Iran u realnom vremenu kontrolirao američke dronove iznad Sirije i Iraka

MQ-9 Reaper
33 komentara

Iako su iranski mediji ovu vijest objavili u četvrtak, neki turski, ruski i arapski mediji su je prenijeli tek danas, i to nakon što su objavljene snimke hakiranja dronova američke vojske.

Zapovjednik zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde, brigadni general Amir Ali Hajizadeh, izjavio je u četvrtak da je nekoliko američkih bespilotnih letjelica koje su provodile letove iznad Sirije i Iraka bile pod stalnom kontrolom Iranske revolucionarne garde, a njihove obavještajne informacije je u realnom vremenu dobivala iranska strana.

Sedam do osam bespilotnih letjelica koje su redovito letjele preko Sirije i Iraka bile su pod našom kontrolom, a mi čitali podatke s njih i uspjeli smo dobiti njihove informacije iz prve ruke”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh u govoru u četvrtak u zapadnom iranskom gradu  Hamadan, gdje je ujedno i velika zrakoplovna baza iranskih snaga.

Kroz komunikacijske kanale tih bespilotnih letjelica je obavještajna službe IRGC uspjela “prodrijeti” u zapovjedni centar američke vojske.

Iranska revolucionarna garda je pokazala  video koji pokazuje kako se američka bespilotna letjelica počinje kvariti i “grubo slijeće” u napuštenom području 10 kilometara od njene baze.

Američka vojska je izbjegla približavanje “beskorisnim” bespilotnim letjelicama, jer više nije bila sigurna tko njima upravlja, zbog čega je poslala borbeni zrakoplov da uništi jedan od dronova.

VIDEO – Izjava generala Amira Alija Hajizadeha i dio snimke s jednog od američkih dronova

Iran se smatra da je među početnicima u području tehnologije bespilotnih letjelica, iako ih je počeo proizvoditi još u vremenu nakon iračko-iranskog rata ’80-ih.

Iranska vojska je 2011. oborila američki dron RQ-170 “Sentinel” u istočnom Iranu. Nekoliko mjeseci kasnije je Iran započeo proizvodnju vlastite verzije bespilotne letjelice “RQ-170”, nakon što je preoblikovao oboreni američki dron. Iranski “RQ-170” se službeno počeo koristiti u studenom 2014. godine.

Američki dron je izvorno bio “nevidljivi” zrakoplov za nadzor i špijunažu, dok je iranska verzija bespilotne letjelice “RQ-170” za IRGC nadograđena s mogućnošću nošenja oružja.

iranski RQ-170
FOTO: iranski RQ-170

U listopadu 2013. je general Amir Ali Hajizadeh izjavio da je Iran putem “obrnutog inženjeringa” (eng. reverse engineering) američkih bespilotnih letjelica u izgradnji motora za dronove u vrlo kratko vrijeme napravio skok u budućnost od 35 godina.

Iran je srušio oko desetak tipova američkih bespilotnih letjelica, uključujući Scan Eagle i MQ-9.

Iranci uopće ne kriju da su ih odmah počeli reproducirati, koristeći se shemom obrnutog inženjeringa. Nekoliko eskadrila različitih iranskih dronova već provode svoje misije.

VIDEO – Snimka s jednog od američkih dronova i “grubo slijetanje” jednog od njih u pustinjsko područje

ELINT sistem pomoću kojeg su preuzete američke bespilotne letjelice Kvant 1L222 Avtobaza

Kvant 1L222 Avtobaza
FOTO: Kvant 1L222 Avtobaza

 

amir ali hajizadehRQ-170
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

Iranci im upravljaju dronovina ,a oni bi napali Rusiju.

Siniša
5 godine prije

Neke se stvari moraju radikalno mijenjati;Izrael i USA zbilja prelaze u dosadu.

Fatih
5 godine prije

HI,HI,HI.
BRAVO CUVARI REVOLUCIJE!!!!!

Sovonarola
5 godine prije

Strucnjace,ako nisi znao ,iranci su vec odavno upravljali anerickim dronovima u afganistanu,vjerojatno ima toga jos ali nije zasada za javnost

odisea
5 godine prije

Ma daj uozbilji se! Rusi im nadziru komunikacije zato su se i naklatili da izazovu konflikt,sa Rusijom,kakobi po običaju gurnulu pod tepih svojepromašaje.Američkim medijima vjeruju još samo djeca u vrtiću i naravno ameri

odisea
5 godine prije

Poslali dron da nadzire uništavanje?Samo destrukciju ili je drugi dron uništio prvi?Ili piloti u avionu nisu pouzdani da potvrde uništenje,ako je F-xx gađao?

Dopizdilomi
5 godine prije

Tako se to radi a i jeftinije je.

Zadranin
5 godine prije

@stručnjače Rogozine

Želiš reći da su Iranci lagali vezano za upravljanje dronovima? Ili da se amerokenjci nisu htjeli približiti tim istim dronovima (ono, poslati vojnike po njih?)?

Ja koliko vidim, činjenice su iste: Iranci preuzeli kontrolu nad dronovima, srušili jedan, amerokenjci izdaleka nadgledali taj srušeni dron, i usto snimili kako ga uništavaju.

Čemu si nas ti pametnome podučio svojim “stručnim komentarom”?

Pljuc!

Tupko Glupko
5 godine prije

Iranci javno objavljuju cijelom svijetu snimke prizemljenog, a zatim srušenog američkog drona iznad Sirije i Iraka tvrdeći da su nadzirali sedam od njih osam, te da su srušeni dron kasnije uništili Ameri.
Naravno, one američke dronove srušene ili prizemljene iznad iranskog teritorija nisu mogli uništiti, a Iranci im pokupili tehnologiju.
Nisu ni Ameri toliko glupi da ti dronovi nemaju opciju samouništenja po potrebi, što znači da su ih Iranci vjerojatno hakirali u samom letu i prizemljili, i to izgleda rade već duži niz godina.
Iranska medijska šamarčina Amerima i suptilno upozorenje da nikako nije dobro da se za.ebavaju sa njima.
Kladim se da su Iranci u ovoj priči sa dronovima u talu sa Rusima zadnjih godina.

Ex-Yu
5 godine prije

Zapad ima Ajnštajn, Iran ima Mehran Tavakoli Keshe. Sasvim novu teoriju o materiji, svetlini, gravitaciji. Još pred 5 godina Iran je prihvatio Američki dron, tada Keshe je rekao da imaju gravitacionih tehnologija, uzeli smo drona i spustili na zemlju. Posle amerikanci plaču, vratite nam dron…
Šta je tu istina, šta laž, ne znam, ali ja kao inženjer osjećam da ima puno neotkrivenih stvari u fizici. Ta tri toma od Keshe, iako za sada nisu dokazani, su nešto kao nova biblija u fizici. I sam Kashe kaže da polagano daje znanje svetu, i Kinezi aktivno rade vrhu njegovih plazma nano-tehnologija.

Damir
5 godine prije

Kako moćni padaju!

alfa33
5 godine prije

Hm,zanimljiva situacija,možda nije fora tko će čega više ispaliti nego tko će komu više čega ugasiti…..

Ante
5 godine prije

Sada još samo treba da im hakiraju onaj skupocjeni F-35 i to stave na internet. Koja bi to bruka bila jao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI