“Znanost nas približava Bogu” – Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga tvrdeći da su dokazi svuda oko nas!

Galaksija - Postojanje Boga
319 komentara

Znanstvenici predstavljeni u ovom članku su znanstveni autoriteti. Opća populacija, neupitno radili se o vjernicima ili ateistima, uzima ih jednim od najvećih znanstvenika svih vremena. Svi su napravili temeljna otkrića koja su revolucionirala znanost i svatko je otac-utemeljitelj jedne od glavnih znanstvenih grana koju danas poznajemo.

Svi su ovi znanstvenici vjerovali u Boga jer su smatrali da imaju dovoljno dokaza da priznaju postojanje stvoritelja, a ne zato što nisu razumjeli određene stvari koje su pripisali Bogu. U stvari, upravo analizom mehanizama određenih prirodnih pojava većina ovih znanstvenika zaključuje kako je očito da iza svega toga stoji inteligencija.

Postoje naravno i drugi znanstvenici koji se također mogu smatrati jednim od najvećih znanstvenika svih vremena, ali općenito, znanstvenici u ovom članku su najviše citirani, najpopularniji i oni koji su dali najveći doprinos današnjoj znanosti.

1 – Nikola Kopernik (1473.-1543.)

Nicola Kopernik poznati je poljski astronom za kojeg se smatra da je jedan od pionira astronomije, a koji je otkrio da Zemlja i planeti kruže oko Sunca. S vremena na vrijeme spomenuo je Boga u svojim djelima i nije smatrao da su njegova znanstvena otkrića u suprotnosti s religijom.

“Poznavati velika Božja djela, pokušati razumjeti Njegovu mudrost, Njegovo veličanstvo i Njegovu moć i uvažavanje na neki način funkcioniranje Njegovih zakona je svakako način štovanja Boga, za koga neznanje ne može biti cjenjenjije od znanja”

2 – Johannes Kepler (1571.-1630.)

Johannes Kepler poznati je njemački matematičar i astronom, koji se smatra začetnikom fizičke astronomije i moderne optike. Posebno je poznat po tome što je otkrio zakone koji upravljaju kretanjem planeta oko Sunca i složenost njihove putanje. Ti se zakoni danas u astronomiji nazivaju Keplerovim zakonima.

Prema knjizi Petera Barkera i Bernarda R. Goldsteina “Teoretski temelji Keplerove astronomije”, Johannes Kepler je vjerovao u Boga. Bio je uvjeren kroz svoje istraživanje i otkriće zakona kretanja planeta kako je sve stvorio Bog. U knjizi koju je J. H. Tiner napisao o Johannesu Kepleru navodi se da je u svojim djelima često slavio Boga govoreći:

„Slava Bogu našem Gospodinu, njegovoj snazi ​​i mudrosti nema granica”. U istoj knjizi autor izvještava o još jednoj Keplerovoj riječi: “Sada vidimo kako Bog, baš kao arhitekt stvorio svijet s takvom preciznošću i temeljitošću”

3 – Galileo Galilei (1565.-1642.)

Veliki talijanski fizičar, matematičar i astronom, Galileo se smatra utemeljiteljem moderne eksperimentalne fizike. Poznat je po tome što je formulirao matematički zakon koji opisuje pad tijela, po tome što je dao prvu formulaciju načela inercije, za usavršavanje astronomskog teleskopa i za otkrivanje satelita Jupitera.

Važno je također zapamtiti da Galileo nije bio osuđen jer je mislio da je zemlja okrugla, već zato što je branio Kopernikov sustav (heliocentrizam) koji je odredio da se zemlja vrti oko Sunca dok se tada branio sustav nazvan geocentrizam koji tvrdi suprotno, naime da se sunce vrtilo oko zemlje.

Paul Poupart imenovan je 1981. na čelu povjerenstva za ispitivanje suđenja Galileu. Napisao je nekoliko knjiga o Galileu, uključujući knjigu “Galileo Galilei” u kojoj je vrlo zanimljiva izjava Galilea:

“Kad meditiram o svim divnim stvarima koje je čovjek stvorio i otkrio, sklon sam prepoznavanju, duboko sam uvjeren da ljudska inteligencija može biti samo rezultat Stvoritelja”. (Citirao Paul Poupard, “Galileo Galilei”, str. 101)

4 – Sir William Harvey (1578-1657)

Sir William Harvey engleski je liječnik i fiziolog, koji se smatra jednim od pionira moderne medicine. Bio je prvi koji je u potpunosti i detaljno opisao sustav cirkulacije krvi. Otkrio je i primarnu ulogu srca u poticanju krvi i autor je mnogih zapaženih radova na području embriologije ispitivanjem tijela određenih životinja.

U svojoj knjizi iz 1651. godine Harvey navodi:

„Prepoznajemo Boga, vrhovnog i svemogućeg Stvoritelja, zaslužnog za stvaranje svih životinja. Djela ukazuju na Njegovo postojanje. Sva živa bića su stvorene i upravljana s nevjerojatnom i nama nerazmljivom mudrošću. Te perfekciju možemo dodijeli samo Svemogućem.

5 – Robert Boyle (1627.-1691.)

Robert Boyle je irski kemičar i fizičar koji se smatra jednim od osnivača moderne kemije. Bio je prvi kemičar koji je izolirao i skupljao plin i odvojio kiseline, baze i soli. Otkrio je i fizički zakon gdje je pod uvjetima stalne temperature tlak i volumen plina obrnuto proporcionalan. Taj se zakon danas naziva Boyleov zakon.

Boyle je smatrao da je proučavanje prirode i svojstava Boga najplemenitiji životni cilj. U jednom od svojih djela pod naslovom “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom”, Boyle navodi:

“Veličanstvo, ljepota i red nebeskih tijela, izvrsna struktura životinja i biljaka kao i drugi prirodni fenomeni ne mogu dovesti u sumnju inteligentnog promatrača da postoji vrhovni Kreator, moćan, pravedan i dobar”. (Robert Boyle, “Izvrsnost teologije u usporedbi s prirodnom filozofijom” citiran u članku Raymonda J. Seegera u novinama američke znanstvene pripadnosti, 1985., 183.-184.)

Njegova znanstvena istraživanja učinila su ga da još više spoznaje Božju veličinu, kako izjavljuje:

“Kad promatram prirodu, često se nađem prisiljen uzviknuti: “Kakav divan posao, O Bože! S kojom ste mudrošću stvorili sve to!”. (Robert Boyle, citiran u knjizi Davida Woodalla “Odnos znanosti i religije nakon Roberta Boylea”, str. 32)

6 – John Ray (1627.-1705.)

John Ray engleski je prirodoslovac koji se smatra utemeljiteljem biologije i moderne prirodne povijesti. Bio je prvi koji je dao biološku definiciju pojma „vrsta“. Objavio je i važna djela iz botanike i zoologije, te uspostavio klasifikaciju biljaka koja će kasnije dovesti do rađanja moderne taksonomije. Godine 1651. napisao je knjigu pod naslovom “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju” u kojoj stoji:

“Nema većeg dokaza, opipljivijeg i uvjerljivijeg o postojanju božanstva […] od veličanstvene kreacije neba i zemlje.” (John Ray, “Božja mudrost koja se očituje u njegovu stvaranju”)

Još jedna zanimljiva riječ Johna Raya:

„Ne postoji ugodnije i važnije zanimanje za slobodnog čovjeka od razmišljanja uzvišena djela prirode kao i poštivati beskrajnu Božju mudrost i dobrotu”. (John Ray, citiran, od strane Dana Gravesa, “Znanstvenici koji vjeruju”, str. 66)

7 – Isaac Newton (1642-1727)

Michael H. Hart u svojoj knjizi “100, lista najuticajnijih ljudi u povijesti”, pište a je Isaac Newton drugi najutjecajniji čovjek svih vremena. Ovaj engleski matematičar i fizičar otkrio je zakone univerzalne gravitacije. Povrh toga, on je također razjasnio tajne svjetlosti i optike i bio je izumitelj grane matematike koja se zove infinitezimalni račun.

U glavnom djelu pod nazivom “Principa”, Newton izjavljuje:

“Ovaj divni sustav, svemir sa suncem, planetima i kometama može doći samo iz volje i moći inteligentnog bića … To biće upravlja svim stvarima i ne samo svijet. Priznajući njegovu moć nad svime, moramo ga zvati “Gospod Bog” ili “Univerzalni vladar” … Ovaj vrhovni Bog je vječno biće, opojno i apsolutno savršeno”. (Isaac Newton, Principia, knjiga br. 3, citiran u “Izbor Newtonovih spisa” H.S.

8 – Louis Pasteur (1822-1895)

Louis Pasteur francuski je kemičar i fizičar koji se smatra utemeljiteljem mikrobiologije i imunologije. Pronašao je lijek protiv bjesnila, obavio je važan rad na fermentaciji, razvio teoriju klica, bio je prvi koji je uspostavio cijepljenje, otkrio je kako eliminirati bolest svilenih glista i izumio postupak pasterizacije.

Nakon šest godina istraživanja, Louis Pasteur odbacio je teoriju o “spontanom stvaranju” (ideju koja stoji iza teorije evolucije) prema kojoj se život može pojaviti ispočetka, a da se mikrobi stvaraju spontano. Pastor je stoga dokazao zakon biogeneze (živo biće može poticati samo od drugog živog bića) svrgavajući materijalističku ideju svoga vremena utemeljenu na spontanom nastanku svijeta.

“Što više proučavam prirodu, to sam više zadivljen djelima našega Stvoritelja. Znanost me približava Bogu”. (Louis Pasteur, citiran u knjizi Johna Hudsona Tinera, “Louis Pasteur, osnivač moderne medicine”, 1990.)

“Malo znanosti odvlači vas od Boga,  a puno vas vraća njemu”. (Louis Pasteur, citiran u Jean Guitton-ovom djelu “Dieu et la science”, 1991.)

9 / William Thomson Kelvin (1824-1907)

William Thomson Kelvin irski je fizičar, matematičar i inženjer priznat kao jedan od pionira termodinamike (grana fizike koja proučava toplinske pojave). Također je pridonio poboljšanju magnetskih kompasa i postavljanju prve telegrafske linije koja je prešla preko Atlantskog oceana 1866. godine iz Velike Britanije.

Otkrića o pretvorbi topline doveli su do definiranja nove temperaturne ljestvice, nazvane skala apsolutne temperature. Jedinstvo ove temperaturne ljestvice nosi njegovo ime: Kelvin.
1871. William Thomson Kelvin postao je predsjednik Britanskog udruženja za napredak znanosti i iste je godine u predsjedničkom govoru izjavio:

“Postoje preobilni dokazi o inteligentnoj kreaciji svuda oko nas i ako nas nekada zbunjenost metafizike ili znanstvenika može u nekom trenutku odvratiti od toga, dokazi se neizbježno vraćaju s neodoljivom silom, pokazujući nam našu prirodu i uči nas da sva živa bića ovise o Stvoritelju.” (William Thomson, citiran u članku Raymonda J. Seegera u časopisu American American Affiliation, lipanj 1985, 99-101)

10 / Albert Einstein (1879.-1955.)

Albert Einstein njemački je fizičar koji se smatra najboljim i najvećim znanstvenikom 20. stoljeća. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine i autor je poznate jednadžbe E = mc2, koja uspostavlja ekvivalentnost materije i energije sustava. Iako nikada nije vjerovao u Boga kao osobu (tj. U Boga koji se direktno mješa u ljudske odnose), ipak je prepoznao nemogućnost nasumično stvaranja svemira.

Enciklopedija Britannica kaže o njemu: “Otvoreno negirajući ateizam, Einstein je izrazio vjerovanje u Spinozinog Boga koji se otkriva u skladu onoga što postoji.” Upravo je ova realnost motivirala njegovo zanimanje za znanost, a što je rekao jednom mladom fizičaru:

“Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet. Ne zanima me ovaj ili onaj fenomen, u spektru ovog ili onog elementa. Želim znati Njegove misli, ostalo su detalji”. (Albert Einstein, citiran u “Razgovoru s Einsteinom”, E. Salaman, (1955) 370-371)

Nakon što smo analizirai najveće svjetske znanstvenike i njihova razmišljanja o Bogu, stvoritelju svega, samo gordi mogu sa sigurnošću reći “Bog ne postoji”. Iskreno nas interesira što mislite vi?

bogstvoritelj
Pretplatiti se
Obavijesti o
319 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kurjaca
4 godine prije

Falio si ceo fudbal.Zamisli ljudi koji zive u 15.16 stoljecu pa vjeruju u boga.To ko da odes u saudihsku arabiju i vices da nema Alaha.

Kurjaca
4 godine prije

Upravo tako

Son of Alerik
4 godine prije

Na popisu nedostaju dva čovjeka na čijim radovima je utemeljena današnja stvarnost. Jedan je Ruđer Bošković, drugi je Nikola Tesla. Prvi je svećenik, drugi je dijete svećenika (zato nije slučajno da na onoj najpoznatijoj fotografiji Tesla sjedi s Boškovićevom knjigom u rukama). No, čak da na popisu nema ni jednog znanstvenika, meni bi bilo svejedno. Iz vana vjera ne može ući, iznutra baš i nema riječi za izražavanje. Vjera pritom malo veze ima s vjerovanjem (jer vjerovanje u sebi sadrži sumnju – možda ima, možda nema, možda hoće,možda neće). Ona je čista sigurnost, znanje, prirodno kao disanje. Racionalan um traži dokaze, znanost traži dokaze. U nemogućnosti znanstvenog načina dolaska do dokaza, um koji želi vjerovati dokazom uzima sve oko sebe pa zaziva inteligentnu kreaciju. U nekom trenutku je cijela znanost otišla za svojom lijevom, analitičkom polovicom mozga. I taj model života, razmišljanja, postojanja prenijela kroz obrazovne sisteme na cijelu populaciju.… Čitaj više »

Tony
4 godine prije

Ja mislim da je članak suptilno upakirana vjerska propaganda, u stilu, ako su najveći umovi u ljudskoj povjesti vjerovali u boga, kako vi mali obični tupani možete i pomisliti drugačije.

preseren3
4 godine prije

A to misliš onog, koji cjelog dana sedi pred univerzumom i igra tu igricu života?
Pa svakako svatko u nešto vjeruje, a to ne znači, da u boga… Stvorenog sa strane klerika za potrebe monopolizacije, vladanja svijetu… Meni su interesantni hekeri, koji su mu ušli u sistem i pročitali u kojem pravcu igra ide…

Fabijan
4 godine prije

Isprave naziv za takve ljude je – agnostik
– ima tamo nesto, Ali to Sigurno nije bradati djedica u cije ime ljudi mrze I ubijaju

Zsphere
4 godine prije

Nekako mi ne ide da su pomenuti naucnici pribavljali dokaze, radije bih citao sta na tu temu mogu reci savremeni naucnici, geneticari, biolozi, astrofizicari. Najdalje sto bih isao je Tesla. On je nesumljivo mogao sagledati i razumjeti stvari na dosta visokom nivou.

Siniša
4 godine prije

A Nikola Tesla?
“Kad kažeš ove reči, priznaješ da je on tvoj Otac nebeski, ali u isto vrijeme i Otac tvoga sluge i nadničara, tvog bolesnog susjeda i samrtnika, jer ti je zapovjeđeno od Sina Božijega, vrhovnog donosioca istine o Bogu i o ljudima da kažeš „Oče naš“, a ne „Oče moj“.Međutim, postoji i drugo gledište, koje kaže ovako:

U molitvi „Oče naš“ nije izraženo ništa drugo nego ljudska duša – kada se ona na ispravan način uzdigne toliko da se može tako nazivati jer je njeno porijeklo Božansko. Mi smo dio Božanstva.

Molitvom čovjek treba da se u satima potrebe uzdigne do razvojnog smisla svoje sedmostrane prirode, a sedam molbi izražava duhovno-znanstveni utjecaj na ljudsku prirodu. Ovo Teslino tumačenje smatra se fundusom harmonije znanosti i religije.”

Iza_horizonta
4 godine prije

Bolje bi bilo postaviti ovakvo pitanje.
Ako se pojavio neko ko ima veze s bogom i sa svim što takav kontakt ima, šta je raditi takvoj osobi:
-Da se igra trlala priče “niko nije kriv i svi se volimo” ?
ili
-Da oni koji su radili nezamislivo zlo dobiju ono šta zaslužuju?

Snicla
4 godine prije

Eto mene tekst skoro pa uvjeri da počnem vjerovati u boga. Samo nikako da se odlučim kojeg. Abrahamskog? Problem što ima 3 mainstreama i ohoho podvarijanti. Ili da bacim oko malo istočnije? Željno očekujem novi tekst kako bih se mogao pravilno usmjeriti. Odgovornost pisca tog teksta je neizmjerna. Ako me pogrešno usmjeri duša će mi goriti u vječnoj vatri.

Kajzer Soze
4 godine prije

Najveći znanstvenici svih vremena su vjerovali u Boga ……. da a oni koji nisu završavali su na lomačama , vješalima , bez glava , kamenovani , proglašeni ludim ili đavolom opsjednutim pa stoga i ne čudi što su mnogi vjerovali

eu kolonija
4 godine prije

činjenica je da živimo u ne znanju I to će ostati konstanta

Brainstorm
4 godine prije

-problem teorije o bogu je namjera da se u ambalazi boga proda popovanje. -popovanje je odvratilo ljude od religije. crkve su predstavile boga kao bice. krse 2. zapovijed koja kaze da se ne stvara slika onoga sto je na nebu. naravno da su ateisti u pravu kad se ne slazu sa percepcijom da je bog stvoritelj, vladar i sudac. bog jasno da nije osoba. uoci da je takvo misljenje uzrok zemaljskih modela, napose marksistickih pokreta i fasisitickih diktatura. ljudi koji zamisljaju boga kao vladara teze sistemu politicke diktature. -znanstvenici gore navedeni su pod utjecajem vremena i kulture. neka su oni pametni u svojoj sferi ali ne moraju biti autoriteti za sve. opasno je korisitit njihov autoritet za promociju vjerskih ideja jer taj put vodi ka jacanju popovske manipulacije. -cak i richard dawkins kaze da je malcice agnostik. imamo one koji 100% uvjereno tvrde svoje pa ce onaj tko kaze da… Čitaj više »

Toma
4 godine prije

Autor sigurno nije čuo da je postojao i Stephen Hawking koji je svoja razmišljanja potkrijepio sa suvremenim znanstvenim činjenicama, a koje nisu bile na raspolaganju srednjovjekovnim znanstvenicima navedenima u članku.

Ipak vjerujemo znanosti
4 godine prije

Pitanje boga nije pitanje, koje bi moglo biti razrešeno u okvirima racia. Baš zbog toga je članak, koji implicira postojanje boga kroz vjeru znanstvenika (to je ljude, koji so postigli najviše u okvirima racia), obmanjujuć.

Ostap Bender
4 godine prije

U stvari, prvo bi trebalo bliže definisati sam pojam “Boga”.

Onaj o kojemu govore “svete knjige” i “znanja” koja poznaju samo oni iz određene “organizacije” i koji zahteva da se u mislima pred njim svakodnevno puzi i povremeno izgovaraju mađijske formule, zvane “molitve” i kojemu se na oltar prinose finansijske žrtve, jer sa novcima se kao i svaka, moralna vertikala, ne snalazi najbolje itd. postoji, ali samo kao sredstvo vladanja masama. Nikako kao realno biće.

Za priču o nekoj drugoj vrsti stvaralaca univerzuma, bar trenutno, naš trodimenzionalni spoznajni aparat, hardverski i softverski nije dovoljan.

Sigurno je samo jedno – naši potomci, ako budu uspeli da u narednih par stotina godina ne unište planetu na kojoj živimo, će se našoj slici sveta podsmevati, baš onako kako se mi danas podsmevamo slici sveta naših prethodnika – prepunom vampira, veštica, karakondžula i sličnih “čudesa”.

CMB
4 godine prije

Prije nekoliko dana bila je rasprava između nekolicine vjernika i vrlo inteligentnog znanstvenika koji je tražio dokaze od nas vjernika da Bog postoji koji mu nismo mogli iste i dostaviti. Nitko mu nije mogao rječju parirati! Bog je blagoslov života i tko se drži njegovih zakona blagoslovljen je on i sve njegoj orbiti. U konačnici postavih mu jednostavno pitanje: Da li pristaješ na to da cijela tvoja obitelj postane prokleta ? DA ILI NE – Nije htio odgovoriti već je netragom nestao. Pitam se kako je moguće da čovjek koji ne vjeruje u Boga i blagoslove odjednom vjeruje u Vraga i prokletstvo. Na vama je da razmislite.

Siniša
4 godine prije

Sekularna država ne znači ateistička država, porediti sekularno državu sa Titom ateistom i “njegovom” ateističkom državom baš i nije na mjestu….pogotovo što su u Jugoslaviji od Komunizma i te partije stvorili sektu.
Školovanog čoveka, intelektualce navedenog kalibra bukvalno svesti na nivo konja koji samo ravno gleda je totalan apsurd…ono jest da nemaš budalu dok školu ne završi ali ipak imaš školovane ljude koji su potpuno drugačijeg mišljenja tako da ipak ne stoji ta da oni pričaju ovako samo zato što je mišljenje formirano školovanjem pod prismotrom Crkve.

benty20
4 godine prije

Svoje bih shvaćanje najbolje opisao Pasteurovim riječima da malo znanosti udaljava čovjeka od Boga, a više ga znanosti vraća Bogu. Možda je ljudska svjesnost u doba ovih znanstvenika bila na vrlo niskom nivou, ali ovi ljudi su definitivno bili itekako intelektualne osobe i ne vjerujem da su baš bili pod utjecajem svećeničkih glavešina tog vremena. Kažemo kako ljudski rod kroz povijest stalno evoluira i za pretpostaviti je da smo mi danas kudikamo naprediji u intelektualnom smislu, od ljudi prije 300 ili 500 godina. Zapravo, ja sumnjam da jesmo. Mislim da neke bitne razlike i nema, a ako je i ima onda nam i ne ide u korist. Uvelike se promijenio tek tehnološki efekt. Vjere i sumnje je uvijek bilo i uvijek će biti. Svi su ovi znanstvenici vjerovali da postoji kreator svega, odnosno Bog kao takav. Mnogi nisu, dapače kao znanstvenici su trebali dokazati nešto da bi mogli tvrditi da… Čitaj više »

B.A.N.
4 godine prije

Ima neka tanka nit,
koja čini naše snove,
a neda se, di-ra-ti.

X60
4 godine prije

Problem su religije i religiozne institucije.
Ja vjerujem u Boga. ali to nije onaj, koji se spominje u religioznim knjižurinama.
Biblija vjerojatno opisuje Anunakije, a tog njihovog Jahwea ja ne mogu priznati za Boga, premda mogu vjerovati da se igrao s našom genetikom.

CMB
4 godine prije

Tko se bavi okultnim radnjama prvotno šta mu nastrada jest brak. Kakav Vam je brak, šta kaže šolja ?

nonwo
4 godine prije

Gotovo sve što se u prirodi razvija, od cvijeta, školjke, ljudskog bića ili galaksije, razvija se progresivno, noseći u sebi proporciju zlatnoga reza. U tom progresivnom razvoju nastaje obrazac spirale.Jedan od najljepših primjera te „zlatne“ spirale je struktura školjke nautilus. Isti obrazac razvoja u skladu s proporcijom zlatnoga reza otkrivamo u poretku sjemenki cvijeta suncokreta, u broju latica svakog cvijeta, u strukturi kojom pauk gradi i razvija svoju mrežu, u pčelinjim košnicama ili u tome kako su složene ljuskice na kori ananasa. Fibonaccijev niz izgleda ovako: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144… Primijenjeni Fibonaccijevi brojevi opisuju matematičkim jezikom progresivni spiralni razvoj po načelu zlatnoga reza. Ponovo ga otkrivamo posvuda u prirodi. U razvoju stabla koje iz jedne mladice razvija dodatne grane – 2, 3, pa 5 pa 8 i tako dalje – razvoj koji uopće nije slučajan ni nasumičan. Jednakom se dinamikom razvijaju… Čitaj više »

kiklop
4 godine prije

sve se dakle, svodi na pitanje ko smo, odakle i kuda idemo. ne znamo to i nije nam dato da spoznamo/saznamo. mnogo bi impresivnija i recimo savremenija lista bila onih koji odgovore na ovo pitanje pokusavaju naci u drugim okvirima, od Hawkinga pa nadalje/nadole. cesto se ovim povodom sjetim jednog odlomka romana tvrdjava mese selimovica “Čovjek želi moć (rekao je, gledajući u Mula Ibrahima, koji je pažljivo slušao). Zato što živi, što se kreće, što se sudara s ljudima. A želi da nešto ostavi iza sebe, da nešto stvori, da ne bi samo bitisao, kao drvo. I izgleda mu da je nešto postigao, da je snažan i važan, da može mnogo. Ali bog učini da odjednom progleda i vidi, ne ovim očima, već onim drugim, vidovitijim, da je samo zrnce pijeska u nesagledljivoj pustinji ovoga svijeta, sitan i nevažan koliko i mrav u mravinjaku. Da li mravi žele moć? Žele… Čitaj više »

Fabijan
4 godine prije

Oduvijek se govorilo
Bogu Božje, Caru Carevo
Bog na Nebu, Čovjek na Zemlji

Toga se treba drzati,
Problem nastaje kada Ljudi u Božje ime uvode ” red na Zemji”

Svatko od nas ima nekog svog “boga” svoju filozofiju u koju vjeruje
Ali, to je osobna privatna stvar, koju ne treba niti naturati niti uskracivati drugima
Jednostavno, Zar ne ?

Nazalost, mnogima prejednostavno

Ima jedna pjesma….

Što to ima u ljudima tužno
da ulaze u tuđe živote
tko to živi u prošlosti mojoj
a još nije umro od sramote.

Nije nebo ono što nam nude
nije sunce od zlata i moći
kad bi mogli prodali bi Boga
njima ni’ko ne može pomoći.

 

Slovenac
4 godine prije

Nekako se slažem sa komentarima… Ali uvjek se završi kad se pitam, kako je sve počelo?
Jasno je svima da brez ničega nema ništa, znači neko mora da sve pokrene. U ovo se ne može sumnjat. Ili ipak može?

alfa33
4 godine prije

Čudno većina tih znanstvenika je živjela u vremenu kad nisi smio ništa izjaviti u suprotnosti od vjerovanja iz same Biblije. A kad već otvarate ovakve teme,onda vas molim da budete bar detaljniji i realniji u ovakvim temama,a vjerujem da bi i na ovoj listi moglo se dodati i koje ime…. Giordano Bruno na primjer,svi znamo kako je završio u ime vjere i toga spomenutog boga,pa Galileo,koji se pod prijetnjama smrću odrekao svojih uvjerenja,.. a što je sljedeće pitam se,možda napišete da je inkvizicija bila edukativno obrazovnog karaktera. Ostavite se ovih tema i držite se onoga u čemu ste dobri jer imate još uvijek kvalitetne i smislene komentare od vaših čitatelja. Nadam se da je ovaj članak samo iznimka za ubuduće. Jer svi dobro znamo što se dogodi kad(ne)vjerujemo u pravog Boga, i kad nismo prave vjeroispovijesti….

Kvisko
4 godine prije

Ako do veceras Bog ne postane Rus,smatrati cu temu promasenom.

Sion
4 godine prije

Kako su se duhovi uskomešali.

Nevjerojatno je na kakvim sve mjestima Bog u svojoj milosti obznanjuje da postoji, pa čak i na ovom portalu kroz pero ovog autora, da na kraju vremena ni jedan čovjek ne može reći kako mu nije objavljeno da Bog postoji.

Bog nam u puno prilika i na puno načina, pa tako i sada ovdje, objavljuje da postoji i da je osoba koju moramo upoznat da bi bili spašeni, a ta osoba je Isus Krist. Jer ako bolestan čovjek niti priznaje da doktor postoji, niti ga želi upoznati, onda neće biti ni izliječen.

Zato je na svakome od nas upoznati Isusa Krista.

Milan
4 godine prije

Pa eto i Tito je prije smrti u Ljubljani zatrazio svestenika, tako i Fidel kad je kod njega bio Papa Franjo…I najveci komunisti pre kraj smrti obrnu se ka bogu 🙂

Trt
4 godine prije

Eminentni znanstvenici bez svake sumnje…ali pitanje je da li se njihovi citati odnose na istog Boga…ili na Boga kako ga shvaća prosječan vjernik (u najširem smislu)…jer Kreator postoji i u drugim religijskim doktrinama pa čak i u luciferijanskim nekim…također masonska religija koja je upotrijebila sustav egipatskih božanstava izražen kroz hijerarhiju bogova – planeta također priča o Velikom Stvoritelju ili Kreatoru iza kojeg ne stoji nužno poimanje Boga u suvremenom tradicionalnom smislu. Vjerojatno je slučajnost ali i fotografija iznad članka podsjeća na neko Oko hahaha…ali…to su sve teorije urote i ne treba ih shvaćati ozbiljno…hm

Mile
4 godine prije

Bog ne postoji bez obzira sto govorase znanstvenici proslih vremena. Doticni znanstvenici produkt su svojih vremena u kojemu je nacin razmisljanja bio puno drugaciji nego danas – vjerovanje u boga bilo je drustvena norma, siroki konsenzus, a religioznost populacije je bila daleko veca.

Tiha voda.
4 godine prije

Vjernik,ateist…imaju jednu zanimljivu zajednicku crtu.zele uvjeriti ove druge.kakvo gubljenje vremena.ja sam agnostik,nikoga nista ne uvjeravam jer ne znam.znam samo da je ta tema uzela ljudima previše vremena,previše ideja i previše zivota kroz sve nase civilizacije.probajmo napredovati kao vrsta bez da uništavamo oko sebe..a tema boga uvijek ostaje bez zaključka.jednostavno NE ZNAMO!!

Alfa33
4 godine prije

Eto,tema je Bog,dali postoji ili ne. Tema je možda i dobra,ali ova rasprava bi mogla završiti kao i članak o godišnjici bombardiranja Srbije.

Toni
4 godine prije

Pa i najvećem laiku je jasno da je neka sila stvorila ovaj svijet, ali sigurno to nije na način kako nam predstavljaju teološki lobiji. Ovo što oni propagiraju je čisti “opijum za narod”.

Trt
4 godine prije

Babilonskih motiva hrpa u EU

Jack
4 godine prije

To je znači rek”o “jednonogi šumski maršal” Mnogo toga je on još izrekao, ali ništa što bi se moglo primjeniti na sadašnja vremena!

Zigi
4 godine prije

Brave, po tebi bi teško došlo do sekularizacije i sigurno nebi spadao u krug onih koji su je kako kažeš pokrenuli

Kan Horde
4 godine prije

jedna je stvar vjerovati u boga u smislu da postoji prapočetak i sila koja stoji iz akreacije i kretanja u svemiru, asasvim je nešto drugo podržavati instituciju u kojoj likovi poput Košića. Jezerinca, Pozaića šire najnižu mržnju, koriste oltar za širenje smrada u kojem oni osobno uživaju, nezaluženo primaju ogromne pare i žive kao bogovi, i nikad, baš nikad se u svojem postupanju ne dotiču nikakve vjerske ni druge mefatizike, već samo najniže klevetanje, mržnja i laganje.

kemičar
4 godine prije

Nažalost, gledajući rasprave između ateista i vjernika, ateisti ispadaju totalni kreteni, i sramim se što sam se nazivao ateistom.

norbert boulf
4 godine prije

Pisanje po zidu ( Heb. מנא, תקל, ופרסין) Ovaj kriptograf iz starozavjetne priče o kraljevskoj gozbi i bakanalijama u pretkršćanskom svijetu prenijet do nas kroz Židovsku tradiciju ostaje i danas zagonetka svoga značenja i tumačenja po pismu i riječima. Možemo je prispodobiti sa mnogim pojavama u znanosti (napose u kvantnoj fizici) koje znakove i činjenice opažamo a ne znamo ih protumačiti a često ih ne znamo ni razumjeti. A ipak već danas imamo produkte koji se temelje na kvantnoj fizici i koje koristimo u svakodnevnoj primjeni (napr. Laser, grafen, hologram, umjetna inteligencija…) Teologija se bavi ili naučava odnos BOG-Čovjek, BOG-Priroda (Natura) a kako logika aksiomski nalaže , po logici stvari i odnos Čovjek-Priroda treba biti onda isti kao odnos prirode i čovjeka sa Bogom. ( A=B i/ili A =C tada mora biti i B=C) Teologija je zavarana tom Logikom propustila je izučavati i promatrati odnos i razvoj Čovjeka i Prirode… Čitaj više »

Ime
4 godine prije

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov. 18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami… Čitaj više »

Ime
4 godine prije

17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov. 18Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. 19Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih i odbacit ću umnost umnih. 20Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? 21Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. 22Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, 23a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, 24pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. 25Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. 26Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. 27Nego lûde svijeta izabra Bog da posrami… Čitaj više »

Djakputnik
4 godine prije

Najveći znanstvenici svih vremena? Ja vidim da je većina tih znanstvenika iz doba inkvizicije, što dovoljno govori o njihovim izjavama. A da komentiram temu – meni je poštenije reći: “Još se ne zna”, nego ići linijom manjeg otpora i reći: “Bog je tako napravio”.

So baby talk to me like lovers do
4 godine prije

Pa ipak nisu verovali u biblijskog boga

Slavonac
4 godine prije

Jadni su ovi znantvenici,koji su zavrsavali zadnji 80g na ovim prostorima.Njihov mentor Soros je napravijo umjetne i lazljive znastvenike.Znase da su najveci izisli iz vjere.Nemam nikakvi problema protiv atejista,jer znamo daje Roditeljski fakultet najaci.Oni koji su odgojeni u komunizmu,nemogu razumjet vjernike.

X60
4 godine prije

Da nema religija i religijskih institucija bilo bi puuno manje ateista.
Mnogi ateisti su ustvari kvaziateisti i zauzimanje ateističkih pozicija im je zapravo reakcija na djelovanje crkava.
Mnogi vjernici su također kvazivjernici, i njihovo zauzimanje religiskih pozicija najčešće nema nikakve veze s vjerom.
Naši jezici čak ni nemaju termin za “religioznu osobu” jer vjera i religija nisu sinonimi, niti je vjernik i religiozna osoba isto.

U ovakvim raspravama su uvijek najglasniji, najuporniji i najnametljiviji ekstremi, tzv. ateisti i tzv. vjernici. A s obzirom da jedni znaju da nema Boga, a ovi drugi znaju da ima Boga, zašto učestvuju sa svojim nadjebavanjima. Otkud potreba za probraćanjem drugih.
Radi se o tome da imaju potrebu afirmacije svog opredjeljenja, a to onda implicira da nijedni ni drugi nisu autentični, niti su “ateisti” stvarni ateisti, niti su “vjernici” stvarni vjernici.

Popovi su sjebali i jedne i druge.

Kunta Kinte
4 godine prije

Ono kad uzmeš deset znanstvenika iz ranijih stoljeća, dakle iz vremena kad bi deklariranjem kao ateisti ostali doslovno bez glave, i onda njihove izjave uzmeš kao dokaz postojanja Boga. Pa Galileo je i ovako zamalo ostao bez glave pred inkvizicijom, a da je još rekao i da je ateist, ne bi ga Bog spasio od lomače. Tek nakon što je Francuska građanska revolucija krajem 18. vijeka razdvojila Crkvu od države i uspostavila prvo sekularno društvo, a osobito nakon što je Nietzsche u drugoj polovini 19. stoljeća obznanio da Boga nema, tek tada je i drugima to postalo lakše priznati, bez bojazni da će biti ubijeni ili izopćeni iz društva. U 20. i 21. vijeku postoji dovoljno istraživanja koja ukazuju da s porastom IQ-a raste i broj ateista. U skupini onih čiji je IQ ispod 100, postotak vjernika je ogroman, a ateista mizeran. Kako se približavamo većem IQ, dolazi do inverzije,… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Dakazi su svugdje oko nas !
Pa što onda nije podastrat nijedan od te silne množine dokaza ??

Ivan
4 godine prije

Ovo su uglavnom laži.

Npr. Einstein je u pismu koje je sačuvano napisao: “Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Nijedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti”.

Laganje nije strano religijskim vođama. Npr. Pavao (glavni manager kršćanstva) je napisao Rimljani. 3.7. Ako je, doista, istina Božja po mojoj lažljivosti obilno zasjala njemu na slavu, zašto da ja još budem suđen kao grešnik?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI