fbpx

Papa Franjo tuguje zbog pretvaranja Aje Sofije u džamiju

Papa Franjo

Papa Franjo pridružio se onima koji prigovaraju jer je muzejski status istanbulske Aja Sofije opozvan. Prvobitnu vizantijsku hrišćansku crkvu, turska vlada ju je pretvorila nazad u džamiju.

„Moje misli idu u Istanbul. Razmišljam o Aja Sofiji. Veoma sam potresen”, rekao je papa u prvoj reakciji Vatikana na odluku koju su donijele turske vlasti. Kratka napomena izrečena tokom nedeljne molitve povodom obilježavanja Međunarodnog dana mora pokazala je kako papa dodaje svoj glas rastućem horu drugih hrišćanskih crkava širom svijeta koje su izrazile zabrinutost zbog ovog poteza.

Ranije je Svjetski Savjet Crkava, organizacija sa sjedištem u Ženevi, koja se sastoji od brojnih protestantskih, pravoslavnih i anglikanskih institucija, izrazila „bol i zabrinutost“ zbog razvoja događaja, dodajući da je Aja Sofija do sada bila „mjesto otvorenosti, susreta i inspiracija za ljude iz svih nacija. ”

Ruska pravoslavna crkva, koja je ranije pozvala Ankaru da zadrži ikoničnu zgradu kao muzej, kritikovala je njeno pretvaranje u džamiju i optužila turske vlasti da koriste politiku. Rečeno je da je važnost Aja Sofije za pravoslavne hrišćane jednaka važnosti Bazilike svetog Petra u Rimu za katolike.

Kolosalnu zgradu, koja je sagrađena u šestom vijeku kao hrišćanska katedrala, Osmanlije su pretvorile u džamiju kada su osvojile Carigrad – sada Istanbul – 1453. Godine 1934., Sekularna vlada koju je vodio Mustafa Kemal Ataturk, otac utemeljitelj moderne turske države, odlučila je da je pretvori u muzej.

Nakon presude suda 10. jula kojom se odluka poništava, predsjednik Recep Tayyip Erdogan izdao je naredbu da UNESCO-va svjetska baština još jednom postane džamija. Očekuje se da će se islamski poziv na molitvu ponovo čuti 24. jula.

Erdogan je rekao da njegova odluka neće biti opozvana, uprkos međunarodnom pritisku, i izrazio uvjeravanja da će nemuslimani još uvijek moći pristupiti ikoničnom mjestu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
156 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
9 mjeseci prije

Tuguje??, Pa usreciti ce ga Sultan sa jos par milijuna invadora, pa ce se nasmijesiti Papa!

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Ana

@Ana

“Papa Franjo” izgleda ne konta da je Erdo vrlo ljubomoran tip koji mu neće oprostiti što je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Egipat, UAE, Mjanmar, a zaobišao Tursku 😉

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  Ana

Vatikan nikad ne zaboravlja, kotrljat će se Erdy po Kontantinopolu.

Weteran
Gost
Weteran
9 mjeseci prije

Rimski mitropolit lije suze!
Krokodilske?
Prvo da vrati ono što je opljačkao iz te crkve!?

Mucki provokator
Gost
Mucki provokator
9 mjeseci prije

Haha Papa Franjo nište ne tuguje. Pričamo o jezuitu, koji je možda i splaniral i spodbujal sultana, da promjeni Hagio Sofio u đamijo.
S tem žele da ustvare dodatan razkol med muslimani i krščani (lakša kontrola nad populacijo). Papa Franjo je agenat u rukama novog svetskog poredka i aktivno sodeluje u svim njihovim aktivnostima. Je dio ”nesvjete trojice” Vatikan (vera)-Washington (vojska)-City of London (finance), koji bodo glavni centri globanog totalitarističkog sustava.

Brave new world
Gost
Brave new world
9 mjeseci prije

Bečki konjušaru, a odakle tebi informacije da je Papa agent NWO?

LZN
Gost
LZN
9 mjeseci prije

Brave new world odakle tebi informacije da je Mucki provokator bečki konjušar?

Brave new world
Gost
Brave new world
9 mjeseci prije
Reply to  LZN

LZN, jer smrdi na konjsku balegu!

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Brave new world,
u pravu si, čuje se odnosno smrdi dopire i do Londona

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Mucki provokator,
stvarno si konjušar

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije

Pusti Kekeca nezna što govori.

mr.no
Gost
mr.no
9 mjeseci prije

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Verišin izjavio je kako je odluka o ponovnom otvaranju Aja Sofije za molitvu, stvar unutrašnjih poslova Turske, poručivši kako ni njegova niti bilo koja druga zemlja nema pravo miješati se u tu odluku, javlja Anadolu Agency (AA). “Polazimo od toga da se radi o stvari unutrašnjih poslova Turske. Po prirodi stvari, ni mi niti bilo ko drugi nemamo pravo miješati se u to”, rekao je Verišin podsjetivši da je vijest o odluci o ponovnom otvaranju istanbulske Aja Sofije odjeknula cijelim svijetom. pametnom dovoljno, kao sa turci moraju nekoga pitati sta da rade s… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  mr.no

Po tebi mogli su i da je sruše, unutrašnja stvar Turske…
Nemoj posle da se buniš kada Izrael sruši Al Aksu i obnove Solomonov hram.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448601

Slažem se s Vama. Trump, Netanyahu i Erdogan služe se istom retorikom. Jeruzalem je “unutaršnja stvar” tzv. “modernig Izraela”, isto kao što je Aja Sofija “unutrašnja stvar” Turske.

A propos toga, nije mi jasno kako onda, primjerice, imenovanje novih hrvatskih (nad)biskupa ili kanonizacija Svetog Alojzija Stepinca nije unutrašnja stvar Katoličke Crkve nego “globalni problem” 🤔

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Pa nije problem što se mene tiče niti treba da bude problem, takvi Sveti ljudi su vaš problem, proglasite i Maksa Luburića za blaženog ako možete.
I nije globalni problem nego se buni SPC i mnogi pripadnici Srpskog naroda pošto je dotični učestvovao u genocidu nad srpskim narodom, pa ipak imajte malo razumevanja što se neki bune…
Za nadbiskupa ne znam o čemu se radi?

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448646

Dakle, u čemu je onda Vaš problem ako se naše kanonizacije svetaca Vas ne tiču, niti bi Vas se trebale ticati jer to doista jest unutarnja stvar Katoličke Crkve?

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Pa mene se ne tiče i moj problem nije, ali se mnogih pripadnika srpskog naroda tiče zbog zločina u kojima je učestvovao.
I pogrešno ste me razumeli ja smatram da Turska ili Izrael imaju legalno pravo da grade i ruše šta hoće ali mislim da se ipak ne završava sve na tome i da treba uzeti u obzir šta ta crkva znači za pravoslavlje i grčki narod, odnosno ta džamija za arape i muslimane.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448677

A ne mislite onda da bi trebalo uzeti u obzir i to što Sveti Alojzije Stepinac znači za Katoličku Crkvu i hrvatski narod (gledano iz perspektive Katoličke Crkve i Hrvata)?

K tome, ako se mi Katolici i Hrvati (u znak naše dobre volje) složimo s tim da Vi naše svece nazivate “učesnicima u genocidu”, odnosno mislite, pišete i govorite o njima želite, biste li se Vi (u znak Vaše dobre volje) složili s tim da mi njih kanoniziramo i slavimo kao svece?

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Samo napred kanonizujte ga… imate vi još goreg od njega mile budak i Ante pavelić po njima bi trebalo nazvati univerzitete i škole gde se deca i omladina vaspitavaju. Srba i onako ima malo i biće ih još manje a kada ove vaskrsnete svako ko bude mogao otićiće glavom bez obzira. Samo napred nemam ništa protiv. Ja mislim da ustašluk u hrvatskoj treba rehabilitovati da bi hrvati shvatili na ličnom primeru opasnosti fašizma, i ne delimično nego u potpunosti, treba zabraniti ćirilicu a srbe jevreje i rome kao i ostale nepodobne manjine proterati, sve zakone iz vremena NDH ponovo uvesti.… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Riddick,
ne volim zaista kako nekad Kora piše i komentira, međutim moram ti priznati da je ovog puta u raspravi s tobom, zaista u pravu.
Neću se vise miješati u vašu zbilja interesantnu raspravu.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davor drugi
Ima u Meksiku jedna “svetica” Santa Muerte kojoj se mole pripadnici kartela, lopovi zatvorenici i prostitutke pa predstavljam da će stepinac imati sličnu funkciju i ako se Vatikan protivi…i ona je postala popularna u zadnjih 10-15 godina isto kao i “blaženi” Alojzije

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Riddick, da li si ti osobno birao da li ćeš u životu biti pametan ili glup, pošten ili lupež, zločinac ili humanist, možeš li se sjetiti kada si odabrao to sto si danas. Ja osobno ne mogu i čini se da me Bog takvim dao kakav jesam.Bog voli različitost, pa nas je sve različite stvorio, pametne, glupe, ružne, lijepe, jake, slabe, zdrave, bolesne, humaniste, zločince… svi na neki način različiti, kao u ostalom i sve u prirodi. I sada ako je Bog dao i stvorio kriminalce, te od njih podigao ruke, mora li sad značiti da su od njih odustali… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448573

Znači, s obzirom da Vas se to ne tiče jer ionako ne vjerujete u Jednu Svetu Katoličku i Apostolsku Crkvu, Vas zapravo uopće ne smeta svetost kardinala Alojzija Stepinca niti se protivite njegovoj kanonizaciji? Možete li to nekako dati do znanja “Papi Franji”? Naime, njemu je silno stalo do Vašeg mišljenja.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Pa čudi me što ga nije kanonizovao pošto je veliki zločinac vidim da je primio neku delegaciju iz Amazona i da su bili izloženi kumiri i paganski artrfakti u Vatikanu a i Vatikan je pomogao krijumčarenju fašista u Argentinu i podržavao je Fašizam, pošto kod njih može sve sad, što se libi oko Alojzija?
Pa ko sam ja da mu kažem ja sam mali čovek?

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448573

Aaaa, ne mojte biti tako obeshrabreni! “Papa Franjo” uvijek daje prednost onima s margine, gotovo do te mjere da ugrožava i same katoličke vjernike. Tako, da sam na Vašem mjestu, ja bih mu se obratila. Sigurna sam da bi samo jedno Vaše iskreno pismo – u kojem iznosite svoja razmišljanja o kardinalu Alojziju Stepincu i krijumčarenju fašista u Argentinu – “Papi Franji” bilo više nego drago 🙂

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora
Pa sve on to zna bolje od mene i tebe ne brini…
Samo ima on neke bitnije planove od vašeg kardinala on pretenduje na čelo neke nove globalne crkve koja objedinjuje sve živo pa mu nije prioritet da kvari odnose sa SPC.
A vi se slobodno i bez obzira na to i dalje molite alojziju, kažu da pomaže protiv Srba, Komunista, protiv Pravoslavaca i ćirilice, pomaže etničkoj čistoći i verskoj homogenosti, pomaže prisvajanju imovine od malopre pomenutih i blagosilja ubistva i kriminal, i krije ubice od istražnih organa, zaštitnik haških osudjenika i tajkuna.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@Riddick

“Samo ima on neke bitnije planove od vašeg kardinala on pretenduje na čelo neke nove globalne crkve koja objedinjuje sve živo pa mu nije prioritet da kvari odnose sa SPC.”

Hm, sad ste me zbunili. Nisam znala da je i Vama to tako očito.

petrus
Gost
petrus
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora
Gospođo Kora nemojte u svoja razmišljanja o Stepincu trpati cijeli Hrvatski narod i katolike , pitanje je da li se većina Hrvata slaže sa vama. Da li vi uopće znate tko je bio Stepinac i za što se zalagao?Znate li vi njegovo mišljenje o muslimanima i izgradnji đamije u Zagrebu?

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  petrus

petrus volio bih kad bi ste napisali kakvo je misljenje imao Stepinac o muslimanima i izgradnji dzamije u Zagrebu jer s tim cinjenicama nisam upoznat

Slonica
Gost
Slonica
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Bilo bi zgodno čuti kakvo mišljenje imaju Muslimani i o postajama križnig puta u Bih ,Stocu…koje su devastirane svako malo a spadaju u baštinu Bih

petrus
Gost
petrus
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z. A.
Stepinac je bio protiv đamije u Zagrebu , čak se zbog toga posvađao sa Paveličem a za muslimansku vjeru je rekao da to nije prava vjera nego mješavina kršćanstva i judeizma , tj kršćanstva i poganstva.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  petrus

Hvala petrus na odgovoru a pomislio sam da nije imao nista protiv kako vidim gresku u koracima sam nacinio.

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Riddick
Spašavaje židova za vrijeme drugog rata nije zločin, osim možda po spc je zločin?

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Emi

Nije ih spašavao…

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@Riddick

Nego što je s njima radio? Esther Gitman, koja sebe smatra Židovkom, kaže da joj je pomogao i spasio ju baš kardinal Alojzije Stepinac.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izrazio je uverenje da će Jevreji širom sveta burno reagovati i protestovati ukoliko Vatikan proglasi Alojzija Stepinca svecem. Govoreći za list “Danas” od petka, Zurof je ocenio da bi proglašenje “nekoga ko je bio sveštenik Ante Pavelića” za sveca bila “užasna stvar”. “Ukoliko Stepinac bude proglašen za sveca, ljudi će misliti da je potpuno u redu podržavati fašizam, masovna ubistva i da to nije prepreka da neko bude proglašen svetim”, kazao je Zurof. On je dodao da “ne razume” stavove hrvatskog sveštenstva koje bivšeg zagrebačkog nadbiskupa već smatra svetim. “Činjenica da je Stepinac podržavao… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448573

A tko od ovih dvoje deklariranih Židova onda laže, Esther Gitman ili Efraim Zuroff?

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Pa možda su oboje u pravu, ako je spasao 1 a poslao u smrt hiljade onda ne vidim kako je pomogao jevrejima kao celini.
Njegov anti semitizam ima mnogo više materijalnih dokaza, ali to vama nije bitno.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448682

Prema Vašoj priči, kardinal Stepinac bi u Hrvatskoj onda bio najveći saveznik Judenfrei Srbije. Ne čini li Vam se ta teza malo neobična?

P.S. – Antisemitizam i anticionizam nisu isto. Ne biste smjeli brkati ta dva pojma.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Ne razumem šta ste hteli da kažete kakve to veze ima sa okupiranoj srbijom.
Kako on može biti saveznik kada je pokrštavao srbe davao oprost grehova raznim ubicama i bio deo Pavelićevog režima.
A on je bio anti cionista?!?! A jevreji što su streljani su svi bili cionisti?!?!
Crnog djavola bi oprala i opravdala.
Ko zna šta je sve u tvojoj glavi.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@Riddick

A tko je bio okupirao Judenfrei Srbiju? Zašto su se Srbi uopće htjeli ili morali pokrštavati?

Jopa
Gost
Jopa
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Kako mislis Pavelićev svećenik? Otkad se to po funkciji dobije i svečenik? Jel ima Vučić svog svečenika? Vidim da ih ima npr na protestima samo sto ne dobiju batina od Vucicevih pretorijanaca… Vas problem je sto mnogo lazete, normalnom covjeku se ne da te lazi pobijati pa onda vi sebe uvjerite kako je to istina posto vas se ignorira…

Soldaat, סיירת מטכ"ל
Gost
Soldaat, סיירת מטכ"ל
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Stepinac je fašista, i svi to dobro znaju, ako ne vjerujete slobodno pišite u Jerušalem ( Jad Vašem – יד ושם i dobiće te odgovor,,,

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije

@guest_449511

In order to follow your advise, I must first value your opinion. Nice try though 😉

Soldat, סיירת מטכ"ל
Gost
Soldat, סיירת מטכ"ל
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Ja ne tražim da me vi uvažite, ja samo pokušavam da vam otvorim oči, verovatno grešim, ipak ste vi sa Balkana zadojeni mržnjom prema svemu što nije,,,,kao i vi sami,,,,

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije

@guest_449511

Speaking about devil, (your) opinions aren’t facts.

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Riddick “8. svibnja 1943. Stepinac podržava molbu Židovske bogoštovne općine u Zagrebu da joj se dozvoli rad za one koji su još ostali na slobodi. Stepinac i Marcone zauzimali su se za Židove katolike (konverntite, ali bezuspješno: svi su u svibnju 1943. uhićeni i odvedeni u Njemačku. Ostali su samo oni u mješanim brakovima. (Krišto, str. 310) Stepinčevim zauzimanjem spašeni su starci i starice, koji su boravili u Židovskom umirovljeničkom domu Lavoslav Schwarz. Dana 8. prosinca 1943. sve štićenike doma Stepinac iselio na crkveno imanje u Brezovici, gdje je nadogradio još jednu prostoriju i uzdržavao dom do kraja rata. (Krišto,… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Emi

@Emi

Prema ovim podacima, kardinal Stepinac doista nije pokazivao nikakve genocidne namjere prema bilo kome. Iz njegovih pisama iščitavamo i da se zalagao za zaštitu svakog života, uključujući i živote nerođene djece. Iskreno vjerujem da je kardinalu Alojziju Stepincu vrijednost ljudskog života bila iznad svega.

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora
Stepinac je jako kompleksna osoba, da bi stekla uvid u njegovo djelovanje moraš dobro proučiti njegov životni put prije nego je postao Kardinal. Inače je bio Solunski dobrovoljac.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Emi

@Emi

Proučila sam njegov život i djelo. I fascinirao me!

A što se tiče toga da je bio Solunski borac prije nego je postao kardinal, preporučujem Vam da proučite životni put Svetog Pavla. Bog doista čini čudesne zahvate u životima ljudi koje odabire za sebe.

Slonica
Gost
Slonica
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Stepinac za ljude koji vjeruju
Vec,je Svet
Onima koji ne
sasvim je svejedno…
Caru carevo,Bogu božje

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Slonica

@guest_448691

U potpunosti se slažem s Vama.

Stoga ključno pitanje glasi: u koga ili što vjeruje “Papa Franjo” kad nema vjersku spoznaju o svetosti kardinala Alojzija Stepinca pa ju uzaludno traži političkim putem, a koju vjersku spoznaju imaju mnogi autentični katolički vjernici u više nego dovoljnom broju da se kardinalova svetost potvrdi i okonča postupak njegove kanonizacije u Katoličkoj Crkvi?

Slonica
Gost
Slonica
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Po meni …najmanje ima sa svima(papa) a najviše upravo sa nama (Rh)
Nezz jel ijedna drzava bila toliko sluganska,od dosjea,korupcije, bez tihe ili glasne diplomacije u vezi ičega ili ikoga….
I dan danas kroz medijski prostor se provlači sluganstvo…npr sitnica Mi smo neodgovorni,
Turisti se čude….prođu 5 granica i oni se čude……Podilazi se svima od malih stvari pa nadalje….
..Što vi mislite …u kome/cemu je problem?lp

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Slonica

@guest_448732

U Svetom Alojziju Stepincu sigurno nije. Dakle, bit će da je problem u raznoraznim nevjernim Judama.

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kaže se nevernim Tomama, a ne Judama, gospodjo kora.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448573

Želite reći da sam uvrijedila Judu jer sam ga nazvala nevjernim? Vi možda smatrate da je Juda, kao jedan od učenika koji je poljupcem izdao Sina Božjega, uzor vjernika?

Slonica
Gost
Slonica
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

@Kora
Vjerujem…da je tako
Ps,puno znanja imate,respect
A i sličan način pisanja s još jednim komentatorom na ovom portalu.
Dali ste me u razmišljanje.
Ostajte zdravo.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Slonica

@guest_448760

Hvala 🙂

Svako dobro i puno Božjeg blagoslova!

pera lozac
Gost
pera lozac
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Ako je stepinac svetac, ti sti normalna zena a ja deda mraz.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  pera lozac

@guest_448883

Svetac je i dionik zajedništva svetih jednako kako su to i Sveti Petar i Sveti Pavao.

petrus
Gost
petrus
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora , kolika je svetost u popa koji ne da dozvolu Hrvatici da se uda u katoličkoj crkvi zato što je za muža odabrala Srbina?

ivica
Gost
ivica
4 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Poznato je da su komunisti po dolasku na vlast pobili sve na koje je i najmanja sumnja bila pa i nedokazana , dovoljno je bilo da netko samo nesto kaze , cudno je da su pustili tog Stepinca da zivi posto je sudjelovao u genocidu

mr.no
Gost
mr.no
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

pa jeli rusija majka ortodoxije, ako se neko nest pita onda rusi, nece grke pitati sta misle o tome, da su htjeli da je sravne sa zemljom imali su priliku!
nisi ti skonto izgleda, gradjevina je od sada otvorena za molitve ko hoce da moli tamo, isto tako i za turiste, stim da je sada ulaz dzaba 🙂

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije
Reply to  mr.no

mr.no
Znači jedina promena je nenaplaćivanje ulaza?

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

@guest_448573

Netočno. Žene – bilo s pokrivenom ili nepokrivenom glavom – više neće moći ulaziti u Aju Sofiju. To je sada građevina namjenjena muškim korisnicima, odnosno za okupljanje ekskluzivnog (umalo pogreškom napisah “eksplozivnog”) muškog društva 😉

kemičar
Gost
kemičar
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Ti ga kanoniziraj. Već i ovako iz svake paštete iskače.. napravili su i čovječe ne ljuti se sa temom stepinca. Sve bih te visokoistaknute političkovjerske ličnosti riješio po kratkom i krajnje nehumanom postupku,.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  kemičar

@guest_448885

“Sve bih te visokoistaknute političkovjerske ličnosti riješio po kratkom i krajnje nehumanom postupku”.

Za razliku od Vas, kardinal Stepinac je smatrao da i, po našem mišljenju loši, ljudi zavrijeđuju život i priliku da promjene sebe. Dakle, on je bio daleko humaniji i od Vas, i od onih koje Vi smatrate humanima.

Pietro
Gost
Pietro
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Eto, tebe turepo treba pitati za dozvolu.

ivica
Gost
ivica
4 mjeseci prije
Reply to  mr.no

Taj interesnti diplomatski odgovor pokazuje slabost ruske diplomacije vise nego neki neutralni stav , potez ankare se moze usporediti sa covjekom koji jedan dan krade a druge dane je posten gradjanin , i po Sergeju treba cekati da ponovo krade da se uhiti

македонец🇲🇰
Gost
македонец🇲🇰
9 mjeseci prije

kada niste pomogli pre 500g. sad samo tuga ostaje. u turcina vere nema.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije

ADMIN: UREDJENO! ma je li? imali ste krizarske pohode pa niste prstom mrdnuli. cak se bizant uvazalio muslimanima ne dajuci barbarosi da prodje. ovaj se morao progurati na silu. nisi ni pomislio da su u to vrijeme muslimani bili pred marsejom. spanjolska pod muslimanskom upravom. sto mocni bizant nije pomogao ondje, prethodnih stoljeca. nego vas problem je da je vasa pravoslavna vjera folklor. nit vas uci, nit disciplinira nit organizira. ne mozete si biti pravo organizirani kao drzava ni vojska niti ste dobri za rad i istrazivanja. ne usporedjuj sa rusijom jer je njih oblikovalo ucenje od njemaca, kopiranje pruske… Pročitaj više »

kemičar
Gost
kemičar
9 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Ma ko je imao? Mene kriviš za nešto što je bili pred više stotina godina.. ma jeli? Pobožne funkcionere smatram neprijateljima zdravog razuma, osuđujem ih, te smatram da ih treba reprogramirati, onako kako to rade kinezi. I ne osuđujem samo pravoslace i muslimane nego SVE: Nisam isključivo licemjerno pobožno govno.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije
Reply to  kemičar

@kemicar: moras biti vise specifican ako zelis da ti odgovorim.

македонец🇲🇰
Gost
македонец🇲🇰
9 mjeseci prije

islam u sustini je pokret, pa muhamed je vise ratovao nego bilo sta drugo. a da ne pricam o zenidbi devetgodisnakinje. nemaju oni veze sa teologiom

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Ti tuguješ?! Ti potresen?! Lažeš! Iste si ti sorte kao i oni što su je pretvorili u džamiju.

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije

Tadmure. ovaj pripada jesutiskom kultu koji je svugdje po Europi bio proganjan i zabranjivan, od sredine 17 do 20 stoljeća, cak i od vatikana! evo sad su i papu dobili.. lud zbunjenoga

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

I Hrišćani su druže za sobom ostavljali spaljenu zemlju. To ove ne opravdava ali je istina.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Prije ili poslije ce se nekome ilegalne migracije razbiti o glavu ….P.S Tipican primjer je politika Angela Merkel i njena retorika
….Usporedbe radi sada ne prica sto je pricala prije izvjesnog vremena …Isto je i sa Francuskom ,kao politickom ,,velesilom” …

Riddick
Gost
Riddick
9 mjeseci prije

Erdogan je sve manje popularan u turskoj zbog vojnih akcija u Siriji zbog čega imaju u svakom momentu par miliona izbeglica u Turskoj, imaju vojsku na severu Iraka i u Libiji.
Takodje ekonomija je u recesiji i sada se on vadi na nacionalizam, na osmansko nasledje, ovo je populistički potez, briga njega i za muslimane i za islam i za istoriju i kulturu to je više puta demonstrirao.
Turski bdp
2014-950 milijardi $
2019-700 milijardi $

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  Riddick

EU treba uvesti carine na Erdyevu robu pa će plakati dok god diše.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Nevidim razloga da se neko ljuti radi ovog poteza Erdogana . Uopste nemam namjeru da branim ili opravdavam ovo sto je ucinio Erdogan i vise vidim ovo sta se je desilo sa Aja Sofijom kao politicki cin koji pogoduje i ima svoju odredjenu svrhu u Erdoganovim planovima u kojim sigurno nije usamljen nego ima siguran sam i podrsku odredjenih centara moci . Kao prvo zar je muslimanima Istambula potrebno da se ova bogomolja pretvara u dzamiju jer postoji nedostatak dzamija za obavljanje vjerskih obreda pa da se ista Aja Sofija iskoristi u tu svrhu . U Istambulu postoji dovoljno dzamija… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

A ja Sofija volim samo Krstu
uz odobrenje Umpah Paše !

Slonica
Gost
Slonica
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

@ Umpah Pah..A -ja
Ko na pustom ostrvu

puf
Gost
puf
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

@Z.A. Sve tacno navedeno. Ja bih dodao samo sljedece. Erdoganova politika se bazira na ideologiji Muslimanskog bratstva. Njegova stranka AKP je u sustini ideoloski ogranak Muslimanskog bratstva. Razlika izmedju njega i CHP-a, odnosno ataturkovske stranke je uglavnom u ideoloskim postavkama. Sam Ataturk i CHP stranka su se pozivali na zapadni stil zivota, nosili zapadnjacku odjecu, skolovali se u zapadnim institucijama, korostili uvelike francuski koji je smatran jezikom vise klase itd. Prezirali su sve muslimansko jer su isto smatrali donelke nazadnim. Odnos CHP stranke i njene ideoloske postavke su se mijenjale, te je poslije postala mnogo liberalnija i otvorenija, ali je… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  puf

@guest_448666

Ako je s Turcima tako kako kažete, onda je moguć “revival” i među drugim narodima/državama. To će reći da za Hrvate isto još ima nade, pod uvijetom da nakon suvladavine Milanovića i Plenkovića iznjedrimo jednog pravog hrvatskog vladara (ili možda vladaricu?) koji će koliko-toliko vladati suvereno (bez “žetončića” tzv. hrvatskih manjina) i afirmirati autentično kršćanstvo i hrvatstvo.

First Last
Gost
First Last
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Ako ćemo se pozivati na autentičnost, onda su to slavenska predkršćanska božanstva. Kad su Slaveni morali, da bi preživjeli, prihvatiti islam na područjima koja su držali Osmanlije, prigovara se da su napustili vjeru svojih očeva, a što je prelazak na kršćanstvo nego isto to. I sad snivati o nekom “vladaru” ili “vladarici” koji bi trebali afirmirati autentično (sic!) kršćanstvo i hrvatstvo je u najmanju ruku nazadno i u biti isto ono što radi Erdogan.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  First Last

@guest_448843

Malo odmaka od uobičajenih predodžbi o “Staroslavenima” Vam ne bi škodilo… jer upravo to ukazuje na – nazadnost pogleda i razmišljanja.

pera lozac
Gost
pera lozac
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

kora
Ma naravno, slavna tisucljetna povijest je puna hrvatskih kraljeva, samo nesto mi cudno da ni jedna povelja krunisanja nije pretekla, a nesto se ni grobova nesecam, slobodno me “prosvijetli” ako gresim.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  pera lozac

@pera lozac

“Ne sjećate se” jer se cijelo stoljeće pa i više Hrvatima ne dozvoljava ni spoznaja ni sjećanje na svoju raniju povijest, odnosno jer su Vas naučili da se Vi “sjećate” samo filtriranih informacija i distorzije Istine, jer sve drugo Vam geopolitički ne ide u prilog.

pera lozac
Gost
pera lozac
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Mislim da ti je potrebna stucna pomoc i vidi da bude zaozbiljno strucan.
A ja nije da se nesecam, nego jednostavno NE POSTOJI nijedan pisani trag “krunisanja” kao ni jedan jedini grob nijednog “hrvatskog kralja”.
A sto se distorzije istine tice velemajstori ste.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  pera lozac

@guest_448883

Nije točno da ne postoje “pisani tragovi”, ali čak i kad ne bi postojali… absence of evidence is not evidence of absence 😉

pera lozac
Gost
pera lozac
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

“Nije točno da ne postoje “pisani tragovi””, odlicno pokazi ih.
“ali čak i kad ne bi postojali… absence of evidence is not evidence of absence”, nego sta je?
I ja mogu da pricam da sam kresno i Severinu i Rozgu i sve ostale sa hrvatske estrade, a to sto nepostoje dokazi neznaci da se to nije desilo.
Tvoji “dokazi” su na istom nivou kao i dokazi kilari klinton o Putinovom uplitanju u americke izbore.

mislim
Gost
mislim
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

predlažem.
kora za predsjednicu.
suverenu.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  puf

puf bas me veseli da si se javio na moj komentar i da nemas neku bitnu zamjerku u vezi onog sto sam napisao a tvoj komentar necu hvaliti jer samo znalci i koji su informisani pisu i komentarisu na ovaj nacin kako si ti to uradio …

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  puf

@puf,
to je pojednostavljen pristup. Pravi je uzrok što je EU primila kao kandidata Tursku, a onda su je šutnuli. Da bi politički preživio Erdogan se uputio u islamizam. Tu mu je pomogao i EU jer je iskoristio pristupne pregovore da vojsku izbaci iz igre. Ataturk je izvorno bio general i prvenstveni cilj mu je bio da modernizira Tursku i odmakne se od islamizma u nacionalizam.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Tacno hiber prvenstveni cilj Ataturku je bio da modernizira Tursku i odmakne se od islamizma u nacionalizam . Samo ako malo bolje procitas sta je puf napisao primjetit ces da je on sve to pomenuo i napisao o cemu ti pises, samo na malo drugaciji nacin .

puf
Gost
puf
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

@hiber Erdogan je politicki ucenik Nedzmetina Erbakana. Politicka stranka istog je doslovno preko noci zabranjena u Turskoj, jer se nije bazirala na kemalizmu, nego na tursko-islamskom tradicionalizmu. Od toga je proslo neko vrijeme da se kasnije formirana AKP uzdigne. U sustini, Turska prolazi isto sto i vecina postkomunistickih drzava, iako Turska nije bila komunisticka, nego je imala vojnu huntu koja je vladala svime. Tako da politicka situacija u Turskoj nema veze sa EU. Proces udaljavanja od tursko-islamskog tradicionalizma je zapoceo jos j XVIII stoljecu, a kulminirao je sa Mladoturskom revolucijom 1908. godine, a posebno nakon formiranja Republike Turske1923. godine i… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  puf

@guest_448752

Prema Vašim tvrdnjama, Turci su se baš gadno “uvalili”.

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  puf

@puf,
govoriti o uzročno-posljedičnim vezama iz prošlosti je pogrešno, odnosno ne radi se o tim uzrocima. Iz razloga zbog kojih je drug Xij proveo deDengXiaopingaciju Kine, Erdogan privodi deAtaturkizaciju Turske. Naprosto nestaju im druge opcije. S obzirom da više ne mogu vući dobre poteze, preostaje im ovi loši, odnosno manje loši potezi. Zbog toga Xij ukida autonomiju HongKonga, a Erdogan pretvara muzej u đamiju. Naprosto, svi drugi mogući potezi su još gori…

Jopa
Gost
Jopa
9 mjeseci prije
Reply to  puf

Puf@ koliko se ja sjecam, Hrvatska je u Europskoj uniji vec 8 godina, kakvi statusi kandidata, o cemu ti pricas?!

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

Ataturk je napravio genocid nad Armencima. Treba ga povijesno osuditi kao zločinca.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A,
interesantan i zanimljiv komentar.

Mrćikola
Gost
Mrćikola
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Za,pozdrav druže, u pravu si da je ovo igra.
Da je ovo religijsko pitanje odradilo bi se u tišini, a ovdje se udara na sva zvona što se kaže.
Pitanje je samo jeli u pitanju Tursko Ruska igra ili Tursko Zapadnjaćka igra.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Mrćikola

Mrcikola drug moj drago mi je da mislis kao i ja , mislim ne treba se ufurat na prvu loptu …Barem u muslimanskim zemljama ne fali bogomolja ili da je Erdogan prolupao pa da se sam obracunava religijski sa zapadnjacima a nigdje nisi mogao procitati neku podrsku iz islamskog svijeta za ovaj potez koji je Erdogan ucinio . Ovdje je samo u pitanju s kim je Erdogan usao u ortakluk a po meni najvjerojatnije sa Rusijom . Rusi se nesto posebno ne bune u vezi ovog cina dok mozes primjetiti da Grcka vristi i prijeti sankcijama Turskoj . Sjeti se… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A. dobra analiza, kao i Mrčikolin i puf-ov komentar

Mirko
Gost
Mirko
9 mjeseci prije

E pa sad ti jos njima peri noge.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Mirko

@guest_448614

Noge se ne peru poganima nego obraćenima (učenicima tj. sljedbenicima Sina Božjeg) jer taj čin (pranja nogu) predstavlja čišćenje od grijeha i oprost za grijehe koji se stječe kroz sakrament Svete ispovijedi, a sakramente u Katoličkoj Crkvi mogu primati samo oni koji jesu katoličke vjere.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora,
šta ti je danas, ako te smijem pitati? Obično se ne slažem s tvojim komentarima, ali si danas bas u ovoj temi posve ok, posebno sa Riddickom

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@guest_448705

Ne bih Vam znala reći što mi je, ali drago mi je da se (barem oko nečega) slažemo 🙂

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Erdogan želi obnoviti Osmansko Carstvo a ovo je simbolički početak toga. To se mora zaustaviti.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Max

@guest_448615

A što predlažete da se poduzme za početak? Koji bi (kršćanski) odgovor bio primjeren za Netanyahua i Erdogana?

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora,
👍 ali zbilja, malo komično ali jako dobro pitanje, svaka čast

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@guest_448707

Slutim da smo sada došli do “ključnog trenutka”. Naime, ako predložim odgovor na pitanje koje nam se logično otvara, više mi nećete davati ni komplimente ni lajkove … jer to je tema oko koje nismo “postigli konsenzus” 😉

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora,
pa ne pišeš ovdje zbog nečijih komplimenata i lajkova, vjerujem da pišeš onako kako osjećaš i kako vidiš problem iz tvoje perspektive i tvoga osobnog shvaćanja stvari, sviđalo se to nekom ovdje ili ne.
U tom smislu, predložiš taj odgovor sto imaš, postigli konsenzus ili ne, sa mnom ili bilo s kim drugim, nije bitno, idemo dalje…

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora nemoj predlagati odgovor na pitanje koje ti se logicno otvara , ja ti necu vise davati lajkove a ni komplimente ….hahahahahaaaa . Sve razmisljam sta bi ti mogla predloziti imam osjecaj da rijesavam kvadraturu kruga ….hahahahaaaaa . Kora lavice smireno i bez uzrujavanja.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

@guest_448824

Evo lajk za odličan komentar 👍🙂

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Evo lajk i Kori pobjednici koride haha😝👸🥇

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  piždro

@guest_449115

Nisam znala ni da sam u koridi ni da se dijele medalje, ali zahvaljujem što me postaviste na najviše mjesto na postolju 🙂

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

dobro bilo je napeto ko u koridi … možda bolje zvuči simultane partije šaha, sa vrsnim brzopoteznim igračima.. 🙂

Venom
Gost
Venom
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Da se džamije u Evropi prekvalifikuju u katoličke crkve……………… naprimer.
Pa da poslje vidimo reakciju islamskih država.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Venom

@guest_448762

To bi možda samo malo “bocnulo” Erdogana, ali bi jako razveselilo Netanyahua jer bi dodatno produbilo ionako preloše odnose Kršćana i Muslimana. Dakle, to “riješenje” nam nije prihvatljivo.

Imate li možda kakvu alternativu? Traži se odgovor koji ne ide na ruku ni Erdoganu ni Netanyahuu.

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

@kora,
Ne postoje loši odnosi Kršćana i Muslimana, nego se općenito pogoršavaju odnosi svih prema svima. Pošto se ispod svih ovih magli kriju ekonomski razlozi, alternativa je jednostavna. Ukiniti Unesco status, ograničiti turistička putovanja u Tursku zbog Korone, smanjiti uvoz iz Turske, vratiti višak radnika u Tursku. Upsss. Ili se sve to već događa….

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  hiber

@guest_448712

“Ne postoje loši odnosi Kršćana i Muslimana, nego se općenito pogoršavaju odnosi svih prema svima”.

To će onda reći da zasigurno postoje ljudi kojima općenito pogoršavanje odnosa svih prema svima jako odgovara pa onda i djeluju u tom cilju. Imate li ideju tko su?

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora,
pretpostavljam da tražiš rješenje u jednom skladu kršćana sa muslimanima u cilju uništenja Izraela i svega sto je s njim u svezi.
ili…??

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@Davor drugi

Sklad je potpuno pogođen odgovor. Odlično pretpostavljate! Međutim, moram napomenuti da moj cilj nije ničije uništenje pa čak ni “Izraela”.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora,
dobro, pao mi je kamen sa srca…😊
Možemo nekoga simpatisati ili ne, stvar je osobnog ukusa, ali željeti ili zazivati nečije uništenje je za mene osobno dno dna, i nisam spreman s takvima na bilo kakvu diskusiju i raspravu.
Čini se da, protiv svih mojih očekivanja, ipak imamo neki konsenzus.
P.S. Tvoja obrana po pitanju kanonizacije A.Stepinca je hvale vrijedna.
P.S.S Ne vidim potrebu ime Izrael stavljati pod znake navoda. Nije Izrael kao pojam i država od jučer, niti je samo Bibijeva domovina i prćija.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@Davor drugi

I meni je drago da smo se usuglasili 🙂

Što se “Izraela” tiče, stavljam navodnike kada govorim o tzv. “modernom Izraelu” jer za mene se teritorij nekadašnjeg povijesnog i Biblijskog Izraela danas zove Palestina. Jednako kako se teritorij nekadašnje Perzije danas zove Iran, a ne “moderna Perzija”.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora,Kora,
“ jer za mene se teritorij nekadašnjeg povijesnog i Biblijskog Izraela danas zove Palestina”.
Hmmm…
a kuda ćeš i kako sa žiteljima povijesnog, onog biblijskog Izraela???
Istih onih žitelja od kojih poteče i sam Isus.
Mislim da je mnogo patnji ptetrpio taj narod kroz njegovu povijest i da su zaslužili neki svoj mir i domovinu, ali se također podrazumjeva i to, da ga sve te patnje koji je iztrpio ni u kojem slučaju ne opravdava način u ophođenju sa Palestincima.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@Davor drugi

Poštovani Davore, ima jedna stara izreka koja kaže: “čovjek snuje, Bog određuje”. Mislim da dovoljno govori sama za sebe.

hiber
Gost
hiber
9 mjeseci prije
Reply to  Venom

@venom,
to bi imalo smisla kad bi katoličke crkve bile punije. Doduše, nisu ni đamije u Turskoj baš pune. Tako da je to samo jedna provokacija.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Venom

Venom nema potrebe da se dzamije u Europi prekvalifikuju u katolicke ….Kad je bio rat u Bosni dzamije koje su se nasle na teritoriji koje nisu bile pod kontrolom drzave BiH su izbrisane sa mape i ne radi se o malom broju , dok takvih primjera sumnjam da ces naci u dijelu pod kontrolom drzave.Sta mislis kad bi se istorijski vratio u natrag koliko je dzamija izbrisano sa lica zemlje .Osuda Erdoganovog cina vise je odjeknula na zapadu nego na istoku pa me to zbilja cudi .

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A. “ Kad je bio rat u Bosni dzamije koje su se nasle na teritoriji koje nisu bile pod kontrolom drzave BiH su izbrisane sa mape i ne radi se o malom broju , dok takvih primjera sumnjam da ces naci u dijelu pod kontrolom drzave” Zašto lažeš??? Jesi ikada čuo z Fojnicu?? Jesi čuo za fra Nikicu Miličevića, upravo je početkom jula godišnjica kako su ih pobili u samostanu, popalili, popaljačkali i poruslili pripadnici države BiH odnosno njene “armije”. Upravo početkom jula je godišnjica, nije bitno da li smišljeno lažeš ili ignoriraš istinu. Redakcija Logično, zašto mi je poništen… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Zasto bi ja lagao …kome pjenis … kao prvo zbilja nisam znao za ovaj slucaj u samostanu gdje se desilo ubistvo dva neduzna covjeka i jos fratra . Ova ubistva su zlocin i ja osudjujem takve ljude koji to cine i ucinili su a zlocinci su osudjeni e sad postoji i prituzba da kazna nije zadovoljavajuca da je premala … Ali samostan nije zapaljen kako ti navodis ja to nisam procitao u tekstovima vezanim za ta desavanja . Ne kazem i da ne postoji i neki zapaljeni objekat ali to su izolovani slucajevi u odnosu na sistematsko i planirano unistavanje… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.
neznanje nije opravdanje. Ako nešto ne znaš, nemoj tad o tome pisati i nešto tvrditi.
Šćitovo je bilo i još uvijek je župa Fojnica.
Ako te baš zanima, uzmi si vremena i pročitaj o srušenim, oštećenim i opljačkanim, ali svim sakralnim objektima u BiH, a ne samo džamijama, pa se javi za raspravu.

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

O cemu ti tenkre pricas (neznanje nije opravdanje ) nisam ja ni sudija a ni Haski istrazitelj pa da znam za svaki zlocin koji je neko uradio iz ko zna kojih razloga ali sam osudio ono sto je zlocin pa i kad dolazi iz mog naroda i neradi se tu o sistematskom i planiranom dijelu koji je naredila izvrsila moja drzava i njeni ratni predstavnici . Ja sam zlocine sa moje strane osudio i uvijek cu zlocin osuditi sto ne primjecujem kod tebe . Ti si mi naveo primjer zapaljenog , srusenog i opljackanog manastira u Fojnici gdje se je… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Tenkre dati kazem (jer i ti u svom rijecniku vrijedjas ljude idi na gornje komentare i vidi kako se izrazavas) vristis i trazis da mi se komentar prebrise …a nevidis da se ja potpisujem ispod Venoma , tri p, koji traze da se dzamije prekvalifikuju u katolicke ….i onda saljete poruke sa tri tacke . Istino ljubac sto ne trzis da se njihovi komentari prebrisu … Po pisanju vidim da bi vi opet po Bosni harali jer dzamije europske su u Bosni i nase su , a problem imate s turcima pa sa njima rijesavaj problem ako imas damu .… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Vidis tenkre u mom gradu se jos uvijek prica o drugarstvu Keme i Davorina ; Kelave i Cale (Vidovica i Janjosa ) i uvijek ce biti tako dok postoji ovaj grad . Ali mi smo i oni koji papcima nedamo pardona …od mene za tebe provincijalca dosta i previse .

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A.
Koji si ti pakšu!! E vidiš mi cimašup kakav si ti, nikada nećemo dopustiti da plasiraju kojekakve laži. Pakšu

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Tenkre samo navedi jednu moju laz … a ti si ih pun … Kako navodis Kori pisi svidjelo se nekom ili ne idemo dalje , imam li ja pravo na to i jos mi se obracas da nepisem nesto sto neznam a ja sam ti napisao sto je i medjunarodni sud konstatovo … Moj navod je bio za bogomolje i nikog nisam explicitno prozvao kao narod a ti si se zalijepio kao muha na vanago , zasto …Ti znas zasto …I mani se satrologije tebi to neide nisi to ucio na izvoru …Jaka ti je satrologija cimasup ko te je… Pročitaj više »

tri p
Gost
tri p
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Najstariju Džamiju u Evropi pretvoriti u muzej, sa porukom. Tri točkice 🙂

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  tri p

Znas li mozda tri p koja je najstarija dzamija u Europi ? Za tvoju informaciju jedna je u Buzimu i od drveta je i nevidim za sad nacin da bude pretvorena u muzej , druga je od kamena (Carska dzamija ili ako si ucio istoriju poznata je kao i sultan Bajazida II dzamija ) u Jezeru kod Jajca i do sada je bila dva puta srusena do temelja , kazu bog pomaze tri put , a zasad ni ona nemoze pod muzej , a po znacaju Begovoj dzamiji u Sarajevu nema ravne u Europi ali nismo planirali da od nje… Pročitaj više »

Max
Member
Max
9 mjeseci prije
Reply to  Kora

Pozdrav @Kora ma ne mislim ništa radikalno nego Tursku treba politički pritisnuti sankcije itd I vojno ULibiji I Siriji jer inače neće stati.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije
Reply to  Max

@guest_448629 Iznad je odgovor.

Kora
Gost
Kora
9 mjeseci prije
Reply to  Max

@Max

Hvala! Slažem se. S tim da politički i vojni pritisak na Erdogana, odnosno sankcije treba izvesti tako da ne trpi vjeroispovijest običnih ljudi u Turskoj koji niti mogu utjecati na Erdogana niti s njegovim odlukama imaju veze.

putnik83
Gost
putnik83
9 mjeseci prije

Kršćanstvo je sekta koja je uništila arijevski narod Helma. Natjerali su nas da okrenemo DRUGI OBRAZ. Nekad je Europa drhtala pred moćnim Helmom.A sad smo poniženi,pogaženi,podijeljeni. Prava istina o našem podrijetlu zapisana je u arijevskim vedama.U kronici Asa, od prije 200 000 godina.Na zlatnim pločama,runskim pismom. Svjetorussy su arijevski narod koji je došao iz drugih sazviježđa ( Veliki Medvjed,Arkoln sistem,planet Ruta,boja očiju plava) na Zemlju,naselio kontinent Daaria u zemlju Swaga. Potomci su istočni Nijemci,sjeverni Rusi,Srbi,Hrvati,Bjelorusi,Poljaci,Irci,Škoti,Makedonci,Asirci,Skandinavci. To je istina koju judeokrđćanska sekta skriva Darwiniznom i evolucijom.Ljudskom poviješću od 5000 godina??? Oni su u službi bića iz drugih dimenzija koja se hrane… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Istina je vjerojatno upravo tako luda i najbliža ovome što si napisao. Pogotovo kad vidiš kakve se stvari dešavaju na svijetu i što promoviraju mainstream lažljivci i “ugledna” sveučilišta: Profesorica s Cambridgea je dobila promaknuće nakon tweetova kako bijeli životi ništa ne vrijede i kako bi je trebalo pohvaliti jer se svaki dan odupre tome da ne ranjava bijele muškarce pištoljem u koljena: twitter.com/orwellngoode/status/1277705283121434625 BBC objavi priču o crncu koji se u prirodi UK-a osjeća ugroženo jer je priroda i selo bijelo okruženje. Bez šale! twitter.com/bbccountryfile/status/1277277327639154688 National Geographic objašnjava kako američki nacionalni parkovi rade na tome da budu manje rasistički… Pročitaj više »

superhik
Gost
superhik
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Na čemu si ti?

katolićka crkva
Gost
katolićka crkva
9 mjeseci prije

de.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sophia
de.wikipedia.org/wiki/Sophia_von_Rom

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Ovim glupim potezom Turska nikakvu dobit ni na političkoj ni na vjerskoj osnovi nema, osim samog pokušaja malog sultana kao prvo da malo napakosti kršćanskom svjetu i da im pokaže svoju moć i ikao drugo da zasjeni i samog Ataturka, ne bi li uspio u nakani da ga proglase ocem najmodernije Turske.

Noćnik
Gost
Noćnik
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Kada su se, pre nekih sedam vekova, pojavile na granicama Evrope, prve turske najamne vojske – Evropa ih je potcenjivala. Baš kao i sada. Sa Turcima će tek biti problema, u vekovima koji dolaze i nisam siguran da umorna, matora i bahata Evropa sa tim uspešno da se izbori. Srednjevekovni mrak, polagano, ponovo pada.

First Last
Gost
First Last
9 mjeseci prije

Sve je to kamilica spram kristijanizacije američkog kontinenta.

petrus
Gost
petrus
9 mjeseci prije

Koštat će to Erdu kad tad.

Pesimisticni optimista
Gost
Pesimisticni optimista
9 mjeseci prije

Zar Franjo nije arrested/executed?!?

J. B
Gost
J. B
9 mjeseci prije

Zar ovaj gnom može tugovati, čisto sumnjam.

makedonac
Member
makedonac
9 mjeseci prije

Mi hriščani smo budale. Sve đamije izgrađene ze vreme turaka su ili preuredzene crkve ili su izgradzene na temelje pravoslavnih crkvi. Sada treba samo kazati Erdoganu da ako napravi to ondah sve stare djamije preuzima crkva i gotovo. Dok kukamo i plačemo on radi svoj posao.

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac
9 mjeseci prije

Neznam u čemu je problem kad već Erdogan ne želi pravoslavnim krščanima vratiti crkvu da je koriste za vjerske potrebe, čemu je problem da večinski turski muslimanski narod obavlja islamsku molitvu u njoj, jedan je Bog, i krščani su pretvarali muslimanske džamije u crkve nakon šta su ih osvojili,npr u Španjolskoj pa ni jedan musliman nije protestirao zbog toga..Dok je bila muzej aja sofija nije bila ništa više krščanska nit ništa manje turska nego je sada…otvorena će i dalje biti za posjetitelje iz cijeloga svijeta, prema tome ova zabrinutost krščanskih predstavnika nema nikakvu svrhu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik