Global Times: Poljska će platiti račun za sudioništvo u američkom napadu na Huawei

47 komentara

U Varšavi će se 13. i 14. veljače održati međunarodni summit o situaciji na Bliskom istoku, uz poseban osvrt na destabilizirajuću ulogu Irana, što su vlasti u Teheranu nazvale još jednim cirkusom u režiji Sjedinjenih Država i pozvali poljsku vladu da se sjeti tko je spašavao deportirane Poljake u Drugom svjetskom ratu, koji su iz istočnih ruskih pokrajina bježali u Iran i tamo dobivali zaštitu.

“Podsjećam one koji pozdravljaju ili će sudjelovati na anti-iranskoj konferenciji da su oni koji su prisustvovali posljednjem američkom anti-iranskom showu sada mrtvi, osramoćeni ili su marginalizirani. Iran je jači nego ikad. Poljska vlada ne može oprati svoju sramotu. Iran je spašavao Poljake tijekom Drugog svjetskog rata, a sada je Varšava domaćin očajničkog anti-iranskog cirkusa”, napisao je Zarif na svom Twitteru.

Tijekom Drugog svjetskog rata i nakon što je nacistička Njemačka napala Poljsku, zemlja se raspala na dva dijela. Jedan je dio završio u rukama Njemačke, a drugi s bivšim Sovjetskim Savezom. SSSR je preselio tisuće Poljaka na ruske teritorije, odakle su mnogi od njih, u potrazi za utočištem, pobjegli u Iran, podsjećaju iranske agencije.

U samo nekoliko dana je Varšava nanijela udarac i Kini. Službeno je potvrđeno da je zbog špijunaže u Poljskoj uhićen Wang Weijing, direktor pridaje kineskog diva Huawei.

Poljska u pomoć poziva EU i NATO

NATO

Nakon uhićenja zbog navodne špijunaže je poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziński pozvao je Europsku uniju i NATO da usklade stajalište o tome treba li Huawei isključiti s njihovih tržišta. Kada je glasnogovornik načelnika tajnih službi u Poljskoj u petak na Twitteru potvrdio uhićenje u tekstu je koristio je @ kako bi privukao pozornost američkog State Departmenta, FBI-a, CIA-e i NATO pakta, primjećuje kineski državni list  Global Times.

Akcije Varšave potvrđuju sumnju da uhićenje visokog menadžera imaju politički cilj pružanja pomoći američkim akcijama protiv Huaweija.

Između Kine i istočne Europe je bilo vrlo malo sporova o javnoj špijunaži. Varšava navodi kako  su sve tvrdnje bile usmjerene na osobno ponašanje Wanga Weijinga, ne protiv tvrtke, ali su u rješavanju ovog problema Poljaci već oštetili ugled tvrtke Huawei.

Potpuno svjesna odjeka ove afere u svjetskoj javnosti, Varšava se udvara Washingtonu i koristi se trikovima u komunikaciji s Pekingom, prenosi kineski državni list.

Poljska se plaši osvete Kine, pa poziva na zajedničko stajalište s Europskom unijom i NATO paktom kako bi podijelila pritisak s drugim zemljama. U međuvremenu takav poziv pomaže Sjedinjenim Državama da ojača napore u pritisku na Huawei u EU i NATO-u.

Oprema tvrtke Huawei široko se primjenjuje u europskim 4G mrežama i nema dokaza da je oprema kineske tvrtke oštetila sigurnost ijedne europske mreže. Europska 4G mreža je neovisna i slobodna, ali hoće li kontinent poštivati zapovijed Washingtona u komunikacijskoj industriji, počevši od 5G tehnologije? Bez sumnje, Varšava vodi Europu u pogrešnom smjeru, upozorava Global Times, koji iznosi službene stavove centralnog komiteta KP Kine.

Kao zemlja srednje klase u Europi, s ograničenim utjecajem i povijesnim iskustvima čestih invazija, Poljska se i dalje brine da ruska prijetnja nije eliminirana. Poljska traži maksimalna jamstva sigurnosti od Sjedinjenih Država, što je na samom vrhu njezine sigurnosne agende i nastoji ostvariti američku vojnu prisutnost u zemlji.

Međutim, tjeskobe Varšave nisu pravilo u Europi, posebno u zapadnoj Europi. Većina europskih zemalja nije proaktivna kao Poljska u izboru između Kine i SAD-a i dobrovoljno pomaže Washingtonu da isključi Huawei. Neke europske zemlje drže Huawei na udaljenosti iz sigurnosnih razloga, zbog opreme tvrtke Huawei ili američke prisile.

Huawei je najbolja privatna visoko-tehnološka kompanije u Kini i ove su štete simbolične. Kineska vlada mora pomoći tvrtki u obrani svojih legitimnih prava i interesa. Inače, ako Huawei pretrpi ozbiljan udarac, to će ugroziti povjerenje cijelog kineskog društva, a vanjski svijet će smatrati da je lako i moguće provoditi napade na kineska poduzeća.

Obrana prekomorskih prava i interesa Huaweija od strane kineske vlade se smatra dokazom da je kompanije bliska vladi. Nekoliko je Kineza tvrdilo da vlada nema dovoljno razloga za korištenje nacionalnih resursa za rješavanje sporova privatne tvrtke u inozemstvu. Vlada ne treba slušati takve glasine i zaštita domaće tvrtke, bilo da je u državnom ili privatnom vlasništvu, odgovornost je vlade.

Peking treba odlučno pregovarati s Varšavom i uvesti relativne protumjere, čime će pokazati svijetu da je Poljska sudionik Sjedinjenih Država.

Kina u ovom trenutku ne smije biti meka. Peking neće zlostavljati Varšavu, jer to nije vrijedno, ali će Poljska morati platiti za ovaj napad, zaključuje Global Times.

Global Times

Poljske vlasti zbog špijunaže uhitile direktora prodaje kineskog diva Huawei

Americko „taktičko povlacenje“ iz Sirije i anti-iranski cirkus u Varšavi

 

CIAHuaweiSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
5 godine prije

Ima li USA vjernije sluge od ovih Poljaka?Mislim da ne. Saudijci će na ovom “samitu” imati počasnu ulogu. Što se tiče Huawei tehnologije možda je i zabrane. Šta reći..?

Sovonarola
5 godine prije

Umisljen poljaci u zavadi sa rusima ,njemcima,sad i kinezima sva jaja stavili u jednu kosaru.Nemoze to dobro zavrsiti.

gungula1950
5 godine prije

Poljaci opet misle da su bitni

shumadinac
5 godine prije

Siguran sam da bar 90% čitalaca ovog portala smatra da Poljska ima “samodestruktivni nagon”. I zaista, “režati” na Rusiju i Nemačku između kojih se nalazi a za račun gazde iz Vašingtona je teško drugačije objasniti. I ja smatram da je na vrlo lošem putu, širenje mržnje je uvek loš put. Ali da razmotrimo “šta bi bilo kad bi bilo”. Ako bi došlo do bilo kakvih sukoba u Evropi Poljska bi, iz mnogo razloga, teško ostala van njega. Taj sukob bi se pre ili kasnije vodio sa Rusijom protiv koje nemaju nikakve šanse – mislim da će se tu svi složiti. Rusi su u psihi Poljaka neprijatelji i ni jedna vlast koja pokušava da izgradi prijateljske odnose sa njima neće biti dugovečna (u krajnjoj liniji opozicija bi stalno “osvežavala” neprijateljski sentiment). Ako ovako gledamo na stvari onda manje čudi poljska militantnost i slepa poslušnost Vašingtonu koji jedini može da im pruži… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

“” Obrana prekomorskih prava i interesa Huaweija od strane kineske vlade se smatra dokazom da je kompanije bliska vladi. “”
A šta bi trebala Kina da radi?
Konstatacija zbilja neinteligentna, svaka bi ozbiljna država trebala da zaštiti svoje interese a Šugowei je interes Kine.

eu kolonija
5 godine prije

kaže se, kada je gazda neurozan pas reži. prvo sjeverni tok sada huawei 5G.

ps. ovo me iskreno raduje. znači da naši polako dolaze I da fašisti nemaju obrane

Siniša
5 godine prije

Mali offffčić ?
“” NEŠTO STRAŠNO SE DEŠAVA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE! Severni pol se velikom brzinom udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru!””….ode Arktik sam u Rusiju ???

Miki
5 godine prije

Baš me zaboli za Kinu. Poljaci nisu to izmislili i uvek se solidariziram sa slavenima.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Kad tad ce Usa okrenuti leda Poljacima, kao npr. Afganistanu, Iraku, Libiji, sutra vec Saudijskoj Arabiji, pa im nemojte zaboravit uz koga su stajalia

Miki maus
5 godine prije

Nitko neshvaca Poljsku, mislim cak ni oni sami sebe! Kina spijunira Poljsku?! Sta jest- jest, Poljaci imaju vrhunsku obavjestajnu sluzbu, toliko dobru da samo Kinezi su znali da Poljaci imaju tajne vrhunske tehnologije u mnogo cemu, nitko drugi ih nije uspio ” provaliti”, samo Kinezi. Uf, ti vraziji Kinezi!

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Poljaci su nazalost i nasramotu (Sloveni ) i vjekovima vjerni Papcevi izmecari nevjerovatno,patoloski mrzitelji slovenske brace Rusa-je.Pre 20,30 g.sretao sam Poljake na ranim tackama svijeta …svi su znali ruski jezik i svi su bojkotovali taj jezik …vec tada sam se cudio tim poljacima ….dok im njihovu istoriju nisam malo izucio i neke ljude pitao o cemu se radi.Vec tada sam shvatio da to nije meznja zbog SSSRa ….vec tada sam utvrdio da su poljaci vrlo slicni po toj patologiji k rusima s hrvatima po patoloskoj mrznji k srbima …. a u pozadini tih mrznji je isti faktor zvani Vatikan. Naravno poljaci uz Papca imaju i svjetovne gazde koji su ko nokat i meso vezani s onima koji su se umislili da su ,izuzetni, pa i njih ko cukovi slusaju i zadnjice im lizu ne samo po zelji tih gazdi vec poljaci ih stalno pitaju treba li jos lizukanja .Pihhh koji… Čitaj više »

Ivi.tz
5 godine prije

Zapamtite da su psihopate preko bare ušli u preveliku utakmicu protiv Rusije,Kine,Irana,Venecuele,Kube,Turske,Indije,Pakistana,i da ne nabrajam više.i GARANTUJEM a i vidjećemo kako vrijeme bude prolazilo da će izgubiti…Živi bili pa vidili.

Zvrk
5 godine prije

ste gledali vijesti? jedan poljski političar je naočigled publike i gledateljstva izboden. danas dolaze vijesti da je preminuo. sve mi se čini ako je on uza svo to čuvanje napadnut, kako će onda biti političkom vrhu?

geminizg
5 godine prije

Poljska je isti dan kad i Njemacka anektirala dio Cehoslovacke, to sve govori o njima, poltron Zapada/Vatikana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI