Macron: EU treba vlastitu vojsku da se obrani od Kine, Rusije i Sjedinjenih Država

Macron - Vojska EU
57 komentara

Le Figaro prenosi kako je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za radio Europe 1  izjavio da Europska unija treba stvoriti vlastite oružane snage kako bi se obranila od Kine, Rusije i Sjedinjenih Država.

Znakovito je da “veliki vojskovođa” bankarskih ureda obitelji Rothschild i marioneta Jacquesa Attalija iz masonske lože “Reda Velikog Orijenta Francuske”, koji ga je doslovno uhvatio za uši i na prošlim izborima u posljednji trenutak doveo do Elizejske palače, ovu izjavu daje uoči velike proslave u zemlji kojom se obilježava stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata.

“Kada gledam današnju Europu, vidim da je sve podjeljenija. Pogledajte svijet u kojem živimo i vidjet ćete autoritarne sile koje su sve aktivnije i ponovno se bude, a na graničnim su područjima Europe. Napadaju nas u kibernetičkom prostoru i upliću se u naš demokratski život. Moramo se braniti od Kine, Rusije, pa čak i iz Sjedinjenih Država”, istaknuo je Macron.

Naglasio je da Europa treba stvoriti svoje jedinstvene oružane snage. Vjerojatno je pri tom mislio na Europsku uniju, jer su dio Europe i Rusija, Bjelorusija, neke neutralne zemlje i zemlje regije koje nisu dio EU, čak i Turska.

“Nećemo moći zaštititi Europljane ako ne donesemo odluku o stvaranju istinske paneuropske vojske. To je neophodno zbog Rusije, koja je blizu naših granica i pokazala je da može biti vrlo opasna. Trebamo imati Europu koja je sposobna braniti se samostalno, ne samo da ovisimo o Sjedinjenim Državama. Trebamo djelovati na suvereniji način”, naglasio je francuski predsjednik.

Podsjetimo da je ideju stvaranja paneuropske vojske Macron iznio u rujnu, govoreći pred sveučilišnim studentima Sorbone u programskom govoru o reformi EU. Macron je tada posebno naglasio “kako je sigurnost temelj bilo koje političke zajednice”.

U međuvremenu se Europa suočila s dvostrukim izazovom, postupnim i neizbježnim otuđenjem Sjedinjenih Država i prijetnjom terorizma. Po njegovom mišljenju, paneuropska vojska bi trebala nastati do 2020. godine, a djelovala bi uz oružane snage NATO pakta.

EU se nastoji prilagoditi novom geopolitičkom kontekstu vezanom uz želju predsjednika Donalda Trumpa da smanji sudjelovanje Sjedinjenih Država u obrani Europe. Europski obrambeni fond mora biti uspostavljen 2019. godine, kako bi razvio vojne sposobnosti država članica i promicao stratešku neovisnost EU. Pariz je s osam partnera utemeljio europsku intervencijsku skupinu kako bi mogla brzo provesti vojne operacije, evakuaciju iz zemlje koja je u ratu ili pružiti pomoć u slučaju katastrofe, prenosi Le Figaro i dodaje “kako je poboljšanje obrambene sposobnosti Europe jedan od projekata koje je Emmanuel Macron spomenuo u intervjuu kako bi reagirao na strahove Europljana”.

Le Figaro

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Koji je ovaj lik sprdnja od političara, ne možeš vjerovat….. A što se tiče europske armije…. Sve vidim mase, LGBT, politično korektnih metroseksualaca, kako hrle u odbranu EUja….

giordano bruno
5 godine prije

Car Aleksandar I je bio na čelu vojske koja je porazila Napoleona i Umarširala u Pariz 1814.godine.
Nakon što je Napoleonova vojska počinila mnoga zvjerstva tokom pohoda na Rusiju, posebno u povratku, svi su očekivali da će na tlu Francuske uslijediti odmazda.
Izuzetak nisu bili ni sami Francuzi, dok su pruski saveznici takođe tražili kaznu ognjem i mačem.
Međutim, to se nije desilo.

Ana.
5 godine prije

Dok se do sada pola Afrike usetalo (najnovije preko Spanjolske)…. Ma, to su nasi prijatelji, i mi cemo se kao pravi prijatelji i kao vec 40 godina, potruditi da im nista ne nedostaje!buuuuuuuu Rusija!!

davor
5 godine prije

Ja bi uključio Rusiju u Europsku vojsku a isključio Britaniju i Ameriku i time dugoročno osigurao stabilnost i mir u Europi.

Perica
5 godine prije

Text nisam čitao al’ ako nam je vojska potrebna odbraniti se od istih onda se tu nešto drugo krije

Miki
5 godine prije

Piši kući propalo!

Georgij Žukov
5 godine prije

U danasnjoj geopolitickoj i utrci u naoruzanju vojska je nazalost i te kako potrebna skoro pa kao hrana nasusna . Hijene vrebaju sa svih strana i nikada se ne zna kome ce pasti neka nepodopstina na um , u tom kontekstu se apsolutno slazem sa Macronom , europa je uvucena preko natoa u mnoge krvave i agresivne ratove sirom svijeta . Protiv tih ratova je 90 % gradjana EU , medjutim drzavnu politiku rijetko ili nikako ne zanima sto o njihovoj politici misle gradjani , jer izborni inzinjering ce tako i tako na slijedeceim izborima ovcama oprati mozak i dovesti na vlast onoga tko pase ekonomskim i politickim elitama , gradjani su tu da rade i placaju porez a elite osmisljavaju ratove i ekonomije , tako da u tom kontekstu u ovom trenutku ideja o EU vojski , neovisnoj ili bar manje ovisnoj od amerike moze biti samo plus i… Čitaj više »

Dub Miroslav
5 godine prije

Čovjek je u pravu! Čuo sam da Kina mobilizira vojsku i šalje je na Francusko Kinesku granicu!

Fitcher
5 godine prije

Europi jest potrebna zajednička vojska, ali prije toga Europa bi morala biti u stvarnom značenju ujedinjena na zajedničkim interesima SVIH njenih članica, a ne samo “velike Europske četvorke”! Jer u ovom slučaju imam osjećaj da bi tu zajedničku Europsku vojsku svi financirali a ona bi branila interese samo Njemačke, Francuske, Belgije i Nizozemske.

Bumbum
5 godine prije

Strahove Evropljana ? Ahahaha koje prodavanje magle

Fatih
5 godine prije

KAKVA LI CE TO ARMADA BITI…..
MISLIM DA SU SE RUSI VEC MALO UPLASILI……….A TEK KINEZI..!!???

Cartmanez
5 godine prije

Zanimljivo kako svi stvaraju prividnu opasnost od raznih tkz neprijatelja, danci se pripremaju za rusku invaziju,poljaci su vec spremni,njemci vide irance kao prijetnju sigurnosti u svijetu itd itd,sve u svrhu opravdanja povecanja budeta za vojsku i jos koja milijarda velikom šefu uz bezpogovornu odanost..sumnjam da su glupavi kada mi obicni ljudi kuzimo i oni sve to jako dobro razumiju samo mi ne znamo sto se desava iza zatvorenih vrata,tamo gdje se donose bitne odluke i od tamo dolazi naredbe za ovo suludo ponasanje.

Fatih
5 godine prije

NASTAVNIK PITA PERU:”S KIM GRANICI RUSIJA”.PERO RECE:” S KIM HOCE”. NASTAVNIK RECE: “KO TI JE TO REKAO” PERO KAZE:”PRICAO MI DJED”.

Maja
5 godine prije

macron je u tom govoru pricao u stvari o ujedinjenim drzavama evrope po uzoru na usa. o zajednickom bankarskom sistemu, zajednickim dugovima i vojski. samo nije objasnio, tko bi to sve trebao platiti, nadajuci se novcu njemaca – jasno. bas veselo drustvo ta eu – gotovo svi na rubu bankrota.

spartak
5 godine prije

E moj Macrone, prije će te napasti Marsovci negoli Rusija ili Kina. A naoružat se moraš. Znaš zašto? Zato jer to želi usanski vojno-industrijski kompleks čiji si ti potrčko.

Perun
5 godine prije

Ne znam na šta bi mu ličila ta vojska jer nije im uspjelo masovno uvesti EUropejac kao identitet. Štogod mislili o Velikoj Britaniji nakon Brexita najveće članice EU čine sami ratni luzeri: Njemačka, Francuska, Italija koji se međusobno baš i ne ljube. Ne znam koji je moj motiv da im iz balkanske kolonije npr. idem braniti baltičke kolonije. Čak niti novac. I nisam jedini koji tako razmišlja. Jednostavno nije me briga, neka im uzme tko što hoće a ako nađem svoj interes još bih mogao postati kolaboracionist. Da ginem za LGTB prava i ostale budalaštine toliko lud nisam. Oni koji imaju interes neka ginu za EU, razumijem njihove razloge ali koliko će se realno naći takvih a da imaju bar osnovne predispozicije za vojsku? Macron, piši kući propalo! I to ne zbog nabrojanih vanjskih neprijatelja nego zato što će se kula od karata srušiti sama od sebe. Ne možemo pogoditi… Čitaj više »

Ana.
5 godine prije

Upoooooommmooocccccc!!!!! Rusi napadajuuuuuuu!!!! https://youtu.be/YYpiGuPCpT0

Mare marić
5 godine prije

….da se Europa brani od SAD? Jeli ovo piše u naslovu, stvarno. Prema stvarnoj situaciji čini se, EU treba vojsku za obraniti se od migracija, koje naseljavaju Europu.

towarmagarski
5 godine prije

bravo macron !

towarmagarski
5 godine prije

povijesni trenutak…prvi put je neko ameriku postavio za neprijatelja

go eu
5 godine prije

Napokon nakon toliko pustih tisuća godina ratovanja da se vidi svjetlo na kraju tunela, svjetlo u obliku ujedinjene Europe, najjače sile kako vojne tako i gospodarske. Europa je uvijek bila najnaprednija i najjača u svijetu i toga se SAD, Rusija i Kina boje jer će izgubiti svoj status u svijetu jer će naspram Eu svi izgledati kao patuljci. Napokon je netko pokazao zube Amerima i Rusima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI