fbpx

Francuska do 2024. protjeruje sve strane imame

Džamija u Parizu

U kontekstu „državnog terorizma“, o kojem smo upravo pisali, zanimljiva je odluka Emmanuela Macrona, predsjednika zemlje koja je glavni krivac za agresiju na Libiju, da se suoči s „političkim islamom“, istim onim kojeg je financirao i naoružavao Pariz u vrijeme Sarkozya, kada je u Tunisu kasnije u Libiji i Egiptu na vlast doveo Muslimansko bratstvo.

Macron sada čini korak unatrag i priznaje da se radi o terorističkoj organizaciji, čak i ako je kroz Stranku pravde i razvitka na vlasti u Turskoj i libijskom gradu Tripoliju, a na izborima koji trebaju biti ponovljeni želi ponovno vlast u Tunisu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christoph Castaner je u razgovoru za France Inter 19. veljače potvrdio je da će Francuska do 2024. godine zabraniti praksu prihvaćanja stranih imama u svoju zemlju, koji su sada u Francusku poslani iz Turske, Maroka i Alžira.

Dan prije, francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je da Francuska želi zaustaviti praksu slanja imama iz muslimanskih država u Francusku.

“Trenutno imamo tristo stranih imama u Francuskoj”, rekao je francuski predsjednik.

U Francuskoj u džamijama propovijeda oko 150 turskih, 120 alžirskih i 30 marokanskih imama i svi primaju plaće od država koje su ih poslale.

Castaner je u intervjuu rekao: “Ja sam stranim državama – Maroku, Turskoj i Alžiru jasno rekao da imaju rok do 2024.”

Zašto je 2024. odabran kao rok? Ministar unutarnjih poslova je objasnio da obično strani imami služe u Francuskoj na temelju trogodišnjih ugovora.

Točan broj imama koji služe u džamijama u Francuskoj nije poznat. Prema nekim procjenama u Francuskoj ima oko 2500 džamija i u njima može služiti oko 1800 imama. Pojedine džamije postaju centri islamskog ekstremizma.

Predsjednik Emmanuel Macron osobno je u utorak najavio mjere za suzbijanje ekstremnog islamizma u Mulhouseu, jednom od središta radikalnog islama u istočnoj Francuskoj. Gotovo sat vremena predsjednik je šetao ulicama ovog malog gradića smještenog u Alzanu i razgovarao s lokalnim stanovništvom.

Macron je osobno uvjeravao lokalne stanovnike da je najavljena strategija vlade takozvanih “sekularnih vrijednosti republike” cilja “islamski separatizam” i nije usmjerena protiv muslimana, već protiv ekstremističke islamske ideologije. Rekao je kako vjerski zakoni islama ne mogu zanemariti sekularne zakone republike.

“Naš neprijatelj je separatizam, ali promovirati program protiv islamske religije bila bi ozbiljna greška”, rekao je Macron.

Kako bi suzbila širenje militantnog islamizma, francuska vlada će sada uspostaviti veću kontrolu nad muslimanskim obrazovanjem, financiranjem džamija i obukom imama. Država će se boriti protiv stranog uplitanja u način na koji muslimani prakticiraju svoju religiju u Francuskoj i kako su u toj sekularnoj zemlji organizirane islamske vjerske institucije.

Stoga je posjeta predsjednika Macrona Mulhouseu bila uvod u najavu vladine strategije suzbijanja „političkog islama“. Kampanja protiv prisutnosti militantnog islamizma u gradovima Francuske očigledno cilja općinske izbore koji će se održati u Francuskoj u ožujku 2020. godine. Macron želi pridobiti na svoju stranu dio biračkog tijela nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i drugih koji se suprotstavljaju ilegalnoj imigraciji i nekontroliranom prakticiranju islama kojeg propovijedaju strani imami. Kako je Macron govorio i o „separatizmu“, to znači da Elizejska palača strahuje da bi se francuski muslimani mogli politički organizirati po modelu koje nudi Muslimansko bratstvo i legalnim i demokratskim putem ući u Nacionalnu skupštinu i državne institucije.

U međuvremenu, prisutnost islama u gradovima Francuske i na ulicama francuskih gradova je postala uobičajena. Katalozi francuskih internetskih trgovina usredotočeni na masovnu kupnju uglavnom kao modele uzimaju mediteranske muškarce arapskog tipa.

Podsjetimo da je 2005. godine u Rusiji izdan skandalozni distopijski roman ruske spisateljice Elene Čudinove “Džamija Notre Dame”, prema kojem je napravljen i serijal. Događaji romana odvijaju se 2048. godine u Francuskoj u kojoj su muslimanski migranti došli na vlast.  Tada su 62 francuska izdavača odbila objaviti roman ruske spisateljice, iako je bio preveden na francuski jezik, jer su se bojali reakcije islamskih ekstremista ili zbog političke korektnosti i jednostavnog optuživanja za antiislamske stavove. Francuski prevoditelj romana želio je ostati anoniman zbog straha za svoj život, a sada Macron donosi zakon kojim želi spriječiti da se ostvare fantazije Elene Čudinove.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Neće se Turci zaustaviti samo u Beču.
Malo paradigme, nekome će to pre zvučati na histeriju…onomad u filmu Bajazit pita babu (onog što ga je Miloš opajcao) dokle da ide a babo će sinu onako duboko umno “Dokle god čuješ zvuk zvona.”
Mada mislim da su Gadafijeve riječi ipak duboko urezane, on je bio protiv Izedbegovića jer je poveo bezpotreban rat koji će koštati hiljade života Muslimana a rađanjem djece bi sve lakše postigao;tako su u Beogradu intervijusali jednog izbjeglicu iz Libije koji je na putu ka EU, on javno kaže da mrzi Zapad i da ide da ih porobi ali ne ratom već rađanjem djece.
Možda histerično od mene mada mislim da nije, prosto mi se ne sviđa način na koji se upražnjava vjera…Čečeni su mala maca za ove iz Turske, Katar i KSA.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

Imame, itate=nemami+netati ?
”Clair” ugrožena ?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
7 mjeseci prije

prestani se glupirati.

Ora
Gost
Ora
7 mjeseci prije

Malo su uranili sa tim protjerivanjem, trebaju sačekati dok afrikanci i azijati postanu većina,

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Eto već vas je dvojica , macron i siniša..Pa sa srećom vam bilo..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Oprosti Alane…kao i obično, nikada protiv vjere već protiv zloupotrebe i kojekakvih tumačenja a vjeruj mi da bih to umjesto Makrona još juče uradio.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Ma ne sumnjam ja da bi ti to pokušao , ali ti to ne bi znao da riješiš , kao sto ni makron to neće znati… Naravno makronovi ciljevi su sasvim drugi nego tvoji ali rezultat je isti… Sra.nje..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Dobro reci mi šta mi zamjeraš, čime sam te ugrozio i u čemu vidiš moju namjeru da ti učinim neko zlo?
Čime me razuvjeruješ da ti Imami ne rade zlo, vjerujem da ih ima koji svoj poziv rade u skladu sa Knjigom ali opšta radikalizacija je očigledna a to ne ide iz kuće već od zloupotrebe Knjige i Riječi.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Nisi me razumio , ti jednostavno ne znaš kako taj svijet funkcionira da bi mogao da rješiš problem , nisu tvoje namjere upitne , jesu metode…
Npr zabranom uvoza imama nećeš da postigneš ništa , jako jednostavno je razviti paralelne strukture a evropa bez granica omogućuje nesmetano kretanje imama i “imama”..
Kompleksno pitanje za diskusiju..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Sranje je odavno napravljeno, do 2024 steći će se novi uslovi tako da neće niko biti ni protjeran…nisam protiv uvezenih, pa i Srpsko sveštenstvo je isto uvezeno ali sam za to da se istog trena protjeraju svi koji zloupotrebljavaju svoj položaj i radikalizuju svoju čeljad.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Heh , a kako ćeš rješiti youtube imame , oni su ti danas slušaniji nego imami u dzematu ..Npr djeca recimo u evropi gledaju kako im se unistavaju domovine , sami će se radikalizirati ..
Macronove namjere su po meni skroz drugačije on onoga sto tvrdi , on taj problem ne moze da rjesi samostalno , to je problem koji se rjesava na globalnom nivou..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Jedno je otpor i istina a drugo je korištenje toga za radikalizaciju i usmjeravanje mladog mozga ka zlu.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Tačno , jedino da ugasiš internet.. Boriš se s vjetrenjačama hodajući po minskom polju , tako nekako je situacija danas ..
Još kad u kalulaciju ubaciš namjere nekog trećeg , pa malo eshatologije , onda sjedi i uzivaj dok još možeš , vazi isto i za mene…

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Naprotiv….nema svrhe od gašenja, internet je fenomenalan izvor informacija iz kojega svako uzima šta mu je draže ili ono šta mu se podturi pod nos. Kombinacija lošeg uticaja okoline sa glupostima sa interneta, kada okolina u tim glupostima nađe značaj, to je bombastična kombinacija.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Alen
Mislim da je Islam odlicna religija, kao i svaka druga. Daje ljudima eticke i moralne norme, kako se ponasati. I sve je to OK, dok se ne zloupotrebljava protiv drugih, neovisno, radi li se o krscanstvu ili islamu. Mislim da mogu reci da su Balkanski muslimani, bili primjer suzivota, barem do devedesetih. Kako je danas, ne znam iz prve ruke.
Krajem osamdesetih, kada sam putovao po Bosni, tesko si mogao pogoditi tko je katolik, tko pravoslavac, a tko musliman. Tj., mogao si, po detaljima, koga je to zanimalo, ali vecina o tome nije uopce vodila racuna. U Zenicu sam tada dosao u posjet prijatelju muslimanu, ali, uspio sam kod njega prespavati samo prvu noc, svi njegovi prijatelji su mi htjeli ukazati gostoprimstvo. Tko to tada nije dozivio, nece danas vjerovati. Bosna je, gledano iz sadasnje perspektive, bila cudo na zemlji. Ali, kako u Bosni, tako i drugdje, kako kazu u Dalmaciji “dosli divlji, potirali pitome”.

slomigreed
Gost
slomigreed
7 mjeseci prije

kako nista?maroko i alzir su poznati po po cemu? tj, marokanci i alzirci.
od kada je maroko i turska u schengenu ?

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ima ih sigurno koji svoj poziv zloupotrebljavaju kao i u svim drugim profesijama, bilo to vezano ili nevezano za religiju. Tako da se u ovom slučaju slažem sa Sinišom. Ali ,to ne znači da generalno mislim loše o tim imamima isl. Ako poštuju načela te zemlje koja ih je prihvatila kao svoje zašto to zloupotrebljavaju. Ok, ako zloupotrebljavaju u svojim autohtonim područjima , to je njihova interna stvar ,ali ovo više nije samo njihovo interno ,već isto vrsta pozivanja na terorizam od strane tih fundamentalista pa bio to imam ili ne znam tko.

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
7 mjeseci prije

To kako ti pišeš u civilizovanom svijetu se zove fašizam…

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Dok civilizirani svijet sprovodi terorizam..
Vidiš da je paradoks vrhunac dobre zahebancije..

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
7 mjeseci prije

Zavisi da li pod “civilizovan svijet” razumijete geografski prostor ili ideju/svijest šta je civilizovano..

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Podrazumjevam skup pravila ponašanja i njihovu praktičnu primjenu ..
Ideja , svjest i ostalo je virtualno sve dok isto ne pokazeš u praksi..

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
7 mjeseci prije

Zato što pravila ponašanja nastaju kao ideja/svijest napisao sam ovaj svoj prvi komentar… Iz onakvog pisanja/stava/ideje rađa se ono što danas poznajemo kao fašizam…

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Sinisa
Nedavno, gledam dokumantarac, Gulenisti (koliko su Gulenisti maligni ili benigni, neka se svatko informira za sebe), imaju akciju, dijele, besplatno ticuce Kurana po Njemackoj. Novinar razgovara sa jednim od vodja akcije, i pita za motive. Ovaj bez zadrske objasnjava, da ce Njemacka biti serijatska drzava, ako Bog da, jos za njegovog zivota. Mozda zvuci pretjerano, ali informirajte se malo o ciljevima infiltracije Gulenista, u drzavni aparat, svake zemlje u kojoj imaju obrazovne ustanove, a imaju ih bezbroj u zapadnim zemljama, a cak i u BiH. Govorio sam o Gulenistima, predjimo na Muslimansko bratstvo, pa tako dalje…

Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Muslimani nas žive jedu, a nama je zabranjeno reagirati.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Još je rano za antimuslimansku histeriju , ali kako se vrijeme pakovanja kofera zapadnih zemalja na BI i smanjen uticaj istih na ostale muslimanske zemlje prinlizava tako će i rasti histerija..
Naravno običan evropski narod nije kadar prepoznati da se tu radi o unutrasnjem obračunu budućih bivših partnera i nespretno će se uvući u strašnu situaciju..
Rješenje je naravno uticaj na vlasti u eu da prestanu da rade ovo sto rade na BI i pi muslimanskom svijetu , no oni na vlasti u eu će to kanalisati ka mrznji ..
I onda ide okupljalište u dabiku…

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Nema mjesta antimuslimanskoj histeriji, to je nešto u ravni sa “Rusi će osloboditi Carigrad”.
Osim toga sve si apsolutno tačno rekao.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Histerija je nešto sto proizvedeš , kao tv emisju , kao finale lige prvaka , kad vrijeme dodje naravno da ćeš imati histeriju.. Za izvoz sto se kaze..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

A to je već počelo ali antiSrpska histerija je odavno uzela maha, vjeruj mi da se zamislim da li su normalni ti ljudi koji rade u medijima Federacije BiH i ti učeni ljudi i političari Bošnjačkog korpusa;Hrvati su bezazleni šta se radi od Bošnjačkog korpusa, ti se ljudi zadajaju čistim zlom.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Eto vidiš.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Takođe vidim da narod Bošnjački nije više ovca, strah postoji koliko god bio opravdan ili ne ali miran je kao i moj narod koliko god se trudili da nas opogane.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Nije to više In , sad je u modi njemačka , austrija , euri , učenje jezika , većinski dio se okrenuo ka tome , nesto imaš bratstva i njihove doktrine koji opet takodjer njeguju zapadni lifestyle i još manje ksa/uae sljedbenika…
Kako se ono veli , vjetar nas rasuo..

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
7 mjeseci prije

@Alen
Bogme si mi dao misliti u ovih nekoliko postova.
Da li sam te dobro shvatio?
EU je izazivajući kaos na BI s jedne strane ubrzala migracijski val a s druge strane promovirala SA / Katar / UAE kao predvodnike muslimana.
Kao posljedicu imamo useljenike s jakim demografskim potencijalom i malim potencijalom za integraciju u domicilnu zajednicu.
Useljenike koje rigidno u informacijskom i vjerskom smislu oblikuju učitelji iz navedenih zemalja.
Sama zabrana imama iz SA neće ništa riješiti jer će se razviti jednako efikasne paralelne institucije.

Ovo je tempirana bomba.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Nisu oni tu radi evropljana , naroda , već radi evropskih vladara , za dvije stvari će ih upotrebiti , prva je u slučaju evropske neodlučnosti i izlaska iz bliskoistočnog zivo blata , okretanja ka rusiji ili jednostavno povlačenja iz igre i druga u slučaju gubitka dominacije usa/izrael na bliskom istoku kao motivator tj da evropski narodi s razumjevanjem gledaju uključenje evrope u veći sukob ( sistem 09.11 )..
S njima se drzi evropa pod pritiskom zavisno koja struja prevlada u evropi njihova uloga će biti ista , da teroriziraju radi ovog ili onog razloga..
Da bi tome stao u kraj pod 1 . Evropa mora izaći iz sukoba na BI..
Pod 2. Mora se srušiti svjetska dominacija USA..

tuf
Gost
tuf
7 mjeseci prije

Naivan si ako misliš da bi djelovanje ekstremističkih imama prestalo ili izgubilo na potencijalu prestankom europskog interveniranja na BI. Nije BI uopće glavni katalizator indoktrinacije.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Naravno da jeste , to ti je usko partnerstvo , koje je i dovelo iste u evropu kao osiguranje od izlaska iz parterstva..

Snicla
Gost
Snicla
7 mjeseci prije

Odbili izdati knjigu zbog straha.od vjernika. I to knjigu koja je fikcija jer se događa u budućnosti. Prevodilac iz straha za život želi ostati anoniman. Sve to ne u nekoj pustinjskoj prćiji već u srcu Europe, u jednoj od najsekularnijih država na svijetu. I mene strah onda. Strah da neću smjeti javno iznijeti svoje mišljenje bez posljedica po zdravlje. A poslije da ću biti stavljen pred izbor ili sa nama ili pod zemlju.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Bingo.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Snicla
Kako je to lijepo u multi-kulti drzavi, da moras strahovati, sto ce, ne reci, nego, napraviti, tvoji sugradjani, kojima se ne svidi radnja fikcionog romana. Prekrasno, treba drustvo jos vise obogatiti, slicnim elementima, tako da iduci put uopce ne bude upitno objavljivanje romana takve vrste. Bas odgovarajuce, primis ih, jer bjeze od rata, progona, gladi i sl., a onda moras dobro promisliti sto radis u svojoj kuci, da se ne bi dragi gost uvrijedio. Zapravo, nema nikakvog stvarnog razloga da se uvrijedi, ali nikad ne znas…

tuf
Gost
tuf
7 mjeseci prije

Sad ste se sjetili, kada ima i više nego dovoljno indoktriniranih domaćih radikalnih struktura. Ma “bravo”.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Ne bi vjerovao ali zbilja , rusi su krivi za to !

Naime , kad su planirali ove zločinačke podhvate , nisu racunali da će im rusi pobrkati planove.. Sad kad se situacija okrenula , partnerstva se raspadaju a evropa ostaje sa hrpom jako teško rješivih problema…

Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Misliš na doseljene muslimanke?

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

Protjeruje? Ovakocomment image?_nc_cat=100&_nc_sid=a61e81&_nc_ohc=E7MWPJnxF_YAX_bhCcS&_nc_ht=scontent.fcdg1-1.fna&oh=0576d0d016f651651ee19142c35a187d&oe=5EB8C224
Ili ovako?( Napominjem da je krpa preko lica zabranjena, bas kao i ostala pokrivala!
comment image?_nc_cat=1&_nc_sid=a61e81&_nc_ohc=phUV16so_0wAX9MuUpd&_nc_ht=scontent.fcdg1-1.fna&oh=5098a03a177736a46a35fc6cdffba7fb&oe=5EBB3C8A

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Bit će bombi!!!

Odisea
Gost
Odisea
7 mjeseci prije

Kada je društvo zdravo onda nema ekstremizma problem je što se danas naplaćuju računi koji su nekada napravljeni kako bi današnji “zapad” ovako lijepo živio.Pa zašto nebi i njihove žrtve koji su im to omogučile zajedno uživale.Na kraju to je pošteno partnerstvo

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ne bih se u potpunosti složio sa time, tim više jer se 2.500 đamija sigurno nije moglo izgradit preko noći a ta Francuska im je pružila itekoliko prava na održavanje njihovih tradicionalnih i vjerskih obilježja u na teritoriju Francuske, umjesto da su se ti isti asimilirali tom društvu i toj zemlji od koje traže pomoć.

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Koordinatac , a oni su baš i došli s namjerom da se aimiliraju?
Ili je bliže činjenici da njih zaboli sve što ih zaboljeti može za francuskim vrednotama.
Oni imaju svoje vrijednosti i na duže staze će ih ćunom ostvariti.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Pa i nisu. Gledaju samo da izvuku čim više koristi od zemlje u koju imigriraju neovisno bile te njihove zemlje iz kojih su emigrirali ,ugrožene ratom ili ne, a to mi je poznato iz prve ruke. Ima ih koji se asimiliraju, ali puno više onih koji to ne žele.

Srbski pravednik
Gost
Srbski pravednik
7 mjeseci prije

@Sinisa,
“nisam protiv uvezenih, pa i Srpsko sveštenstvo je isto uvezeno ali sam za to da se istog trena protjeraju svi koji zloupotrebljavaju svoj položaj i radikalizuju svoju čeljad.”
A sta bre kazes na lokalno svestenstvo:
youtube.com/watch?v=hB0o1qmJmGg&feature=youtu.be

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Šta ti nije jasno, i tu nema rezerve ni prema kome samo što domaće ne možeš protjerati već možeš na robiju otjerati.

Srbski pravednik
Gost
Srbski pravednik
7 mjeseci prije

Sta se brisu komentari?

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Vrijeme velikog pospremanja, naviknes se na to ili batalis bitisanje na portalu.
Kada ti obrisu post, posaljes nekog u tu i tu, po nasem starom obicaju ovih prostora , pa napises drugi komentar malo manje radikalan koji im ljepse ide na uvce pa prodjes.
Ni ja nisam siguran da ce ovaj komentar zazivjeti.
Necu se drukcije ni odlijepiti odavde dok ne omasove pojavu brisanja moji postova.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Meni, skoro nikada nisu brisali zbog sadrzaja, nekada pretjeram u izrazavanju, pa se i ne bunim zbog brisanja. to je moj slucaj, ne mogu govoriti za tebe. I, da, nekada su mi brisali, i cak me banirali, kada bih se zalio, na los prijevod, i na amaterske uradke clanaka.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
7 mjeseci prije

Nije mi uopće jasna panika u francuskim redovima. Zašto je to neki lokalni imam bolji od marokanskog, saudijskog Itd. Pa zar ne čitaju i uče isto? Zar nisu to samo vjerovjesnici koji žele slobodno i časno ispovijedati svoju vjeru i ništa više. Pa zar im to u svim EU ustavima nije zagarantirano kako ispovijedanje vjere tako i njeno širenje u horizontali (prema stanovništvu) i vertikali (u državnoj hijerarhiji), kada se zato steknu uvjeti i dovoljan broj glasača, koji je po tom pitanju, Bogu hvala, sve brojčano veći, neovisniji, usklađeniji i agresivniji. Što uopće ima sporno u tome, da se nekad bogomolja, danas turistička atrakcija Notre Dame, pretvori u džamiju i vrati vjernicima na uporabu zbog čega je i izgrađena. Ukoliko se za koju godinu na referendumu po tom pitanju tako izglasa, pa tlko ima pravo većinsku volju naroda suzbijati. Razmolikost društva je bogatstvo koje nema cijenu, i mora biti njegovano i uvijek unapređivati i obogacivati. Nikakv tu spisatelj nije potreban da bi nekim predsakzanjima na nešto ukazivali. Sve te inicijative recimo u Njemačkoj dolazi od strane kršćanskog svećenstva, da se crkve u duhu tolerancije ustupe imamima na upravu. Jedan od svećenika se tome pobuni, dade izjavu za javnost i ujedno mu to bi i zadnje pobunjivanje kao i javna izjava s tog položaja. Ne sjećam se točno u kojem gradu to točno bi, napraviše vjernici islamske vjeroispovjesti na turskom jeziku sveopći skup, održaše govore i molitve, i na kraju napraviše mali igrokaz u svom stilu, obukoše se u svoje nošnje, uzeše sablje u ruke, napraviše lutku obučenu u bijelo i sa velikim nacrtanim crvenim križom na prsima te joj na opću histeriju i zadovoljstvo nazočnih, odrubiše glavu. Kasnije ispliva još jedna mala sitnica na vidjelo, prostorije za taj cijenjeni skup velikodušno i s radošću ustupila Njemačka katolička crkva.Sa 80% dječijih vrtića uklonjeni su svi nazivi svih svetih po kojima su ti vrtići bili nazvani, držeći ih za kao neprimjerene današnjici. Sve vjerske procesije koje su uključivali običaji kršćanske Europe su kao neprimjereni također promijenili imena, kao i zabrane pjevanja par djecijih pjesmica ocijenjene kao neprimjerene iako nigdje i niti u kojem smislu nekoga vrijeđaju, bilo je samo dosta da se spomene ime nekog sveca. Jako važno za napomenuti, sa svim tim akcijama islamski aktivisti nemaju ama bas ništa, čak su se i jednom prigodom javno od svega distancirali posto je bilo izljeva mržnje i uvreda lokalnog stanovništva protiv islama. I zaista oni s tim nikakva veze nemaju, sve vlastita i domaća inicijativa. Sve se sustavno demontira, od djecijih vrtića pa nadalje, ostavlja se za nekoga ili za nešto upražnjeno mjesto. Stoga me svaka panika i pomisao na nešto slično po pitanju imama u Francuskoj jako čudi. Mislim da su dvije crkve vise nego dovoljne za EU. Jedna u Francuskoj i druga Njemačkoj. Mislim da bi se EU mogla ugledati na Siriju, pa ono sto su Siriji zamislili zašto ne to doma provesti, te osnovati jednu enklavu po uzoru na Idlib i omogućiti vjernicima, koji samo ispovijedaju svoju vjeru i ništa vise, njihov rad i daljnje duhovno unapređivanje po najvišim demokratskim standardima, a u cilju održavanja i obogaćivanja raznolikosti, koja nema cijene.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Bitno je da je dječija predstava sa odrubljivanjem glave i likovanje mase na to u duhu sa vremenom ali nije protivljenje sveštenika ustupanju crkve imamu….eeee,pa jebi ga.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Davore , sv ok , samo treba i razmišljati da evropski vladari sustavno uništavaju njihove zajednice tamo na bliskom istoku i šire , pa to sto si napisao može se i gledati kao nekakav reciprocitet .. Šta misliš..
Nisu oni došli u evropu prije nego je evropa otišla njima…
Evropa radi tamo stvari koje ne odgovaraju njima , oni rade stvari koje ne odgovaraju evropljanima..
Sve skupa će se kanalisati ka sukobu , jer neko treći čeka u redu..

Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Europa je bila na Bi davno prije nego što je islam uopće nastao. Jesi kad čuo za Rimsko carstvo?

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Jesam , jesi ti čuo da je isto propalo ?

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

I bilo osvajačko.

Zemohudin
Gost
Zemohudin
7 mjeseci prije

Religija je otrov. I to svaka. Vise manje svi nesto vjerujemo i u tome nema nista slabo. A kada dode do grupnog vjerovanja na osnovi nekih bajka, krscanskih, islamskih, ili bilo kojih drugih, e to vise manje nikad nije rezultiralo u necem dobrom..
Treba se rjesiti svih religija a objekte (crkve, moseje) promjeniti u nesto drustveno dobro i produktivno..

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Tako je , imaš recimo zapadna neoliberalna ideologija , odlična religija.. Šta misliš..

Zemohudin
Gost
Zemohudin
7 mjeseci prije

Alen
Nije bilo govora o tome ali ako bas pitas, vise manje je to sve isto.. (gadi mi se ovaj liberalni kapitalizam, potrosnja, pohlepa..) Ali, kako sam nemocan kod religija isto tako sam nemocan kod neoliberalizma..
Doci ce dan, kad ce nestati ovaca..

X60
Gost
X60
7 mjeseci prije

“Religija je otrov. I to svaka.”

Ovo bi trebalo ponavljati svaki dan, po tko zna koliko puta, dok barem 2-3% Balkanaca (koji još nisu svjesni toga) ne shvate to.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Dugo im je i trebalo

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Valterovac, a zar ih jos ima U … kod vas?

aodscvqwhfcbqwehcfbhwefcwedfwe
Gost
aodscvqwhfcbqwehcfbhwefcwedfwe
7 mjeseci prije

Hehehe, a neće gali predvođeni pinokijima protjerati one koji inventiraše ove klorofilne.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Valter
Opet nisi nista shvatio, ili se pravis, kao inace. Nije bitno, odakle propovjednik dolazi, nego sto propovjeda.

Perun
Gost
Perun
7 mjeseci prije

Tako treba i u Balkanskim zemljama napraviti….Malo vise reda uvesti u prorocke redove i i zaustaviti religijska divljanja u ime vise sile ….Hvala bogu nisam vjernik…..Drzava djeluje uvijek u ime zakona i pravde ….Neka institucije odrade svoj posao do kraja …..

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

francuska je srce masonerije i sve laufa po planu i dnevnom programu.. tamo nemos se ni kandidovat za gradskog vjecnika ako nisi u nekoj od loža.. zato le penka nije prošla nego rothschildov igrac makro’n….

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

A šta SPC ima tražiti u R Hrvatskoj?!?
Može biti, ako već mora, HPC.
Šta SPC ima tražiti u Crnoj Gori?!? Može biti, ako već mora, Crnogorska pravoslavna crkva.
Svaka religija se temelji na debelim lažima, a cilj je zatucanom puku izvući lovu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
69
0
()
x