fbpx

Hassan Nasrallah o pravom razlogu američkog rata protiv Irana i ostalim pitanjima u regiji

Mahmoud_Hashemi_Shahroudi_and_Hassan_Nasrallah

Hassan Nasrallah, glavni tajnik libanonskog pokreta otpora Hezbollah, održao je 6. veljače jednu od svojih uobičajenih propovijedi u kojima se video vezom obraća svojim suborcima, prijateljima i pristašama, ali i cijelom svijetu, budući da njegove govore izravno prenosi Hezbollahov televizijski kanal Al-Manar. Ovaj je govor bio posvećen 40. obljetnici pobjede Islamske revolucije i situaciji na Bliskom istoku.

Sayyed Hassan Nasrallah otkriva pravi razlog zašto Sjedinjene Države posljednjih 40 godina vode rat protiv Irana. U nešto više od pet minuta je savršeno jasno opisao aktualnu situaciju i uzrok svih problema na Bliskom istoku, čak i šire.

Hassan Nasrallah: 40 godina američkog rata protiv Irana (transkript)

O braćo i sestre, hajde da ispravno opišemo što se događa posljednjih 40 godina, kako bismo mogli odrediti gdje smo mi u ovoj borbi. Da nas nitko ne pokušava prevariti i napraviti budalama s riječima i sloganima. Na primjer, danas većina arapskih i svjetskih medija prikazuju zlu i tamnu sliku Irana, dok istovremeno šute o najstarijim diktaturama i najgorim i najkorumpiranijim režimima u arapskom i islamskom svijetu. Šute o najgorim vladarima koji pljačkaju svoje ljude, ljude koji žive u siromaštvu, gladi, nepismenosti, nezaposlenosti, bez mogućnosti da se udaju i drugo, dok sebi još uvijek daju slavne vladarske titule.

Nema izraelsko-iranskog ili saudijsko-iranskog rata

No, vratimo se na opis. Neki kažu da u našoj regiji traje izraelsko-iranski rat. To nije istina. Neki kažu da je to saudijsko-iranski sukob i žele ostati neutralni u ovom saudijsko-iranskom ratu. Ovo isto nije točno. Naravno, čak i neki naši prijatelji i štovatelji u regiji govore ovako, i oni tvrde da se u regiji događa saudijsko-iranski sukob.

Prvo, kada je riječ o Izraelu, sukobu Izraela s regijom, s palestinskim narodom, s Libanoncima, Sirijcima, Jordancima, Egipćanima i Arapima, i njegovim ratom protiv naših svetinja, ovaj je sukob počeo prije pobjede Islamske revolucije u Iranu. Ovaj tekući izraelski rat nije započeo 1979. godine, već od 1948. i još ranije. Ovo je prvo.

Drugo, ovo nije saudijsko-iranski sukob. Uopće nije. Ispravna definicija ove bitke je “američki rat protiv Islamske Republike Iran od 1979.” i on će se nastaviti. Saudijska Arabija je samo alat u ovom ratu. I neke druge zaljevske države su alat u ovom ratu. Saddam Hussein, koji se predstavio kao “vitez arabizma”, bio je mali alat Donalda Rumsfielda i Amerikanaca u ovom ratu. Oni koji se danas bore protiv Islamske Republike Iran, kroz medije, politiku, sankcije, izdavanje zabrana, sijanje kaosa i “takfirizam”, provode isključivo američki projekt.

Vehabizam protiv islama

Mohammad bin Salman je to priznao svojim vlastitim ustima, kada je rekao da je nakon 1979. Amerika tražila od Saudijske Arabije da radi na širenju vehabizma širom svijeta. Zašto? Nije otkrio niti razjasnio razlog. Jer se svijet počeo otvarati prema islamu. Postojala je i verzija Homeinijevoj islama i verzija vehabijskog islama, a postojale su i druge verzije. Amerikanci su rekli dinastiji Al-Saud da nastavi širiti vehabijsku verziju širom svijeta. Iz tog razloga imamo dva modela, imamo Islamsku Republiku Iran, i imamo drugi model.

Ne postoji “Islamska država” – To je američki prijevarni konstrukt

ISIL-Raqqa

Na primjer, zašto inzistiraju na tome da se kaže “organizacija Islamske države”? Kažemo “Daesh”. Danas, kada je Trump govorio, kaže “organizacija Islamske države”. Svatko inzistira na tome da se zove “organizacijom Islamske države”? Zašto? Jer s jedne strane, kada mi predstavljate Islamsku Republiku Iran, islamsku državu koja ima tehnologiju, tehničku i stručnu sposobnost, obrazovni sustav, sport, medicinu, naprednu industriju, svima dostupnu jeftinu vodu i benzin, svaka kuća ima struju i plin, a zemlja svoj nacionalni suverenitet i izbore, slobodu i snagu, dostojanstvo i čast za svoje ljude  u ovom i sljedećem svijetu,… to je jedna slika.

Nasuprot tome se došla predstaviti kao “islamska država” koja odrubljuje glave i uništava crkve, džamije i vjerska svetišta, spaljuje zastave, psuje i vrijeđa druge, reže i jede ljudske organe, reže i žive u kavezima spaljuje zarobljenika, potapa cijele regije vodom i naširoko uništava,… to je islamska država koju Amerika želi. A prva je islamska država koju je želio Imam Homeini.

Tu “islamsku državu”, “Daesh”, su SAD tražile je od Saudijske Arabije, da promovira svoju vehabijsku kulturu širom svijeta i potrošili su više od 200 milijardi dolara u tu svrhu. Dakle, oni su oruđe u ovom ratu, i ne postoji takva stvar kao “saudijski rat”. Tko je Saudijska Arabija u tom ratu ili samo ostvaruje projekt sukoba protiv Irana? Saudijska Arabija i drugi su alati unutar američkog rata. “Dajte novac ovdje”, “Idite u Siriju i dajte i novac”, i oni to čine. “Pošalji takfiriste”, i oni ih šalju. “Pošalji oružje”, oni šalju i oružje. “Recite ovo”, i oni kažu. Nasuprot tome, kako se može misliti da postoji saudijska strateška uprava velikog projekta i takvih stvari?

Amerikanci ne mogu tolerirati iransku neovisnost

iran americke baze

FOTO: americke baze oko Irana

Ispravan opis onoga što se događa u našoj regiji, a to želim reći ne samo Libanoncima, već i Sirijcima, Iračanima, ljudima iz regije i Sjeverne Afrike te arapskom i islamskom svijetu. Ovo je točan opis, neka nitko ne pogrešno shvati ovo pitanje.

U redu, zašto Amerika inzistira na ovom ratu protiv Irana? Iz dva razloga. Prvi je razlog što je Iran neovisna država, suverena država, donosi vlastite odluke. Iran posjeduje naftu i plin, posjeduje svoj čelik, svoje metale, posjeduje sve svoje minerale, u potpunosti raspolaže sa svojim ogromnim ljudskim bogatstvom i velikim bogatstvom prirodnih resursa. Vlada svojim rijekama, morima, granicama, lukama, kopnom i nebom, i ne podvrgava se Amerikancima, niti radi za Amerikance, već djeluje u interesu svog naroda, nacije i zemlje. Amerikanci to ne mogu tolerirati.

Ljudi, mislite li da Amerikanci dolaze u Venezuelu zbog demokracije? Ili dolaze zbog najvećih zaliha nafte i zlata u svijetu? Trumpov mozak, koji ima samo “znak dolara” i “naftni barel”, da takva osoba dolazi u Venezuelu zbog demokracije? Pa onda, neka vidi demokraciju svojih saveznika ovdje u regiji. Trump dolazi po naftu. I na Iran gleda na isti način.

Iran je napadnut kada Hezbollah nije ni postojao

Hezbollah nije bankrotirao

FOTO: Hezbollah

I ovdje pitam iranski narod, koji poznaje ovu istinu, ali ipak postoje zablude koje dolaze iz inozemstva, a neki ljudi unutar Irana promoviraju ove zablude, zašto Amerika ima problem s Iranom?

Ovdje dolazi i drugi razlog, Iranci su uvijek govorili o drugom razlogu, onda se bavimo njim.

Prvi razlog je neovisnost Irana, sposobnosti Irana da koristi vlastite resurse. Drugi razlog je regionalni položaj Irana. Njegova podrška potlačenima i ugnjetavanima. Njegov principijelni stav prema Palestini, Al-Qudsu i svim svetim  mjestima. Njegova podrška pokretima otpora. Kažem vam, cijeli svijet može napustiti Palestinu, ali Islamska Republika Iran nikada neće napustiti Palestinu, Al-Quds i islamske svetinje.

U redu, postoji još jedan razlog, to je istina. Da! Iran podržava Hezbollah, Hamas, Islamski džihad i palestinske pokrete otpora. Iran je pomogao Iraku i intervenirao je u Siriji, a također ima drugačiji stav u Jemenu i Bahreinu, i zbog toga da Amerika tlači. Ipak, budimo precizni, ovo je drugi razlog. To nije prvi razlog.

To je drugi razlog. Jer 1979. godine, kada je Amerika došla i vojno mobilizirala cijeli svijet protiv Irana i Imama Homeinija,… dakle 1979. godine nije bilo Hezbollaha, niti Hamasa, ni Islamskog džihada, niti je Iran počeo pomagati frakcijama otpora. U to je vrijeme imao samo politički stav, a nije intervenirao u Siriji ili učinio bilo što u Iraku. Svi ti razgovori o upletenosti Irana u poslove regiji tada uopće nisu postojali. Ali unatoč tome, rat je 1980. nametnut Iranu, a znanstvenici zemlje, vođe i ključne osobe ubijeni su i zarobljeni. Sankcije protiv Irana nisu uvedene zbog njegove potpore Hezbollahu i otporu u Libanonu i Palestini.

Sankcije protiv Irana uvedene su od 1979. godine. Hezbollah je rođen 1982. godine, a Islamski džihad i Hamas nakon 1982.

O braćo i sestre, problem Amerike s Iranom je ta istina, što je nezavisna država. Iran nije policajac koji radi za Ameriku. Da je tako, SAD ne bi rasporedile ovu ogromnu vojsku na Bliskom istoku. Što danas kaže Trump? On kaže da “imamo problem, naše vojnike, vojnike i ljude, trošimo tisuće milijardi dolara na to vojnu prisutnost u inozemstvu i moramo pronaći rješenje za to”. Iranski šah je svojevremeno igrao tu ulogu za njih i sada Trump želi da mu drugi šah riješi taj problem. Ipak, Iran danas nije takav.

Rat protiv Irana neće prestati i vodit će se sve dok Iran bude neovisan

vojna parada Iran

FOTO: ilustracija, vojna parada Iran

Stoga će se ovaj rat protiv Irana, u njegovim raznim oblicima i formama, nastaviti sve dok Iran ostane čvrst, sa svojim vođom, dužnosnicima, znanstvenicima, vjerskim vlastima, elitama i ljudima. Iran to doista i čini, bez obzira na bilo kakve unutarnje iranske rasprave i razlike koje se odnose na pojedinosti. Kada je riječ o slobodi, neovisnosti i suverenitetu Irana, te nacionalnom i islamskom dostojanstvu Irana, sve to su crvene linije za Irance. Neće odustati ili se povući iza ove crvene linije.

Kao rezultat toga, ova će se stvarnost u regiji nastaviti, sve dok Amerika ne bude poražena, kao što je poražena od 1979. do danas. Nemam toliko vremena da vam sastavim popis svih uzastopnih poraza Sjedinjenih Američkih Država i njenih projekata u našoj regiji, kao ni sve poraze Izraela. A u budućnosti će slijediti sve više poraza.

Istovremeno, Iran će nastaviti surađivati s ljudima i pokretima u regiji, i mora snositi posljedice tog stava i ispunjavanja te odgovornosti, a mi se zahvaljujemo na tome. Alita je odgovornost ukorijenjeno je u njegovoj vjeri, islamskoj predanosti, njegovoj etičkoj dubini, civilizaciji i povijesti, to je Iran, to je narod Irana, to je Islamska Republika Iran.

VIDEO (eng.sub.): Middle East Observer

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

jedino što je bitno tko će staviti šape na najveće plinsko polje Pars i koncesije za vađenje nafte u iranu
ostalo je nebitno

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije
Reply to  Šok

Lupaju ti minuse cim ti ime vide….

Ivo Istra
Gost
Ivo Istra
1 godina prije

Svaka mu riječ drži vodu.
Ameriak će i dalje širiti demokraciju po svijetu bombama obogaćenim uranom, a sve pod krinkom slobode govora a u svoj vlasitioj zemlji imaju rasnu diskriminaciju, segregaciju itd.
Ali kad znamo da je amerika samo oruđe u ruka židova sve postaje jasnije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Ivo Istra

Odlično argumentirano i HVALA L,R.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  Ivo Istra

Pitanje Židovstva nije lako objasniti.Okriviti židove ,onako globalno nije u redu.Iza svega se sakriva pohlepa pojedinaca ,to pak nema karakter ni jednog naroda posebno.U redu je da se takovi pohlepnici grupiraju i sektaše po principu narodnosti i moći ali nisu određeni samo Židovstvom iako su glavni po pitanju bankarstva.Sami po sebi nebi imali ni malo šanse da nema podkupljivih ljudi diljem planeta.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Svaka čast. Čovjek je u pravu.
Nisam ljubitelj teokracija, ali ako se društvo razvija i resurse koristi narod, dobro je.
Nama su uništili proizvodnju, otjerali ljude, i sad će prodaja zemlje i vode.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Lucija

Iranci kao i uvijek… odlični!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Tekst sazet, pun razuma, mudrih reci i zakljucaka koje imaju moc da dirnu svakog na svetu bez obzira na veru, naciju i mesto zivota.
Veliki covek i harizmaticni vodja za primer.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Riddick

Ono što mu daje vjerodostojnost je što je dao sina u borbi protiv Izraela, a nije kao raznorazne pi*ke zapadnih vođa koji tuđu djecu šalju u ratove. Usput, Hezbollah je samo prvih par godina od 1982. u Libanonu htio provoditi zakone kao Iran, ali je onda rekao da to nema smisla i da je kontraproduktivno. Dakle, može se pušiti, piti, ići na ples, na plažu bez pokrivala za žene i sl. “Teokracija” blaža nego u nekom selafijskom selu u BiH. Postoje libanonski zakoni koji se poštuju, a u manjim sredinama takve “moderne” stvari nisu dobro viđene, ali se nitko ne kažnjava i nikoga se ne proganja. / POSEBNO mi je dobra ova primjedba da su SAD namjerno ISIL nazvali Islamskom državom, iako ti koljači s islamom veze nemaju.

Bajro
Gost
Bajro
1 godina prije

A sto bolan nebio kvaris ovako lijep komentar stavljajuci BOSNU u negativan kontekst

boris
Gost
boris
1 godina prije
Reply to  Bajro

Mozda zato sto je alija u Bosnu doveo hiljade tih glavoseca, a posle rata im dao i drzavljanstvo, mozda sto je 100% novih dzamija napravljeno sa sudijskim parama i naravno sluze sirenju vehabizma.
Mozda je pametnije da prestanem sa nabrajanjem.

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije
Reply to  boris

Evo jos jedan Kolindin savjetnik da se razbacuje sa brojevima…Sto se tice vehabizma to je davno rijeseno inace bi bilo po glavi sa svih strana. Sreca pa imamo likove da nam prodaju jeftinu mantru jer bi pomislio da smo dosli sebi.

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije
Reply to  boris

E , vala Borise, svaka ti traži-minus. Kakav Alija i mungosi mu. De, pameti ti osvijesti nas, pa odgovori: kako su ti ,,glavoseče” stigle do Bosne? Sa svih strana Bosna bila ,,prijateljski milovana”, u Jadranu cela 6 flota, francuzi i englezi(oduvijek šapu) imaju na bl.istoku.Dalje,ne većina, već niko od tih glavonja nije ni znao gdje je Bosna. Ako se sada slažemo, što ne moramo, a vidimo da se vasceli svet, haman,što internetski, što samomisleći, što po faktima razmišljajući više ne ibreti, kad se kaže da je tzv. IS produkt bre,(koga, čega-pitaj Boro, samo će ti se kazati, mada ti to podobrano znadeš, al nejse), a ne ideologija, paša moj nesolidni.
Eto dunjaluk se branio u Bosni, pa malo bilo ,onda po cijelom arapskom svijetu, a slobode ti, šta veliš na to , kad bi se dunjaluk ne daj Bože još počeo braniti u Rus i Kini?Opet bi bili krivi, zna se, ..o te Alija mal.Lako je nekom u dvorište svašta bacati, pa zjaliti, de se u redi, vidi kakav si čoke. Pusti to, mani se površnosti.Svagdje naravno, ali u BiH žive ljudi kojima je zadnjima bilo da rata i belaja, a Alija ,mogao je tekbiriti vijekovima, rata bilo ne bi, čak ni po njemu( uopšte nije toliko važan bio), po kome bi – i to se vazda znalo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Neznam je li vam promaklo da je MBS, princ Salman, rekao da su Ameri zahtjevali od njih , Sauda, 79. godine, da šire vehabizam !
Shvaćate li konotacije?
Ne samo da je princ nestašan,- a zašto ne bi bio – amer. kongres ga je proglasio krivim za ubojstvo, – nego, dakle, oni koji su stvorili vehabizam, žele ga iskoristiti. Možda ima nešto u onome Pike-u, A., koji je uredno predviđao ratove.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Maduro socijalistički diktator dobio je još sedam dana da otiđe s vlasti a vojska je dobila još sedam dana da mu okrenu leđa, sad je Maduro u postupku nakon azijskih i afričkih diktatora, a Iran i Sjevernu Koreju najteže i vojno najače iz koalicije zla su ostavili u budućnosti za kraj, ne zna se koja je država gora Iran ili Sjeverna Koreja, Iran je kompliciraniji jer ima pod komandom organizacije van svoga teritorija, među Irancima postoji cijela fronta protivnika Mulla a manjine vode oružani otpor Kurdi, Arapi itd. ne zna se koji je sistem gori iranski ili sjevernokorejski, apokaliptična vjerska sekta ili komunistička psihotična strahovlada, neće biti mira u svijetu dok se ne istrijebe takvi diktatori

Kanta
Gost
Kanta
1 godina prije
Reply to  burt

Hahahahaha nenadjebiv si 😀

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije
Reply to  Kanta

Koliko dana cemo dobiti mi da Burtu okrenemo ledja, pitanje je sad?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  burt

Samo cu citirati Hasana Nasralaha:
“Danas većina arapskih i svjetskih medija prikazuju zlu i tamnu sliku Irana, dok istovremeno šute o najstarijim diktaturama i najgorim i najkorumpiranijim režimima u arapskom i islamskom svijetu. Šute o najgorim vladarima koji pljačkaju svoje ljude, ljude koji žive u siromaštvu, gladi, nepismenosti, nezaposlenosti, bez mogućnosti da se udaju i drugo, dok sebi još uvijek daju slavne vladarske titule.”
SAD nisu demokratija vec oligarhija krupnog kapitala i demokratija u sustini nigde u svetu i ne postoji, sto se tice mira nece ga nikada biti na planeti.
Irak i Sirija su kolevke civilizacije, 2700 pne je zabelezen prvi rat u istoriji covecanstva izmedju Elamita (naroda sa severa Irana) i Sumeraca, borbe su se vodile oko Basre i mocvara na jugu Iraka u delti Sat el Arab, na istim mestima gde su ratovali Iracani i Iranci 1980.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  Riddick

Zar misliš da netko čita povijest ,naročito onu prije nekoliko tisuća godina .Tko čita taj zna ,pa i ono između redova,prepozna.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  burt

Kad prodje 7 dana i kad Maduro ostane na vlasti, a vojska uz njega, Tramp ce proglasiti pobjedu i uvesti carine EU.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  burt

To burte!! Neka si ti rekao ljubiteljima najvećeg sponzora terorizma na svijetu šta ih sleduje. ŽIVIO Izrael!! Izrael od Basre do Aleksandrije, jedina istinska demokratija i svjetionik slobode na Bl. Istoku.
P. S.. Pitanje za “kolegu” burta: je li krenula humanitarna pomoć prema Teheranu i ima li kakvog ultimatuma? ?

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  burt

Najopasniji su budale i luđaci.
SAD ih ima napretek a puno ih se dočepalo i vlasti. Nažalost nisu samo za sebe opasni, kako vuku sebe u propast tako i čitav svijet. Mi imamo samo budale na vlasti i opasni smo samo za sebe.

hrvat
Gost
hrvat
1 godina prije
Reply to  burt

burt
ala ti vera al si glup

Rođo Ljubo
Gost
Rođo Ljubo
1 godina prije
Reply to  hrvat

Nemoj tako možda je samo “investicijski bankar”. Samo biznis ništa osobno:)

Era s onog svijeta
Gost
Era s onog svijeta
1 godina prije
Reply to  burt

Burte, ograničen si ko balkon.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  burt

Sjeverna Makedonija prisilila Kima na promjenu !
Sada imamo Sjevernu Sjevernu Koreju !
Svi pjevaju Sjeverinu?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Sjeverinin,Sjever,sjevero-sjever uskoro u prodaji na dvojezičnom nosaču zvuka ,uz makedonski armijski orkestar.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

@je
ježurka:
Makedonski armijski orkestar:
Albanija u mom srcu ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Da,upravo ta srčana mana.

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije
Reply to  burt

Troll Alert !!!

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije
Reply to  burt

Zar si samo ti pametan ,zar nisi pročitao komentare i replike ,pa klikove na ocijene tekstova onih koji su prije tebe dali rijeć .Nisam znao da sam toliko glup ,doznam tek od tebe.

Dubravko
Gost
Dubravko
1 godina prije
Reply to  burt

S. Koreja ima takodje religiju, Juce. Njena teologija u biti znaci obozavanje Vodje.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  burt

E upiši i mene u svoj CIA tefter da se ne slažem sa tvojom cionističkom politikom

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  burt

@burt, shvatili smo: Maduro, Iran i S.Korea opstaju i neće biti većih problema .. 🙂
Ghouta živi vječno .. 🙂

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

On je Sayyed Hassan Nasrallah. I tako ga nasolovljavajte. A ne da brisete komentare.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Borac2

Pa i piše tako…? U čemu je problem,borac?

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije
Reply to  Ivo

Problem je “novinarska” kultura i nepoznavanje opce kulture tamo dole. Ako je netko Sayyid, onda se pred punim imenom pise Sayyid, kao sto je Sayyid Ali al sistani, Sayyid Ali Khamenei itd. Ako se novinarsko skracuje onda se stavi samo prezime, npr: “Nasrallah: ….”

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Hm, što reći?
Nemam riječi, otvoreno i hrabro, mudro i sažeto, užitak čitati, istina je jača od svega.
Moguće je da sutra, Iran, SA i Turska i oslobođena Sirija, vođeni Putinovom snagom i mudrošću i XJinpingovom moći idejom i podrškom, zakopaju ratne sjekire između sebe i zajednički udruže, uđu u zajednićku ekonomsku zonu, i konačno riješe Palestinsko Izraelsku agoniju. Izgrade zajednički novu Siriju i pridruže se mega ekonomskom projektu Belt and Road, Rusiji i Aziji i Africi. Ako je Iran bez nuklearnih, Izrael bi se MORAO odreći nuklernog oružja i uspostaviti trajni mir u regiji.
Kako sad stoje stvari, i EU je zainteresiran. EU kompanije žele nastaviti poslovati sa Iranom, bez obzira na sankcije
USA, koliko god se USA diplomati dižu na prste prijeteći,
na globalnom planu ne postižu ama baš ništa.
Ko se boji vuka još?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dečko,
Lijepo. Ali nakon svih ‘nestašluka’ u svojoj povjesti, te neviđenih bezobraština u Siriji, Izrael se NEMOŽE odreći ‘atomika’.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Amerika ima problem s Iranom?
The Federal Reserve Cartel – The Eight Families who own the USA.

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije

E moj Burte ti kao da si ispao iz vehabijske knjige.mrzis islam i muslimane kao i oni.od njihovih ruku uglavnom ginu muslimani a jos uz to izvrću pravi islam.ehli sunet se poprilično kompromitovao kako u svijetu tako i kod nas u Bosni.da nije sufija ovdje se nebi znalo ni za Kerbelu ni za Sultan Nevruz .Allahov Poslanik je rekao:Ostavljam vam dvije stvari;Kur’an i moje potomstvo .medjutim kod vehabija su siiti i sufije nevjernici.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Madrid

Prvi put čujem da u Bosni ima sufija…?

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Lucija

poštovana Lucija sufije su na ovim prostorima vec stoljećima . https://youtu.be/p1PTrDk8WbU

Ekhnaton
Gost
Ekhnaton
1 godina prije
Reply to  Madrid

Uh,gospodine Madrid,pazite se dežurnih tumača pravovjerja..za njih su stihovi Rumija i gnoza Ibn Arebija teško nevjerstvo…jer oni “znaju”.

Dzek Trbosjek
Gost
Dzek Trbosjek
1 godina prije

Nasralah je dobro zakljucio. Danas imamo dvije verzije islamskog terorizma, iranski siitski te arapski sunitski terorizam.

bobo
Gost
bobo
1 godina prije

Kada će Ameri da uvode demokratiju u Saudijskoj Arabiji?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik