Država EU-a izvozi dizel Ukrajini, koji je dobiven od prerade ruske nafte

Nafta
11 komentara

Bugarska uživa u izuzeću od sankcija EU-a

Bugarska će isporučivati Ukrajini rafinirane naftne proizvode proizvedene od ruske sirove nafte, objavila je bugarska vlada u priopćenju u srijedu. Zemlja je dobila izuzeće od EU-a na uvoz sirove nafte i naftnih proizvoda iz Rusije pomorskim prometom do kraja 2024. Također je dobila ekskluzivno pravo na izvoz naftnih proizvoda dobivenih iz ruske vodeće mješavine Urals u treće zemlje. “Ovo je neophodno kako bi se ograničili rizici za okoliš i sigurnost, jer se takvi proizvodi ne mogu sigurno skladištiti u zemlji”, stoji u priopćenju.

Odstupanje je trebalo isteći 5. veljače, kada stupa na snagu zabrana uvoza ruskih naftnih proizvoda u EU poput dizela i kerozina.

Bugarska uglavnom izvozi plinsko ulje, također poznato kao crveni dizel, u Ukrajinu, što čini do 90% svih isporuka u zemlju, prema podacima EurActiva. Dizelsko gorivo se koristi u teškoj industriji za pogon strojeva, generatora i terenskih vozila, kao i u poljoprivredi i pomorskom brodarstvu. Gorivo se proizvodi u jedinoj rafineriji u zemlji u Burgasu, u vlasništvu najveće ruske privatne naftne kompanije, Lukoila. Tvornica radi uglavnom s ruskom naftom koja se uvozi tankerima preko Crnog mora.

Od siječnja do studenog 2022. Bugarska je u Ukrajinu izvezla goriva dobivenog iz ruske nafte u vrijednosti od 700 milijuna eura (769 milijuna dolara), izvijestio je EurActiv pozivajući se na podatke bugarskog Nacionalnog instituta za statistiku. Državno tijelo je reklo da je ta brojka 1.000 puta veća od ukupne isporuke goriva u 2021., koja je procijenjena na 750.000 eura (823.840 dolara). Bugarska statistika pokazuje da je Ukrajina sada treći najveći trgovački partner zemlje u pogledu opskrbe gorivom, nakon što je zamijenila SAD.

U međuvremenu je Lukoil zanijekao navodne isporuke, inzistirajući na tome da njegova rafinerija u Burgasu ne opskrbljuje Ukrajinu gorivom. “U vezi s novim valom spekulativnih publikacija u medijima, Lukoil još jednom izjavljuje da nema ugovore i da nije isporučivao svoju proizvodnju u Ukrajinu iz tvornice u Burgasu ili drugim kanalima 2022. godine”, rekao je Lukoil za rusku novinsku agenciju TASS. Ruska tvrtka tvrdi da prodaje gorivo gotovo 500 bugarskih tvrtki i da ne radi s Ukrajinom.

BugarskadizeleuNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ma nema problema prodace rusi pored goriva i municiju samo da rat potraje.
Svakim danom rata problemi na zapadu se sve vise gomilaju, a u Rusiji se povecava proizvodnja svega i svacega.

Alex Keller
1 godina prije

Para vrti di burgija neće.

Dragačevac
1 godina prije

Rusofobija je oduvek bila opasan i skup hobi…

tuf
1 godina prije

Sanctions imposed on Russian crude oil have so far “failed completely” and new price caps could prove immaterial as well, analysts told CNBC.
“The price cap was “invented by bureaucrats with finance degrees. None of them really understand oil markets,” Paul Sankey, president and lead analyst at Sankey Research, told CNBC’s “Streets Sign Asia” on Thursday. “t’s been a total bomb, it has failed completely.”

– Kakva je ovo ruska propaganda, sigurno je CNBC na Putinovom platnom spisku! Ja samo vjerujem trolovima na Indeksu, forum.hr-u i Facebooku koji još od ožujka prošle godine najavljuju da će Rusi gladovati!

Max
1 godina prije

Lijepo su se snašli.

gigi pinna
1 godina prije

Kad je Franjo mogao svom drugaru po Udbi, Slobi, prodavati naftu u jeku najvećih sukoba ’90-ih i najvećih sankcija po Srbiju i Republiku Šumsku, a što ne bi i Rusi preko svoje braće Bugara prodavali svojoj braći Ukrajincima?

Ico
1 godina prije

Para vrta de burgija neće, kažu u Srbiji. Sad je prilika za ratni profit, stoga treba Ukrima davati oružje da rat što duže potraje. Primirje je zlo, jer tada divizije ne troše oružje, kazala je Golda Meir!

Blaza
1 godina prije

Povijest se ponavlja, i Njemacku su opskrbljivali tzv. protivnici. Rat je potreban svijetu kako bi se razorilo i potom popravljalo te kako bi svijet izasao iz financijske krize u kojoj se nalazi – i tu se povijest ponavlja, oni (nazovite ih kako hocete – elita ili mafijaski klanovi)ne znaju drugacije. O nama zavisi hocemo li poput nasih predaka dozvoliti da se sve prelama preko nasih ledja ili cemo sami izabrati svoj put.

1 godina prije

je li onaj naftovod druzba jos uvijek radi?
unatoc svim sankcijama i ratu druzba jos uvijek provodi naftu iz rusije preko ukrajine?
e, sto je biznis. ne bi ih se posramili zaraceni hrvati i srbi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI