fbpx

Edward Bernays i “kontrola misli” – Vrijeme je da se stane na kraj prljavoj propagandi

Ispiranje mozga

Jesmo li marionete? Metaforički, ovo pitanje ima smisla. Bukvalno ako se upitamo da li vanjske “sile”, one kojih nismo ni svjesni, manipuliraju mašim mislima i djelima? Koliko je i je li važna  naša svjesnost o tome? Ako smo svjesni vanjskih sila, mogu li biti razotkrivene kao manipulacija? Ako smo svjesni, a svejedno dopuštamo da nas se manipulira, znači ji to da smo dragovoljno marionete?

U slučaju kada manipulacija postoji, a nismo je svjesni, postavlja se dublje pitanje koji to ključni događaji u životu svjesnog bića dovode do točke kada više ne prepoznajemo manipulaciju? Oni koji dopuste ili naprosto budu toliko uronjeni u manipulativnu situaciju i do te mjere da ona postane normalno stanje, tada se manipulacija kao normalna i uobičajena nastavlja unedogled i potpuno neometano.

Jesmo li lutke na koncu zato što smo društveno uvjetovani ili je to posljedica naše genetske konfiguracije? Znanstvenici poput Pavlova su tvrdili da smo uvjetovani i genetskim faktorima, ali i našim okruženjem.

Nadalje, kažu da iz te situacije izlaza nema. Zarobljeni smo prošlošću, kao i svakom donesenom odlukom na koju smo individualno ili društveno predisponirani. Ljudska sloboda je fikcija. Nikada nismo bili i nikada nećemo biti slobodni. Predodređeni smo genetskim nasljeđem i društvenim okruženjem.

U stvarnom životu je sposobnost manipuliranja pitanje moći i odražava se u politici, gospodarstvu, vjeri i drugim područjima u kojima provoditelji kontrole ne upravljaju samo svojima, nego i životima drugih. U području politike  lutkarski majstori donose zakone i određuju nam dužnosti. U području ekonomije oni posjeduju i upravljaju sredstvima za proizvodnju i diktiraju tempo i način proizvodnje roba i usluga.

Nadalje, oni kontroliraju tržišta manipulacijama cijena i prioritetima distribucije.

U sferi religije, formiraju dogme i prijeteći s propovjedaonica paklom i sumporom usađuju strah u srca takozvanih vjernika. Posjeduju medije koji odvraćaju pozornost ljudi od stvarnih problema. Mase se zabavljaju seks skandalima, sportovima,… bilo čime, samo da nisu ozbiljne teme. Naravno, ozbiljne stvari su za velike igrače koji brinu o nama.

Živimo u svijetu moćnih manipulatora s jedne strane i mase izmanipuliranih nemoćnika s druge. Uhvaćeni smo i pojedeni od strane sustava u kojemu se sve diktira iz modernog Olimpa, moćnog prebivališta bogova i boginja, globalnih sila i vladara koji ne samo da manipuliraju, nego i iskorištavaju politiku i ekonomije manje moćnih nacija.

Ove globalne sile pokreću ratove, uništavaju ljude, cijele narode. Besramno prisvajaju bogate prirodne resurse i istovremeno siju sjeme siromaštva koje onemogućuje otpor.

Ti politički i ekonomski manipulatori žanju plodove modernih tehnologija i znanosti. I tu stvaraju monopole.

Medijska manipulacija

Manipulacija ljudima i njihovo iskorištavanje ipak nisu posljedice isključivo genetskog i socio-kulturološkog programiranja. Ono što je zajedničko svjetskom stanovništvu je što smo marionete ili sićušni kotačići u ogromnom i moćnom stroju svjetske države koja nas kontrolira i ograničava zakonima, odredbama, obvezama, zabranama, oporezivanjem, nametanjem iskrivljenih vrijednosti, ograničenjima svih vrsta s bezbroj mehanizama.

Kritičniji dijelovi društva su toga duboko svjesni. Znaju da su marionete, znaju da ih se kontrolira i manipulira u tom zamršenom labirintu uvjeta, ograničenja i zahtjeva u društvu kojega nazivamo domom.

Primjera manipulacija ima bezbroj, dotaknimo se tek nekih.

Dvadeseto stoljeće je obilježeno isprovociranim i pomno planiranim procesom kojemu je cilj pretvoriti sveukupno društvo u antidruštvo u kojemu se “Ja” pretpostavlja onome nekadašnjem “Mi”.

Netko će reći da je to “teorija zavjere”, ali povijesne činjenice govore drugačije. Nećak Sigmunda Freuda, Edward Bernays, bio je prvi u nizu znanstvenika koji su radili na usavršavanju “znanosti kontrole misli”.

U političkoj sferi je upravo on naveo masovnu psihološku manipulaciju kao “inženjerijski pristanak”.

Koristeći propagandu i psihološku manipulaciju za poticaj potrošača na kupnju proizvoda, a sve je tako i počelo, nazivao je “odnosima s javnošću”. O tome govori i četvrti dio dokumentarca BBC-a “The century of Self”.

Medijska korupcija

Dvadeseto stoljeće se opravdano može nazvati stoljećem sebičnosti. Ovaj dokumentarac upire prstom u Sigmunda Freuda i njegovog nećaka Edwarda Bernaysa.

Već prije Prvog svjetskog rata političari i biznismeni koriste njihova saznanja i tehnike kako bi naveli ljude da im ili daju glasove na izborima, ili kupuju njihove proizvode, a Woodrow Wilson Bernaysa postavlja na čelo Komiteta za informiranje javnosti kako bi provodio ratnu propagandu.

Ovdje Bernays uvelike koristi i pretvara u praksu Freudovu teoriju da je ljudsko ponašanje vođeno nesvjesnim instinktivnim porivima.

Služeći se upravo Freudovim napucima, on cilja na nesvjesne i iracionalne osjećaje u stanovništvu i uspješno “budi” inače duboko izolacionistički nastrojenu američku javnost da prihvati ideju o sudjelovanju u Prvom svjetskom ratu.

Nakon Prvog svjetskog rata, Bernays od svoje uspješno odigrane uloge inženjeringa u ratnohuškačkoj vladinoj propagandi u mirnodopsko vrijeme nudi svoje “usluge” korporacijama i svesrdno pomaže u stvaranju potrošačkog društva

Cilj je kulturu “potrebe” pretvoriti u kulturu “želje” i natjerati potrošača da kupuje, kupuje i kupuje i da se pritom osjeća ugodno. Bernays, svjestan negativnih konotacija vezanih uz termin propaganda, smišlja pojam “odnosi s javnošću”.

Već ’20-ih je u Americi konzumerizam uvelike zaživio, a 1927. kritičari izražavaju zabrinutost zbog činjenice što Amerikanci više nisu građani, već “potrošači”. Onda, 1929. godina, dolazi do poznatog gospodarskog sloma.

Coca Cola, djevojka, marketing, reklama

Bernaysova propaganda je uspješna, građani se zadužuju kod banaka, kupuju dionice, tržište dionica bilježi rekordne rezultate, ali se pod pritiskom kupnji posuđenim novcem ubrzo urušava. Tijekom “Velike depresije” Bernays fokusira napore na utjecaj na  političke stavove javnog mnijenja.

Niti on, ni sam Freud nisu vjerovali u ljudsku jednakost. Uplašeni rastućom fašizacijom u Europi u to vrijeme, obojica vjeruju kako demokracija nije siguran oblik vladavine s obzirom na činjenicu da je “čovjek podložan nesvjesnim porivima”.

Obojica vjeruju kako čovjeka nužno treba kontrolirati i da demokracija može funkcionirati samo ako se kontinuirano provodi ciljani inženjering.

“Potrošač će ostati trajno politički pasivan ako njegova iracionalna želja bude zadovoljena uvijek novim proizvodima koje može kupiti”, bio je temelj nove misli.

Nacionalni savez proizvođača 1936. upošljava Bernaysa u pokretanju ideološke kampanje usmjerene protiv “New Deala” i protiv rastućeg “unionizma” kojeg Alex Carey spominje u djelu “Taking the Risk of Democracy”.

Po završetku Drugog svjetskog rata Bernaysove usluge koristi CIA, gdje se zapošljava kao savjetnik o pitanjima kako obuzdati i kontrolirati “iracionalnu agresiju masa”. U godinama službe za CIA-u Bernays osmišljava i provodi i kampanju za Eisenhowerovu administraciju, koja ima za zadatak uvjeriti američku javnost u direktnu “prijetnju od sovjetskog komunizma”.

Dio te kampanje je bila i mobilizacija javnosti i dobivanje potpore Kongresa za puč protiv demokratski izabranih vlasti u Gvatemali 1954. godine, kada je svrgnut predsjednik Jacobo Arbenz.

Tada je Bernays radio za tvrtku United Fruit Company, koja je bila zabrinuta zbog Arbenzove najave agrarnih reformi kojima bi United Fruits izgubila svoje ogromne plantaže banana u Gvatemali.

Posteri - Američka propaganda u Drugom svjetskom ratu

FOTO: Američka propaganda u Drugom svjetskom ratu

U nastavku, naravno, “odnosi s javnošću”, točnije propaganda, bujaju poput industrijske mašinerije koja zapošljava cijele timove psihoanalitičara, stvaraju se ciljane grupe koje imaju zadatak reklamu učiniti efektivnijom, privlačnijom, koje ciljaju na ono naše nesvjesno i to u svim sferama naših života.

U takvim okolnostima, manjak ili potpuno odsustvo jedinstvenog svenarodnog otpora protiv manipulacije  je ono što lutkarima omogućava da nas i dalje i unedogled iskorištavaju.

U tom kontekstu, izmanipulirane se ne može gledati kao na kao marionete, jer marioneta i ne zna da je marioneta.

Ali, budući da smo gubitnici u toj velikoj igri, jesmo marionete, jer im dopuštamo da nama upravljaju. Kako govoriti o slobodnoj volji čovjeka kada se podvrgavamo manipulativnom izrabljivanju i opresivnim hirovima svjetske oligarhije i ne bunimo se protiv gaženja ljudskog dostojanstva, tuđeg ili svojega, potpuno nevažno?

Jesmo li doista obdareni slobodnom voljom? Čini se kako smo došli do stupnja kada moramo priznati da je slobodna volja samo iluzija i racionalnije se pomiriti s činjenicom da je ljudska osobnost unaprijed određena.

Ako je to zaista tako, tada i moralna odgovornost umire skupa sa slobodnom voljom, jer je sposobnost razlikovanja dobra od zla stvar slobodne volje.

Ako je baš sve što radimo rezultat onoga čime smo uvjetovani, onda nitko ne bi trebao biti odgovoran  za uništavanje, zla i nasilna djela, jer su sve te akcije rezultat genetskog i socijalnog programiranja, ciljane propagande, psiholoških manipulacija.

Tako bi manipulatori i htjeli da bude. Dobrim su dijelom uspjeli, ali se svijet budi i odbacuje propagandu, i to istim oružjima i alatima koji su izmišljeni za njezino širenje i pokoravanje širokih masa u svakom kutku svijeta.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

U trenucima krize nestaje povjerenja u zajednicu, JA zaboravlja da da je dobrobit drugih isto sto i vlastita dobrobit. Instinkt preuzima kontrolu, neovisno da li je kriza stvarna ili izmanipulirana. Svijest o manipulaciji otvara prostor da ju se izbjegne, ali poluge moci to ne prihvacaju i forsiraju monopol. Bez obzira na ime, takvo drustveno uredjenje bazdi na fasizam i tu je pocetak svih problema civilizacije. Kad ne bi bilo tog tereta krize, manipulacija bi odumrla u rekordnom roku.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

“Jesmo li doista obdareni slobodnom voljom?”
obdareni smo nagonima koji moraju biti zadovoljeni kroz društveno
prihvatljive norme koje se uopćeno nazivaju kultura,

najveća fascinaciju u čivjeka izazivaju seks i nasilje (agresija)
Edward Bernays je dobio manuskript neobjavljene knjige od FREUDa i tako stekao prednost
pred drugima jer je imao znanje o čovjeku i njegovoj psihi prije drugih propagandista

inače je čova izumitelj novog marketinga, živio je u Waldorf Astoria u New Yorku
što znači da je bio jako uticajna osoba svoga vremena

napisao je nekoliko dobrih knjiga koje treba dobro proučiti
jer današnje djelovanje usa politike stoji na njegovim osnovama

ovo je jedna od jako značajniji osoba koju ste samo ovlaš spomenuli na portalu
i to u jako negativnom kontekstu,
njega se može sagledati u znanstvenom pogledu kroz njegove radove na psihologiji masa
što bi bilo jako zanimljivo za čitanje i educiranje

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Jel bi možda Goebbelsa trebalo spominjati u pozitivnom kontekstu? A Goebbels je za ovog bio mala beba.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

sve što potoji i što j čovjek omislio i proizveo može se upotrebiti i zloupotrebiti,
isto kao i tvoj komntar

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

On je aktivno participirao u zloupotrebi svojih saznanja…Suučesnik je u zločinu…

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Expert za manipulaciju”kako isprati mozak nacije” ,bivši KGB-ovac Yuri Bezmenov alias Tomas David Schuman(asocijacija,prezime,ime)… je sve objasnio u 8 minuta.
https://www.youtube.com/watch?v=zeMZGGQ0ERk&list=PL7xEDlBQFm5xxjx1ZOEg0BDQkWwuE28XA
Očito je za potrebe američke propagande trebao prokazati “zle Ruse” javnosti tog doba.U stvari je u detalje objasnio ciomodus .
Jer KGB je sve trikove ispiranja mozga naučio od “najboljih” …bivšeg NKVD-a…A bivši NKVD su u Staljinovo doba vodili ciosi na čelu s “nevidljivim” kabala majstorom Lazarom Kaganovichem(čija je sestra bila Staljinova žena) i eksponiranim Lavrentij Beri-om.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Slažem se da smo mnogo čime uslovljeni i da je ljudska sloboda fikcija, u apsolutnom smislu, što ne znači da možemo izabrati put i život u kome ćemo biti više slobodni nego što jesmo. Misao je podložna kontroli, dokazano iz života, ali ni ona nije apsolutna i uvek će biti mestimičnih stranih upliva. Programere i usađene programe (manipulante) možemo pobediti tako što ćemo umesto drugih i drugima kontrolisati, tj. programirati svoje misli. Po sopstvenom nahođenju. Teško je jer se uvek mora biti budan i fokusiran, ali nije nemoguće. Vremenom samoprogramiranje u željenom pravcu ide sve lakše.

“Svom brižljivošću čuvaj srce (um) svoje, jer iz njega izvire život”. “Jer iznutra, iz srca ljudskoga, izlaze zle misli, preljubi, bludništva, ubistva, krađe, lakomstva, pakosti, prevara, razvratnost, zlo oko, hula, oholost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka”. Sveto pismo. “Tvoje su misli tvoj život”. Starac Tadej.

panStje
Gost
panStje
1 godina prije

“Ono što jesmo rezultat je onoga što smo mislili. Um je sve. Što mislimo to i postanemo.”
-Buddha-

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Marionete stvaraju mediji, ponajviše metodom skretanja pažnje. To je jače oružje od nuklearnog.
Ljudi upijaju “mudrosti” koje im serviraju msm mediji po načelu red crne kronike, meke erotike i reduciranih vijesti o situaciji u svijetu, a nakon toga tv shou koji ih prikuje 3 sata za televizor gdje gledaju kako ekipa reve u mikrofon pa nakon toga holivudski uradak na temu USA spasitelji svijeta od vanzemaljaca, rusa ili sj. Korejanaca.
Dok je to tako malo se moze ocekivati od prosječnog građanina da trezveno gleda na pojavnosti u svijetu i zakljucuje od kojih centara moći dolazi nered.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Za izbjeci manipulaciju treba puno citati i informirati se iz razlicitih resursa. Treba imati naucnu potporu, kao fiziku, matematiku, povijest koja se ne uci u skoli nego u knjigama razlicitih izvora. Sa dosta znanja je lako izbjeci manipulaciju. Nazalost nije svakome pristupno znanje zbog manjka vremena kad mora raditi da bi prezivio. Malo ljudi citaju vise stranih jezika i misle da im njihovi politicari pricaju istinu. Ustvari, demokracija je najbolja za manipulaciju jer se sakriva iza “narod glasa”, a za dobru demokraciju treba 50 posto plus jedan glas, ili 50 posto plus nesto neinformiranih.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zato se uništavaju obrazovni sustavi.
Ni jako dobri u svojoj profesiji nemogu to ostati ako ne prate promjene u svom području. A i drugim. U SSSRu su inženjeri svakih 5 god. morali na ispit.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Lucija, zbog exponencijalne brzine evolucije svijeta, long live learning je danas neophodan. Ako se inzinjeri ne prilagode, postaju obicni radnici.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sad sam se sjetila da je negdje podatak da 50% glasača HDZa ima osnovnu školu.
Tako da ona zanimljivost iz članka ‘nisu vjerovali u demokraciju’, poprima vrlo logične obrise.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Lucija, poznam jako mnogo dipl.ing, mr. dr. koji su simpatizeri HDZa i redovni glasači, recimo da su oni sa osnovnom školom lakše povodljivi, znači njim treba samo dobar znalac da napravi “klik” u njihovim glavicama i na njegovoj su strani. Iz klasične životne škole naučio sam da supanj obrazovanja i stupanj inteligencije nisu u proporcionalnoj vezi.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Nekada visoko obrazovani upravo radi “funkcije” obrazovanja da ispire mozak ne vide očigledne stvari/procese koji se mogu detektirati “zdravoseljačkom” logikom…
Jer njima su dodatnih cc 5 i više godina “autoriteti” uporno tupili drugačije…

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

Pa… Nadam se da i ti imas osnovnu stolz..;)

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

CAN@Imam daleko više od toga a pročitala sam neobavezne,”neškolske” literature “za sedam života” …ne stvaram zaključke na temelju serviranih podataka već analiziranjem nebrojenih izvora “pameti”..I upravo radi dugotrajnog visokog školovanja mogu povući paralele…Što oni s malo ili nimalo školovanja,a još manje “usputnog”čitanja… nažalost ne mogu…
Još ako im manjka zdravoseljačke logike,potpuno su izgubljeni..
A kad ne znaju, a uvjereni su da znaju,onda su opasni sami za sebe,a paradoks je da su “štetni” za one koji znaju…

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

“Malo stvari me iritira više od onog kad čujem nekoga kako govori “pa, to je samo tvoje mišljenje”. Ovo su ljudi koji očigledno misle da je njihovo mišljenje valjano kao i ono svake druge osobe, a to jednostavno nije točno – po mojem mišljenju (namjerno rečeno). Naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje, kao što i svatko ima pravo odgovoriti na vaše mišljenje s činjeničnim podacima i informacijama koje ga pobijaju. Stoga treba reći ovo – nisu sva mišljenja jednaka. Zapravo, nisu sva “mišljenja” zaista mišljenja. Tko god vam je rekao suprotno nije shvatio značenje obrazovanja. Napor prikupljanja i procjenjivanja činjenica, podataka i informacija je ono što potvrđuje valjanost mišljenja, dati nekim mišljenjima više težine nego drugima, ili čak učiniti mišljenja ne mišljenjima, nego čvrstim činjenicama.Glavna stvar koju želim reći je to da teško mogu prihvatiti bilo čije mišljenje za ozbiljno kada je očigledno da većina ljudi primi sve svoje informacije s TV-a ili mainstream medijskih web-stranica, ili samo web-stranica općenito, te se ne trude da čitaju bilo kakve istraživačke, znanstvene uratke, da istražuju obrasce događajnih kretanja u povijesti, ili prouče suvremena istraživanja u psihologiji. Autor Ray Bradbury je rekao: “Ne moraš zapaliti knjige kako bi uništio kulturu. Samo navedi ljude da ih prestanu čitati.”
Samo da napomenem, postoje mnoge odlične i informativne alternativne medijske web-stranice, kao što je i ova (SOTT.net), no kako bi postigli dublje razumijevanje svijeta i onoga što se u njemu događa, od ključne važnosti je proučavati dublje od onoga što možete naći na internetu, a posebice onoga što čujete na TV-u. Potrebno je stvoriti naviku čitanja knjiga mnogih učenih autora, knjiga o povijesti, političkoj znanosti, psihologiji, filozofiji, zdravlju, te svega ostalog što je potrebno da kritički razmišljate i da budete dobro oblikovana osoba, a to također uključuje i dobru fikciju koja vam pruža uvid u alternativne perspektive, navodi vas da razmišljate, te omogućuje duboke spoznaje o stvarnom svijetu. Kako biste učili, potrebno je vidjeti što drugi koji su uložili više napora nego mi sami imaju za reći, a također je potrebno učiti o iskustvima koja se razlikuju od naših, naročito ona drugih mjesta i kultura. Potrebno je usporediti i staviti u kontrast mnoštvo svjetonazora, mnoštvo ‘mišljenja’, kako biste stigli do vlastitog mišljenja koje će biti bliže objektivnoj stvarnosti, istini.
Naravno, osoba također ne treba pasti u logičku zabludu zbog stavova autoriteta gdje će jednostavno povjerovati nekome samo zato jer se za njega smatra da je autoritet za neku određenu temu.”Daniel DeLafe Sott.net

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

“Svjesna i inteligentna manipulacija organiziranih navika i mišljenja masa je važan element u demokratskom društvu. Oni koji manipuliraju ovim neviđenim mehanizmom društva čine nevidljivu vlast koja je zapravo prava vladajuća sila u našoj državi. …U najvećoj mjeri nama upravljaju, naše umove ukalupljuju, naše ukuse oblikuju, naše ideje sugeriraju, ljudi za koje nikad nismo čuli.
.U gotovo svakom činu našeg svakodnevnog života, bilo u sferi politike ili biznisa, našeg društvenog ponašanja ili našeg etičkog razmišljanja, nama dominira relativno mali broj ljudi…koji shvaćaju mentalne procese i socijalne obrasce masa. Oni su ti koji povlače žice koje kontroliraju um javnosti.”E.B.Propaganda

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Ovaj psihoanalitički pristup je davno napušten u manipulaciji. Pogledajte donošenje odluka i pristranosti (BIAS). Ima na Wikipediji dosta, u knjigama još vise.
Neki eksperimenti koji su bitni su npr. Milgramov i Zimbardov.

Pojam koji treba proguglati je ‘provođenje politika’. Takve tečajeve političari iz trećeg svijeta pohađaju na John Kennedy school. U biti su to osnove socijalnog inžinjeringa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Napušten ili nadograđen? Obzirom na nove tehnologije i mogućnosti.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Prvo je bottom up pristup, a drugi je top down. Zajednicko im je sto se obraćaju čovjeku. Medjutim prvom su temelj intrapsihicki procesi, a drugom socijalna psihologija.

Eksperimenti sa subliminalnim podražajima, da se stručno izrazim, niske su ekološke valjanosti.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

“Mnoga mišljenja su pogrešno informirana, bazirana na propagandi i rekla-kazala, na vjerovanjima okoline u kojoj netko živi, a rijetko koje je utemeljeno na stvarnom proučavanju i teškom radu – na pravom neovisnom istraživanju, na konzultiranju s pravim stručnjacima i učenjacima, te uspoređivanjem i stavljanjem u kontrast njihovih radova. Još gore, ono što većina ne uspijeva shvatiti je da postoje psihološke tehnike koje moćnici namjerno koriste – u bankarskim kartelima, multinacionalnim korporacijama, vojno-industrijskom kompleksu, vladama – kroz medije, industriji zabave, te kroz političare i druge predstavnike (naročito predsjedničke kandidate) kako bi oblikovali i proizveli naša mišljenja. Mišljenjima se može upravljati, i upravljalo se tijekom povijesti.
Predlažem da pogledate dokumentarnu seriju pod nazivom The Century of the Self [Stoljeće sebstva, ], te još jedan dokumentarac zvan Psywar – pogledajte ih i dobro obratite pozornost.
Ove psihološke tehnike se koriste u svrhu od nečeg jednostavnog poput pokušaja da vam se proda proizvod uvjeravajući vas da vam je potreban kako biste se bolje osjećali ili izgledali bolje (obično na način da vas se prvo navede da se osjećate manjkavima-(plastične operacije npr.)), pa do kompleksnijih ciljeva poput pokušaja da vam se proda politički kandidat, neki zakon, ili motivacija za odlazak u rat ili ostanak u već postojećem (obično na način da vas se preplaši i uvjeri da postoji prijetnja, a ako je nema oni će je već stvoriti za vas).”Daniel DeLafe

svenne
Gost
svenne
1 godina prije

Djuro Šušnjić:
“Ribari Ljudskih Duša”
Ideja manipulacije i manipulacija idejama

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Svi sve znamo i ne cinimo nista…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zato ja pretpostavljam ‘kemijske’ utjecaje.
Pogledajte što nam se događa . I nitko ništa.
To je tako jako da zbilja sumnjam da može biti bez kemijske tvari. Voda? Nešto u vodi?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Najprije se radi na demoralizaciji ,otprilike 15-20 godina dok se izvrti nekoliko generacija kroz “akademski i msm brainwashing”.. A demoralizirani ljudi ne reagiraju ni kad ih se obasipa činjenicama sa svih strana,…slikama,dokumentima,..dokazima…Kaže u videu Yuri,čovjek s bogatim osobnim iskustvom na tim poslovima ,u 3. minuti (raniji post).I potvrđuju slična djela na istu temu..Upravo su to i željeli…Ljude koji ne znaju i ne žele zaštititi sebe ni svoje najbliže…i zabiju glavu u pijesak…

Bozon
Gost
Bozon
1 godina prije

Zar niko nema nešto da kaže o Edwardu Bernaysu? Genijalan, al kako to često biva sa genijalcima i psihopatičan um. Iako to članak manje više uspešno pokušava objasniti, Bernaysov rad je u samim temeljima doktrine upravljanja vladara iz senke i obaveštajnih službi, a povezan je suštinski i sa nekim pokretima kao što je feminizam, koji iako deluje plamenito i progresivno jer se radi o borbi za prava obespravljenih žena, zapravo ih tim pokretom grotekstno manupulira zarad profita Jedna od njegovih najuspešnijih kampanja je bila za duvansku industriju i upravo je povezana za ženama i pokretom oslobađanja žena patrijahalnih stega. U to vreme, bilo je krajnje neprimereno da žena puši jer se to nije uklapalo sa slikom o skromnoj, čedno,j ženi koja radi kod kuće, sluša svog muža.Ali za duvansku industriju to je gubitak 50% tržišta. Taj genijalni Edwardov um je smislio da promoviše sliku buntovne jake žene koja se buni protiv patrijahalnih stega i konzervatizma, pokazuje javno svoju nezavisnost, slobodu i ravnopravnost sa muškarcima …. sa cigarom u ustima.

Naravno, obespravljene žene su jedva čekale oslobađanje i svoju želju za slobodom i ravnopravnošću su iskazale… sa cigarom u ustima, pušeći na javnim mestima. Isključivo muška Industrija duvana je trljala ruke, a po elitnim muškim klubovima u kojima je ženama zabranjen ulaz, vlasnici kompanija su se hvalisali rastom profita.

Žene svakako neupitno zaslužuju apsolutno sva prava i ravnopravnost, možda čak i više od toga.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Istina, iako svojoj ženi nikada nije dao zapaliti cigaretu, budući su već tada postojala medicinska izvješća o štetnosti nikotina.
Osim toga, u suradnji sa eminentnim lječnicima, prodao je eggs & bacon kao “all American breakfast” neglede na kolesterol etc, jer ako vam to kaže lječnik, više ćete vjerovati onome što se kaže.
https://www.youtube.com/watch?v=i6hH3roMe4w

Ali mi je najfascinantnije da ljudi u 21-om stoljeću, i pored svih mogućih dostupnih informacija i sve moguće literature, još uvijek padaju na iste, stare, ofucane metode manipulacije. (Komunistička neman Venezuele prijeti sigurnosti USA) i sve to dok se venezuelanski oligarsi i milijarderi šepure na Frobesovoj listi najbogatijih.

Gvatemala coup je c/p ovog što se sada događa u Venezueli, jedina razlika je u tome što je u Gvatemali bez kolača ostala United fruit company, a u Venezueli braća Koch (izuzetno bliski sa Pompeom, Pencom i Boltonom) – proizvodnja suplemenata za obradu sirove nafte čime su bili glavni na venezuelanskom tržištu pa istjerani od strane Chaveza, kao i njihove potrebe po sirovoj nafti, budući da njihov konglomerat koristi sirovu naftu, kakvu prodaje Venezuela i kakvu su prije nemilice izvlačili iz Venezuele.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Bozon@osim toga, upotrijebili su tadašnju najpopularniju hollywoodsku divu(ne sjećam se koju) da u hit filmu neprekidno drži cigaretu u rukama.Istim metodama kojim se služe danas,kad svaka hollywoodska glumica ima facelifting,napumpana usta i botox u borama…I sve počinju ličiti jedna na drugu( kad ih rade uglavnom isti kirurzi po istoj shemi),a najmanje na sebe same…I žene diljem svijeta žele isto…..izgledati kao one…
Izgubiti facijalnu ekspresiju ,…imati “osjetilno umrtvljena”usta koja moraš iznova “peglati” da se ne objese do brade , koja ulaze u prostoriju prije vlasnice…
Zahvati koji su ustvari duboko psihološke prirode jer govore koliko si nezadovoljan onime kako te je priroda stvorila,…a vrijednost osobe svodi se na izgled bez kvalitetnog sadržaja…jedino od čega se žena oslobađa u takvoj preobrazbi je lova…za operaciju…

Akull
Gost
Akull
1 godina prije

Ja svima kazem da zive u iluziji i da je cijeli sistem napravljen da propadnu,a oni bleje u mene ko tele u sarena vrata….Od svih mogucih nacina na koji mozemo zivjet na ovom malom kamencicu u svemiru mi izabrali najgori moguci….

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Postoji pojam “lijeno mišljenje”…
Ne znam o ničemu ništa temeljito,prelijen sam da aktiviram mozak i “zagrijem stolac”,ali imam o svemu svoje mišljenje…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Da citiram “prljavog Harija” (Clint Eastwod): ” Mišljenje je kao š*pak. Svak ima jednog”. ?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Crkvaeje naj veci i naj uspjesniji manipulator i manipuliraju od od postanka ljudske vrste. Trze proizvod koji nitko nije vidio ni okusio. Dapace, trze i karte za dogadanja, nakon smrti i to po dobroj cijeni. Izgleda da je to ljudska potreba. Kako, inace, razumjeti glasanje za stranke koje su unistile i pokrale svoje drzave?!

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Unutar vjerskih institucija(kao i svugdje gdje se mozak može “ispirati”) su također dobri poznavaoci psiholoških,misaonih,neurofizioloških procesa koji se odvijaju u ljudskom umu…
U ljudi koji imaju temporalnu epilepsiju( koju su u povijesti smatrali”svetom bolešću”) se ekscitacijom dijela mozga(temporalni režanj,desna amigdala,lijeva amigdala,hipokampus /kombinacija) javljaju “vizije” božanske osobe,neizmjernog svjetla,anđeoskih likova,…izvantjelesna iskustva,..osjećaj “božanskog jedinstva sa svemirom”,abdukcije…I to se javlja i u ateista ,onih koji u crkvu nisu nogom kročili niti se s vjerom susretali na druge načine..Poanta,”vjerovanje” nam je već u neuronima…
Michael Persinger, neurofiziolog iz kandskog “Laurentian University”u Sudbury-u, Ontario radio je istraživanja elektromagnetske ekscitacije određenih dijelova mozga radi “proizvodnje” “religijskih” senzacija na stotinama ispitanika…Rezultat je proizvod božanska kaciga…koji se komercijalno prodavao radi stimulacije mozga za određene “emocionalne” sadržaje…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

sreća kod nas ljudi nemaju niti mozga niti misli pa nas ne mogu kontrolirati:)

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Dobar ‘crnjak’ !

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Edward Bernays i “kontrola misli” – Vrijeme je da se stane na kraj prljavoj propagandi

“Munjevito mršavljenja bez dijete. Provjerite>>”,
” Proboj u mršavljenju: Čak -15 kg bez dijete i yo-yo učinka (VIDI

…”Ako je to zaista tako, tada i moralna odgovornost umire skupa sa slobodnom voljom, jer je sposobnost razlikovanja dobra od zla stvar slobodne volje.”
Nelogicno i nategnuto za potrebe pisca. Znanje koje je potrebno za razlikovanje zla od dobra, stice se ucenjem, citanjem,gledanjem, kopiranjem uzora koji se postavljaju mladim ljudima koji su u razvoju i zeljni sticanja vjestina ‘odraslih’.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Bravo Pero.
Ne radi mi copy/paste – ali istu rečenicu bi izdvojila.
Slobodna volja je jedno, moral i etika – drugo.
I nema potrebe ovo dokazivati. Zna se npr što je nemoralno i zlo i što je savjest, ma koliki slabić netko bio. Postoje i “poremećaji volje”…
Znači, osnove psihologije.
A i osnove filozofije.

Slavko
Gost
Slavko
1 godina prije

Slobodan covjek nije podcinjen manipulaciji i kontroli. Slobodna Volja je is to it and premisa i jeste dio covjekove duhovne komponente. Ponekada je potreban napor da covjek ispolji svoju slobodnu volju jer ga cesto sputava njegova tjelesna komponenta koja ima svoju narav kao i duhovna.
Sloboda se postize usmjeravanjem volje na poznanje Istine, Do Istine se dolazi prihvacanjem onoga sto uci Isus iz Nazareta. Stoga odmah nabavite Bibliju, minimalno Novi Zavjet. Ovo je jedina i prava terapija za uzroke i diagnozu gore navedenih drustvenih bolesti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Odgovor na pitanje što je dobro a što loše daje moral/ etika. Znači, vi znate da je nešto dobro ili loše. Zatim voljom odlučujete što ćete odabrati. Nikad ne gubimo osjećaj za moral. Samo ne postupamo uvijek po njemu.
Naravno, ovo ne vrijedi za psihopate.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Nauka se oduvijek zloupotrebljava, kako u izradi oruzja, tako i manipulacijama raznih vrsta. Nauka je nauka, zasniva se na dokazanim cinjenicama i zakonima. Zakon podrazumjeva uvijek isti rezultat. Pricate o savjesti, etici, slobodnoj volji ali i to podlijeze nekim zakonima. Ja vec otkad trubim o socioloskim istrazivanjima i to nije nekoliko zvucnih imena, hrpa kniga i radova. Lutkari, kako ih i sam autor clanka naziva, desetljecima ulazu u takva istrazivanja, a vjerojatno kao rezultat prvih, upregnuli su naucnike diljem svijeta da se bave takvim istrazivanjima za “dobrobit” covjecanstva. Posebne agencije su ih usmjeravale, prikupljale rezultate i nalazile primjenu. Slobodna volja i sl. ne postoji. Ponasamo se uvijek isto ovisno o situaciji i poticajima. Zasto se sve ponavlja i svi prave iste greske? Takvi smo kakvi smo i neko je to dobro proucio, svaki otpor je uzaludan.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Resistance is futile. You will be asimilated”.
By Tomica, king of Borg.??

don
Gost
don
1 godina prije

Citirat (sublimirat) ću slobodnog mislioca Jiddua Krishnamurtia, koji zaključuje da je jedina revolucija ona na samome sebi, samo sebe možemo mijenjati i nikoga više. Koliko god energije potrošili i napravili napredan sustav, opet će pasti na ljudskom faktoru, iskvarenosti (npr komunizam kao ideja). Kada se stvori dovoljna kritična masa-količina energije, kamen se otrgne od brda i odvalja inercijom u dolinu, nastane lavina. I za ovo društvo oko sebe smo i mi dobrim dijelom krivi, svaki od nas. Nedostatak povjerenja u susjeda, zavist, praćenje trendova i propagande, i sl. Kada se dovoljan broj ljudi stvarno promjeni ili bar potrudi, inercija će dovesti do boljega društva (gledano na lokalnoj razini koja je najvažnija, kako se slažeš sa susjedima i šta u tvom selu, kvartu funkcionira, pa onda i šire). Zaboravljeno selo od boga i vraga u planinama, nekoliko obitelji pretvorilo u novu švicu, samo dobrom voljom, hrabrošću, vizijom i povjerenjem. I ponude za kupnju imanja svima pljušte a nije na prodaju nijedno (Ne smijem imenovati tko je sve dolazio raspitivati se). Znači, može se. Sve uvijek kreće od dva čovjeka koji se poštuju i razumiju. U biti od samoga sebe, da se natjeram gledati pozitivno. Korijen problema je uvijek u induvidui ljenoj i kukavičkoj da bude pozitivna. I zato nas marketingaši i stratezi mogu vrtiti oko malog prsta.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Ti stvarno nemas pojma sta je ideja ‘komunizma’ a sebi dozvoljavas da komentarises. Upravo to je pitanje morala i etike jer, da imas barem malo pojma o moralu, etici, sociologiji…ne bi tako glupo upotrebljavao i zloupotrebljavao pojam ‘komunizma’. Citirati poznatog mislioca ne znaci i sam biti ‘mislioc’ nego samo da si itrepetator tudjih misli, bez da ih razumijes.Bolje je sutiti nego, otkrivati koliko si glup.

don
Gost
don
1 godina prije

Nadam se da će komunizam zaživjeti među ljudima jednoga dana,bolji ,humaniji, socijalno pravedniji svijet, a pameti ne moram imati ako mi nije dato. To ne znači da ne smijem cijeniti velikog filozofa pa ako ni ne razumijem kako ti kažeš. Delam koliko mogu, bar se trudim i sudjelujem sa kapacitetom koji imam, i čekam bolje da povuku naprijed, evo izvoli i daj primjer i podržat ću te uvijek ako je praktično a ne političko..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Bojim se da ste vi primjer manipulacije?
Navest ću uobičajene floskule koje se prihvaćaju kao aksiomi:
– Nafta je fosilno gorivo. Nitko nezna kako nafta nastaje.
– Ugljikohidrati su osnova prehrane i prehrambene piramide. Ne baš. Ovaj moto je nastao iza 2. svj. rata kada je SAD izvozio žitarice.
– Komunizam je loš. Kako znamo nije nikad postojao. Tako se nazivaju bivši i sadašnji socijalistički sustavi, pogrešno. Zamišljen je kao idealno društvo…

don
Gost
don
1 godina prije

Lucija, stalno tražimo krivicu u drugima, kao izgovor da ništa ne poduzimamo na osobnoj razini. Kriva je amerika, kriva je rusija, ali nikad mi sami, ni najmanje. Mi najpametniji na svijetu živimo u banana državama, i kriv je uvijek pokvareni političar. Pa ko ga je iznjedrio i birao? Neće nas duh sveti odvesti naprijed nego samo mi sami i pozitiva, koliko god različiti bili. Ili ćemo preskočiti granicu različitosti ili nek crknemo jer drugo ne zavrijeđujemo. Nemamo kao narodi niti trunke osjećaja za osobnu odgovornost, to nas je vatikan učio stoljećima, za sve je kriv neki entitet izvana, sotona možda. U mudrovanju najbolji, u praksi ništa.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Zašto je ljudima lako manipulirati? Odgovor je jednostavan: zato što žele biti manipulirani.

svenne
Gost
svenne
1 godina prije

Vlastite želje i sposobnosti nisu isto, i zato ljudima nije baš lako manipulirati.
Svi mi manipuliramo jer smo i sami iz-manipulirani, ili smo uvereni da jesmo.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Har Megiddo- Ne žele ljudi biti manipulirani nego, već prema prilici, dobrovoljno odabiru da ih manipuliraju ( u biti možemo reći-nagovore). U politici, racionalno, smo svjesni da nas maslaju i obećavaju nemoguće ali odabiremo prema svojim željama. Obećaju li nam veće mirovime, a mi smo blizu pedesete, glasamo za njih. U marketingu nasjedamo na reklame, premda znamo da su to šarene laže, jer maštamo kako bi bilo dobro to, nešto, imati.
Uvijek imamo mogućnost izbora. Odabrati ono što nam nude ili ostaviti. Nije točno da smo bez slobodne volje. Ali ta slobodna volja se često podudara sa onom što nam nude (nevažno, zastupnika ili proizvod).
I opet je u pitanju novac. Onaj koji ga ima više češće se i ubjedljivije reklamira. Dok ovo pišem s desne strane mi se nalaze reklame (nebitno čega), i baš svi proizvodi koji se nude su od poznatih i razvikanih firmi. Nema niti jednog od npr neke male manufakture. A ja bih želio baš takav. Tako da im je uzaludan trud, ako se odlučim kupiti nešto bit će to po mom izboru. Neću se dati izmanipulirati, već jesam prije pa sam se opekao.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Naprotiv, niko ne zeli biti izmanipuliran, ali je toliko lako izmanipulirati ih da nisu izmanipulirani, da je to cudo jedno.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Tako bi manipulatori i htjeli da bude. Dobrim su dijelom uspjeli, ALI SE SVET BUDI I ODBACUJE PROPAGANDU, i to istim oružjima i alatima koji su izmišljeni za njezino širenje i pokoravanje širokih masa u svakom kutku svijeta”

Ništa bolje od ovog pasusa ne pokazuje u kolikoj zabludi živimo. “Sada smo konačno progledali i sve shvatamo” – ali ne shvatamo ono osnovno, da se svet menja, da se menja retorika, politika, ekonomija, društvena načela… pa i propaganda. Da ne objašnjavam ostalo, propaganda je možda i najbitnija, najviše utiče na naš život.

Od prvih tekstova, od prvih komentara ukazujem na egoizam (JA – centar univerzuma) kao osnovni problem društva pri čemu je korupcija najopasnija posledica. Ali “lutkari” su majstori svog zanata. Sada vrlo uspešno DANAŠNJU demokratiju (JA – centar univerzuma) zamenjuju nacionalizmom (koji “ružno zvuči” pa ga zovu suverenizmom) koji znači “MI – centar univerzuma”. Koji “MI”? Sigurno ne svi mi već neka nacija (izuzetni?), religijska grupa, feministi, gej, sekretarice…

Ovo je preobimna tema, dobili ste osnovu za razmišljanje. imajte takođe na umu da je ljude lako zavesti ne zato što ne znaju dovoljno već zato što ne znaju prave stvari (o određenom pitanju) ali još više zato što se ne trude da naprave kompletnu sliku već gledaju samo delove i na osnovu njih zaključuju da znaju sve.

makro
Gost
makro
1 godina prije

Ako hočete ozbiljno shvatiti Bernaysa, onda počnite studirati Goebbelsa, baš je taj “demokrata” bio jedan od njegovih najvjernijih “studenata”. Več je pomalo i smiješno, da skoro svi, koji napišu nešto u vezi tog Freudovog nećaka, ne napišu ništa o tej veoma bliskoj vezi između dva po mnogočemu veoma srodna “svjetonazora” sa obe strane Atlantika. Jebi ga, nači če se neko, kad tad.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Nirtzsche kaže da slobodna volja ne postoji. No, ne postoji ni neslobodna volja, to su kategorije izrasle iz jezuitskih prenemaganja. Bez slobodne volje nema grijeha…i cijeli moralni nauk religije onda ne bi imao temelja, jer se čovjeka ne bi moglo inače ‘popravljati’. Postoje jaka i slaba volja, tj. volje ima ili nema. Kad je ima, onda se može birati pravac, pa se to brka sa ‘slobodnom voljom’ Dakle, nije da netko nešto hoće ili neće, već ili može ili ne može..

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Izvini, jedna je prica dok se s tim bavila filozofija a druga kad su se svi naucni pravci poceli baviti manipulacijom ljudima. Detaljno je prouceno kako se ljudi ponasaju u odredjenim situacijama i sve se svodi na to da ljude treba dovesti u situaciju da se ponasaju kako ti zelis.
Pojedinci su nebitni, uvijek masa ili agresivna manjina odlucuju.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

nedostaje informacija da je Bernays bio hazar. I da je po nalogu brata Rotšilda, pravio propagandu za ulazak SAD-a u 1. svjetski rat 1917.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
57
0
()
x