Pariz odlaže zabranu privatnih vozila

Pariz
22 komentara

Plan francuske prestonice za smanjenje zagađenja odložen je za dvije godine.

Pariz je pomjerio rok za zabranu upotrebe privatnih vozila u centra grada za dvije godine, sa ciljem da smanji gužve i poboljša kvalitet vazduha uoči Olimpijskih igara 2024. Gradonačelnica Anne Hidalgo najavila je promjenu roka u četvrtak, navodeći da je potrebno više vremena za implementaciju promjene.

Iako će Parižanima i dalje biti dozvoljeno da se voze u centar grada radi kupovine i rekreacije, zabrana ima za cilj da ukine tranzitni saobraćaj, koji „čini oko 50 odsto saobraćaja u zoni“, kaže zamjenik gradonačelnika David Belliard.

Područje bez automobila trebalo bi da obuhvati prva četiri gradska arondismana sjeverno od Sene, uključujući dva ostrva u rijeci, plus veliki dio kvartova Lijeve obale i Sen Žermen de Pre, koji čine peti, šesti i sedmi arondisman. Područje, nazvano „mirna zona“, će biti blokirano za sve osim za stanovnike područja, taksi vozila i „profesionalce“. Grad planira da sprovede novu mjeru sprovodeći nasumične provjere na licu mjesta na izlaznim tačkama mirne zone.

Pariz bi trebalo da bude domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, što će Hidalgoinoj administraciji pružiti težak rok da ostvari ambiciozni projekat. Saopštenje od četvrtka je drugi put ovog mjeseca da je grad bio primoran da odloži inicijativu u vezi sa zelenim tranzitom – zabrana starijih vozila koja je prvobitno trebalo da stupi na snagu u julu nedavno je pomjerena za sljedeću godinu. Ta zabrana bi skinula 1,2 miliona automobila sa puta, uključujući sva vozila na gas proizvedena prije 2006. i automobile sa dizel motorom prije 2011. godine.

Reakcija javnosti na zabranu tranzitnog saobraćaja bila je izrazito pomiješana, gdje je 24 % ispitanika u anketi sprovedenoj prošlog maja izrazilo pozitivno mišljenje o projektu, dok je 22 % bilo protiv. Oko 38 % je navelo zabrinutost kao što su velike saobraćajne gužve, poteškoće u dolasku do centra grada iz predgrađa i nepoštovanje saobraćajnih zakona.

Hidalgo, koja se kandiduje za predsjednika na listi socijalista, postavila je stotine kilometara biciklističkih staza i zabranila automobile na autoputevima koji se graniče sa Senom u pokušaju da transformiše Pariz u vodeći „biciklistički grad“.

AutomobilfrancuskaParizzagađenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
2 godine prije

A zašto ne bi uveli BESPLATNE autobusne linije??? Da, znam, zabrane će donijeti više novca od prometnih kazni dok bi besplatni autobusi bili trošak ali ako imaju novaca za organiziranje ljetnih OI onda bi mogli izdvojiti neku siću i za autobusne linije. Besplatne autobusne linije bi riješile problem zagađenja, zastoja, pronalaska parkirnog mjesta, smanjile bi broj prometnih nezgoda,… Ali kao i uvijek, birokrate nikako da smisle neki pametan plan.

Mölltaler
2 godine prije

Polako se ide prema tome da obični ljudi neće uopće smjeti imati osobno vozilo. Ili će ga smjeti imati, ali neće smjeti nigdje ići sa njim što dođe na isto. Sve se naravno radi pod izgovorom za opće dobro. Manje gužve po gradu, manje zagađenje …..
Osobna vozila i keš u novčaniku davali su donedavno veliku slobodu običnom čovjeku, ali toga već sada više nema, a u budućnosti će biti sve manje.

Makedonac
2 godine prije

Ranije nije postojao pojim fašizam, pa kada se pojavilo to nešto kod Musolinija, je dobilo i ime Fašizam. Danas je isto, ima nešto, novo nema čime ga opisati, kao fašizam, ali malo drugačije. Fursov predlaže termin Bio-Eko-Tehno fašizam. Usporedno sa Covid terorom, progurale su mnogo stvari. Sazdaju novu kastu službenog coveka, ili roba, ne može da se mnogo šeta, vozi auto, jede meso… Sinhronizovano svugde na zapad, tag globalistki centar buta tu agendu preko svojih medija i političara… Recimo menjaš kriterij za pandemiju i karantiniraš, ili menjaš nacin kako da brojiš mrtve ot Covida i sa Covida i dobijaš mnogo velike cifre ‘žrtva’ Isto i sa CO2 ili finih prašnih čestica, ranije nisu ih merile, a danas mjeriš i kažeš to je mnogo i idite pešice ili daj kolu u otpad i uzmi kredit i kupi novu na struju. Dajem moj lični primer, u svakoj vodi ima malo urana, menjaju… Čitaj više »

mladen
2 godine prije

Žene se baš ističu u tim iracionalnim odlukama koje se vode osjećajima (i pomodnošću!) a ne razumom pa me nakon Merkeličine odluke o zatvaranju svih nuklearki (makar su njemačke bile najsigurnije na svijetu bez incidenata) uopće ne čudi da ovakve inicijative dolaze upravo od žena. Promotrite da u raznim “zelenim” udrugama, strankama, organizacijama i kompanijama upravo žene vode glavnu riječ pa vam je jasnije otkud dolazi nerazumno provođenje “Fit for 55” agende bez obaziranja na tisuće tehničkih, ekonomskih i na kraju socijalnih detalja, izazova i prepreka. “Ja sam tako odlučila, emancipirana sam i ne zamarajte me detaljima!”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI