Francuska do 2024. protjeruje sve strane imame

Džamija u Parizu
69 komentara

U kontekstu „državnog terorizma“, o kojem smo upravo pisali, zanimljiva je odluka Emmanuela Macrona, predsjednika zemlje koja je glavni krivac za agresiju na Libiju, da se suoči s „političkim islamom“, istim onim kojeg je financirao i naoružavao Pariz u vrijeme Sarkozya, kada je u Tunisu kasnije u Libiji i Egiptu na vlast doveo Muslimansko bratstvo.

Macron sada čini korak unatrag i priznaje da se radi o terorističkoj organizaciji, čak i ako je kroz Stranku pravde i razvitka na vlasti u Turskoj i libijskom gradu Tripoliju, a na izborima koji trebaju biti ponovljeni želi ponovno vlast u Tunisu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christoph Castaner je u razgovoru za France Inter 19. veljače potvrdio je da će Francuska do 2024. godine zabraniti praksu prihvaćanja stranih imama u svoju zemlju, koji su sada u Francusku poslani iz Turske, Maroka i Alžira.

Dan prije, francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je da Francuska želi zaustaviti praksu slanja imama iz muslimanskih država u Francusku.

“Trenutno imamo tristo stranih imama u Francuskoj”, rekao je francuski predsjednik.

U Francuskoj u džamijama propovijeda oko 150 turskih, 120 alžirskih i 30 marokanskih imama i svi primaju plaće od država koje su ih poslale.

Castaner je u intervjuu rekao: “Ja sam stranim državama – Maroku, Turskoj i Alžiru jasno rekao da imaju rok do 2024.”

Zašto je 2024. odabran kao rok? Ministar unutarnjih poslova je objasnio da obično strani imami služe u Francuskoj na temelju trogodišnjih ugovora.

Točan broj imama koji služe u džamijama u Francuskoj nije poznat. Prema nekim procjenama u Francuskoj ima oko 2500 džamija i u njima može služiti oko 1800 imama. Pojedine džamije postaju centri islamskog ekstremizma.

Predsjednik Emmanuel Macron osobno je u utorak najavio mjere za suzbijanje ekstremnog islamizma u Mulhouseu, jednom od središta radikalnog islama u istočnoj Francuskoj. Gotovo sat vremena predsjednik je šetao ulicama ovog malog gradića smještenog u Alzanu i razgovarao s lokalnim stanovništvom.

Macron je osobno uvjeravao lokalne stanovnike da je najavljena strategija vlade takozvanih “sekularnih vrijednosti republike” cilja “islamski separatizam” i nije usmjerena protiv muslimana, već protiv ekstremističke islamske ideologije. Rekao je kako vjerski zakoni islama ne mogu zanemariti sekularne zakone republike.

“Naš neprijatelj je separatizam, ali promovirati program protiv islamske religije bila bi ozbiljna greška”, rekao je Macron.

Kako bi suzbila širenje militantnog islamizma, francuska vlada će sada uspostaviti veću kontrolu nad muslimanskim obrazovanjem, financiranjem džamija i obukom imama. Država će se boriti protiv stranog uplitanja u način na koji muslimani prakticiraju svoju religiju u Francuskoj i kako su u toj sekularnoj zemlji organizirane islamske vjerske institucije.

Stoga je posjeta predsjednika Macrona Mulhouseu bila uvod u najavu vladine strategije suzbijanja „političkog islama“. Kampanja protiv prisutnosti militantnog islamizma u gradovima Francuske očigledno cilja općinske izbore koji će se održati u Francuskoj u ožujku 2020. godine. Macron želi pridobiti na svoju stranu dio biračkog tijela nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i drugih koji se suprotstavljaju ilegalnoj imigraciji i nekontroliranom prakticiranju islama kojeg propovijedaju strani imami. Kako je Macron govorio i o „separatizmu“, to znači da Elizejska palača strahuje da bi se francuski muslimani mogli politički organizirati po modelu koje nudi Muslimansko bratstvo i legalnim i demokratskim putem ući u Nacionalnu skupštinu i državne institucije.

U međuvremenu, prisutnost islama u gradovima Francuske i na ulicama francuskih gradova je postala uobičajena. Katalozi francuskih internetskih trgovina usredotočeni na masovnu kupnju uglavnom kao modele uzimaju mediteranske muškarce arapskog tipa.

Podsjetimo da je 2005. godine u Rusiji izdan skandalozni distopijski roman ruske spisateljice Elene Čudinove “Džamija Notre Dame”, prema kojem je napravljen i serijal. Događaji romana odvijaju se 2048. godine u Francuskoj u kojoj su muslimanski migranti došli na vlast.  Tada su 62 francuska izdavača odbila objaviti roman ruske spisateljice, iako je bio preveden na francuski jezik, jer su se bojali reakcije islamskih ekstremista ili zbog političke korektnosti i jednostavnog optuživanja za antiislamske stavove. Francuski prevoditelj romana želio je ostati anoniman zbog straha za svoj život, a sada Macron donosi zakon kojim želi spriječiti da se ostvare fantazije Elene Čudinove.

džamijaImamParizProgon
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Neće se Turci zaustaviti samo u Beču.
Malo paradigme, nekome će to pre zvučati na histeriju…onomad u filmu Bajazit pita babu (onog što ga je Miloš opajcao) dokle da ide a babo će sinu onako duboko umno “Dokle god čuješ zvuk zvona.”
Mada mislim da su Gadafijeve riječi ipak duboko urezane, on je bio protiv Izedbegovića jer je poveo bezpotreban rat koji će koštati hiljade života Muslimana a rađanjem djece bi sve lakše postigao;tako su u Beogradu intervijusali jednog izbjeglicu iz Libije koji je na putu ka EU, on javno kaže da mrzi Zapad i da ide da ih porobi ali ne ratom već rađanjem djece.
Možda histerično od mene mada mislim da nije, prosto mi se ne sviđa način na koji se upražnjava vjera…Čečeni su mala maca za ove iz Turske, Katar i KSA.

Kgfjč
4 godine prije

Muslimani nas žive jedu, a nama je zabranjeno reagirati.

Alen
4 godine prije

Još je rano za antimuslimansku histeriju , ali kako se vrijeme pakovanja kofera zapadnih zemalja na BI i smanjen uticaj istih na ostale muslimanske zemlje prinlizava tako će i rasti histerija..
Naravno običan evropski narod nije kadar prepoznati da se tu radi o unutrasnjem obračunu budućih bivših partnera i nespretno će se uvući u strašnu situaciju..
Rješenje je naravno uticaj na vlasti u eu da prestanu da rade ovo sto rade na BI i pi muslimanskom svijetu , no oni na vlasti u eu će to kanalisati ka mrznji ..
I onda ide okupljalište u dabiku…

Snicla
4 godine prije

Odbili izdati knjigu zbog straha.od vjernika. I to knjigu koja je fikcija jer se događa u budućnosti. Prevodilac iz straha za život želi ostati anoniman. Sve to ne u nekoj pustinjskoj prćiji već u srcu Europe, u jednoj od najsekularnijih država na svijetu. I mene strah onda. Strah da neću smjeti javno iznijeti svoje mišljenje bez posljedica po zdravlje. A poslije da ću biti stavljen pred izbor ili sa nama ili pod zemlju.

tuf
4 godine prije

Sad ste se sjetili, kada ima i više nego dovoljno indoktriniranih domaćih radikalnih struktura. Ma “bravo”.

Ana
4 godine prije

Protjeruje? Ovakocomment image?_nc_cat=100&_nc_sid=a61e81&_nc_ohc=E7MWPJnxF_YAX_bhCcS&_nc_ht=scontent.fcdg1-1.fna&oh=0576d0d016f651651ee19142c35a187d&oe=5EB8C224
Ili ovako?( Napominjem da je krpa preko lica zabranjena, bas kao i ostala pokrivala!comment image?_nc_cat=1&_nc_sid=a61e81&_nc_ohc=phUV16so_0wAX9MuUpd&_nc_ht=scontent.fcdg1-1.fna&oh=5098a03a177736a46a35fc6cdffba7fb&oe=5EBB3C8A

Alex
4 godine prije

Bit će bombi!!!

Odisea
4 godine prije

Kada je društvo zdravo onda nema ekstremizma problem je što se danas naplaćuju računi koji su nekada napravljeni kako bi današnji “zapad” ovako lijepo živio.Pa zašto nebi i njihove žrtve koji su im to omogučile zajedno uživale.Na kraju to je pošteno partnerstvo

Srbski pravednik
4 godine prije

@Sinisa,
“nisam protiv uvezenih, pa i Srpsko sveštenstvo je isto uvezeno ali sam za to da se istog trena protjeraju svi koji zloupotrebljavaju svoj položaj i radikalizuju svoju čeljad.”
A sta bre kazes na lokalno svestenstvo:
youtube.com/watch?v=hB0o1qmJmGg&feature=youtu.be

Srbski pravednik
4 godine prije

Sta se brisu komentari?

Davor drugi
4 godine prije

Nije mi uopće jasna panika u francuskim redovima. Zašto je to neki lokalni imam bolji od marokanskog, saudijskog Itd. Pa zar ne čitaju i uče isto? Zar nisu to samo vjerovjesnici koji žele slobodno i časno ispovijedati svoju vjeru i ništa više. Pa zar im to u svim EU ustavima nije zagarantirano kako ispovijedanje vjere tako i njeno širenje u horizontali (prema stanovništvu) i vertikali (u državnoj hijerarhiji), kada se zato steknu uvjeti i dovoljan broj glasača, koji je po tom pitanju, Bogu hvala, sve brojčano veći, neovisniji, usklađeniji i agresivniji. Što uopće ima sporno u tome, da se nekad bogomolja, danas turistička atrakcija Notre Dame, pretvori u džamiju i vrati vjernicima na uporabu zbog čega je i izgrađena. Ukoliko se za koju godinu na referendumu po tom pitanju tako izglasa, pa tlko ima pravo većinsku volju naroda suzbijati. Razmolikost društva je bogatstvo koje nema cijenu, i mora biti njegovano… Čitaj više »

Zemohudin
4 godine prije

Religija je otrov. I to svaka. Vise manje svi nesto vjerujemo i u tome nema nista slabo. A kada dode do grupnog vjerovanja na osnovi nekih bajka, krscanskih, islamskih, ili bilo kojih drugih, e to vise manje nikad nije rezultiralo u necem dobrom..
Treba se rjesiti svih religija a objekte (crkve, moseje) promjeniti u nesto drustveno dobro i produktivno..

Max
4 godine prije

Dugo im je i trebalo

DažBog
4 godine prije

Valterovac, a zar ih jos ima U … kod vas?

aodscvqwhfcbqwehcfbhwefcwedfwe
4 godine prije

Hehehe, a neće gali predvođeni pinokijima protjerati one koji inventiraše ove klorofilne.

nessy
4 godine prije

Valter
Opet nisi nista shvatio, ili se pravis, kao inace. Nije bitno, odakle propovjednik dolazi, nego sto propovjeda.

Perun
4 godine prije

Tako treba i u Balkanskim zemljama napraviti….Malo vise reda uvesti u prorocke redove i i zaustaviti religijska divljanja u ime vise sile ….Hvala bogu nisam vjernik…..Drzava djeluje uvijek u ime zakona i pravde ….Neka institucije odrade svoj posao do kraja …..

imalijosnade
4 godine prije

francuska je srce masonerije i sve laufa po planu i dnevnom programu.. tamo nemos se ni kandidovat za gradskog vjecnika ako nisi u nekoj od loža.. zato le penka nije prošla nego rothschildov igrac makro’n….

Ico
4 godine prije

A šta SPC ima tražiti u R Hrvatskoj?!?
Može biti, ako već mora, HPC.
Šta SPC ima tražiti u Crnoj Gori?!? Može biti, ako već mora, Crnogorska pravoslavna crkva.
Svaka religija se temelji na debelim lažima, a cilj je zatucanom puku izvući lovu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI