Procurila Macronova “vojna tajna” o francuskom oružju u saudijskom genocidu u Jemenu

33 komentara

Iako francuske vlasti tvrde da ni na koji način ne sudjeluju u genocidnoj kampanji Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata protiv siromašnog Jemena, danas je agencija Mediapart objavila dio tajnog izvješća i članak pod naslovom “Francuska u Jemenu – Mapiranje državnih laži”, kojim su razotkrili razmjere francuske uloge u patnjama jemenskih civila i vojnika.

Francuska u Jemenu – Mapiranje državnih laži

Mediapart piše kako se dogodilo curenje dokumenata bez presedana, klasificiranih kao “vojna tajna”, koji otkrivaju masovno korištenje francuskog oružja u ratu u Jemenu, a država o svemu laže.

“Gospođo ministrice, imam pitanje koje će vas uznemiriti”, rekao je 20. siječnja u emisiji kanala France Inter voditelj Ali Baddou čelnici francuske vojske Florence Parly. Odjednom joj se zagledao u oči i glasno rekao: “Hoćemo li prestati prodavati oružje Saudijskoj Arabiji?”

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako to pitanje neodgovoreno lebdi u zraku. U međuvremenu, ugovori između Francuske i Saudijske Arabije u zemlji potiču tešku moralnu, političku i pravnu raspravu. Može li Francuska davati oružje klijentu koji ga koristi da bombardira civile u Jemenu duge četiri godine?

Podsjetimo, 26. ožujka 2015. je, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osam većinskih sunitskih zemalja, saudijski princ Mohammed bin Salman naredio niz zračnih i pomorskih udara na svog siromašnog susjeda na Arapskom poluotoku. Cilj im je obraniti režim od vojnih osvajanja Hutija, šijitske manjine u zemlji koja je pružila otpor agresiji i koja ima podršku Irana.

Danas se Jemen, prema Ujedinjenim narodima, suočava s jednom od najtežih humanitarnih kriza u svijetu” 28 milijuna Jemenaca još uvijek živi pod bombardiranjem, a najmanje 8300 civila je izgubilo živote samo u zračnim udarima saudijske koalicije. Među žrtvama je i 1283 djece, prema popisu Jemen Data Projecta, nevladine organizacije koja prikuplja informacije o posljedicama koalicijskih zračnih udara.

Iako saudijsku koaliciju formalno čini oko deset zemalja, Jemen od 2015. uglavnom napadaju i razaraju Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sudan i Bahrein.

Voditelj je inzistirao: “Možete li nam reći, gospođo Florence Parly, je li francusko oružje upotrijebljeno protiv civila u Jemenu?”

Ministrica stavlja ruke na stol i prekida raspravu jednom rečenicom: “Nisam svjesna činjenice da se francusko oružje koristi izravno u ovom sukobu.”

Međutim, sada Mediapart dolazi do dokumenata s oznakom “povjerljiva vojna tajna”, što je u klasifikaciji prva razina “tajnosti ministarstva obrane”.

Izvješće od petnaest stranica, kojeg su 25. rujna 2018. sastavili službenici Uprave za vojnu obavještajnu službu (DRM), naslovljeno je “Jemen – sigurnosna situacija”. Taj povjerljivi dokument poslan je Emmanuelu Macronu i ministrici Florence Parly. Ali i Matignonu i ministru vanjskih poslova, Jean-Yvesu Le Drianu, na ograničenom sastanku Vijeća obrane posvećenog ratu u Jemenu, održanom 3. listopada 2018. godine u Elizejskoj palači.

Dokument je potkrijepljen grafikonima, tablicama i kartama regije, a izvješće kojeg je Macronu i njegovom sigurnosnom kabinetu poslala služba DRM otkriva prvi put onoga što francuska vlada na svaki način pokušava prikriti, a to je detaljan popis francuskog oružja uključenog u rat u Jemenu.

Jemen
FOTO: Jemen

Tamo su tenkovi Leclerc, granate i minobacači, zrakoplovi Mirage 2000-9, radar Cobra, oklopna vozila Aravis, helikopteri Cougar i Dauphin, topovi Cezar i druga oružja. Autori izvješća su pažljivo zabilježili svaki model, navodeći je li taj materijal bio prodan saudijskoj vojsci ili njenom moćnom susjedu Emiratima. Ali, prije svega, otkriva da nekoliko oružja proizvedenih u Francuskoj puca na civile u Jemenu.

Na primjer, snažni topovi Cezar, vodeće oružje u artiljeriji koje je proizvedeno u tvornici “Nexter” u Roanneu, Loire, stopostotno je vlasništvo francuske države. Top je na postavljen na podvozje terenskog kamiona, može ispaliti šest projektila u minuti na mete udaljene 42 kilometra.

“Vatrena moć Cezara je pojačana brzinom implementacije, proširenim dometom i velikom preciznošću” obećava u prezentaciji brošura tvrtke “Nexter”.

Od 2010. je Francuska Saudijskoj Arabiji isporučila najmanje 132 topa Cezar, navodi švedski institut SIPRI specijaliziranom za trgovinu i prijenos oružja. Više isporuka je planirano poslati Rijadu sljedećih nekoliko mjeseci.

haubica Cezar
FOTO: haubica Cezar

Međutim vojno-obavještajna služba i francuski državni vrh su dobro znali za posljedice ovih isporuka i DRM je objavio izvješće pod naslovom “Stanovništvo pod prijetnjom bombi” i navodi ono o čemu govorimo. 48 topova Cezar Saudijci usmjeravaju na tri područja Jemena prošarana selima, farmama, gradovima i zaseocima.

Oko položaja Cezara DRM crta velike krugove koje je označio crvenom bojom, koja oslikava domet topovskih projektila. Ovi krugovi u Jemenu sustavno obuhvaćaju naseljena područjima.

Da li francuski topovi stvarno bombardiraju te teritorije? Odgovor se nalazi na četvrtoj stranici dokumenata poslanog predsjedniku republike. “Cezar podržava lojalističke trupe i saudijske oružane snage u njihovom napretku na teritoriju Jemena”. Jednostavnim riječima, oni bombardiraju Jemen kako bi raščistili teren tenkovima i oklopnim vozilima koji prodiru kopnom.

Mediapart je upotrijebio podatke o projektu Acled, mjestu oružanih sukoba i podataka o događajima o civilnim žrtvama artiljerijske vatre s njihovom geolokacijom, sa zonama pucanja iz Cezara. Utvrđeno je da je od ožujka 2016. do prosinca 2018. samo tijekom 52 bombardiranja u području djelovanja tih oružja poginulo 35 civila.

VIDEO – Francuski Cezar čisti put saudijskoj koaliciji

U protekle četiri godine razne humanitarne organizacije pažljivo prate napredak rata, a posebno njegov utjecaj na civile. Na primjer, istraživači iz organizacije Acled Conflict Analysis Organization dobivaju i provjeravaju informacije iz jemenskog tiska i s internetskih stranica koje prijavljuju granatiranja i zračne udare.

Jemenska novinska agencija (YNA), glavna jemenska novinska agencija, izvijestila je 14. lipnja 2018. da je “saudijska artiljerijska vatra” ubila dva djeteta i ozlijedila nekoliko odraslih osoba na sjeveru zemlje. Informacije su unakrsno ispitivane od strane Acledovih analitičara. Bombardirano selo, Bani Faid, koji se nalazi u okrugu Midi, dakle u zoni paljbe francuskih topova Cezar. Američko, britansko ili kinesko oružje se također koristi za granatiranje sjevernog Jemena, ali prema karti koju je objavio DRM, njihov domet ne doseže spomenuto selo.

Dana 25. kolovoza 2018. godine je još jednom “koalicijska artiljerijska vatra” otvorena na obližnji grad Harad od 22 000 stanovnika. Iz ruševina su stanovnici izvukli jednu mrtvu osobu i troje ranjenih. I to je bila zona dometa francuskih topova, koji su vatru otvarali sa saudijskog teritorija.

Ponovno su ranjeni civili i oštećene zgrade 28. travnja 2018. kada su granate pale u Al-Mazraq i selo Al-Atn, blizu saudijske granice. Na samoj granici, sa saudijske strane, još uvijek je raspoređena ova artiljerija i DRM potvrđuje da je civilno stanovništvo pod stalnom topničkom prijetnjom, što stoji u dokumentu kojeg su na radni stol dobili predsjednik Macron i ministrica Florence Parly.

Francuski brodovi izgladnjuju stanovništvo Jemena

Ali ne završava se s pričom topničkom granatiranju. Naime, dva francuska broda sudjeluju u pomorskoj blokadi zemlje kojom Saudijci žele izgladnjivati Jemence.

Što je s drugim francuskim oružjem koje koriste Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati? Prošlog srpnja je ministrica Florence Parly pred zastupnicima Odbora za obranu Narodne skupštine rekla: “Koliko ja znam, kopnena oprema prodana Saudijskoj Arabiji se ne koristi za ofenzivne svrhe, nego u obrambene svrhe granice Saudijske Arabije.”

U kontekstu ove istrage, premijerove službe ponovno potvrđuju ovo stajalište: “Prema našim saznanjima, francusko oružje koje je na raspolaganju članovima koalicije isključivo ima obrambene svrhe.”

Dakle, francuski tenkovi i oružje se koriste sa saudijske strane kako bi “zaštitili kraljevstvo” od napada Huti boraca i taj se rat predstavlja kao “obrambeni”, iako DRM u svom izvješću to pobija.

Prema francuskoj vojnoj obavještajnoj službi, bačeno je u rat 70 borbenih tenkova Leclerc. UAE je poslao oko četrdesetak u Moku i Al-Kwakhah, dvije vojne baze na zapadnoj obali Jemena iz kojih je vođena neuspješna kampanja osvajanja luke Al-Hudayda. Tenkovi su ostali u tim bazama i DRM navodi kako nikada nisu “viđeni na prvoj crti” borbe. Nikada? Ali DRM sam sebe pobija i napominje: “Oni su ipak raspoređeni na pravcu puta Al-Khawkhah, 115 kilometara od Al-Hudayde.”

Prema istraživanju temeljenom na slikama koje su snimljene na prvoj liniji, a zatim potvrđene satelitskim prikazima, tenkovi Leclerc su sudjelovali u nekoliko velikih ofenziva saudijske koalicije.

Baš kao u borbama koje su se između lipnja i prosinca 2018. vodile na zapadnoj jemenskoj obali. Tenkovi Leclerc su napustili svoje baze i okrenuli obalnom cestom na sjever, prolazeći kroz grad Al-Khawkhah i drevni grad Zabid.

VIDEO – Tenkovi Leclerc se kreću prema Zabidu

Krenuli su prema Al-Hudaydi, lučkom gradu kojeg pokret Ansarullah i Huti borci kontroliraju od 2014. i koji je glavni ulaz za humanitarnu pomoć kao pšenica, riža ili šećer. Naravno, Al-Hudayda je jedan od prioritetnih vojnih ciljeva saudijske koalicije.

VIDEO – Leclerc u pravcu Al-Hudayde

Ipak su najsmrtonosniji napadi saudijske koalicije oni iz zraka. Francuski obavještajni analitičari primjećuju da “od ožujka 2015. Rijad provodi kampanju masovnih i kontinuiranih zračnih napada”. Prema njihovim navodima je od 2015. koalicija izvršila 24 000 zračnih udara, uključujući 6000 samo u 2018. godini.

“Akcije Saudijske Arabije odvijaju se uglavnom iz zraka”, potvrdio je ministar Jean-Yves Le Drian 13. veljače pred Odborom za vanjske poslove Narodne skupštine.

Prije je negirao bilo kakvu francusku odgovornost: “Mi ne dajemo ništa saudijskom zrakoplovstvu. To je pogrešno.”

To je DRM naveo u izvješću za kojeg parlamentarci ni ne znaju da postoji, ali ga je ministar vanjskih poslova imao u rukama četiri mjeseca ranije.

Dokumenti navode da su saudijski borbeni zrakoplovi opremljeni “tehnološkim draguljem” Damoclès, kojeg su dizajnirali i održavaju francuski inženjeri. Proizveden od strane Thalesa, ovaj “laserski” sustav postavljen pod borbene zrakoplove omogućuje pilotima da navode sve vrste raketa.

Damoclèsom su također opremljeni borbeni zrakoplovi Emirata proizvedeni u Francuskoj. Imaju ga zrakoplovi Mirage 2000-9, za kojeg se sada sa sigurnošću znam da “djeluje u Jemenu”. S kojim projektilima? DRM to nije htio navesti.

No, UAE su kupili razne navođene projektile, a sve mogu koristiti zrakoplovi Mirage 2000-9 koji se koriste u Jemenu. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ukupno 62 ova zrakoplova, tvrdi SIPRI.

I druga zračna oprema koju izvozi Francuska je izravno uključena u rat. borbeni helikopteri Cougar zaduženi za prijevoz saudijskih vojnika. Ili avion za gorivo A330MRTT. Airbus ih je isporučio šest u Saudijsku Arabiju, a tri u Ujedinjene Arapske Emirate. Oni igraju značajnu ulogu u udarima koalicije, jer istovremeno gorivom mogu puniti nekoliko napadačkih zrakoplova koalicije.

jemen 15 04 2019
FOTO – Trenutna situacija u Jemenu

Od proljeća 2015. godine su ratni brodovi Saudijaca i njihovih saveznika blokirali luku Al-Hudayda. Službeno blokadu čine brodovi Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji nadziru provedbu embarga UN-a na isporuke oružja Huti borcima, provjeravajući sumnjive pošiljke.

Ali u stvarnosti oni blokiraju hranu, gorivo i lijekove za uvoz koji bi trebali osigurati preživljavanje više od 20 milijuna Jemenaca. Zabrane prolaska se  temelje na “očito proizvoljnoj osnovi”, što je UNHCR potvrdio u kolovozu 2018. godine.

Javno tvrdeći da je ukidanje ove blokade “prioritet” francuske diplomacije, ministrica Florence Parly izostavlja ključni element o čemu ju je DRM ipak obavijestio: “Dva broda proizvedena u Francuskoj sudjeluju u pomorskoj blokadi koja izgladnjuje nekoliko milijuna Jemenaca.”

To su saudijska fregata klasa “Makke” i ratni brod “Baynunah”. Potonje također sudjeluje u “potpori kopnenim operacijama koje se provode na području Jemena”, navodi se u napomeni i DRM potvrđuje kako ovaj brod sustavno bombardira obalu.

Krajem 2017. su UAE dobili dvije francuske korvete “Gowind 2500”. U jeku rata u Jemenu Emmanuel Macron je pozdravio ovu pošiljku.

“Ovaj ugovor objedinjuje naš pomorski odnos i potvrđuje vrlo jaku suradnju posljednjih godina na svim vrstama oružja”, izjavio je francuski predsjednik 9. studenog 2017. tijekom službenog posjeta Abu Dhabiju.

korveta klase Gowind 2500
FOTO: korveta klase Gowind 2500

Komercijalni interesi Francuske su u Parizu u shizofrenoj poziciji. Francuska je treći najveći trgovac oružjem na svijetu. Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija su drugi i šesti po veličini kupci, priopćilo je ministarstvo obrane. Istodobno, Francuska je potpisnica Ugovora o trgovini oružjem (ATT) koji obvezuje francusku vladu da “ne odobri nikakav prijenos oružja koje bi se moglo koristiti za napade protiv civila ili civilnih objekata, ili činjenje drugih ratnih zločina.”

U tom smislu, Matignon navodi da se Ugovora o trgovini oružjem “provodi” kada se odluči “odobriti ili ne izvoz ratnih materijala”.

Ali kako se može znati hoće li se oružje određene vojne industrije koristiti protiv civila kad se već isporuče? U svojoj bilješci, DRM priznaje da zbog nedostatka “operativaca na tom području nije u stanju točno procijeniti ukupna vojna djelovanja saudijske koalicije, ali je ovo što je procurilo u medije i što je jutros objavio Mediapart više nego dovoljno da se sa sigurnošću može tvrditi da je francuska vlada izravni sudionik agresije i genocidne kampanje Saudijaca protiv Jemena.

Sve pokušavalo sakriti iza floskule kako francuske obavještajne službe priznaju da “nemaju dovoljno informacija o uporabi francuskog oružja u Jemenu ili o njegovom raspoređivanju na saudijskoj strani granice”. Sada se otkriva da to nije točno i ovo curenje podataka je vrlo neugodno za vrh države. Međutim, istina je do danas bila skrivena iza oznake “vojne tajne”. Do sada, ali ništa ne traje vječno.

Mediapart / Mediapart 2

Al-HudaydaSana
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
4 godine prije

Zato se Macron i Trump bas i ne podnose jer trgovina oruzjem ne poznaje moralne granice ,ljudska prava , ekoloske bombe i municija sa osiromasenim uranom ,gas… itd …itd …..Ujedinjene Nacije su postale politicka smoposluga u kojoj neke nacije imaju neogranicen politicki kredit i ,,kredibilitet”…Savjet Bezbjednosti je ko sveta krava ,,pase i balega gdje stigne…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Emiliano Zapata
4 godine prije

I onda se cude kad se netko raznese na stadionu ili pripuca na koncertu.

Miki maus
4 godine prije

Nista cudno za Francuze, ljigavci vec cak i od Engleza, a to nije bas lako postici. Sve sto im se dogadja sa terorizmom, a nije djelo obavjestajnih sluzbi Francuske( to je vecina napada), zasluzili su i to puno vise. Istina Bog, ni moja zemlja nije daleko od njih, trebali spominjati Besnu Pussy i “Prijatelji Sirije”, kao i naoruzavanje najgoreg olosa u Siriji sa tisucama tona oruzja iz RH? Ito zemlji koja nam je oduvjek prijatelj, zemlji koja je naprednija od ove kvazi drzave x puta, po svemu( poznam Siriju, zato to i tvrdim), ma uzas! Dabogda svim prijateljima Sirije morali sto prije azil davati US ili KSA!

tuf
4 godine prije

Šok i nevjerica. Francuzi? Tako miroljubivi i samozatajni, nikad van svojih granica izišli.
Vječni borci protiv imperijalizma, osvajačkog mentaliteta i vojnih intervencija. Uvijek bili spremni pomoći drugim, pogotovo afričkim narodima od kojih nisu ni hvala htjeli zauzvrat.
Ma ne vjerujem. Ovo su zli jezici proruskih rovača europske jedinstvenosti i demokracije.

cogo
4 godine prije

a koliko je takvog oružja iz engleske ,,ti su još gore ubice ,u ima njihove kraljice je pobijeno na stotine tisuča civila ,,sta su tadili ti francuzi i englezi u libiji ,siriji ,,libanonu in drugim džavama ,,i toj gadni politički gamadi pripadamo i mi ,,pa da ima boga to se ne bi dešavalo ,,

ergoaengnaewrgfnaiufiaewfae
4 godine prije

Pošto isti vode Francusku i saudiju to je bratska ljubav…………….

mike
4 godine prije

blokirati hranu i vodu… najnizi čin ratovanja… zelim francuzima istu sudbinu… ni manje…. ni vise….

Fatih
4 godine prije

SMECE OD PETE REPUBLIKE.

alfa33
4 godine prije

A čemu inače služi oružje,možda samo za pokazivanje na paradama….da im nisu oni prodali našli bi nekog drugog,i još nešto, zapadno oružje služi samo za napad a rusko samo za obranu….tako mi se bar čini u većini slučajeva….

samo tako
4 godine prije

Svakom,bez ijednog izuzetka uključenog u zločinačke akcije širom svijeta, od birokracije UN-a, državnika, političara pa do zadnjeg plačenika želim isto.
Život pretvoren u pakao, bol i muku , da im je svaki dan patnja

Ivi.tz
4 godine prije

Zbog ovih stvari mi se gadi ta smrdljiva evropa i comp. Ali dobiće eu što joj sleduje.u francuskoj svaki drugi je migrant.ma sve se vraća sve plaća.

Laki Topalović
4 godine prije

Ovo je najodvratniji od svih ratova. Svi su koliko toliko medijski pokriveni, Jemen na skali od 1 do 10 ocjenom 0,001. Ipak, rasprave o prodaji oružja Saudijskoj Barbariji jesu teme u Njemačkoj i Francuskoj i još nekim zemljama. Ali sama patnja Jemenaca poprima razmjere Apokalipse, a otpor Huti boraca u sandalama ili bosi je epska. Pred sobom imaju vojsku opremljenu najboljim dostupnim oružjem na svijetu za konvencionalni rat i ne mogu i ne mogu ih slomit da se na glavu nasade. Hoće li biti što Macronu? Naravno da neće. Ali će ostati zapamćen kao ratni zločinac. Dakle DRM mu je dao izvješće koje je tajio i lagao. Ne izgleda nešto, ali polako.

šeronja
4 godine prije

Gori Notre Dame

Kurjaca
4 godine prije

Off topic sad ce zuti prsluci biti okrivljeni da su potpalili pozar

nikud nikam
4 godine prije

Da li ste primjetili na gornjoj fotografiji izbočine na obrazima Jemenaca? Kao da imaju lopticu u ustima. Žvaću list biljke efedre ili ti prirodni efedrin. Pola Jemena se s tim drogira. Manje jedu, manje spavaju i td.

Majk Majers
4 godine prije

To nije ništa čudno,za Francuze. Međutim i Rusi prodaju oružje saudijcima, jel da?! A i lipo su se zabavljali Putin i saudijski princ na otvaranju SP-a. Degutantno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI