Glavno pitanje XXI stoljeća: “Tko će biti na čelu svijeta umjesto Sjedinjenih Država?”

katedrala Note Dame Paris gremlin
67 komentara

“Situacija u svijetu se iz godine u godinu samo pogoršava, u svojoj knjizi “Svijet u opasnosti” piše Wolfgang Ischinger, voditelj Sigurnosne konferencije u Münchenu. Odbijanjem da budu lider Zapada, Sjedinjene Države cijeli međunarodni poredak suočavaju s temeljnog problema: “Tko će biti na njegovu čelu?” Za Njemačku i Europu je odgovor na to pitanje od posebne važnosti, ističe njemački političar i diplomat.

Skupina G20 treba reforme, kaže Wolfgang Ischinger, voditelj Münchenske sigurnosne konferencije u svojoj knjizi “Svijet u opasnosti” i piše o potrebi pronalaženja formata koji će omogućiti brzo pronalaženje rješenja za različite međunarodne probleme.

“Iz godine u godinu se situacija u svijetu se pogoršava. Od kraja Hladnog rata situacija nikada nije bila tako napeta i opasna. Za sve koji imaju političku odgovornost u ovom svijetu, vrijeme je da ozbiljno shvate ove prijetnje i poduzmu odgovarajuće mjere”, piše Wolfgang Ischinger i dodaje kako to nije “slijepa panika”, nego zaključci koji se temelje na dugogodišnjoj analizi onoga što se događa u svijetu.

Ischinger posebnu opasnost za Europu vidi u sukobu između Moskve i Kijeva. On smatra da je politička kriza u Ukrajini pretvorena u rat u Europi.

“Jedan od glavnih razloga je činjenica da je Rusija odbila poštivati načela koja su sadržana u konačnom aktu Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi”, tvrdi Ischinger, koji svu odgovornost za zbivanja u Ukrajini pripisuje Rusiji.

“Revizionistička politika Rusije, koja se nedavno vidjela i u incidentu u Kerčkom tjesnacu, pred europske države postavlja težak zadatak – kako pronaći uvjerljiv odgovor na akcije Kremlja”, piše njemački diplomat.

Ischinger smatra da u Europskoj uniji u rješavanju vanjskopolitičkih pitanja trenutno nedostaje zajedništva. Mnogi na ovu činjenicu gledaju sa zabrinutošću. Kako bi se uklonio ovaj problem, Ischinger predlaže da se uvede većinsko načelo donošenja odluka u vanjskoj politici.

Početkom tjedna je na uvođenje istog pravila za donošenje odluka u pokretanju vojnih akcija zatražila i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen. Na Konferenciji o sigurnosti u Berlinu je njemačka ministrica rekla kako se odluke o europskim vojnim misijama ubuduće moraju donositi brže, ako je potrebno čak i odlukom većine, ne jednoglasno.

“Odluke većinom zemalja članica, a ne jednoglasno, posebno se trebaju donositi o pitanjima vanjske politike EU, tako da ih pojedine zemlje ne mogu blokirati”, rekla je prema Von der Leyen, što znači se o najvažnijim pitanjima ne bi moglo koristiti pravo veta.

Iste su se izjave ranije mogle čuti i od strane njemačke kancelarke Angele Merkel u raspravama o reformi Europske unije i “EU na dva kolosijeka”, “EU s više brzina” i prijedlogu o “više Europe” u kojoj bi sve zemlje članice većinu svog suvereniteta predale Bruxellesu, bolje rečeno osovini Berlin-Pariz.

Wolfgang Ischinger  također poziva Europu da bude ozbiljnija u odnosu prema događajima na međunarodnoj sceni.

“Uostalom, Sjedinjene Države, napuštajući ulogu lidera Zapada i cijeli međunarodni poredak suočavaju s temeljnog problema: “Tko će biti na njegovu čelu?” XXI stoljeće će odgovoriti na ovo pitanje, a za Njemačku i Europu će mnogo toga ovisiti o tom odgovoru”, ističe Ischinger.

Ako razmišljanja gospodina Ischingera uzmemo kao izdvojeno mišljenje istaknutog njemačkog političara i diplomata na zalasku karijere, ono nije opasno, jer se slična, možda i opasnija mogu čuti s raznih strana iz svih zapadnih zemalja. Međutim, ono o čemu govori Wolfgang Ischinger je jedinstven stav gotovo svih njemačkih političara, posebno čelnika Velike koalicije, što znači da ovakve inicijative predaje nacionalnih suvereniteta zemalja EU u ruke Bruxellesu, koje bi u konačnici završilo u Berlinu, je vrlo opasno, jer se takvi apeli nisu čuli još od ’30-ih godina prošlog stoljeća i snova o tome kako će Njemačka biti na čelu “novog svjetskog poretka”. U ovom slučaju je “međunarodna zajednica” ograničena na zapadne zemlje “liberalnih demokracija”, ali nas povijest uči da vođama u Berlinu vrlo malo treba da prijeđu “crvenu liniju” i krenu djelovati izvan granica Njemačke i EU.

Sve glasniji ratni bubnjevi „Istočnog fronta“ njemačke ministrice obrane Von-der Leyen

Europska vojska – Fantazije ili vizija Emmanuela Macrona i Angele Merkel?

Merkel i Macron pozivaju zemlje EU da predaju svoje suverenitete Bruxellesu

 

Wolfgang Ischinger
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Kina.
Mada nije rešenje generalno, ali privremeno, 100%
Ekonomija nije problem, militantnost, jeste….

Tvingo
5 godine prije

Prevođenje tekstova bez vrednosti šteti ugledu portala !

rodoljub
5 godine prije

Zapad je opterecen time da neko mora biti vladar i gazda planete. Americka mafija (korporativna elita globalista) zeli zadrzati presto i planetu pretvoriti u svoj feud . Zar ne bi moglo biti multipolarno vladanje ? Zasto mora postojati tlacitelj i gospodar ? Zbog toga su tu UN , ali su Amerikanci tu organizaciju pretvorili u svoju agenciju za sprovodjenje americke dominacije . Zbog toga organizacija UN ne funkcionise, ne funkcionise ono sto bi trebalo biti odgovor na postavljeno pitanje.

Alen
5 godine prije

Izrael !

nekoime
5 godine prije

Opet Švabe reže na Ruse. Kad će već jednom shvatiti….

eu kolonija
5 godine prije

glavno pitanje je zašto netko uopće u XXI stoljeću postavlja takvo pitanje. kada će izaći iz njih vazalski mentalitet I zašto uopće postavljaju pitanje tko će biti “na čelu svijeta”. zašto se drugi I drugačiji nebi poštivali u svojoj vjeri, kulturi, tradiciji. zašto države nebi međusobno surađivale I međusobno se poštivale u svim svojim različitostima

Histrion
5 godine prije

Tko će biti na čelu svijeta ? Odgovor je na fotografiji ispod naslova članka. Sotona.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

U vezi sa pitam se zasto u SAD nisu moguci veliki strajkovi i prosvijedi protiv odluka saveznih organa i predsijednika?
Zivi li SAD zaista u dikataturi u kojoj se nesmije cuti glas naroda, ili taj SAD narod zaista zivi toliko dobro da vecini zaista nije bitno sto rade drzavni organi i politicari ponaosob? Zasto je u SAD zabranjena svaka politicka aktivnost sa socijalnim predznakom i dokle ce to biti tako?

Ivo Lola
5 godine prije

Kako tko, pa Hrvatska, off course, zemlja bez radnika i fabrika koja bilježi najveću stopu nezaposlenosti u svijetu u prva tri kvartala ove godine. Ekonomsko čudo. Investitori hrle.

bit ce neko
5 godine prije

ahahaaaa, bit ce logicno i njihovi snovi

Fitcher
5 godine prije

Zašto uopće itko mora biti “svjetski policajac”. Bili to Amerikanci, Rusi ili Kinezi svatko će prvotno gledati svoj interes na račun svih ostalih. Ujedinjena Europa, ujedinjena Azija, Ujedinjena Amerika, ujedinjen svijet, da, ali ne pod ičijim diktatom već na osnovi dijaloga, zajedničkog dogovora i međusobnog uvažavanja. Možda naivno i utopističko razmišljanje iz današnje perspektive ali po mom mišljenju jedino gdje ujedinjenost može funkcionirati. Inače možda je i bolje da ostanu nacionalne države pa da svatko odlučuje sam za sebe.

Kažun
5 godine prije

Saudijska Barbarija i naravno,MBS! ?

Fatih
5 godine prije

MOJA DEZELA BOSNA I HERCEGOVINA!☺☺☺☺

shumadinac
5 godine prije

Nisi u toku Išinger:
“Predstavljen Trumpov novi svjetski poredak: “Amerika na prvom mjestu”, ali ponovno kao vođa svijeta protiv Rusije i Kine”

Juče dali Kini 90 dana, znači nisu održali obećanje ni dva dana a već napadaju. Doduše, možda se ne računa ovakva pretnja, obećali su da neće dizati carine… Kakav uvrnut svet!?!

Laki Topalović
5 godine prije

Ne, nego općina Jagodina , aj ne zjbji 🙂

Dub Miroslav
5 godine prije

Što to znači:”lider Zapada” još s velikim “Z”. Kako se to definira “zapad” s velikim “Z”?! Da li je to neka pokret, crkva, država, udruga, zadruga ili što? Što je zajedničko tom “Zapadu”? Kako se definira osnova za pripadnost “Zapadu”? Da li Rusija, kao suverena i demokratska,više partijska,zemlja pripada tom, što god da je, za razliku od Kine koja je jedno partijska? Da li je Kina zemlja komunizma (???!) i ,ukoliko jest, po kojim kriterijima(???!) ili kapitalistička država?

Mucke
5 godine prije

Kalif namjesto Kalifa.

kiki
5 godine prije

Ovdje treba ‘stat na loptu’.
Ulazak u eu je u osnovi ulazak u ekonom.udruženje.
Prihvaća se i pravni okvir.
Ali to ne znači da trebaju bit prihvaćene bilo kakve gluposti, bilo ‘hitler jugenda’, bilo nekog trećeg…
A već je bilo koječega; uvođenje eura je jedan od faktora zaostajanja južne eu, odnosno nižih stopa rasta….
Kreatori eu su u prvom redu imali ek.snagu.
I ne . Kreatori nisu SAD. Nitko sebi ne stvara ek.konkurenciju…
Uspjeli su, međutim eu poprilično oslabit u prethodna dva desetljeća….

STEVO
5 godine prije

Zna se; Rusija i Kina a ne može se zapostaviti ni Erdogan.

kiki
5 godine prije

Obratite pažnju kako ovaj wolfgang iskrivljuje istinu…
‘Stanje se pogoršava’….tako je, …ali onda ne navodi razloge, već, potpuno pogrešnu vremensku odrednicu.
Nije bitno doba hladnog rata. Već devedeseta! I u nas i u svijetu. I ekonomski i vojno.
Uz potpuno medijsko ignoriranje (kako danas podsjeća g.Kobaš), ovo je jedan od osnovnih oblika manipulacije u medijima…
Treći je javljanje o događaju, opširno, s tračevima, ali -bez uzroka. Primjer: zašto je Pernar izbačen sad iz Sabora? A zašto je Medojević u zatvoru…

bbbb
5 godine prije

Pa onaj tko je stvorio i kauboje i gusare i jewropu i švabe i španjolce i nizozemce i mlečane i rimljane i grke i egipčane itd. on će biti na čelu, uvijek bio……….

Ivan
5 godine prije

Wolfgang Ischinger je kao prvo notorni lažljivac. Pronacistički lupež madridsku konferenciju o evropskoj sigurnosti nije spominjao kada su komadali Jugoslaviju.
Ischinger, osim što laže, ima promišljanja na razini mozga umno retardiranog majmuna.

DAWOR
5 godine prije

Ischinger izgleda da je glup k’o k….c……

Dopizdilomi
5 godine prije

Odgovor je jednostava i svi ga znaju a pribojavaju se. Kina. Nitko je više ne može zaustaviti.

Ogi
5 godine prije

Fikster. Uskoro opet sa Kosovom.

Kile
5 godine prije

Nippon Ichiban

Bruno
5 godine prije

Wolfgang Ischinger… Lopov, mutikasa i notorni lažiljivac. Priča svoje glupe priče i uzima golemi novac da na tzv. Sigurnosnoj konferenciji svijetu prodaje pamet. Sve šta kaže možemo sažeti u jednu rečenicu : Zapad dobar demokrat, Rusija zao autokrat. Mi dobri, oni loši, ruska politika je destruktivna i katastrofalna, zato jer Rusi ne rade ono šta mi želimo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI