Jemenski rat – Francuske službe traže zviždača koji je otkrio Macronove prljave tajne

americki marinci i francuska vojska patrola
27 komentara

Sredinom ovog mjeseca smo opširnije izvijestili o skandalu koji je potresao Macronovu vladu i izvješću francuske vojno-obavještajne službe prema kojem je predsjednik sve vrijeme znao da se francusko oružje u saudijskom genocidu u Jemenu koristi za ubijanje civila. Mnogi smatraju da to i nije neka vijest, ali je za francusku javnost i političku arenu prodaja oružja Saudijskoj Arabiji važna tema.

Ali umjesto da se razjasni cijela stvar, zbog koje se Macron našao pod lavinom kritika, francuska vlada je naredila da se pronađe osoba koja je ove podatke dostavila agenciji Mediapart.

Francuske vlasti traže vladinog dužnosnika za kojeg vjeruju da je medijima prokrijumčario štetne informacije o ulozi Francuske u ratu Saudijske Arabije protiv Jemena, navodi se u izvješću.

Sredinom travnja je Disclose, nova istraživačka medijska kuća, objavila izvješće koje sadrži bilješku od 15 stranica francuske vojne obavještajne službe (DRM). Kao što smo opširnije izvijestili, izvješće pokazuje da su dvije arapske zemlje koristile francusko oružje u svojoj agresiji na Jemen.

Dokument kojeg je vlada dobila na uvid u listopadu 2018. godine sadržava popise francuskih tenkova, oklopnih vozila, borbenih zrakoplova, helikoptera, haubica, streljiva i radarskih sustava koji su prodani Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Korištenje francuskog oružja u Jemenu proturječi ranijim javnim izjavama iz Pariza, gdje su u više navrata tvrdili da se ovo oružje koristi samo u ograničenoj mjeri i samo u “obrambenim operacijama”. Francuska ministrica obrane Francoise Parly izjavila je u intervjuu francuskoj radio postaji Inter u siječnju da “nije znala da će francusko oružje biti upotrijebljeno u ovom sukobu”.

Pozivajući se na neimenovane informirane izvore, AFP je u srijedu izvijestio kako je tužiteljstvo, nakon istrage ministarstva obrane, pokrenulo preliminarnu istragu “kompromitiranja tajnosti nacionalne obrane”.

U izvješću AFP se ne spominje kada je obavijest procurila. Izvori su također izjavili da je francuska unutarnja obavještajna služba DGSI vodila istragu o ranjivosti informacija koje su uključivale državnog službenika i treću osobu.

Agencije su navele da je bilješka “od velikog javnog interesa” i kao takva može biti objavljena.

“Povjerljivi dokumenti koje je objavio Disclose i njegovi partneri od velikog su javnog interesa i upozoravaju građane i njihove predstavnike na ono što vlada namjerava sakriti”, stoji u uredničkom članku tvrtke Disclose, kojeg je objavio i AFP.

Osnivač tvrtke Disclose, Geoffrey Livolsi, rekao je da su najmanje tri novinara koja su sudjelovala u pripremi istražnog izvješća pozvana u svibnju na saslušanje u DGSI.

“Ova državna istraga ima samo jedan cilj. Žele saznati izvore preko kojih smo radili svoj posao. To je napad na slobodu medija i zaštitu izvora novinarstva”, kazao je Geoffrey Livolsi.

Francuska je treći najveći svjetski izvoznik oružja i glavni dobavljač raznog oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Francuska vlada se do sada opirala pritiscima skupina za ljudska prava da zaustavi unosnu trgovinu oružjem s dvije zaljevske monarhije i negirala je da je oružje upotrijebljeno protiv Jemenaca.

Saudijska Arabija i njeni regionalni saveznici, osobito Ujedinjeni Arapski Emirati, pokrenuli su genocidnu kampanju protiv Jemena u ožujku 2015. godine. Prema neprofitnoj organizaciji za istraživanje sukoba ACLED, rat je odnio živote 56 000 Jemenaca.

Osim Francuske, Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje su suočene s kritikama zbog prodaje oružja saudijskom režimu i njegovim partnerima.

Tajni dokumenti o uporabi francuskog oružja u Jemenu:

Procurila Macronova “vojna tajna” o francuskom oružju u saudijskom genocidu u Jemenu

DGSIDRM vojna obavještajna služba FrancuskeGeoffrey LivolsiMediapart
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
4 godine prije

“Car je gol!” Zar je to nešto novo?!?

Ante
4 godine prije

Ništa čudno Europski vladari su oduvijek bili žedni krvi. Sada im se smo pridružila Amerika.

Son of Alerik
4 godine prije

Tvrtka Disclose, nova istraživačka medijska kuća dolazi u posjed tajnih informacija i objavljuje ih. Čini se kao da su ti ‘novi’ u medijskom prostoru izvukli bingo i odmah naletjeli na tajne, povjerljive informacije francuske Vlade. Eh, što ćeš, netko se rodi sretan, valjda. Ali sreća nema veze s informacijama. Oni koji su voljni odavati tajne informacije trebaju tvrtke kroz koje će plasirati informacije. To je načelno jasno. Kakav je slijed događaja s tvrtkom Disclose, neka otrkivaju oni koji su plaćeni za to. Sad, francusko oružje – trebalo bi nas iznenaditi što ta oružja ubijaju? Druga oružja, američka, kineska, ruska ne ubijaju, ne prodaju se? Ah, valja uplesti moral u priču. I poštenu, moralnu francusku javnost naklonjenu miru i suradnji. Saznat ćemo da je nemoralna prodaja oružja stranama u sukobu. Bi li sukoba bilo da nije bilo francuskog oružja? Tako prodaja oružja prekriva pitanja o tomu tko je i kako izazvao… Čitaj više »

Riddick
4 godine prije

Kako ono beše: Liberté, égalité, fraternité…

Miki maus
4 godine prije

Pa, tko bi uzeo necije oruzje uopce, ako mu prodavac uvjetuje prodaju istog kada i kako i gdje ga smije upotrijebiti?!

Dopizdilomi
4 godine prije

Franuske obavještajne službe i vojska. Hahahahahaha Sve se svodi na bordele i “alo alo” tj izmišljeni pokret otpora.

Brainstorm
4 godine prije

ako ne zarade na prodaji oruzja nece imati dovoljno pa ce gorivo morati poskupjeti. a to zuti prsluci ne vole.

Perun
4 godine prije

Suecki kanal je meta francuza ….ne Jemen ..Jemen je kolateralna zrtva francuske vanjske politike…a saudijska arabija dvogrba kamila za jahanje francuskih neokolonijalista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI