SAD pokrenule još jedan napad na Jemen

22 komentara

Pentagon je izveo četvrti slijed zračnih napada protiv pobunjenika Hutija u manje od tjedan dana

SAD su navodno pokrenule novi val napada protiv navodnih militantnih ciljeva diljem Jemena u srijedu navečer, samo nekoliko sati nakon što je Washington proglasio pobunjeničku skupinu Hutija terorističkom organizacijom. Salve raketa ispaljeni su s brodova američke mornarice, koji su stacionirani u Crvenom moru, a koji su ciljali su mjesta koja su bila “spremna za napade”, izvijestili su CBS News i Associated Press, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike. Rečeno je da je više od desetak lokacija pogođeno u udarima. Operacija je uslijedila nakon napada Hutija na američki brod za prijevoz rasutog tereta Genco Picardy u Adenskom zaljevu ranije u srijedu. Glasnogovornik militantne skupine, Yahya Sarea, tvrdio je da je riječ o “izravnom udaru” na teretni brod.

”Pomorske snage neće oklijevati u gađanju izvora prijetnje u Crvenom i Arapskom moru unutar legitimnog prava obrane Jemena i nastavljanja iskazivanja podrške potlačenom palestinskom narodu”, dodao je.

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM), agencija odgovorna za nadzor operacija na Bliskom istoku i središnjoj Aziji, izvijestilo je da u napadu nije bilo ozlijeđenih i da je brod ostao sposoban za plovidbu, ali su zabilježena “određena oštećenja” na brodu. Napad na teretni brod uslijedio je nakon nekoliko sličnih napada proteklih tjedana, nakon što su Hutiji obećali da će napasti svaki brod koji je povezan s Izraelom, usred tekućeg rata u Gazi. Washington je odgovorio s tri prethodna slijeda raketnih napada na mete Hutija. Ranije u srijedu najavljeno je preimenovanje te militantne skupine u terorističku organizaciju.

“Huti se moraju smatrati odgovornima za svoje postupke, ali to ne bi trebalo biti na štetu jemenskih civila”, rekao je državni tajnik Antony Blinken u izjavi. “Dok Ministarstvo vanjskih poslova napreduje s ovom oznakom, poduzimamo značajne korake kako bismo ublažili sve negativne učinke koje ova oznaka može imati na narod Jemena”.

Međutim, Blinken je dodao da će odluka biti poništena ako Hutiji prestanu s napadima na brodove koji prolaze Crvenim morem. Skupina je prethodno bila stavljena na popis stranih terorističkih organizacija pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa, ali je uklonjena s popisa u veljači 2021.

HutiJemenPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zatim
3 mjeseci prije

“Amerikanci su Gospoda”
rece jedna kolegica iz Osijeka

tihobl
3 mjeseci prije

Svaki put ispale duplo manje raketa.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјинске оружане снаге користе психоделике за повећање ефикасности у борби, пише Интерцепт.
У ту сврху се у земљу испоручује ибогаин, који у великим дозама изазива интензивне халуцинације. У минималним дозама, супстанца се користи приликом „сагоревања (бурнаут) на бојном пољу“, каже се у тексту.

Inace na radio vezi rusi hvataju sta komanda porucuje borcima kad su pod ruskom artiljerijskom vatrom: popijte jos jednu tabletu i ne histerisite. Ovo sam par puta sreo u izvjestajima donbasovaca.

tihobl
3 mjeseci prije

Вадим Скибицки, представник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине:
„ Непријатељ учи, учи прилично брзо. Даћу вам само пример: крстареће ракете Кх-101 су потпуно другачије од оних које су коришћене 2022. Реч је о ракети која је већ опремљена системом за активно електронско ратовање, са активном заштитом, топлотним замкама и слично “

Jos nisu skuzili da su 101 u poslijednje vrijeme mamci bez bojeve glave.

tihobl
3 mjeseci prije

У нападу Ирана на Пакистан погинуло је 9 држављана Пакистана
А када је Пакистан ударио на Иран, убијено је 10 пакистанских држављана.
Иран и Пакистан убили су 19 пакистанских држављана.

tihobl
3 mjeseci prije

Лидер француске Патриотске партије Флоријан Филипо: Потпуно лудило! Француска ће произвести „78 топова за Украјину и Зеленског“! Међутим, сваки пиштољ кошта 5 милиона евра, укупно 390 милиона евра! Цена 2 нове болнице у Француској! Онда нам кажу да више нема пара за болесне и пензионере! Штавише, у време када Украјина губи, када сами Американци заустављају све испоруке оружја и новца! Ово лудило мора престати!

tihobl
3 mjeseci prije

Рекордан број банкрота у последњих догодио се у Француској у прошлој 2023. престало са радом 55.500 правних лица, не само оних из категорије малих и средњих, већ и великих.

tihobl
3 mjeseci prije

Француски Сенат је приметио да није дошло до транзиције на „ратну економију“ коју је прогласио Макрон.
Француска произведе онолико граната за годину дана колико украјинске оружане снаге потроше за три дана – Сенатор Седрик Перин

tihobl
3 mjeseci prije

Француски амбасадор је позван у Министарство спољних послова Русије након што су Оружане снаге Русије погодиле пункт распоређивања плаћеника у Харкову.
Од 1831. године, легија је била подређена искључиво шефу француске државе.

Ovo nije u redu – Makron je trebao pozvati ruskog ambasadora da se ljuti sto mu je pobio tolike legionare, a ne Lavrov francuza.

tihobl
3 mjeseci prije

Francuski poljoprivednici poceli blokirati autoputeve.

tihobl
3 mjeseci prije

Европски парламент
Посланици су гласали са 345 гласова “за” и 104 “против” за резолуцију којом се осуђују „намерни, трајни и систематски напори мађарске владе да подрива основне вредности ЕУ“.
Резолуција Европског парламента против Мађарске нема правну снагу и потребна је само као сигнал да Мађарска није добродошла у ЕУ.

tihobl
3 mjeseci prije

Rezident:
Пут Зеленског у Давос био је потпуни промашај, а све гласне изјаве су дате за домаћи политички колосек, без правих резултата у међународној арени. Кабинету председника је све теже да организује састанке са највишим званичницима светских лидера, а украјинску формулу мира игноришу глобални југ и азијске земље. Потпуни дипломатски неуспех Министарства спољних послова био је покушај организовања састанка са премијером Кине.

tihobl
3 mjeseci prije

Бугарска још није пренела Украјини обећану серију половних оклопних возила, јер тражи новац за њихов транспорт.

tihobl
3 mjeseci prije

Američka svemirska letelica „Peregrine One“, lansirana prošle nedelje sa ciljem sletanja na Mesec, uništena je iznad Pacifika pošto se suočila s problemima.

tihobl
3 mjeseci prije

Руска војна индустрија финализује пројекат млазног оперативно-тактичког камиказа дрона “Јастреб”
Ради се о летелици која је развијена на бази оперативно-тактичког дк “Геран-2”. Основни захтев приликом развоја бпл био је поједностављење његове серијске производње, тачније што нижа цена његове израде.
По својим димензијама ради се о нешто мањем дрону од “Геран-2”. Процене су да ће његов ефективни домет достизати 350км. За њега је развијена и бг масе 16кг. Максимална брзина са турбо-млазним мотором ће износити 700км/ч.

Max
3 mjeseci prije

Siromašni ali vojno jaki Jemen suprostavlja se tolikoj sili i očita joj lekciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI