Vatikan izdaje uvjetno odobrenje za istospolne blagoslove

Papa Franjo LGBTQ
34 komentara

Ovaj potez dio je obnovljenih napora da se “proširi” privlačnost Rimokatoličke crkve

Vatikan je u ključnoj odluci koju je odobrio papa Franjo rekao da rimokatolički svećenici mogu davati blagoslove istospolnim parovima pod uvjetom da se to ne odvija u kontekstu vjerskih rituala ili liturgija.

Doktrinarna promjena, koju je potvrdio Vatikan u ponedjeljak, ne bi legitimizirala ono što je nazvao “neregularnim situacijama”, ali će dopustiti formalni blagoslov ljudi iz LGBTQ zajednice pod određenim uvjetima. Crkva je dodala da i dalje definira brak kao brak između muškarca i žene i da promjena politike nema namjeru zamijeniti sakrament heteroseksualnog braka.

U rimokatoličkoj dogmi, blagoslov je molitva koju obično izgovara svećenik u kojoj se od Boga traži da podari božansku naklonost ili zaštitu osobi ili ljudima. Godine 2021. Vatikan je rekao da Crkva ne može dati blagoslov istospolnim parovima jer Bog nije u stanju “blagosloviti grijeh”.

Ali u dokumentu koji je Vatikanski doktrinarni ured objavio u ponedjeljak, Crkva je rekla da bi pojedinačni svećenici trebali odlučiti hoće li blagosloviti LGBTQ osobe od slučaja do slučaja. Dodalo se da je taj potez znak da “Bog pozdravlja sve”, ali da se ne bi trebao događati na ceremonijama vezanim uz građanske zajednice ili vjenčanja.

Promjena je u skladu s “pastoralnom vizijom” pape Franje o “proširenju” privlačnosti Katoličke crkve, napisao je kardinal Victor Manuel Fernandez u uvodu teksta. Dodao je da se od osobe koja traži blagoslov od Crkve ne mora “tražiti prethodno moralno savršenstvo”.

Otkako je postao papa 2013., papa Franjo nastoji Crkvu učiniti gostoljubivijom za LGBTQ zajednicu bez ugrožavanja moralne doktrine vjere o istospolnim zajednicama ili homoseksualnim brakovima. U listopadu je papa Franjo nagovijestio da slijedi službena promjena dogmatske politike u pogledu blagoslova LGBTQ osoba.

Prošlog je mjeseca papa Franjo smijenio teksaškog biskupa Josepha Stricklanda, koji je bio glasni protivnik Franjinih nastojanja da proširi djelokrug Crkve na LGBTQ zajednicu. Strickland je promjenjive stavove Crkve o pitanjima kao što su prava transrodnih osoba nazvao “parodijom”.

Otac James Martin, američki jezuitski svećenik i istaknuti pristaša LGBTQ pitanja, rekao je da je Vatikanova objava “veliki korak naprijed”. Pišući na X (bivši Twitter) u ponedjeljak, rekao je da izjava Vatikana “prepoznaje duboku želju mnogih katoličkih istospolnih parova za Božjom prisutnošću u njihovim vezama punim ljubavi”.

Tradicionalno, Crkva je naučavala da istospolna privlačnost nije grijeh, ali sudjelovanje u homoseksualnim odnosima jest. Biskupi u nekim zemljama ranije su dopuštali svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove, ali sveobuhvatni stav Crkve ostao je nejasan.

Katolička CrkvaLGBTQPapa Franjo
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
5 mjeseci prije

Mogu ih blagosloviti u štali, zajedno s ostalom stokom.

Hehehehe
5 mjeseci prije

Ih što ti je tržište. Dam samo da prodam.

tuf
5 mjeseci prije

Ma kakvo “proširenje privlačnosti”, pripadnici LGBTQ su velikom većinom ateisti i materijalisti kojima su hedonizam i promiskuitet glavna nit vodilja. Tobože će privući nekakvu šačicu onih koji zapravo apliciraju iz ideološkog dišpeta a ne religijskih uvjerenja – no istovremeno izgubiti masu onih koji su se oslanjali u crkvene dogme baš zato što su bile stalne, nepromjenjive. Kao da im nije dovoljno što ionako gube milijune vjernika, sada će taj proces i ubrzati. Jer nakon blagoslova slijedi pritisak na dopuštanje crkvenih LGBTQ brakova. Nakon brakova slijedi pritisak i na toleriranje abortusa od strane Crkve. I tako dalje, sve dok tradicionalne dogme na razgrade do atoma i samim time – unište.
Možda u katoličkoj Crkvi dođe i do raskola zbog tih pitanja jer nisu svi kardinali i biskupi suglasni s ovakvim woke praćenjem trendova.

dona
5 mjeseci prije

prije će Franju vrag odnijeti samo neka promovira grijeh, iskrivio je Božji nauk, neće mu biti lako kad dođe pred Boga

Max
5 mjeseci prije

Ode sve.

dpf filter
5 mjeseci prije

I samo nesto reci prosjecnom vjerniku protiv babilonske kurve zvana crkva i njihovog velikog vodje ima da te razapnu. Koje li ironije.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Da, stvarno će “proširiti” privlačnost Rimokatoličke crkve da daju blagoslove pederskim i lezbijskim parovima.Što je sljedeće – blagoslivljanje pedofilskih i zoofilskih veza?

luIu, pravi
5 mjeseci prije

Šejtanska posla!

Rog! Rog! 🤘🤘👹

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

Istopolni brakovi ne mogu radjati decu – to je samo jos jedan doprinos depopulaciji ili zelenoj agendi smanjenja CO2 na 0 kako to vole da prikazu ali sustina je depopulacija na zlatnu milijardu, jer izabrani narod smatra da im ne treba vise robova od toga, sve preko toga im je teret zbog resursa, infrastrukture i uopsteno nisu im potrebni! A evo da se malo potsetimo sta je jedan od pripadnika “izabranog naroda” govorio jos 2010god tokom Ted Talk događaja: „Svet danas ima 6,8 milijardi ljudi“, rekao je Gejts. „To teži ka devet milijardi“. „Sada, ako uradimo zaista sjajan posao na novim vakcinama, zdravstvenoj zaštiti, uslugama reproduktivnog zdravlja, mogli bismo to da smanjimo za, možda, 10 ili 15 odsto…“ „Sada izbacujemo mnogo ugljen-dioksida svake godine — preko 26 milijardi tona“, objasnio je Gejts. „I nekako, moramo da napravimo promene koje će to svesti na nulu… „Ova jednačina ima četiri faktora, malo… Čitaj više »

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“The root of happiness is Dharma (ethics, righteousness), the root of Dharma is Artha (economy, polity), the root of Artha is right governance, the root of right governance is victorious inner-restraint, the root of victorious inner-restraint is humility, the root of humility is serving the aged.”

Darko
5 mjeseci prije

Kada će konačno krepati ovo argentinsko govno?

Jadranka S.
5 mjeseci prije

Sve izvrnuto/izokrenuto naopako što istražujete u pozadini na vrhu su jezuiti infiltrirani u svim porama društva koji služe El-ohimima.

witchie
4 mjeseci prije

Sotona, a ne Papa.

Gugo
4 mjeseci prije

Jos da se papa izjasni kao zena pa da cirkus katolicke vjere bude kompletan. Bruka i sramota.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Najvece poduzece u lijepoj našoj vukojebini je crkva. Imovinom od 9,7 milijardi eura zasjenjuje bilo koji Agrokor, Fortenovi itd…Od 90 tih i zatucane bosanđerijske bande oko krivoustog ratnog profitera Tuđmana, crkva cvijeta. 90 tih je u Hrvatskoj bilo 320 vjerskih objekata, a danas 1420 i imovina progresijom raste. Na što se troši novac koji crkva dobija Vatikanskim ugovorima a to je naš porezni novac, Bog zna…Crkva nije u sustavu PDV a, nikome ne polaže financijske knjige itd…Uglavnom, takva crkva s vjerom, veze nema. Cilj je uzeti što više novaca, imovine, zaglupiti što više malih Rvata i to je to.” “…i privatne i katolicke vrtice se subvencionira, tako da je cijena priblizno ista za prosjecnog krajnjeg korisnika (roditelje).. jedino sto u javnim vrticima imas soc.kosenzus pa placas ovisno o primanjima… pa neka i crkva uvede u svoje vrtice dohodovni kosenzus, a ne da nabijaju cijenu da bi vrtic imao profit i… Čitaj više »

xxy
4 mjeseci prije

Babilonska bludnica je upravo Katolička crkva!Jebali ih pederi u pola guzice.

Tim
4 mjeseci prije

Teško da blagoslivlja parove, pojedince, vjernike sa bolešću homoseksualnosti možda. Krist nam je došao da nas izbavi od grijeha, došao je za grešnike, da se vratimo na pravi put spasenja.. Ne da blagoslovi grijeh. Zašto prijateljstvo nije sakrament, mada je Krist bio prijatelj sa Apostolima. Prijateljstvo ne podrazumijeva seksualni čin, a LGBTQ ideologija bi mogla zatražiti blagoslov izopačenih odnosa maskiranih u prijateljstvo.

xyz
4 mjeseci prije

Da bog odabire pape, nebi nikad nijednog odabrao….

DEDA
4 mjeseci prije

Rat,siromaštvo,besparica,vjeronauk,vjerske usta nove,obavezno školovane,školovani debili mi smetaju za početak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI