Irak zabranjuje homoseksualnost

Zabrana LGBTQ
18 komentara

Prethodnu zabranu istospolnih odnosa ukinula je američka okupacija 2003. godine

Irački parlament usvojio je zakon o zabrani istospolnih odnosa i transrodnosti. Mjeru su osudili SAD i Velika Britanija, no predsjednik parlamenta ju je opisao kao “nužan korak za zaštitu vrijednosne strukture društva”.

Izmjene i dopune Zakona o suzbijanju prostitucije i homoseksualizma u subotu su usvojene u parlamentu. Prema kopiji zakona u koju je Reuters imao uvid, on propisuje zatvorske kazne od 10 do 15 godina za bilo koga tko se upušta u homoseksualne odnose, sedam godina za svakoga tko promiče homoseksualnost ili prostituciju, te između jedne i tri godine za svakoga tko promijeni svoj “biološki spol” ili se oblači na ženstven način.

Vršitelj dužnosti predsjednika iračkog parlamenta Mohsen Al-Mandalawi rekao je u izjavi da je donošenje zakona “nužan korak za zaštitu vrijednosne strukture društva” i za “zaštitu naše djece od poziva na moralnu izopačenost i homoseksualnost”.

Irački kazneni zakon iz 1969. nije eksplicitno kriminalizirao homoseksualnost, ali nije nudio nikakvu zaštitu homoseksualaca i lezbijki od izvansudskog uznemiravanja. Ažuriranjem zakona iz 1980-ih legalizirano je ‘ubojstvo iz časti’ homoseksualaca od strane članova njihovih obitelji, dok je amandmanom na ustav iz 1993. uvedena smrtna kazna za homoseksualne radnje.

Nakon što je SAD izvršio invaziju na Irak 2003., okupacijski guverner Paul Brenner ukinuo je smrtnu kaznu i vratio kazneni zakon na iteraciju iz 1969. godine.

Zapadni mediji izvijestili su o porastu napada na homoseksualce od strane policije i milicija nakon djelomičnog povlačenja američkih trupa 2012., unatoč tvrdnji američkog State Departmenta 2019. da je obučavao iračke sigurnosne snage “o pravilnom poštivanju ljudskih prava”.

SAD su “duboko zabrinute” subotnjim glasovanjem, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u priopćenju za javnost. “Ovaj amandman prijeti onima koji su najviše izloženi riziku u iračkom društvu i slabi sposobnost Iraka da diversificira svoje gospodarstvo i privuče strana ulaganja”, dodao je Miller.

U objavi na društvenim mrežama, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron nazvao je zakon “opasnim i zabrinjavajućim” i rekao da “nitko ne bi trebao biti meta zbog onoga što jest”.

Bez obzira na pravni status, homoseksualnost je uvijek bila tabu među iračkom konzervativnom šijitskom većinom. LGBTQ kulturu neki Iračani vide kao neprijateljsku zapadnu ideologiju, a zastave ‘Pridea’ u duginim bojama ponekad se spaljuju uz zastave zapadnih država na prosvjedima u Iraku.

homoseksualciIrakLGBTQTransrodnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
16 dana prije

Da sada senf sa onom svojom lezbom organizira prosvjed podrške iračkim ritopikačima.

monk
16 dana prije

obečana zemlja

Mahatma
16 dana prije

Vijest je da je Irak uopće dopuštao homoseksualnost.

Schwarze Hunderte
16 dana prije

U to ime 🍸

Antee
16 dana prije

Svaka čast!

Lucija, prva
16 dana prije

Tihoblu se ovo definitivno neće sviđati.

Max
16 dana prije

I neka.

nekoime
15 dana prije

Od demokracije ih je zabolio šupak…

Dokurčilomi
15 dana prije

Pojave se negdje i u zaostalim zemljama normalni.

dulebg
15 dana prije

U muslimanskim zemljama mnogo muškaraca ostane neoženjeno. I nije čudno videti na ulici dvojicu kako se drže za mali prstić, zašto – ne znam?!

Zmaj Mrdo Špajzilović
15 dana prije

Zmaju, sad ne možeš više u Irak

Josip
15 dana prije

Homoseksualnost se ne može zabranit ali se može i treba ne promovirat i ne davati im prava koja nemaju veze sa zdravom pameću ako si homoseksualac budi šta jesi i ne nameći se kao nešto što je dobro za čovječanstvo shvati da si na neki način bolestan.,poremećaj u organizmu imaš i pomiri se s tim a traži si istog i množite se 🤷‍♂️

Realno
15 dana prije

Ujo Mladen na aparatima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI