Ikona francuskog novinarstva prelazi na “propagandni” RT France

8 komentara

Poznati francuski novinar Frédéric Taddeï u jesen počinje raditi za RT France, gdje će voditi vlastiti talk show. U intervjuu za Le Parisien Taddeï  je primijetio “smiješno” ponašanje francuskih vlasti prema kući RT i rekao da je otišao na ruski televizijski kanal zbog slobode izražavanja.

U jesen će novinar će početi raditi na kanalu RT France i to je, kako kaže,  njegov svjestan izbor. Nakon što je uklonjena iz emisije “D’art d’art” na France 2 i gurnut za vikend na televiziju Europa 1, Frédéric Taddeï (57) se odlučio pridružiti redakciji televizije RT France, kanalu kojeg financiraju ruske vlasti. Novinar komentira ovaj neočekivan prijelaz u rusku televiziju, za koju francuski predsjednik Emmanuel Macron tvrdi “kako je RT, bez sumnje, propagandni alat Kremlja koji podriva zapadne demokracije”.

Le Parisien: Zašto si otišao u RT France?

Frédéric Taddeï: To je jedini kanal koji mi je dao odriješene ruke, mogućnost da se na televiziji radim što volim, pravim prijenose o raspravama o kulturi, kako u eri programa “Ce soir ou jamais” ili na France 3 i France 2. Vrijedno bi bilo postaviti pitanje zašto, da bi mogli činiti ove projekte, 2018. godine morate ići na ruski kanal.

Le Parisien: Što će biti nova emisija?

Frédéric Taddeï: Ništa nije točno definirano, čak ni ime. Jasno je da će to biti talk show o d sat vremena, koji će ići u eter u 19 sati od ponedjeljka do četvrtka.

Le Parisien: I niste zbunjeni radom na medijima koje financira i kontrolira Kremlj?

Frédéric Taddeï: Nisam prvi. Larry King, bivši poznati voditelj  CNN-a,  radi za RT America pet godina. Tu je i talk show poznatih američkih novinara koji su čak dobili Pulitzerovu nagradu, kao Chris Hedges, koji je jako protivi Trumpu. Jean-Marc Sylvester već radi za RT France. Bivši predsjednik kuće Radio France, Jean-Luc Hees, predsjednik je Odbora za etiku. Rekli su mi da nema problema, da mogu ići tamo raditi. Ljudi koji me vrijeđaju zbog ovoga pripadaju onima koji bi voljeli da uopće nema rasprave. Kao što je uvijek bilo, imat ću potpunu slobodu u pogledu odabira tema i gostiju. Kada imamo raspravu o Rusiji, pozivam i ljude koji podržavaju Putina, kao što sam uvijek radio, a moji kolega ne. Naravno, oni koji se protive Putinu.

Le Parisien: Zar se ne bojiš da ćeš izgubiti slobodu koju si imao na drugim mjestima?

Frédéric Taddeï: Uopće ne. Proveo sam deset godina na “Ce soir ou jamais” na državnom kanalu, sve dok nisam bio pozvan da se angažiram u propagandi vlasti. Ja vodim raspravu i pozivam sve da mi se pridruže.

Le Parisien: Vrhovno audiovizualno vijeće je već je uputilo upozorenje kanalu RT France zbog nedostatka različitosti gledišta i nedostatka objektivnosti.

Frédéric Taddeï: Upozorenje vijeća se odnosilo na pogrešno prilagođeni sinkronicitet, to je isključivo tehnička, pogreška u instalaciji. Svi francuski kanali nikada nisu bili upozoreni od Vrhovnog audiovizualnog vijeća. No, slučaj s RT France govori mnogo više, jer je taj kanal vrlo pozorno “gledan”. Elizejska plača odbija dati akreditaciju RT novinarima, što je čak i smiješno. Podsjeća na priču o “Nacionalnoj fronti” koja je isto tako učinila listu Petit Journal Yanna Barthèsa. Nacionalni savez novinara, glavni novinarski sindikat Francuske, kritizirao je, citiram, “dječji rat” koji se provodi kanala RT France. Čak se i govorilo o “državnoj cenzuri”. Što se mene tiče, pokušaji da spojim različita mišljenja uvijek su bili moj znak. I bio sam mnogo kritiziran zbog toga. Ali sam uvijek volio slobodu. Mnogi su me pohvalili za “Ce soir ou jamais”, ali istodobno i vrijeđali. Tako će biti i na RT-u. Ali me ne zanima. Ja sam odgovoran sam pred mojom savjesti. RT poštuje zakone koji su na snazi u mojoj zemlji i to je sve što mi je važno.

Le Parisien: No, nakon svega, RT ima znatno manje gledatelja od kanala France 2 ili France 3…

Frédéric Taddeï: Pogledaj, RT može biti u paketima vašeg Freeboxa, Fransata i nekoliko satelitskih operatera. RT France je i na You Tubeu. Kada sam za Paris Première radio “Paris Dernière”, nije mi izgledalo stvarno, ali se prijenos pratio.

Le Parisien: Što ćete raditi za kanal u Europa 1 do jeseni?

Frédéric Taddeï: Obraćt su se od dnevnih izdanja do tjednih. Vodit ću prijenos umjesto Nikosa Aliagasa nedjeljom u podne, a Nikos bit će u jutarnjem programu od ponedjeljka do petka.

Le Parisien: Što misle u Europi 1 o vašem predstojećem radu na RT?

Frédéric Taddeï: Oni vjeruju u mene. Ja sam jedan od najcjenjenijih starih Europljana, uvijek su me podržavali.

Le Parisien: Ove jeseni se nećete vratiti kao voditelj “D’art d’art” na France 2. Što se dogodilo?

Frédéric Taddeï: Tri tjedna prije početka snimanja sam saznao da više ne vodim ovaj program. Bio sam upozoren od producenta i nisam ni pokušavao saznati ništa drugo.

Le Parisien

PropagandaRT France
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
5 godine prije

Ikona je bio kako za koga. za “pravomislece” i policiju misli mozda je bio jedna vrsta ikone u negativnom smislu, a za ostale jedan od rijetko slobodnih novinara. Nije za vraga da je svaka njegova emisija prikazivana u nemoguvim terminima. Dobro, prelazi na RT, ali pitanje je koliko ce dugo js RT imati licencu, (znajuci i to da im je vrlo cesto zabranjen pristup dogadjanjima u i oko najvisih krugova.

Laki Topalović
5 godine prije

Ima li gdje spisak zapadnih novinara na RT-u, ne mogu naći, ali ih ima gomila.

tuf
5 godine prije

Malo off-topic, ali nadam se da će Logično pokriti zasebnom temom – pritisak SAD-a na Ekvador, te instalacija podobnog predsjednika, su ipak bili dovoljni pa će se Julian Assange isporučiti Britaniji – što lančanom reakcijom znači i SAD-u. Primjer kako prolaze oni koji se okrznu o Sustav.

Konstantin
5 godine prije

Kratko receno … Rusija “mlati” one koje joj zele zlo NJIHOVIM KAMENOM (sloboda govora + novac) po NJIHOVOJ GLAVI ! I za sada veoma uspesno! ;o)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI