Europska vojska – Fantazije ili vizija Emmanuela Macrona i Angele Merkel?

Ideja europske vojske
48 komentara

Nakon što je Francuski predsjednik Emmanuel Macon uoči velike proslave stote obljetnice završetka prvog svjetskog rata izjavio kako Europa treba svoju vlastitu vojsku.

“Kada gledam današnju Europu, vidim da je sve podjeljenija. Pogledajte svijet u kojem živimo i vidjet ćete autoritarne sile koje su sve aktivnije i ponovno se bude, a na graničnim su područjima Europe. Napadaju nas u kibernetičkom prostoru i upliću se u naš demokratski život. Moramo se braniti od Kine, Rusije, pa čak i iz Sjedinjenih Država”, istaknuo je ranije ovog mjeseca Macron.

Nekoliko dana poslije ga je podržala i njemačka kancelarka Merkel, a London i Washington oštro osudili, ova je tma još uvijek vrlo aktualna među političarima i stručnjacima koji o tom projektu daju različita mišljenja.

Objavljene su čak i vojne ambicije te europske vojske nakon 2020. godine, kada bi, navodno, trebala postati borbeno spremna i vojno operativna.

Situacija ne izgleda obećavajuće, obzirom na svjetska žarišta u kojima bi trebale sudjelovati europske trupe, pretpostavljaju se scenariji inozemnih  ekspedicija, koje se spominju pod sloganom mirovnih misija, prevencije sukoba, podrške razvoju i pružanja humanitarne pomoći. Trenutno su u fokusu konfliktno područje Armenije i Azerbejdžana, Crveno mora i Indijski ocean, Somalija i Rog Afrike, Južnoafrička republika sa zadaćom podrške evakuacije i Bangladeš kao područje pružanja humanitarne pomoći Rohingya muslimanima izbjeglim i protjeranim iz susjednog Mianmara.

FOTO – Scenarij mogućih područja djelovanja europske vojske

Razni scenariji

Ovo je, naravno, samo jedan od raznih scenarija, ali čak ni ovaj nije u skladu s Macronom izjavom “kako europska vojska treba biti obrambena i braniti narode kontinenta od Rusije, Kine, čak i Sjedinjenih Država”.

No, više od samih zadaća se postavlja pitanje može li podijeljena EU, unutar koje postoje razni blokovi, a najprimjetnija je podjela između “stare” i “nove” istočne Europe, te jaz između “sjevera” i “juga” u kojem uglavnom mediteranske visokozadužene zemlje smatraju da je taj dug stvoren eurom i prisilnom politikom štednje kojeg su nametnuli Njemačka i sjeverne zemlje, koje podržava Bruxelles i koje kontroliraju Europsku središnju banku.

Stvoriti homogenu vojsku od toliko nacionalnih država, od koje se mnoge međusobno doslovno ne podnose, nije lak posao. Osim toga, bilo kakvi politički prijepori u vrhu bi istovremeno doveli do rasula u zapovjednom lancu i strukturi takve vojske, što je bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, čak i Sovjetskom Savezu.

Lorenz Hemicker, dopisnik iz Bruxellesa njemačkog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung, piše kako je stvaranje homogene i čvrste vojske EU daleko od stvarnosti, ali se poziva na drugi zabrinjavajući aspekt zbog kojeg nije moguće stvoriti europsku vojsku.

To su, naravno, financije i Hemicker citira nedavna anglo-njemačka znanstvena istraživanja, prema kojima Bruxelles jednostavno nema dovoljno opreme, vodstva i ljudskih resursa za stvaranje europske vojske koja bi bila sposobna za rješavanje bilo kakvih vojnih zadataka. Slijedom toga, po pitanjima obrane EU još uvijek ovisi o svojim saveznicima i prije svega o Sjedinjenim Državama. Logično je za pretpostaviti da bi stvaranje europske vojke možda i bilo moguće, jer je Francuska nuklearna sila, a Njemačka ekonomski pokretač EU, ali samo ako bi se raspao NATO, što je situacija o kojoj je, barem srednjoročno, iluzorno i razmišljati. Čak i tom scenariju, ako pogledamo NATO i da su samo SAD i Velika Britanija za vojsku u 2017. izdvojili preko 700 milijardi dolara, a ostatak do punog budžeta od preko 900 milijardi ostale zemlje, očito je da s ovom vojnom potrošnjom EU ne može bez NATO pakta, ali ne može stvarati ni paralelnu vojsku, osim ako ne bi bila isključivo obrambena i uz racionalno trošenje proračunskih sredstava.

FOTO – Vojna potrošnja u milijardama dolara, od Bugarske u milijunima, zemalja NATO pakta 2017.

Vojni proračuni
Vojni proračuni

Ideja o stvaranju jedinstvene europske vojske nije nova i predstavio je bivši francuski premijer René Pleven još ’50-ih godina prošlog stoljeća. Sada Emmanuel Macron i Angela Merkel žele takvu vojsku. Međutim, svi koji govore o jedinstvenoj europskoj vojsci su jednako ujedinjeni u nedostatku jasnog odgovora na pitanje kako bi EU ispunila zahtjeve i kako bi se Bruxelles nosio s izazovima stvaranja takve vojske.

Nedavnu objavljena anglo-njemačka studija je pokušala odgovoriti na ovo pitanje i rezultati o sigurnosnim i obrambenim snagama država članica EU nemaju veze sa stvarnošću. Zaključeno je da su argumenti o vojnoj neovisnosti EU bez Velike Britanije, a osobito bez Sjedinjenih Država, trenutno neostvarive fantazije.

Naravno, to se nije dogodilo slučajno. Uz relativno male vojne proračune, među kojima odskaču tek Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Poljska i Nizozemska, europske zemlje su tijekom desetljeća, prema NATO standardima, drastično srezali broj vojnog osoblja, časnika i aktivnog sastava, da za svoju veličinu nemaju ni časničkog kadra, ni profesionalnih vojnika koji bi bili dio te vojske.

Iz analitičkog izvješća proizlazi da bi se strateška autonomija Bruxellesa na kraju svela na vojne operacije koje bi bila ograničena na relativno jednostavne “misije pomoći”, iako i one zahtijevaju nova izdvajanja i slanje europskih vojnika u udaljena svjetska područja. Nije jasno zašto bi za humanitarne i misije pomoći ili slične trebalo stvarati europsku vojsku, ako se takve operacije ionako mogu provoditi pod mandatom Ujedinjenih naroda?

Složenije operacije, koje zahtijevaju više vodstva, stručnog osoblja, trupa i materijalne potpore, za Europsku uniju predstavljaju nepremostive teškoće.

Ipak, Europskoj uniji, na čelu s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom, ne nedostaje ambicija. Planovi uključuju stvaranje specijalnih snaga koje bi brojale 60 000 vojnika i koje bi mogle obavljati bilo kakve vojne zadaće, od mirovnih misija, do prevencije sukoba, što je prilično zahtjevna zadaća u područjima u kojem više svjetskih i regionalnih sila podržava razne strane koje su godinama na rubu sukoba, kao što je regija Nagorno Karabah u Južnom Kavkazu, do spašavanja i humanitarnih operacija.

Štoviše, službeni dokumenti su naveli ciljeve u kojima bi europska vojska morala biti u stanju provoditi nekoliko operacija istodobno, kako je prikazano u karti na početku teksta.

Međutim, analizom postojećeg stanja europskih obrambenih snaga, studija zaključuje kako bi provedba intenzivnih operacija, koja podrazumijeva prave kopnene bitke i podršku iz zraka i mora, otkrila sve ozbiljne nedostatke u europskoj vojnoj moći.

Europskoj vojsci nedostaje medicinskih postrojbi, minolovaca, dronova, strateških zrakoplova, nosača zrakoplova i brojne druge vojne opreme koju imaju SAD i za koju europski saveznici nikada nisu dobili zeleno svjetlo Pentagona i američkog vojno-industrijskog kompleksa da je razvijaju. Tek sada je iskorak napravila Turska, ali ne kao europska zemlja, nego kao članica NATO pakta, koja je kupila ruske sustave S-400, umjesto da se oslanja na Washingtonu da turskoj vojsci po potrebi dostavi protuzračne sustave “Patriot”, kao što je bio slučaj 2015. u vrijeme napetosti s Rusijom i Sirijom.

U slučaju europske vojske je problem i izlazak Velike Britanije iz Europske unije, ali i nedostatak zapovjedne strukture. Prema studiji, EU u ovom trenutku nema ni trećinu potrebnih sredstava za istodobno provođenje nekoliko operacija.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung pipe kako uopće nije iznenađujuće da studija ne uzima u obzir scenarij u kojem bi EU teoretski trebala odbiti napad Rusije na baltičke zemlje. Niti jedan službeni dokument Europske unije ne predviđa takav razvoj događaja. Čak i NATO tvrdi da bi se teško nosio s tom zadaćom, iako iz Moskve nema nikakvih naznaka predstojeće agresije na tri baltička patuljka.

U hipotetskom napadu Rusije na baltičke zemlje NATO ni ne vjeruje da bi one mogle biti spašene, a napad odbijen, nego bi, zajedno s Poljskom, trebale služiti da “što više zadrže Ruse”, prvo izravnim otporom, kasnije gerilskim ratovanjem, dok se ne organizira “adekvatan odgovor” iz Njemačke i “stare” Europe.

“Kako ni NATO to ne može učiniti, kako bi se s tom zadaćom mogla nositi europska vojska. Za EU je to nezamisliva zadaća”, tvrdi njemački novinar Lorenz Hemicker.

Zanimljivo je da gotovo nitko od analitičara ne spominje heterogenost Europske unije, svađe, prijepore i razlike, koje bi mogle biti teža prepreka za prevladati od financija, vojne opreme i ljudstva. Konačno, Rusija ima vojni proračun nešto veći od 60 milijardi dolara i vrlo učinkovite oružane snage, koje su ’90-ih bile u rasulu. Stoga, gledajući brojke, samo Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Poljska i Nizozemska već imaju vojne proračune koji su puno veći od ruskog, ali se taj novac očito loše troši.

U tom smislu, Europska unija ima malo opcija. Do daljnjega će morati provoditi tuđe ciljeve, koje će predstaviti kao svoje, uz nadzor Sjedinjenih Država i odustati od svojih ambicija. U konačnici, Europska unija je uvijek i bila atlantistički projekt, stoga joj i pristaje uloga vazala kojeg štiti NATO i nikakve europske vojske neće i ne može biti. Za utjehu možemo i stvoriti nekakav kontingent koji je trenutno zamišljen da broji 60 000 vojnika, a tijekom stvaranja se može smanjiti i na 30 000, ali on u globalnim okvirima ni u kojem dijelu svijeta ne može narušiti vojni ravnotežu.

Macron: EU treba vlastitu vojsku da se obrani od Kine, Rusije i Sjedinjenih Država

Merkel i Macron pozivaju zemlje EU da predaju svoje suverenitete Bruxellesu

Vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Jewropska vojska koju kao sanjaju makroni i stasi konkubina je u stvari oformljavanje prvog ešalona operativnog sposobnog za juriš na osten……….samo gledajte………….mic po mic………..a u onoj mapi gore o scenariju djelovanja te hazarske garde eufemistićki su stavili neakve nebitne toćke (a Rusija i Kina ih kao ne zanimaju hahaha) ali su bili iskreni što se tiće dometa tog stvorovog nakota, cijeli svijet…………..ko krugovi u vodi……….zna valokracija kako se to radi……….

Karoslav
5 godine prije

Jedino ispravno EU vojska

shumadinac
5 godine prije

Zaboravite finansije, ovde se ne radi o stvarnoj nameri već o manevru.

Zalaganje Makrona i Merkelove je sasvim logično jer je to put jačanja ovlaštenja Brisela. i to je vrlo negativna varijanta. Tada bi i priča da je protiv SAD samo retorička (kao što i jeste velika verovatnoća). Ali protivljenje Vašingtona i Londona je isuviše stvarno?!?
Da zamislimo da Nemačka želi da SAD zameni Rusijom – dok je američka vojska u ovolikom broju prisutna to je nemoguće ali ako “postane nepotrebna”… A Putin iz sve snage podržava tu ideju…

Nešto se kuva, to je sigurno. Da li ima dovoljno vremena i na šta će izaći to ni sami akteri ne mogu biti sigurni. Verovatno im za nešto ozbiljnije treba bar par godina a sada je situacija takva da ne znamo šta nas čeka u Novogodišnjoj noći.

Perun
5 godine prije

Ideja o ujedinjenoj Europi s jakom vojskom je originalno Hitlerova samo ovi idu s drugih političkih pozicija pa ne bi priznali očigledno. Hitler je u satelitskim državama stvarao jedinice od domicilnih naroda koje su bile pod njemačkom komandom (npr. Hrvatska Legija službenim imenom Verstärktes (kroatisches) Infanterie-Regiment 369, SS Handžar Divizija) ili u kolaboraciji tj. on ih je postavio i morali su ga slušati (npr. Ustaška Vojnica kasnije ujedinjena s Domobranstvom u Hrvatske Oružane Snage, Hortijevci u Mađarskoj ili JVuO poznatiji kao Četnici kad su ušli u kolaboraciju). Posebno nakon pada Italije Njemci koordiniraju sve te šarolike nacionalne vojne i paravojne jedinice. To bi po nacionalnom sastavu bila preteča ujedinjene europske vojske naravno pod isključivo njemačkom dominacijom. Danas je moguća samo plaćenićka vojska. U Hrvatskoj se uopće ne služi vojni rok osim nešto malo koji žele dobrovoljno služiti. Dolaze generacije koje nemaju niti osnovna vojna znanja niti su ikad držali pušku… Čitaj više »

kiki
5 godine prije

“Uz relativno male vojne proračune …..europske zemlje su tijekom desetljeća, prema NATO standardima, drastično srezali broj vojnog osoblja, časnika i aktivnog sastava, da za svoju veličinu nemaju ni časničkog kadra, ni profesionalnih vojnika koji bi bili dio te vojske.”
Nema love, nema ljudi.
Ja osobno bi bila za tu vojsku…
Ali, kako stvari sad stoje, više je nego sigurno, da bi ih slali da ginu po kojekakvim pri…gdje tko zna kome odgovara…a granice eu bi ostale nebranjene.
Hajdemo lijepo definirat prvo CILJ te vojske.
U ‘kriznim područjima’ ionako je nadležan UN…
I ne zaboravimo da imamo posla s ljudima koji su u stanju bilo što ‘izokrenut’ na ‘tamnu stranu’.

mars
5 godine prije

Kažu da je strašno kada se utripuješ LSD-om, pa ti se onda pojavljuju kojekakve vizije, fantazije, strahote i psihodelične nebuloze. Niko to čovjeku nije prije rekao…..

Trubadur
5 godine prije

Europska vojska, samo u slučaju, da se razformira NATO…..Ako bi postojala pored NATO, onda je svakome sa pola grama mozga jasno, čemu bi služila….

Weteran
5 godine prije

Evropska vojska !?
A gde je London? Bez Londona? Pametnih Engleza se to kao ne tiče, ali guraju Evropu …..
Mislim da je to opasan projekat?! I da taj i takav projekat vodi Evropu u rat!
U novijoj istoriji imali smo dva puta “Evropsku vojsku”!?
Vojsku Napoleona i vojsku Hitlera!

Perica
5 godine prije

Zacrtano je daaaavno još u kom pravcu ide ljudska vrsta! Toliko je to perfidno da se smatra jednim od najvećih izuma od kada je čovek svestan svoga postojanja. Postojali su ljudi koji su krenuli preduzeti nešto al’ su u samom početku “sprečeni”. Jednostavno, mnogo je uloženo u taj projekat, novca, vremena itd da bi sad tamo neko to raz….o

giordano bruno
5 godine prije

Na ovom iznad grafikonu nema Serbia. Da li se to Srbija smatra Ruskom vojskom (Kaliningrad na jugu Evrope) ili Srbija ne trosi ni filera na vojsku.
Dobro Srbija nije u EU i neka tako i ostane.

I Nemci se opametili, poslednje ankete u Nemačkoj pokazale su da čak 69 odsto Nemaca podržava proširenje saradnje sa Rusijom, dok je 31 odsto za USA.

Kkk
5 godine prije

To sto nema dovoljno kadra, resursa je sasvim normalno. Da je drugačije bili bi I drugačiji odnosi u svijetu. Ali zato postoji svaki početak. Da danas proglase izlaz iz Nato saveza I pokretanje vlastitih snaga, nisam siguran da bi je itko napao. A druga je stvar što će Nato pokrenuti kampanje obesmišljavajući ove poteze. Samo što europska vojska nije uzrok podijela medju Britancima I Amerima sa EU zemljama, nego dodje kao logična posljedica

Mikojan
5 godine prije

Logično je da EU ima zajedničku vojsku, bez NATO naravno, NATO je samo paravan za američku okupaciju EU, tko to ne vidi nešto mu ne štima u glavi.

mladen3x
5 godine prije

Europska vojska bi bila u redu kada bi Europa bila nezavisna od SAD-a i kada bi se rasformirao NATO,ovako to ničemu ne služi nego samo proračunima svake članice da troše i na takve gluposti,ionako imamo hrpu poreza na gluposti….

Mercury
5 godine prije

Ni vizija ni fantazija, samo business plan…

Ivo
5 godine prije

To je odlična ideja samo??? Vojska je svojstvena po svojoj hijerarhiji. Zna se tko kome zapovijeda jer je to jako bitno kod brzog donošenja odluke. Vojska koju bi činile, za sada 27 država, odmah na početku je inertna. Može se formirati postrojba za brza djelovanja, ali to je slabo za ozbiljne sukobe. Pokušajmo analizirati sukob u Libiji kad su Britanci i Francuzi pokušali preuzeti lidersku ulogu pa su skoro kolabirali. Ni jedna europska država nema dostatne ekspedicijske kapacitete, a ako se vodi rat u Europi to je tek onda problem. U ozbiljnijem sukobu trebaju se donositi brze odluke a u vojsci koja je kombinacija 27 vojski to je vrlo teško. Svaka država ima svoja ograničenja, a kao drugo nitko ne želi dati cijelu svoju vojsku pod “tuđe” zapovjedanje. Treće su resursi. Rat je skup i svi nastoje uštediti. Dalo bi se toga još dosta napisati, ali na žalost ne mogu… Čitaj više »

Gingrich
5 godine prije

Ovo sto se iznosi u “Milijardama” dollara sramotno je u jednakoj mjeri u kojoj Logicno podupire osudjivanje cijelih nacija, prijenji pojedincima i brise komentare koji se protive jugoslavenskoj ideji.
Sramota. Tabloid po uzoru na informer.rs.
Uvijekrado ponovim da je velika steta sto se Logicno ponasa tako autoritativno, iznosi pogresne informacije i podupire globalisticke ideje o jugoslavenizaciji.

Willer
5 godine prije

Ja ne vidim nikakve zapreke…dovoljno je da ta buduća vojska bude sastavljena od jedinica francuske i njemačke vojske a ostale države mogu bit popuna…slično kao nato…to je uglavnom američka vojna sila a ostale države su popuna…a što se tehnologije tiče…tu nema nikakvih zapreka…tu uskače njemačka koja je što se tehnološke razvijenosti daleko ispred od nekih velikih igrača danas. Politički dio, vijeće sigurnosti UN-a i nuklearno oružje taj dio nek pokriva francuska. Ja podržavam ovu ideju iako mi ni macron ni merkel nisu dragi političari.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI