fbpx

Haag: Rusija mora platiti štetu Kijevu – Atlantsko vijeće savjetuje otimanje ruske imovine u svijetu

Odvaži pa presudi

Arbitražni sud u Nizozemskoj je 10. svibnja proglasio Rusiju krivom za štetu krimskih biznismena ljudima koji su se 2014. preselili u Ukrajinu.

Kijev legitimno može oduzeti rusku državnu imovinu širom svijeta, a ovo je pravo navodno stekao odlukom Stalnog arbitražnog suda u Haagu, koji je stao na stranu ukrajinskih tvrtki.

Naime, sud je obvezao Rusiju da ukrajinskim poduzećima nadoknadi štetu uzrokovanu gubitkom imovine na Krimu, nakon što se stanovništvo poluotoka 2014. na referendumu odlučilo za ujedinjenje s Ruskom Federacijom

Prema inicijativi  koju je na sudu pokrenuo ukrajinski Naftogaz, približan iznos naknade bi trebao iznositi 8 milijardi dolara.

Prema Konvenciji iz New Yorka iz 1958. godine o priznavanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka, sada ukrajinska strana može nadoknaditi štetu zapljenom ruske imovine bilo gdje u svijetu”, rekao je Anders Aslund, viši član Atlantskog vijeća, utjecajnog američkog think tanka sa sjedištem u Washingtonu.

“Stranka pobjednik u sporu ima pravo naplatiti štetu državnom imovinom praktično bilo gdje u svijetu. I zemlje Zapada stvarno tako postupaju, jer su sudski troškovi visoki, procesi su spori, ali to funkcionira “, napisao je Aslund na svom Twitteru, uz napomenu “kako ukrajinske tvrtke još uvijek imaju mnogo toga za učiniti”.

Naravno, Kremlj je reagirao na odluku Arbitražnog suda u Haagu, koji je  obvezao Rusiju da ukrajinskim tvrtkama plati štete koje su navodno pretrpjele zbog ponovnog ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom.

Tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao kako za Rusiju ovo uopće nije tema razgovora, obzirom na činjenicu da se Moskva na ovom suđenju ne smatra strankom u procesu.

“Moskva ne smatra da je stranka u tužbi koju su ukrajinske tvrtke podnijele protiv Rusije”, istaknuo je Peskov.

Kao što smo rekli, 10. svibnja je Arbitražni sud u Haagu presudio u korist ukrajinskih tvrtki i naložio naknadu štete zbog poslovnih gubitaka nakon ujedinjenja Krima s Rusijom 2014.

Međutim, nije točno da se spominje svota koju spominje Naftogaz i prema presudi je Rusija dužna platiti naknadu od 159 milijuna dolara.

U Vijeću Ruske Federacije su ovu odluku nazvali “pristranom”, a nizozemske suce “ispolitiziranima”. Dodali su kako bi Rusija morala uložiti u žalbu protiv suda, nakon što predoči objektivne činjenice o neutemeljenosti zahtjeva ukrajinske strane. No, kako je Dmitrij Peskov rekao da ruska država nije stranka u postupku, ovaj je korak nepotreban.

Osim toga, presuda stvara presedan za pokrajine ili autonomne republike u svijetu koje su se odcijepile i čiju je odluku podržao Zapad. U tom bi slučaju Stalni arbitražni sud u Haagu mogao zaprimiti priličan broj tužbi i sve riješiti u korist državnih ili privatnih poduzeća koja su iz “političkih razloga” ostala bez teritorija na kojem su poslovala.

I za kraj, nije jasno kako se ova presuda uklapa u političko stajalište Kijeva da je krim privremeno okupirani teritorij i podmiruje li ovaj iznos ukupnu štetu ili samo onu koju su ukrajinska poduzeća pretrpjela od 214. do 2018. godine?

Dakle, nije baš sve tako jednostavno kako tvrdi Anders Aslund, viši član Atlantskog vijeća, think tanka unutar kojeg je, među ostalima, razrađena strategija ukrajinskog prevrata i stvaranja napetosti između Ukrajine i Rusije.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Trkeljanje.Koliko bi zapad trebao platiti drugima gdje izazvao haos?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Samo da se zbroji razoreno u Libiji, Iraku, Siriji, Palestini, Libanonu došlo bi se do impozantne cifre.
I onda se čudom čude zašto na Bliskom Istoku ne glasaju za “pro-zapadne” regionalne stranke.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko
zaboravio si Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Afganistan, Somaliju,Granadu, bacanje atomske bombe na japanske gradove, Kuba, Filipini, bacanje kiselina na Amazonsku prasumu i jos nesto slicno.
Spisak je poduzi ali imaju i genocid nad Indijanskim stanovnistvom.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

Lista se moze nastaviti i dugacka je do neba.

Lala
Gost
Lala
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

I na Balkanu i Srbiji ili se to ne računa, šta kažeš.

Lala
Gost
Lala
2 godine prije

A oni nam slali ‘unrine’ pakete, žvakalice, slatki pasulj, supe u kesicama itd, da ne umremo od gladi, pa da posle mogu da nas biju i ucenjuju.

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

ČUJ OVO—Prema Konvenciji iz New Yorka—pa jbm li vam m..u bolesnu. Gdje su konvencije kad usa bolesnici napadaju čitav svijet. Tada ne postoje. A. Ali dolaze druga vremena…pametni znaju.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ivi tz

Haag je produžena ruka cionističko-vehabijskog pokreta. Nije to ozbiljni i nepristrani međunarodni sud koji drži do pravde i istine nego političko sredstvo. Nažalost, uzimaju si za pravo osuđivati i zatvarati ljude iz raznih dijelova svijeta i zbog raznih geopolitičkh pobuda, što govori o njihovim ambicijama i načinu na koji šire svoj “globalni utjecaj”. Treba im se suprotstaviti. Nema druge.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Koliku stetu trebaju platiti izuzetni za razaranje Iraka i pljacku nafte ? Koliku stetu trebaju platiti Srbiji za oduzimanje teritorije i imovine, kako drzavne, tako i privatne ? O tome zapad nece govoriti . Podlaci .

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Brzo će doći do polarizacije i ovdje: drugi UN, drugi Međunarodni sudovi, drugi arbitražni sudovi, drugi sudovi za ljudska prava..
Dok izuzetni napokon ne dobe po njušci za svoja nedjela po svijetu i na ovakav način, i dalje će bjesomučno gristi.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

A Kosovo i Metohija,koliko je otete imovine Srbije na Kosovu i Metohiji koju su prisvojili ljudi koji su vodili bombardovanje Srbije i Crne Gore?
Ovo cak nije ni legalna otimacina vec legalizacija otimacine.

Sasa S
Gost
Sasa S
2 godine prije

Imperijalno kolonijalni zapad..kad ne moze ratom onda otimaj postenim sudom…pa koliko para bi trebalo da vrate bivse kolonijalne sile recimo Kini,Indiji ili nedaj boze Jenki..Englezi.. starosedeocima Amerike,Australije,Novog Zelanda…Argentini zbog Foklanda itd..itd..itd…

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Haha kad misliš da ovi USA guzni krpelji ne mogu ljigaviji ispasti, kad ono još više iznenade. Kakva lakrdija. Suditi će im povijest.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Ivan

hebes povijest, bolje da im presude Bulave…

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivo

Blizi se Ivo i taj sud!

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Ivan

sta povijest sudi? Oteti im ssssveeee sto postoji u njihovim drzavama,od zlata tvornica,livada i suma,a narod raseliti u dzungle neka jede korijenje iz pijeska,ako ga nadu, tko nade djetelinu sa cetiri lista pustiti.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Lijepo Rusi sve isplate Ukrajincima u cashu, i imaju potvrdu od suda iz Haga da je Krim sastavni dio Rusije. To je ovom presudom potvrđeno.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Mate

Onda bi Rusi potvrdili aneksiju

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Mate

Referendumom su prešli na Rusku stranu, zašto bi sad Rusija trebala nekome nekakvu odštetu plaćati ?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Mate

Sta da Rusi plate,pa sve je ostalo na Krimu cije i sve je.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

vratit će rusija krim ruskoj ukrajini:)

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi
2 godine prije

To isto će se primjeniti na Izrael zbog otetog teritorija Palestine.

Franjo
Gost
Franjo
2 godine prije

Macron ce tuziti trumpa jer je dobio prhut

Snicla
Gost
Snicla
2 godine prije

Tamo bi potvrdili i onu famoznu sinkopu .Izgleda da nije hrvatsko pravosuđe jedino gdje treba dobra metla.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Ovo mi liči na onaj stari vic….Je i ja mislim da im Rusija treba i mora platiti sa “dva jajeta” da nadopune onaj “K” koji će dobiti kasnije od Rusije. (Ispričavam se ali mislim da je tako, pa sam bio precizan i kratak).

Realan
Gost
Realan
2 godine prije

Gdje su sad oni što vjeruju u nepristranost Haaga i to da bi Haagu trebali biti Tuđman, Milošević, Praljak i takvi?

Shvaćaju li ti sada da je u pitanju Euroatlantski sud, ne nekakav nezavisni sud?

Bez obzira radi li se o Srbima ili Hrvatima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Realan

Slika:
Kako sud u Haagu,
manipulira vagu?

damir zimšek
Gost
damir zimšek
2 godine prije

Pogledajte Libiju danas .Tko će platiti tu “štetu” ,taj zločin,sram vas bilo “evropljani”

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  damir zimšek

E Evropljani,stize vama naplata u naturi muslimanske porodice sa 10 toro djece,za 15g muslimanska Afrika vladati ce Evropom.Potraziti na JT Miroljub Jevtic,muslimani ne odustaju da pokore svet.Eno u Austriji izbjegli Hodza javno dize muslimane.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Slazem se sa odlukom suda.Eto kolko su pametni,Tako i Nato alijansa 19 zemalja,morati ce platiti bombardovanje i unistavanje infra strukture SFRJ,koju je napravila bez odluke UN kao banditska organizacija,pa dalje sve kolonijalne pljacke da plate drzave koje su imale kolonije,jer zlocini ne zastarijeva.Sve su to zakoni koje su donele zpadne demokracije.Jupi ,bice otimacine i tumbanja po cijelom svijetu.I tako ce drzave same da se izoluju koje su imale krvave ruke.Od Spanija do S.iJ.Amerike,pa redom sve zapadne evropske drzave su tako postale bogati zapad.

valentin
Gost
valentin
2 godine prije

PROTOKOL SIONSKIH MUDRACA
Pravo je u sili.. Sloboda je ideja. Liberalizam. Zlato. Vjera. Samouprava. Despotizam kapitala.Unutrašnji neprijatelj..gomila. Anarhija.Politika i moral.Pravo jačega. Neoborivost masonske-židovske vlasti.Cilj opravdava sredstvo. Masa je slijepa.Politička abeceda.Partijski razdori.Najpoželjniji način upravljanja je autokracija.Alkohol. Klasicizam.Razvrat.Princip i pravila masonsko- židovske vlade.Teror.Sloboda, jednakost, bratstvo.Princip dinastičkog vladanja.Uništenje privilegija gojske aristokracije.. Nova aristokracija.Psihološki račun.Apstrakcija slobode.Smjenjivanje narodnih predstavnika.
Odbacujemo fraze i govoriti će mo o značenju svake misli, a uspoređivanjem i zaključcima objasniti okolnosti.
Dakle objašnjavam naš sistem sa našeg i gojimskog gledišta.
Treba napomenuti da su ljudi sa zlim instiktima mnogobrojniji od dobrih, pa prema tome najbolji rezultati u upravljanju sa njima postiže se nasiljem i zastrašivanjem, a ne akademskim razmišljanjemSvaki čovjek teži k vlasti, svaki čovjek bi htio biti diktator kada bi mogao, ali je pri tom rijedak onaj koji bi bio spreman žrtvovati opće dobro zbog postignuća svog osobnog cilja.
Pravo je u sili
Što je zadržavalo pohlepne životinje koje se zovu ljudi?Što ih je vodilo do danas.
U početku društvenog uređenja oni su se potčinili gruboj i slijepoj sili, kasnije zakonima koji su u stvari ta ista sila, samo maskirana. Došli smo do zaključka da je po zakonu prirode pravo u sili.
Sloboda je ideja, Liberalizam
Politička sloboda je ideja a ne fakt. Ovu ideju treba znati primjenjivati, kada je to potrebno, da se idejnim mamcem privuku narodne snage u svoju stranku ako je ona odlučila slomiti drugu stranku koja se nalazi na vlasti.Ovaj zadata če biti lakši ako se protivnik i sam zarazi idejom slobode, takozvanim liberalizmom, te zbog liberalne ideje popustiti u svojoj moći.Tu će se baš i iskazati veličina naše teorije:olabavljene i popuštene uzde upravo tada po zakonu bića prihvaća i prikuplja nova ruka, jer slijepa sila naroda ne može ni dana provesti bez vođe, i nova vlast samo zauzima mjesto stare koja je oslabila od liberalizma.
Zlato. Vjera. Samouprava
U naše vrijeme pojavila se vlast zlata koja je zamjenila liberale-upravljače.Bilo je vrijeme kada je upravljala vjera. Ideja slobode je neostvarljiva jer nitko se njome ne zna koristiti umjereno. Treba sa mo za neko vrijeme narodu prepustiti samoupravu i ona se ubrzo pretvara u razuzdanost. Od toga trenutka počinju nicati međusobne svađe, koje uskoro prelaze u društvene bitke, u kojim adržave gorei njihov značaj pretvara se u pepeo.
Tiranija kapitala
Ako se država uništava vlastitim trzavicama, ili je unutrašnje svađe bacaju pod vlast vanjskog neprijatelja, ona se u svakom slučaju može smatrati nepovratno propalom:ona je pod našom vlašću. Tiranija kapitala, koji je sav u našim rukama pruža joj slamčicu za koju se država htjela ne htjela mora držati. U protivnom ona se kotrlja u propast.

, nisu upučeni u politiku pa ne mogu tražiti pravo upravljati masama, a da se pri tom ne izvrgavaju opasnosti izgubiti cijelu naciju.
Sloboda.
Politička abeceda
Samo onaj koji je od djetinjstva pripreman za autokracijumože vladati riječima koje su sastavljena političkim slovima.
Stranački razdori
Narod koji je prepušten sam sebi, to jest osobama koje su potekle iz njegove sredine, sam se upropaštava stranačkim svađama zbog kojih je došlo zbog težnji za vlašču, pošastima i neredima koji su zbog toga nastali. Mogu li narodne mase, mirno bez takmičenjarasuđivati i izaći na kraj s poslovima svoje zemlje, a da u to ne umiješaju svoje interese?Mogu li se one braniti od vanjskog neprijatelja?To je nezamislivo jer plan podijeljen na toliko dijelova koliko ima glava u masi gubi svoju cjelinu, pa postaje nerazumljiv i neostvariv
Najsvrsishodniji način upravljanja je autokracija
Samo jedna autokratna osoba može izraditi tako široke i jasne planove i postaviti ih u red da sve što postoji u mehanizmu državnog uređenja ima svoju ulogu.Iz toga treba zaključiti da se cijelokupna uprava jedne zemlje mora skoncetrirati u ruke jedne odgovorne osobe.Bez apsolutne tiranije civilizacija ne može opstati. Masa je divlja što ona i u svakom trenutku pokazuje.Čim se masa dočepa slobode ona to pretvara u anarhijušto je samo po sebi viši stupanj barbarstva.
Alkohol. Klasično uputstvo. Razvrat
Pogledajte pijane životinje omamljene vinom, a pravo na njegovo neumjereno konzumiranje stekli su zajedno sa slobodom.. Gojimski narodi omamljeni su alkoholnim pičima a njihova omladina je otupljela od klasičnog uputstva i preranog razvrata na što ih je natjerala naša agentura-domači učitelji,Lakeji kučne pomočnice- u bogatim kućama pomočnici, konobarii ostali, a naše žene- na mjestima na kojima su se gojimi zabavljali. U ovo zadnje ubrajamo tzv. „Animir dame“, njihove dobrovoljne sljedbenice u razvratu i raskoši.
Načela i pravila židovske masonske vlade
Naše geslo je sola i licemjerje. Samo sila u političkim stvarima pobjeđuje, pogotovo ako je ugrađena u sposobnosti koja su potrebna jednom državniku.Nasilje mora biti načelo, a lukavstvo i licemjerje pravilo svake vlasti koja se ne želi predati pred nasrtajima agenata bilo koje nove sile. To je zlo jedino sredstvo kako doći do cilja, dobra.Zato mi ne smijemo odustati od podmičivanja, prijevara, i izdaja kada je sve to u službi da se postignu ciljevi koje smo sebi postavili. U politici treba znati tuđe uzimati bez ustručavanja, da bi smo tako uspostavili pokornost i vlast.
Teror
Naša država, mirno osvajajuči vlast ima pravo zamjeniti strahote rata neprimjetnim ali uspješnim kaznama kojima se održava teror koji dovodi do slijepe poslušnosti.Pravedna ali neumoljiva strogost glavni je činilac državne moći. Ne samo iz interesa nego i po dužnosti. Zbog pobjede najvažnije je držati se programa nasilja i licemjerja.Doktrina računice toliko je jaka koliko ima sredstava koje koristi. Ne samo sredstvima, nego i strogim mnjerama mi če mo pobijediti i učvrstiti sve vlade pod vlast naše nadvlade. Dosta je da znaju da smo neumoljivi i da neposlušnost više nema mjesta.
Sloboda. Jednakost. Bratstvo
Još u davna vremena mi smo bili prvi koji su narodu izvikivali: Sloboda, jednakost, bratstvo!Riječi koje su kasnije sami ponavljali kao nesvjesni papagaji, koji svuda nasjedaše na taj mamac na temelju kojega če oni uništiti svijet blagostanja, stvarne slobode osobe koja je do tada bila zaštičena od pritisaka masa. Tobožnji pametni i inteligentni gojimi nisu mogli shvatiti kako su te riječi u sebi proturječne i izgovarajuči ih ne vide da u prirodi nema jednakosti, da ne može biti niti slobode, da je sama priroda utemeljila neravnopravnost umova, karaktera i sposobnosti, a podložnost njenim zakonima nisu shvatili da je masa slijepac, da su vođe masa samo huškači iz te sredine, izabrani, ali su u politici jednako slijepikao i masa, jer ne shvačaju da je iskusan čovjek makar bio glup, može upravljati, a neiskusan, premda bio genije, u politici ništa neće razumjeti.
Načelo dinastijskog upravljanja
Gojimi su sve to izgubili iz vida, a upravo na takvim temeljima zasnovana je dinastijska vladavina;otac je sinu prenosio znanje toka političkih poslova, tako da ga nitko drugi nije mogao znati osim članova dinastijske obitelji, stoga se i nije mogla znati tajna vladajučeg naroda. Tokom vremena smisao dinastijskog prenošenja pravog stanja stvaripolitike donekle je oslabio u prenošenju odgovornosti što je poslužilo našem bržem uspjehu.
Uništenje privilegija gojimske aristokracije
„Sloboda, Jednakost Bratsrtvo“pridobijalo je u naše redove, preko naših agenata cijele legije koje su oduševljeno nosile naše barjake.. Međutim te su riječi bile crvi koji su izjedali blagostanje gojima, posvuda uništavajući mir, spokojstvo i solidarnost, rušeči sve temelje njihovih država. Vidjet če te kasnije da je to doprinjelo našoj pobjedi; to nam je omogučilo između ostalog, prigrabiti najvažniji adut u naše ruke- uništenje privilegija, drugim riječima, uništenjem same srži gojimske aristokracije, koja je bila jedina zaštita naroda i zemalja od nas.
Nova aristokracija
Na razvalinama propale prirodne i nasljedne aristokracije mi smo podigli novu aristokraciju naše inteligencije na temelju novca. Mjerili te nove aristokracije smo utemeljili na bogatstvu koje zavisi od nas i nauci koju pokreču naši mudraci.
Psihološka računica
Naša pobjeda je olakšana time što smo u opčenju sa ljudima koji su nam bili potrebni uvijek igrali na najosjetljiviju nit ljudskog uma računajuči na pohlepu i nezasitnost ljudi za materijalnim dobrima. Svaka nabrojena ljudska slabost pojedinačno je sposobna uništiti slobodu pojedinca i ubiti inicijativu, dovodeći čovjekovu volju u potpunu zavisnost.
Apstrakcija slobode
Apstrakcija slobode dala je mogučnost da se mase uvjere, da vlada nije ništa drugo nego upravnik na dobru vlastite zemlje- naroda, i da se ti upravnici mogu mkijenjati kao potrošene rukavice.
Smjenjivanje narodnih zastupnika
Okolnost da se narodni predstavnici mogu smjenjivati stavljala ih je na raspolaganje nama i našim ciljevima.

Mare marić
Gost
Mare marić
2 godine prije

Kada će odluka za ratnu odštetu ratne agresije na Hrvatsku devedesetih?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik