Ponos muslimana”: Kadirov, vođa Čečenije, otvorio “najveću džamiju u Europi”

Najveća džamija u Europi - Čečenija
16 komentara

Čečenski vođa Ramzan Kadirov otvorio je, kako vlasti kažu, najveću džamiju u Europi. Džamija koja se nalazi tik uz glavni grad Grozni i može primiti više od 30 000 ljudi.

Džamija “Ponos muslimana” koju je otvorio Kadirov u petak, može primiti 30.000 poklonika unutar i do 70.000 na svojim terenima, ukrašenim cvijećem. Kadirov je opisao zgradu “jedinstvenu u svom dizajnu, veličanstvenu u veličini i ljepoti”.

Delegacije iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana pridružili su se Kadirovu u ceremoniji u kojoj je prisustvovalo više od 200 gostiju iz 43 zemlje.

Džamija je smještena u gradu Shali, udaljenom 35 km od središta čečenske prijestolnice Grozni. Kadirov je 2008. godine otkrio još jednu džamiju u centru grada, ovu nazvanu po Akhmadu Kadirovu, Ramzanovom ocu i prvom predsjedniku Čečenske Republike, koji je ubijen 2004. godine.

Otkad je preuzeo vlast u Čečeniji, Kadirov je na čelu islamskog preporoda u Čečeniji. Kritičari su optužili vođu za strogi stil vodstva i kršenje ljudskih prava, dok su ga pristaše hvalili zbog donošenja mira i stabilnosti u nekoć nestabilnoj regiji.

Zapadno od Kavkaza, nekoliko kuća za bogoštovlje je opisano kao “najveće u Europi”, ali mjerenje kapaciteta je teško kad se uzme u obzir površina zgrade. Londonska džamija Baital Futuh, rotterdamska Essalam džamija i središnja džamija Kelna opisani su kao najveći na kontinentu, ali nova džamija u Shaliju može primiti više vjernika nego sve tri zajedno.

džamija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
apolo
4 godine prije

Sto veca bogomolja, manje se cuje kako krule crijeva vjernicima.

Dub Miroslav
4 godine prije

Prekrasno izgleda ono što se vidi! Ostaje mi jedno veliko pitanje kad gledam sve te bogomolje, jednu veću od druge, jednu ljepšu od druge, bilo muslimanske ili krščanske, remek djela neimara i umjetnika svih vrsta:”Čemu to?” Vjera se nosi u sebi a nauk vjere prakticira u svakom aspektu svakog trenutka života! Najveća bogomolja je u samom vjerniku!

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Prisustvo izaslanstva iz Saudijske Arabije više je nego zabrinjavajuće.

Zaposleni Besposličar
4 godine prije

Od kada je Cecenija u Evropi?

moša
4 godine prije

a di je moskovslij kalif ?

Red Dog
4 godine prije

Tako se to radi, bajo moj.
Nagradjivanje lojalnosti. Da se ne nakote pacovi Irana i Saudijske Arabije.

zlatan
4 godine prije

LOVAC, a i ti pišeš gluposti. Na kojem jeziku ti je rekao to taj Tatarin? Kao da je problem na netu otkriti koliko mesa mogu jesti.
Gledaj, ja ne jedem meso već skoro 40 godina, i još nisam odapeo. Dapače, i danas sam unatoč 60 i ohoho godina, radio: stoj na glavi i stoj na rukama.
Radiš li nešto slično, uz mesnu pomoć?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI