fbpx

Jemenski rat – Francuske službe traže zviždača koji je otkrio Macronove prljave tajne

americki marinci i francuska vojska patrola

Sredinom ovog mjeseca smo opširnije izvijestili o skandalu koji je potresao Macronovu vladu i izvješću francuske vojno-obavještajne službe prema kojem je predsjednik sve vrijeme znao da se francusko oružje u saudijskom genocidu u Jemenu koristi za ubijanje civila. Mnogi smatraju da to i nije neka vijest, ali je za francusku javnost i političku arenu prodaja oružja Saudijskoj Arabiji važna tema.

Ali umjesto da se razjasni cijela stvar, zbog koje se Macron našao pod lavinom kritika, francuska vlada je naredila da se pronađe osoba koja je ove podatke dostavila agenciji Mediapart.

Francuske vlasti traže vladinog dužnosnika za kojeg vjeruju da je medijima prokrijumčario štetne informacije o ulozi Francuske u ratu Saudijske Arabije protiv Jemena, navodi se u izvješću.

Sredinom travnja je Disclose, nova istraživačka medijska kuća, objavila izvješće koje sadrži bilješku od 15 stranica francuske vojne obavještajne službe (DRM). Kao što smo opširnije izvijestili, izvješće pokazuje da su dvije arapske zemlje koristile francusko oružje u svojoj agresiji na Jemen.

Dokument kojeg je vlada dobila na uvid u listopadu 2018. godine sadržava popise francuskih tenkova, oklopnih vozila, borbenih zrakoplova, helikoptera, haubica, streljiva i radarskih sustava koji su prodani Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Korištenje francuskog oružja u Jemenu proturječi ranijim javnim izjavama iz Pariza, gdje su u više navrata tvrdili da se ovo oružje koristi samo u ograničenoj mjeri i samo u “obrambenim operacijama”. Francuska ministrica obrane Francoise Parly izjavila je u intervjuu francuskoj radio postaji Inter u siječnju da “nije znala da će francusko oružje biti upotrijebljeno u ovom sukobu”.

Pozivajući se na neimenovane informirane izvore, AFP je u srijedu izvijestio kako je tužiteljstvo, nakon istrage ministarstva obrane, pokrenulo preliminarnu istragu “kompromitiranja tajnosti nacionalne obrane”.

U izvješću AFP se ne spominje kada je obavijest procurila. Izvori su također izjavili da je francuska unutarnja obavještajna služba DGSI vodila istragu o ranjivosti informacija koje su uključivale državnog službenika i treću osobu.

Agencije su navele da je bilješka “od velikog javnog interesa” i kao takva može biti objavljena.

“Povjerljivi dokumenti koje je objavio Disclose i njegovi partneri od velikog su javnog interesa i upozoravaju građane i njihove predstavnike na ono što vlada namjerava sakriti”, stoji u uredničkom članku tvrtke Disclose, kojeg je objavio i AFP.

Osnivač tvrtke Disclose, Geoffrey Livolsi, rekao je da su najmanje tri novinara koja su sudjelovala u pripremi istražnog izvješća pozvana u svibnju na saslušanje u DGSI.

“Ova državna istraga ima samo jedan cilj. Žele saznati izvore preko kojih smo radili svoj posao. To je napad na slobodu medija i zaštitu izvora novinarstva”, kazao je Geoffrey Livolsi.

Francuska je treći najveći svjetski izvoznik oružja i glavni dobavljač raznog oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Francuska vlada se do sada opirala pritiscima skupina za ljudska prava da zaustavi unosnu trgovinu oružjem s dvije zaljevske monarhije i negirala je da je oružje upotrijebljeno protiv Jemenaca.

Saudijska Arabija i njeni regionalni saveznici, osobito Ujedinjeni Arapski Emirati, pokrenuli su genocidnu kampanju protiv Jemena u ožujku 2015. godine. Prema neprofitnoj organizaciji za istraživanje sukoba ACLED, rat je odnio živote 56 000 Jemenaca.

Osim Francuske, Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje su suočene s kritikama zbog prodaje oružja saudijskom režimu i njegovim partnerima.

Tajni dokumenti o uporabi francuskog oružja u Jemenu:

Procurila Macronova “vojna tajna” o francuskom oružju u saudijskom genocidu u Jemenu

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

“Car je gol!” Zar je to nešto novo?!?

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Ništa čudno Europski vladari su oduvijek bili žedni krvi. Sada im se smo pridružila Amerika.

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Svi su vladari žedni krvi. Tako su i zavladali.

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Samo europski? Žuti i crveni vladari su mimoze i pacifisti?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Tvrtka Disclose, nova istraživačka medijska kuća dolazi u posjed tajnih informacija i objavljuje ih. Čini se kao da su ti ‘novi’ u medijskom prostoru izvukli bingo i odmah naletjeli na tajne, povjerljive informacije francuske Vlade.
Eh, što ćeš, netko se rodi sretan, valjda.
Ali sreća nema veze s informacijama. Oni koji su voljni odavati tajne informacije trebaju tvrtke kroz koje će plasirati informacije. To je načelno jasno. Kakav je slijed događaja s tvrtkom Disclose, neka otrkivaju oni koji su plaćeni za to.
Sad, francusko oružje – trebalo bi nas iznenaditi što ta oružja ubijaju? Druga oružja, američka, kineska, ruska ne ubijaju, ne prodaju se?
Ah, valja uplesti moral u priču. I poštenu, moralnu francusku javnost naklonjenu miru i suradnji. Saznat ćemo da je nemoralna prodaja oružja stranama u sukobu. Bi li sukoba bilo da nije bilo francuskog oružja? Tako prodaja oružja prekriva pitanja o tomu tko je i kako izazvao sukob, tko ga potpalio, tko financira i za koje ciljeve.
Francuska i Afrika. Kina i Afrika. Rusija i Afrika. To je trijada sukobljenih interesa. Afrikanci su sporedni.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

USrA i Afrika ne ulazi u trijadu? Dobrice za bocu da udju.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Pa postoje pravila po kojem se neko oruzje moze izvesti tj uvesti u neku zemlju.To jest ako nezakonito koristi oruzje koje si mu prodao ti kao prodavac moras se ogradit od toga i napravit sve u svojoj moci da se to ubuducw ne dogadja.Sve je to rijeseno preko UN .Znaci postojii crno bijelo i sivo trziste oruzja..Francuzi su izvezli na bijlo trziste a ispada da je crno, u buduce ce znati pa ce ga izvozit preko sivog trzista pa ih nitko nece prozivat kad im opet procure infornacije

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Usa izašla i iz tog sporazuma.
Ipak je svijet bio drugačiji za vrijeme SSSRa i – nesvrstanih. A i ‘jezik dipmomacije’ je bio drugačiji… I to je jedan od razloga rušenja Jugoslavije i Libije.
Nikog nije briga za mali Jemen. I dobro je da se bar francuska javnost buni.
Saudijci su svjetska sramota. Nije im dosta njihove nafte, nego još idu na jemensku…dobro, ima Jemen i geopolitički značaj.
Ipak mislim da pred nekih 30 godina to ovako ne bi išlo…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Dobro, zapad a pogotovo Francuska su srušili Gadafija i razhebali Libiju a iskreno, nisu trebali i tim činom su nanijeli veliku štetu libijskom narodu, a isto tako i samoj Europi jer je jaka i stabilna Libija bila najbolja brana za zaustavljanje migrantskog vala, koji prijeti, da uništi Europu! Samo nikako se ne mogu složiti s tobom, da je zapad a još manje Amerika uništila Jugoslaviju! Naprotiv zapad je uložio mnogo napora, pogotovo Amerika, da sačuvaju Jugoslaviju kao cjelovitu državu i čak su joj nudili ubrzano primanje u EU i nove velike kredite za obnovu gospodarstva. Neposredno prije rata je u Beograd došao američki ministar vanjskih poslo Waren Zimerman i on je dao zeleno svjetlo JNA da očuva Jugoslaviju svim sredstvima i tako je zapravo i počeo rat, JNA je ohrabrena Zimermanovim popuštanjem počela oružjem uvoditi red i prva je na udaru bila Istočna Slavonija i mjesta Ilok, Beli Manastir i Vukovar a poslije je se u događaje uključio Slobodan Milošević i krenuo u otvoreni rat protiv Hrvatske a malo zatim i BiH. Ovdje se svako malo pojavi ta tvrdnja, da je Amerika kriva za razpad Jugoslavije, što je apsolutno pogrešno i netočno zaključivanje i aboliranje pravih krivaca od počinjeih zločina, za koje u većini primjera nitko još nije odgovarao!!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@Dz
Je, istina, Americki angazman u tom slucaju je bio cisto humanitaran i altruisticki. Njima nikad ne bi palo na pamet da uniste neku zemlju samo zbog vlastitih interesa. U to se mozemo uvjeriti svakodnevno. Provjeri samo u cijem su vlasnistvu najveca nalazista ruda na tlu ex-YU. A bazu naKosove necemo ni spominjati, ona je otvorena samo da bi se pomoglo ispacenom narodu (koji je sada jos ispaceniji). Sama baza na Kosovu je nagrada vrijedna zlata, koju su za vrijeme YU, mogli samo sanjati.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dobar komentar alerik , suštine će se malo ko dotaći..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Aleriče ml. Naš “prijatelj” Ivo bi rekao da obilaziš oko ključnih stvari u ovom jemenskom ratu, kao mačak oko vruće kaše-
Taj rat u Jemenu je ustvari obračun Saudijske Arabije i Irana tako da Arabija tu sudjeluje direktno uz neke svoje saveznike, a Iran više indirektno osim što drugu stranu u tom ratu, a to je pleme Hutija, podupiru savjetnici iz redova iranske revolucionarne garde zvane “Quds” Mislim, da je glavni podstrekač u tom ratu svakako Iran, koji Hutije opskrbljuje svim potrebnim za vođenje rata, a što je posebno bolno za Saudijce, dostavlja hutima i svoje balističke rakete s kojima Huti zasipaju teritorij Saudijske Arabije! Francuzi a isto rako i Nijemci su dobavljači oružja Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima kao na pr. Arapskim Emiratima ali kako je poznato i Rusija dobavlja oružje Saudijcima i tu je vrlo kompleksna situacija s tim dobavama oružja jer Saudijci su dobri plattiše i ne pitaju za cijenu i tko ne bi želio dobro zaraditi?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ivek tu nema nikakve kontradikcije, jer zimerman je mislio, da će JNA uspjeti sačuvati Jugu tako da pacifizira Hrvatsku i pohapsi hrvatsko novo vodstvo s Tuđmanom na čelu i to je manje ili više jasno napisano u komentaru.
Isto tako sam napisao da je Milošević preuzeo JNA ,ali on više nije htio cjelovitu Jugoslaviju nego veliku Srbiju do crte Virovitica Karlovac Karlobag.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Koliko je Zimmermann bio dobronamjeran i transparentan najbolje govori povijest Kutiljerovog plana. Kutiljerov plan su 18. marta ’92., potpisala sva tri nacionalna lidera – Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban. Međutim, Izetbegović je već 28. marta, nakon razgovora s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Vorenom Zmimermannom, odbacio plan. Zimmermann je tada obećao Izetbegoviću da će SAD priznati BiH ako odbaci Kutiljerov plan. Sad je pticama na grani jasno da je taj plan bio bolja opcija za BiH od ove.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Gospdine Son, nije ovdje, primarno, riječ o oružju nego o licemjerju i lažnom moralu. To je najveće zlo ovog svijeta a koje ‘stanuje’ na Zapadu, kolijevci civilizacije. Kad Rusi i Kinezi čine slično to ne bi ni trebalo biti toliko zastrašujuće, jer su oni ionako ‘divljaci’ sa Istoka. No problem je onda kada to čine potomci ‘izvođača’ buržoaske revolucije i evropskih vrijednosti proizišlih iz te iste revolucije kao što su sekularizam, egalitarizam, prosvjetiteljstvo, demokracija, tolerancija i slično. Kome, zapravo, da vjerujemo; podlim licmjerima i lažnim moralistima ili iskrenim ‘divljacima’? Mene su, a vjerujem i mnoge druge neutralne sudionike geopolitičke zbilje, opredjelili za ove druge upravo licmjerje i lažni moral ovih sa zapada. Oni sami sebi sjeku granu na kojoj sjede. Kinezi i Rusi im samo mudro ‘oštre’ testere.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@SoA
Da ti pokusam objasniti: “moralno” je prodavati oruzje zemljama koje nisu u ratu momentalno, pogotovo defenzivna oruzja. Prodavati oruzje SA, koje oni koriste u ilegalnoj agresiji na susjednu zemlju (pogotovo na civile), nije “moralno”.
Iako, po mom misljenju, rijec ‘moralno’ i ‘trgovina oruzjem’, ne pripadaju u istu recenicu. U trgovini oruzjem jednostavno nema nista moralno, ma kako god gledali.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Kako ono beše: Liberté, égalité, fraternité…

Max
Gost
Max
1 godina prije

Riddick oprosti što digresiram od teme ali vidim da jedini ti imaš svoj identicon a ne ovaj gravitacijski. Pa bih te uljudno molio da me uputiš kako da postavim svoj identicon. Dobit ću sniježno slijepilo od ove bjeline. Hvala.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Idi na gravatar.com …
I ja sam iz istih razloga okacio slicicu.
Izvini za kasan odgovor.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Riddick Hvala lijepa . Nema potrebe za isprikom. inače znam kako se mijenja. ali ovdje nema mijenaj gumba.

Max
Gost
Max
1 godina prije

hvala Riddick nema potrebe za isprikom. inače znam kalo se mijenja ali ovdje nema mijenjaj gumba.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Riddick odustao sam . bio sam na Gravataru kompliciraju previše. Nisam ništa napravio. bih li mogao samo prekopirati neku slišiciu i zakačiti je ovdje?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@Riddick
Je, je, ali u iducoj epizodi, nazalost.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Pa, tko bi uzeo necije oruzje uopce, ako mu prodavac uvjetuje prodaju istog kada i kako i gdje ga smije upotrijebiti?!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Franuske obavještajne službe i vojska. Hahahahahaha Sve se svodi na bordele i “alo alo” tj izmišljeni pokret otpora.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

ako ne zarade na prodaji oruzja nece imati dovoljno pa ce gorivo morati poskupjeti. a to zuti prsluci ne vole.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Suecki kanal je meta francuza ….ne Jemen ..Jemen je kolateralna zrtva francuske vanjske politike…a saudijska arabija dvogrba kamila za jahanje francuskih neokolonijalista

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x