Bi li SAD i Zapadna Europa mogle iskoristiti pretvaranje Aja Sofije u džamiju za stvaranje novog bojišta protiv Turske?

Recep Tayyip Erdogan
113 komentara

Desetog srpnja predsjednik Recep Tayyip Erdogan zapovjedio je da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je turski sud presudio da je sekularizacija tog mjesta bila nezakonita. Nakon prosvjeda zbog promjene statusa lokacije, turski promatrači izmjerili su moguće političke posljedice odluke Ankare, kako na samu zemlju tako i na međunarodnoj razini.

Posvećena kao kršćanska katedrala 537. godine, Aja Sofija (“Sveta Mudrost”) pretvorena je u muslimansku građevinu za štovanje nakon osmanlijskog osvajanja Carigrada 1453. Međutim, gotovo 500 godina kasnije, Mustafa Kemal Ataturk, osnivač i prvi predsjednik turske republike, kao izraz dobre volje, dao je da se Aja Sofija pretvori u muzej. 1985. Aja Sofija postala je dio UNESCO-ove svjetske baštine.

Nakon Erdoganove presude, UNESCO, Vatikan, ruska i grčka pravoslavna crkva izrazili su duboko žaljenje zbog te odluke. Šef vanjske politike Europske unije Josep Borrell osudio je odluku Turske i rekao kako ”žali zbog nje”, dok su ministri vanjskih poslova EU-a izjavili da “osuđuju” odluku, koja je donesena u ponedjeljak. Američki State Department dao je do znanja da je “razočaran” pretvorbom Aje Sofije u džamiju. Ranije je državni tajnik Mike Pompeo upozorio Ankaru na sankcije u slučaju pretvaranja povijesnog mjesta u džamiju.

Zapad bi mogao upotrijebiti ovaj presedan za sankcije protiv Turske

Međunarodna rasprava oko pretvaranja Aje Sofije tek je započela, napominje politički analitičar Onur Erim, predviđajući dugoročne posljedice tog poteza.

Osim mogućeg zaoštravanja odnosa Turske s Rusijom i Grčkom, Ankara se također može suočiti s uzvratnim mjerama zapadnih sila, smatra on.

“Odluka će rezultirati prilikama za zemlje, posebno one zapadne, koje nisu imale prijateljske osjećaje prema Turskoj, kao i grupe sa sličnim mišljenjima, kako bi stvorile novo bojište protiv Turske”, upozorava on. “Vjerujem da će u to biti uključene zapadna Europa, SAD, pa čak i evangelisti”.

Tvrdeći da je Osmansko carstvo dobrim dijelom sačuvalo izvorne freske i slike u bivšoj katedrali, politički analitičar primjećuje da bi rasprava mogla otvoriti Pandorinu kutiju: “Kulturna baština Europe i Balkana, uglavnom Grčke i Španjolske, poznaje mnoge slučajeve uništenja”, kaže on. “Puno toga što je učinjeno bilo je pogrešno, uključujući i pretvaranje vjerskih svetišta u izložbene prostore. A Turska, uključujući i tursko razdoblje Osmanlijske vlasti, u tom je sasvim nevina”.

13. srpnja, Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su,  između ostalih pitanja tijekom telefonskog razgovora, o pretvorbi Aje Sofije u džamiju. Turski predsjednik uvjeravao je ruskog kolegu da će se sačuvati predmeti koji su kršćanima sveti te da će biti zajamčen pristup jedinstvenom spomeniku, svima koji ga budu željeli posjetiti, uključujući inozemne državljane.

Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je politički problem

“Prisiljeni smo reći da smo suočeni s potpuno unutarnjim političkim pitanjem. To nije stvar religije, već politike, pa čak i javnosti”, kaže Mehmet Hayri Kirbasoglu, profesor na Odjelu za teologiju sveučilišta u Ankari. “Provedeni rad, konzultacije i izrada ove odluke su ovdje sasvim vidljivi. Međutim, još nije bilo predviđanja o kratkoročnim i dugoročnim posljedicama donesene odluke”.

Erdogan je prvi nagovijestio mogućnost pretvaranja nekadašnje katedrale bizantske ere u džamiju još u ožujku 2019., prije lokalnih izbora. Dan kasnije, na skupu Stranke pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu, turski predsjednik obvezao se vratiti Aja Sofiju “u prvobitno stanje i nazvati je džamijom” i to kao odgovor na američko priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni i Jeruzalemom.

Erdoganov najnoviji potez uslijedio je usred napora Izraela na spajanje Judeje i Samarije u skladu sa “Sporazumom stoljeća” Donalda Trumpa, kojeg je Ankara snažno kritizirala zbog navodnog kršenja palestinskih prava.

Ne radi se o religiji, nego o prikazivanju moći, smatra Kirbasoglu navodeći 40. stih iz Suraha “Hodočašće”, koji “jasno kaže da se ne smije dirati crkve, samostane, sinagoge i svetišta drugih religija, jer se tamo svetkuje Allahovo ime”.

Iako će Erdoganov potez vjerojatno dobiti pohvale neo-otomanskih nacionalista, pretvaranje Aja Sofije u džamiju vjerojatno neće riješiti stvarne turske probleme, poput “korupcije, nezaposlenosti, nejednake raspodjele dohotka, polarizacije ili mržnje”, tvrdi profesor.

Dodaje da bi status muzeja na mjestu bio prihvatljiviji iz perspektive svjetske baštine. “Ne postoji druga Aja Sofija. Ona jednostavno ima takvo obilježje. Dovršena je samo 30 godina prije rođenja proroka”, zaključuje Mehmet Kirbasoglu.

Politički islamisti odavno su željeli konverziju Aja Sofije u džamiju

Govoreći da je to mjesto “nesumnjivo svjetska baština”, Ali Özgündüz, član Republikanske narodne stranke (CHP), sjetio se da je preobražaj Aja Sofije u džamiju bio stari san turskih islamista. Prema njegovim riječima, 70-80 godina se pričalo o “razbijanju lanaca oko Aja Sofije”.

“Ovom odlukom turski politički islamisti izgubili su jednu od tri ključne političke komponente”, pretpostavlja Özgündüz. “Ključne komponente političkih islamista bile su pitanje nošenja marame za glavu, džamije na trgu Taksim i statusa džamije Aja Sofije. Jednom kad budu donesene odluke o sva tri pitanja, ne znam koja će se politička komponenta nakon toga koristiti”.

Citirajući sve izraženije kritike međunarodne zajednice, uključujući saveznika Turske za NATO, SAD-a, Özgündüz, odbacuje uvođenje bilo kakvih sankcija kao rezultat Erdoganovog koraka, “budući da je ta odluka povezana s pravom Turske na njezin suverenitet”.

Aja Sofijadžamija
Pretplatiti se
Obavijesti o
113 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Uskoro bi Istanbul mogao opet mijenjati ime – u Vladimirgrad (Vladimirsburg).

Mrćikola
3 godine prije

Sve ovo, dio je veće politićke igre koja je davnu izišla izvan granica Turske i svi ovi dušebrižnici to znaju i igraju igru.
Ako kojim slućajem to nije tako, živo bi me zanimalo mišljenje ovih majstora da svemoćno božanski Unesco stavi pod zaštitu crkvu Svetog Petra u Vatikanu i zabrani održavanje liturgije u istoj.

Komentator
3 godine prije

Poslije ponovnog pretvaranja kršćanske bazilike Aja Sofia u Džamiju, Erdogan sanja o novom podvigu, a to je, da oslobodi Džamiju “Al Aksa koja se nalazi u Jeruzalemu i trenutno je pod izraelskom vlašću. Po mišljenju svjetskih eksperata, ako on to stvarno pokuša, to bi mogao biti uvod u jedan opasan rat, sa nesagledivim posljedicama. Očigledno je da je Erdogana zahvatilo nekakvo ludilo upleo se je u mnogo toga u siriji u Libiji i ostaje nam da vidimo, hoće li ga netko ili nešto zaustaviti .

david
3 godine prije

Turska ce sluziti Washingtonu da oslabi EU, da destabilizira Siriju i da otkine komad Sirije da ugrozi interese EU u Mediteranu – Libiji, da Turska bude prijetnja Rusiji.
Sve u svemu, Amerika igra na igru u Aziji nek se medjusobno tucu Kina vs. Indija, Japan, Vijetnam a u Europi nek se tuce EU naspram Rusije i Turske i Rusija naspram Turske
Sto se medjusobno vise natezu to bolje za Washington.
Tu igru ce igrati i Biden ako pobjedi.

Planet zemlja
3 godine prije

nakon ovakve odluke erdogana,vise uopce ne sumnjam ciji je igrac i tko pljesce na ovako sulude poteze.a pogadjajte tko su ti..

Alen
3 godine prije

Zapad je od nje napravio muzej , ciljano rad odredjenih razloga , erdogan je vratio njenu stvarnu svrhu sto ona treba i biti..
Sad kad više nije pod ” zaštitom ” uneco , moze je recimo i pokloniti ( vratiti ) njenim predhodnim vlasnicima, koji danas žive u moskvi i tako napraviti ” posao stoljeća ” ili (ponovo ) sklopiti mir s Rum-om.. Mi muslimani i onako imamo dovoljno dzamija… Sve je moguće , samo prilekajte 😃👍…

marko
3 godine prije

Nisu kad je bilo vrijeme pa je tesko ocekivati ista,jer s njima suradju u paktu su–jbg-normalno bi bilo samo zaustaviti devastaciju svih povijesnih znamenitosti na njihovu teritoriju,i zabrana koristenja za ne primjerene svrhe ili unistiti silu kako bi normalni ljudi upravljali drzavom i svakim dobrom-

Pero
3 godine prije

Kazem ja vama da su ti Muslimani problematicni i dvolicni, cast izuzecima.
Turska pogana logika je da su oni osvojili Carigrad i da sada mogu raditi sta hoce.
Izraelci su osvojili Jeruzalem pa neka sruse đamiju i neka naprave svoj Hram, pa neka Turcad kmeci do sutra i onako su ih Izraelci isprasili par puta.

piždro
3 godine prije

evo sad je vatikanski mestar postavio novi problem.. vidjećemo kakva će biti reakcija.. sumnjam (jer ovaj je više bjelosjetski nego katolički..) da će ih puno zagristi jabuku – a sve je moguće. jer danas je ipak da se nevaramo, najveći postotak budala i zomboidnih u istoriji.. opet se ‘neko’ sjetio da bi vraća kotač u nazad…
Iako su na vrlom zapdu bogomolje i katedrale pretvorene u “kulturne” dočeke svake vrste. ponekad i zabavno muzičke eventse sa polugolim i istetoviranim, čak po licu a tek našmrkanim svim i svsčim .. jer inače zjapile bi prazne..

VasilisaPremudra
3 godine prije

U međuvremenu, niskozemski azilski centri bilježe znakovit priliv turskih intelektualaca čijim se zahtjevima za status političkih izbjeglica udovoljava po kratkom postupku…

puki
3 godine prije

Da se osvrnem na clanak o Helmutu Kentleru , o kojem ste ovdje nedavno pisali. I umjesanosti njemackih drzavnih vlasti grada Berlina u davanje djece osvjedocenim i oudjenim pedofilima. kao prvo, svi ti pedofili i pedofilni aktivisti, bili su skoro 99% gej-pedofili, pederasti, koji su se palili na male djecake. Helmut Kentler (umro 1998.), bio je dugogodisnji najpoznatiji pedofil i pedofilni aktivist u Njemackoj. Koji je bio clan pedofilne organizacije AHS (njemacka kratica za Radna zajednica humana seksualnost), i tu su bili iskljucivo sve sami gej pedofili. Clan ove organizacije bio je i Nizozemac Theo Sandfort, Stulhoferov pajdo i suradnik. Kentler je suradjivao sa Evandjelickom crkvom Njemacke (EKD) i on je 70-ih godina pokrenuo akciju „Leihväter“ (ocevi na pozajmicu), i uz podrsku drzavnih vlasti, on je maloljetne djecake, sirotane, bez roditelja, posredovao za svoje gej-pedofilne pajdase, da ih oni usvoje i da im budu „ocevi“, tatice. Sam Kentler je usvojio… Čitaj više »

vjerski rat
3 godine prije

Katolicanstvo protiv muslimana

puki
3 godine prije

Nakon kabaline megalomanske operacije korona i zakljuvaanja svijeta, ne vjerujem nista vise. Sve su ovo samo igrice, da se ovcama odvrati paznja, od buduceg masovnog klanja, putem Gejtsovih iglica.
Nije slucajno, sto je glumac i blefer i skriveni khazar Erdogan, bas sada odabrao trenutak za proglasvanje Aja Sofije džamijom.
Ko prvo, sa tim potezom, on treba zavarati svoje ovce- one Turke, koji vjeruju da je on nekakav sultan i veliki musliman.. Kao drugo treba odvratiti paznju, da je on 5. 5., zajedno sa burazerima Netanjahuom i Bin Salmanom, donirao lovu za Gejtsovo cjepivo i buduci masovni genocid nad Turcima. Kao sto su i glumci, Anemicni i Aca, donirali lovu za genocid nad Hrvatima i Srbima.

puki
3 godine prije

Sto se tice oporbe, stranke CHP, kemalista, oni su takodjer igraci kabale. Pa sam Ataturk je bio mason i kabalist.
Predstavnici CHP-a su zadnjih godina nekoliko puta bili na skupu Bilderberga…
A redoviti sudionici Bilderberga i clanovi odbora su predstavnici turske tajkunske obitelji Kodz.

puki
3 godine prije

https://stil.kurir.rs/vesti/128415/

Evo sto stvarno svrbi kabaliste: smanjenje populacije (naravno uvijek sve zamotano u celofan zabrinutosti i brige za covjecanstvo, da ti srce pukne…

„Do 2100. godine na svetu će biti dve milijarde ljudi manje“

Tko je to zakljucio?
Kabalin časopis Lancet. – isti onaj koji je sirio lazi o koroni i o klorkinu.

Filip
3 godine prije

Ja sam klasični heretik koji sve religije plus ateizam smatra manipulacijom kontrolnog sistema. Onako na prvu čini mi se da Erdogan malo provocira da vidi reakcije. Nije njega briga ni za Turke a kamoli Palestince. To se on samo pravi neprijateljem svojih izraelskih prijatelja. Ako zbog ovoga dobije previše po prstima lako je vratiti muzej.

puki
3 godine prije

„Igre bez granica“— to je nekada 70-ih godina, bila popularna emisija, gdje su se predstavnici europskih drzava, obicni ljudi natjecali u raznim zabavnim igrama.. Tu su sudjelovali i predstavnici Jugoslavije. Bilo je to bezbrizno i normalno vrijeme..
Sada takodjer imamo IGRE BEZ GRANICA, ali ovo danas su druga surova vremenma sotonjara i sada su to kabaline igre, u kojima bleferi i glumci , kobajagi drzavnici mnogih drzava, igraju svoje lopovske uloge , da se ovcama odvrati paznja od pripreme za masovno klanje..
Dakle, bila 2 mjeseca, ozujak i travanj strasna „pandemija“ korone i glumci su tada bili prekinuli te igre. I sada su ih opert nastavili: Sjeverni tok2, NATO trupe na granici Rusije, ukrajinska kriza, Sirija, Iran, Turska, Libija…Kina, Hong Kong, trgovinski rat, sankcije EU-a protiv Rusije itd.. a kod nas u regiji stare igre na relaciji neprekidnih svadja Srbi-Hrvati-Bosnjaci.. ajmo ovce, ajmo debili..,pratite te igre i dalje…

ofsbnefvnefjaefvnaiefvijaqfafa
3 godine prije

Kako Eđi svađa zemljane podjeljene u dva tabora križarski i polumjesečiji, sluša tatu stvora najači operativac babin. Vele da je to sve u svrhu kaosa prije dolaska kovrđavog………….

Hamer
3 godine prije

Turska je na lošem glasu ne sa o do Amerike i Europe nego od mnogih muslimanskih zemalja

Nil 1
3 godine prije

Tursku treba baciti na koljena, a njihove prijatelje bošnjake dobro istamburat ekonomski.

Ana
3 godine prije

Mozda USA, ali EU vlastodrsci gledaju u vlastiti pupak; dok se tvorevina napravljena iz privatnih interesa urusava…
Zato ne bi bili cool? Da ovog trena odu k vragu, koliko generacija su snabdjeli!!

sedban
3 godine prije

Sto se vi pozivate na zapad, kad bi zapad mogao on bi bio najsretniji da sve krscanske crkve gore, pocevsi od ruskih pravoslavnih.

neznanje
3 godine prije

ljudi se mole Bogu u bogomolji. Koliko je bogova u univerzumu. Ostatak dana se može razgledati. Gdje je tu problem? Aja Sofija je graževina koju i krščani i muslimani smatraju pogodnom za bogomolju. Nekadašnji graditelji i naručitelji su znali odabrati i mjesto i konstrukciju savršenu po “Feng shuiu”. Hoče li crkva biti oštečena ukoliko se vrati svojoj namjeni bogomolje. Neće.. Po meni problem da se SAD i EU mješaju u unutrašnje politike raznih zemalja.

Max
3 godine prije

U bogomolje bilo čije pa ni Islamske ne smije se dirati . Ali suprostaviti se turskim težnjama i posezanjima to svakako.

Saladin
3 godine prije

Bit ce na kraju: pojeo vuk magarca.
Prica o Aja Sofiji trajat ce dok do onog momenta kad se dokoni svijet na netu okrene “prezivanju” nekih drugih tema.
Meni su simpa oni koji ocekuju reakciju krscana, i istocnih i zapadnih, a objekat vec pola mijenija ne sluzi za njihove vjerske obrede.

Stock
3 godine prije

Sve vas bi ja izbacio vani. Zajedno sa onim kontaktima bez kojih vam komunikacija sa Svevišnjim nije moguća.
Šta fali moliti u prirodi?
Da smo bliže Bogu, Stvaraocu…Kreatoru.
I po kiši i po vjetru.
I bez darova kontaktima.
Čista ljubav!
A?

alex
3 godine prije

Ovaj put bi se moglo ići dalje od sankcija, jer je Erdoganu, izgleda, uspjelo ujediniti Kršćanski svijet, što je hvale vrijedno postignuće. Turska bi ponovno mogla postati “Bolesnik na Bosporu”_ali bez Bospora, ako je vrag dođe po svoje. Jer, mada su članica NATO pakta, kada islamizacija uzme maha, to više neće puno vrijediti. Ovakav potez Turske, mogao bi pokrenuti islamske ekstremiste na Zaoadu u još radikalnije akcije i zati su se svi digli na zadnje noge…od Pape, Trumpa, Putina…pa čak do Xia.

Shelton
3 godine prije

Na sliki Erdo, dali je neki znak ovako prikazana ruka? (usput; ko su “vukovi” u toj državi?)

Martin
1 godina prije

nakon ovakve odluke erdogana,vise uopce ne sumnjam ciji je igrac i tko pljesce na ovako sulude poteze.a pogadjajte tko su ti..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI