Društvo i vođa

camac
55 komentara

Kao replika na jedan od komentara kolega Žukov je ukazao na opasnost od „nacionalista zakrvavljenih očiju“ po sve nas u Direktnoj Demokratiji. Ovo pitanje je zaista interesantno i zaslužuje ozbiljnije razmatranje ne zbog samog fenomena i njegovog uticaja na društvo već da bi malo bolje shvatili funkcionisanje društva i odnose u njemu.

Čovek je po prirodi anarhističko biće i takve tendencije lakše usvaja od discipline. Dovoljno je pogledati ponašanje dece – možete ih godinama vaspitavati i da postignete zadovoljavajući uspeh, a da se za nekoliko nedelja u društvu „loše dece“ u velikoj meri „pokvare“. Ovo je pre pravilo nego izuzetak jer deci treba mnogo da shvate i prihvate korisnost i neophodnost  obaveza  (neko ih do kraja života ne prihvati).

U moralno stabilnom društvu večina pripadnika živi (ili se bar trudi a ako ne uspeva onda se trudi da sakrije da ne uspeva) po moralnim principima karakterističnim za to društvo. Obzirom da je čovek anarhista mnogo teže i sporije usvaja moralna načela nego što se njih odriče – to smo nažalost videli kod nas 90tih na šta Žukov aludira. I tu nema razloga za veliku diskusuju. Ali zašto se to dogodilo, zašto je nacionalizam (ekstremistički) „procvetao“? Da li je to normalan odgovor društva?

Čovek jeste anarhista ali društvo sastavljeno od anarhista ne može normalno da funkcioniše, nije usklađeno, organizovano – jednostavno nije funkcionalno. Zato čovek mora da se menja, da usvaja pravila (zakone, moralne odredbe) ili će onaj deo društva koji se već prilagodio da ga „odstrani“. I što su pripadnici društva usklađeniji to društvo efikasnije funkcioniše, ima manje problema… Posmatrajući na ovaj način moglo bi se zaključiti da kada društvo postigne neki stepen uređenosti više se ne vraća nazad. To, nažalost, nije tako a primera je bezbroj. Razlozi mogu biti spoljašnji, ali i unutrašnji mada su najčešće kombinovani – obično postoje pojedinci koji omoguće spoljašnjem faktoru da utiče na društvo (nema potrebe da dajem primere, imamo ih na pretek).

Kada se na društvo deluje spolja onda ono obično lako prepoznaje takvo delovanje i brzo donosi  kontra-mere ali ako su razlozi unutrašnji onda je situacija mnogo komplikovanija. Društvo teže prepoznaje prave namere, postaje konfuzno, pravila postaju neodgovarajuća, akcije neprecizne… društvo ne zna ko mu je neprijatelj. Zar vas ovo ne podseća na auto imunu bolest?

Ruke

Sada dolazimo na naše društvo 90tih. Bili smo jedno društvo a onda je došlo do unutrašnjeg sukoga izazvanog spoljnim delovanjem a preko korumpiranih pojedinaca iz samog društva (tačnije domaćih izdajnika). Društvo je bilo zbunjeno i nije znalo kako da reaguje što je i bio cilj onih koji su sve to započeli. Tada je društvo postalo spremno da usvoji nova pravila i da pokrene akcije u skladu sa njima – kao nusproizvod su se javili ekstremni nacionalisti ili kako se „slikovito“ nazivaju korisni idioti. Ne morate se slagati sa objašnjenjem razvoja situacije 90tih, ono je samo posluzilo da prikaže način reakcije društva u nenormalnim okolnostima.

Ekstremnih nacionalista ima u svakom društvu ali oni žive potpuno marginalizovani sve dok društvo funkcioniše normalno. Vlast jeste kriva i odgovorna za njihovo uzdizanje ali do uzdizanja ne bi došlo dok većina bar prećutno ne prihvati njihovo uzdizanje. Narod je odgovoran za to što se dešava u društvu hteli mi to da prihvatimo ili ne. Da li su Amerikanci krivi za ono što njihova vlast radi širom planete pa i njima samima – naravno da jesu, bar oni svesni te odgovornosti.

Zgodno je reći „ne znam ja, mene ništa nisu pitali, šta ja tu mogu…“ a sve vreme uživaju korist ostvarenu takvom politikom (mada je ta korist u značajnom padu od 80tih na ovamo).  Isto kao što smo i mi krivi za rast međunacionalne mržnje – da se narod prdržavao ideje bratstva i jedinstva bilo koja vlast, bilo koji pojedinci pa i organizacije-provokatori ne bi uspeli da utiču na svest naroda. Ali do mržnje je ipak došlo – zašto? Razmislite ko (šta) nam je tada bio vođa.

Društvu su potrebne vođe. Tako je od postanka čoveka. I ranije – i životinjska društva (zvala se ona stada, čopori, jata – sve jedno) imaju vođe. Bez vođe nastaje anarhija i u ljudskom i u životinjskom društvu. Onda mi nemamo šta da brinemo, mi imamo vođe (predsednik, parlament). Da, mi imamo vođe ali oni nisu prave vođe, to nisu vođe koje brinu o dobrobiti celog društva već o njegovom malom delu – o najbogatijem delu. Sva ostala “briga” služi da se socijalni bunt drži pod kontrolom.

Zašto društvo ne napravi bolji izbor? Zato što društvo i nema izbor, u poslednje vreme sva društva dobijaju “nametnuti izbor”. Mislim da je izbor u SAD-u najočigledniji primer ali ni kod nas nije mnogo bolja situacija. Društvo nema izbor mogućeg već izbor ponuđenog. Tako sada imamo vrlo čudnu situaciju: društvo je odgovorno za svoje postupke, ono bira svoje vođe koje će artikulisati te postupke ali nije u stanju da utiče na vođe (tačnije jeste ali to izuzetno retko čini).

Posteri - Američka propaganda u Drugom svjetskom ratu
FOTO: Ilustracija, Američka propaganda u Drugom svjetskom ratu

Kako je moguće da društvo ne oseća odgovornost za loša dela prema nekom drugom? Zato što su ih vođe ubedile da društvo nije krivo (na stranu ko određuje krivicu). Ko je u Srbiji bio kriv – Milošević. U Iraku Sadam, u Libiji Gadafi, u Siriji Asad… Znači ne Libijci, Iračani, Sirijci, ne ni Severnokoreanci ili Iranci već njihove vođe. Na isti način nisu krivi ni Amerikanci, Francuzi, Britanci… već ako krivica postoji onda su krivi vođe. I tako narod ne mora da brine i razmišlja već će to prepustiti vođama a ako dođe do problema smeniće ih… a za probleme neće odgovarati jer nisu krivi.

Nije mi cilj bio da vas zbunim, iz sve snage sam se trudio da objasnim ali ste bar shvatili komplikovanost današnje relacije društvo-vođa koja je najnamernije tako postavljena. Ako mi tako teško shvatamo šta se događa, kako će shvatiti većina društva koje ni ne pokušava? Neće, i u tome leži savršenost kontrole koja nam je nametnuta.

Da bi došlo do promene ove očajne situacije neophodno je da se deinstalira ovaj “sistem vođa”  koji vlada na štetu društva. Društvo mora da izabere za vođu najboljeg (ili grupu najboljih) prema svojim potrebama i svom kriterijumu. Kako će to danas učiniti? Da li postoje mehanizmi koji to omogućavaju? Teoretski postoje, dovoljno je da se takav pojedinac (pojedinci) prijavi kao kandidat, da iznese svoj program i društvo će prepoznati njegove kvalitete… u realnosti nema šanse. Ako je dovoljno pametan, a morao bi biti, zna da mu predstoji neverovatna borba protiv vladajućih struktura i finansijskih koje ih podržavaju. Ni jedan pojedinac makar imao natprirodne moći nema sposobnost da se protiv njih izbori. Čak i da se izbori, pa i da potpuno ukloni stare vladajuće strukture čeka ga borba protiv ekonomskih struktura koje imaju strašno jake pozicije. Za sve vreme mora da se bori i protiv medija koji mu nikako nisu naklonjeni. Kada bi nekim čudom sve to uspeo najveće pitanje je da li bi društvo prepoznalo njegov trud i dalo mu podršku u nastojanjima. Ne moramo se zamarati ovim pitanjem, onaj ko je pametan zna da bi ovo bilo samo gubljenje vremena i snage i rizik nepotrebne a lažne diskreditacije tako da nam ostaje izbor “podobnih”.

Globus

Otišao sam dalje nego što sam želeo ali svaka nedorečenost ostavlja mogućnost za drugačije tumačenje.  Do sada sam objasnio da društvu treba vođa, zašto imamo vođe kakve imamo i zašto nemamo vođe kakve bi nam trebale? 

Ali kako doći do pravih vođa (poštena, časna, moralna, hrabra… osoba koja radi isključivo u interesu društva)? Nije problem kako ih postaviti na vlast već kako ih naći. Aktuelna vlast to neće dozvoliti odnosno učiniće sve da spreči pronalazak takvog vođe. Znači mora se promeniti sistem a to je u današnjim uslovima jedino moguće dovođenjem na vlast stranke kojoj je osnovni cilj da promeni sistem. Takav pokret mora biti proizvod samog društva i to je put ka Direktnoj Demokratiji. Zašto je toliko važan pravi vođa, posebno u kontekstu uvođenja DD-e?

Da objasnim na primeru društva koje danas ima vođu koga bi mogli nazvati pravim. Zamislite da Rusija odluči da uvede DD-u. Narod je u principu “navijački” raspoložen, ako imaju priliku svi su najpametniji, najiskusniji – većinom imamo vrlo visoko mišljenje o sebi. Pustiti ljude da odlučuju u takvoj atmosferi znači dozvoliti da najglasniji, najbezobrazniji dođu u prvi plan – ono na šta je Žukov upozorio kao opasnost od “nacionalista zakrvavljenih očiju“. Zato moraju postojati regulaciona tela koja bi odlučivala o valjanosti inicijativa (a koja bi, naravno, bila birana od strane društva). Ali i takva tela na različitim ili istim nivoima mogu biti suprotstavljena i onda je neophodan vrhovni arbitar, domaćin – vođa koji ima izuzetno poverenje društva da donese odluku. Pri uspostavljanjnu DD-e pravi vođa je neophodan, nezamenljiv sve dok društvo ne usvoji obrasce ponašanje i vrednovanja i dok ne stekne dovoljno iskustva koji će mu omogućiti efikasno funkcionisanje. Tada će se pravi vođe nalaziti sve niže na lestvici odlučivanja mada će potreba za vrhovnim arbitrom uvek postojati kao mogućnost. A ako društvo pri uvođenju DD-e (znači u najkritičnijem momentu) nema pravog vođu to nije katastrofa – to je samo put ka stanju u kome se nalazimo danas.

Direktna Demokratija nije utopija, to je proces koji neminovno dolazi a kada će to biti zavisi od društva – tačnije od stepena logike koje društvo primenjuje. Ako nije u stanju da prepozna i otkloni negativne tendencije onda mu niko nije kriv. Kukanjem se problem ne rešava već akcijom ali mudrom, a ne stihijskom.

civilizacijadruštvozapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Čovjek je po prirodi društveno biće, dalje nema smisla raspravljati. Anarhističko definitivno nije. Anarhizam netko tumači kao “kaos” , ali ja govorim o anarhističkom kao što ga je opisao Max Striner, iz čega je kasnije, uz Proudhona i Bakunjina, nastao anarhizam kao politička misao.

Laki Topalović
6 godine prije

Brate Shumadinac, ljutio se ti ili ne ljutio, stvari ti stoje ‘vako. da citiram: Pri uspostavljanjnu DD-e pravi vođa je neophodan, nezamenljiv sve dok društvo ne usvoji obrasce ponašanje i vrednovanja i dok ne stekne dovoljno iskustva koji će mu omogućiti efikasno funkcionisanje. E sad, da bi se ostvarilo idealno komunističko društvo u kojem svi rade koliko mogu i dobiaju koliko trebaju, e bmliga, za početak je nužno uspostaviti diktaturu proletarijata. tako i ovdje, iako DD, (ikao se ne piše velikim slovom nijedan politički pokret i ideologija), trebamo vođu, koji će nas usmjeravati dok ne skontamo sami da je to dobro za nas. Ako tog vođe nema, opet dobro, ostat će sve kako je. Jel tako nekako?

dron
6 godine prije

u SAD postoje anarhisticke zajednice koje izvanredno dobro funkcioniraju druga je stvar sto je taj pojam kriminilziran i definiran kao vladavina nereda sto nije istina

Vučedolac
6 godine prije

4 ljudska temperamenta postoje i ako ih imamo u vidu lakše možemo funkcionirati u zajednicama

PPP
6 godine prije

Laki, diktatura proletarijata je diktatura partije o kojoj je teoretizirao Karl Marx, a prakticirali su je boljševici i Lenjin. I sam Lenjin je govorio da rulja nama ideja i mogućnosti bilo što pokrenuti, nego se treba osloniti na profesionalne revolucionare koji će odvesti proletarijat tamo gdje ga nije mogla odvesti ni Crkva. Ti profesionalni revolucionari-huškači nikada nisu dolazili iz radničke klase. Svi iskreni i naivni koji su im vjerovali doživjeli su debakl ili su bili ubijeni. Diktatura proletarijata je dakle utopija koja se na kraju pretvara u diktaturu partije.

Što je prije zaboravimo, bit će nam bolje. Rješenje je na sasvim drugoj strani.

Ivo
6 godine prije

Odlična tema. Za početak digresija-u DD nacionalisti s krvavim očima nisu tolika opasnost,jer su manjina,a glas im ima istu težinu kao I svaki drugi,ako govorimo o nekom elektronskom glasanju. Ti isti ‘nacionalisti'(u stvari kriminalci I oportunisti) koriste se za mobilizaciju I zastrašivanje mase,stvaranjem ozračja u kojem se miroljubivi ljudi boje izjasniti zbog straha od latentnog nasilja. Tipičan primjer su 90-te kod nas. Odi na neki ulični skup gdje je 20-tak zakrvavljenih u crnim majicama I pričaj o potrebi dijaloga sa suprotnom stranom,pa vidi kako bi završio. U najboljem slučaju izvrijeđan I popljuvan, a batine su najvjerovatniji ishod. Direktna demokracija – ima dobra Churchillova izjava – Najbolji argument protiv demokracije je 5-minutni razgivor s prosječnim glasačem. S tim se slažem,jer osobno smatram 75-85% stanovništva ovcama koje su beyond help,iako im želim pomoći. No,djelomično je I sustav kriv za proizvodnju ovaca, treba I to uzeti u obzir. Osobno mislim da elite nikad… Čitaj više »

Sinisa
6 godine prije

“”Nije problem kako ih postaviti na vlast već kako ih naći.”” To je ta sustina problema,u nas je vlast sa Dodikom zlo ali opozicija je prosto katastrofa da ni sami ne znaju đe gone a narod prosto vapi za necim novim;kada se doda da je vlast bukvalno mafijaski organizovana u stilu kuma i koza nostre imamo podpunu ludnicu.
Valja dodati konstantno potenciranje straha od drugih kojega kao po dogovoru podizu istovremeno i jedni i drugi ,mada kod Covica to ne primjetih, a narodu nije do rata jer vidio je da ima dobrog zivota.

Anarho
6 godine prije

Ako je covjek anarhista po prirodi (ja sigurno jesam 🙂 ), onda drustvena zajednica sa vodjom nije spojiva sa pojedincem. Anarhizam podrazumijeva odsustvo vodje, tj. hierarhije u smislu nadredjeni-podredjeni. Da bi drustvo funkcionisalo u anarhiji, to isto drustvo mora postici stepen visoke homogenosti tj svaki pojedinac morao bi postaviti interes zajednice ispred svog interesa i raditi u zajednicko dobro na podrucju na kojem se najbolje snalazi. Posto je drustvo danas orientirano ka individualizmu, utopija je ocekivati da ce se narod odreci osobnog interesa u dobro drustva u skorijoj buducnosti …

Zvrk
6 godine prije

ljudi su u pravilu priglupe ovce kojima zaista treba nekakav strog i pravedan pastir da ih usmjerava i održava ne nužno unutar tora ali da se ne izgube. ali kako vidimo zaista malobrojne skupine imaju lidera kakvog zaslužuju dok su ostali na milost i nemilost korporativnim ublehama.

Weteran
6 godine prije

Najvećim delom, ne slažem se sa ponudjenim tezama.
Imao bih na svaku tezu da napišem drugačiji pogled!?
Samo ću ovo:
– Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

pijun
6 godine prije

Članak godine ako ne i desetljeća! Prvi dio u objašnjenju funkcionisanja čovjeka kao takvog na relaciji sa društvom unutar vlastite zaokružene nacije odnosno države a drugi dio u prikazivanju šta se zapravo desilo narodima na teritoriju ex Yu (raspad države te posebice njegov proces) u burnim 90-im godinama za što postoji niz dokaza.

trumba
6 godine prije

Papir služi da se bolje vidi drek. ——————————- A kako komentari u zadnje vrijeme završavaju kao članci, imate i moje dopuštenje da od njega napravite članak ako hoćete. Slobodno pokušajte logički rascjepkat ovaj moj komentar. ——————————- First thing first; Značenje anarhija = an-archon = bez-vladara. Nitko ne spominje da nema pravila ponašanja (ili zakonima/božjim zapovjedima kako ih netko zove). Svaka akcija ima svoju posljedicu pa će isto tako svako srati ono što jede. ——————————- Upravo ovaj članak je ogledni primjer kako je na ovoj planeti zapravo jedino ono što ne valja – familija. Jer maleno dijete promatra svijet kao nešto nepoznato i naviklo se od malih nogu da joj je potreban NETKO tko će će umjesto razvoja dijetetovih kapaciteta preuzeti interpretaciju (kako se postaviti) prema okolini za to dijete. To malo dijete je odraslo, ali je i dalje ostalo ‘malo’ – u načinu razmišljanja – koje nije logičko rasčlanjivanje mogućnosti… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Po meni , eto direktna demokracija postoji u Kini. Sve se odlučuje na razini mjesnih zajednica, a Xi Jinping se brine da to ne postane prijetnja cijelom društvu. Dakle savršeni primjer dobrog vođe i direktne demokracije. Nedavno je bio dokumentarac o predsjedinci mjesne zajednice , a nije u Kom. partiji, ona postavi kredom pitanje na ploči u centru sela i svi napišu odgovor, a odluku donosi većina. Selo funkcionira savršeno i ima dobar ekonomski rast i rast standarda svih seljana (govorimo o selu od najmanje par desetaka tisuća ljudi, jer govorimo o Kini)

Perun
6 godine prije

Dalo bi se tu pisati o psihologiji mase. Tehnike manipulacije usavršavaju se stoljećima pa čak i milenijima pa neću o tome. Ja ne vjerujem u nikakvu masovnu i spontanu promjenu stanja svijesti jer svatko je ono što jest. Netko je anarhist svojim izborom ali ne bih to postavio kao opće pravilo za sve. Ovo se može riješiti jedino vojnim putem i nikako drugačije a zainteresiranih za borbu nema. Pernar čije ideje su mi dosta bliske bio bi revolucionar bez vojnog krila. Ne radi se to tako. Čak i kad bi dobio izbore što bi mogao u jednom mandatu iskorijeniti koliko su se ovi ugnjezdili i umrežili. Ako ga ne mogu kupiti onda bi ga ubili. Možda bi za 20-ak godina strogog režima i uspjelo se nešto popraviti. Prvenstveno mislim na HR ali slično je i u ostalim banana republikama. Nacionalisti su danas ljudi koji imaju interes od toga ali nijedan… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Druze Shumadinac pohvale za trud , tvoja promisljanja sazeta u tekstu pomno sam procitao , u metafizickom obliku ona cak i imaju neko labavo uporiste , medjutim u materijalnom svijetu ovakav kakav jest , cista utopija .Sa ili bez vodje , nama kao civilizaciji jednostavno nema spasa, kao sto nije bilo spasa civilizacijama prije nas nece biti spasa ni onima poslije nas .Zasto? Za ljude uopceno osnovno zlo se sastoji u tome da zbog uvjeta svakodnevnog zivota vec od svoje djecije dobi pocinju sa identifikacijama , u pocetku to su roditelji , nakon toga slijedi anomalno obrazovanje i tako dospjevamo u “odgovorni” uzrast gdje se prepustamo svim mogucim vrstama vanjskih identifikacija .Rijeka zivota nosi nas maticom , ne mislimo na posljedice ,prepustamo se toku , dok na kraju sve pa i nas zivot ne prepustimo sudbini . Takvom zivotnom pasivnoscu mi postajemo sredstvo , i radi spasenja tako bijednog zivota… Čitaj više »

Rotor
6 godine prije

Ivo Andrić je rekao da ‘mržnja ima svoju funkciju u razvoju društva jer daje snagu ako što gnjev izaziva pokret’. Zbog toga svaki političar nacionalističkih vizija njeguje mrznju unutar svoga naroda kako bi preko nje mogao manipulirati svojim narodom. Ne zaboravimo da su emocije vrlo bitan faktor u projektu ovladavanja ljudima.

karantanac
6 godine prije

Ivo,čini mi se da si pogodio srž problema. Dobronamerni ljudi ne treba da budu jagnjad već ako situacija zahteva moraju biti lavovi. U dvadesetom veku smo imali niz velikana koji su u ovozemaljskoj civilizaciji dostigli najveći domet do sada u oblasti života dostojnog čoveka. Po meni to su bili Lenjin, Tito, Fidel, Če, Naser, Gadafi, Čavez i ne znam da li sam zaboravio nekog velikana 20.veka. Zahvaljujući ovim ljudima 20.vek će biti upamćen kao vek najvećeg dostignuća ljudskog dostojanstva iako je zahvaljujući nekim drugim ljudima istovremeno bio i vek najvećih ljudskih stradanja.Ovaj vek u kome živimo je na žalost deficitaran sa ljudima prvog tipa ali obiluje sa ovim drugim.Što se tiče direktne demokratije za nju još nije došlo vreme. Revolucija prvo mora da odradi svoje i da stvori uslove za direktnu demokratiju. Malo mi smeta što se ovde o anarhizmu govori sa nipodaštavanjem jer i on mora da odigra pozitivnu… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Ajde, kad se ufatiš neke teme , budi ozbiljan i barem malo uđi u dubinu. Nužni vođa u direktnoj demokraciji je proturječje, contraditio on adjecto. Kao i ono o moralu. Preporučam Nietzschea i “Zaratustru”. Ako to nisi pročitao, kani se ovoga. Bez uvrede, ovo su teme o kojima tisuće godina mudruju veliki umovi i tumačenja je tisuće. Vulgariziranje nije ni ideja, ni novi put, kojeg treba naći…., Usput, direktna demokracija je omiljena misao krugova Otvorenog društva i Karla Popera i galaksije NVO koji se bore protiv “autoritarnih režima”.

Ivo
6 godine prije

Čovjek po prirodi nije anarhista, već vrlo socijalno biće, što odmah podrazumijeva uređeni društveni odnos i hijerarhiju. Društvo bez hijerarhije je nemoguće, nije nikad postojalo, niti će moći postojati u dogledno vrijeme. Anarho, forget it. Ljudi su prirodno, po rođenju predisponirani da budu ili vođe (u manjem broju) ili sljedbenici (u velikoj većini). To je prirodno. Pri tom sljedbenik još uvijek nije ovca, to postaje tek kad slijedi bez razmišljanja i samo bleji. Vođe imaju poriv da organiziraju i vode ljude, daju im zadaće i vide big picture u svemu što rade, te što je najvažnije imaju jak prirodni drajv da vode. Velika većina pak žele biti sljedbenici, jer im je to u prirodi (ili su plahi, ili su komformisti, ili su nesigurni, žele sigurnost i stabilnost, ili štogod). U skladu s time, velika većina ljudi, njih preko 95%, traži vođu. To sve skupa nije ništa loše. Problem je u… Čitaj više »

Igcek
6 godine prije

Super !!!

bbbb
6 godine prije

Šumi jako si dobar socijolog i psiholog.

shumadinac
6 godine prije

Izvinjavam se društvo što nisam učestvovao u diskusiji – jednostavno nisam video tekst što je vrlo čudno obzirom da vrlo često proveravam šta ima novo.
Šteta, bilo je mnogo tema za diskusiju ali će morati drugi put, sad je već kasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI