Europa je talac ograničenog nuklearnog rata a sat “Sudnjeg dana” otkucava 23:58

nuklearna eksplozija
38 komentara

Raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Europi neće jamčiti Amerikancima da nekažnjeno sjede s one strane oceana, piše internetski portal poluslužbenoj ruskog televizijskog  vojnog kanala Zvijezda.

Njemački političari su nakon raspada Ugovora o projektilima srednjeg i kratkog dometa (INF) počeli razmišljati o američkom nuklearnom oružju u Europi. Socijaldemokrati iz vladajuće njemačke “Velike koalicije” su stvorili posebno povjerenstvo za ocjenu stava stranke o vanjskoj politici i sigurnosti u novom okruženju.

Gdje je “specijalno oružje”

Sjedinjene Države izravno ne potvrđuju niti negiraju postojanje svog taktičkog nuklearnog oružja u inozemstvu. Ipak, priznaju da “specijalno naoružanje”, što je službeno ime za nuklearne projektile i bombe, drže u Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Turskoj. Na ovaj ili onaj način se američko taktičko nuklearno oružje nalazi u Europi od sredine ’50-ih. Pentagon i američki sateliti u NATO paktu su smatrali da je korištenje zrakoplovnih bombi, streljiva za artiljerijske sustave i raketa kratkog dometa moguće pružiti asimetrični odgovor u slučaju lokalnog sukoba protiv zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta koje su imale prednost u konvencionalnom oružju.

Tako je 1954. usvojen strateški koncept NATO pakta “Štit i mač”. Amerikanci su svoja taktička nuklearna oružja najvjerojatnije postavili na, s njihove točke gledišta, područja glavnog napada sovjetskih trupa, u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Južni bok NATO-a u Turskoj bio je pokriven projektilima srednjeg dometa, što je, usput rečeno, bio razlog za početak Karipske krize 1962. godine.

Stručnjaci vjeruju da je najveći broj američkih taktičkih nuklearnih oružja u Europi bio raspoređen početkom ’70-ih. Maksimalan službeni broj ovih oružja je na kontinentu bio oko 7300.

1983. godine, kao odgovor na raspoređivanje raketnog sustava srednjeg dometa “Pioneer” RSD-10, Sjedinjene Države su počele koristiti rakete srednjeg dometa “Pershing-2” i projektile “Tomahawk” s nuklearnim bojevim glavama, koje su rasporedili u Britaniji, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj.

Smanjenje raketa u Europi za postavljanje novih

balisticka raketa
FOTO: MGM-31 Pershing II

Krajem ’80-ih. je broj američkih taktičkih nuklearnih oružja u Europi počeo opadati, čemu je mnogo pridonio i Ugovor o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa, koji je nedavno postao sjeme još jednog razdora između Moskve i Washingtona.

Prema direktivi predsjednika Clintona je početkom 2000-ih u Europi i Turskoj ostalo 480 američkih nuklearnih bombi, od kojih je 300 namijenjeno američkim zrakoplovnim snagama, a 180 zrakoplovnim snagama zemalja domaćina. Administracija Georgea W. Busha počela je povlačiti nuklearna oružja iz Velike Britanije i Grčke. Godine 2004. je smanjen arsenal u Njemačkoj.

Danas u Europi i Turskoj ima oko 200 nuklearnih bombi tipa B-61 s ukupnim kapacitetom od 18 megatona. Nalaze se u podzemnim skladištima šest zračnih baza: Büchel (Njemačka) – više od 20 komada, Aviano i Gedi (Italija) – 70 do 110 komada, Kleine Brogel (Belgija) – 10 do 20 komada, Volkel (Nizozemska) – 10 do 20 komada i Incirlik (Turska) – 50 do 90 komada. Za lansiranje ovih bombi na mete bi se trebali koristiti zrakoplovi F-15E, višenamjenski borbeni zrakoplovi F-16 i lovci-bombarderi Tornado GR4.

Prije nekoliko godina se saznalo da Sjedinjene Države namjeravaju rasporediti nove bombe B61-12 u Njemačkoj, koje imaju sustave za navođenje s povećanom preciznošću udara. Izgleda da će serijska proizvodnja početi 2020. godine. Prema mišljenju stručnjaka, povećana točnost i promjenjiva snaga nadograđenih bombi može povećati vjerojatnost da će se vodstvo NATO pakta odlučiti na ograničeni nuklearni rat.

Ramstein mk 82 bomba nato
FOTO: baza Ramstein, nuklearna bomba B-61

Također je poznato da su Amerikanci počeli proizvoditi nuklearne bojeve glave W76-2. Prva serija bi trebala biti prebačena vojnicima do kraja fiskalne 2019. godine, koja u Sjedinjenim Državama završava 30. rujna.

Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog časopisa Nacionalna obrana, vjeruje da su bojeve glave ovog tipa namijenjene provođenju ograničenog nuklearnog rata u Europi.

“Sjedinjene Države ih razvijaju za tu svrhu. To znači da zapravo razmatraju mogućnost borbenih djelovanja NATO pakta protiv Rusije, uključujući podršku savezničkih strateških nuklearnih američkih snaga, posebice njihove mornaričke komponente, kada se iz podmornica mogu gađati manji ciljevi ili skupine ruskih vojnika”, rekao je vojni stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, uporaba takvih bojevih glava dokaz je smanjenja praga u uporabi nuklearnog oružja.

“Washington ograničeni nuklearni rat u Europi smatra realnom opcijom. Oni će se boriti na stranoj teritoriji koristeći američko nuklearno oružje, što je izuzetno opasno”, siguran je Korotčenko.

Prema njegovim riječima, za to su vezani planovi Sjedinjenih Država koje su nakon napuštanja Ugovora INF postavile napadačka oružja na područje Estonije, Latvije, Litve i Poljske, ciljajući Rusiju  kao metu prvog štrajka.

Ravnoteža snaga više nije ono što je bila

Vojna parada
FOTO: Dan pobjede

Općenito, gotovo glavni argument alarmantnih stručnjaka je rastuće neprijateljstvo između Rusije i NATO pakta. Sat “Sudnjeg dana” pokazuje 23:58. Običan Nijemac na ulici vjerojatno u ponoć ne smije biti u blizini vojnih baza, gdje bi ratni zrakoplovi s nuklearnim bombama u slučaju pokreta bili zaustavljeni ruskim Iskanderima. Sličan osjećaj tjeskobe obuhvaća i ljude u drugim europskim zemljama koje su postali taoci i potencijalne žrtve američke doktrine ograničenog nuklearnog rata na stranoj teritoriji.

Doktrina se temelji na lokalnom nuklearnom udari bez takozvane “neprihvatljive štete” po same SAD, koja bi uslijedila u slučaju punog rata s upotrebom strateškog nuklearnog oružja.

Amerikanci su odlučili da se globalna katastrofa može izbjeći uporabom “nuklearnog oružja male snage”. I to ne protiv civilnih ciljeva, nego protiv zapovjednih mjesta, raketnih sustava, zračnih i pomorskih baza, vojnih skladišta i grupa vojnika. Prema Pentagonu bi to neprijatelja najviše potaknulo da se suzdrži od napada na američke civilne centre.

Pripreme za takav ograničeni rat traju već dugo. Od raspoređivanja elemenata američkog proturaketnog obrambenog sustava u Europi i formiranje pojasa zemalja koje graniče s Rusijom s neprijateljski nastrojenim režimima.

Međutim, američka doktrina ograničenog nuklearnog rata bi manje ili više bila obećavajuća sve dok je domet taktičkog nuklearnog oružja tako da može udariti rusku vojsku, a isključuje se mogućnost gađanja Sjedinjenih Država.

Do sada se ravnoteža snaga ozbiljno promijenila. Sada je gotovo čitav teritorij Sjeverne Amerike unutar dosega ne samo strateških, čija se uporaba ne smije ni dogoditi, nego i taktičkih nuklearnih oružja Rusije. To je uvjerljivo demonstrirao predsjednik Vladimir Putin tijekom prošlogodišnjeg i djelomično u nedavnom obraćanju Saveznoj skupštini.

Prazno mjesto nije sveto

Njemačka vojska, izdvajanja, pare, brodovi, NATO

Očito je SAD neće moći provesti mali “pobjednički” nuklearni rat samo u Europi. Njihovi gradovi, industrijska središta, logistička čvorišta i infrastruktura su gotovo bespomoćni protiv ruskog “nuklearnog oružja niskog napona”.

Rusija je dokazala da se načelo zajamčenog međusobnog uništavanja proteže i na taktičko nuklearno oružje. Jer, čak i u slučaju lokalnog rata u Europi, ruske bojeve glave će uzvratiti udarac ne samo koncentracije neprijateljskih trupa na liniji fronta, nego i centre za donošenje odluka na američkom kontinentu.

Ali to nije ono što brine njemačke političare. Oni se brinu da će Njemačka u svakom slučaju biti zbrisana s lica zemlje, jednostavno zato što će Amerikanci s teritorija njihove zemlje početi udare na “stupove ruske obrane”.

Točno je da će Europa u tom slučaju postati bojno polje s očitim i vrlo tužnim posljedicama, a bojište nakon pobjede, kao što je poznato, pripada pljačkašima.

Donedavno Amerikanci nisu marili za strahove Europljana. Ali nakon što su shvatili da ne mogu sjediti po strani se probudila nada da će se stvari promijeniti na bolje.

“Naši geopolitički protivnici pokrenuli su novi križarski rat protiv Rusije, uvlačeći svoje europske satelite u vrtlog rata. Ali očito neće biti moguće potpuno zbuniti Europljane. Bez obzira na to koliko ruskog predsjednika optuživali za militarizam, on zapravo ima vrlo važnu humanitarnu funkciju na globalnoj razini. Naime, oštra retorika Vladimira Putina je usmjerena na očuvanje krhkog mira utemeljenog na zdravom razumu i trivijalnom osjećaju samoodržanja”, zaključuje vojni stručnjak Jacob Subbotin.

Zvezda

 

 

B-61INF sporazumNATOPershing 2W76-2
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE iz pecalbe
5 godine prije

Ako ikada dodje do nukleranog rata krivac ce biti USA – NATO, sreca je da se nece moci veselitik jer protudar moze biti i brzi i razorniji od inicijalnog udara. I dogod postojih strah kod amerikenjaca od toga brzog i efektivnog protudara dotele nadajamo se nece biti nuklearnog rata.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

“seljačka logika”.. jako popularan izraz u poslednje vrijeme. Pa idemo tako: je li Amerika spremna žrtvovati jednu Filadelfiju, Vašington, Majami, Hjuston, San Francisku, Sietl ili London zbog jednog Talina, Viljnusa, Varšave, Sofije, Zagreba, Berlina, Kijeva…. Itd… ITD..?? Da će Rusija raspaliti po komandnom centrima preko Atlantika, to još ne znamo iako u tekstu piše da hoće. Jedino u šta treba biti siguran da će ove kmetovske drzave dobiti svoje. Još se u tekstu pominje nekakva tjeskoba Evropljana zbog onoga u šta ih gura poslovođa preko bare. Tjeskobe nema, ničim je ne pokazuju,još gore je to da oni koji su najslabiji, najmanji i najbliži ruskoj granici su ujedno i najglasniji u svom lavežu a prvi bi bili spaljeni. Kompleks malih naroda i kriza identiteta.

Ana
5 godine prije

Meni je jasno da svatko sa dva neurona u glavi moze zamisliti ono “nakon atomskih i inih projektila”. Nije mi jasno kako nasi vlastodrzacki americki podrepci to sebi ne mogu objasniti i predociti!!!! Ili je to samo sindrom bozanstva- ono zele sve, uzimaju sve imaju sve- pa misle da ce se atomske bombe prestraviti, pa ih zaobici?

sima
5 godine prije

Tadmur Palmirović
Zrtvovace oni i London ako treba

Muppet show
5 godine prije

Mozemo biti sretni jer je Gospodin Putin obecao gadjati komandu a periferne budaletine i drzave nece poravnati sa zemljom uz veliku gljivu na nebu. Tako se mozemo i dalje radovati nasoj gluposti i slini.

alfa33
5 godine prije

Ne trebamo se brinuti oko tih nuklearki tko,zašto i koga,samo još jedno bildanje i pokazivanje mišića. Obična raja ne može puno toga učiniti,živimo svoje živote kao i do sada,i brigamo tuđe brige…. Evolucija čini svoje,možda je polako pri kraju vladavina homo sapiensa….red je na novoj vrsti da preuzme tron…jel se vama čini,ali ovi sa portala su počeli brisati sve komentare sa pojedinih tema,očito vode računa o našem mentalnom zdravlju.

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Koga gadjaju svi oni iskanderi sa nuklearnim bojevim glavama?

davor
5 godine prije

Venezuela će dobiti ruske nuklearne glave na čuvanje čini mi se hehe

Alen
5 godine prije

Ljudi amerika propada , povratak na staro vise nije moguc i trebaju se boriti svim snagama da uopste ostanu sjedinjeni i koliko toliko rezvijeni jer ekonomski tsunami , koji su sami proizveli , zbrisat ce i ono malo ekonomije realne sto imaju…

Mislim da su sanse da amerika nece pokrenuti nuklearne udare i to na vise zarista ravne nuli…
Razlog je njihov bijes i nemoc zbog toga sto je imperij propao…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI