Biden: Zračni napadi nisu uspjeli da zaustave Hute

Biden
11 komentara

Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u četvrtak da će američke snage nastaviti s izvođenjem vojnih napada na ciljeve Huta, uprkos činjenici da kampanja “ne sprječava” jemenske militante da napadaju trgovačko brodarstvo u Crvenom moru.

Američki ratni brodovi i podmornice stacionirani u Crvenom moru ispalili su val projektila na više od deset lansirnih mjesta Huti u Jemenu u srijedu navečer, nekoliko sati nakon što je pobunjenička grupa dronom udarila u teretni brod u vlasništvu SAD-a. Središnja komanda SAD-a, koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku, rekla je da će američko bombardiranje “degradirati sposobnosti Huta da nastave svoje nepromišljene napade na međunarodno i komercijalno brodarstvo”.

Upitan u četvrtak da li su napadi na Jemen djelovali na odvraćanju Huta, Bajden je odgovorio: „Kada kažete da radite, da li oni zaustavljaju Hute? Ne. Hoće li nastaviti? Da.”

Raketni udari u srijedu bili su četvrti put da su američke snage napale ciljeve Huta u Jemenu od prošle sedmice. Američki i britanski ratni avioni lansirali su baraž od oko 70 projektila na ciljeve Huti prošlog četvrtka i petka, a SAD su izvršile naknadne udare u subotu, utorak i srijedu.

Ubrzo nakon što je Bajden govorio, Centralna komanda je objavila da su američke snage pokrenule još jedan napad, gađajući rakete Huta za koje su tvrdili da su spremne da pucaju na komercijalne brodove.

Između ovih napada, snage Huta su nastavile s napadima na brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaljev. Militantna grupa je u ponedjeljak pogodila kontejnerski brod u vlasništvu SAD-a balističkom raketom i nosač u vlasništvu Grčke koji je krenuo za Izrael u utorak, prije nego što je pogodio brod u vlasništvu SAD-a u srijedu.

Snage Huti napale su desetine komercijalnih brodova od početka rata između Izraela i Hamasa, obećavajući da će nastaviti dok se rat ne završi i dok se izraelska blokada Gaze ne ukine. Dok su militanti u početku rekli da će gađati samo brodove ili brodove “povezane s Izraelom” koji idu za izraelske luke, glasnogovornik Huta je ove sedmice rekao da je “dovoljno da brod bude američki, da bi bio gađan”.

Oko 15% svjetskog pomorskog prometa koristi Crveno more i Suecki kanal za putovanje između Arapskog i Sredozemnog mora. Kao odgovor na napade Huta, velike transportne kompanije, uključujući Maersk, MSC, CMA CGM i Hapag-Lloyd, preusmjerile su svoje brodove oko Rta dobre nade u Južnoj Africi – daleko dužu rutu između Azije i Evrope.

BidenHutiJemenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
3 mjeseci prije

Popit tabletice, stavit pelene i na spavanje.

Umpah Pah
3 mjeseci prije

Bidan :

Moramo

zaustavit Hute

tute!

Max
3 mjeseci prije

Hrabri momci iz gladmog Jemena su natrljali nos nekoć najvećoj svijetskoj sili.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Normalno da ih zračnim napadima nisu pobijedili – Huti su prekaljeni i hrabri borci koji su već deset godina u ratu sa američkim proxyem Saudijskom Arabijom.

A ti se usudi kročiti američkom čizmom u Jemen.

Napali Jemen bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN, i sada bi svi izuzetnima trebali najaviti sankcije tražeći nadoknadu svakoj državi štetu što brodovi više ne idu kroz Crveno more, inače se povlače diplomati i daju sankcije.

Josip
3 mjeseci prije

A sad zracni napadi na Washington leglo zla

Zorule
3 mjeseci prije

ja sam mislio da je američka protuzračna tehnologija nenadjebiva, u najmanju ruku kao i Ukrajinska, od 100 raketa da obaraju bar 150.

Zorule
3 mjeseci prije

Ja mislim da je najbolje da ameri sa svojom nogom kroče na Jemensko tlo i da riješe taj problemčić. Ne znam što čekaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI