Rijad: Samo rat može dovesti do političkog rješenja u Jemenu

14 komentara

Saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Halid bin Salman, vjeruje da će samo “dosljedni pritisak” na Jemence omogućiti otvaranje dijaloga. Prema mišljenu saudijskog princa Halida bin Salmana, samo beskrajna agresija protiv Jemena može prisiliti pokret Ansarullah i Huti borce na ustupke, što na jeziku saudijskog dvora znači njihovu vojnu kapitulaciju i predaju zemlje u ruke saudijskog režima.

U objavni Twitteru u utorak je saudijski princ i veleposlanik u Sjedinjenim Državama rekao kako su jemenski pokret Ansarullah konačno pristao da raspravlja o predaji kontrole nad strateškom lukom Al-Hudayda u zapadnom Jemenu Organizaciji Ujedinjenih naroda.

“To se događa kada su trebali biti protjerani silom. Samo konzistentan pritisak na milicije će dovesti do političkog rješenja”, napisao je na Twitteru brat trenutnog saudijskog krunskog princa, ministra obrane i de facto vladara kraljevstva, Mohammada bin Salmana.

Ansarullah: UN može imati samo ulogu monitoringa

Al-Hudayda 18.11.2018
FOTO – Situacija u Al-Hudaydi 18.  studenog, koja je do danas ista

Međutim, čini se da u Washington ne stižu vijesti s bojišta u Al-Hudaydi, gdje Ansarullah i Huti milicije nemaju nikakvu namjeru predati Al-Hudaydu bilo kome, čak i posebnom tijelu Ujedinjenih naroda, što je odmah po objavi princa Halida bin Salmana  izjavio član Političkog vijeća pokreta Ansarullah, Mohammed Al Buhaiti.

Mohammed Al Buhaiti je još u nedjelju opovrgnuo bilo kakvu mogućnost predaje nadzora nad gradom i strateškom lukom Al-Hudayda međunarodnom tijelu.

Govoreći za libanonsku televiziju Al- Mayadeen, Al-Buhaiti je naglasio da se Ansarullah samo dogovorio da Ujedinjeni narodi mogu imati ulogu u praćenju i monitoringa rada Al-Hudayde i drugih luka koje su napadnute od strane Saudijske Arabije i njezinih saveznika.

Napad na Al-Hudaydu, kojem zračnu potporu daje saudijski režim, a na kopnu grad pokušavaju zauzeti snage UAE, vojske Sudana i južnih jemenskih plemena, traje od 13. lipnja i izazvao je veliku osudu i kritike međunarodne zajednice.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, nedavno je upozorio “kako uništavanje lučkog grada Al-Hudayde može dovesti do apsolutno katastrofalne situacije”.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Michelle Bachelet, izrazila je bijes “zbog prekomjernoj cijene koju zbog borbi za lučki jemenski grad plaćaju njegovi stanovnici”.

Situacija na bojištu je nepromijenjena, iako je prema planovima saudijskog režima Al-Hudayda trebala pasti za tri dana.

Sredinom ovom mjeseca je zbog predstojećih pregovora postignuto primirje, ali se ono krši na dnevnoj bazi, iako bez većih pomaka na frontu. Kopnene snage saudijske koalicije nastoje napredovati iz južnog pravca, uz obalu, te s istoka, kroz industrijsku zonu, ali ne mogu probiti linije obrane Huti boraca, koji im u međuvremenu nanose velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Al-HudaydaAnsarullahHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
4 godine prije

“Samo rat može dovesti do političkog rješenja u Jemenu”.
Čista istina. Naoružati Huti borce i neka rješe situaciju već jednom.

čokolino
4 godine prije

Zločinci! Dabogda jim se sve vratilo istom mjerom.

Ivo
4 godine prije

Jednom da su i bolesnici iz rijada u pravu. Kad se anglocionisti namjere na tvoju zemlju i resurse, rat jje jedino rješenje. Sa tim psihopatama nema nikakvog drugog načina. Nadam se da će Iran dobro i redovno naoružavati Hute,kako bi se rat što prije priveo kraju, i glavosiječe povukle u svoju barabiju.

bbbb
4 godine prije

Lažni saudijski princ misli isto što i braća mu telalavavivu, vašingtonu, londonderiju, briselu……..isto je to sjeme što urinira zemljane milenijima………….

Zvrk
4 godine prije

Inače nekidan marokanski kralj zabranio MbS-u ulazak u zemlju. Neupuućeni rekli, neš ti. Ali u geopolitičkim odnosima ovo je golema stvar. Riječ je o donedavno bliskim saveznicima i čak osobnim prijateljima. Sjetih se onog sebića iz Pariza otprije par mjeseci….a eto, sad se sve rasplinulo.
Malo-pomalo, princ dobiva međunarodnu izolaciju.

DAWOR
4 godine prije

Slažem se….vrijeme je da u saudijska arabija POČNE GORJETI !!!!!!!!!!!!!

dinaricus vulgaris
4 godine prije

halid ? to je onaj što je dobio naredbu da utiša khashoggija…na vješala s njim i s bratom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI