fbpx

Izrael će morati gledati “šiitski koridor” u Siriji, svidjelo se to njemu ili ne

sirija

Govoreći na konferenciji jamaca sirijskog primirja, Rusije, Irana i Turske, posebni izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentijev je 31. srpnja, na dan kada je službeno okončana kampanja oslobađanja južnih sirijskih pokrajina, rekao kako je odluku o povlačenju svojih snaga na nešto više od 80 kilometara od granice između Sirije i Izraela Iran donio sam, tako da Moskva sada sigurna da se smanjila zabrinutost Izraela zbog moguće prisutnosti proiranskih snaga u blizini njihove granice.

To je bio odgovor Lavrentijeva na pitanje novinara RIA Novosti o stavu Tel Avivu o liniji razgraničenja na granici sa Sirijom.

Kao što smo ranije izvijestili, čelnici izraelskog režima su gotovo svakodnevno izražavali zabrinutost zbog moguće prisutnosti proiranskih snaga u Siriji u blizini izraelske granice, te rekli da su zbog toga provodili zračne udare i raketne napade na susjedno područje na kojem su se vodile operacije sirijske vojske protiv terorističkih islamističkih skupina.

Izrael je ranije tražio da Rusija utječe na Damask i da se osigura povlačenje iranskih i proiranskih snaga s cijelog sirijskog teritorija, na što je Moskva odgovorila da ona to ne može tražiti, niti učiniti, jer su iranski vojni savjetnici u Siriju došli na zahtjev vlade iz Damaska i dali su veliki doprinos u borbi protiv terorizma. Sada, kada je kampanja na jugu Sirije završena, iranski savjetnici i proiranske milicije su se povukli sjevernije nešto sjevernije od bivše linije i raspoređeni su sjeverno od graničnog prijelaza Baalbek s Libanonom i linijom koja se proteže sjeverno od Damaska, grada Suweide do granice s Jordanom. Dakle, nalaze se praktično u cijeloj središnjoj i sjevernoj Siriji, osim u područjima koje nadziru Kurdi, Idlibu i teritoriju pod kontrolom proturskih islamističkih milicija.

Linija sjeverno od granice okupiranog Golana

FOTO – Linija sjeverno od granice okupiranog Golana do koje su se u vrijeme kampanje na jugu Sirije povukli iranski instruktori, proiranske milicije i libanonski Hezbollah

Ovakva odluka Irana, koji je odlučio ne sudjelovati u kampanji na jugu Sirije, pokazuje koliko je bila kratkovidna politika Izraela i Sjedinjenih Država, jer je Islamska Republika, zahvaljujući njihovim strahovima i demonstraciji sile, na kraju osigurala opstanka takozvanog “šiitskog koridora”, koji se proteže od Teherana, preko Bagdada i Damaska do Beiruta.

Izrael bi trebao zahvaliti sam sebi i Sjedinjenim Državama zbog činjenice da je ovaj, za Washington i Tel Aviv zastrašujući koridor, postao stvarnost. Osim toga, on će biti u funkciji bez obzira na to bili ruski vojni zrakoplovi tamo ili ne.

Dok su se komentatori još morali osvijestiti od šoka što ruski i američki predsjednici u Helsinkiju nisu raspravljali o povlačenju iranskih vojnih savjetnika i šiitskih dobrovoljaca iz Sirije, odmah su uslijedile diplomatske prijetnje Turske i izraelski zračni udar na Siriju. U isto vrijeme sirijska vojska, vojni savjetnici iz Rusije i provladine milicije su uspješno završavali čišćenje terorista na jugu Sirije.

Povećan interes za južne pokrajine je jasan. Naime, dvije od njih, Quneitra i Suweida, pretežno su naseljene Druzima, a Dara’a je mjesto iz kojeg je pokrenut pokušaj Zapada, Turske, Izraela i zaljevskih monarhija da svrgnu legitimnu vladu Sirije. Dara’a je prva pokrajina koju je zauzela takozvana “umjerena oporba”, kojoj je pomoglo na desetke tisuća stranih plaćenika.

Osim toga, Dara’a i Suweida jamče kontrolu sirijske granice s Jordanom, a Quneitra pruža pristup Golanskoj visoravni, okupiranoj od strane Izraela. Sada na jugu Sirije izvan kontrole sirijskih vlasti i šiitskih dobrovoljaca ostaje jedino grad Al-Tanf u istočnom Homsu, na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana.

Sirija još nije uspjela preuzeti kontrolu nad vojnom bazom zloglasne “međunarodne koalicije” u blizini Al-Tanfa. Ovu bazu, utemeljenu od strane američkih tajnih službi, uz potporu Jordana, Velike Britanije i Izraela, aktivno koriste zapadni i bliskoistočni saveznici za vojnu obuku nepostojeće “umjerene oporbe”. Zapravo je to tipično gnijezdo odmetnika i pripadnika tajnih službi navedenih zemalja. Odsim toga, to i vojna baza u punom smislu te riječi, nego obični pustinjski  kamp za obuku terorista.

Pred kraj vojne kampanje na jugu je Izrael evakuirao iz Sirije propagandni odjel sirijske Al-Qaede, “Bijele kacige”. Štoviše, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 23. srpnja rekao kako su ga za ovu uslugu osobno zamolili Donald Trump i kanadski premijer Trudeau. Zapravo su iz Sirije evakuirani izravni suradnici terorista, koji su i sami sudjelovali u borbama. “Bijele kacige” su režirale snimke navodnog kemijskog napada na grad Doumu.

Al-Tanf 27.06.2018

FOTO: Pregled situacije oko Al-Tanfa 27.06.2018

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije organizaciju smatra za element informativne propagandne kampanje protiv sirijskih vlasti.

Prije susreta Putina i Trumpa je 12. srpnja izraelsko zrakoplovstvo napalo sirijske vojne ciljeve u pokrajini Quneitra, gdje su se vodile uspješne borbe vladinih snaga protiv terorista. Projektile su presreli sustavi protuzračne obrane. 15. srpnja je Izrael proveo još jedan raketni udar u blizini zračne luke “Neurab”. Sirijska vojska tvrdi kako je pretrpjela materijalne štete. 22. srpnja je izraelsko ratno zrakoplovstvo napalo sirijski vojni objekt u pokrajini Hama. U tom napadu je gađan istraživački centar i imovina je pretrpjela određenu materijalnu štetu. U tom su napadu, prema sirijskim i libanonskim izvorima, od četiri izraelska projektila oborena tri. Nakon što su četiri izraelska zrakoplova otkrivena radarima protuzračne obrane, žurno su napustili zračni prostor Sirije. Sirijci tvrde “kako nije bilo ljudskih žrtava”.

U principu, nije teško razumjeti zašto su Zapad i Izrael odjednom odlučili povući svoje agente iz Sirije, dok su mnogi teroristi pregovarali o predaji oružja i evakuaciji u pokrajinu Idlib, što je “turska zona deeskalacije sukoba”.

Ipak logično se zapitati zašto bi Izrael trebao bombardirati sirijsku vojsku, ako SAD, iako uz rezerve, priznaje poraz u ratu u Siriji? Naravno, stvar nije u sigurnosti “Bijelih kaciga”. To je ionako otpadni materijal, za kojeg nisu zainteresirani ni Zapad ni Tel Aviv. Osim toga, njihovi inscenirani “plinski napadi” su bili tako loše odrađeni da je izlaganje “dokaza” od strane Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dovelo do skandaloznih posljedica i sramoćenja priznatih svjetskih stručnjaka. Njihove snimke su uspjeli analizirati i raskrinkati obični blogeri, koji se u slobodno vrijeme bave ovim poslom i nemaju posebno opremljene laboratorije za provjeru “dokaza”.

Sada je teško reći što  će biti s čelnicima i aktivistima “Bijelih kaciga”. Prema logici bi svi trebali potonuti u zaborav. Ali tu je i vrhunski islamski kler Sirije koji od Rusije traži da pomogne u uhićenju “Bijelih kaciga” i da se istraže sve njihove provokacije.

Za Zapad i Izrael je korisno da nitko nikada ne pronađe nijednog njihovog aktivista, jer što ako odjednom odaju svoje gazde i naručitelje njihovih propagandnih uradaka?

Bijele kacige - Teroristi koji su dobili Oscara

FOTO: Teroristi u Bijelim kacigama

Što se tiče Turske, iako se ovaj problem javno ne ističe, jasno je da su Rusi ljuti što je s područja kojeg bi trebala kontrolirati turska vojska do sada pokrenuto 13 napada dronovima na rusku bazu Hmeymim, iako su posljednje vrijeme svi uništeni dok su bili prilično udaljeni od baze.

Jasno je da je Turska pregovarala sa sirijskom Al-Qaedom da se evakuira 7000 stanovnika i branitelja šiitske enklave Fou’a i Kafraya u Idlibu. Ova evakuacija je bila rezultat brojnih i teških pregovora i koordinacije između Sirije, Irana i Turska pod “arbitražom” ruske vojske.

O svemu ovome će Vladimir Putin, Erdogan i Hassan Rohani raspravljati na predstojećem sastanku u Teheranu, gdje će turski predsjednik možda biti bolje volje, nakon što je Washington sankcionirao dva ministra njegove vlade, što je prvi put da su SAD uvele sankcije protiv visokih dužnosnika zemlje NATO saveznika.

U sirijskom geopolitičkom šahu poteze treba vući vrlo ozbiljno i ne treba zaboraviti ni Kurde, koji svakim danom postaju svjesniji da će ih SAD prije ili kasnije prepustiti sudbini.

Vraćajući se na problem s Izraelom, naravno da Rusija neće prekinuti kontakte s vladom i vojskom izraelskog režima, iako s potonjima nema posebnih tema za razgovor, sada kada su borbe utihnule i jug Sirije je slobodan.

Naravno, Izraelu je sada puno lakše, posebno nakon objava u medijima da će u blizini granice demilitarizirane zone između Izraela i Sirije biti raspoređena sirijska vojska i ruska vojna policija.

Upravo to je Izrael želio, da šiitske milicije ne dođu do Golana, jer su u Tel Avivu strahovali da se neće zaustaviti na deklariranim ciljevima kampanje, a to je bilo vraćanje na stanje prije izbijanja sukoba 2011.

Quneitra je bila jugozapadna zona deeskalacije sukoba, kojoj su jamci bili Rusija, Sjedinjene Države i Jordan. Sudbina ove pokrajine je riješena prvo u Moskvi u razgovoru s Netanyahuom, a kasnije u Helsinkiju tijekom razgovora Putina i Trumpa.

Koridor Teheran – Bagdad –Damask – Beirut

FOTO – Koridor Teheran – Bagdad –Damask – Beirut

Kao što je slučaj s teritorijem Qalamouna na libanonskom-sirijskoj granici, ruska vojna policija neće zauvijek ostati ni u Quneitri i prije ili kasnije će se Golanu približiti, ako ne i šiitske, onda lokalne milicije Druza koje su ostale odane Damasku, što za Izrael nije ništa manja glavobolja, posebice zbog činjenice da u židovskoj državi živi velika zajednica Druza, koji su bili ogorčeno podrškom Izraela islamističkim skupinama.

Također je jasno da Al-Tanf u južnoj Siriji, gdje su zajedno djelovali SAD i Jordan, sada više nikome ne treba. Najgori dani za Izrael u Siriji uopće nisu znanstvena fantastika, iako bi u ovom trenutku bilo kakva napetost ili sukob sa židovskom državom bili kontraproduktivni, kako za Siriju, tako i za Iran i Hezbollah. Turci će u vrlo bliskoj budućnosti, čim se otvori to pitanje, morati pristati na neutralizaciju islamističkih skupina na području turske okupacije sjeverne Sirije, budući da se neće moći oglušiti na otvoreni poziv Rusije i Irana za pomoć u uništenju Al-Nusra Fronta, odnosno sirijskog ogranka Al-Qaede. Nema sumnje da će to biti tema rasprave i zajedničke kampanje između Sirije, Irana Rusije i Sirije. Oni kroji ostanu će se na kraju moći pridružiti sirijskoj vojsci ili vratiti civilnom životu, baš kao što je bio slučaj na velikim područjima južne Sirije.

Uopće ne treba sumnjati da će se, prije ili kasnije, u pokrajini Idlib dogoditi isto što i na jugu zemlje, što još 2014. i narednih godina na više foruma rekao predsjednik Vladimir Putin.

“Ruska vojska u Siriji komunicira s onima koji na bojnom polju. Formula uspjeha je ruska interakcija s onima koji su na terenu”, rekao je Vladimir Putin.

Isto je nedavno ponovio direktor odjela iranskog parlamenta za međunarodne poslove Hossein Amir-Abdollahian na sastanku sa sirijskim veleposlanikom u Iranu Adnanom Hassanom Mahmoudom.

“Teheran, Moskva i Hezbollah su uspostavili uspješan model suradnje u Siriji. Suradnja između Teherana i Moskve, kao i s libanonskim Hezbollahom, uspješno je iskustvo u uspostavljanju sigurnosti u Siriji i jačanju regionalnog mira”, izjavio je Hossein Amir-Abdollahian.

Prevedeno s diplomatskog jezika je stvar vrlo jednostavna. Ruske zrakoplovne snage provode izviđanje i bombardiranje, na terenu u ofenzivu sudjeluju sirijski vojnici, iranski vojni savjetnici i šiitski dragovoljci, kojima treba dodati i palestinske oružane skupine koje čine Palestinci koji su desetljećima “izbjeglice” u Siriji, lokalne plemenske i druge skupine, kao što su suniti iz plemena Bagara i Shaitat ili kršćanske milicije sa sjevera zemlje. Ako nešto “pođe krivo”, tada će Turci biti prvi koji bi ovu formulu mogli iskusiti u akciji. No, kako trenutno stvari stoje, čini se da će Ankara prije naći zajednički jezik s Damaskom nego s Washingtonom, Moskvu i Teheran da ne spominjemo.

Izrael i Sjedinjene Države će na kraju sami sebi morati zahvaliti na činjenici da je “šiitski koridor” već stvarnost, da funkcionira i da će funkcionirati s ruskim zrakoplovima ili bez njih. Stvar je došla do točke da Izrael ovaj problem može riješiti  samo objavom velikog rata svim “neprijateljima” u regiji, što se ne čini mogućim bez ulaska Sjedinjenih Država u taj rat. No, to je već posebna priča, koja ne bi završila bez uključivanja Rusije i Kine, što znači da će Izrael morati gledati “šiitski koridor”, sviđalo se to  njemu ili ne.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mali
Gost
Mali
2 godine prije

A šta ti je život, hoćeš, nećeš…moraš!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Dovoljan je zracni napad na iran da se zapali citav bliski istok…Kako stvari idu to bi se lako moglo dogoditi.. Izrael nece cekati da se stvari smire i dodatno ojaca osovina…

klinglinian
Gost
klinglinian
2 godine prije
Reply to  Alen

Misliš da bi Iran mirno gledao kako ovi bombardiraju njihovu infrastrukturu ?! Taj napad je presmiješan i za imalo boljeg poznavatelja situacije veoma neozbiljan (pa i u komentaru). Izrael poslije bilo kakve tako sulude avanturice bi promptno prestao da postoji kao “država” !

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  klinglinian

“Stvar je došla do točke da Izrael ovaj Aproblem može riješiti samo objavom velikog rata svim “neprijateljima” u regiji,”

Ako izrael zeli da rjesi “problem” objavljivanjem velikog rata dovoljan je zracni napad na Iran… Samim tim cinom objavio je rat svim neprijateljima u regiji i šire..

” što znači da će Izrael morati gledati “šiitski koridor”, sviđalo se to njemu ili ne.”

Izrael sigurno ovo ne zeli gledati.. To bi znacilo kompletan poraz dominacije usa na bliskom istoku tako da i usa ima svoje razloge… Arapski sateliti bi se nasli u neugodnoj poziciji tako da i oni imaju svoje razloge..

Anton
Gost
Anton
2 godine prije
Reply to  Alen

Sirija nije Iran ni po vojnim , gospodarskim i demografskom kapacitetima .
Iran je demografski homogena sredina sa narodnim zajednistvom , bez stranih oporbenih placenika .
Iran je vojno skoro u statusu vojne supersile , dragi Bog samo zna sta centrifugiraju negdje u planinama .
Stim da se Iranu prijeti vec 50 godina tako da sigurno ne sjede i cekaju da ih Izrael napadne .
Iran vodi neizravni rat protiv izraela i ostalih fundamentalistickih teroristickih arapskih zaljevskih zemalja u Siriji , Libanonu , Jemenu itd .
Ako se sjetimo kako je Izrael nedavno prosao u Libanonu sa Hezbulahom a u Sirijskom ratu su se izbrusile vojne snage sto iz Libanona , Sirije i Irana do savrsenstva .
Pogledajte kakve akcije vode u Siriji , gradove osvajaju bez problema a sjetite se koliko su se Srbi mucili oko Vukovara .
Tako da Izrael i SAD mogu kao sto je navedeno u tekstu samo patiti .

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Anton

Vecina ne razumije da napad na iran ima za cilj krvoprolice muslimanskog svijeta na komplet bliskom istoku..
Reakcije irana biti ce upravo takve kakve i zele izrael i usa…
Afganistan,jemen,irak,ksa,uae,sirija ce zahvatiti pozar , sto je i cilj…

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alan
,,Vecina ne razumije da napad na iran ima za cilj krvoprolice muslimanskog svijeta na komplet bliskom istoku”

Krvoproliće kojeg muslimaskog svijeta 🙂 pa care moj većina zemalja tog muslimanskog svijeta bi se pridružila Izraelskom napadu na Iran ako dođe do njega a u najmanju ruku sve zaljevske zemlje će dati apsolutnu podršku židovima u napadu ! Pa pogledaj samo šta židovi rade Palestincima i ko im je iz toga muslimanskog svijeta pomogao (osim Irana) materijalno i vojno osim davanjem moralne podrške u njihovoj daljnoj borbi 🙂

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Pa jel to krvoprolice… Mislis da bi zaljevske zemlje i usa arapski saveznici ostali samo na davanju podrske… Oni bi u stvari bili prvi na udaru…
Vjeruj ako dodje do napada da ce to biti krvoprilice nikad vidjeno na BI..

krkan
Gost
krkan
2 godine prije
Reply to  klinglinian

Podcjenjuješ situaciju, i to mnogo. Ratovi se ne vode samo direktno, nego i indirektno. Rat između ove dvije osovine se već vodi: u Siriji, u Jemenu, politička kontrola Iraka, politička i vojna kontrola Jordana, pokušaji pridobijanja Turske na svoju stranu. Mnogo je visi na koncu. Zašto SAA nije nijednom odgovorila na izraelska zračne napade? Pa zato što nisu glupi i znaju da bi Izrael to protumačio kao čin rata, što bi uvuklo SAD i cijeli NATO u rat na strani Izraela.

Jesidini mogući scenarij koji može uništiti ovaj “koridor” je napad SAD-a na Iran. Već imaju vojne baze u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Turskoj, i arapskim zaljevskim monarhijama, tako da to nije isključivo. Međutim, kako bi se to odvijalo to je druga priča. Irak i Afganistan su još od svog nastanka imali poprilično podijeljena društva, od raznih etničkih, religijskih do plemenskih podjela. Iran, s druge strane, je nešto potpuno drugo. Međutim, Iran ima vojni savez samo sa Sirojom, što im u slučaju napada SAD-a baš nešto i ne znači.

U svakom slučaju očigledno je da Amerikanci gube kontrolu nad Afganistanom gdje talibani ponovo preuzimaju, Pakistan sve više postaje kineska zona interesa, Irak sve više postaje iranska zona interesa, Katar se sve više veže za Tursku i Iran, Turska kao članica NATO-a je prozrela američku politiku u Siriji, i neće dopustiti stvaranje novog Kurdistana u Siriji, zaljevske monarhije kao američki saveznici gube rat u Jemenu. Ako ne povuku neki radikalni potez Amerikanci bi uskoro mogli da izgube kontrolu nad širom regijom, a taj radikalni potez bi baš mogao da bude napad na Iran.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen
Stvarno misliš da Iran do sada već ne bi bio napadnut od Židova i njihovih NATO kerova da nema zaleđinu kroz Rusku podršku,moćnu vojsku,moćne raketne sisteme i veoma vjerovatno nuklearno oružije,brat bratu oni bi ih napali već najmanje stotinu puta ali nešto ih koči a to što ih koči je strah od Iranskog odgovora što znači da Iran ipak raspolaže srestvima koja mogu nanijeti ozbiljne gubitke ovim džukcima !

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Mislim da je iran trebao doci na red slicnim nacinom kao i sirija tj da je kalifat uspio u siriji i iraku sledeca meta kalifata bi bio upravo iran a usa i izrael bi ostvarili svoje ciljeve bez i jedne americke ili izraelske zrtve…
To je bio primarni cilj koji je na srecu sprijecen i razlog zasto se usa nije direktno ukljucila jer nije imala potrebe , muslimani su u bratoubilackom ratu rjesavali stvari u korist usa…

Zaledjina je upitna.. Koliko se sjecam jos su sankcije iranu na oruzje i da su rusija i kina pustile u 6ml mjesecu priduzenje istih..
Moguce da su rusi dopremili mimo sankcija s tim da bi to dobro doslo amerima kao dokaz sponzorstva terorizma…

put in
Gost
put in
2 godine prije

hezbolah, proiranski, u libanu postoji desetljećima. tako da je moje mišljenje da će se izrael privići na iranske snage u siriji. potrebno je vrijeme jer kaže se da “vrijeme liječi rane”:)

ps. kada su amerikanci ovako izdali izrael šta mogu očekivati poljaci, crnogorci i ostali osim da plaćaju reket nato paktu tj. americi:)

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

“Šiitski koridor”?
Taj “koridor” je svašta i ništa! I čemu služi?
Bolje da zajednički prave Energetske, IT i Biotehnološke koridore.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Weteran

Sluzi za snabdevanje Hezbolaha oruzijem i municijom,opremom ,takodje to je kopnena ruta za Iran do Sredozemnog mora i Izraela, mogu razne stvari da ostvare ne samo vojne ciljeve, i siguran sam da hoce.

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Mislim da asad treba iskoristit trenutak i ponudit amnestiju dzihdistima te krenuti u oslobadjanje golana vecina dzihadista bi pristala
Mislimda bi uspjeli osloboditi golan i natjerati izrael da priznaju palestinsku drzavu

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Tom

Jako tesko , bolje postepeno ici od laksih ka tezim zadatcima , prvo osloboditi celu Siriju , a za Golan sacekati geopoliticke promene ,pad Amerike na primer ,i onda naplatiti sve dugove Cionistima.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Riddick

Amerika je svjesna da gubi dominaciju .. U tome i jeste sustina svih ovih ratobornih poteza koje mozemo ocekivati od njih..

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Tom

Sve ce se to dogovoriti velike sile,za rat zapad vise nije sposoban,Izrael to zna,Natanjahu zato malo,malo leti u Moskvu,naum da osvoje teritorij pomocu terorizma od Nila do Eufrata je propao,ostaje da se spasi sto se spsaiti moze.Svi se sada pozicioniraju prema Rusiji,kako tko misli da bi bilo dobro postupiti u interesu svojih drzava.Ocigledno je da se EU raspala,brexit je bio inicijalna kapisla,Evropu napadaju migranti,bez oruzja,a evropske zemlje zombirane od Brisela ocekuju odluku,a nisu shvatili poruku Nulandice j**es Evropu.Orban i Visegradska cetvorka su skontali i krenili u ofanzivu uz sve napade Brisela,posvadani iznutra,ovi su cvrsto na nogama.Zale sada i FR i Njemci jer im je u drzavama kaos,a to su bitne drzave u EU.KGK je shvatila i dobro postupa,malo malo siri ruke prema Putinu,i svaka joj cast.Ovi u BG su konstelirani neznaju na koju stranu da krenu sve sami diletanti,uprli oci u Merkelovu,a ona u bedaku.Suma sumarum davo se krije u detaljima,tko ih prepozna taj je na konju.

H'ghar
Gost
H'ghar
2 godine prije

Na sve gore napisano, dodati. Kina se danas “javila” i dolazi u “pomoć u svezi Idliba”…
Sada treba pratiti Ukrajinu i Kavkaz (Gruzija, Armenija, Azerbaijian, TANAP, Turska, Iran) paraleno sa pa prostorom istočno i sjeverno od Eufrata (Kurdi u Siriji pa i u Iraku i Iranu)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik