Požar u katedrali Notre Dame doveo do novog otkrića

Notre Dame
23 komentara

Restauratorski radovi u Parizu otkrili su da je to bila prva zgrada koja je koristila željezna ojačanja u izgradnji

Razarajući požar 2019. godine u katedrali Notre-Dame de Paris doveo je do novog otkrića o metodama korištenim za izgradnju kultne znamenitosti, nakon što su stručnjaci koji vode napore obnove katedrale istražili prethodno skrivene dijelove zgrade.

Nalazi su u srijedu u časopisu PLOS ONE objavili Maxime L’Heritier sa Sveučilišta Paris 8 i njegov tim. Otkrili su da je Notre-Dame de Paris možda prva poznata gotička katedrala koja je tijekom izgradnje pretežno koristila željezo za vezivanje kamenja. Katedrala je sagrađena sredinom 12. stoljeća i bila je najviša zgrada ikada podignuta u to vrijeme, sa svodovima koji dosežu visinu od 32 metra (104 stope). Iako su prethodna istraživanja sugerirala da je ovaj rekord postignut kombinacijom brojnih arhitektonskih inovacija, do sada stručnjaci još uvijek nisu imali potpuno razumijevanje materijala korištenih u izgradnji ili koliku je ulogu željezo imalo u ovom pothvatu.

Međutim, požar iz 2019. omogućio je arheolozima pristup prije neviđenim dijelovima Notre-Damea. L’Heritier i njegov tim uspjeli su dobiti uzorke materijala od 12 željeznih spajalica korištenih za spajanje kamenja u različitim dijelovima zgrade, uključujući tribine, brodske prolaze i gornje zidove.

Istraživači su koristili brojne metode analize, uključujući radiokarbonsko datiranje, kao i mikroskopsku, kemijsku i metaluršku analizu. Tim je otkrio da su se željezne spojnice koristile u najranijim fazama izgradnje u 1160-ima, što je čini prvom takvom zgradom koja je koristila željezne spojnice u cijeloj svojoj strukturi.

Analiza je dovela ne samo do boljeg razumijevanja načina na koji su pariški majstori zidari izgradili katedralu, nego je također otkrila pojedinosti o opskrbi dvorišta željezom i cirkulaciji željeza, trgovini i kovanju u Parizu u 12. i 13. stoljeću.

Rekonstrukcija katedrale Notre Dame de Paris nakon požara 15. travnja 2019. još traje i očekuje se da će trajati dvadesetak godina. Međutim, napori na obnovi doveli su do nekih važnih otkrića. Prethodno su arheolozi pronašli nekoliko grobnica i sarkofag iz 14. stoljeća; i jedno i drugo bilo je “izvanredne znanstvene kvalitete”, kao i dijelovi oslikanih skulptura za koje se smatra da su dio izvornih ukrasa.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
14 dana prije

Rekonstrukcija katedrale Notre Dame de Paris nakon požara 15. travnja 2019. još traje i očekuje se da će trajati dvadesetak godina.

Kakvi amateri. Pa AV je brzinski sagradio covid bolnicu u Batajnici. Sad će napraviti i stadione u Zaječaru i Leskovcu(mada tamo već postoje, adekvatni rangu takmičenja tih lokalnih klubova) i još ponegde… I put kroz naše selo je rekonstruisao, doduše sad imamo otežan ulaz vozilom u dvorište, nabacan nekim šljunkom, a izvođač već pobegao, tako da će nam ostati trajna uspomena. Nema veze, bitno da se radi i gradi…a i na TV pričaju kako nam je sve bolje i bolje…

Max
14 dana prije

Tad je sve počelo.

Max
14 dana prije

Tu je sve počelo.

Schwarze Hunderte
14 dana prije

Ta .. Protivu Katoličke Crkve se vodi rat na svim frontama već dugo vremena … Te ovakvi te onakvi te svi Svećenici paedophiles ( jedino nijesu oni nosati što sedmi dan po rodjenju muška djeteta ,nakon cirkumcezije , djetetova spolovila , uzimaju isto U USTA – pa ga ” sacnu ” – pa ispljunu krv — TO JE VJERSKI OBIČAJ – KAJ NE ?! ) … Ta Vatican ovo ta Vatican ono a svi ostali —- dobri i nevini ( u lakat i sve pošteno pa tko koga zahebe ) …

tihobl
14 dana prije

Nego kad ce gospdja predsjednica staviti flausoidni zvonik?

Trt
14 dana prije

Ili to ili je sagrađena puno kasnije kada su se koristile naprednije građevinske tehnike.

Golf 2
14 dana prije

David icke je zajeb

nessy
13 dana prije

Medju najodvratnijim i najzlocinackim nacijama francuzi i englezi dijele prvo mjesto. Uz belgijance koji su u najjacoj konkurenciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI