Globalno zatopljenje – Forbes pobija The Huffington Post

48 komentara

Istočnoeuropske zemlje s takozvanim “populističkim vladama” se sustavno protive planovima EU da zaštite klimu i podupiru ruske interese u izvozu fosilnih goriva, piše The Huffington Post.

“S točke gledišta mađarskih, čeških, poljskih i slovačkih političara, globalno zatopljenje je dezinformacija i prioritet daju energetskoj učinkovitost i plinskim infrastrukturnim projektima”, za njemačko izdanje ovog propagandnog glasila piše Arthur Neslen.

“Ovaj mjesec su se zemlje EU populističkim vladama – Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka – usprotivile EU i planiraju povećati korištenje obnovljivih izvora energije za 35%, čime su se usprotivile odluci o povećanju od 40%, unatoč znakovima da su se klimatske promjene s Antarktika na afričku savanu ubrzale”, piše The Huffington Post.

“Vidimo da populističke vlade sustavno odustaju od ambicioznih ciljeva o klimi i energiji, što je u skladu s glavnim ekonomskim interesima Rusije, zemlje izvoznice fosilnih goriva i nuklearne tehnologije”, rekao je Benedek Jávor, potpredsjednik Odbora za okoliš Europskog parlamenta.

“Na primjer, Mađarska Viktora Orbána je važan saveznik ruske plinske infrastrukture, a trenutno Rusija financira izgradnju nuklearnog reaktora u blizini Budimpešte. S druge strane, bugarski parlament je ovog mjeseca odobrio Rusiji nastavak izgradnje nuklearne elektrane Belene, koja je započela u sovjetskoj eri”, piše Arthur Neslen.

“Ova nuklearna elektrana nema nikakvu energetsku ili ekonomsku opravdanost”, izjavio je bivši bugarski ministar za okoliš, Julian Popov.

“Ni jedan stručnjak za energiju neće reći da je to dobra ideja. Nisam protiv nuklearne energije kao tehnologije, ali “Belene” je katastrofalan slučaj”, dodao je Popov.

Poput Mađarske, Bugarska je također protiv klimatskih ciljeva Bruxellesa. Aktualni bugarski ministar okoliša Neno Dimov je globalno zatopljenje nazvao “dezinformacijom i podvalom”.

nuklearni reaktor

FOTO:Ilustracija, ruski nuklearni reaktor

Prema riječima stručnjaka u Bugarskoj, “san o tome da zemlja postane tranzitna za ruski plin iz Turske je daleko važniji od klimatskih promjena”.
Osim toga, tijekom svojeg predsjedanja u EU ove godine, Bugarska je pokušala zamijeniti načelo Europske unije da “učinkovita uporaba energije ima prioritet”, prema kojem bi zemlje EU mogle dati prioritet projektima plinske infrastrukture.

“Želimo postati plinsko čvorište na Balkanu. To je prioritet za nas”, rekao je bugarski ministar za Huffington Post.

“U Češkoj su ruski nuklearni interesi također doživjeli “procvat”. Postoje dva nuklearna reaktora iz sovjetskih vremena u zemlji, a postoje planovi za izgradnju još jedne jedinice”, sažima je autor The Huffington Posta.

U zaključku podsjetimo što je napisao Arthur Neslen. Naime, on tvrdi kako su “populističke” vlade Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke neodgovorne, jer ne vjeruju u globalno zatopljenje i fokusirale su se na plinske infrastrukturne projekte i nuklearne elektrane na kojima je izvođač radova uglavnom ruski Rosatom.

Roy Spencer - temperatura

FOTO: Promjene u temperaturi poslednjih 2000 godina

Kao argument je naveo “znakove ubrzanja klimatskih promjena s Antarktika na afričku savanu”, odnosno globalnog zatopljenja. Istovremeno s člankom kojeg je objavio The Huffington Post, časopis Forbes je objavio vijest da su znanstvenici na zabilježili najniže temperature ikada zabilježene upravo na Antarktiku. Arthur Neslen vjerojatno nije na vrijeme bio informiran o ovo fenomenu, jer bi u suprotnom isti članak sročio koristeći se drugim argumentima koji se obično koriste kada se potkrjepljuje teza o ljudskom faktoru i korištenju fosilnih goriva, među kojima i prirodnog plina, kao uzrocima globalnog zatopljenja.
Forbes: Na Antarktiku zabilježene rekordno niske temperature

Rekordna niska temperatura je zabilježena na Antarktiku, od gotovo -98 °C, izvještava Forbes i naglašava da su tako niske temperature karakteristične za druge planete, nikako za Zemlju. Kako je bilo nemoguće prići mjestu gdje su zabilježene “izvanzemaljske” niske temperature, znanstvenici su fenomen registrirali uz pomoć satelita.

Kako se bliži ljeto, znanstvenici su objavili podatke o najnižoj temperaturi ikad zabilježenoj na Zemlji, piše Forbes, citirajući znanstveni časopis Geophysical Research Letters.

Tijekom duge i tamne noći na Antarktiku je temperatura toliko pala da je počela nalikovati temperaturama drugih planeta, ne Zemlje.

Hladnoća u ovom dijelu svijeta je dosegla zapanjujuću razinu od minus 97,8 °C. Forbes podsjeća kako pri ovoj temperaturu, nakon samo nekoliko uzdaha, osobi počinju krvariti pluća, što ubrzo dovodi do smrti.

Na vrhuncu zime na Antarktiku, kada nikad nema sunca, rekordna temperatura  (prosječna temperatura po jednom kvadratnom kilometru posmatranog područja) je zabilježena pomoću satelita koji su dizajnirani za ova mjerenja.

Ruska vojna baza na Arktiku

Ruska stanica na Arktiku

Kao što je navedeno u članku, ta je temperatura zabilježena na jednoj od najviših točaka kontinenta na nadmorskoj visini od preko 4 000 metara u malim džepovima leda.

Za tako težak mraz su potrebni “gotovo idealni uvjeti”, navodi se u članku časopisa Geophysical Research Letters. Mora biti vrhunac zime, kada uopće nema sunca. Nebo bi trebalo biti savršeno čisto i bez imalo vjetra. Pored toga, zrak treba imati vrlo nisku razinu vlage, jer isparavanje vode toplinu zadržava na površini Zemlje.

Ovim je mjerenjem oborena rekordna hladnoća izmjerena na Antarktiku, kada je ruska polarna stanica Vostok 1983. godine na Južnom polu izmjerila hladnoću od -89.2 °C, podsjeća Forbes.

Slijedom navedenog, netko griješi. Arthur Neslen svakako, jer je u svom propagandnom uratku o “populističkim” vladama istočne Europe, od kojih Poljska nije posebnom ljubavlju vezana za Moskvu, sugerira na primjenu klime i zatopljenje koje dolazi s Antarktika, iako podaci izmjereni ove zime govore suprotno. Točno je da Geophysical Research Letters spominje “izvanzemaljski nisku temperaturu izmjerenu na jednom mjestu”, ali je logično da ni ostatak Antarktika nije imao blagu zimu.

O tome je li ljudski faktor odgovoran za globalno zatopljenje, ima li ga uopće, a ako ga i ima radi li se o cikličkim promjena klime se vode beskrajne rasprave, na akademskoj razini i među laicima. No, The Huffington Post ovdje te tvrdnje koristi u geopolitičke svrhe, iako znanstvena mjerenja temperature ove zime govore drugačije.

Huffington Post / Forbes

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
tuf
Gost
tuf

Zanimljivo da su The Huffington Post-u trn u oku baš isključivo projekti vezani za Rusiju. Dakle sve smeće koje proizvode SAD (koje postaju jedan od najvećih izvoznika), Saudijska Arabija i ostali “saveznici” je ekološki prihvatljivo i miriše na ljubičice. Da motivacija bude još prozirnija – išli su i od nuklearne energije činiti problem. Pretpostavljam da bi se isti list pogubio u hvalospjevima i orgazmima da Bugari grade nuklearne reaktore bazirane na američkim dizajnima. Što više nije ni moguće, s obzirom da im se Westinghouse raspao. Opisivati današnje ruske nuklearne projekte “katastrofalnima” mogu samo isti oni plaćenici koji Poljskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj žele sretnu budućnost s 3x skupljim američkim plinom, jer ruska nuklearna tehnologija je po pouzdanosti otišla vrlo daleko i za razliku od SAD-a njihovi reaktori su danas vrlo cijenjeni u toj branši. SAD doslovno više ne zna napraviti ni reaktorsku zgradu (hint: zadnji projekt koji je na kraju popu*ila Toshiba).

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da,… ni riječi da su Poljaci potpisali ugovor za USA LNG

Alen
Gost
Alen

Fakat ovo zatoplilo , danas 19°…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Bravo Alene, ja se preksinoć smrzo, brate, još velim , da naložim jedne vatru u šporet, tek dvije cjepanice, da malo ugrije dnevni boravak, ali sam otišo spavat.

Alen
Gost
Alen

Kolega mi se danas vratio sa zimovanja na Pag-u….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dobro, ko koga ovdje zjbva. Ovaj iz Huff Posta, agitprop Sorosa i Usaida, piše da toplo val a Anktartika preplavljuje afričke savane,, a ove zime izmjerene povijesno niske temperature još od Ledenog doba i dinosausra.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

A ovo je ruska vojna baza na Arktiku, da…, tamo zna biti do -50. Taj Vostok dolje na Južnom polu je bio za Sovjeta. Još je tamo, ali je gadno 🙂 Ima i film Антарктическая станция Восток. Minus skoro sto. A ovaj lupeta da s Antarktika dolazi toplina.

Euro1
Gost
Euro1

Najveća podvala 21 stoljeća je globalno zagrijavanje.

Miro
Gost
Miro

Globalno zatopljenje nije samo podvala nego i nevjerojatno bezobrazna glupa laž koju nam plasiraju “elite” i njihovi mainstream glasnogovornici, a na koje nasjedaju mase ne razmišljajući nego prihvaćajući to zdravo za gotovo. Priča o CO2 kao plinu koji izaziva porast temperature je glupost budući je količina CO2 u atmosferi nepromijenjiva. Ako se i 1 promil poveća količina CO2 dolazi do bržeg rasta drveća i povećanja broja alga u morima kojima je CO2 nužan za život, a koji nam, onako usput, pretvaraju taj CO2 u kisik neophodan za naš život. Apsolutno nije moguće povećanje količine CO2 u atmosferi jer je kontrolni mehanizam savršeno uštiman.
Tko ne vjeruje neka pokuša pronaći statistiku razine CO2 u atmosferi. Možda mu onda bude sve jasnije.

Moreno
Gost
Moreno

E, a brljaś ga sa CO2 jer nije točno kako je količina CO2 u atmosferi konstantna jer ovisi o isparavanju mora koje opet ovisi o zagrijanosti atmosfere. Povećanje CO2 nije uzrok glob
alnoga zagrijavanja nego njegova posljedica, isto ka šta je globalno hlađenje uzrok smanjenja CO2 u atmosferi.
A skroz je treća stvar šta kontrolni sistem kroz znanost, obrazovanje i medije nameće kako je CO2 uzrok globalnoga zagrijavanja i kako je za emisiju CO2 odgovoran čovik pa tako i za samo zagrijavanje.

Euro1
Gost
Euro1

Nešto me je uvijek zanimalo u vezi CO2 problema.Naime jedan ugljik veže na sebe dva atoma kisika. Kako to da se udio kisika kojeg u atmosferi ima 20,946% nije smanjio niti malo? Ili se povećala količina vode na zemlji? Što bi značilo da se tri atoma kisika ukupno vežu.

PPP
Gost
PPP

Laži im se raskrinkavaju svakodnevno. Bit će perja kao u priči.

Moreno
Gost
Moreno

Klimatske promjene su konstanta jer se klima mijenja ciklički i neprirodno bi bilo da klimatskih promjena nema, a kolikoi je uticaj ljudi na promjenu klime vrlo teško je utvrdit jer se precizna mjerenja vrže vrlo kratko vrime u odnosu na cikluse promjene kjlime.
Zemlja mijenja svoj položaj u svemiru odnosno udaljenost zemlje od sunca se mjenja jer zemlja kružeći oko sunca ne opisuje kružnicu nego elipsu i to je ekscentricitet (ciklusi od 410000 godina), uz to se također mjenjaju i precesija (kružno kretanje osi zemlje u ciklusima oko 25000 godina) i nakošenost zemlje (ciklusi oko 40000 godina), a kako se sve to odvija u svojim ciklusima koji su različiti tako se grijanje i hlađenje zemlje izmjenjuju i zagrijavanje će bit veće šta se više i bolje poklope svi ciklusi koji rezultiraju većom blizinom zemlje suncu pa tako i većim zagrijavanjem, nekad više sjeverne, nekad više južne polutke a nekad i jednako.
Kako god, čovječanstvu se nameće odgovornost za promjenu klime i posljedice toga procesa bez ikakvih dokaza o udjelu čovjeka na klimatske promjene.
Teoretski se može dokazat i to kad se popišan u more da razina mora naraste, ali to je za stvarno stanje nebitno i besmisleno.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

promjene su najvidljivije zadnjih 50-tak godina. sto skorije to su vece.
50 godina je premalo u odnosu na 26 000 i 410 000 godina da bi ti ciklusi nesto znacili.

otpisani
Gost
otpisani

Moreno
…pa možda se klima ne mijenja čak ni malo (barem zadnjih parsto godina)…. evo ti par primjera koji demantiraju bilo kakve promjene u klimi:

– ima uzrečica u Istri (koje se već stoljećima prenose usmenom predajom) “za sveti Blaž- snigon – daž” (02.veljače) ili “sveta Foška snigon ploska” (13.veljače) i stvarno od kada sam živ u ta dva dana ili dan prije ili dan poslije se upravo to događa.

– “Ledeni sveci” u maju mjesecu, “donose” hladno vrijeme često se tučom i obilnom kišom i to već stoljećima pa tako i predlani, lani i ove godine (Sveti Mamericije – 11. svibnja, Sveti Pankracije – 12. svibnja, Sveti Servacije – 13. svibnja, Sveti Bonifacije – 14. svibnja, Sveta Sofija – 15. svibnja)

– “Božić u kutu- Uskrs na putu” i obrnuto. Već godinama ja se “pravim pametan” pa za Božić svojim ukućanima kažem kakav će biti dan Uskrsa I najveće odstupanje je manje od 12 sati što je unutar 24 sata i redovno je točno.

– Sveta Marija svijećnica (02.veljače) je dan koji predkazuje izlazak iz zime ili ostanak u zimskim uvjetima.
Kod nas je poznata uzrečica na talijanskom dijalektu – “se la viencon vento di bora, coll inverno siamo fora” ili ” se la viencon piogia e vento, coll inverno siamo dentro” , što bi značilo “ako dođe sa vjetrom od bure, sa zimom smo vani” ili
“ako dođe sa kišom i vjetrom, sa zimom smo još unutra” To pratim od rane mladosti kako su i moji roditelji naučeni od svojih roditelja, pratili i znali što ih čeka.
Tvrdim da sve te i još mnoge uzrečice vezane uz meteorologiju ne bi štimale kada bi došlo i do najmanjeg pomaka u funkcioniranju klime. .

Miro
Gost
Miro

Moreno, mi ne znamo što je jučer bilo, a kamoli prije 410.000 godina. Pričaš o stvarima o kojima nemaš veze, Teoretski mi svi živimo u Matrixu. Jesi li se ikad zapitao zašto ne postoje materijalni tragovi civilizacije stariji od cca 6.000 godina?

Euro1
Gost
Euro1

9000. pne. Göbekli Tepe.
Zeleni polumjesec, prva kultivacija pšenice prije kraja zadnjeg ledenog doba. Prije toga crnomorski bazen prije poplavljivana.

Moreno
Gost
Moreno

Miro@ Puno toga neznamo, ali neke stvari znamo ka npr relativnu zagrijanost zemlje koja se u izbušenim slojevima leda mogla očitat.
Poznata su hladna doba pa i ono u srednjemu vijeku.
Meni je lako reć neznan za neke stvari pa i to šta je bilo prij 6000 godin. Niti znan da je bila civilizacija niti da nije. Civilizacija podrazumijeva ljude, a možda su bila neka višedimenzionalna bića i sad su tu, ali ih mi sa naśim danim osjetilima ne osjećamo.
Ni sam postanak ljudi nije rijeśen pa je sve otvoreno.
Točno je da živimo u matrixu ali ga svaki od nas drugaćije i doživljavamo, a neki ga i nijeću,, ali ponekad se nekim ljudima kroz matrix probije malo duha do uma, a nekima nikad ni malo.

Miro
Gost
Miro

Moreno, neću puno polemizirati, ali samo da kažem da ne postoji metoda za precizno datiranje starosti bilo čega. Tako da sve priče o slojevima i sedimentima su samo pusta naklapanja i pokušaji da se održi teorija evolucije. Metode datiranja poput ugljika C14 i sličnih radioaktivnih elemenata nije vrijedno komentirati kad za isti objekt iz 2 pokušaja daje dijametralno suprotne cifre.

Tak
Gost
Tak

Ovo što govoriš ne stoji. Imaš slikarije na špiljama u Francuskoj, Chauvet-Pont-d’Arc. Na stijenama i stropovima špilje nalaze se dobro sačuvani naturalistički likovi životinja (konji, pantere, mamuti, bizoni pa čak i europski nosorozi) Starost – 20.000 – 25.000 godina. Zanimljivo je da se korištenje te špilje neprekinuto cca 5000 godina. Spilja je prije 20.000 godina zatvorena padom stijene na ulaz, pa je tako i sačuvana.

Miro
Gost
Miro

Tak, kako znaš da to nisu nacrtali neki klinci nekoliko godina ili nekoliko stotina godina prije nego su istraživači otkrili črčkarije? Zanimljivo je da su navodno ljudi prije 10-25.000 godina živjeli u španjolskim pećinama, a onda se prije 6.000 svi preselili u Mezopotaniju. Ma nema smisla uopće pričati o tim stvarima kad su toliko tupe da je čudo.

Mucke
Gost
Mucke

Povjerovacu u pricu o globalnom zatopljenju, uzrokovanom covjekovom djelovanju, onda kad u cijeloj prici korist izvuku Hrvatska,Cad,Burundi,BIH,Bugarska i Kostarika

Miro
Gost
Miro

To si dobro rekao.

Weteran
Gost
Weteran

Globalno otopljenje sa sobom donosi Mini Ledeno doba?!
I tako u krug, do Kraja Sveta 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac

Gledajući grafik sledi korekcija – dakle prodajemo? 🙂

Pratim ovaj fenomen još od 80tih, tada su stručnjaci rekli: “Globalno otopljenje ne znači svake zime i svakog leta viša temperatura svuda. Naprotiv, biće sve češći temperaturni ekstremi – previsoke i preniske temperature tamo gde se ne bi očekivale a posebno jaki vetrovi na područijima nekarakterističnim za njih dok će u vetrovitim područijima biti sve jači. Temperatura će rasti na globalnom nivou što će dovesti do smanjenja područija pod većitim ledom a nestankom tih površina smanjiće se odbijanje Sunčevog zračenja što vodi ubrzavanju otopljavanja”.

To su ljudi pisali pre više decenija a danas na našim prostorima vidimo vetrove kakvih ranije nije bilo. Hajde da kažemo da je i to normalno ali topljenje glečera ne možemo negirati što dalje dovodi…
Da li do ovoga dolazi prirodno ili ne – o tome možemo diskutovati. Ali opet da ponovim – naučnici su ovo predvideli kada nije bilo nikakvih naznaka samo na osnovu porasta CO2 u atmosferi. Naravno da ima politizacije, u igri su nezamislive pare ali izgleda da posledica nismo svesni. Ah, da, zaboravio sam: pisali su i da postoji tačka iza koje nema povratka ma šta činili iza koje ne postoje metode predviđanja daljeg razvoja – od tada smo u Božim rukama verovali u njega ili ne.

otpisani
Gost
otpisani

shumadinac
Pa da ! “Babi se zbilo ono što joj se snilo” Uopće danas nije problem raditi studije i to naročito za onoga koji te studije dobro plati…
A jesi li uzeo u obzir da se od Amerike preko Europe, Rusije i Kine ubrzano, zadnjih godina radi na tehnologijama za lokalnu manipulaciju klime… ?

I jesi li uzeo u obzir, koliki utjecaj na atmosferu a time i klimu, ima namjerno zaprašivanje viših slojeva atmosfere u sklopu klimatskog inženjeringa, sa nano česticama barija, aluminija. broma, stroncija itd itd. ???

Vjeruješ li možda da bi upravo sloj takvih čestica visoko u atmosferi, mogao biti uzrokom efekta staklenika???

Miro
Gost
Miro

shumadinac, Charles David Keeling, izumio je tek 1958. uređaj za mjerenje koncentracije CO2 u atmosferi. Priče o tome kolika je količina CO2 bila prije neznamkoliko tisuća godina je ravna onoj što je starije kokoš ili jaje (kokoš, naravno). Međutim, nigdje nećeš pronaći statistiku vezanu uz povećanje CO2 u atmosferi od ’58 na ovamo, ali ćeš zato pronaći činjenicu da je Olaf Palme svojevremeno trebao dodatna financijska sredstva pa mu je palo na pamet kako bi porez na CO2 bio idealan porez. Eto ti još jedan porez na glupost. Stručnjaci su još ’80-ih godina zaključili da je činjenica što drveće brže raste u to doba najvjerojatnije posljedica povećane proizvodnje CO2 od strane ljudi. To se zove savršen kontrolni mehanizam, uglavnom količina CO2 u atmosferi je nepromjenjiva.

Euro1
Gost
Euro1

CO2 je zarobljen u ledu Greenland-a star je oko 900.000g. Led Antartike star je oko 2.700.000g. isto toliko je star i CO2 u ledu. Negativna povratna veza kontrolira klimu na zemlji, kad bi bila pozitivna imali bi slučaj Venere.
Olaf Palme je u bijen zbog poreza na CO2. Naftne kompanije.

Miro
Gost
Miro

Zbilja Euro1, O čemu pričaš, a ne znamo što je bilo jučer. 900.000 godina? Ajde ti meni objasni kako si došao do tih brojki starosti leda antartike?

Euro1
Gost
Euro1

Osnovni principi nauke su dokazivost i ponovljivost. Da bi to uspio savladati moraš puuuuuuno ići u školu.
“Ajde ti meni objasni kako si došao do tih brojki starosti leda antartike?” Ja nisam došao, ali znam ekipu koje do toga došla zovu se:
Nobel prize winners in:
Chemistry
Physics
Mathematics…
I još gomila otkačene ekipe koja je život posvetila nauci.

Mikojan
Gost
Mikojan

Tako je Šumadinac u božjim rukama a naš bog je jedan i samo jedan i o njemu ovisi sav život na ovoj planeti a zovemo ga još i Sunce !

otpisani
Gost
otpisani

“Globalno zatopljenje” je smo još jedna laž i izmišljotina poput onih o “kiselim kišama”, “ozonskim rupama”, “el ninu”, “stakleničkim plinovima”, “topljenju ledenih kapa”, “podizanju razine oceana” što plasiraju zapadne, tehnološki razvijene zemlje ostatku svijeta, sa ciljem zabrane jeftinih energenata i prisilan prelazak na njihove – “čiste tehnologije” koje su “spas” za planet.

Kod onih država gdje su uspjeli podmititi vlade, to će sluge – građane, koštati novih zaduženja.
One druge, poput država iz teksta članka, na sve ih se načine pokušava diskreditirati, optužuje ih se za populizam i velika je vjerojatnost da će biti izložene i ekonomskim pritiscima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

co2 koncentracija se povecala sa 260 dijelova od predindustrijskog doba na milijun na 410 sada. vise co2 znaci manje odbijanje suncevih zraka od planeta. vise sunceve energije ostaje pa temperatura raste. uocljivo je otapanje leda sto uzrokuje porast razine mora. koraljni greben su ugrozeni. mijenja se vremenska mapa. neki krajevi ce dobiti vise vjetra, neki vise kisa i poplava, drugi vise suse. srednja europa, cini se, dobiva poplave.
energenti nisu jeftini. oni koji bi ih trebali zamjeniti su cisti i jeftini. energija vjetroelektrana je prosle godine probila granicu. postala je konkurentna energiji fosilnih izvora. ta tehnologija moze samo napredovati.
struja od solarnih panela jos uvijek nije isplatljiva ali cijena stalno pada. 100 puta je pojeftinila u 50 godina.
obnovljivi izvori energije su kljuc za ekonomsku samostalnost drzava a decentralizirani izvori za samostalnost pojedinaca.
sto je internet donio u vidu informiranja to ce solarna energija donijeti u vidu ekonomske samostalnosti pojedinaca.
otud i napori drzava da reguliraju i oporezuju proizvodnju solarne energije.
buduci da je energija sunca jos uvijek oskuplja najbolje sto u ovom trenutku mozemo uciniti je stednja. stednja na nacin postaljanja toplinske zastite pa makar improvizirane.
sve koje kapitalizam nervira imaju najbolji nacin da se bore protiv njega – prestani kupovati, postani samodostatan.

otpisani
Gost
otpisani

O kojoj ti samostalnosti država kakva je naša pričaš???
Pa svaki djelić te opreme za “čistu” energiju ili toplinske uštede, moramo kupiti i za njih se zadužiti sa lihvarskim kamatama kod bankara tih istih tehnoloških imperijalista 🙁

Brainstorm
Gost
Brainstorm

bolje nego kupovati naftu, plin i kod njih proizvedenu struju.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

kao sto je Euro1 odgovorio … mjehurici zraka zarobljeni u ledu. znanstvenici imaju metode. prouciti ih pa ih osporiti ili prihvatiti.

Miro
Gost
Miro

Brainstorm, koju to metodu imaju znanstvenici za datiranje uzoraka leda ili bilo čega drugog? C14?

Miro
Gost
Miro

Brainstrom, kako je netko mogao izmjeriti količinu CO2 u atmosferi u predindustrijsko doba kad je tek 1958. Charles David Keeling izumio uređaj za mjerenje koncentracije CO2 u atmosferi???

Euro1
Gost
Euro1

Odnos povećanja CO2 i absorbcije topline je nelinearan. više logaritamski

Mercury
Gost
Mercury

“Slijedom navedenog, netko griješi.” – netočno. Loš zaključak. Ovo što je HP napisao je žešća sprdnja sa zdravim razumom. A ovo što je Forbes napisao, u diskusiji oko globalnog zatopljenja je irelevantno.

Ne postoje statistički podaci koji bi mogli dati zaključak da li se na našoj planeti događa nešto neobičnoga s vremenom.

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Toplo preporučujem da pogledate emisiju na rubu znanosti o globalnom zatopljenju iz 2009. godine.
https://www.youtube.com/watch?v=t-oTEt5lwj0

tedi
Gost
tedi

i ovaj link o starom kalendaru.
https://www.youtube.com/watch?v=FitiGcDi5ek&t=23s

tedi
Gost
tedi
tedi
Gost
tedi
hogar strašni
Gost
hogar strašni

Na vrhuncu zime na Antarktiku, kada nikad nema sunca. A zar nije pola godine dan ili opet neka poruka.

Branko
Gost
Branko

Klimatski inženjering pokazuje sve bolje rezultate. Truju nas k”o štakore. A Vlast šuti. Mediji šute. Intelektualci šute. Šute nevladine udruge. Svi znaju, a svi šute. Šute, a bolesti se i smrti, u zadnjih 5 godina, povećali 3 puta. Ali zato svi naprijed navedeni dižu glas o demografiji, traže da se stimulira hetero-brakove da prave djecu. Djecu za što ? Za grobove ? Nova djeca, za nove grobove. Dok na Balkanu vlada šutnja, u zapadnim zemljama se protestira i padaju tužbe protiv država čije vlasti zaprašuju narod bez njegova znanja.
Došlo je vrijeme kada šutnja više nije zlato…već izdaja.
Bivši predsjednik SAD-a Johnson: ”Onaj tko kontrolira vrijeme, kontrolira svijet”.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Zanimljiva je teza o globalnom zatopljenju kao i o uzrocima g. z.

Apaš
Gost
Apaš

Ovaj grafikon koji “rekonstruiše” temperature na severnoj Zemljinoj polulopti jeste historijski tačan, ali nikako ne sme da se uzima kao model prema kojem današnji porast temperatura može i sme da se tumači!

Više je razloga, a sve je igra milijardi tj. velikih brojeva. Evo kako…
Broj jedinki Homo Sapiensa u Rimsko vreme i tokom Srednjeg veka nije bio ni blizu današnje brojke. Za vreme Rima ljudi je na celoj planeti bilo tek 300 miliona! Tokom srednjeg veka 400 do 600 miliona. Milijardu smo prebacili tek 1800 godine. Danas smo na 7.5 milijardi! Istrebili smo konkurenciju, nemamo prirodnih neprijatelja, dobijamo bitke sa infektivnim bolestima, osigurali smo opskrbu sa hranom i energentima. Ljudski rod živi bolje nego ikad u zabeleženoj istoriji pa se posledično množimo kao glodari.
Od Rimskog vremena povećao nam se broj (7.5/0.3) čak 25 puta!
Od Rimskog vremena desile su se naučna i više industrijskih revolucija, povećao se standard življenja itd.
Zamislite kako je živeo prosečan čovek u Rimsko doba ili za vreme Srednjeg veka pa napravite poređenje sa današnjim životnim standardom.
Kako to utiče na raspoložive resurse planeta? Zamislite sad koliko tih 25 puta više jedinki, 7.5 milijardi ljudi troše resursa! Povrh toga koliko krava, svinja, ovaca, kokoški uzgojimo za hranu? Šta ta živina jede? Pa krmu, naravno. Porad stoke raskrčismo sve šume da napravimo njive koje hrane stoku, koja hrani nas. Koliko samo ta biološka masa ljudi i stoke pravi ugljen-dioksida? Koliko manje ugljen-dioksida se rastvara jer nema šuma koje bi to radile jer smo ih iskrčili? Ni toliko ugljen-dioksida nije dosta pa još vadimo gas i naftu iz utrobe zemlje od koje spaljivanjem dobijamo energiju za pogon kola, aviona i kamiona, grejanje, industriju, itd. Koliki su gubici na pretvorbi toplotne energije dobijene iz nafte? Gde ta toplota odlazi? Itd…

Globalno zagrevanje dolazi periodično, ali nema naučnih podataka da bi tačno znali da ovaj period zagrevanja nije uzrokovan delovanjem 7.5 milijardi naprednih majmuna (znanih kao Homo Sapiens) koji bogovski arče konačne resurse ove planete. Čak i da ovo zagrevanje jeste uzrokovano samo ljudskim delovanjem, opet ne bi mogli ništa da uradimo jer niko neće dobrovoljno da se vrati na predindustrijski nivo civilizacije, čak ni pod cenu samouništenja. Ali, planeta će se samoregulisati kao i slobodno tržište.
Usled promene klime, pogoršaće se uslovi življenja i smanjiće se broj štetočina pa će i klima, flora i fauna ponovno da se stabilizuje.

Nikakvi Kjoto protokoli ne mogu da nam pomognu ako se pokaže da je ovaj period zagrevanja nastao delovanjem čoveka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik