fbpx

Global Times: Poljska će platiti račun za sudioništvo u američkom napadu na Huawei

Global Times: Poljska će platiti račun za sudioništvo u američkom napadu na Huawei 1

U Varšavi će se 13. i 14. veljače održati međunarodni summit o situaciji na Bliskom istoku, uz poseban osvrt na destabilizirajuću ulogu Irana, što su vlasti u Teheranu nazvale još jednim cirkusom u režiji Sjedinjenih Država i pozvali poljsku vladu da se sjeti tko je spašavao deportirane Poljake u Drugom svjetskom ratu, koji su iz istočnih ruskih pokrajina bježali u Iran i tamo dobivali zaštitu.

“Podsjećam one koji pozdravljaju ili će sudjelovati na anti-iranskoj konferenciji da su oni koji su prisustvovali posljednjem američkom anti-iranskom showu sada mrtvi, osramoćeni ili su marginalizirani. Iran je jači nego ikad. Poljska vlada ne može oprati svoju sramotu. Iran je spašavao Poljake tijekom Drugog svjetskog rata, a sada je Varšava domaćin očajničkog anti-iranskog cirkusa”, napisao je Zarif na svom Twitteru.

Tijekom Drugog svjetskog rata i nakon što je nacistička Njemačka napala Poljsku, zemlja se raspala na dva dijela. Jedan je dio završio u rukama Njemačke, a drugi s bivšim Sovjetskim Savezom. SSSR je preselio tisuće Poljaka na ruske teritorije, odakle su mnogi od njih, u potrazi za utočištem, pobjegli u Iran, podsjećaju iranske agencije.

U samo nekoliko dana je Varšava nanijela udarac i Kini. Službeno je potvrđeno da je zbog špijunaže u Poljskoj uhićen Wang Weijing, direktor pridaje kineskog diva Huawei.

Poljska u pomoć poziva EU i NATO

NATO

Nakon uhićenja zbog navodne špijunaže je poljski ministar unutarnjih poslova Joachim Brudziński pozvao je Europsku uniju i NATO da usklade stajalište o tome treba li Huawei isključiti s njihovih tržišta. Kada je glasnogovornik načelnika tajnih službi u Poljskoj u petak na Twitteru potvrdio uhićenje u tekstu je koristio je @ kako bi privukao pozornost američkog State Departmenta, FBI-a, CIA-e i NATO pakta, primjećuje kineski državni list  Global Times.

Akcije Varšave potvrđuju sumnju da uhićenje visokog menadžera imaju politički cilj pružanja pomoći američkim akcijama protiv Huaweija.

Između Kine i istočne Europe je bilo vrlo malo sporova o javnoj špijunaži. Varšava navodi kako  su sve tvrdnje bile usmjerene na osobno ponašanje Wanga Weijinga, ne protiv tvrtke, ali su u rješavanju ovog problema Poljaci već oštetili ugled tvrtke Huawei.

Potpuno svjesna odjeka ove afere u svjetskoj javnosti, Varšava se udvara Washingtonu i koristi se trikovima u komunikaciji s Pekingom, prenosi kineski državni list.

Poljska se plaši osvete Kine, pa poziva na zajedničko stajalište s Europskom unijom i NATO paktom kako bi podijelila pritisak s drugim zemljama. U međuvremenu takav poziv pomaže Sjedinjenim Državama da ojača napore u pritisku na Huawei u EU i NATO-u.

Oprema tvrtke Huawei široko se primjenjuje u europskim 4G mrežama i nema dokaza da je oprema kineske tvrtke oštetila sigurnost ijedne europske mreže. Europska 4G mreža je neovisna i slobodna, ali hoće li kontinent poštivati zapovijed Washingtona u komunikacijskoj industriji, počevši od 5G tehnologije? Bez sumnje, Varšava vodi Europu u pogrešnom smjeru, upozorava Global Times, koji iznosi službene stavove centralnog komiteta KP Kine.

Kao zemlja srednje klase u Europi, s ograničenim utjecajem i povijesnim iskustvima čestih invazija, Poljska se i dalje brine da ruska prijetnja nije eliminirana. Poljska traži maksimalna jamstva sigurnosti od Sjedinjenih Država, što je na samom vrhu njezine sigurnosne agende i nastoji ostvariti američku vojnu prisutnost u zemlji.

Međutim, tjeskobe Varšave nisu pravilo u Europi, posebno u zapadnoj Europi. Većina europskih zemalja nije proaktivna kao Poljska u izboru između Kine i SAD-a i dobrovoljno pomaže Washingtonu da isključi Huawei. Neke europske zemlje drže Huawei na udaljenosti iz sigurnosnih razloga, zbog opreme tvrtke Huawei ili američke prisile.

Huawei je najbolja privatna visoko-tehnološka kompanije u Kini i ove su štete simbolične. Kineska vlada mora pomoći tvrtki u obrani svojih legitimnih prava i interesa. Inače, ako Huawei pretrpi ozbiljan udarac, to će ugroziti povjerenje cijelog kineskog društva, a vanjski svijet će smatrati da je lako i moguće provoditi napade na kineska poduzeća.

Obrana prekomorskih prava i interesa Huaweija od strane kineske vlade se smatra dokazom da je kompanije bliska vladi. Nekoliko je Kineza tvrdilo da vlada nema dovoljno razloga za korištenje nacionalnih resursa za rješavanje sporova privatne tvrtke u inozemstvu. Vlada ne treba slušati takve glasine i zaštita domaće tvrtke, bilo da je u državnom ili privatnom vlasništvu, odgovornost je vlade.

Peking treba odlučno pregovarati s Varšavom i uvesti relativne protumjere, čime će pokazati svijetu da je Poljska sudionik Sjedinjenih Država.

Kina u ovom trenutku ne smije biti meka. Peking neće zlostavljati Varšavu, jer to nije vrijedno, ali će Poljska morati platiti za ovaj napad, zaključuje Global Times.

Global Times

Poljske vlasti zbog špijunaže uhitile direktora prodaje kineskog diva Huawei

Americko „taktičko povlacenje“ iz Sirije i anti-iranski cirkus u Varšavi

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
47 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ima li USA vjernije sluge od ovih Poljaka?Mislim da ne. Saudijci će na ovom “samitu” imati počasnu ulogu. Što se tiče Huawei tehnologije možda je i zabrane. Šta reći..?

Igor021
Gost
Igor021
2 godine prije

Mislim da su kinezi pronasli u Pekingu nekih 100-200 poljaka u svercu heroina iz Afganistana.Bice uskoro streljani na nekom stadionu.Gledacemo uzivo na TV.

nessy
Gost
nessy
2 godine prije
Reply to  Igor021

Igor021
Imas li neki izvor ili samo haluciniras?

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  nessy

kako ne kuzis satiru moj ti nessy

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Vjernijih od Poljaka nema, ali se mi i Ukrajinci guramo za drugo mjesto.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  octopus

Ukrajinci kasne octopuse, daleko smo odmakli ali i oni se trude,to stoji. Ipak, mi imamo bar 15 god prednosti.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

Umisljen poljaci u zavadi sa rusima ,njemcima,sad i kinezima sva jaja stavili u jednu kosaru.Nemoze to dobro zavrsiti.

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije
Reply to  Sovonarola

sva jaja stavili u šrafštok

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Sovonarola

poljsko cvijeće miriše na proljeće

realist62
Gost
realist62
2 godine prije
Reply to  Sovonarola

samo glupi politicari ne gledaju barem 20 godina unaprijed a odnos snaga USA – Kina ce tada biti sasvim druga prica i onaj koji danas na sitno podhebava Kinu mora biti siguran da ce biti u nemilosti najvece ekonomske a moguce i najjace vojne sile

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije
Reply to  realist62

Kolega veoma mudar i vjerujem tačan komentar.plus ko kuća.

gungula1950
Gost
gungula1950
2 godine prije

Poljaci opet misle da su bitni

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  gungula1950

Ne,ne,ne. Mi smo bitniji! Zna se tko su bila prva bića na zemlji: amebe i hrvati!

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

A tko si ti?vjerovatno ameba,kad si je uspio ubaciti u ovu priću.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Siguran sam da bar 90% čitalaca ovog portala smatra da Poljska ima “samodestruktivni nagon”. I zaista, “režati” na Rusiju i Nemačku između kojih se nalazi a za račun gazde iz Vašingtona je teško drugačije objasniti. I ja smatram da je na vrlo lošem putu, širenje mržnje je uvek loš put. Ali da razmotrimo “šta bi bilo kad bi bilo”. Ako bi došlo do bilo kakvih sukoba u Evropi Poljska bi, iz mnogo razloga, teško ostala van njega. Taj sukob bi se pre ili kasnije vodio sa Rusijom protiv koje nemaju nikakve šanse – mislim da će se tu svi složiti. Rusi su u psihi Poljaka neprijatelji i ni jedna vlast koja pokušava da izgradi prijateljske odnose sa njima neće biti dugovečna (u krajnjoj liniji opozicija bi stalno “osvežavala” neprijateljski sentiment). Ako ovako gledamo na stvari onda manje čudi poljska militantnost i slepa poslušnost Vašingtonu koji jedini može da im pruži bilo kakvu zaštitu. Misliti da će SAD da ratuje sa Rusijom zbog Poljske je naivno ali šta ako je cilj nova “gvozdena zavesa”? Ako je to plan Vašingtona onda ponašanje Poljske nije toliko idiotsko. Poljska definitivno želi da ostane sa “ove strane” i mora da se potrudi da bi bila… Pročitaj više »

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  shumadinac

A Poljska je nevina u svim ratovima? Nijesu poljaci tako bezazleni…

cogo
Gost
cogo
2 godine prije
Reply to  mirko

pa stolecima su ti poljaki ropali po rusiji ,,nikad jim nije bilo dosta rata ,pa su jim malo rusi vratili za vreme 2 WW ,i sad se ti poljqaci ne mogu pomiriti ,,pqa taj rat je davno zavrsen za sve samo ne za njih ,,a koliko zidova su bas poljaci predali svabama niko ne prica ,,bili su gori od njemaca ,,puno gori ,,i sada rade kao trojanci za ameriku ,,jadna evropa sa takvom clanicom ,,pa ti bi trebali biti izbaceni iz EU,jer su previse destruktivni ,opaki ,zlocesti

mirko
Gost
mirko
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Dosta su i oni nanijeli zla..

mrimproper
Gost
mrimproper
2 godine prije
Reply to  shumadinac

jedno je politika, igra u kojoj podržavaš saveznike, ALI SVAKU PODRŠKU UVJETUJEŠ NEKOM USLUGOM KOJA JE U INTERESU TVOJE DRŽAVE

a drugo je skidati gače i naguziti se prije nego te je to uopce netko i tražio,

poltronstvo, satrapi… kvislingi… višijevci… dupeuvlakači i robovski mentalitet NEMAJU BAŠ NIKAKVE VEZE SA POLITIKOM.
POLITIKA JE UMIJEČE a kmetovi uvijek ostaju kmetovi…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  mrimproper

U pravu si – skidati gace prije nego sto neko zatrazi, a kasnije kukati o silovanju je bljak.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

“” Obrana prekomorskih prava i interesa Huaweija od strane kineske vlade se smatra dokazom da je kompanije bliska vladi. “”
A šta bi trebala Kina da radi?
Konstatacija zbilja neinteligentna, svaka bi ozbiljna država trebala da zaštiti svoje interese a Šugowei je interes Kine.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Siniša

Zašto Šugowei?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Xahax….koristim ja Huawei, zbilja sam pozitivno iznenađen a moj neka niža klasa;onako, simptičan mi nadimak.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Siniša

Samo Xiaomi 😀 , omjer cijene i kvalitete je nevjerovatan na druge marke… Živjeli Kinezi inače bi za mobitel morao (sada planiram kupiti novi Xiaomi Redmi Note 7 za cca 1800 kn…) davati 3000-4000 kn ikao znam da toliko ne vrijedi…

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Busola

O Iphone-u (Amerika pljačka tebe…) ne želim ni pomisliti , jednostavno sramota koje su oni cijene postigli…

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Busola

Ajfon,Samsung…tač 3 x skuplji od mog telefona.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Busola

O ukusima se ne raspravlja ?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Siniša

A može malo o neukusima? Please??!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ne može ?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

kaže se, kada je gazda neurozan pas reži. prvo sjeverni tok sada huawei 5G.

ps. ovo me iskreno raduje. znači da naši polako dolaze I da fašisti nemaju obrane

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Nema naših i vaših ni njihovih. Postoje bogati, političari i svi mi ostali.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Mali offffčić ?
“” NEŠTO STRAŠNO SE DEŠAVA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE! Severni pol se velikom brzinom udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru!””….ode Arktik sam u Rusiju ???

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Siniša

Da Za dvjesta godina će doći do Sjevernog mora. Navodno je Putin naredio da se malo jačim sajlama dovuče. Hoće Ruje sve za sebe, pa i Sjeverni pol!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  octopus

Šalu na stranu….pola metra godišnje nije za baciti ?

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  octopus

Sta ovaj Putin radi, sad ce se svaki kompas okretati prema Rusiji.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Baš me zaboli za Kinu. Poljaci nisu to izmislili i uvek se solidariziram sa slavenima.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Miki

Griješiš Miki.Niko zarad tuđih interesa na radi na štetu Slovena kao poljska vladajuća klika. Niko, samo mi Južni Sloveni, ne svi ali neki od nas možemo se “pohvaliti” da smo blizu njih. To traje 30 god. Ukrajinci su skoro počeli.Ako misliš dobro Slovenima i biti na njihovoj strani Rusiji ne smiješ pljuvati u lice, prvo i osnovno pravilo a to oni rade a i neki od nas. Kina se pokazuje kao veći saveznik Rusima nego njihova “Slovenska braća”..

Святослав
Gost
Святослав
2 godine prije
Reply to  Miki

Poljaci rodjo uvijek zabijaju sipke u tockove tim narodima sto se sa njima solidarises. Recemo Rusija je ulazila u Pojsku sa cizmom sa dobrim sijecanjima ono znas milo za drago – pamti pa vrati. Ovi za zera sto nisu preveli cijelu Rusiju u katolicanstvo sa macom i ognjem. Iako se to danas spominje sa kosarom cvijeca, cokolada i slatkog voca.Sad cmizdriti nad neduznim vojnim zrtvama u Poljskim sumama je stvarno neobjektivno. Sto se tice Kineza i njihove civilizacije na odnos Poljske danas bi bili u pecini. Sve so su poklonili covjecanstvu Kinezi pa sta su Poljaci to se uci u vrticu ili predskolskom. Nadalje Kinom su vladali bijeli ljudi recemo postoji zeznska mumije (plave kose) Dinarskog tipa u Kini. Sto nam bas Kinezi i ne nabijaju na nos svake prilike sto bi imali pravo. Sta smo mi to tamo zalutali vojno pre par hijada g.. I na kraju krajeva sta ce nama ili odaklen simboli zmajeva od tkanine koji se naduvaju sami na udarima vijetra. Jeli to nasa kultura ili Kinza. Donjeli im mi demokraciju sigurno i ljudska prava.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

toharci?

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Miki

“Poljaci nisu to izmislili” – imaš pravo. Ameri su izmislili, oni samo kao poslušna istrenirana pseta skaču kako gazda naredi.
Kako objašnjavaš činjenicu da njemačka obavještajna služba, najveća u Europi (izuzmimo UK) nije našla apsolutno nikakve tragove špijuniranja u Huawei opremi?

Annabella
Gost
Annabella
2 godine prije
Reply to  tuf

Huawei baš i nije neka anđeoska firma. Većina toga što im amerikanci predbacuju je istina, uz malu napomenu da svi špijuniraju sve, ne samo kinezi. Kineska država oduvijek stoji iza Huaweija i nenormalno niske cijene za njihovu opremu (telefoni su samo jedan dio) su posljedica državne pomoći i niske cijene rada u Kini. Opće je poznata činjenica da su zbog mizernih plaća radne snage zapadne zemlje prebacivale proizvodnju u Kinu i daleki istok. Sad kad im se to odbilo o glavu, e sad to više nije dobro. A dok smo fantastično zarađivali na iskorištavanju kineske radne snage, to je onda bilo super.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Kad tad ce Usa okrenuti leda Poljacima, kao npr. Afganistanu, Iraku, Libiji, sutra vec Saudijskoj Arabiji, pa im nemojte zaboravit uz koga su stajalia

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Nitko neshvaca Poljsku, mislim cak ni oni sami sebe! Kina spijunira Poljsku?! Sta jest- jest, Poljaci imaju vrhunsku obavjestajnu sluzbu, toliko dobru da samo Kinezi su znali da Poljaci imaju tajne vrhunske tehnologije u mnogo cemu, nitko drugi ih nije uspio ” provaliti”, samo Kinezi. Uf, ti vraziji Kinezi!

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Poljaci su nazalost i nasramotu (Sloveni ) i vjekovima vjerni Papcevi izmecari nevjerovatno,patoloski mrzitelji slovenske brace Rusa-je.Pre 20,30 g.sretao sam Poljake na ranim tackama svijeta …svi su znali ruski jezik i svi su bojkotovali taj jezik …vec tada sam se cudio tim poljacima ….dok im njihovu istoriju nisam malo izucio i neke ljude pitao o cemu se radi.Vec tada sam shvatio da to nije meznja zbog SSSRa ….vec tada sam utvrdio da su poljaci vrlo slicni po toj patologiji k rusima s hrvatima po patoloskoj mrznji k srbima …. a u pozadini tih mrznji je isti faktor zvani Vatikan.
Naravno poljaci uz Papca imaju i svjetovne gazde koji su ko nokat i meso vezani s onima koji su se umislili da su ,izuzetni, pa i njih ko cukovi slusaju i zadnjice im lizu ne samo po zelji tih gazdi vec poljaci ih stalno pitaju treba li jos lizukanja .Pihhh koji su jade majko mila ti poljaci ….a tek ce sirota da plate za ta lizukanja i mrznju .Izuzetni im naredili da kineze za^ebavaju a oni ko cukovi av av avvv na Huawei …Toliko brojni narod a toliko slepilo …nek im je svevisnji na pomoci nasim jadama Slovenima Poljacima.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Zapamtite da su psihopate preko bare ušli u preveliku utakmicu protiv Rusije,Kine,Irana,Venecuele,Kube,Turske,Indije,Pakistana,i da ne nabrajam više.i GARANTUJEM a i vidjećemo kako vrijeme bude prolazilo da će izgubiti…Živi bili pa vidili.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

ste gledali vijesti? jedan poljski političar je naočigled publike i gledateljstva izboden. danas dolaze vijesti da je preminuo. sve mi se čini ako je on uza svo to čuvanje napadnut, kako će onda biti političkom vrhu?

geminizg
Gost
geminizg
2 godine prije

Poljska je isti dan kad i Njemacka anektirala dio Cehoslovacke, to sve govori o njima, poltron Zapada/Vatikana.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik