Iran pojednostavljuje i povećava proizvodnju raketa

Iranske balističke rakete
0
0

Iran je uspio da poveća proizvodnju balističkih projektila uprkos budžetskim ograničenjima tako što je pojednostavio proces proizvodnje, kazao je komandant iranske Revolucionarne garde.

„Pored poboljšanja u precizno-udarnoj moći i kvalitetu balističkih raketa, iranske vlasti i stručnjaci su koristili inovativne i skraćene metode proizvodnje ne tako skupih raketa, tako da danas svjedočimo povećanju proizvodnje“, kazao je brigadni general Amir Ali Hajizadeh.

U međuvremenu je iranski ministar odbrane Hossein Dehqan kazao da je „90 % odbrambenih sistema zemlje dostiglo prihvatljiv standard mjerljiv sa kvalitetom oružja razvijenih zemalja“.

Iran, odsiječen od tržišta oružjem i naprednih tehnologija, pokušava da razvije domaću proizvodnju naoružanja još od vremena Islamske revolucije 1979. godine.

Razvoj raketne tehnologije je dio tih napora koji jača Iran u odnosima sa regionalnim rivalima, Izraelom i Saudijskom Arabijom. SAD, saveznik i veliki dobavljač oružja za obje ove zemlje, uporno nameće sankcije Iranu na razvoj i testiranje balističkih projektila. Ova politika se nije promijenila, iako je nedavno postignut historijski dogovor sa Iranom po pitanju razvoja nuklearnog naoružanja.

Porast tenzija između SAD-a i Irana se očekuje kada Donald Trump i njegova administracija preuzmu vlast u Americi, jer su novoizabrani predsjednik i neki njemu bliski saradnici oštro kritikovali taj nuklearni sporazum.

Prošle sedmice je američki Senat predvođen republikancima jednoglasno izglasao desetogodišnje produženje sankcija Iranu, a nedugo nakon što je dobio svesrdnu podršku za taj potez u američkom Kongresu.

Iranski vrhovni poglavar Ayatollah Khamenei, koji takođe ima vrlo skeptičan stav o nuklearnom sporazumu, ranije je upozorio da usvajanje Zakona o sankcijama Iranu neće proći bez osvete.

amir ali hajizadehbalističke raketeNaoružanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI