fbpx

Ponos muslimana”: Kadirov, vođa Čečenije, otvorio “najveću džamiju u Europi”

Najveća džamija u Europi - Čečenija

Čečenski vođa Ramzan Kadirov otvorio je, kako vlasti kažu, najveću džamiju u Europi. Džamija koja se nalazi tik uz glavni grad Grozni i može primiti više od 30 000 ljudi.

Džamija “Ponos muslimana” koju je otvorio Kadirov u petak, može primiti 30.000 poklonika unutar i do 70.000 na svojim terenima, ukrašenim cvijećem. Kadirov je opisao zgradu “jedinstvenu u svom dizajnu, veličanstvenu u veličini i ljepoti”.

Delegacije iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana pridružili su se Kadirovu u ceremoniji u kojoj je prisustvovalo više od 200 gostiju iz 43 zemlje.

Džamija je smještena u gradu Shali, udaljenom 35 km od središta čečenske prijestolnice Grozni. Kadirov je 2008. godine otkrio još jednu džamiju u centru grada, ovu nazvanu po Akhmadu Kadirovu, Ramzanovom ocu i prvom predsjedniku Čečenske Republike, koji je ubijen 2004. godine.

Otkad je preuzeo vlast u Čečeniji, Kadirov je na čelu islamskog preporoda u Čečeniji. Kritičari su optužili vođu za strogi stil vodstva i kršenje ljudskih prava, dok su ga pristaše hvalili zbog donošenja mira i stabilnosti u nekoć nestabilnoj regiji.

Zapadno od Kavkaza, nekoliko kuća za bogoštovlje je opisano kao “najveće u Europi”, ali mjerenje kapaciteta je teško kad se uzme u obzir površina zgrade. Londonska džamija Baital Futuh, rotterdamska Essalam džamija i središnja džamija Kelna opisani su kao najveći na kontinentu, ali nova džamija u Shaliju može primiti više vjernika nego sve tri zajedno.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Sto veca bogomolja, manje se cuje kako krule crijeva vjernicima.

pikač
Gost
pikač
1 godina prije
Reply to  apolo

Allah je sigurno ponosan. A i portal Logično,s obzirom da je džamija sagrađena u Rusiji. Mene pak zanima,iako to naravno ne ide ni Ruse,ni Kadirova,ni portal Logično,već više “umjerene šeikove”, no mene zanima koliko je recimo stipendija za školovanje za mlade Čečene ili muslimane u svijetu moglo biti podjeljeno za ove pare.

Logican
Gost
Logican
1 godina prije
Reply to  pikač

Koliko bi moglo biti podjeljeno za stipendije To sto S. Arabija daje za oružje da bi ubijala nedužne ljude po Jemenu. Zašto se ratuje samo po muslimanskom svetu?zasto velike. Sile zaradjuje prodajem oružja po muslimanskom svetu? Kada će da se opamete i da kažu dosta je bilo ubijanja i da novac troše u dobrotvorne svrhe a ne na oružje da se medjusobno ubijaju.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Prekrasno izgleda ono što se vidi! Ostaje mi jedno veliko pitanje kad gledam sve te bogomolje, jednu veću od druge, jednu ljepšu od druge, bilo muslimanske ili krščanske, remek djela neimara i umjetnika svih vrsta:”Čemu to?” Vjera se nosi u sebi a nauk vjere prakticira u svakom aspektu svakog trenutka života! Najveća bogomolja je u samom vjerniku!

Vasilij Zajcev
Gost
Vasilij Zajcev
1 godina prije

Prisustvo izaslanstva iz Saudijske Arabije više je nego zabrinjavajuće.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Vasilij Zajcev

ne….naprotiv…neka vide šeici i kalifi kako se poštuje islam u rusiji….za razliku od njihovih prijatelja yenkija….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  igi

igi
Znaju to šeici. Svi danas sve znaju.
Samo, što imaš više novca, novac ti postaje sve važniji…a druge stvari manje važne. Zato su postojala vjerovanja da su izuetno bogati ili podložni ‘nečistim silama’ ili im se klanjaju; a ako vidimo što se danas događa…
Važi za sve religije…
Mora se priznati da dobro izgleda. I to je čudo.
Stare crkve i džamije puno su ljepše od novih…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Zašto nisu napravili ”stariju i lijepšu” ?

Zaposleni Besposličar
Gost
Zaposleni Besposličar
1 godina prije

Od kada je Cecenija u Evropi?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Od Eurosonga…… !?

moša
Gost
moša
1 godina prije

a di je moskovslij kalif ?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Tako se to radi, bajo moj.
Nagradjivanje lojalnosti. Da se ne nakote pacovi Irana i Saudijske Arabije.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ceceni imaju vehabijsku sariju u svezem secanju.
Pobedili su u prvom cecenskom ratu. U slobodi su vladale stalne otmice i ubistva. Ubili su i oca druga Kadirova, heroja/vode rata protiv Rusije. Zato je drug Kadirov tako lojalan Rusiji.
Rusija je dobila drugi cecenski rat uz pomoc cecena, da se otarase vehabija.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Kadirov se nekoć davno dok je bio pobunjen hvalisao kako je sa 16 godina ubio svog prvog Rusa.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Red Dog

staljin je izašao s njima na kraj tako da ih je istjerao na drugi kraj zemlje. 🙂 to o najopasnijem narodu je ništa drugo nego mit.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

LOVAC, a i ti pišeš gluposti. Na kojem jeziku ti je rekao to taj Tatarin? Kao da je problem na netu otkriti koliko mesa mogu jesti.
Gledaj, ja ne jedem meso već skoro 40 godina, i još nisam odapeo. Dapače, i danas sam unatoč 60 i ohoho godina, radio: stoj na glavi i stoj na rukama.
Radiš li nešto slično, uz mesnu pomoć?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik