fbpx

Europa je talac ograničenog nuklearnog rata a sat “Sudnjeg dana” otkucava 23:58

nuklearna eksplozija

Raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Europi neće jamčiti Amerikancima da nekažnjeno sjede s one strane oceana, piše internetski portal poluslužbenoj ruskog televizijskog  vojnog kanala Zvijezda.

Njemački političari su nakon raspada Ugovora o projektilima srednjeg i kratkog dometa (INF) počeli razmišljati o američkom nuklearnom oružju u Europi. Socijaldemokrati iz vladajuće njemačke “Velike koalicije” su stvorili posebno povjerenstvo za ocjenu stava stranke o vanjskoj politici i sigurnosti u novom okruženju.

Gdje je “specijalno oružje”

Sjedinjene Države izravno ne potvrđuju niti negiraju postojanje svog taktičkog nuklearnog oružja u inozemstvu. Ipak, priznaju da “specijalno naoružanje”, što je službeno ime za nuklearne projektile i bombe, drže u Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Turskoj. Na ovaj ili onaj način se američko taktičko nuklearno oružje nalazi u Europi od sredine ’50-ih. Pentagon i američki sateliti u NATO paktu su smatrali da je korištenje zrakoplovnih bombi, streljiva za artiljerijske sustave i raketa kratkog dometa moguće pružiti asimetrični odgovor u slučaju lokalnog sukoba protiv zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta koje su imale prednost u konvencionalnom oružju.

Tako je 1954. usvojen strateški koncept NATO pakta “Štit i mač”. Amerikanci su svoja taktička nuklearna oružja najvjerojatnije postavili na, s njihove točke gledišta, područja glavnog napada sovjetskih trupa, u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Južni bok NATO-a u Turskoj bio je pokriven projektilima srednjeg dometa, što je, usput rečeno, bio razlog za početak Karipske krize 1962. godine.

Stručnjaci vjeruju da je najveći broj američkih taktičkih nuklearnih oružja u Europi bio raspoređen početkom ’70-ih. Maksimalan službeni broj ovih oružja je na kontinentu bio oko 7300.

1983. godine, kao odgovor na raspoređivanje raketnog sustava srednjeg dometa “Pioneer” RSD-10, Sjedinjene Države su počele koristiti rakete srednjeg dometa “Pershing-2” i projektile “Tomahawk” s nuklearnim bojevim glavama, koje su rasporedili u Britaniji, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj.

Smanjenje raketa u Europi za postavljanje novih

balisticka raketa

FOTO: MGM-31 Pershing II

Krajem ’80-ih. je broj američkih taktičkih nuklearnih oružja u Europi počeo opadati, čemu je mnogo pridonio i Ugovor o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa, koji je nedavno postao sjeme još jednog razdora između Moskve i Washingtona.

Prema direktivi predsjednika Clintona je početkom 2000-ih u Europi i Turskoj ostalo 480 američkih nuklearnih bombi, od kojih je 300 namijenjeno američkim zrakoplovnim snagama, a 180 zrakoplovnim snagama zemalja domaćina. Administracija Georgea W. Busha počela je povlačiti nuklearna oružja iz Velike Britanije i Grčke. Godine 2004. je smanjen arsenal u Njemačkoj.

Danas u Europi i Turskoj ima oko 200 nuklearnih bombi tipa B-61 s ukupnim kapacitetom od 18 megatona. Nalaze se u podzemnim skladištima šest zračnih baza: Büchel (Njemačka) – više od 20 komada, Aviano i Gedi (Italija) – 70 do 110 komada, Kleine Brogel (Belgija) – 10 do 20 komada, Volkel (Nizozemska) – 10 do 20 komada i Incirlik (Turska) – 50 do 90 komada. Za lansiranje ovih bombi na mete bi se trebali koristiti zrakoplovi F-15E, višenamjenski borbeni zrakoplovi F-16 i lovci-bombarderi Tornado GR4.

Prije nekoliko godina se saznalo da Sjedinjene Države namjeravaju rasporediti nove bombe B61-12 u Njemačkoj, koje imaju sustave za navođenje s povećanom preciznošću udara. Izgleda da će serijska proizvodnja početi 2020. godine. Prema mišljenju stručnjaka, povećana točnost i promjenjiva snaga nadograđenih bombi može povećati vjerojatnost da će se vodstvo NATO pakta odlučiti na ograničeni nuklearni rat.

Ramstein mk 82 bomba nato

FOTO: baza Ramstein, nuklearna bomba B-61

Također je poznato da su Amerikanci počeli proizvoditi nuklearne bojeve glave W76-2. Prva serija bi trebala biti prebačena vojnicima do kraja fiskalne 2019. godine, koja u Sjedinjenim Državama završava 30. rujna.

Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog časopisa Nacionalna obrana, vjeruje da su bojeve glave ovog tipa namijenjene provođenju ograničenog nuklearnog rata u Europi.

“Sjedinjene Države ih razvijaju za tu svrhu. To znači da zapravo razmatraju mogućnost borbenih djelovanja NATO pakta protiv Rusije, uključujući podršku savezničkih strateških nuklearnih američkih snaga, posebice njihove mornaričke komponente, kada se iz podmornica mogu gađati manji ciljevi ili skupine ruskih vojnika”, rekao je vojni stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, uporaba takvih bojevih glava dokaz je smanjenja praga u uporabi nuklearnog oružja.

“Washington ograničeni nuklearni rat u Europi smatra realnom opcijom. Oni će se boriti na stranoj teritoriji koristeći američko nuklearno oružje, što je izuzetno opasno”, siguran je Korotčenko.

Prema njegovim riječima, za to su vezani planovi Sjedinjenih Država koje su nakon napuštanja Ugovora INF postavile napadačka oružja na područje Estonije, Latvije, Litve i Poljske, ciljajući Rusiju  kao metu prvog štrajka.

Ravnoteža snaga više nije ono što je bila

Vojna parada

FOTO: Dan pobjede

Općenito, gotovo glavni argument alarmantnih stručnjaka je rastuće neprijateljstvo između Rusije i NATO pakta. Sat “Sudnjeg dana” pokazuje 23:58. Običan Nijemac na ulici vjerojatno u ponoć ne smije biti u blizini vojnih baza, gdje bi ratni zrakoplovi s nuklearnim bombama u slučaju pokreta bili zaustavljeni ruskim Iskanderima. Sličan osjećaj tjeskobe obuhvaća i ljude u drugim europskim zemljama koje su postali taoci i potencijalne žrtve američke doktrine ograničenog nuklearnog rata na stranoj teritoriji.

Doktrina se temelji na lokalnom nuklearnom udari bez takozvane “neprihvatljive štete” po same SAD, koja bi uslijedila u slučaju punog rata s upotrebom strateškog nuklearnog oružja.

Amerikanci su odlučili da se globalna katastrofa može izbjeći uporabom “nuklearnog oružja male snage”. I to ne protiv civilnih ciljeva, nego protiv zapovjednih mjesta, raketnih sustava, zračnih i pomorskih baza, vojnih skladišta i grupa vojnika. Prema Pentagonu bi to neprijatelja najviše potaknulo da se suzdrži od napada na američke civilne centre.

Pripreme za takav ograničeni rat traju već dugo. Od raspoređivanja elemenata američkog proturaketnog obrambenog sustava u Europi i formiranje pojasa zemalja koje graniče s Rusijom s neprijateljski nastrojenim režimima.

Međutim, američka doktrina ograničenog nuklearnog rata bi manje ili više bila obećavajuća sve dok je domet taktičkog nuklearnog oružja tako da može udariti rusku vojsku, a isključuje se mogućnost gađanja Sjedinjenih Država.

Do sada se ravnoteža snaga ozbiljno promijenila. Sada je gotovo čitav teritorij Sjeverne Amerike unutar dosega ne samo strateških, čija se uporaba ne smije ni dogoditi, nego i taktičkih nuklearnih oružja Rusije. To je uvjerljivo demonstrirao predsjednik Vladimir Putin tijekom prošlogodišnjeg i djelomično u nedavnom obraćanju Saveznoj skupštini.

Prazno mjesto nije sveto

Njemačka vojska, izdvajanja, pare, brodovi, NATO

Očito je SAD neće moći provesti mali “pobjednički” nuklearni rat samo u Europi. Njihovi gradovi, industrijska središta, logistička čvorišta i infrastruktura su gotovo bespomoćni protiv ruskog “nuklearnog oružja niskog napona”.

Rusija je dokazala da se načelo zajamčenog međusobnog uništavanja proteže i na taktičko nuklearno oružje. Jer, čak i u slučaju lokalnog rata u Europi, ruske bojeve glave će uzvratiti udarac ne samo koncentracije neprijateljskih trupa na liniji fronta, nego i centre za donošenje odluka na američkom kontinentu.

Ali to nije ono što brine njemačke političare. Oni se brinu da će Njemačka u svakom slučaju biti zbrisana s lica zemlje, jednostavno zato što će Amerikanci s teritorija njihove zemlje početi udare na “stupove ruske obrane”.

Točno je da će Europa u tom slučaju postati bojno polje s očitim i vrlo tužnim posljedicama, a bojište nakon pobjede, kao što je poznato, pripada pljačkašima.

Donedavno Amerikanci nisu marili za strahove Europljana. Ali nakon što su shvatili da ne mogu sjediti po strani se probudila nada da će se stvari promijeniti na bolje.

“Naši geopolitički protivnici pokrenuli su novi križarski rat protiv Rusije, uvlačeći svoje europske satelite u vrtlog rata. Ali očito neće biti moguće potpuno zbuniti Europljane. Bez obzira na to koliko ruskog predsjednika optuživali za militarizam, on zapravo ima vrlo važnu humanitarnu funkciju na globalnoj razini. Naime, oštra retorika Vladimira Putina je usmjerena na očuvanje krhkog mira utemeljenog na zdravom razumu i trivijalnom osjećaju samoodržanja”, zaključuje vojni stručnjak Jacob Subbotin.

Zvezda

 

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Ako ikada dodje do nukleranog rata krivac ce biti USA – NATO, sreca je da se nece moci veselitik jer protudar moze biti i brzi i razorniji od inicijalnog udara. I dogod postojih strah kod amerikenjaca od toga brzog i efektivnog protudara dotele nadajamo se nece biti nuklearnog rata.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Ive,
nemoj biti tako siguran. Usanski egomanijaci, raznorazni boltonisti, pompejiisti, bušisti, klintonisti i ostali banditi koji donose odluke sakrit će se u bunkere vjerujući u preživljavanje. Njih nije briga za milijune koji će izginuti, njima je glavno da jednom zauvijek riješe “rusko pitanje” (Endlosing, rekali bi nacisti) pod bilo koju cijenu. A kad se riješe RF, otvoren im je put za podjarmljivanje NR Kine, pretvaranje Kine u tvornicu, ali po NJIHOVIM pravilima. Postali bi stvarni gospodari svijeta zauvijek.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

“seljačka logika”.. jako popularan izraz u poslednje vrijeme. Pa idemo tako: je li Amerika spremna žrtvovati jednu Filadelfiju, Vašington, Majami, Hjuston, San Francisku, Sietl ili London zbog jednog Talina, Viljnusa, Varšave, Sofije, Zagreba, Berlina, Kijeva…. Itd… ITD..?? Da će Rusija raspaliti po komandnom centrima preko Atlantika, to još ne znamo iako u tekstu piše da hoće. Jedino u šta treba biti siguran da će ove kmetovske drzave dobiti svoje. Još se u tekstu pominje nekakva tjeskoba Evropljana zbog onoga u šta ih gura poslovođa preko bare. Tjeskobe nema, ničim je ne pokazuju,još gore je to da oni koji su najslabiji,… Pročitaj više »

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije

Hajdemo sad jos malo seljacke logike. Naravno da si u pravu, prema tome, Rusija moze biti prilicno sigurna da, ako raspali nuklearno po NATO bazama u Evropi, Ameri nece odgovoriti totalnim napadom. Pitaj naseg nuklearnog ljubavnika Ivu, objasnit ce ti da nemaju muda za to. Dakle, ako su raspolozeni na to, i misle da time mogu dobiti stratesku nadmoc u Evropi i “rijesiti pitanje” NATO-a na dogledno vrijeme bez odgovarajucih gubitaka na svojoj strani, zar mislis da oni ne kalkuliraju seljacki o tome? Jasno je da premala cijena za upotrebu taktickog nuklearnog oruzja koje Rusija vec ima (i koje je… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Cenzor
Ja ne primjećujem da Rusi nešto bjesne..?
Koliki si komentar napisao o tome kako Rusi žele napasti sve zemlje kao Mađarska, Hrvatska….i cijelu eu.
A ZAŠTO bi to napravili?
Njima trebaju kupci za plin?
Što zapravo treba amerima?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  Lucija

(Jos uvijek) najvecoj ekonomiji na svijetu onda sigurno ne trebaju trgovacki partneri?

Ne vidim da sam negdje napisao da Rusija zeli nekog napasti. Ali imati asa u rukavu je valjda dobra stvar. Opet pitam: cemu oni nuklearni iskanderi?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Cenzore, Rusija neće prva napasti. Drugo:ratove od druge polovine 20 vijeka pa do danas su obilježili”proksi” ratovi. Zašto ne i ograničeni nuklearni u budućnosti.?!

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije

Uistinu, zasto ne?

Onda valjda ima smisla da svaka strana radi ono sto poboljsava njihovu stratesku poziciju u odnosu na one druge. S-400 brani Rusiju od aviona koji nose one bombe, a THAAD/Aegis brani od Iskandera koji nose nuklearne glave. Nikom nista. I jedni i drugi jos uvijek imaju sijaset mogucnosti da napadnu direktno sa nuklearnim oruzjem za koje nema adekvatne protumjere, samo sto se zna onda o cemu se radi.

A ono o cemu se radi ovdje je da ni jedna strana ne misli da moze nekaznjeno izvrsiti ograniceni nuklearni napad.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ovo zadnje što si napisao još nas drži u životu:ravnoteža straha.,prije svega strah od ruskog odgovora, jer valjda smo do sada apsolvirali ko ima agresivnije namjere.

ZSphere
Gost
ZSphere
2 godine prije

Tadmur zato sto takve protivnike ne mozes ograniciti. Kako bi to uopste izveo? Bacis malo radioaktivnog paketa na njegovu teritoriju pa ga kulturno zamolis da ti ne baci 1000 puta vise na fabriku oruzja u tvojoj drzavi koju posjeduje privatnik itd itd. Bilo bi dobro kada bi gadjali samo nosace oruzja,tvornice oruzja ali poenta je da i u tom slucaju onaj ko pobijedi u tom ratu ce zajasiti sve ostale do iznemoglosti. Ako Rusija pobijedi svi ostali ce 1000 godina obnavljati Rusiju nema hocu necu. Ako Ameri pobijede ista stvar, lanci nam ne ginu. Iz tog razloga ne smiju se… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  ZSphere

ZS,ovdje pišemo šta bi bilo kad bi bilo…predvidjeti posljedice niko nije u stanju.Ovdje je i u tekstu naveden ovakav sukob kao moguć,po meni malo vjerovatan ali moguć.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

cenzore, logika ti je stvarno i dosljedno seljačka. Međutim, u Moskvi ne sjede seljaci već jedna sasvim druga ekipa, sa sasvim drugim načinom razmišljanja. Pojasniću ti, možda ti nešto prođe kroz tu unutarnju cenzuru; Rusija će smatrati svaki nuklearni udar koji dolazi iz bilo koje članice nato-pakta, isključivo američkim udarom. Na svaki takav udar odgovoriti će taktičkim udarom po dotičnome vazalu (zato Iskanderi) i simultanim udarom po američkom kopnu, odakle dolaze naređenja (zato Sarmati). Ameri to vrlo dobro znaju, u suprotnome bi odavno dali naređenje svojim slugeranjama da napadnu Rusiju samoubilačkim nuklearnim udarom, sačekaju dan-dva da se Rusija i euro… Pročitaj više »

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  Ivo

Eto, hvala ti sto si mi tako lijepo objasnio sve sto nema neke uze veze s temom. A sad natrag na temu: posto se slazemo da Amerika ne moze ni preko vazala nuklearno napasti Rusiju bez masovne odmazde, za sto vec postoje sredstva, zasto trosis toliko pjene na taj nemoguci scenarij? I o kojem se onda scenariju radi? Aha, o onom gdje Rusija MOZE napasti NATO “ogranicenim” nuklearnim napadom a da ne izazove masovnu odmazdu Amerike (i time uzajamno unistenje.) Malo mi je povrijedilo osjecajcice da se odnosis tako grubo prema meni a ja samo prenosim ono sto si me… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

malo si zbrčkan, ali čini se da ponekad ubereš ponešto. Moraš se potruditi oko sinteze svega napisanoga. Hrabro.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  Ivo

Kako Ivo zapovijeda: nakon teze i antiteze, dolazi i sinteza, onako, hrabro, Marksisticki! Elem, posto do sada nemamo znacajnih nesuglasica, onda se sigurno slazemo i u zakljucku: faktor 1) se cini nepremostivim za racionalnog cinioca ali tu je pitanje radi li se uopce o racionalnom ciniocu. Takodjer, nema garancije da ce NATO odmah kapitulirati pa bi ipak mogao uslijediti dugi i krvavi rat koji moze eskalirati do punog nuklearnog napada (ne zaboravi da UK i Francuska imaju prilicne vlastite arsenale.) No, moguce je zakljuciti da je doista tako, u kojem slucaju jedina ostala prepreka je faktor 2). Dakle, ako NATO… Pročitaj više »

hogar strašni
Gost
hogar strašni
2 godine prije

Rješenje za kako kažeš kmetovske države koje će prestati postojati nakon nuklearnog udara je da izađu iz NATO-a i da se ameri maknu iz EU te da sve rakete i bombe odnesu kući. Time Rusi ne bi imali potrebu rokati po Evropi već direktno preko Atlantika a time bi ameri bili mekani ko duša. A time bi i većina tih raketi postala beskorisna jer nema domet. Lako se njima kurčit na tuđem. To je kao na tv-u gledaš kako vjetar čupa krovove u drugom gradui to ti je zanimljivo za gledat jer tvoj krov stoji ali kad krene tvoj onda… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  hogar strašni

Hajde to Hogar objasni ovome cenzoru gore. Probaj nacrtati, meni se neda.. Uglavnom to bi bilo to, ali.. Uvjek hebeno alii.. nema izlazaka iz Nato. Mali problemčić.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije
Reply to  hogar strašni

Ne bavim se time tko je veca opasnost, niti mi je palo na pamet da znam bolje od onih koji hrle u okrilje ili NATO-a ili Rusije sto je njima u interesu.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Cenzor,
je li mene (Hrvata) itko pitao, recimo referendumom, da li mi je “u interesu biti u okrilju NATO-a”? Nije. Jednostavno nas je domaća politbanda u njega uvukla. Ta “moja” politbanda, sadašnja i bivša, svejedno, je hrpa veleizdajnika, to su sve ratni zločinci koje bi trebalo pred vojni sud, jer su doveli cijeli narod NEPOTREBNO u životnu opasnost, Rusija Hrvatskoj nije bila nikakva prijetnja dok nije bila u NATO-u.
Mislim da to isto vrijedi za većinu ljudi u Europi, osim nekih sluđenih naroda koje su masmediji uspjeli uvjeriti da će ih Rusi “napasti”..

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Meni je jasno da svatko sa dva neurona u glavi moze zamisliti ono “nakon atomskih i inih projektila”. Nije mi jasno kako nasi vlastodrzacki americki podrepci to sebi ne mogu objasniti i predociti!!!! Ili je to samo sindrom bozanstva- ono zele sve, uzimaju sve imaju sve- pa misle da ce se atomske bombe prestraviti, pa ih zaobici?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Ana

Povijest /Istorija se ponavlja, ide u krug.Mali narodi iz nje ništa nisu naučili, a znamo dok god nešto ne naučimo učenje moramo ponavljati. Pod Napoleonovom, Austrougarskom i Nacističkom suknjom ti mali su jurišali na Rusiju sa potcjenjivanjem kao i danas što idu na ruske granice rugajući se. Razlika je u tome što Rusi uče iz svojih grešaka pa bi ove podrepine umjesto u ruske stepe
mogli nađubriti vlastito dvorište. Što se tiče ograničenog sukoba taktičkim nuklearnim
oružjem ona je itekako realna gdje bi prije svega istok Evrope ličio na mjesečev pejzaž a Amerika i Rusija gotovo ne okrznute.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije

Mislim da ti mali koje spominjes radje ne bi bili na ruskim granicama ali, eto, to su i njihove granice. Dogodi se.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Tadmur- Previše si pojednostavio ovo sa “malim narodima”. Mali, budući su mali, moraju silom prilika, ako baš nisu Švicarska, pod skute “velikih”. Zato su bili i pod Napoleonom i Austrougarskom i Reich-om (neki pod Otomanskim carstvom). Druga je stvar kako smo birali strane, najčešće pogrešno. Niti jedan narod nije bez velike sile odlučio biti dio nekod većeg carstva. Tko je pitao Bosance hoće li biti dio Otomanskog carstva? Nitko. Morali su. Isto vrijedi za Hrvatsku koja je otišla pod Mađarsku krunu. Ili to ili postati isto kao Bosna turska provincija. Naravno da su takve odluke donosili plemići i kraljevi a… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Rusiji ne odgovara , ali za ameriku ,ukoliko evropa se okrene aziji , je neophodno istu unistiti…
Evropa s druge strane ako ostane uz usa , propada skupa s njom..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Bond ,niko nije napisao da će gljive nicati danas,sutra ili za godinu.Samo kao moguć scenario.

sima
Gost
sima
2 godine prije

Tadmur Palmirović
Zrtvovace oni i London ako treba

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  sima

Naravno da hoće, samo u izboru između Londona i Varšave i Berlina, ovo dvoje zadnjih nema nikakvih izgleda.

Muppet show
Gost
Muppet show
2 godine prije

Mozemo biti sretni jer je Gospodin Putin obecao gadjati komandu a periferne budaletine i drzave nece poravnati sa zemljom uz veliku gljivu na nebu. Tako se mozemo i dalje radovati nasoj gluposti i slini.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Muppet show

Koliko znam u ratu uglavnom prvo kosti ostavi onaj na prvoj liniji a na kraju general u pozadini.Neće on poštediti nikoga i ne treba.

alfa33
Gost
alfa33
2 godine prije

Ne trebamo se brinuti oko tih nuklearki tko,zašto i koga,samo još jedno bildanje i pokazivanje mišića. Obična raja ne može puno toga učiniti,živimo svoje živote kao i do sada,i brigamo tuđe brige…. Evolucija čini svoje,možda je polako pri kraju vladavina homo sapiensa….red je na novoj vrsti da preuzme tron…jel se vama čini,ali ovi sa portala su počeli brisati sve komentare sa pojedinih tema,očito vode računa o našem mentalnom zdravlju.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  alfa33

To me podsjetilo: meni je noćas “administrator provjeravao komentare” o hazarima na onim neokonima?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
2 godine prije

Koga gadjaju svi oni iskanderi sa nuklearnim bojevim glavama?

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Samoidiote, nadam se.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Adriana

Ahahah….cenzore, bježi pod zemlju dok još možeš!!

davor
Gost
davor
2 godine prije

Venezuela će dobiti ruske nuklearne glave na čuvanje čini mi se hehe

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ljudi amerika propada , povratak na staro vise nije moguc i trebaju se boriti svim snagama da uopste ostanu sjedinjeni i koliko toliko rezvijeni jer ekonomski tsunami , koji su sami proizveli , zbrisat ce i ono malo ekonomije realne sto imaju…

Mislim da su sanse da amerika nece pokrenuti nuklearne udare i to na vise zarista ravne nuli…
Razlog je njihov bijes i nemoc zbog toga sto je imperij propao…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, to im neće biti dozvoljeno. Ne kontroliraju ni trump ni bolton nuklearnu dugmad. A ako slučajno i da, niti ne sumnjam da postoje posebni planovi i snage za lociranje i likvidaciju odgovornih luđaka, nakon što se slegne nuklearna prašina.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo , nece oni raspaliti po metama kao sumanuti , to ce ici polako… Vec sam pisao da ce da pokrenu vise zarista s konvencionalnim oruzjem sirom planete ili BI , Evropa , J.Amerika . Na svakom od tih kont. ima suprostavljene strane i ” dobrovoljacke drzave ” i to ce uvuci puno drzava u sukob… Za zapocinjane dosta im je samo po jedna drzava .. Ne zaboravi da ce ukljuciti i nato.. Nakon toga ce na red da dodju nuk. udari .. Izraelom ,ksa ce zapoceti BI , ukrajina i nato evropa a oni sami i jos j.americkih vazala… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik