Huti tvrde da su se sukobili sa američkom mornaricom

Americki ratni brod
15 komentara

Najmanje jedna od raketa ispaljenih iz Jemena u srijedu popodne pogodila je američki ratni brod i natjerala dva komercijalna broda u vlasništvu SAD-a da se povuku, rekao je glasnogovornik Huta. Međutim, američka centralna komanda je tvrdila da su sve pristigle rakete oborene.

Šiitska grupa koja kontrolira zapadni dio Jemena – uključujući glavni grad Sanu – maltretira plovila povezana s Izraelom od kraja oktobra, u znak podrške Palestincima u Gazi. Nakon što su britanske i američke snage bombardovale Jemen ranije ovog mjeseca, Huti su proširili svoju zabranu i na američke i britanske trgovačke brodove.

“Danas se dogodio sukob sa brojnim američkim razaračima i ratnim brodovima u Adenskom zaljevu i Bab al-Mandab, dok su ti brodovi pružali zaštitu za dva američka komercijalna broda”, rekao je glasnogovornik Hutija Yahya Saree u saopćenju .

Tokom dvosatnog sukoba, “direktan pogodak u američki ratni brod” doveo je do povlačenja dva trgovačka broda, dodao je Saree. “Nekoliko naših balističkih projektila doseglo je svoje ciljeve uprkos pokušaju ratnih brodova da ih presretnu.”

Međutim, CENTCOM, koji je zadužen za američke snage u toj oblasti, imao je drugačiji prikaz događaja.

“Huti teroristi koje podržava Iran ispalili su tri protivbrodske balističke rakete iz područja Jemena pod kontrolom Hutija prema kontejnerskom brodu M/V Maersk Detroit pod američkom zastavom, u vlasništvu i upravljanju, koji prolazi kroz Adenski zaljev”, saopštila je američka vojska. X (bivši Twitter).

„Jedna raketa pala je u more. Druge dvije rakete uspješno su gađane i oborene od strane USS Gravely”, dodao je CENTCOM. “Nije bilo prijavljenih povrijeđenih niti štete na brodu.”

Nije jasno da li je Maersk Detroit promijenio kurs kao rezultat napada. Odredište broda službeno je navedeno kao Namibija, na jugozapadnoj obali Afrike.

Ranije ove sedmice, Pentagon je rekao da su njegove borbene operacije protiv Huta nazvane ‘Operacija Poseidon Archer’, dodajući da se razlikuje od ‘Operacije Prosperity Guardian’, namijenjene zaštiti brodova kroz Bab-el-Mandeb i Suecki kanal .

Oko 15% svjetske pomorske trgovine prolazi kroz koridor koji je u prizoru projektila Huti. Većina komercijalnih brodarskih kompanija već je preusmjerila svoja plovila oko Afrike, suočavajući se s naglim porastom premija osiguranja.

Huti su obećali da će nastaviti zabranjivati ​​brodove povezane s Izraelom “dok agresija ne prestane i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze”.

HutiJemenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Kad su huti poceli gadjati brodove promet je pao 20%.
Kad su dosli ameri da stite promet pad je skocio na 40%.

Toliko o povjerenju u americku zastitu.

Ico
3 mjeseci prije

Koliko su to brodova potopili bosonogi Huti?
NULA! Huti su korisni idioti,

Max
3 mjeseci prije

Ja im vjerujem.

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

Akcija “pozejdonov šupak”. A Hutiji jim ga uteravaju do balčaka.

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

 Najsiromašnija arapska zemlja na svijetu učinila je za Palestinu više nego sve najbogatije arapske zemlje zajedno. Pošto i nakon desetak dana Sejšeli nisu poslali svoju krstaricu, a obećali su, Washington i London više nisu mogli čekati. Pa su da bi obranili sebe, a ne Izrael kao što zlobnici tvrde, morali bez njih napasti Jemen. I dogodilo se ono što su samo oni vidoviti mogli proreći. Uspjeli su se u pustinji uvaliti u kaljužu. I sad imaju veliki problem. Do tada izraelski, a od tada niti jedan američki ili britanski brod nije uspio proći kroz Bab al-Mandeb i Crveno more prema Sueskom kanalu. A kad će ni Đekna ne zna… Do tada će živjeti u nadi. Obilazeći jug Afrike. Oko Rta dobre nade… Dotle u Mauricijusu i Namibiji vlada narodno veselje. Zbog iznenadne navale turista sa trgovačkih brodova. Lijepo zarađuju rentajući mornarima ljubav i tankajući brodove gorivom. Imaju računa Hutima poslati postotak.… Čitaj više »

R M
3 mjeseci prije

ja im ne verujem treba videti čemu ovo vodi, a sve je u smeru depopulacije, ničta nije slučajno…

goran
3 mjeseci prije

bravo huti

Protiv Sistema
3 mjeseci prije

Prošlo je vrijeme nosača aviona i pomorske velesile. Jedna raketa i sve ode na dno mora/oceana.
Huti su naguzili amere da ovi urlaju od bola

Flashpoint
3 mjeseci prije

Bravo Jemen! Iskoristili su svoju geo poziciju i totalno poremetili zapadnjačku trgovinu.

Hik!
3 mjeseci prije

Napred palestinci i huti, pošteni hrvati su ljuti. Osnujte fond. Neće biti puno no zaljekovei ohrabrenje za djecu i majke naći će se. Za operativu nek daju drugi. U boj! U boj za narod svoj!!!

Karma
3 mjeseci prije

Sotonska mornarica daleko od svoje jazbine. Huti samo rokajte, da ne zavrsite kao amero indijanci
Podrska naravno pacenicima u Palestini

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI