Koliko god to svakome od nas bilo teško čuti ili priznati samome sebi.

Ja sam za to pozvan svjedočiti, kao što su i drugi svjedočili. Jer da nisu, makar sam si i priznao da sam otrovan, nebih znao za doktora koji mi je pomogao. Taj doktor je Isus Krist i zato ću ja uvijek svjedočiti za njega, pa tko želi neka čuje.

Pozdrav i Božji blagoslov.

Ime
Gost
Ime

😀 lijepo je vidjeti bracu.

Sparkling
Gost
Sparkling

Onaj tko nije položio Hipokritovu zakletvu ne može biti doktor.

Sion
Gost
Sion

Sparkling,
Onaj tko je stvorio tijelo, dušu i duh svakoga čovjeka, je najbolji Doktor, Psihijatar i Otac.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Sion
Ja znam tko su mi roditelji. I sijećam se svoga sretnog odrastanja. I roditelja koji su mi ugradili večinu onoga dobroga duha kakav i danas posjedujem. Dali sam nešto pogriješio?

X60
Gost
X60

Ti si obični katotaliban, ne pridonosiš raspravi.

CMB
Gost
CMB

@ pitaj Ga direktno ako smiješ.

Ime
Gost
Ime

Amen. Na kraju će se svako koljeno saviti i reći Isus Krist je Gospodin. Amen. Maranatha

Sion
Gost
Sion

Ime,
Uistinu, amen🙂 Maranatha.

Ime
Gost
Ime

Dragi brate Sion neka je blagoslovljen Bog – Abrahama, Izaka i Jakova, naš Gospodin Isus Krist koji je objavio Oca po Duhu Svetome.

Amen

Sparkling
Gost
Sparkling

@Sion
U potpunosti se slažem s Vama da doktor postoji i u svom životu večina nas je upoznala nekoliko doktora. Iako baš nije za utjehu. Jer što ih manje poznaš, bolje za tebe.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Ime
Eto vidite da se slažemo. Razumni ljudi koji gledaju u širinu lako dođu do iste spoznaje iako su im mišljenja različita.
Bog nije neophodan, svaki čovijek jako dobro zna što je dobro a što loše.

Ime
Gost
Ime

Sparkling eto zajedničkog jezika. Mjesto razilaženja nije naše vidjenje dobra i zla. Nego rješenje problema zla u svijetu.

Sion
Gost
Sion

Sparkling,
Naravno da svaki čovjek zna što je dobro, a što loše, kada ima srce koje mu je Bog stvorio.

Ali @Ime dobro kaže. Jedan je korak prepoznati da u nama, kao i u svijetu, postoji zlo, a drugi je korak priznati da bez Boga ne možemo nadvladati to zlo. Kako ni u svijetu, tako ni u sebi, ako smo iskreni.

Zato su nam potrebni doktor i lijek. Isus Krist je doktor, a njegova žrtva na križu je lijek. Bog se žrtvovao za nas da bi postojao lijek i da bi mogli biti spašeni od propasti koje donosi zlo. Na svakome od nas je da prizna da mu je potreban lijek i doktor. Da upoznamo Isusa Krista.

Slavonac
Gost
Slavonac

Stvorijo je tebe ,da skaces sgrane na granu.

Milan
Gost
Milan

Pa eto i Tito je prije smrti u Ljubljani zatrazio svestenika, tako i Fidel kad je kod njega bio Papa Franjo…I najveci komunisti pre kraj smrti obrnu se ka bogu 🙂

X60
Gost
X60

Komunizam i Bog nisu suprotstavljeni, dapače jedno s drugim ide.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Bez Boga je, zaista, ponekad teško.

Naročito pred smrt, kada čovek pravi završni račun svoga postojanja,
ali to što su se Tito i Fidel i naravno, mnogi drugi osvedočeni ateisti, pred smrt tešili sveštenicima
i nije neki ubedljiv argument Božanskog postojanja.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

tito velikim slovom, bog malim? ajd dobro.
ja bih ovako rekao: i najveci vjernici potraze medicinsku (~znanstvenu) pomoc prije smrti.

Trt
Gost
Trt

Eminentni znanstvenici bez svake sumnje…ali pitanje je da li se njihovi citati odnose na istog Boga…ili na Boga kako ga shvaća prosječan vjernik (u najširem smislu)…jer Kreator postoji i u drugim religijskim doktrinama pa čak i u luciferijanskim nekim…također masonska religija koja je upotrijebila sustav egipatskih božanstava izražen kroz hijerarhiju bogova – planeta također priča o Velikom Stvoritelju ili Kreatoru iza kojeg ne stoji nužno poimanje Boga u suvremenom tradicionalnom smislu. Vjerojatno je slučajnost ali i fotografija iznad članka podsjeća na neko Oko hahaha…ali…to su sve teorije urote i ne treba ih shvaćati ozbiljno…hm

Mile
Gost
Mile

Bog ne postoji bez obzira sto govorase znanstvenici proslih vremena. Doticni znanstvenici produkt su svojih vremena u kojemu je nacin razmisljanja bio puno drugaciji nego danas – vjerovanje u boga bilo je drustvena norma, siroki konsenzus, a religioznost populacije je bila daleko veca.

Ime
Gost
Ime

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; 28i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, 29da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. 30Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, 31da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Ime
Ne prepisuj nešto u što i sam ne vjeruješ. Budite malo intuitivni i iznesite svoje zapažanje na temu o kojoj se govori.

Ime
Gost
Ime

O ja vjerujem Gospodinu. I vjerujem u svaku njegovu riječ. Na Njegovu riječ ja kažem da i amen.

Toni
Gost
Toni

Ti si onda jedna obična naivčina, ako vjeruješ svakome bez zadrške, pa i “Gospodinu” kako kažeš. Ili si kao kokoš bez mozga (da izvine kokoš, ali tako se kaže za praznoglavca).

karantanac
Gost
karantanac

Nisu to kokoši. To su amebe.

Toni
Gost
Toni

Kakav blesav jezik! Pa to ni Šekspir ne bi razumio. Međutim, pošto slučajnost ne postoji, možda je to zapravo i bio cilj da se napiše tako da i prosječno inteligentan čovjek sebe prepozna kao neznalicu.

Ime
Gost
Ime

@toni, toni, pa naravno da nemožeš razumjeti. Nije ti dano da razumiješ. Boga ne možeš shvatiti znanjem, zar misliš da je ljudski mozak sposoban shvatiti vječnoga Boga?
I meni je biblija bila nerazumljiva dok mi Bog nije otvorio oči da razumijem.

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.

Vjernik,ateist…imaju jednu zanimljivu zajednicku crtu.zele uvjeriti ove druge.kakvo gubljenje vremena.ja sam agnostik,nikoga nista ne uvjeravam jer ne znam.znam samo da je ta tema uzela ljudima previše vremena,previše ideja i previše zivota kroz sve nase civilizacije.probajmo napredovati kao vrsta bez da uništavamo oko sebe..a tema boga uvijek ostaje bez zaključka.jednostavno NE ZNAMO!!

Alfa33
Gost
Alfa33

Eto,tema je Bog,dali postoji ili ne. Tema je možda i dobra,ali ova rasprava bi mogla završiti kao i članak o godišnjici bombardiranja Srbije.

Toni
Gost
Toni

Pa i najvećem laiku je jasno da je neka sila stvorila ovaj svijet, ali sigurno to nije na način kako nam predstavljaju teološki lobiji. Ovo što oni propagiraju je čisti “opijum za narod”.

Trt
Gost
Trt

Babilonskih motiva hrpa u EU

Jack
Gost
Jack

To je znači rek”o “jednonogi šumski maršal” Mnogo toga je on još izrekao, ali ništa što bi se moglo primjeniti na sadašnja vremena!

Jack
Gost
Jack

“Naj bolja” mu je ona čuvena izreka, da će Sava prije poteći uzvodno prema Zagrebu, negoli će Hrvati dobiti svoju državu!

Zigi
Gost
Zigi

Brave, po tebi bi teško došlo do sekularizacije i sigurno nebi spadao u krug onih koji su je kako kažeš pokrenuli

Brave new world
Gost
Brave new world

Zigi, primjećujem da možda nisi upoznat s pojmom sekularizacije, a da budem siguran pitati ću te: jeli RH sekularna država?

Jack
Gost
Jack

Zoka Milanović je doš”o do zaključka, da je Hrvatska slučajna država!

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Brave, očito ne znaš što znači pojam sekularna država. To ne znači ni da je država teistička niti da je ateistička. Taj pojam jednostavno znači da je religija odvojena od države ili preciznije da se država ne miješa u religijske stavri i da se religija ne miješa u državne stvari. Ništa više i ništa manje od toga.

karantanac
Gost
karantanac

U Hrvatskoj se država ne meša u stvari crkve, ali se crkva maksimalno meša u stvari države,pa zato Hrvatska ne može biti sekularna.

karantanac
Gost
karantanac

RH nema ni S od sekularnosti.

Kan Horde
Gost
Kan Horde

jedna je stvar vjerovati u boga u smislu da postoji prapočetak i sila koja stoji iz akreacije i kretanja u svemiru, asasvim je nešto drugo podržavati instituciju u kojoj likovi poput Košića. Jezerinca, Pozaića šire najnižu mržnju, koriste oltar za širenje smrada u kojem oni osobno uživaju, nezaluženo primaju ogromne pare i žive kao bogovi, i nikad, baš nikad se u svojem postupanju ne dotiču nikakve vjerske ni druge mefatizike, već samo najniže klevetanje, mržnja i laganje.

kemičar
Gost
kemičar

Nažalost, gledajući rasprave između ateista i vjernika, ateisti ispadaju totalni kreteni, i sramim se što sam se nazivao ateistom.

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Srami se…😂

Ivo
Gost
Ivo

inženjeru, ne lupetaj i nazad u suteren.

norbert boulf
Gost
norbert boulf

Pisanje po zidu ( Heb. מנא, תקל, ופרסין) Ovaj kriptograf iz starozavjetne priče o kraljevskoj gozbi i bakanalijama u pretkršćanskom svijetu prenijet do nas kroz Židovsku tradiciju ostaje i danas zagonetka svoga značenja i tumačenja po pismu i riječima. Možemo je prispodobiti sa mnogim pojavama u znanosti (napose u kvantnoj fizici) koje znakove i činjenice opažamo a ne znamo ih protumačiti a često ih ne znamo ni razumjeti. A ipak već danas imamo produkte koji se temelje na kvantnoj fizici i koje koristimo u svakodnevnoj primjeni (napr. Laser, grafen, hologram, umjetna inteligencija…) Teologija se bavi ili naučava odnos BOG-Čovjek, BOG-Priroda (Natura) a kako logika aksiomski nalaže , po logici stvari i odnos Čovjek-Priroda treba biti onda isti kao odnos prirode i čovjeka sa Bogom. ( A=B i/ili A =C tada mora biti i B=C) Teologija je zavarana tom Logikom propustila je izučavati i promatrati odnos i razvoj Čovjeka i Prirode i ostala u zaostatku , u sjeni razvoja prirodnih znanosti na koje Crkva ( tvorac teologije) nema odgovora u današnjem vremenu danas poslije sutra. Iz jedinstvenog uzajamnoga odnosa Čovjeka i Prirode, razvijaju se dinamički procesi evolucije, dijalektike i u konačnosti tehnologijska imaginacija. U filozofijsko duhovnom razvoju Čovjek odbacuje dogmatsku političku teologiju ( u zapadnoj civilizaciji rimokatoličko kršćanstvo) i u religijskom promišljanju u svojoj duhovnoj nesavršenosti priklanja se panteizmu širokoga spektra od gnosticizma, ateizma, teozofije i t.d. Mnogo znanstvenika, umjetnika i drugih intelektualaca, a i običnih, ne toliko obrazovanih ljudi, slijedi danas Einsteinov ili Goetheov panteizam, a to postaje najveći izazov za sve crkve. Posjetimo kratko da je Panteizam religijsko-filozofsko učenje koje poistovjećuje Boga s prirodom i prirodu razmatra kao očitovanje božanstva. Pojednostavljeno naučavanje po kojem su svijet (odn. priroda) i Bog isto, jer je Bog imanentan ukupnoj stvarnosti, učenje da su Bog i svemir jedno ili je da je sve Bog !Panteistički sustav u modernoj filozofiji je Spinozin, mada je panteistička retorika i u Heraklita, Plotina , Giordana Bruna,J. Tolanda ) , J. W. Goethea, G. E. Lessinga, J. G. Herdera, G. W. F. Hegela, F. W. Schellinga.i drugih Zarobljena u dogmatici teologije kao političkoga korporativnoga programa moći , rimskokatolička Crkva se bori protiv panteizma NE argumentima i NE razumijevanjem činjenice da priroda se razvija i odvija uz procese diskontinuirano ili skokovito odnosno da je priroda dualistička po svojoj naravi i to materijalna (korpuskularna) i valna (spiritalna) istovremeno i neodređeno… dakle mikrosvijet (na atomskoj razini) se ne zrcali u objektivnom (makro) svijetu i isti zakoni ne vrijede u oba svijeta. Crkva (RKC rimska) eto kako objašnjava Panteizam kroz teološke tekstove Dakle univerzum je sveprisutan, nažalost čovjek je izgubio sposobnost komuniciranja sa univerzumom ( iskonskom istinom) a kada je to nastalo možemo nagađati, je li inicijacijom ” u početku bijaše riječ” i na Logosu cijelokupna zamagljena filozofija ili intervencijom izvanjske -vanzemaljske inteligencije (koja je za neke božanska a ona nije univerzum) pitanje je za mislitelje ili istinske šamane…. a Crkve svih ideologija su u biti korporativne fašističke politike modernoga doba…

pikapolonca
Gost
pikapolonca

upravo Isus Krist, kada se čitaju njegove prispodobe i citati koji su nam posredovani putem kanonskih evanđelja , a kada se razmatraju u današnjem pojmljenu Kvantne fizike odnosno kvantne mehanike je bio izvornik panteizma, danas bi slobodno mogli izreći bio je prvi i pravi šaman kršćanstva bez i jedne negativne primisli na poganstvo ili animizam.
u njegovom nauku nema struktura grijeha-klera, nema teologije-politologije, nema ideologije već istinskoga pojmljenja da je zajdništvo u bratstvu (svog čovječanstva) brsatstvo u jednakosti svih u zajdnici,i a jednakost u zajdničkoj bratskoj ljubavi… jednostavno ali tešku dosežno kad pojedine interesne skupine, oligarha, plutokrata, psihopata žele posttati vlasnici planete Zemlja

Ime
Gost
Ime

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; 28i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, 29da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. 30Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, 31da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

isus je jezus, jesus je zeus. zar ne pomisljte da su latini podmetnuli zeusa pod isusa?
krist je kristos. kazu rijec grskoga porijekla koja znaci poslanik. da nije malo drugacije? malo pomalo se otkrilo da je rijec krist od staroegipatske rijeci karst (karst ili tako nekako a otud i porijeklo navodno nase rijeci za pokrov zemlje – krs). karst je bila premazana mumija. tako da dodje da je isus premazanik (svim mastima premazan?).
isus bacio mrezu i uhvatio 153 ribe – sto je to? sto je to – zamislite se. hvatao duhove!
is-us – zar taj “is” nije u: isil, israel, isis, islam? nesto velika navala na IS.
isus je prozak. ona tabletica koju popiju misleci da je prava pa se osjecaju bolje. bolje se osjecju radi vjerovanja u isusa (zar ne bi trebao vjerovati u boga, ne imati drugih bogova osim jedinoga?). isti princip vjerovanja radi i drugdje. nekad su neandertalci zamisljali da su medvjedi pa bili nekako jaci. sto zamisljamo to postajemo. zamisli da si zdrav pa postajes zdraviji.
vas bog je bog znanstveno neistrazenih podrucja. nije otkriven psihosomatski mehanizam pa je isus taj koji djeluje.
shvatite da su krscanstvo izumili rimljani jer im je trebala drzavna ideologija. tako i druge vjere netko je izumio. ne bog ni poslanik nego covjek. prevrat sa mnogobostva na krscanstvo se dogodio slicno kao kod nas prijelaz iz socijalizma u kapitalizam. isti stari postadose novi. tako i rismski orgijasi, robovlasnici, mnogobosci postadose krscani. pa pocese lagati. krscane bacali lavovima?
mislim da su krscanski klerici bacali konkurenciju, mitrijaniste, lavovima. sto je rimska crkva radila skoro sve do danas. zidovima, majama, bogumilima, pravoslavcima, jehovcima, katarima? klalo se 1500 godina sve kao pop majstorovic isto tako. mislite da tu ima nesto sveto ili sotonsko? sotona je u toj crkvi. bez brige, imam ja isto misljenje i od imitacijama (pravoslavni, protestanti, islam) i pretecama (judaizam).
prihvatite vjeru u istinu. ne izrecite svjedocanstva laznoga. po bilo koju cijenu. tad cete prestati vjerovati u nebuloze, isusa i isil, islam i israel vec se naci na putu. putuj teskim putem bez nagrade i mira jer si odan samo istini. hrabro i cistog srca preispituj sve i ne vjeruj nicemu ni nikome. najmanje piscima drevnih knjiga.
bog vas blagoslovio ako imate hrabrosti i cistoce prihvatiti istinu kao jedinu vodilju.

Ime
Gost
Ime

@brainstorm… Joj jako puno riječi a malo znanja.
Isus Krist je slavenst naziv za grčki Iesus Hristos koji je preveden s aramejskog Jeshua Hamashiah
Značenje Gospodinovog imena je
Jeshua – Gospodin spašava ili Jahve spašava, a Hamashiah je Pomazanik.

Živio

Brainstorm
Gost
Brainstorm

evo tragova da mozes poceti: “In terminology, Christ, the root of Christianity , via the namesake Jesus Christ, from Egyptian “krst”, hieroglyphic: , meaning “mummy”, derived from: “kasu”, hieroglyphic: , meaning “burial place””
isus os isis, egipatske bozice, amen od amon ra, egipatskog boga.
tko je bog ako svaki ocenas zavrsava sa amen (ra)?
aramejski, grcki su samo faze. cini se da tebi nedostaje znanja. prosiri vidike. ima znanja i osim sluzbenog klerikalnog. jos malo, koja godina i krist od egipatski krst ce postati sluzbeno crkveno ucenje. budi ispred njihova vremena.

Ime
Gost
Ime

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; 28i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, 29da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom. 30Od njega je da vi jeste u Kristu Isusu, koji nama posta mudrost od Boga, i pravednost, i posvećenje, i otkupljenje, 31da bude kako je pisano: Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali.

Djakputnik
Gost
Djakputnik

Najveći znanstvenici svih vremena? Ja vidim da je većina tih znanstvenika iz doba inkvizicije, što dovoljno govori o njihovim izjavama. A da komentiram temu – meni je poštenije reći: “Još se ne zna”, nego ići linijom manjeg otpora i reći: “Bog je tako napravio”.

Ime
Gost
Ime

Znanje napuhuje… Put do Boga je poniznost

Jack
Gost
Jack

Izvorni nauk katoličke vjere je, da su naprimjer znanje i umjetnost sotonine podvale i izumi i da čovjek svojom težnjom k što većem znanju, želi takmičiti sa samim Bogom i čak ga i nadvisiti! Ono famozno drvo u zemaljskom raju, koji se u Bibliji naziva Eden, u kojem su ispočetka živjeli Adam i Eva i čije plodove oni nisu smjeli jesti, u stvari ne predstavlja neko drvo ili voćku nego je to metaforički mišljeno na područje znanosti ili nauke, jer bi čovjek, kad jednom počne jesti s tog drveta ili piti s tog izvora ne zna stati i postaje samodopadljiv i dobiva lažni dojam, da može postati pametniji i veći od samog stvoritelja. Kad dobro promislimo, ima u toj tvrdnjji mnogo istine!

Ime
Gost
Ime

😀 prvo zašto misliš da sam katolik? Zapravo jesam, ali nisam rimokatolik a mislio si na njih. Biblija zapravo poziva čovjeka d upotrijebi svoj mozak koji je dar od Boga. Bog nas poziva da otkrijemo istinu. U bibliji su otkrivene istine prije nego što ih je znanost “otkrila”. Bakterije i virusi, okrugla zemlja sve je to pisalo u bibliji prije današnje znanosti.
Zapravo drvo spoznaje dobra i zla je bilo stvarno ne metaforičko. Ovaj zadnji dio komentara mi se svidja. Regeriram se na @jack

Ivo
Gost
Ivo

jacky, molim te ne brabonjaj svega ti.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Ime
Naravno, znanje je moč. A takvi kao Vi bi htjeli da kao u srednjem vijeku, samo svečenik i nekolicina njemu bliskih znaju čitat i onda drugima pripovjedat da to piše u toj i toj knjizi i da se u to mora vjerovat jer to tamo piše. Najsretniji bi bili kad bi vaše “stado” bilo neuko, bijedno i siromašno. A onda dođete Vi i djelite koricu kruha kao veliki dar jer mi vjerujemo u ono što Vi pričate.

Ime
Gost
Ime

Sparkling, ja ne mislim da samo svečenik i nekolicina njemu bliskih trebaju znati čitat. Ja mislim da bi svi trebali čitati. Božja riječ kaže da njegov narod zbog neznanja propada i sam Bog za to krivi ljude koji se nazivaju svečenicima.
Pročitaj prijatelju bibliju od korice do korice… Nemoj pasti na priče koje ti je netko ispričao. A iz odgovora vidim da ti je netko pouno laži napričao i da si zbog toga postao srdit… I mislim da imaš pravo biti srdit. I ja sam jer su mi iste laži prodavali 40 godina.

Ja te zovem da upoznaš onoga tko je napisao bibliju a ne one koji je interpretiraju. Pozivam te da upoznaš Duha Svetoga po kojem ćeš uopoznati Sina i Oca. Božji blagoslov tebi i tvom domu.

Sparkling
Gost
Sparkling

@Ime
a ja Vam kažem da ta Biblija nije izvorna nego je prepravljena kroz stolječa. Nitko nema pravo da zaviri u dobro čuvane Vatikanske knjižnice u kojima se krije prava Biblija. A Vi sada možete reči meni da ja za to nemam dokaza. Isto kao što i ja Vama mogu reći da i Vi nemate dokaza za ono što tvrdite. Vaš se dokaz zasniva da svaki pojedinac mora vjerovati onome što piše u Bibliji. E pa ja sam od onih koji preispituju sebe i svijet oko sebe koji nas okružuje. I zadržavam pravo da Vam vjerujem, ali isto tako dopustite i Vi meni da vjerujem u ono što mislim da je ispravno. Nemojte preobračati ljude u vjerovanje ako oni to ne žele i žive stretno i bez Vašeg uvjerenja.
Pokazalo se kroz povjest koliko je zla donjelo nasilno preobračanje u ime neke vjere (bilo koje).

Ime
Gost
Ime

@sparkling ja ne mogu nikoga preobratiti. Glavni evangelizator je Duh Sveti. Ja te prijatelju volim i zelim ti blagoslov. Nadam se da cu jednoga dana cuti tvoje rijeci … Brate sada i ja vidim. Ja se uopće nesluzim nasiljem nego ze pozivam da uzmeš sve dokaze preispitaš ih i doneseš odkuku bez prisile slobodnom voljom

Kakvu češ odluku donjeti to češ samo ti odlučiti.

So baby talk to me like lovers do
Gost
So baby talk to me like lovers do

Pa ipak nisu verovali u biblijskog boga

Ime
Gost
Ime

So baby .. slađem se

Ime
Gost
Ime

* slažem

Slavonac
Gost
Slavonac

Jadni su ovi znantvenici,koji su zavrsavali zadnji 80g na ovim prostorima.Njihov mentor Soros je napravijo umjetne i lazljive znastvenike.Znase da su najveci izisli iz vjere.Nemam nikakvi problema protiv atejista,jer znamo daje Roditeljski fakultet najaci.Oni koji su odgojeni u komunizmu,nemogu razumjet vjernike.

X60
Gost
X60

Da nema religija i religijskih institucija bilo bi puuno manje ateista.
Mnogi ateisti su ustvari kvaziateisti i zauzimanje ateističkih pozicija im je zapravo reakcija na djelovanje crkava.
Mnogi vjernici su također kvazivjernici, i njihovo zauzimanje religiskih pozicija najčešće nema nikakve veze s vjerom.
Naši jezici čak ni nemaju termin za “religioznu osobu” jer vjera i religija nisu sinonimi, niti je vjernik i religiozna osoba isto.

U ovakvim raspravama su uvijek najglasniji, najuporniji i najnametljiviji ekstremi, tzv. ateisti i tzv. vjernici. A s obzirom da jedni znaju da nema Boga, a ovi drugi znaju da ima Boga, zašto učestvuju sa svojim nadjebavanjima. Otkud potreba za probraćanjem drugih.
Radi se o tome da imaju potrebu afirmacije svog opredjeljenja, a to onda implicira da nijedni ni drugi nisu autentični, niti su “ateisti” stvarni ateisti, niti su “vjernici” stvarni vjernici.

Popovi su sjebali i jedne i druge.

Sparkling
Gost
Sparkling

@X60
Bravo, ima logike u onome što ste napisali.

Ime
Gost
Ime

Sparling, x60 + je od mene

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Da nema religija,nebo bilo ateista 😂😂😂😂

Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte

Ono kad uzmeš deset znanstvenika iz ranijih stoljeća, dakle iz vremena kad bi deklariranjem kao ateisti ostali doslovno bez glave, i onda njihove izjave uzmeš kao dokaz postojanja Boga. Pa Galileo je i ovako zamalo ostao bez glave pred inkvizicijom, a da je još rekao i da je ateist, ne bi ga Bog spasio od lomače.
Tek nakon što je Francuska građanska revolucija krajem 18. vijeka razdvojila Crkvu od države i uspostavila prvo sekularno društvo, a osobito nakon što je Nietzsche u drugoj polovini 19. stoljeća obznanio da Boga nema, tek tada je i drugima to postalo lakše priznati, bez bojazni da će biti ubijeni ili izopćeni iz društva.
U 20. i 21. vijeku postoji dovoljno istraživanja koja ukazuju da s porastom IQ-a raste i broj ateista. U skupini onih čiji je IQ ispod 100, postotak vjernika je ogroman, a ateista mizeran. Kako se približavamo većem IQ, dolazi do inverzije, pa recimo među članstvom MENSA-a (ljudi čiji je IQ veći od 148) ima značajno više ateista nego vjernika. Ovo ne znači bukvalno da su vjernici glupi, a ateisti pametni, nego da porastom IQ-a u principu raste i kritičko mišljenje – inteligentniji ljudi su manje skloni da religiozne bajke doživljavaju ozbiljno, jer traže dokaze, a dokaza u ovom slučaju nema. Ima samo indicija, a to nije dovoljno.
Neću reći da podcjenjujete inteligenciju svojih čitatelja, ali…

octopus
Member
octopus
samo tako
Gost
samo tako

Dakazi su svugdje oko nas !
Pa što onda nije podastrat nijedan od te silne množine dokaza ??

Ime
Gost
Ime

@samo tako

19»Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. 20A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima 21i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve.«

22»Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. 23Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara 24pa zavapi: ‘Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.’ 25Reče nato Abraham: ‘Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. 26K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.’«

27»Nato će bogataš: ‘Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. 28Imam petoricu braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.’

29Kaže Abraham: ‘Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!’ 30A on će: ‘O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.’ 31Reče mu: ‘Ako ne slušaju Mojsija i Prorokâ, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.’«

Malomorgen
Gost
Malomorgen

A gdje je crvenkapica?

Ime
Gost
Ime

@malomorgen

Znajte ponajprije ovo: u posljednje će se dane pojaviti podrugljivi izrugivači; povodit će se za svojim požudama 4i pitati: »Što je s obećanjem njegova dolaska? Jer i otkad Oci pomriješe, sve ostaje kao što bijaše od početka stvorenja.« 5Ta oni naumice zaboravljaju da nebesa bijahu odavna i da zemlja na Božju riječ posta iz vode i po vodi. 6Na isti način ondašnji svijet propade vodom potopljen. 7A sadašnja nebesa i zemlja istom su riječju pohranjena za oganj i čuvaju se za Dan suda i propasti bezbožnih ljudi.
8Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan. 9Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju. 10Kao tat će doći Dan Gospodnji u koji će nebesa trijeskom uminuti, počela se, užarena, raspasti, a zemlja i djela na njoj razotkriti.

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Koliko djevica tvoj gospodin nudi? Trenutno vodi jedan sa 72 😀

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Ma, nerealno.

Što se mene tiče ne moraju biti baš device.
Malo iskustva ništa ne smeta.
😀

Ivan
Gost
Ivan

Ovo su uglavnom laži.

Npr. Einstein je u pismu koje je sačuvano napisao: “Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Nijedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti”.

Laganje nije strano religijskim vođama. Npr. Pavao (glavni manager kršćanstva) je napisao Rimljani. 3.7. Ako je, doista, istina Božja po mojoj lažljivosti obilno zasjala njemu na slavu, zašto da ja još budem suđen kao grešnik?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Isus Krist motorist, majka božja biciklist…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Nelson :
Sistem eliminacije kroz vrijeme i porijeklo imovine :
Bogu božje !
Caru carevo !
Carevi su gotovo razvlašteni koliko ih je još ostalo ?
Ukazala mi se nedavno žena kao Gospa
ali puno,puno lipša .
Ja nevirujem da je kit proguta Pinokija ,
a ti ?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Zubić vila?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Vjerujmo nevjerovatno uvjerljivo !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

@Umpah Pah
Ćaća: Ovaj moj sin je bedevija! Past će godinu, garant!
Direktor škole: Treba vjerovati… Ajmo u 500 eura da neće!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Dalton :
Mali pametan na oca,
a jak na mater ?
I tako dolazimo do sportske discipline :
ĆAĆA S MOTKOM ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Nabacan k’o mistrijom…..?

Tiha voda.
Gost
Tiha voda.

Covjek je jedina vrsta na planeti koja je u stanju ubijati druge pripadnike svoje vrste a da nije u svrhu golog prezivljavanja.ili ubijati zivotinje iz ciste obijesti i biti sretan nakon ubojstva.sjecam se slucaja iz Istre kad su neki tinejdjeri stavili petardu psu u usta iz dosade.ne znam da li boga ima..ali ako Bog postoji,pitam se je li on nov dobra ili moc zla.

Čoban
Gost
Čoban

Kao bivši komunista ,pošto sada toga kod nas nema ,zabranjeno je ili nitko to više neće biti zbog financijskih razloga (nije me briga),nisam negirao boga ,baš suprotno svu djecu sam krstio i sve obrede prošao kako ja tako i moja djeca.Budala je svatko tko ne vjeruje u Stvoritelja, razne vjere su poremetile tok stvari ,boreći se za teritorij utjecaja i sticanja bogatstva ,što se kosi sa stvoriteljem.Nestaje tako humanizam ,zakon jačega prevlada, nastaje državna anarhija (vlada ,vlada).U cijelom košmaru ne poštuju se Stvoriteljeve namjere,održavanje raja na zemlji i on postaje spaljena zemlja.Sve činjenice su poznate od Geopolitičkih miješanja u tuđi način života zbog sada aktuelne energije ,koju bi mogli lijepo kupovati ali ne mora se oduzimati.To sigurno nije Stvoritelj predvidio ali prati i donosi odluke koje će biti kobne za nas ,zamijenit će nas sa nekom drugom vrstom.

Deno
Gost
Deno

Čovijek je Bog , raj i pakao su u nama samima.

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Zanimljivo je,da nema nikakvog fizickog dokaza o osobi Kristus iz onog vremena..ne kod zidova,Rimljana..bilo koga. .tek kasnije iz druge ali trece ruke. 😄

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

U stvari, postojanje istorijske ličnosti, jedne ili više njih, koje je poslužilo kao izvor za hrišćanstvo je vrlo verovatno. Opšte je poznato, da je raspinjanje na krst, bila kazna koju su Rimljani prilično često primenjivali, a neki likovi iz svetih knjiga – npr. Poncije Pilat, Herod (Irod) itd. su nesumnjivo stvarni. Nema razloga ne verovati da su istoj kazni podvrgli i nekog rabina koji je u to vreme podučavao manji broj učenika, a na neki način je ugrozio interese rimske imperije ili samog Pilata.

Ono što otežava povezivanje imena Isus Hrist za neku stvarnu ličnost je to što “Isus Hrist” nikako nije pravo ime te ličnosti. Isus je grecizirano ime koje se na originalnom, aramejskom izgovaralo kao Ješua ili Jošua, a Hrist je takođe grčka reč koja označava “božijeg pomazanika” tj. “mesiju”. Sasvim je sigurno da hebrejski rabin nije koristio grčko ime i prezime.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pogrešno, jer znanost ne može dokazati postojanje Boga. Ali nema sukoba između znanosti i Boga, kao što stoji u enciklici Fides et ratio. Kada bi znanost mogla dokazati postojanje Boga, svela bi božansko na materijalno, Nemoguće je dokazati da Bog postoji, a kad bi se to i moglo, bilo bi na štetu vjere. Ukratko, razum ne može doseći Boga. On čak ne­ma pravo pretpostaviti postojanje bića kao što je Bog, koji ga po definiciji nadilazi i suprotstavlja se materijalnim datostima na kojima razum temelji svoje zaključke. itd itd itd.. Ali, ponavljam, vjera ne isključuje znanost, ni obratno. Samo je pokušaj da se dokaže postojanje kao tržiti alkemičarsku formulu za dobiti zlato iz drveta.

Jack
Gost
Jack

G, Laki Topalović, znanost je jako relativna kategorija. Ono što danas predstavlja sam vrhunac znanosti i znanstvene radoznalosti, možda će u roku od samo nekoliko desetljeća budućim naraštajuma i novoj generaciji znanstvenika biti jako smiješno i dosezi današnje znanosti će im izazivati samilosni osmjeh. Kad se je na primjer pojavila željeznica, tadašnja znanost je promptno ustvrdila, da to nema nikakvu perspektivu jer ljudski organizam ne može podnijeti brzinu ili gibanje, veću od 40 kmh,
a bilo je još mnogo takvih “istina” koje su padale jedna za drugom. Cjelokupnu znanost jednog razdoblja, znanstvene radoznalosti i stremljenja znanstvenika sa svih područja ljudskog društvenog života nazivamo paradigmom i glavni pobornici jedne postojeće paradigme, kao da se svim silama, trude, da usvojene znanstvene istine zacementiraju, barem za vrijeme trajanja njihovog života i guraju tezu, da nije dobro, da učenici nadmaše svoje učitelje i postojeće autoritete i tako ustvari koče napredak znanosti i društva u cjelini. Oni kao da žele unaprijed trasirati i odrediti i propisati put i način rada budućih generacija i znanstvenika, ali treba jednostavno ostaviti mogućnost znanstvenicima budućnosti, da sami odrede način svog života i rada i da po mogućnosti riješe sve one probleme i teškoće ljudskog roda u kojima je današnja znanost zakazala, pa i one što se tiču dokazivanja postojanja ili nepostojanja Boga!

Sparkling
Gost
Sparkling

Ukratko, Laki. Znači ja tebe uvjeravam da postoji drveni šporet. Dali razum može doseči takav pojam? Ja vjerujem da takvo nešto postoji i baš nisam zainteresiran šta kaže znanost.

Jack
Gost
Jack

Kolega, može netko napraviti drveni šporet i upotrijebiti ga, ali samo jedanput!
Ima čak jedna narodna pitalica ii zagonetka: Nikad nije bilo i nikad neće biti, ali ako će biti, to će biti samo jedamput! Što je to? Odgovor, drvena peć!

Tony
Gost
Tony

Svako ima pravo da vjeruje u sta zeli, a ja vjerujem da Bog postoji.

Komentar
Gost
Komentar

A vidite,sve rasprave oko Boga ustvari ne vode nikud…jer oni koji vjeruju imaju svoje iskustvo oko toga,dok oni koji ne vjeruju također.Moje mišljenje je da su ustvari svi uronjeni u Njega,znali to oni ili ne…dokaz tome je da svatko ima mogućnost da voli,jer ljubav je najčišća manifestacija Boga,da tako kažem.Dali će ta ljubav biti usmjerena na uži krug ljudi oko sebe,ili će biti sveobuhvatna,pa će se manifestirati prema svima podjednako,to je već druga priča…ovaj zadnjenavedeni oblik ljubavi je najčišći,i do postizanja tog stanja je potrebno mnogo truda i rada na sebi….valja odbaciti sve što nas sprečava da to postignemo,jer ta ljubav nije nešto što treba odnekuda doći,ona je naša priroda,i treba odbaciti sve što nas sprečava da ju ostvarimo.Sasvim je logično da mnogi ovdje imaju otpor prema toj temi i smatraju da je ona nepovoljna i donosi nevolju u čovjekov život,jer se u ime Boga mnogo loših stvari radilo i radi,od strane onih koji si daju za pravo da drugima govore o Bogu,a sami ne žive po tim načelima.Religije su iskorištene na taj način od takvih ljudi,i pomoću njih se manipulira,to je istina…premda samo postojanje odredene religije nije lose samo po sebi,što mnogi misle,već je loše ono što se radi u ime nje,to valja razlučiti…..u isto vrijeme postoje i pozitivni aspekti…religija je putokaz prema Bogu,kako će čovjek to iskoristiti,na njemu je.Duhovnost i religija nije isto,da tako kažem,već ih povezuje ista tema…svaki istinski duhovan čovjek će odbaciti različitosti koje se nameću u učenjima različitih religija i naći objedinjenje u tome….jer ono postoji,upravo u tome je i stvar.Ako dublje zaronite u to pitanje,doći ćete do zaključka da u trenutku kada se uroni u bezoblični oblik Boga,tu nestaju sve razlike,jer tada vidite da su svi utjelovljenja Njega,bili oni sveci ili ‘grešnici’.Jednom je netko rekao da nema sveca koji nije bio grešnik prije…i to je istina…postoje i izuzeci,kada se utjelovi savršeno biće,oni su od početka savršeni,ali to je neka druga tema.Dakle sve te razlike su prividne,jer onaj kojem se Isus pojavio kao vodić,reći će u da je samo preko Njega moguć put ka Bogu,onaj kojem je Krišna ili netko drugi..reći će da su njihovi putevi najbolji…upravo tu je zamka,jer su vezani na koncepte oko tog učenja kojem kroče,ti koncepti jesu dobri u tom trenutku,ali samo za njih….za druge postoje drugi putevi i učitelji istine koji će ih voditi…..kada se ode izvan tih koncepata,koje kreira um ustvari…tada se otkriva Bog koji je sveobuhvatan…dobijaju se mnogi odgovori oko različitosti koje su proizvod uma…otvara se aspekt srca,da tako kažem,koji sve objedinjuje…um je u tom kontekstu onaj koji sprečava spoznaju(odnosi se na niži um,postoji i viši um,to je neka druga tema opet)….zato u duhovnosti se također uzima higijena uma u obzir,jer on je ključ koji otvara bravu ako je potpuno pročišćen…..pročišćavanje uma se dešava pravilnom prehranom(jer hrana ne hrani samo našu fizičku konstituciju,već svojim suptilnim djelom utječe i na um i na naš energerski potencijal) te duhovnim aktivnostima(pjevanje božjeg imena,meditacija,molitva,služenje potrebitima itd).To su takozvane povoljne djelatnosti koje donose povoljne rezultate u naše živote,isto tako postoje i nepovoljne djelatnosti,ne… Pročitaj više »

X60
Gost
X60

Na gotovo svakom sprovodu, na samom kraju molitvene tirade, prije nego će povorka krenuti prema grobu, pop kaže nešto ovako: “U raj poveli te anđeli, na dolasku tvome primili te mučenici i odveli te u sveti grad, Jeruzalem”
Onda popizdim. Koji jebeni Jeruzalem?
Odvratno, odvratno je koliko je juadaizma preostalo u katolicizmu.

Katotalibani su slijepi, gluhi i tupi.

Piretis
Gost
Piretis

@X60- Očigledno komentiraš nešto što ne poznaješ. Prvo, kršćanstvo se nastavlja na judaizam. Drugo, pominjanje Jeruzalema u ovom slučaju nije judaizam nego referiranje na Ivanovo otkrivenje, poznatije kao Apokalipsa, ne kao zemljopisnog pojma nego kao pretpostavljenog Božjeg grada a koji je smješten van naše dimenzije. Teško bi bilo zamisliti da su ljudi iz prvog stoljeća raj smještali u npr Montreal ili Pariz. Zamišljai su ga, kao i mi danas, prema nečem poznatom.

X60
Gost
X60

Poznajem, i to bolje od tebe. Kršćanstvo je pre-prepuno judaizma i to je jednostavno neprihvatljivo, jer je judaizam vrlo konzervativan, zadrt, retrogardan.
Rođen sam u strogo katoličkoj obitelji, a bio sam i ministrant u djetinjstvu. Crkvu poznajem iznutra, puno bolje nego standardni “vjernici”.

Religije, a religijske institucije naročito, su zlo i protivnici Boga i čovjeka, a Judaizam ponajviše od svih.

Piretis
Gost
Piretis

@X60- Ajde dobro, sam si to tražio.
Nisam rekao da je kršćanstvo puno judaizma nego da se nastavlja na njega. To su dvije vrlo različite stvari. Isus i njegovi učenici bili su judaisti, i to dobri judaisti koji su na šabat išli u sinagogu, držali Zakon i Proroke. Sam Isus kaže da nije došao da ukine Zakon ili proroke nego da ispuni.
Novi Zavjet nema ništa od “zadrtog i retrogradnog” judaizma. On je objava ljubavi ali pri tome ne ukida Toru (zakon) niti Proroke. Ne znam na koje elemente iz crkvene službe misliš kad tvrdiš da je kršćanstvo prepuno judaizma. Ja kad govorim o kršćanstvu govorim isključivo o onom koje je utemeljeno na Novom Zavjetu a ne na crkvenoj tradiciji.
Nije mi jasno na čemu gradiš zaključak da je judaizam “protivnik Boga i čovjeka”. Dapače Stari je Zavjet savez između Abrahama (i nasljedno svih judaista) i Boga. Obećana mu je zemlja u baštinu i veliko potomstvo.
P.S. Malo je čudno da netko tko je rođen u “strogoj katoličkoj obitelji” i k tome je bivši ministrant sebi dopušta da tako psuje (“Koji j…ni Jeruzalem”).

X60
Gost
X60

-“Nisam rekao da je kršćanstvo puno judaizma nego da se nastavlja na njega.”

Izgubio si se malo, naravno da to nisi rekao ti, to sam ja rekao, i nadodao da je to neprihvatljivo.

-“Isus i njegovi učenici bili su judaisti, i to dobri judaisti koji su na šabat išli u sinagogu, držali Zakon i Proroke. Sam Isus kaže da nije došao da ukine Zakon ili proroke nego da ispuni.”

Isus je vrlo vjerojatno izmišljen ili u najmanju ruku pogrešno predstavljen.

-“P.S. Malo je čudno da netko tko je rođen u “strogoj katoličkoj obitelji” i k tome je bivši ministrant sebi dopušta da tako psuje (“Koji j…ni Jeruzalem”).”

Pa, znaš nije meni bilo lako osloboditi se svih tih laži i okova kojim te vežu i indoktriniraju od samog rođenja. Ja sam se ipak, za razliku od standardnih katotalibana odvažio.

A i Izrael sam djelomično upoznao, doduše više njihovu narav. Bio sam 4 mjeseca tamo.
Ako te je strah od Boga, to je jako jako pogrešan pristup. Crkve su možda i najveće zlo na Zemlji.

I ne želim nastaviti ovu raspravu dalje. Slobodno se drži svojih stavova, to je tvoja stvar.

CMB
Gost
CMB

@X60 dobro si napisao da smo slijepi, gluhi i tupi. Takvima se dragi Bog objavi prije nego li onima pametnima koji vide i čuju jer nisu otvoreni za novo. Novo Vino u nove mješine. Tek nakon kad budeš tup, gluh i slijep možeš progledat, pročut i opametit se pa ti razmisli. I stavija sam ti LIKE jer pametno si pisao. Bog te blagoslovio!

X60
Gost
X60

Otvoreni za novo, ma nemoj.
Zadrti vjernici su dakle otvoreni za novo?

Ime
Gost
Ime

Po iretis, x60. Puno ste tu napisali ali sve nesto pogresno. Objava je jedna. Stari i novi zavjet su kompletna objava. Isus je bio židov, kao i svi proroci, apostoli. Prvi krscani nisu se nazivali krscani nego sljedbenici Puta. Put je Isus Krist. Utjelovljeni Bog rodjen od Marije djevice(koja je isto židovka). Isus je mučen od poncija pilata(rimljanin) , razapet je, umro je i pokopan je. Treči dan uskrsnuo je od mrtvih, uzašao na nebesa, sjedi zdesna ocu i od tamo će suditi žive i mrtve. On je alfa i omega, pčetak i kraj, On je stvoritelj svega i vječni Bog.
Krščani su pricjepljeni na židovstvo. I židovi nisu odbačeni zauvjek nego privremeno i dalje su obečani narod jer se moj Bog ne mijenja on je uvijek isti. Kad več tvrdite da ste krščani bar se potrudite pročitati bibliju.

X60
Gost
X60

Ti si katotaliban, nemoguće ti je išta objasniti, jer si ti već sve saznao (iz Biblije).

Zbogom!

Ime
Gost
Ime

X60 hahahah sad si me nasmijao. Katoliban. Baš si super. Pa ti tvrdiš da si katolik. Da si bio ministrant i pokazuješ ogromno neznanje. Baš zbog takvih “vjernika” drugi pogrdjuju vjeru.

I usput… Nisam rimokatolik.

Netko
Gost
Netko

“…a ne zato što nisu razumjeli određene stvari koje su pripisali Bogu.”
Upravo suprotno, svaki od njih je zazivao boga kad bi naišao na neobjašnjivo. Svaki od njih je nadopunjivao onog prethodnog i svi su na kraju svojih djela spominjali boga, zato jer im bog nije bio potreban oko onog šta su razumjeli.

PPP
Gost
PPP

Čudno je vidjeti kako mnogi ne razlikuju Boga, religiju i vjeru. Još je čudnije vidjeti kako pojedinci komentiraju bez čitanja teksta.

Iskreno me izenađuju osobe koje tumače Bibliju kao knjigu matematike ili fizike.

Neki se pitaju: “Kako Bog dozvoljava to i to?”, kao da se obraćaju ovozemaljskoj fizičkoj osobi koja ih treba paziti i čuvati. 🙂

Pročitajte iznova što su ovi gore znanstvenici izjavili? Pažljivo i binarno, a onda ćete shvatiti o kakvom se Stvoritelju govori.

Kada shvatimo pojam Stvoritelja, onda možemo shvatiti da postoji neki cilj.

Ako postoji neki cilj, onda postoje pravi i pogrešni koraci do dostizanja tog cilja. Netko napravi pravi korak, netko krivi, ali put prema cilju je nezaustavljiv.

Pogrešan korak nije greška, nego težnja ka perfekciji.

Cijeli taj proces je kompleksan i savršen. Upravo tom savršenstvu se dive znanstvenici jer iskustvo im govori da takvo što ne nastaje iz ničega.

To je za njih dokaz o postojanju Boga ili Stvoritelja, što je logično. Niti jedan gore navedeni znanstvenik ne govori o religiji.

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude

Samo je pitanje u šta ste povjerovali!!!

...i još malo
Gost
...i još malo

….da baš svi su bili vjernici, možeš si mislit ,… bili su sve ono što smo i mi danas, (onda je bila hereza negirati i huliti Boga, danas je hereza negirati u huliti krhki, slabašni i prevrtljivi humanizam, a broj istinskih vjernika je u postotku i onda i sad isti). U društvu i u vrijeme kada je 98 % ljudi bilo nepismeno, kada i koji, su živjeli sa “vilama”, “vilenjacima”, “čarobnjacima”, “vrčarama”, bajkama i mitovima, strahovima i predrasudama o svemu i svačemu pa i o ljutom i osvetoljubivom Bogu koji kažnjava i čeka u zasjedi. Živjeli su u strahu, kao i mi danas, tako da zbog svih čudnih “čuda i bajki”, nakon mraka nisu izlazili iz kuća. Vjera u Svevišnjeg je trebala biti luč u “mraku”, koja će ih osloboditi straha, predrasuda i tereta. Ako ne znaš čitati i razmišljati glavom osuđen si na slušanje drugih. Ne možeš spoznati što je bilo, što je i što će biti. Da bi svi koji su bili nepismeni, progledali umnim i duhovnim očima, svećenstvo je organiziralo i utemeljilo ono što se danas zove moderno obrazovanje, znali su da pismen čovjek može i mora razmišljati svojom glavom, što znači, imati slobodnu volju i slobodu da spozna i slavi Boga, odnosno da se vrati domu Oca svoga, kao što je to učinio sin razmetni, ili da ga ignorira, ili što je još gore negira. Ta i takva sloboda nam je data od Svevišnjeg, čak i da ga negiramo. Svi ovi poznati znanstvenici i još više njih, su na tragu one Sokratove, spoznali da ništa ne znaju, da je njihov rad samo pokušaj da razumiju djela Svevišnjeg te da su u tom radu naišli na spoznaje koja je u njima izazivala duboko poštovanje i divljenje za red, zakone i odnose kojima je svijet stvoren i sve živo na njemu…. kad malo bolje pogledaš tko ne bi….samo slijepi.

nessy
Gost
nessy

Je, svi su bili vjernici, a neki su od voljene Katolicke crkve i dobili po repu. Sto bi tek bilo da nisu bili vjernici? Mozda je grubo za reci, ali da nije bilo crkvenih dogmi, danas bi nauka bila neusporedivo naprednija. I jos nesto, odvojimo vjeru od crkve, ako vjerujem u Bozje djelo i volju, ne znaci da moram pripadati nekoj od crkava, jer su crkve sve svoje bonuse, jako davno potrosile.

Mishko
Gost
Mishko

Samo da pitam gdje je taj bog bio kad je netko klao,ubijao i palio nevine…..Malo je frajer lijen ili pije po citav dan……

Bog Vas je Napustio
Gost
Bog Vas je Napustio

Bog je mrtav a mi se pacamo u njegovoj lešini

Koks83
Gost
Koks83

Najbolji odgovor na pitanje, koje je postavljeno na kraju članka je agnosticizam. Ja sebe smatram agnostikom.

PiriReis
Gost
PiriReis

Najveći broj komentara ova tema ima u odnosu na druge teme. To samo po sebi govori o bitnosti Boga. Statistika je neumoljiva. Ako čovjek vjeruje u Jednog Jedinog Boga i bude u pravu ili ne bude u pravu, to mu ništa neće naškoditi, a ako čovjek ne vjeruje u Istog, e onda mu neće naškoditi samo u slučaju da bude u pravu jer ako ne bude onda mu se grdno piše. Opcija nevjerovanja je grdna stvar. Malo proanalizirajmo citat: “Kad se u lađe ukrcaju, iskreno se mole Allahu, a kada ih On do kopna dovede, odjednom druge Njemu ravnim smatraju. (El-‘Ankebut, 65)

Ime
Gost
Ime

Svidja mi se komentar iako nisam musliman

Sparkling
Gost
Sparkling

A Vama se lijepo piše? Tko Vam kaže da ste Vi u pravu a svi ostali u krivu. Ja kažem da ste potpuno u krivu i da time što uvjeravate druge da misle isto što i Vi izazivate razdor i mržnju među ljudima. Vi širite svoju propagandu da bi imali što više sljedbenika i preko istih mogli utjecati na javno mijenje u uplitati se u stvari gdje Vam nije mjesto.

Ime
Gost
Ime

@sparkling… Jako mi se svidja što pišeš, jer iza tvojih riječi stoji nešto drugo. Ta praznina i bol što osječaš u srcu, dolazi od čežnje da praznina bude popunjena. Prijatelju tu prazninu samo Bog može ispuniti. Grijeh je ono što stoji između čovjeka i Boga.

Dati ću ti savijet, odi u sobu gdje te nitko ne vidi, klekni pred Njega i iskreno mu reci što ti je na srcu i zamoli Ga da ti ispuni srce.

I vidjet češ što Bog može učiniti.

A što se tiće razdora, uvjek će ga biti. Svijetlo i tama neidu zajedno.

PiriReis
Gost
PiriReis

Sparkling
Ja ne širim nikakvu mržnju. Apsolutno budi šta želiš. Vjeruj slobodno u šta smatraš da treba. Ali hajdemo razmisliti racionalno, može li sve što smo vidjeli da postoji biti izvedeno ništavilom?

X60
Gost
X60

Dakle, ovo implicira da je Bog tašt i osvetoljubljiv. To je toliko nelogično da bode u oči, a vi religiozni fanatici to opet ne možete uočiti. Jer se bojite vidjeti i preispitati.

Takav nazoviBog kakvim ga ti doživljavaš je predstavljen u Starom Zavjetu; mrzovoljan, osvetoljubljiv, ljubomoran i tašt, genocidan; pojednostavljeno, pun ljudskih osobina. E, pa to nije Bog, to može biti samo napredni Vanzemaljac kojeg su tadašnji primitivni Zemljani doživjeli kao Boga.

Pravi Bog ne treba afirmaciju svoje veličine, važnosti i moći koju ćeš mu ti pokazati/dokazati svojim klanjanjem.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

U stvari, baviš se potpuno uzaludnim poslom.

“Pravi” vernik mora logiku – odbaciti. On “veruje” baš zato što je nelogično i oko toga sa vernicima ne vredi raspravljati. Tako je po njima Bog jedan, iz tri dela, od kojih dva dela sede jedan pored drugoga. Uz to,večni, nepromenjivi, nepogrešivi i predobri starozavetni Bog je dobar čak i onda kada naređuje pokolje kanaanske dece, jer u Novom zavetu nalaže – ljubav i praštanje itd.

Ovo odbacivanje logike, dozvoljava verniku, pa i svešteniku, da “u ime Hrista”, ubija – što je nepojmljivo.
Ali zato je veliki greh ako se redovno ne posti ili ne moli. 🙂
.
Različite sekte hrišćanskog usmerenja čak i ne uče iz iste knjige. Broj kanonski priznatih delova Biblije nije kod svih tih religija isti, a ako me pamćenje dobro služi, uz opšteprihvaćena 4 jevanđelja, neke manje verske grupe prihvataju (kao kanonska) još poneko.

Piretis
Gost
Piretis

@Ostap B- Za tebe, za razliku od većine drugih, ima nade. Definitivno dobro razmišljaš i postavljaš prava pitanja. Pokušat ću odgovoriti, sasvim kratko, na dva.
Kada se uporede Stari i Novi Zavjet na prvu izgleda kao da su pisana u dva različita svemira. Prvi zagovara slijepo držanje Zakona i usput propisuje vrlo surove kazne za prijestupnike (kamenovanje). Drugi zagovara ljubav i praštanje. Kršćanstvo se bazira na Novom Zavjetu. Ostaje problem instrumentalizacije istog u političke ili osobne svrhe. Pa imamo cijela dva milenije progona i pogroma i to sve u ime Boga i “naše vjere”. Mislim da ti je jasna razlika što bi trebalo a što na zadnje ispadne kad se crkva i car slože u zajedničkoj težnji mobilizacije naivnih vjernika. No, sama poruka Evanđelja i pored zloupotreba ostaje sjajna.
Problem kanonskih spisa kršćane muči gotovo od samog početka. I istina je da neke konfesije priznaju spise koji su za druge apokrifi. O samom Novom Zavjetu malo je spora, uglavnom se većinom slažu oko kanona. Problem je sa gnostičkim evanđeljima koje krćanske konfesije konsenzusom odbacuju kao sveto pismo. Te spise koriste male i marginalne zajednice najčešće da bi time iritirale crkva iz kojih su nastale. Kada bismo htjeli najkraće sažeti osnovnu zapovjed Novog Zavjeta, i time izbjeći sukob oko toga koja knjiga više ili manje vrijedi, najbolja je poruka u Mateju 22,34-40. Ljubi Boga i ljubi bližnjega svojega.
P.S. Logika slabo pomaže kad je vjera u pitanju. Sama po sebi vjera nam treba baš onda kad nikakva (pa ni znanstvena) spoznaja nije moguća. Kada se uvjerimo vjeru više ne trebamo. Dobar je primjer Russell-ovog “nebeskog čajnika”. Pretpostavljena skupina vjeruje u postojanje nebeskog čajnika koji ne samo da samostalno kruži svemirom nego ima i izravni utjecaj na ljude.Oni ne mogu dokazati postojanje istog ali ni drugi (ateisti u odnosu na čajnik) ne mogu pobiti ničim njegovo eventualno postojanje i utjecaj. Obje skupine su u pat poziciji sve dok jedna ne uspije nepobitno dokazati svoju tvrdnju. U slučaju da dokaz potvrdi postojanje čajnika poklonici iste tada više ne bi imali razlog za vjeru, iz prostog razloga jer je to sad činjenica, i vjerojatno bi prestali biti vjernici a postali bi znanstvenici.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

E sada, ovo bi tražilo mnogo teksta za koliko-toliko razumljiv odgovor, pa to neću ni pokušati uraditi u jednom postu, niti ću se držati reda kojim si ti pisao.

Da krenem od “logike” (pod tom reči odrazumevao sam laički termin) dakle, podobnost nekog teksta ili ideje, da budu podvrgnuta razumnoj meri kritike ili preispitivanja i da pri tome ne “popuste”. Pri tome, naravno da sam svestan da smo kao bića ograničeni brojem i dometima vlastitih čula kojima raspoznajem stvarnost i “softversko-hardverskim” aparatom i iskustvom kojima čulne nadražaje doživljavamo.

No, crkvena učenja koja tumače Bibliju, a naročito Stari zavet, prepuna su mesta koja su logici suprotstavljena i gde se od onoga koji veruje traži da ne veruje vlastitim umu. Uz praksu da se kroz više hiljada godina slične (religiozne) ideje i dogme nastrašnije zloupotrebljavaju u pljačkama i ubijanju miliona.

Prilično poznajem istoriju uopšte, pa tako znam ponešto i o načinu na koji je Biblija nastala, od ubacivanja samoglasnika u izvorne hebrejske tekstove (majoretska), do prvih prevoda na grčki i latinski jezik, pa kasnije redakcije koje su delove tekstova menjale ili izbacivale.

Sa jednog aspekta Biblija je neprocenjiv izvor. Ona je jedan od retkih tekstova iz tih davnih vremena koja je do nas došla u relativno očuvanom i razumljivom tekstu. Iz nje izbija Duh tih davnih vremena. Način na koji su ti davni ljudi razmišljali, kakav im je bio odnos prema ratu i neprijatelju, kakav je bio njhov odnos prema ženama, strancima itd. Nikakva ušminkana tumačenja i mistifikacije, ne mogu tu surovu realnost da ublaže i učenje da se u tim tekstovima nalazi “božanska ljubav” zahtevaju ili totalno nepoznavanje, ili odsustvo razuma.

S druge strane – suština Novog zaveta je ljubav i praštanje. To učenje, imalo veze sa Bogom, ili naprosto bilo ideologija ljubavi prema drugim ljudskim bićima, je hiljadama godina ispred tog vremena u kojima je nastala, pa i ispred ovog vremena u kome živimo. Ljudska vrsta toj ideji još nije dorasla.

No, savremene religiozne institucije, umesto da svoja učenja baziraju na suštini Hristovog učenja – ljubavi i praštanju, bave se sasvim besmislenim stvarima. Kvasnim i beskvasnim pogačama, “svetim tajnama” itd. Pri čemu, su za sebe prigrabili monopol na ideju koju nisu zaslužili i na kojoj su izgradili svoj privilegovani položaj u jednom robovskom društvu.

Piretis
Gost
Piretis

@Ostap Bender- Sve potpisujem.
Za mene osobno religija, ili još bolje moja vlastita duhovnost, je pokušaj da osmislim život, da ga učinim sretnijim ili bar podnošljivim i da, iskreno bih volio, postanem bolji čovjek. Pomogne li mi u tome religija makar malo meni dosta.

Ime
Gost
Ime

@x60 ti podrazumjevaš da je Bog starog i novog zavjeta različit. Bog je uvijek isti i nikad se ne mijenja. Bog ge Svet. Riječ Svet znači odvojen. Bog uopće ne razmišlja kao ti i ja. Njegova pravednost i ljubav su savršene. Ja Bogu netrebam ništa dokazivati. Klanja koja spominješ, spominješ jedino ti.

Bog je ljubav, savršena ljubav. I Bog je pravedan, savršeno pravedan i zbog tog Bog mrzi zlo.
Kada čitaš stari zavjet, tamo je opisana Božja mržnja prema zlu, a u novom zavjetu je opisana ljubav prema čovjeku. A ta ljubav je pokazana da je Bog svog Sina Jedinca predao da plati kaznu za grijehe čovječanstva. Isus Krist je umro da bi ti i ja imali priliku živjeti.
Kad prihvatiš žrtvu koju je Bog dao za tebe, on ti pravednost žrtve pripisuje tebi a kaznu stavlja na žrtvu. Ta žrtva je Isus Krist. Kad bi shvatio što je Bog učinio za tebe i mene ostala bi ti samo poniznost i zahvalnost.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Ka što malo pre rekoh.

“Poslušaj, dakle, riječi Jahvine. OVAKO GOVORI Jahve nad vojskama:
Sada idi i udari na Amaleka, izvrši “herem”, kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce!”

Prva knjiga o Samuelu 15, 3

Ime
Gost
Ime

Ostap Bender, amen.
No izvadio si iz konteksta. Amalečani su se klanjali sotoni i zlodjela činili stotinama godina. Prinosili su ljudske žrtve i činili neopisive gadosti. I Bog je rekao dosta!

To je samo upozorenje za one koji ustraju u zlu. Možeš dodati sodomu, gomoru, egipat i potop.

Na kraju dolazi vatra koja će uništiti sve zlo na ovome svijetu. Ja te ne osuđujem nego vičem uđi u spas prije nego što sud dođe.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Kao što i malopre rekoh – za pokolj “pravi vernik”, uvek može pronaći razlog, ili bar opravdanje, pri čemu će dobri Bog i dalje ostati “dobar”, a koljač verni vernik. 🙂

Ako su Amalečani “klanjanjem” nekom drugom, a ne predobrom Bogu i zaslužili da budu poklani, šta je sa njihovom decom i dojenčadi. Šta su skrivila njihova goveda i ovce, deve i magarci?

Bog, kojemu su draži oni koji su u njegovo ime ubijali (pa se “pokajali”), od ljudi koji su zgrešili, samo to što ga nisu “prepoznali” nije i ne može biti “dobar.

Ime
Gost
Ime

@ostap bender, ti predpostavljas da si ti mjerilo stvari sto je dobro a sto zlo. Ja tu odluku prepuštam Bogu jer je moje znanje ograničeno. Njegovo nije.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender

Naravno, nisam ni mislio da je drugačije,

Zbog toga, u pravilu, sa vernicima o veri i ne raspravljam (ovo je danas izuzetno).

Vernici, kojima se “prenese” božanska poruka, da učine, ovo ili ono, za svoje postupke nisu odgovorni, jer je to nalog Boga (manje ili više, živoga) i on zna zašto je to dobro. Mala sumnja, može da padne na verodostojnost glasnika, ako je naređeno nešto drastično.

Ja nemam tu slobodu. Za sve zlo li dobro koje učinim, lično sam, pred sobom, odgovoran i nemam iza koga da se zaklonim.

Mada, od kako su Adam i Eva konzumirali određene plodove, zbog čega su proterani iz Gan-Edena, spoznaja dobra i zla nije samo božanska osobina .

X60
Gost
X60

@Ime (a je ti ime)

Kao prvo, moja replika je bila upućena PiriReis-u; ne trebaš uskakati na njegovo mjesto.
I pojma nemaš o ničemu.
Dosta mi je zadrtih kvazivjernika koji nepozvani staju u obranu zločinca Anunakija Jahwea umišljajući si da brane Boga. Čak da to i jest Bog, on sigurno ne treba vašu advokaturu.
Točka.

PiriReis
Gost
PiriReis

Tvoje pogrešno percipiranje Boga te čini atističkim fanatikom. Bog je puno više od onog što su svi geniji na zemlji o Njemu rekli. Biti religiozan je zapravo poprilično neupotrebljiv pojam kada se govori o Bogu i vjerovanju u Njega. ” Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Ez-Zumer, 53) Ono sto ateiste cini takvima je njihovo poimanje zivota na ovom svijetu kao nesto konacno, a to je tako kratkovido i primitivno razmisljanje.

Piretis
Gost
Piretis

@PiriReis- Gotovo identičnu misao imamo i kod francuskog filozofa Blaise Pascala. U filozofiji i teologiji je poznata kao “Pascalova oklada”

karantanac
Gost
karantanac

Sve što ste rekli potpisujem osim ono “sekularnu EU”. Ta “sekularna” EU tako energično brani “kršćanske vrednosti” Evrope da tu ne može biti govora o nekoj sekularnosti. Ovaj uradak koji tako naivno propoveda religiju ne treba ni komentarisati. Postavlja se pitanje može li se jedna katolibanska Hrvatska, Poljska, Francuska , Španija… nazvati sekularnim državama.

Splitexpres
Gost
Splitexpres

Većina tih učenjaka su bili svećenici,iz jednostavnog razloga što nije bilo javnih škola,obrazovanje je bilo eksluzivna povlastica crkve,a ona je to maksimalno zloupotrebljavala i ni najmanje olako prepustila najširim društvenim slojevima?

Saladin
Gost
Saladin

“U stvaranju nebesa i Zemlje, i u izmjeni noci i dana, doista su znamenja za razumo obdarene.”
Umberto Eko pise za ateistu: ….. u njegovu psihologiju ne mogu proniknuti, jer kantovski gledano, ne vidim kako neko moze da ne vjeruje u Boga i da smatra da se njegovo postojanje ne moze dokazati, a da potom cvrsto vjeruje u nepostojanje Boga, smatrajuci da to moze dokazati.

elfsag
Gost
elfsag

Zaboravili ste , po meni, najvećeg i , po nekim procjenama, najinteligentnijeg ( IQ veći od 220 ) znanstvenika na svijetu: NIKOLU TESLU.
Iako nije bio ortodoksni vjernik, vjerovao je u Boga, besmrtnu dušu i moć molitve, a on je bio čovjek rođen s vizijama 100 godina ispred svog vremena.

puki
Gost
puki

Očito da nijedna tema ne izaziva toliko pažnje i prijepora i razdora, kao tema o religiji i ateizmu. To se može vidjeti često i na portalu Sorosevog Indexa, koji spretno forsira te teme, o navodnio nazadnoj i zadrtoj crkvi i religiji, i navodnoj prirodnoj zaostalosti vjernika i religioznih ljudi. To vidimo i ovde. Ja sam primjetio da kod nas u Hrvatskoj i regiji, kod ateista, postoji nekakav najveći antagonizam protiv vjere i religije, veći nego u zapadnim zemljama, koje su inače više sekularne i imaju više ateista, nego Hrvatska i ostale države regije. Isto tako, na drugoj strani vjernika, kod velikog broja njih postoji isti takav antagonizam prema ateistima. Mislim da to vuče korjene iz specifične povijesti ovih prostora iz vremena 2. sv. rata i Jugoslavije. Ogromna većina današnijh ateista u cijeloj regiji, je naslijedila taj ateizam iz svojih nekadašnjih, većinom komunističkih obitelji, iz vremena Jugoslavije. Ima danas i novih ateista, koji su postali ateisti u zadnih 20-ak godina, neslaganjem sa Crkvom i istupanjem iz nje, ali ipak malo, ipak su većina, oni koji su naslijedili taj ateizam od svojih obitelji iz vremena Jugoslavije. I taj antagonizam na relaciji vjernici-ateisti, kod nas u regiji, je zaparvo više ideološko-političke prirode, nego stvarne religijsko-svjetonazorske prirode. Jer, ateisti su velikom većinom pritalice Socijaldemokrata i drugih iz ljevice, odnosno pristalice nekadašnje Jugoslavije. Ovo ne kažem kao neku uvredu za njih, već kao činjenicu, ja, iako nisam ateist i ljevičar i jugofil, poštujem ta uvjerenja. A znamo da su većiona predstavnika i Katoličke i Pravoslavne crkve, te također i islamske zajednice bili i ostali za svoje nacionalne stranke i svoje predtavnike. I sada se taj antagonizam ateista prenosi na vjeru, religiju i crkvu kao takve. Veliki broj domaćih ateista, pošto ne može podnositi domaće fratre, popove i hodže, i one koji se busaju u prsa da su hrvatine-katolici, srbende-pravoslavci ili velike “balije”, ima tu predodžbu, da su svi vjernici glupi i primitvni i zli, i da su sve religije takve i da netko tko je pametan, znastvenik uopće ne može biti vjernik. Relgije i vjernici su glavni uzrok zala i ratova- to je teza koju su propagandnom mnogim ljudima usadili mainstream mediji i ostala propagandna sredstva globalističke elite, koja je upravo jako “sekularna”, koja danas, preko svojih tisuća NGO-oa vodi rat protiv vjernika. uvijek pod plaštom “sekularne” države. Naravano, oduvijek je u povijesti bilo sukoba između različitih nacija i naroda, ali to je rekao u ljudskoj prirodi, da se ljudi začas porječkaju oko nečega, pa i oko banalnosti kao nogomet se vode bitke, a kamoli ne oko svjetonazora. Međutim, svi ti sukobi, u povijesti su bili kamilica, prema onim glavnim velikim sukobima, kao naprimjer, Napoleonovi ratovi, 1. i 2. svjetski rat, itd.. i sve te ratove je izazavla globalistička “laicistička” elita, ona koja se stalno busa u prsa tim laiciozmom, i koja je taj laicizam kao ideologiju pokrenula, prije oko 250 godina nakon “sekularne” francukse revolucije, koja je zaparvo bila strahoviti masovni pokolj, ali koju globalna elita danas slavi kao temelj civilizacije Zapada. Naravno, globalni… Pročitaj više »

JURA
Gost
JURA

Albert Einstein ( 1879 – 1955 ) „Moja religija se sastoji od poniznog divljenja prema tom neograničenom, uzvišenom duhu koji se razotkriva do u tančine koje možemo opažati čak i svojim nemoćnim i krhkim umovima. To duboko emocionalno uvjerenje o prisustvu superiornije moći rezonovanja koja se očituje u shvatljivom univerzumu – čini moje poimanje Boga!“ Max Born ( 1882 – 1970 ) 10 „Vidio sam u atomu ključ za najdublju tajnu prirode i on mi je razotkrio veličinu Kreacije i samog Stvoritelja.“ Nicholas Copernicus ( 1473 – 1543 ) „The universe has been brought for us by a supremely good and orderly Creator.“ Isaac Newton ( 1642 – 1727 ) „This most beautiful system of the sun, planet and comets, could only proceed from the counsel and dominion of an intelligent and powerful Being.“ 8 Michael Faraday ( 1791 – 1867 ) „We ought to value the privilege of knowing Gods truth far beyond anything we can have in this world.“ James Clerk Maxwell ( 1831 – 1879 ) „Almighty God, Who has created man in Thine own image, and made him a living soul that he might seek after Thee, and have dominion over Thy creatures, teach us to study the works of Thy hands, that we may subdue the earth to our use, and strenghthen 9 the reason for Thy service; so to recieve Thy blessed Word, that we may believe on Him Who Thou has sent, to give us the knowledge of salvation and the remission of our sins.“ Srinivasa A. Ramanujan ( 1887 – 1920 ) “Jedna jednačina za mene nema značenja, osim ako ne predstavlja misao o Bogu.” Werner Heisenberg ( 1901 – 1976 ) 11 „There is a higher power, not influenced by our wishes, which finally decides and judges.“ Johannes Kepler ( 1571 – 1630 ) „I have endeavored to gain for human reason, aided by geometrical calculation, an insight into His way of creation; may the Creator of the heavens themselves, the father of all reason, to whom our mortal senses owe their experiences, may He who is Himself immortal… keep me in His grace and guard me from reporting anything about His work which cannot be justified before His magnificence or which may misguide our powers of reason, and may He cause us to aspire perfection of His work s of creation by the dedication of our lives…“ 12 UVOD Priroda je ljudske duše da istražuje skrivene tajne kako vidljivog tako i nevidljivog svijeta, da istražuje nepoznato i konačno, da se raspituje o prirodi Konačne Stvarnosti ili Boga. Um, čula i inteligencija jesu instrumenti u toj najdinamičnijoj i najprofitabilnijoj potrazi. Naučno znanje rođeno je iz takvog ispitivanja i potrage. Religijsko znanje ili duhovna mudrost takođe pokušava da pronađe i spozna tu istu Konačnu Stvarnost. Prema Vedanti postoje četiri nedostatka, odnosno ograničenja naših čula. To su: ( i ) Bhrama, iliuzija, npr.kada osoba ima fatamorganu u pustinji; ( ii ) Pramada, sklonost činjenju grešaka, npr.kada nam se od konopca učini zmija; (… Pročitaj više »

Latz
Gost
Latz

Jedino što.je tu logično je da osobna mišljenja i ideje znanstvenika koja nemaju veze s njihovim radom niti ikakvom vrstom dokaza sama također nisu ni dokaz niti indikacija ičega osim popularnosti neke ideje.

To već svi znaju, da se mnogima sviđa ta ideja. To apsolutno išta ne govori o njenoj valjanosti.

Ana
Gost
Ana

Zapravo je znanost ideju boga odgurala tako daleko da za njega više nema potrebe. Ni vremena.
Nisu ga našli ispod kamena, nisu ga našli u vodama, nisu ga našli u planinama, nisu ga našli u oblacima…
Random citati možda jesu dobra fora, ali Alberta Einsteina ne bih koristila u ovom kontekstu ako bi željela dokazati kako su veliki umovi vjerovali u Boga…s obzirom da se on vrlo jasno ogradio od takvog praznovjerja.
Pa bi to valjda trebao biti dokaz da – bog ne postoji?

miro
Gost
miro

misljenja sam da na ovoj listi majka ime nasega Nikole Tesle, koji je vjerovao u Boga svevisnjega koji je neopravdano preskocen u gornjem tekstu,. Osim toga bioje prisutan u ne tako davno vrijeme . Zbog nazalost loseg razumijevanja u njegove izume i misli nismo imali priliku
uzivati u punom obimu njegovih pronalazaka ,a njegov osobni stav definitivno mi je pomogao da uistinu vjerujemu Boga i sve sto moja katolicka vjera naukuje.
God bless iz Toronta

POVEZANE VIJESTI

Izbornik