Izraelski komandosi upali u Gazu i napali Hamas – U operaciji bilo gubitaka na obje strane

izrael
34 komentara

Jučer su pripadnici elitnih izraelskih snaga u civilnom vozilu ušli u Pojas Gaze i ubili jednog od zapovjednika palestinskog pokreta Hamas na jugu opkoljene palestinske enklave u gradu Khan Yunis, potvrdilo je vojno krilo te organizacije.

Nakon napada su borci Hamasa krenuli u potjeru za izraelskim vozilom, koji se udaljavao prema graničnoj barijeri, zbog čega je izraelsko zrakoplovstvo, kako bi zaštitilo svoje specijalne snage, provelo zračne udare u kojima je ubijeno najmanje sedmero ljudi, među kojima četvorica boraca, uključujući zapovjednika Hamasa Nura Baraka, prenosi AP.

Lokalni izvori navode kako su izraelske zračne snage provele oko 40 zračnih udara na Pojas Gaze.

Vojska izraelskog režima je kratko priopćila “kako je došlo do razmjene vatre tijekom operacije i da je proturaketni sistem “Iron Dome” presreo dva projektila ispaljena iz Pojasa Gaze, te da su se na jugu Izraela oglasile sirene za uzbunu”.

Međutim, izraelski Haaretz većim dijelom potvrđuje palestinsku verziju napada, a prema drugim izvorima se kontingent izraelskih specijalnih snaga infiltrirao u Pojas Gaze kako bi oteo zapovjednika Hamasa. Međutim, kako je došlo do sukoba, umjesto otmice, Izraelci su odlučili likvidirati Nura Baraka i pobjeći na teritorij pod njihovom kontrolom.

Pojas Gaze
FOTO: Pojas Gaze

Izraelski vojni režim je potvrdio da je tijekom sukoba između Hamasa i izraelskih vojnika poginuo najmanje jedan izraelski vojnik, a još jedan je ranjen.

Hamas je odgovorio na zračne udare i ispalio oko 15 projektila na teritorij pod izraelskim okupacijom, ali projektili nisu probili izraelski proturaketni sustav “Iron Dome”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio u Parizu na obilježavanju stote obljetnice od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, “nakon što je  obaviješten o eskalaciji nasilja”, skratio je posjet Francuskoj i vratio se u Izrael.

U međuvremenu je glasnogovornik Uprave zračnih luka Izraela rekao da su zbog sukoba u Gazi promijenjene piste s kojih uzlijeću i na koje slijeću avioni u međunarodnoj zračnoj luci “Ben Gurion” u blizini Tel Aviva.

Iron Dome
FOTO: ilustracija, sistem Iron Dome

Ranije su izraelski mediji izvijestili da je najmanje pet Palestinaca, uključujući jednog zapovjednika Hamasa, ubijeno u napadom izraelskih bespilotnih letjelica na više meta u području grada Khan Yunisa. Mediji nisu odmah htjeli potvrditi da se radilo o tajnoj operaciji upada izraelskih komandosa u palestinsku enklavu.

Izraelska vojska je porekla izvješća da je Hamas u akciji oteo nekoliko izraelskih vojnika, kako su prenijeli neki od izraelskih medija.

Zbog iznenadne “eskalacije nasilja”, što je eufemizam medija za izraelsku agresiju na palestinsku enklavu u Pojasu Gaze, najvećeg koncentracijskog logora na svijetu, izraelske vlasti su otkazale sutrašnju nastavu za učenike u naseljima pored Pojasa Gaze, prenose agencije, što bi mogao biti i znak za predstojeće napade i zračne udare izraelskih snaga na to područje.

“Izraelske okupacijske snage će platiti za ovu izdaju. Snage otpora rade fenomenalan posao u Khan Yunisu, a naš glavni prioritet je zaštita naših ljudi “, istaknuo je visoki dužnosnik Hamasa za  palestinsku agenciju Quds News.

Izrael redovito provodi napade na Pojas Gaze, ali je ovaj bio jedan od najintenzivnijih od kraja izraelske vojne kampanje protiv palestinske enklave koja je vođena između srpnja i kolovoza 2014. godine, koja je rezultirala ubojstvom najmanje 2310 Palestinaca, 10 600 je bilo ranjenih, uglavnom civila.

Izrael je ponovno pokrenuo taktiku napada na pojedine zapovjednike Hamasa, što nije činio godinama. Ove akcije će sigurno izazvati jačanje napetosti duž  “granice” koju je odredio Izrael i reakciju Hamasa, što Tel Avivu može iskoristiti kao izgovor za novu kampanju izraelske vojske protiv Palestinaca. Nasilje na “granici” je postala svakodnevica otkako su Palestinci 30. ožujka započeli tjedne prosvjede “Velikog marša povratka”.

HamasIron DomeNur Barakpojas GazeVeliki marš povratka
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Čudi me da nisu koristili nevidljive avione!

Fatih
5 godine prije

FASIZAM NA DJELU…..!!!

dalmata
5 godine prije

Cionisticki zombi su opet isa po nevinu krv da odrzi svoju bolest.Dobro je ih je Hamas smaknija,da platu krvavi pir.Ne ma vise nista mukte za ranit svoju cionisticku bolest.Ne mogu na kraj ni sa Hamasom,a oni bi na Hezbolah?!Nazalost,Palestinci ginu svakodnevno.Ali dobro je,u svoj tragediji,da tamanu i Izraelce.Ima ih vise,Palestinaca,od cionista.Opstat ce,uz ogromne zrtve,ali ce opstat.Nek cionisti mislu,oce li oni opstat,nakon decenija krvavih ruku.

anti-sistem
5 godine prije

Fašizam+podrška Zapada=cionizam!

Trubadur
5 godine prije

1993 imali smo sporazum između, Rabina i Arafata… Ubili su oboje a onda je Mosad dobio dijete po imenu Hamas…. Od tad, je svako komentiranje izraelsko-palestinskog pičvajza bez smisla…

Trubadur
5 godine prije

I još, da nadodam…. Palestinci su još manje državotvorni i nejedinstveni nego Kurdi…. Hamas i Palestinci iz Gaze , su protiv Asada i podupiru ISIS i Al-Kaidu u Siriji…. Palestinci iz izbjegličkih kampova u Siriji, su za Asada i bore se protiv ISISa i Al- Kaide, u sastavu jedinice Liwa al Kuds….Pa sad razumi te Palestince ako možeš…

Ivi tz
5 godine prije

A nema kurve evrope ušutila se,a vampiri 50 god ubijaju bijedu.

Bulog
5 godine prije

A gdje je sad onaj komentator koji je tvrdio da je Izrael miroljubiva zemlja okružena agresorima

Mister ?
5 godine prije

Usetaju se i roknu viseg zapovjedima… Ovog nisu dobro cuva li

Zadranin
5 godine prije

Maloprije na HRT Dnevniku piše u onim kratkim vijestima na dnu ekrana: “Na napade iz pojasa Gaze Izrael odgovorio protuudarima”..

Ono, po HRT-u ispada da su Palestinci izvršili agresiju na Izrael, a ne obrnuto..

Pljuc mamu vam plaćenu!

Zagor
5 godine prije

Izgleda da tarapana tek počinje.

Velenje
5 godine prije

Ma kako jim je to življenje samo bi se pobijali I streljali. Dobri smo mi v Europi da mladim ni do vojske. Ne tako kot dol ki bi se vsi pobijali. V Sloveniji da bi reku keremu ajde gremo vojna je bi se ti smejal.

Rus
5 godine prije

Opet ove svetske ubice rade sranja a svet čuti . Stoka izraelska .

Riddick
5 godine prije

A kada njima Hamasovac upadne odmah vriska do neba .
O blokadi Gaze i pomorske akvatorije da ne pricamo licemeri jedni…

Šule
5 godine prije

Šta vam nije jasno Izrael radi šta želi i kad hoće ubije zapovjednika a Hamas može samo kmečat i ispaljivat rakete po poljoprivrednom zemljištu..Zašto se sad Erdogan nejavi ili Egipat pa to su njihovi saveznici..nemaju muda Izrael optužit a kamoli napast..Ovo je samo uvod u ono što slijedi ovih dana..samo gledajte i pratite.

zwizdan007
5 godine prije

Priča se po Twitteru da je danas Hamas prvi put koristio Kornet… U ariju je odletija bus pun zionazi “vojnika”

Zvrk
5 godine prije

Znači, kvota je 5 Palestinaca za jednog Izraelca?

Šule
5 godine prije

Upravo su uzletili f-16 i kreću zračni udari po cijeloj gazi…noćas će puno Palestinaca otić kod djevica..bili Hamasovci ili Islamski džihad..a tek poslije slijedi kopneni napad….pa da vidimo Tursku hoće li kmečat kao u Siriji što Asada provocira…

X3M
5 godine prije

Sta je sada ovo?
Izbacivanje frustracija???

Nemogu letit i bombardirat po Siriji pa sad iz frustracije napadaju po Palestincima ??

davor
5 godine prije

Nema kraja izraelskim ratnim zločinima

Ivex
5 godine prije

Hamas je smiješan kao što neki ovdje izlažu mislim da je poslužio Izrealu da se riješi puno opasnijega Fataha Jasera Arafata da ne zaboravimo Fatah je pregovarao o Palestini u Camo Davidu o čemu Hamas može samo sanjati uz aktivan i pasivan otpor Fatah je zadavao velike probleme Izrealu jer je viđen od međunarodne zajednice kao umjeren i dobar sugovarač što Izrealu nije nikako odgovaralo pa su nakon smrti Arafta požurili što prije da raskomadaju Fatah uz pomoć velikih Palestinaca iz Hamasa.

Kile
5 godine prije

Sramota, od jada ne znaju šta će više, Sirija blokirana, sad udri po civilima i ostalima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI