Haberturk: Pompeo odlazi da ne gleda Putinovu diplomatsku pobjedu u Siriji

pompeo
17 komentara

Vladimir Putin vodi dobro proračunatu diplomatsku igru u Siriji i, sudeći prema razvoju događaja, upravo će je osvojiti. Prema turskom listu Habertürk, američki izvori izvještavaju da će američki državni tajnik Mike Pompeo podnijeti ostavku, što učiniti prije nego što postane još očitije da Rusija pobjeđuje.

Iako ovu vijest treba uzeti s rezervom, prema američkim stručnjacima, informacija o tome da će američki državni tajnik Mike Pompeo podnijeti ostavku nije slučajna i to je bila tema dok se razgovaralo na marginama u isto vrijeme sa sporom oko “sigurne zone istočno od Eufrata”. Prema Habertürku i, navodno, prema američkom State Departmentu, rasprava o sigurnoj zoni pokazuje da Sjedinjene Države gube inicijativu u regiji, a Rusija osvaja teren.

Kako nastavlja tursko izdanje, američki izvori vjeruju da Putin igra dobro izračunatu diplomatsku šahovsku igru u regiji i, sudeći po razvoju događaja, upravo će je osvojiti. U vezi s tim, prema istim izvorima, ima i Pompeova odluka da da ostavku. U Washingtonu kažu da Pompeo želi napustiti svoje mjesto prije nego ruska pobjeda postane još očitija.

Autor članka smatra kako se prije godinu dana jasno znalo da će u regiji doći do ove faze. Točno prije godinu dana, tadašnji čelnik CIA-e, Mike Pompeo, u okviru tajne operacije je doveo u sjedište američke obavještajne agencije čelnika tri ruske obavještajne službe kojima je uskraćen ulazak u Sjedinjene Države. Nakon niza održanih sastanaka se raspravljalo o ruskom planu o tome što će biti učinjeno u Siriji, uglavnom na istoku Eufrata.

Točno tjedan dana nakon uspostave tih temelja, Vitalij Naumkin, Putinov povjerenik za bliskoistočne poslove, stigao je u Washington kako bi američkoj administraciji predstavio političku dimenziju tog pitanja. Jutro nakon što je na Sveučilištu Georgetown predstavio ruski plan, Trump i Putin su imali sat i pol telefonskog razgovora i postigli dogovor o Siriji. Stoga, kako kažu američki izvori, ni Trumpova odluka da napusti Siriju, niti sporovi oko sigurne zone ne bi trebali iznenaditi Rusiju.

“Tada su postavljeni temelji tih događaja, a zapravo sve ide onako kako to Rusija želi”, citirajući američke izvore piše turski list.

Američki izvori, nastavlja autor, tvrde da Amerika doista nema ništa drugo nego plan kojeg je James Jeffrey dugo zastupao u Washingtonu, nejasno ga formulirajući kao “osiguravanje suživota Kurda s Turcima u regiji”. Isti izvori dodaju da ovaj plan posebnog predstavnika američkog State Departmenta za Siriju ne znači ništa za Tursku, te kako u svojim privatnim razgovorima kaže: “Turska nema problema s Kurdima, njen problem su teroristički elementi”.

U međuvremenu je Rusija, nakon što je iznijela kartu sirijskoj središnjoj vladi o pitanju sigurnih zona, prema američkim izvorima učinila mnogo značajniji korak. Washington želi vidjeti može li se Turska, koja je tvrdila da pridaje važnost teritorijalnom integritetu Sirije, oduprijeti ruskom planu za sigurnu zonu u ovoj situaciji.

Podsjetimo, ruski plan je da se Assad i Erdogan vrate sporazumu između Turske i Sirije koji je bio na snazi od 1998. godine, kojeg je Ankara posljednji put prolongirala 2011. Prema tom sporazumu, središnje sirijske vlasti i njene sigurnosne službe i vojska su se složile da će jamčiti da PKK neće djelovati niti provoditi napade na Tursku iz Sirije, a turska vojska u slučaju ugroze ima pravo ući 5 kilometara u dubinu sirijskog teritorija i neutralizirati terorističku prijetnju. Sporazum su još 1998. u Adani u ime turskog predsjednika Süleymana Demirela i izaslanstva zemlje potpisali turski veleposlanik Uğur Ziyal, dok je u ime Hafeza Al-Assada i sirijskog izaslanstva dokument ratificirao voditelj Odjela za političku sigurnost Sirije, general Adnan Badr Al-Hassan.

Haberturk

Odredbe ugovora iz Adane: Starim “Ugovorom iz Adane” se želi minirati američki plan za sjever Sirije

HabertürkHezbollahISILKalifatPKK
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shah
5 godine prije

popusili su Siriju, ali se se sada namjestaju u Gruziji i Bjelorusiju.
Nije dobro.

shumadinac
5 godine prije

Čovek definitivno lakše živi kad stvari poznaje samo površno, kad prati svaku vest zasebno… SAD se povlače iz Sirije ali pogledajte ovu vest: “Al-Qaeda na sjeveru Sirije munjevito napreduje: U nekoliko dana zauzeli su 20-ak manjih gradova i naselja, a sada već kontroliraju prostor veličine Libanona” Na ovi vest da dodamo podsećanje na Boltonovo zadovoljstvo posle razgovora sa Trampom u vezi tog povlačenja (a znamo “šta” je Bolton). Za nekoga možda nije nije povezano to što se “povlače” uoči početka krize u Venecueli. Duže vremena je poznat datum početka Madurovog novog mandata a iz poteza Vašingtona je više nego očigledno da je sve ovo planirano. Ono što je daleko najvažnije i što “vrišti na uzbunu” je masovno bežanje iz vrha američke administracije. Hajde jedno ili dvoje ali sada je teško i prebrojati “bežaniju”. To su izuzetno bitne funkcije ne samo po zaradi već i po ugledu i mogućnosti kasnije “monetizacije”.… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo može biti istina i probni balon Ankare. Vidjet ćemo.

Riddick
5 godine prije

Jutros izjava Turskog ministra spoljnih poslova:”Neke Zapadne zemlje podrzavaju HTS da bi opstruisale dogovor o Idlibu?? (a oni to kao ne rade)
Juce u Al Babu uhapsili osobu koja je postavila bombu u gradsku Bolnicu?

brico
5 godine prije

Poneki previše zanemarjuju jednu veoma bitnu činjenicu kako Rusije ne prisiljuje u stav dominacije nad pojedinim područjima potreba za krađom resursa jer ih imaju sami više nego dovoljno, kako se baš ovo događa SAD-u čiji fundamenti temelje na krađi, agresiji i robovlastništvu.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Pimp se okrece svoja staroj profesiji sukladno sa prezimenom, pimp ili svodnik, podvodnik,navodnik, ako ne bude puno pusacica i sam se moze ukljuciti pa nekome popusiti.

Arch
5 godine prije

Jedan zanjimljiv detalj: pogledajte granitnu ploču iza njegovih leđa s imenima KIA vojnika, pogledajte nazive mjesta gdje su ostavili kosti. A ova budala zaziva još ratova!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI